© PXimport

De 11 beste muizen van dit moment

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 25 november 2020 - 04:09

Aangepast: 14 december 2022 - 12:50

Stephan Overbeeke

Je hoeft je tegenwoordig zelden nog af te vragen of een muis die je op het oog hebt überhaupt wel goed is. Vanaf circa 50 euro is het nagenoeg onmogelijk om een echt slechte muis te vinden. Het is voor fabrikanten zo eenvoudig om een degelijke muis te maken, dat er als het ware een overschot aan “goede” muizen is ontstaan. De truc is dan ook om het juiste muisje voor het juiste baasje te vinden. In dit artikel leggen we uit waar je bij aanschaf op moet letten en testen we de elf beste muizen van dit moment voor de meest voorkomende doeleinden.

Het beste advies dat we kunnen geven is dat er niet zoiets is als één beste muis of één beste muis voor iedereen. Verschillende muizen dienen verschillende doelgroepen en zelfs daarbinnen is nog veel ruimte voor subjectieve overwegingen.

De vraag of een kleine, middelgrote of juist grote muis bij jou past, is bijvoorbeeld iets wat je vooral zelf bepaalt. Maar ook het aantal knoppen, of je wel of geen rgb-verlichting wilt, en of je graag draadloos wilt of niet is helemaal aan jou. Het is vooral belangrijk om in kaart te brengen wat je met de muis wilt gaan doen, welke aspecten belangrijk zijn en wat je persoonlijke voorkeuren zijn.

Sensor en kliks

Eén aspect waar elke fabrikant graag mee te koop loopt (en dat vaak als eerste wordt genoemd) is de maximale dpi; hoeveel pixels (dots) per inch beweging de muis kan registreren. Dit gebruiken fabrikanten als primaire indicatie van hoe accuraat en dus hoe goed een muis is.

Maar juist die specificatie is totaal niet relevant in de beoordeling van de kwaliteit en mag je negeren. De beste muizen volgen de bewegingen van je hand perfect. Maar of dat ook geldt voor de muis die je op het oog hebt, leer je alleen door deze te testen. Je kunt het niet uit de specificaties opmaken.

We bespreken de werkelijke sensorprestaties dan ook in elk van de individuele productbesprekingen en laten deze zwaar meewegen in de eindbeoordeling. Maar nogmaals, het is zeldzaam dat een muis van 50 euro of meer slecht is en/of een slechte sensor gebruikt.

Ook de gebruikte switches zijn cruciaal. Die dienen scherp te zijn en vlot te reageren, en zijn dus een belangrijk onderdeel van onze beoordeling. Vooral voor gamers is een goede klik onmisbaar, maar uiteindelijk wordt niemand blij van een sponzige klik, ook niet op kantoor.

In grote lijnen hoeven we geen onderscheid te maken tussen gamemuizen en muizen voor kantoorgebruik. Ook niet-gamers profiteren immers van een accurate sensor en een goede, snelle klik. Een goede gamemuis is dus normaliter ook een goede muis voor creatieve of office-applicaties. Andersom hoeft dat trouwens niet zo te zijn: er zijn specifieke kantoormuizen die niet ideaal zijn voor gaming.

Draadloos en software

Secundaire eigenschappen die we wel objectief kunnen beoordelen, zijn draadloze prestaties bij draadloze muizen en de software. Vroeger waren draadloze muizen trager en gevoelig voor storingen, maar de betere muizen van dit moment zijn dat niet meer. Het snelheidsverschil tussen een goede draadloze muis en een goede bedrade muis is nagenoeg niet te meten, laat staan te merken.

Draadloze muizen zijn normaliter wel duurder, maar geven je ook meer bewegingsvrijheid. Objectieve bezwaren zijn er dus niet als de muis een snelle draadloze verbinding biedt, zolang je maar bereid bent er meer voor te betalen. Bij de software kijken we met name naar de functionaliteit en uitstraling. Vooral op dat laatste valt vaak nog iets aan te merken.

De beste muizen voor allround gebruik

Heb je specifieke wensen of speel je vooral één gamegenre, dan is het raadzaam om je muis daarop af te stemmen. Voor algemeen gebruik, en voor gamers die graag verschillende genres door elkaar heen spelen en verwachten dat hun muis daar ook prima mee uit de voeten kan, beginnen we met enkele algemene adviezen.

De beste allround muis tot 40 euro: Steelseries Rival 3

De Steelseries Rival 3 is een van de beste allround muizen voor gaming en algemeen gebruik voor een redelijke prijs. De sensor doet niet onder voor menig duurder alternatief en is zelfs voor professionele gamers prima te noemen. De vorm is ook erg veilig voor zowel kleine als middelgrote handen, of zelfs grotere handen in combinatie met een lichte muisgrip.

De bouwkwaliteit is goed, de switches voelen goed en de software is keurig. De meeste goedkopere muizen doen op een van de genoemde punten wel een concessie, maar dat is hier gewoon niet het geval. Niets is uitzonderlijk en hij mist wat van de luxe van sommige duurdere alternatieven, maar Steelseries maakt geen fouten en levert hiermee een muis af waar praktisch iedereen mee uit de voeten kan.

© PXimport

Steelseries Rival 3

Prijs
€ 39,-
Website
www.steelseries.com7Score70

 • Pluspunten

 • Goede sensor en switches

 • Kwalitatief keurig

 • Veilige pasvorm

 • Minpunten

 • Geen echte luxe of extra’s

De beste allround muis tot 70 euro: Logitech G502 Hero

Wil je meer dan iets basaals, maar ook niet té veel uitgeven, dan is de Logitech G502 Hero het overwegen waard. Logitech’s dominante positie op gebied van muizen zien we terug in de goede bouwkwaliteit en vooral de vormgeving van deze allround gamemuis. De rechtshandige ergonomische vorm is prettig in gebruik en ontspannend voor zowel kleine als middelgrote handen.

Ook aan de positie van de vele extra knoppen ben je zo gewend. Het zijn al die extra knoppen die de G502 een interessante keuze maken voor liefhebbers van diverse gamegenres of creatieve applicaties. De sensorprestaties zijn uiteraard uitstekend, die staan geen enkel doeleinde in de weg, en elk van de knoppen heeft een aangename, scherpe klik.

Logitechs software is eveneens uitstekend en zo laat de G502 Hero eigenlijk weinig te wensen over voor algemeen gebruik. Alleen de draadloze functionaliteit ontbreekt, al kun je eventueel een draadloze G502 Lightspeed overwegen als je de rest aantrekkelijk vindt klinken. Voor dat model mag je wel 120 euro reserveren.

© PXimport

Logitech G502 Hero

Prijs
€ 64,-
Website
www.logitech.com9Score90

 • Pluspunten

 • Fijne ergonomische vorm

 • Extra knoppen

 • Goede sensorprestaties

 • Minpunten

 • (Relatief stug) draadje

De beste allround muis tot 120 euro: Steelseries Rival 650

© PXimport

De Steelseries Rival 650 is in alle opzichten een luxere muis. Stevig, duidelijk beter afgewerkt dan praktisch elke concurrent en met aantrekkelijke rgb-verlichting. Ook is hij draadloos en hebben alle knoppen een aangename, veelal iets zwaardere klik. Hij is iets langer dan gemiddeld, maar in grote lijnen nog altijd een muis voor gemiddeld grote handen.

De zijkanten zijn los te klikken, waarna je acht extra gewichtjes naar eigen inzicht kunt gebruiken om de muis te verzwaren of anders te balanceren. De opvallendste eigenschap is de extra sensor om te voorkomen dat de cursor beweegt bij het optillen van de muis, een functie die goed werkt en merkbaar is in fps-games. Zeker vergeleken met de betaalbare Rival 3 voel je dan het verschil.

De sensor zelf is ook haarscherp en goed naar het oppervlak te kalibreren. Hoewel de zijkanten iets glad aanvoelen, merken wij daar uiteindelijk weinig van als we fanatiek aan het gamen zijn. De extra aandacht aan de sensor en draadloze functionaliteit leidt wel tot een meerprijs, maar dan krijg je ook iets wat duidelijk van een andere categorie is.

Steelseries Rival 650

Prijs
€ 113,-
Website
www.steelseries.com10Score100

 • Pluspunten

 • Top sensor en switches

 • Luxe bouw en afwerking

 • Ruim aanpasbaar gewicht en balans

 • Draadloze werking

 • Minpunten

 • Prijs

De beste muizen voor fps-gamers

Fps-games (first person shooters) behoren tot de populairste games van dit moment. Oudjes als CS:GO doen het nog altijd erg goed, en jongere games als Fortnite en Warzone trekken dagelijks makkelijk miljoenen spelers.

Echte fps-muizen hebben twee specifieke eigenschappen: een extreem laag gewicht, zodat je nóg sneller bent, en een extreem flexibele kabel die geen weerstand biedt. Bijkomend voordeel: ben jij iemand die snel last krijgt van pols of arm? Dan is een lichte muis ook beduidend minder belastend voor je arm en zodoende ook voor algemeen gebruik een serieuze overweging!

De beste betaalbare fps-muis: Cooler Master MM710

Cooler Master was niet de eerste fabrikant die aan kwam zetten met een vederlichte muis die als een soort gatenkaas oogt, maar wel de eerste mainstream fabrikant die deze muizen in reguliere webshops wist aan te bieden. Zo hoef je niet allerlei moeite te doen om ze te importeren.

Met een gewicht van slechts 53 gram en een redelijk compacte vorm is de MM710 zeker even wennen, maar zowel voor algemeen gebruik als fps-games waren wij snel overstag. We presteerden beter en merkten geen vermoeidheid na lange avondjes Warzone. Tegelijkertijd doet het lage gewicht niet af aan het gevoel van kwaliteit.

De gebruikte sensor is simpelweg top, de switches voelen scherp en de gebruikte kabel is dermate licht dat hij praktisch draadloos aanvoelt. Ons enige kritiekpunt is dat de software wat sober oogt. Wil je er ook wat kleurige lampjes bij? Dan kun je een tientje bijbetalen voor de MM711 met rgb-verlichting.

© PXimport

Cooler Master MM710

Prijs
€ 49,-
Website
www.coolermaster.com9Score90

 • Pluspunten

 • Ultralicht is fijn in fps-games

 • Goede sensorprestaties

 • Goede switches

 • Minpunten

 • Software wat basic

 • Niet voor mensen met trypofobie

De ultieme fps-muis: Razer Viper Ultimate

De Viper Ultimate is dé fps-muis van dit moment. Met 74 gram is deze volledig draadloze muis nog altijd zeer licht, en de bouwkwaliteit, switches en sensor zijn top. De ingebouwde accu maakt hem weliswaar wat zwaarder dan de MM710, maar het verschil is klein en door de afwezigheid van een kabel werkt hij in de praktijk nog net wat fijner.

In tegenstelling tot menig draadloze muis krijg je bij de Viper Ultimate nog een dock om de muis mee op te laden, wanneer je hem niet gebruikt. Bovendien is de software van Razer uitstekend uitgewerkt. Een praktisch ideale muis dus, ook voor algemeen gebruik. Alleen de prijs is een nadeel: ondanks alle luxe is die met 149 euro nog best pittig. Het genoegen om deze muis te mogen ervaren, is dus vooral voorbehouden aan de meer vermogende gamers.

© PXimport

Razer Viper Ultimate

Prijs
€ 149,-
Website
www.razer.com10Score100

 • Pluspunten

 • Ultralicht en toch draadloos

 • Uitstekende bouw en switches

 • Goede software

 • Minpunten

 • Prijs

De beste muizen voor mmo-gamers

Speel je vooral mmo’s (massively multiplayer online), dan profiteer je van veel extra knoppen voor al je acties. Eerder genoemde G502 is een uitstekend voorbeeld van een muis met enkele extra knoppen, maar de échte liefhebber wil nog meer knopjes. Rappe bewegingen zijn voor dit genre minder relevant, en mmo-muizen zijn daarom vaak iets groter en zwaarder. Mmo-muizen zijn wel echt niche, en de vorm en knoppenlay-out hebben vaak negatieve consequenties voor andere doeleinden.

De beste mmo-muis: Corsair Scimitar Elite

Met zijn twaalf duimknoppen is de Corsair Scimitar Elite een stereotype mmo-muis. Belangrijk is dat de niche hier goed wordt bediend: de bouw is uitstekend, de vorm is erg veilig voor alle handmaten, alle switches voelen fijn, de sensor presteert uitstekend en de software is uitstekend.

De gehele duimzone is ook naar voren of naar achteren te schuiven. Zo kun je de twaalf duimknoppen precies daar krijgen waar jij ze hebben wilt. En dankzij patroontjes en iets andere vormen maak je ook snel het onderscheid tussen de twaalf knoppen.

Het enige minpunt is de vrij stugge kabel. We hadden de muis liever draadloos gezien. Het is een echte “if the shoe fits”-muis: niet de ideale muis voor alles en iedereen, maar wel de beste en meest flexibele keuze voor mmo-gamers of programmeurs die regelmatig gebruik willen maken van de vele knoppen.

© PXimport

Corsair Scimitar Elite

Prijs
€ 85,-
Website
www.corsair.com8Score80

 • Pluspunten

 • Veel extra knoppen

 • Goede software om ze in te stellen

 • Goede bouwkwaliteit

 • Minpunten

 • Stugge kabel

De hybride mmo-muis: Razer Naga Trinity

Wat als je graag mmo’s speelt en veel duimknoppen wilt, maar niet die concessies wilt doen voor algemeen gebruik? De Razer Naga Trinity is dan het interessantste alternatief. Je krijgt namelijk drie verschillende zijkanten waarmee je eigenlijk drie verschillende muizen krijgt. Eén met twaalf duimknoppen, één met zeven duimknoppen en één met twee duimknoppen. Razers software herkent ook direct welke je erop zet en past dan de werking direct aan.

Het is een mooi concept dat veel flexibiliteit biedt. De muis combineert dat met een relatief goede bouw, afwerking, switchgevoel en sensorprestatie. Op wederom een stugge kabel na is er eigenlijk geen echte concessie gedaan.

Je verliest wel iets flexibiliteit omdat de zijkanten zelf niet verder verstelbaar zijn zoals op de Scimitar. Bovendien voelt de Naga wat ongemakkelijk aan bij te grote of te kleine handen. Maar als je graag ook iets anders speelt dan alleen maar mmo’s, is het een keurig alternatief.

© PXimport

Razer Naga Trinity

Prijs
€ 83,-
Website
www.razer.com9Score90

 • Pluspunten

 • Flexibiliteit met drie zijkanten

 • Goede sensor en switches

 • Goede bouwkwaliteit

 • Minpunten

 • Stugge kabel

 • Minder flexibel als pure mmo-muis

De beste overige nichemuizen

Zolang je hand niet uitzonderlijk groot of klein is, je doeleinden niet té niche zijn en je geen last hebt van je hand, pols of arm, is het niet heel lastig om een muis te vinden. Maar wat als jij nou net buiten die boot valt? Hieronder bespreken we de beste opties voor iedereen die net even anders dan anders is.

De beste (X)XL-muis: Corsair Ironclaw

Zelfs als je grote handen hebt, hoeft een muis niet per se groot te zijn. Maar zoek je een muis die perfect in je grote hand past als je hem rustig op tafel legt, dan wil je ook daadwerkelijk een grotere muis.

De Corsair Ironclaw is de best gebalanceerde XL-muis van dit moment. Goede bouw, switches en sensor, plus goede software voor een relatief bescheiden prijs. Alternatieven zoals de Roccat Kone kosten al snel flink meer. En veel meer dan een iets luxere afwerking krijg je daar niet voor terug.

Mocht je iets meer uit te geven hebben, dan is er voor 77 euro ook een draadloze variant beschikbaar te koop.

© PXimport

Corsair Ironclaw

Prijs
€ 54,-
Website
www.corsair.com8Score80

 • Pluspunten

 • Lekker fors

 • Uitstekende sensor en switches

 • Goede bouwkwaliteit

 • Minpunten

 • Niet voor kleine handjes

De beste muis voor linkshandigen: Logitech G Pro Wireless

Ooit maakten fabrikanten nog linkshandige muizen, maar het gebrek aan (financieel) succes bracht dat ten einde. Tegenwoordig wordt van linkshandigen verwacht dat ze een symmetrische muis gebruiken met onhandige duimknoppen onder hun pink of met rechts leren muizen.

De Logitech G Pro Wireless is de enige topmuis die linkshandigen nog serieus neemt door de optie te bieden om de duimknoppen aan de rechterkant te plaatsen. Zo heb je een echte linkshandigenmuis. Hij is niet goedkoop, maar dan krijg je wel een van de allerbeste muizen van dit moment, met top bouwkwaliteit, sensorprestaties en switches, rappe draadloze werking en een goede accuduur.

© CIDimport

Logitech G Pro Wireless

Prijs
€ 134,-
Website
www.logitech.com9Score90

 • Pluspunten

 • Uitstekende prestaties op elk vlak

 • Ideaal voor links- en rechtshandigen

 • Minpunten

 • Prijzig

Ergonomische muizen

© CIDimport

De beste muizen voor kantoorgebruik

Alle eerder besproken muizen voor algemeen gebruik en gaming zijn feitelijk ook capabel voor kantoorapplicaties. In de regel is een betaalbare gamemuis zelfs beter voor alledaagse taken dan een betaalbare kantoormuis. En kantoormuizen zijn door hun matige sensoren of trage reactiesnelheden veelal totaal ongeschikt voor gaming. Heb je geen interesse in games, dan zijn er een paar uitzonderingen die de moeite waard kunnen zijn voor kantoorgebruik.

Goedkoop met bijkomend toetsenbord: Logitech MK540 Advanced

Los van de MX Master 3 is er eigenlijk geen niet-gamemuis die wij zouden prefereren boven de algemene adviezen zoals de Steelseries Rival 3 of Cooler Master MM710. De enige uitzondering is als je zowel een muis als een toetsenbord zoekt voor een beperkt bedrag.

De simpele Logitech MK540 Advanced is verre van ideaal. Hij mist elke vorm van luxe en de muis is echt niet geschikt voor gamen. Maar voor nog geen 50 euro krijg je wel een draadloze muis mét toetsenbord. Een beter alternatief kost al snel enkele tientjes meer.

Voor een beperkt bedrag krijg je een vorm die de meeste gebruikers niet misstaat, genoeg kwaliteit om een paar jaar van te genieten en een uitstekende accuduur van enkele maanden op een batterijtje.

© CIDimport

Logitech MK540 Advanced

Prijs
€ 52,-
Website
www.logitech.com6Score60

 • Pluspunten

 • Muis plus toetsenbord

 • Veel voor weinig geld

 • Toegankelijk voor bijna iedereen

 • Minpunten

 • Mist luxe

 • Mist prestaties voor gaming

De ultieme kantoormuis: Logitech MX Master 3

De derde generatie van de Logitech MX Master is dé uitzondering op de regel dat gamemuizen de beste kantoormuizen zijn. De MX Master 3 mist weliswaar iets van de reactiesnelheid van de betere gamemuizen, maar daar krijg je wel veel moois voor terug.

Zo is het automatische vliegwiel, waarmee je razendsnel door documenten kunt scrollen, enorm fijn. Ook krijg je een extra horizontaal scrolwiel dat automatisch applicaties herkent zoals Excel of Adobe Premiere Pro. Ook de optie om tot drie apparaten te koppelen en te beheren via de ontvanger of bluetooth is erg handig.

De MX Master was altijd al een prijzig grapje en de MX Master 3 is met zijn 87 euro geen uitzondering, maar voor de echte productiviteitsfreak is er gewoon geen beter alternatief. De muis heeft een top bouwkwaliteit, afwerking, switches en een ideaal softwarepakket waarmee je zelfs automatisch kunt overstappen van de ene naar de andere pc. Het is wat ons betreft de enige niet-gamemuis die zijn stevige prijs waard is.

© CIDimport

Logitech MX Master 3

Prijs
€ 87,-
Website
www.logitech.com10Score100

 • Pluspunten

 • Top scrolwiel en horizontaal scrollen

 • Veel softwarefeatures

 • Uitstekende allround prestaties

 • Minpunten

 • Prijs

 • Mist reactiesnelheid voor (snelle) games

0,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000