ID.nl logo
De 6 beste Android-toetsenborden
© PXimport
Huis

De 6 beste Android-toetsenborden

Haal meer uit je smartphone en tablet door Android-toetsenborden te kiezen die het beste bij je passen. Google Play staat vol met gratis en betaalde applicaties, die allemaal andere functies bezitten en anders werken. Wij zetten de beste Android-keyboards voor je op een rij, zodat je daarna zelf kunt experimenteren.

We hebben meerdere toetsenborden voor je smartphone getest en de beste opties op een rij gezet. Het is belangrijk even te melden dat de meeste toetsenborden als standaard ingestelde taal Engels hebben, maar je kunt de Nederlandse invoer voor elke applicatie gratis downloaden. Dit moet je wel handmatig doen, maar dat wijst zich vanzelf. Bij het opstarten van de applicaties wordt namelijk gevraagd welke taal je als invoertaal wilt selecteren.

Swiftkey Keyboard

Swiftkey Keyboard houdt je typegebruik bij en leest in percentages af hoe effectief je typt. De app telt het aantal keren dat je Voorspelde woorden aantikt en hoe vaak je ervoor kiest om aanvullende woorden te gebruiken. Het voornaamste aspect is dat je meer inzicht krijgt in je typegebruik.

©PXimport

Je kunt ook je toetsenbordfuncties instellen, zoals het gebruik van pijltjestoetsen en cijferweergave bij de letters, om je toetsenbordkwaliteit voor tablet-gebruik te vergroten. Het toetsenbord kan afgestemd worden op hoe jij het wilt gebruiken. Dit door een kleine weergave, grote weergave of opsplitsing van het keyboard in te stellen. Door er een beetje mee te spelen leer je vanzelf wat het beste voor je werkt.

Prijs: 3,99 euro

Proefversie: Ja

Download SwiftKey

Swype Keyboard

Swype Keyboard is bijzonder toegankelijk als je vaak typt in verschillende talen. Je kunt met deze app namelijk twee talen tegelijk instellen, waardoor je suggesties in de ene en andere taal krijgt als je woorden maakt. Je kunt automatisch ook Nederlandse en Engelse woorden maken bijvoorbeeld, waardoor je niet alsmaar hoeft te switchen.

Swype werkt ook behoorlijk goed als het gaat om woordkennis en aanvullingen. Je kunt apparaten synchroniseren en de app zo toestaan om woordgebruik op meerdere apparaten bij te houden, zodat het toetsenbord je op verschillende apparaten kan volgen en je betere suggesties kan geven.

©PXimport

Uit alle geteste keyboard-applicaties blijkt dat Swype het beste is in het omzetten van spraak naar tekst. Met andere toetsenborden worden woorden regelmatig verkeerd opgevangen en anders ingevuld, bij Swype kwam ook bij lange, ingewikkelde zinnen vooral in mijn scherm te staan wat ik net had gezegd. Ideaal dus als je even geen zin hebt om te typen. Je kunt met twee vingers typen om nog sneller je woorden te maken.

Prijs: € 1,13

Proefversie: Ja

Download Swype Keyboard

GO Toetsenbord

In tegenstelling tot de andere uitgebreide toetsenbord-applicaties is het GO Toetsenbord volledig gratis. Dat is terug te zien aan de eenvoud van het toetsenbord en dat je minder thema-opties hebt dan in betaalde versies. Niet te vergeten dat veel thema's tegen betaling aangeschaft moeten worden.

Het GO Toetsenbord biedt zeer uitgebreide opties als het gaat om symbolen, maar ook om de Chinese taal. Er zijn verschillende dialecten uit te zoeken, specifiek gericht op Chinees taalgebruik, handig als je daar veel in communiceert.

©PXimport

Je kunt ook precies aangeven hoeveel suggesties de applicatie moet geven als je woorden typt, bijvoorbeeld vier of vijf. In de meeste gevallen staat het juiste woord al aangegeven bij de eerste suggesties. GO is ook grotendeels ingericht op het gebruik van smiley's.

Jje kunt het Emoji-toetsenbord voor de applicatie gratis downloaden en hebt daarnaast al toegang tot honderden symbolen en smiley's die vooraf staan ingesteld. Je krijgt daar alleen niet de smiley als emoticon bij te zien.

Prijs: Gratis

Proefversie beschikbaar: Nee

Download GO Toetsenbord

Ai.type toetsenbord PLUS

Het ai.type toetsenbord is de makkelijkste in gebruik voor de tablet. Deze biedt namelijk snelle kopieer-, knip- en plakfuncties. Op hetzelfde toetsenbord kun je ook naar het begin of einde van een zin springen of alle tekst in een keer selecteren. Je hebt ook toegang tot tientallen talen en kunt er snel tussen switchen door te swipen op de spatiebalk.

©PXimport

Het ai.type toetsenbord is ook de meest personaliseerbare applicatie die we getest hebben. Je kunt op basis van het kleurenpaneel elk gedeelte van het toetsenbord een kleur geven, bepaalde highlights met andere kleuren laten oplichten of de actietoetsen als shift en spatie anders inkleuren. Ditzelfde geldt voor de letterweergave op de toetsen.

Prijs: € 4,59

Proefversie beschikbaar: Ja

Download ai.type toetsenbord PLUS

Gboard: het Google-toetsenbord

Op veel Android-telefoons is het toetsenbord van Google standaard aanwezig. Maar niet altijd. Huawei rust zijn toestellen bijvoorbeeld standaard uit met SwiftKey. Wil je dat liever niet, dan installeer je gewoon weer Googles eigen keyboard vanuit de Play Store. Wat overigens helemaal geen ramp is, want dit toetsenbord heeft ook een paar handige functies.

©PXimport

Met het Gboard kun je typen - echt waar - maar daarnaast zit ook Googles zoekmachine in het keyboard gebouwd. Door op Google-logootje te tikken boven de toetsen, kun je zoekopdrachten opgeven. Ook het vinden van animated gifs is standaard aanwezig. Andere handige features zijn onder meer Google Translate en spraakgestuurd typen. Net zoals het Swype Keyboard herkent het Gboard tot slot ook verschillende talen, zonder dat je daarvoor zelf iets in hoeft te stellen.

Prijs: Gratis

Proefversie: Ja

Download Gboard: het Google-toetsenbord

Fleksy Keyboard

Het Google-toestenbord laat je niet als enige gifs doorzoeken, het is namelijk ook een van de vele functies van Fleksy Keyboard. Het aardige is dat je zelf kunt bepalen of je deze functionaliteit wilt - of juist niet. Fleksy werkt daarvoor met extensies. Daar bestaan verschillende van, en als gratis gebruiker mag je er maximaal drie van mixen en matchen.

©PXimport

Met extensies kun je bijvoorbeeld je toetsenbord transparant maken, een extra rij met nummers toevoegen zodat je die altijd bij de hand hebt, of apps aan sneltoetsen hangen. Daarbuiten komt het keyboard met honderden emoji, tientallen thema's (voor sommige moet je wel betalen) en tekstcorrectie/voorspelling in verschillende talen tegelijk, waaronder Nederlands.

Prijs: Gratis

Proefversie: Nee

Download Fleksy Keyboard

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 draadloze in-ear oordopjes voor minder dan 75 euro
© ID.nl
Huis

Waar voor je geld: 5 draadloze in-ear oordopjes voor minder dan 75 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Muziek- of podcastliefhebber? Niets is zo fijn als ongestoord naar je favoriete nummers of podcasts luisteren. Met deze draadloze oordopjes heb je uitstekend geluid zonder de hoofdprijs te hoeven betalen.

True Wireless wil zeggen dat oordopjes of koptelefoons volledig draadloos zijn, zonder kabel tussen de oordopjes onderling. Ze maken verbinding via Bluetooth met bijvoorbeeld een smartphone. True Wireless wordt vooral gebruikt voor muziek luisteren, bellen en het handsfree bedienen van apparaten, met veel bewegingsvrijheid als belangrijkste voordeel. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Sony WF-C500

Als je aan Sony denkt, denk je aan geluidskwaliteit, en de WF-C500 stelt op dat vlak zeker niet teleur. Het meest opvallende is de DSEE-technologie (Digital Sound Enhancement Engine). Deze techniek herstelt hoge frequentietonen die vaak verloren gaan bij het comprimeren van muziek, zoals bij sommige streamingdiensten. Hierdoor blijven je favoriete nummers rijker en gedetailleerder klinken. De pasvorm is klein en ergonomisch, waardoor ze ook voor langere luistersessies comfortabel in je oren blijven zitten. Met de bijbehorende Headphones Connect-app van Sony kun je het geluid volledig naar je eigen smaak aanpassen met een equalizer. De batterijduur is met 10 uur op een volle lading (en nog eens 10 uur extra via de oplaadcase) meer dan voldoende voor een paar dagen woon-werkverkeer of een lange studiesessie. Hoewel actieve ruisonderdrukking ontbreekt, sluiten de dopjes van zichzelf al redelijk goed af.

🎶Continue audioafspeeltijd: 10 uur (met oplaadcase 20 uur)
🔌Oplaadtijd: 2,5 uur
📡Bluetooth-versie: 5.0

JBL Tune Flex

Het unieke aan de JBL Tune Flex is de flexibiliteit in hoe je ze draagt. Standaard hebben ze een 'open' ontwerp, waardoor je bewust blijft van je omgeving. Dit is ideaal voor in het verkeer of op kantoor. Heb je toch behoefte aan meer isolatie en een diepere basrespons? Dan klik je de meegeleverde afsluitende oortips erop en verander je ze in een traditioneel in-ear model. Deze oordopjes zijn uitgerust met Active Noise Cancelling, warmee je storende achtergrondgeluiden wegfiltert, zodat je je volledig op je muziek of podcast kunt focussen. Het geluid zelf heeft de kenmerkende JBL Pure Bass-signatuur, wat zorgt voor een krachtig en energiek laag. Met de bijbehorende app kun je instellingen zoals de noise cancelling en het geluidsprofiel verder finetunen.

🎶Continue audioafspeeltijd: 8 uur (met oplaadcase 32 uur)
🔌Oplaadtijd: 2 uur
📡Bluetooth-versie: 5.2

Rolfstone Nova

De Rolfstone Nova is een interessant product van Nederlandse bodem. De ANC-functie filtert storende omgevingsgeluiden zoals het lawaai in de trein of het geroezemoes op kantoor effectief weg. Heb je juist wel behoefte aan contact met je omgeving, bijvoorbeeld in het verkeer? Dan schakel je eenvoudig de Ambient Mode in, die omgevingsgeluid juist versterkt doorlaat. De geluidskwaliteit is vol en helder, met een stevige bas die niet overheerst, wat het een prettige allrounder maakt voor verschillende muziekstijlen. Een ander sterk punt is de batterijduur; de oordopjes zelf gaan tot 7 uur mee en met de oplaadcase kun je dit verlengen tot een indrukwekkende 35 uur in totaal. Dankzij de IPX4-classificatie zijn ze bovendien zweet- en spatwaterdicht, waardoor ze ook prima geschikt zijn voor een rondje hardlopen. Ook handig: deze oordopjes kun je ook draadloos opladen!

🎶Continue audioafspeeltijd: 7 uur (met oplaadcase 35 uur)
🔌Oplaadtijd: 50 minuten
📡Bluetooth-versie: 5.2

Yamaha TW-E3B

Yamaha is geen onbekende in de muziekwereld en benadert oordopjes hierdoor net even anders dan de meeste merken. Bij de TW-E3B ligt de focus niet op de zwaarste bas of andere snufjes, maar juist op een natuurgetrouwe geluidsweergave en de gezondheid van je gehoor. Het belangrijkste kenmerk is Yamaha’s unieke ‘Listening Care’-technologie, waarmee het geluid op een intelligente manier wordt aanpgepast wanneer je op een lager volume luistert. Het zorgt ervoor dat je zowel de lage als de hoge tonen helder blijft horen, zonder dat je de muziek hard hoeft te zetten. Hierdoor kun je langer en veiliger genieten van een vol en rijk geluid. De algehele klank is, zoals je van Yamaha mag verwachten, zeer gebalanceerd en authentiek, bedoeld om de muziek te laten klinken zoals de artiest het heeft bedoeld. De oordopjes zelf zijn compact en licht, wat zorgt voor een comfortabele pasvorm. Met een IPX5-certificering zijn ze bovendien bestand tegen zweet en regen, dus een workout of een wandeling in een bui is geen enkel probleem. De batterij gaat zo'n 6 uur mee, met nog eens 18 uur extra via de oplaadcase.

🎶Continue audioafspeeltijd: 6 uur (met oplaadcase 24 uur)
🔌Oplaadtijd: 2 uur
📡Bluetooth-versie: 5.0

Oppo Enco Buds2

Oppo is een merk dat je misschien kent van de smartphones, maar ze maken ook zeer capabele audio-producten. De Enco Buds2 zijn daar een perfect voorbeeld van. Het meest in het oog springende kenmerk is de grote 10mm titanium driver, die zorgt voor een diepe en indrukwekkende basweergave die je normaal in duurdere oordopjes zou verwachten. Via de bijbehorende HeyMelody-app kun je kiezen uit verschillende ‘Enco Live’ geluidseffecten om de audio af te stemmen op jouw voorkeur, zoals een ‘Bass Boost’ voor nog meer impact. Een andere handige feature is de speciale ‘Game Mode’ die de vertraging tussen beeld en geluid minimaliseert, wat ideaal is voor het kijken van video’s of het spelen van games op je telefoon. De batterijduur is met 7 uur per lading en een totaal van 28 uur met de case uitstekend. De bediening gaat via aanraking en is ook nog eens te personaliseren. Dit alles maakt de Oppo Enco Buds2 een zeer complete en betaalbare keuze.

🎶Continue audioafspeeltijd: 7 uur (met oplaadcase 28 uur)
🔌Oplaadtijd: 1,5 uur
📡Bluetooth-versie: 5.2

▼ Volgende artikel
Honor 400 review – Boeiende midranger
© Rens Blom
Huis

Honor 400 review – Boeiende midranger

Honor is in Nederland – na al die jaren aanwezigheid – nog steeds een klein merk met een beperkte bekendheid. Best zonde, want toestellen als de Honor 400 laten zien dat de fabrikant een goede prijs-kwaliteitverhouding kan bieden. In deze review lees je meer over deze midrange smartphone.

Uitstekend
Conclusie

De Honor 400 is een waardevolle toevoeging aan het midrange smartphonesegment. Het toestel laat op veel vlakken een (erg) positieve indruk achter en krijgt zes jaar softwareupdates, waardoor je hem lang kunt gebruiken. Wij zijn al met al enthousiast over de Honor 400.

Plus- en minpunten
  • Premium ontwerp...
  • Goed scherm
  • Lange accuduur
  • Zes jaar software-updates
  • ...maar niet helemaal waterdicht
  • Minder krachtig dan sommige concurrenten
  • Drukke software

Strak ontwerp

Een midrange smartphone kan er heus premium uitzien, bewijst Honor met zijn nieuwste model. De Honor 400 heeft een frame van kunststof, een achterkant van mat glas en oogt naar onze mening erg fraai. Met 184 gram is de smartphone van gemiddeld gewicht. Je kunt hem lastig met één hand bedienen, wat vooral te wijten is aan het forse 6,55inch-scherm.

©Rens Blom

De Honor 400 draagt een IP65-certificering, wat wil zeggen dat hij tegen stof en een flinke regenbui kan. Let op: het toestel is niet bedoeld om mee te nemen in het zwembad. Sommige concurrerende smartphones kunnen dat wel.

©Rens Blom

Goed scherm

Het is vandaag de dag moeilijk om een midrange smartphone met een slecht scherm te vinden. Er is echter een groot verschil tussen een prima en een echt goed scherm. De Honor 400 is voorzien van een echt goed scherm. Het 120Hz-oledscherm heeft een hoge resolutie van 2736 x 1264 pixels, waardoor het beeldscherm scherper oogt dan een standaard Full-HD-display (1920 x 1080 pixels). De kleuren, maximale helderheid en functies om je ogen minder te vermoeien zijn allemaal indrukwekkend.

©Rens Blom

Specificaties

Van een midrange smartphone mag je anno 2025 krachtige en complete hardware verwachten. Honor heeft de expertise in huis om aan die verwachting te voldoen, maar weet ons niet op alle vlakken te overtuigen. Laten we beginnen met de processor. Dat is een Qualcomm Snapdragon 7 Gen 3. Een echte midrange processor die op zich snel genoeg is voor alle populaire apps. In dit prijssegment kun je echter ook krachtiger smartphones in huis halen. Dat merk je vooral bij het spelen van games. Daar is de Honor 400 geen koning in.

Voor de hoeveelheid werkgeheugen geldt hetzelfde. Met de 8 GB in de Honor 400 hoef je echt niet te klagen, maar er zijn veel concurrerende toestellen die over 12 GB beschikken. Op de lange termijn kun je daar profijt van hebben, want software- en app-updates lijken steeds meer werkgeheugen op te eisen.

©Rens Blom

Honor hecht blijkbaar meer waarde aan de hoeveelheid opslagcapaciteit. Want waar de meeste midrange smartphones het moeten doen met 256 GB, zit er 512 GB in de Honor 400. Een zee aan opslagruimte, waar na de installatie van de smartphone zo'n 475 GB van beschikbaar blijft.

Lange accuduur

De accuduur vinden we een heel belangrijk punt bij een smartphone. Honor scoort hier goed, want de 5300mAh-accu in de Honor 400 houdt het bij ons gemengde gebruik probleemloos een lange dag vol. We laden de smartphone op als we naar bed gaan of doen dat 's ochtends, als we onder de douche stappen. Opladen kan met maximaal 66 watt. Een adapter moet je – door EU-wetgeving – zelf regelen.

Aardig om te vermelden is dat de Honor 400 een silicium-koolstofaccu heeft. Dit nieuwe type accu voor smartphones kan meer energie opslaan, zonder fysiek groter te zijn dan de vorige generatie accu's. Meer energie leidt tot een hogere capaciteit – gemeten in mAh – en zo dus meer stroom voor jou als gebruiker. Steeds meer (midrange) smartphones krijgen een silicium-koolstofaccu. Honor loopt dus in de voorhoede mee.

©Rens Blom

Een 200 megapixel-camera

Achter op de Honor 400 vind je twee camera's en een grote flitser. De hoofdcamera heeft een zeer hoge resolutie van 200 megapixels en combineert al die pixels standaard om betere foto's in een lagere resolutie te maken. De camera presteert ruim voldoende, ook bij minder licht. Over de groothoeklens zijn we minder enthousiast, maar in de meeste situaties kun je er prima mee uit de voeten.

Hieronder van links naar rechts: de hoofdcamera (1X), de groothoekcamera en 4x zoom via de hoofdcamera.

©Rens Blom

Hoewel de Honor 400 geen aparte zoomcamera heeft, kun je wel aardig zoomen. Dat is te danken aan de megaresolutie van de hoofdcamera. Je zoomt in de camera-app in via de hoofdcamera, die eigenlijk een uitsnede maakt van een foto en het 'ingezoomde' resultaat aan je voorlegt. Onderstaande fotoserie laat zien wat je op die manier kunt bereiken. De herenhuizen aan de overkant van de gracht staan er duidelijk genoeg op.

©Rens Blom

Drukke software

De Honor 400 is voorzien van Android 15, voorzien van Honors eigen softwareschil. Die schil vinden we visueel en qua functies nogal druk. We vinden het ook jammer dat Honor wat extra apps zoals TikTok, Temu en Block Blast! op het toestel installeert. Gelukkig kun je ze verwijderen. Positiever zijn we over de samenwerking tussen Google en Honor om allemaal nuttige AI-functies in de telefoon te bakken. Daar kun je zeker leuk mee experimenteren.

©Rens Blom

Tot slot het updatebeleid. Honor scoort goede punten door de smartphone zes jaar Android-upgrades en beveiligingsupdates te geven. Dat is langer dan veel concurrenten.

Conclusie: Honor 400 kopen?

De Honor 400 is een waardevolle toevoeging aan het midrange smartphonesegment. Het toestel laat op veel vlakken een (erg) positieve indruk achter en krijgt zes jaar software-updates, waardoor je hem lang kunt blijven gebruiken. Wij zijn al met al enthousiast over de Honor 400.