ID.nl logo
De 8 beste audiospelers getest
Huis

De 8 beste audiospelers getest

Natuurlijk, muziek streamen via Spotify, Deezer of Apple Music is populair, maar toch: je oude mp3-muziekcollectie gooi je niet zomaar weg. En als je die collectie toch hebt, dan kun je er maar beter af en toe naar luisteren. In deze test vergelijken we een paar goede audiospelers voor Windows met elkaar.

De redenen om een audiospeler te gebruiken, variëren per gebruiker. Wellicht heb je in het verleden een aantal cd’s gedigitaliseerd en als ongecomprimeerde wav-bestanden opgeslagen en wil je deze in hoge kwaliteit kunnen afspelen. Misschien wil je niet altijd verbonden zijn met internet om je muziekbestanden te luisteren. Of misschien zijn bepaalde obscure albums wel helemaal niet te beluisteren via de bekende streamingdiensten. Kortom: er zijn genoeg redenen om een traditionele audiospeler te gebruiken.

Vereisten en testcriteria

Waar moet een audiospeler anno 2019 eigenlijk aan voldoen? Uiteraard moet zo’n programma zowel ongecomprimeerde als gecomprimeerde audiobestanden af kunnen spelen. En dan liefst niet alleen de bekende formaten, maar ook de meer exotische bestandsindelingen die je wellicht op je harde schijf hebt staan. Je wilt natuurlijk album art kunnen toevoegen aan je muziek – of beter nog: de audiospeler moet die zelf kunnen toevoegen op basis van informatie die hij uit jouw bestanden haalt. Het is handig als een audiospeler je oude cd’s kan importeren en op kan slaan als digitale bestanden. Bovendien moet een moderne audiospeler eigenlijk ook wel wat conversie-opties aan boord hebben om serieus genomen te worden. Een samenwerking met streamingdiensten klinkt goed, maar in de meeste gevallen is dat in de praktijk vrijwel onmogelijk: de inhoud van diensten als Spotify is beveiligd en dus niet zomaar vanuit een ander programma af te spelen. Om te testen hoe de verschillende programma’s met een collectie aan muziekbestanden omgaan, importeren we als eerste een test-bibliotheek met verschillende formaten zoals mp3, m4a, wav en aif. Hier zitten ook twee flac-bestanden met verschillende bitrates en samplefrequenties bij. De test-bibliotheek heeft complete albums met metadata, maar ook materiaal waar de metadata of de album art geschrapt zijn. Vervolgens testen we de audiospeler op de bediening en gebruiksvriendelijkheid. Daarna testen we de mogelijkheid om bestanden te converteren, metadata of album art automatisch toe te voegen en of het programma bijvoorbeeld een party- of dj-modus heeft om automatisch bepaalde tracks af te spelen op basis van criteria.

©PXimport

MusicBee

MusicBee vraagt je eerst in welke taal je de speler wilt bedienen en biedt daarna aan om je harde schijf te scannen op muziekbestanden. Uiteraard kun je ook gewoon een map selecteren. Het programma importeert alle 159 bestanden uit de test-bibliotheek, inclusief de twee flac-bestanden. Links zie je meteen de beschikbare album art weergegeven. Bij het A-ha album uit onze bibliotheek mist de album art; deze voeg je handmatig toe of laat je via de zogenaamde auto-tag-optie automatisch toevoegen. Met MusicBee kun je gemakkelijk metadata toevoegen en ook de dubbele song van Sonic Me die in onze bibliotheek onder een iets andere naam staat, levert geen problemen op voor het programma. MusicBee toont zich in de bediening en functies erg volledig. Zo kun je bestanden zonder problemen converteren van wav naar mp3 of flac. De lijst bestandsformaten die MusicBee ondersteunt, is indrukwekkend: zelfs ogg vorbis, aac en wma kunnen zonder problemen worden afgespeeld. Liedjes kun je naar afspeellijsten kopiëren en met de AutoDJ-optie heb je de hele avond muziek. Een bonus: MusicBee is ook te besturen met een Android-smartphone. Hiervoor download je MusicBee Remote uit de Google Play Store.

©PXimport

MusicBee

Prijs
Gratis
Taal
Nederlands
OS
Windows 7/8/10
Website www.getmusicbee.com9Score90

  • Pluspunten

  • Ondersteuning voor veel formaten

  • Auto-tag optie

  • Slimme party-modus

  • Met app te besturen

  • Minpunten

  • Geen

MediaMonkey

MediaMonkey is een oude bekende. Het programma bestaat sinds 2001 en is één van de betere opties, mede omdat het vrijwel alle formaten ondersteunt. De interface is iets minder duidelijk dan die van de concurrentie en het duurt even voordat je door hebt waar alles zit. Na het importeren blijken er maar 151 van onze 159 bestanden in MediaMonkey te zitten. De twee flac-bestanden zijn geen probleem, maar acht andere liedjes worden niet geïmporteerd: de foutoplossing geeft aan dat er bij twee bestanden een fout is aangetroffen bij het inlezen; voor de overige zes bestanden is het niet duidelijk waarom ze niet werden geïmporteerd. Concurrent MusicBee speelt deze bestanden gewoon af. MediaMonkey heeft een equalizer aan boord zodat je bijvoorbeeld de bassen iets kunt aandikken. Net als MusicBee beschikt het programma verder over een party-modus. Het programma heeft enorm veel functies en kan converteren in allerlei exotische formaten. Het rippen van een cd in hoge kwaliteit is overigens alleen mogelijk met de Gold-versie van 24,95 dollar. Ook het automatisch vinden van album art is alleen beschikbaar voor betalende gebruikers.

©PXimport

MediaMonkey

Prijs
Gratis ($ 24,95 voor de Gold-versie)
Taal
Nederlands
OS
Windows XP/Vista/7/8/10, Linux
Website
www.mediamonkey.com6Score60

  • Pluspunten

  • Ondersteuning voor veel formaten

  • Heel veel functies

  • Minpunten

  • Niet alle bestanden geïmporteerd

  • Interface ietwat onoverzichtelijk

  • Gold-versie vrij prijzig

AIMP

AIMP ziet er overzichtelijk uit en importeert ook de volledige 159 titels uit de bibliotheek, inclusief de flac- en m4a-bestanden. Je kunt zelf kiezen hoe de bibliotheek wordt weergegeven en bestanden zijn in allerlei formaten te converteren. Het labelen van songs is mogelijk via het contextmenu. Je kunt in AIMP ook nummers aan afspeellijsten toevoegen en cd’s rippen, maar het programma heeft geen party-modus zoals MusicBee en MediaMonkey. Uiteraard kun je wel liedjes in shuffle-modus laten afspelen. AIMP kan ook geen dubbele bestanden herkennen en eventueel verwijderen. Over het algemeen is AIMP een beetje kariger dan MusicBee, maar de belangrijkste functies vind je allemaal terug in deze speler. Het heeft verder nog een groot voordeel: je kunt tientallen add-ons installeren binnen het programma. Je vindt een overzicht van alle add-ons op de website van AIMP. Er is ook een Android-versie van het programma beschikbaar.

©PXimport

AIMP

Prijs
Gratis
Taal
Nederlands
OS
Windows XP/Vista/7/8/10, Android
Website
www.aimp.ru8Score80

  • Pluspunten

  • Ondersteuning voor veel formaten

  • Veel add-ons verkrijgbaar

  • Overzichtelijk

  • Android-versie beschikbaar

  • Minpunten

  • Kariger dan andere programma’s

iTunes

Op de Mac is iTunes de meest logische optie, maar het programma is ook voor Windows-gebruikers verkrijgbaar. Bij het importeren komen de meeste tracks uit de bibliotheek goed door; de flac-bestanden worden echter niet door iTunes gelezen. De twee bestanden die MediaMonkey niet kon inladen en waarbij een foutmelding werd gegeven, worden in iTunes niet eens aan het programma toegevoegd. De dubbele track in onze bibliotheek wordt door iTunes eenvoudig ontmaskerd, omdat het programma de metadata als tracknaam weergeeft in plaats van de bestandsnaam. Handig is dat iTunes bij het weergeven van duplicaten veel informatie geeft. Zo zie je hoe lang een song duurt en kun je die snel afspelen. Zo weet je zeker dat je het juiste nummer verwijdert. iTunes is bovendien erg overzichtelijk, kan automatisch album art downloaden als je bent aangemeld met je Apple ID en kan muziek converteren naar mp3, aac of Apple Lossless. Je kunt bovendien per nummer of album een andere equalizer-instelling kiezen, bestanden uitsluiten van de shuffle-modus of een start- en stoppositie aangeven.

©PXimport

iTunes

Prijs
Gratis
Taal
Nederlands
OS
Windows XP/Vista/7/8/10, macOS, iOS
Website
www.apple.nl8Score80

  • Pluspunten

  • Overzichtelijk

  • Sterk in organiseren

  • Veel opties per nummer

  • Minpunten

  • Kan niet met alle formaten overweg

Foobar2000

Foobar2000 geeft je bij het openen meteen de keuze hoe het je bibliotheek weer moet geven. Klik links op één van de opties en op de achtergrond zie je hoe dit er uit komt te zien. Wil je een andere kleur, dan kies je die rechts. Wat meteen opvalt, is dat Foobar2000 verschillende visualisatie-opties aanbiedt, zoals een VU-meter, een spectrogram of een equalizer. Handig voor de audiofielen onder ons. Bij het importeren heeft Foobar2000 gek genoeg problemen met een paar normale 16bit-wav-bestanden; de flac- en aif-bestanden zijn geen probleem. De weergave is zeer minimalistisch en mist voor sommigen wellicht de eye candy van bijvoorbeeld MusicBee of iTunes, maar net als de voorgangers kan het programma veel, waaronder bestanden van cd’s rippen en liedjes in afspeellijsten plaatsen. Onze dubbele vermelding in de bibliotheek herkent Foobar2000 niet en het programma biedt geen optie om gemakkelijk naar internetradio te luisteren.

©PXimport

Foobar2000

Prijs
Gratis
Taal
Engels
OS
Windows XP/Vista/7/8/10, macOS, iOS, Android
Website
www.foobar2000.org6Score60

  • Pluspunten

  • Flac-ondersteuning

  • Minimalistisch

  • Veel visualisatie-opties

  • Minpunten

  • Minder functies dan concurrentie

  • Geeft fout aan bij sommige wav-bestanden

  • Herkent duplicaten minder goed

VLC Media Player

Een mediaspeler in deze test met audiospelers? Je weet waarschijnlijk wel dat VLC Media Player heel geschikt is om al je videobestanden mee af te spelen, maar ook als audiospeler is het programma handig. Je moet even schakelen naar de afspeellijst-modus om VLC als traditionele audiospeler te kunnen gebruiken. Bij het importeren bewijst VLC zich als een allesvreter: waar andere programma’s moeite hebben met sommige bestanden, speelt VLC Media Player alles gewoon af. De weergaveopties van VLC zijn niet zo uitgebreid als die van de concurrentie: je nummers worden gesorteerd op een manier die je aan de Windows Verkenner doet denken. VLC heeft wel andere slimme functies. Zo kun je gemakkelijk internetradiostations afspelen, heb je een heleboel converteringsopties tot je beschikking en is het programma voor allerlei platformen beschikbaar.

©PXimport

VLC Media Player

Prijs
Gratis
Taal
Nederlands
OS
Windows XP/Vista/7/8/10, macOS, Linux, iOS, Android
Website
www.videolan.org8Score80

  • Pluspunten

  • Ondersteuning voor veel formaten

  • Voor alle platformen beschikbaar

  • Goede internetradio-opties

  • Minpunten

  • Weergaveopties

Windows Media Player

Uiteraard mag Windows Media Player niet ontbreken in deze test: het programma is onderdeel van Windows 10. Net als bij Foobar2000 wordt een aantal bestanden niet geïmporteerd; de flac-bestanden zijn echter wel terug te vinden. Windows Media Player is overigens de enige audiospeler die alle album art meteen aan de juiste albums toewijst. De speler geeft standaard ook alle andere audiobestanden weer die het op je harde schijf vindt, dus het kan zijn dat je een aantal duplicaten in je lijst vindt. Je moet overigens wel handmatig door je collectie gaan: Windows Media Player herkent duplicaten niet automatisch. Je kunt gemakkelijk afspeellijsten maken en informatie over albums en songs automatisch door Windows Media Player laten aanvullen. Metadata zijn ook toe te voegen, maar deze optie is een beetje verstopt en niet zo uitgebreid als bij bijvoorbeeld MusicBee of iTunes.

©PXimport

Windows Media Player

Prijs
Gratis
Taal
Nederlands
OS
Windows XP/Vista/7/8/10
Website
www.microsoft.nl7Score70

  • Pluspunten

  • Flac-ondersteuning

  • Vindt automatisch album art

  • Minpunten

  • Niet zo uitgebreid als concurrentie

  • Sommige functies verborgen

Winamp

Winamp is één van de oudste audiospelers: het programma bestaat al sinds 1997. Een paar jaar geleden werd het opgekocht door Radionomy en sindsdien is het lang stil geweest. Tot er in oktober van het vorige jaar opeens een betaversie verscheen. Op deze versie 5.8 gaan we dan ook onze test loslaten. Als eerste kies je een skin uit en daarna voeg je bestanden toe aan het programma. Wat meteen opvalt, is dat de grafische user interface (gui) niet alle onderdelen goed op je beeldschermgrootte aanpast. Dit is op te lossen door een instelling in het menu te wijzigen, maar dan worden de menu-teksten korrelig. Het programma importeert wel alle bestanden. Het kan bovendien een heleboel exotische bestandsformaten openen, zoals ogg vorbis en verschillende tracker-extensies. De makers geven aan dat er dit jaar een volledig nieuwe versie 6 uit moet komen. Tot die tijd raden we je aan om één van de alternatieven te gebruiken.

©PXimport

Winamp

Prijs
Gratis
Taal
Engels
OS
Windows XP/Vista/7/8/10
Website
www.winamp.com6Score60

  • Pluspunten

  • Instant retro-gevoel met classic skin

  • Afspeelfuncties stabiel

  • Minpunten

  • Weergave niet helemaal ok

  • Nu alleen nog in bèta-fase

Conclusie

Echt slechte audiospelers hebben we in deze test niet behandeld en qua functionaliteit zitten de meeste programma’s dicht bij elkaar. Om een keuze te maken doe je er goed aan om je af te vragen welke functies voor jou echt noodzakelijk zijn om je muziekbibliotheek te beheren. Heb je volledige ondersteuning van allerlei formaten nodig? Dan is iTunes bijvoorbeeld geen goed idee. Wil je veel metadata veranderen en instellingen per track kunnen wijzigen, dan is iTunes juist weer de beste optie. Wil je dat een programma automatisch op zoek gaat naar album art of gemakkelijk duplicaten kan verwijderen? Dan kun je beter MusicBee of Windows Media Player dan AIMP gebruiken. Over het algemeen scoort MusicBee op alle fronten goed: het ziet er strak uit en heeft heel veel mogelijkheden. Daarom is MusicBee onze keuze voor de beste audiospeler van dit moment. Winamp krijgt nu nog 3 sterren vanwege de grafische problemen, maar we wachten met smart op versie 6.

©PXimport

▼ Volgende artikel
De beste Black Friday-deals van Motorola
Huis

De beste Black Friday-deals van Motorola

Motorola draait al een aantal jaartjes mee in de smartphonemarkt en komt jaarlijks met een mooie reeks smartphones. In 2024 zijn bijvoorbeeld de g85, edge 50 fusion en edge 50 ultra uitgebracht. Wat kun je van deze telefoons verwachten?

Als je op zoek bent naar een nieuwe telefoon, wordt het je tegenwoordig niet makkelijk gemaakt. Er is enorm veel keuze, maar de voorkeur gaat vaak uit naar een gerenommeerd merk dat al een aantal jaar mooie toestellen maakt, geschikt voor elk budget. Motorola bijvoorbeeld: dit bedrijf was een van de grondleggers van draadloze en mobiele communicatie en maakt al sinds de jaren '70 mobiele telefoons. Natuurlijk andere dan we nu gewend zijn, maar het laat zien dat Motorola een rijke historie kent.

Interessante Android-toestellen

Motorola staat uiteraard niet stil en heeft onlangs drie interessante Android-toestellen uitgebracht, geschikt voor elk budget en ieder soort gebruiker. Deze toestellen zijn voorzien van de laatste versie van Android en krijgen – zoals we dat gelukkig steeds vaker zien – voor een langere periode beveiligingsupdates, tot in ieder geval 4 jaar lang voor de hier besproken telefoons. Maar over welke drie telefoons hebben we het dan? Nou, lees hieronder snel verder, want we bespreken ze even individueel.

Motorola moto g85: krachtige middenklasser

De term instapmodel gebruiken we liever niet voor de moto g85, want dat doet hem zeker tekort. Want wat krijg je? Een smartphone met een 6,67-inch P-OLED-scherm voorzien van Gorilla Glass 5.5 en een snelle 8-core Qualcomm Snapdragon 6s Gen3-processor. Het scherm biedt een resolutie van 2400x1080, een beeldverhouding van 20:9. Het scherm is geheel randloos, en heeft een achterkant die naadloos overloopt in afgeronde randen en verfijnde afwerkingen.

©Motorola

Deze telefoon heeft een geheugenconfiguratie van 12GB, de opslag is ingebouwd 256GB en uitbreidbaar tot 1TB. Ook handig is de RAM-boost-functie: hiermee kan het standaard geheugen virtueel worden uitgebreid tot 24GB. Hierbij wordt op de opslag een extra deel vrijgemaakt voor het extra geheugen, waardoor je nooit bang hoeft te zijn dat het toestel traag wordt. Dankzij de accucapaciteit van 5.000 mAh kun je de hele dag met het toestel werken, mits de taken niet al te zwaar zijn. De telefoon is geschikt voor twee simkaarten: een fysieke sim en één virtuele e-sim. Mooie foto's maak je dankzij de 50 megapixelcamera met Quad-Pixel-technologie en Macro Vision.

©Motorola

Uiteraard is filmen ook geen probleem, dat kan tot 30 frames per seconde op full-hd-resolutie. 4K-video wordt echter niet ondersteund. Selfies maken doe je met de 32MP-camera aan de voorzijde van je toestel, die onder meer ook dual capture ondersteunt (zowel de camera aan de voorzijde als achterzijde tegelijk gebruiken), AI-functies biedt voor het maken van de selfie met de perfecte glimlach en een selfievideo-spiegel heeft, zodat de foto's en video's niet meer in spiegelbeeld worden gemaakt. 


Tip: handige verzekering
Koop je je nieuwe Motorola-telefoon via de webshop van Motorola? Dan is het goed om te weten dat je daar ook direct een ongevallenbescherming bij kunt afsluiten. Voor een paar tientjes is je telefoon naast de standaard twee jaar garantie fabrieksgarantie ook beschermd tegen ongevalschade. Ben je minder voorzichtig met je telefoon, dan is zo'n extra Motocare-verzekering aan te raden. En, standaard krijg je bij de Motorola edge 50 ultra en edge 50 fusion zelfs al één jaar gratis schermschadebescherming na aankoop. Komt er een barst in je scherm, dan kun je hem gratis laten repareren. Dat zien we niet vaak!

Motorola edge 50 fusion: de perfecte mix

De term fusion is meer dan ooit van toepassing op deze mooie edge 50 fusion, want het is een betaalbaar toestel met uitstekende functies. Het beste van beide werelden dus. Dat zien we al gelijk aan de snelle Qualcomm Snapdragon 7s Gen2-processor, de 512GB opslagcapaciteit, het vlotte 12GB LPDDRX-werkgeheugen en het 6,7inch randloze P-OLED-scherm. Natuurlijk heeft deze telefoon ook Gorilla Glass versie 5.5 en is hij stof- en waterdicht tot IP68. Erg fijn is dat je met deze telefoons 4K-video's kunt opnemen met 30 frames per seconde en dat werkt zowel voor camera aan de achterzijde als aan de voorzijde. De accucapaciteit van deze fusion 50 is gelijk aan die van de moto g85, maar dankzij een extra sterke 68 watt-oplader is de telefoon binnen 30 minuten tot 80 procent opgeladen.

©Motorola

Met een volle accu kun je het met deze telefoon ruim een dag uithouden. Voor het opnemen van geluid beschikt de edge 50 fusion over twee microfoons, zodat zowel selfievideo's als video's opgenomen via de camera aan de achterzijde van goed geluid zijn voorzien. Qua geluid zit het sowieso goed op deze telefoon, want hij heeft een stereoluidspreker die is voorzien van Dolby Atmos voor het mooiste, volste geluid. Gebruik je liever oordopjes, dan kun je alleen een usb-c-koptelefoon of Bluetooth-oortjes aansluiten; vanwege de waterdichtheid heeft dit toestel vanzelfsprekend geen koptelefoonaansluiting.

©Motorola

De My UX-schil van Motorola die over Android heen ligt, biedt verschillende handige bedieningsfuncties, zoals snel ontgrendelen door de telefoon op te tillen of juist op niet storen te zetten door de telefoon ondersteboven te leggen.


Top of the bill: Motorola edge 50 ultra

Ga je voor het beste dat Motorola te bieden heeft, dan kies je voor deze edge 50 ultra. Dit top-of-de-range-toestel heeft een schappelijke prijs, maar biedt daarvoor wel een flinke bundel aan vlotte hardware. Zo beginnen we bij de processor: hier heeft Motorola gekozen voor een (nog) snellere Qualcomm Snapdragon 8s Gen3-processor, dus weer een stukje vlotter dan de andere hier besproken toestellen.

©Motorola

Wat opvalt is dat deze telefoon dan weer een kleinere accucapaciteit heeft (4.500 in plaats van 5.000 mAh) maar de gebruiksduur van 30 uur video afspelen is gelijk aan de andere hier besproken modellen. De edge 50 ultra heeft als extra voordeel dat je je accu razendsnel oplaadt, want het ondersteunt tot 125 watt laden, waardoor je accu binnen 30 minuten helemaal vol zit. Deze telefoon kan ook draadloos worden opgeladen, maar dan met een vermogen van 50 watt. Uitbreiden van de opslag kan bij deze telefoon niet, maar standaard is de Motorola edge 50 ultra voorzien van 1TB opslag, zodat je meteen al voldoende ruimte hebt voor al je apps, documenten en foto's en video's. Kijken we naar het scherm bij dit toestel, dan krijg je een 6,7inch-shcerm, met een (iets afwijkende) resolutie van 2712x1220.

©Motorola

Opvallend is wel dat het scherm hierdoor juist een hogere pixeldichtheid heeft van 446 pixels per inch, waardoor je een mooi en scherp beeld krijgt. Het scherm ontgrendel je naar keuze met een pincode, vingerscan of irisscan. Kijken we naar de camera op deze telefoon, dan zien we dat ook Motorola gebruik maakt van de mogelijkheden van AI: hiermee worden al je foto's optimaal geanalyseerd en verbeterd.

Software met moto AI rekent bijvoorbeeld uit hoe snel je beweegt en past daar, voor het beste resultaat, dynamisch het niveau van de stabilisatie op aan. Je krijgt hierdoor onder meer betere en soepel uitziende video's. Ook bijzonder: De Motorola edge 50 ultra is 's wereld eerste smartphone met een 'Pantone Validated'-camera en -scherm. Hierdoor worden de pantone kleuren van menselijke huidtinten veel beter en natuurgetrouw weergegeven.


⭐ Deze smartphones zijn verkrijgbaar bij Motorola, Coolblue en MediaMarkt. Je ziet daar meteen wat de actuele Black Friday-deals zijn.

▼ Volgende artikel
Black Friday: vooral jongeren stellen aankoop uit tot koopjesdag
Huis

Black Friday: vooral jongeren stellen aankoop uit tot koopjesdag

Black Friday komt er weer aan: op 29 november kun je weer overal terecht voor de beste kortingen. Dat Black Friday ook in Nederland leeft, blijkt uit onderzoek van Overstappen.nl. Een groot deel van de jongeren die op zoek zijn naar een product wacht met aanschaf tot Black Friday.

Black Friday is weer in aantocht en dat betekent aantrekkelijke kortingen op alles van kleding en cosmetica tot elektronica en zelfs internetabonnementen. Maar wie profiteert het meest van dit koopjesfestijn? Uit onderzoek van vergelijkingssite Overstappen.nl blijkt dat vooral jongeren tussen de 18 en 34 jaar slim wachten op Black Friday om hun slag te slaan.

Lees ook: Zo vind je snel de beste Black Friday-deals

58% van jongeren stelt aankopen uit

Geduld is een schone zaak, zeker als het op Black Friday aankomt. Maar liefst 58% van de 18- tot 34-jarigen houdt de hand op de knip tot de kortingen losbarsten 1. Ter vergelijking: slechts 12% van de 55-plussers en 32% van de 35- tot 54-jarigen wacht op Black Friday. Hoe jonger, hoe meer geduld om te wachten op die felbegeerde koopjes, zo blijkt.

Elektronica en mode populairst

Waar geven al die jongeren hun zuurverdiende centen aan uit tijdens Black Friday? Elektronica en mode zijn veruit het populairst, samen goed voor bijna de helft van alle bestedingen. Ook huishoudelijke apparaten doen het goed met een aandeel van 20%. Opvallend genoeg is de categorie meubels met slechts 5% van de aankopen het minst in trek.

Niet meer alleen fysieke producten

Black Friday is allang niet meer alleen voor fysieke producten. Steeds meer internetproviders bieden aantrekkelijke kortingen en welkomstcadeaus aan tijdens deze periode. "De verwachting is dan ook dat veel mensen dit jaar opnieuw tijdens Black Friday zullen overstappen," aldus telecomexpert Jean-Paul Würsten van Overstappen.nl.