ID.nl logo
8 minilaptops getest - Wat is de beste cloudbook?
© PXimport
Zekerheid & gemak

8 minilaptops getest - Wat is de beste cloudbook?

De tablet heeft de laptop enigszins overbodig gemaakt. Toch komt een laptop soms beter van pas. Je kunt er beter op typen en hem door de gewichtsverdeling overal op schoot gebruiken. Natuurlijk moet zo'n laptop niet te veel kosten en moet de accu een tijd meegaan. Wij hebben 8 minilaptops getest.

Als je op zoek bent naar een simpele laptop voor erbij, dan denk je tegenwoordig al snel aan de Chromebook. Chromebooks kosten weinig, zijn compact en gaan over het algemeen lang mee op de accu. Ze worden daarom ook wel gezien als de opvolger van de netbook die een paar jaar geleden populair was. Het concept netbook is na een vliegende start uiteindelijk niet zo'n succes geworden, vooral omdat de machines door de toen trage Atom-processor niet krachtig genoeg waren voor Windows 7. De goedkope mini-laptop was vervolgens even uit beeld, maar kwam weer terug in de vorm van de Chromebook.

Langzaam maar zeker wordt de Chromebook steeds populairder en Microsoft wil uiteraard ook een stuk van deze markt pakken. Dit bedrijf heeft daarom een versie van Windows 8.1 gemaakt die heel goedkoop wordt aangeboden aan fabrikanten. Als gebruiker merk je hier weinig van, het verschil met andere versies is dat Bing is ingesteld als standaardzoekmachine in Internet Explorer. Fabrikanten beginnen het concept op te pikken en inmiddels lijkt de netbook weer in opkomst, al kunnen we deze nieuwe generatie netbooks misschien beter Chromebooks met Windows noemen. We hebben voor dit artikel een aantal Chromebooks en een aantal netbooks nieuwe stijl getest. Een goede overkoepelende naam voor deze producten is cloudbooks. Het merendeel van de geteste apparaten kost minder dan 300 euro.

Geen koeling en flashopslag

Interessant is dat veel Chromebooks dankzij heel energiezuinige ARM-processors of Intel Bay Trail-processors werken zonder actieve koeling. Dankzij de x86-64-instructieset werken Intels Bay Trail-processors uiteraard ook probleemloos samen met Windows. Hierdoor zijn er nu ook een aantal Windows-laptops te koop die werken zonder actieve koeling. Door deze processor net als op een Chromebook te combineren met een kleine hoeveelheid flashgeheugen, ligt de vergelijking met een Chromebook nog meer voor de hand. Een logisch gevolg van weinig opslagruimte is dat je met je Windows-'cloudbook' net als op een Chromebook veel online zult opslaan.

Chrome OS

Chrome OS is niet meer dan een aangeklede browser en de eerste versie van Chrome OS was het zelfs niet meer dan een browservenster. Inmiddels heeft Google Chrome OS wel wat meer het uiterlijk van een besturingssysteem gegeven, met een taakbalk, systeemvak en startknop. Ook kun je het browservenster bijvoorbeeld verkleinen. Toch is Chrome OS vooral een toegangspoort tot Google Drive en gaat Google er daarom vanuit dat je altijd een internetverbinding hebt. Via Google Drive kun je Google Documenten, Google Spreadsheets en Google Presentaties gebruiken om te werken aan tekstdocumenten, spreadsheets en presentaties. Je werkt op een Chromebook altijd in de browser en gebruikt dus altijd cloudsoftware.

Toch kun je op een Chromebook ook zonder internetverbinding werken aan (nieuwe) documenten. Die worden dan gesynchroniseerd met Google Drive zodra je weer een internetverbinding hebt. Je kunt ook offline werken met Gmail en Google Agenda, simpele fotobewerkingen uitvoeren, muziek luisteren en sommige spellen spelen. Niet ieder 'programma' dat je in de Web Store kunt downloaden ondersteunt offline werken, dus voor de volledige functionaliteit heb je een internetverbinding nodig. Het is echter niet zo dat je Chromebook direct waardeloos is zonder internetverbinding.

©PXimport

Chrome OS omvat niet veel meer dan de Chrome-browser waar je al je werkzaamheden in doet.

Windows 8.1

Een sterk punt van Windows 8.1 ten opzichte van de Chromebook is dat je lokale programma's kunt installeren. Daarnaast is Windows 8.1 sterk verweven met Microsofts clouddienst OneDrive. Deze cloudomgeving biedt online varianten van Word, Excel en PowerPoint. OneDrive is daarnaast gewoon via de verkenner te openen en het is ook mogelijk om bestanden offline te raadplegen. Je zou dus denken dat Microsoft een stapje voor heeft op Google op het gebied van het werken met documenten. Vreemd genoeg is dat niet zo, omdat Microsoft zijn sterke punt - offline werken - niet gratis uitbuit in combinatie met OneDrive.

Om offline te werken aan documenten heb je Office 2013 nodig dat je los kunt kopen of krijgt bij een abonnement op Office 365. Wel krijg je bij sommige van de goedkope laptops een Office 365-jaarabonnement. Krijg je dat niet, dan kun je eventueel een gratis officepakket als OpenOffice proberen. Je kunt OpenOffice-documenten opslaan in je OneDrive en tevens bekijken en bewerken met de gratis online varianten van Word, Excel en PowerPoint. Helemaal ideaal is dat niet, want de online varianten zijn niet volledig compatibel met de OpenDocument-bestanden.

©PXimport

Je hebt Microsoft Office 365 of een los exemplaar van Office 2013 nodig om offline met documenten op je OneDrive te werken.

HP Stream 14

HP biedt met de Stream 14 een echte tegenhanger van de Chromebook. Zo bevat de laptop een energiezuinige processor, 2 GB RAM en slechts 32 GB opslaggeheugen. Er is ongeveer 19 GB vrij voor extra programma's of eigen bestanden. Om het gebrek aan opslagruimte op te vangen, krijg je 100 GB ruimte op OneDrive. Helaas levert HP geen Office 2013 of abonnement op Office 365 mee, waardoor je niet op een handige manier ook offline aan documenten binnen Microsofts clouddiensten kunt werken. De behuizing van de Stream 14 valt positief op en bestaat deels uit aluminium en voelt stevig. Het toetsenbord tikt uitstekend.

Het glanzende 14inch-scherm met een resolutie van 1366 x 768 pixels maakt gebruik van een TN-paneel en is niet heel bijzonder. De gebruikte AMD A4 Micro-6400T is net als Intels Bay Trail een energiezuinige processor die geen actieve koeling nodig heeft. De quadcore-processor is ondanks de lagere kloksnelheid een tikje sneller dan de dualcore Bay Trail-chips in bijvoorbeeld de ASUS E 11 en V 11. Het is vooral de flashopslag die de Stream 14 daadwerkelijk veel sneller laat aanvoelen dan Acers Aspire E 11 of V11. Het grootste minpunt is dat je maar zo'n vijfeneenhalf uur uit een acculading haalt. Tegen de tijd dat je dit leest heeft HP de Stream ook in een 11,6- en 13,3inch-uitvoering beschikbaar. Opvallend is dat je bij die kleinere varianten wel een jaar gratis Office 365 krijgt.

©PXimport

Score

3,5 / 5

Pluspunten

Deels aluminium

Goed toetsenbord

Flashopslag

Minpunten

Batterijduur

Prijs kan wat scherper

Geen offline Office

Specificaties

Prijs

€ 329,-

Website

www.hp.nl

Besturingssysteem

Windows 8.1

ASUS EeeBook F205TA

De ASUS EeeBook F205TA heeft met de Intel Atom Z3735F de meest energiezuinige processor in deze test. Waarschijnlijk speelt de energiezuinigheid een grote rol bij het feit dat dit tevens de lichtste laptop is. De chip is dan ook eigenlijk bedoeld voor tablets (een vrijwel gelijkwaardige processor vind je in ASUS' Transformer Book T100). De Atom is minder krachtig dan de Celeron-processor, maar in de praktijk valt het met de mindere prestaties wel mee en voelt de F205TA snel genoeg aan. Wel heeft de F205 moeite met wat zwaardere websites, waarbij je merkt dat het scrollen wat stroperig gaat. Een groot voordeel is dat de F205 tien uur werktijd uit de accu weet te persen. De behuizing is rubberachtig afgewerkt, maar wel erg gevoelig voor vingerafdrukken.

Een vreemd detail zijn de twee kleine pootjes op de onderkant van het schermdeksel die gevoelige tafels kunnen bekrassen. Het toetsenbord veert helaas mee als je het indrukt. Het glanzend afgewerkte 11,6inch-scherm gebruikt vergeleken met de andere notebooks in deze test een uitstekend TN-paneel waarvan vooral de verticale inkijkhoek erg goed is. Je krijgt bij de EeeBook F205TA één jaar gratis Office 365 Personal. Dit abonnement kost normaal gesproken 69 euro. Na installatie heb je nog 13,6 GB vrije schijfruimte over. Voor de 219 euro die ASUS vraagt, is de F205T door zijn combinatie van gewicht, accuduur en Office 365 een uitstekende deal.

©PXimport

Score

4 / 5

Pluspunten

1 jaar Office 365 Personal

Prijs

Relatief goed scherm

Minpunten

Indrukken toetsenbord

Zware sites stroperig

Specificaties

Prijs

€ 219,-

Website

www.asus.nl

Besturingssysteem

Windows 8.1 met Bing

Acer Aspire E 11

De naamgeving van de Acer E 11 is wat verwarrend , want op sommige plaatsen en in veel winkels wordt de typeaanduiding E3-111 of E3-112 gebruikt. Ons testmodel is de E3-112-C10S die voorzien is van een knalroze behuizing. De gebruikte processor is de Intel Celeron N2840. Deze dualcore-processor met een kloksnelheid van 2,16 GHz is vrijwel identiek aan de Celeron N2830, maar heeft een iets hogere turbosnelheid. In ons testmodel is verder 4 GB RAM aanwezig.

Let op dat vooral de iets goedkopere variant van de E 11 met 2 GB RAM beter verkrijgbaar lijkt. De behuizing is netjes afgewerkt en het toetsenbord tikt goed. De touchpad werkt soepel en is met een afmeting van 10,5 bij 6 centimeter lekker ruim. Qua uitbreidingspoorten heb je bij de E 11 ook weinig te klagen met usb 3.0, usb 2.0, 3,5mm-headsetaansluiting, HDMI, een kaartlezer en een gigabit-netwerkaansluiting. De E 11 wordt echt afgeremd door de harde schijf. Vervelend daarbij is dat de schijf constant aan het ratelen is, wat de stilte van het ontbreken van een actieve koeling een beetje teniet doet. Onze conclusie is dat we toch liever weinig flashopslag hebben, dan de relatief ruime harde schijf die er nu in zit. Gelukkig is het niet moeilijk om hier zelf iets aan te doen, want de E 11 is voorzien van een normale 2,5inch-schijf.

©PXimport

Score

3 / 5

Pluspunten

4 GB RAM

Netwerkaansluiting

Goed toetsenbord

Minpunten

Harde schijf

Accuduur

Specificaties

Prijs

€ 295,-

Website

www.acer.nl

Besturingssysteem

Windows 8.1 met Bing

Acer Aspire V 11

Acers Aspire V 11 lijkt veel op de E 11, met als belangrijkste toevoeging een aanraakscherm. Met de naamgeving van Acers Aspire V 11 is hetzelfde aan de hand als bij zijn broer, je zult hem ook vaak tegenkomen onder de typeaanduiding V3-112P. Ons testmodel was de V3-112P-C7NC. De processor is dezelfde Intel Celeron N2840 dualcore-processor in combinatie met 4 GB RAM. In de V 11 heeft Acer gekozen voor een harde schijf van 500 GB. Je krijgt dus meer opslagruimte dan op zijn goedkopere broer, maar wij zouden liever een kleine SSD of eMMC krijgen, waarmee het systeem wat vlotter aanvoelt.

Een sterk pluspunt ten opzichte van de E 11 is dat de accu met een capaciteit van 48 Wh duidelijk beter is. Dat vertaalt zich in een heel bruikbare werkduur van ongeveer zeven uur. De V 11 is voorzien van een aanraakscherm waardoor het scherm glanzend is afgewerkt. Het TN-paneel lijkt verder hetzelfde te zijn als op de E 11. De V 11 is duurder dan de geteste variant van de E 11, maar daar krijg je een betere accu, een aanraakscherm en een grotere harde schijf voor terug. Met een SSD had dit een echte Chromebook-tegenhanger geweest. Het is wel eenvoudig om de harde schijf zelf te vervangen door een SSD.

©PXimport

Score

3,5 / 5

Pluspunten

4 GB RAM

Aanraakscherm

Goed toetsenbord

Netwerkaansluiting

Minpunten

Harde schijf

Specificaties

Prijs

€ 349,-

Website

www.acer.nl

Besturingssysteem

Windows 8.1

Acer Chromebook 11

Acer heeft voor zijn nieuwe Chromebook 11 net als op de geteste Windows-laptops gekozen voor een Intel Bay Trail-processor. Opmerkelijk is dat de gekozen Intel Celeron N2940 de krachtigste passief gekoelde processor is uit deze test. Hij wordt bovendien gecombineerd met 4 GB RAM. Acer zet hiermee zijn lijn van de vorige generatie Chromebook C720 voort, dat was immers de krachtigste Chromebook op de markt. Het voordeel van de Chromebook 11 ten opzichte van de C720 is dat de iets minder krachtige chip geen koeling meer nodig heeft en dat de behuizing een stuk dunner is. De gebruikte accu heeft geen heel indrukwekkende capaciteit, de accuduur ligt ergens tussen de zes en zeven uur. De dunne behuizing voelt erg stevig. Wel oogt het matte kunststof vooral in combinatie met de witte kleur wat goedkoop.

Acer zou er goed aan doen ook een donkere variant van deze Chromebook uit te brengen, dat zou het apparaat een stuk professioneler maken. Werken op de Chromebook 11 is prettig, het toetsenbord buigt niet door en tikt lekker. De ruime touchpad is dezelfde als op de Aspire E 11 en V 11 en werkt uitstekend. Het 11,6inch-scherm maakt gebruik van een TN-paneel en is in kwaliteit vergelijkbaar met de meeste andere schermen in deze test.

©PXimport

Score

4 / 5

Pluspunten

Snelle processor

4 GB RAM

Goed toetsenbord

Minpunten

Kleur behuizing

Accuduur kan beter

Specificaties

Prijs

€ 269,-

Website

www.acer.nl

Besturingssysteem

Chrome OS

HP Chromebook 11-2000nd

De eerste HP Chromebook 11, die in Nederland nooit officieel te koop is geweest, imponeerde met zijn frisse behuizing en uitstekende IPS-scherm. Resultaten uit het verleden bieden echter geen garantie voor de toekomst en helaas is het uitstekende scherm in deze nieuwere uitvoering verdwenen. De Chrombook 11-2000nd is net als de andere 11,6inch-laptops in dit artikel voorzien van een TN-scherm. De rest van de hardware is helaas niet gewijzigd ten opzichte van zijn voorganger en HP gebruikt nog steeds de Samsung Exynos 5 Dual-processor in combinatie met 2 GB RAM. Het grootste voordeel van deze ARM-processor is dat er geen actieve koeling nodig is. Daar staat tegenover dat de processor al wat ouder is. Het is de langzaamste processor die je momenteel in een Chromebook tegenkomt.

Helaas buit HP de energiezuinigheid van de processor niet echt uit, hij wordt namelijk gecombineerd met een 30Wh-accu. Hierdoor kun je slechts vijf uur werken op de Chromebook 11 voordat de batterij leeg is. Op zich voldoet de Chromebook 11, maar is er niet echt een reden om hem te kopen. HP had met een IPS-scherm nog een aankoopargument kunnen creëren. Wil je graag een Chromebook, dan kun je wat ons betreft beter kiezen voor de ASUS Chromebook C200 of Acer Chromebook 11.

©PXimport

Score

3 / 5

Pluspunten

Speels ontwerp

Minpunten

Langzame processor

Korte accuduur

Specificaties

Prijs

€ 279,-

Website

www.hp.nl

Besturingssysteem

Chrome OS

ASUS Chromebook C200

De schermbehuizing van de C200 is afgewerkt met een rubberachtig materiaal terwijl de binnenkant is vervaardigd uit kunststof in aluminiumlook. Het scherm is een glanzend TN-scherm met een resolutie van 1366 x 768 pixels. De gebruikte technologie zorgt ervoor dat vooral de verticale inkijkhoeken erg matig zijn. Het toetsenbord is net als op de ASUS Chromebook C300 een volledig geïntegreerd chiclet-toetsenbord met een prettige aanslag. De ruime touchpad (10,5 x 6 cm) valt op in positieve zin. Het is in de praktijk geen probleem om via een veegbeweging naar de vorige pagina in de browser te gaan of om tussen tabbladen te wisselen. Net als zijn grote broer draait de C200 op een Intel Celeron N2830.

Dit is een energiezuinige chip uit Intels Bay Trail-reeks die draait op een basiskloksnelheid van 2,16 GHz. De laptop is krachtig genoeg om met een aantal tabbladen open te surfen. Prettig is daarbij dat de C200 ongeveer acht uur werktijd uit de 48Wh-accu weet te persen. De C200 is wat ons betreft een fijnere betere Chromebook dan zijn grote broer C300. De behuizing oogt chiquer en de Chromebook is door het kleinere scherm wat lichter en compacter. Het toetsenbord en het touchpad zijn, zeker voor deze prijs, uitstekend. Met zijn werkduur van makkelijk acht uur, heb je een handig apparaatje voor onderweg.

©PXimport

Score

4 / 5

Pluspunten

Toetsenbord en touchpad

Batterijduur

802.11ac

Relatief goed scherm

Minpunten

Glanzend scherm

Specificaties

Prijs

€ 279,-

Website

www.asus.nl

Besturingssysteem

Chrome OS

Toshiba Chromebook CB30-102

Deze Chromebook van Toshiba ziet er qua vormgeving goed uit en doet sterk denken aan de MacBook Air. Kijk je beter, dan zie je dat de Chromebook van net iets te goedkoop plastic is gemaakt. Jammer is dat de behuizing erg flexibel is en ver ingedrukt kan worden. De toetsaanslag is naar onze smaak te licht en het toetsenbord buigt door als je harder drukt. Het multitouch-touchpad is met een afmeting van ongeveer 10 bij 7 centimeter lekker ruim en heeft een geïntegreerde knop. De Chromebook bevat een Intel Celeron 2955U: een dualcore-processor uit Intels Haswell-reeks met een kloksnelheid van 1,4 GHz. De notebook bevat daarnaast 2 GB RAM en een 16GB-SSD.

De erg ruime accu met een capaciteit van 52 Wh maakt een werktijd van zeven uur mogelijk. Qua uitbreidingspoorten hebben we met tweemaal usb 3.0, een HDMI-aansluiting en een kaartlezer niet te klagen. Dit 13,3inch-scherm heeft een resolutie van 1366 x 768 pixels. Een erg goed scherm is het niet: vooral de inkijkhoeken vallen tegen. Helaas is het scherm glanzend afgewerkt, waardoor het spiegelt. Je krijgt dus zeker geen heel indrukwekkende hardware, maar de combinatie van prijs, schermformaat, gewicht en vooral de accuduur (ongeveer 7 uur) maken heel veel goed. Toshiba heeft met de Chromebook 2 al een opvolger klaar staan, maar kon deze voor dit artikel nog niet aanleveren.

©PXimport

Score

4 / 5

Pluspunten

Prijs

Accuduur

Schermformaat

Usb3.0-poorten

Minpunten

Slappe behuizing

Goedkoop uiterlijk

Matig scherm

Specificaties

Prijs

€ 299,-

Website

www.toshiba.nl

Besturingssysteem

Chrome OS

Convertibles

In dit artikel hebben we enkel echte laptops getest, waarbij het scherm vastzit aan het toetsenbord. Er zijn ook convertibles met een 11,6inch-scherm. Wij hebben eerder de ASUS Transformer Book T200, getest waarvan je de review kunt teruglezen. Acer heeft met de Aspire Switch 11 onlangs een gelijkwaardig apparaat uitgebracht dat eveneens is voorzien van een 11,6inch-scherm. Ook deze review vind je op onze website terug.

©PXimport

Je kunt ook kiezen voor een convertible met een 11,6inch-scherm zoals deze ASUS Transformer Book T200.

Conclusie

De geteste mini-laptops vallen ons niet tegen. Natuurlijk zou je kunnen beredeneren dat ze in vergelijking met een tablet tegenvallen en zelfs overbodig zijn. Zeker als je weet dat tablets doorgaans voorzien zijn van betere IPS-schermen. Daar staat tegenover dat de minilaptops juist uitblinken op gebieden waar tablets juist niet zo goed in zijn.

Zo hebben de minilaptops de ideale gewichtsverdeling om op schoot te werken, terwijl dat bij veel hybrides waar de tablet het scherm van de 'laptop' vormt, niet het geval is. Daarnaast is het toetsenbord bij de meeste geteste laptops beter dan wat veel hybrides bieden.

De geteste Chromebooks en Windows-laptops zijn wel voornamelijk bedoeld en bruikbaar als apparaat voor erbij. Ze zijn krachtig genoeg om onderweg te surfen en aan documenten te werken, maar zijn bijvoorbeeld minder geschikt voor echte fotobewerking of nog zwaardere taken. Maak je gebruik van Googles clouddiensten zoals Gmail en Google Drive, dan is een Chromebook een heel interessant concept. Een nadeel is dat de Chromebook sterk op een internetverbinding leunt. Wel is het mogelijk om met de belangrijkste toepassingen ook offline te werken. Windows is uiteraard veel sterker in offline-gebruik, maar om met Microsofts clouddiensten offline te werken, heb je Office 365 of Office 2013 nodig.

Door op Windows de relatief zwakke passief gekoelde processors te combineren met flashgeheugen, voelen de systemen snel genoeg aan. Acer biedt met zijn Chromebook 11 wat ons betreft de meest gebalanceerde combinatie van hardware en we geven hem het keurmerk Best Getest. Met ASUS' EeeBook F205T krijg je de meeste waar voor je geld. Een laptop die minder dan een kilo weegt en zeker tien uur meegaat op de accu is een erg goede deal, zeker als je daar een jaar Office 365 bij krijgt.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 Chromebooks met een 15,6-inch scherm
Huis

Waar voor je geld: 5 Chromebooks met een 15,6-inch scherm

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Vandaag richten we onze blik op Chromebooks met een 15,6-inch scherm – ideaal voor wie meer werkruimte wil zonder te diep in de buidel te tasten. We hebben vijf modellen geselecteerd die uitblinken in prestaties, bouwkwaliteit en gebruiksgemak.

Acer Chromebook Plus 515 (CB515-2H-32UH)

Deze Chromebook is een stevige allrounder met een prettig groot scherm van 15,6 inch. De Full HD-resolutie in combinatie met een mat IPS-paneel zorgt voor comfortabele kijkhoeken, ook bij langere werksessies. Binnenin draait een Intel Core i3-1315U, een moderne chip met zes rekenkernen die zorgt voor een vlotte ChromeOS-ervaring. Samen met 8 GB LPDDR5X-werkgeheugen en 128 GB snelle ssd-opslag is dit systeem klaar voor een werkdag vol tabbladen, Google Docs en videobellen. Qua connectiviteit zit je goed met onder meer twee usb-c-poorten, een HDMI-poort, een usb-a-aansluiting en een microSD-slot. Dankzij wifi 6E profiteer je van hoge draadloze snelheden. De webcam filmt in Full HD en ondersteunt AI-functies zoals achtergrondvervaging, wat de Plus-status van dit model onderstreept.

Toepassingen: Multitasken, schoolwerk, videobellen Bijzonderheden: Wifi 6E, mat scherm, AI-webcamfuncties

Acer Chromebook Plus 515 (CB515-2HT)

Dit is de krachtiger en veelzijdiger broer van de CB515‑2H‑32UH hierboven. Beide modellen hebben een groot 15,6-inch Full HD-scherm, 8 GB snel LPDDR5X-geheugen en draaien op de nieuwste versie van ChromeOS. Het verschil zit 'm vooral in de prestaties en gebruiksmogelijkheden. De 2HT‑5789 is uitgerust met een snellere Intel Core i5‑processor, dubbele opslagcapaciteit (256 GB SSD) en een handig touchscreen, wat hem uitermate geschikt maakt voor multitasking, fotobewerking en gebruik van Android-apps. Zoek je een Chromebook met meer rekenkracht en flexibiliteit, dan biedt de 2HT‑5789 net dat beetje extra, zonder in te leveren op draagbaarheid of accuduur.

Toepassingen: Interactieve apps, hybride werken, tekenen Bijzonderheden: Touchscreen, AI-functies, solide behuizing

ASUS Chromebook Flip (CX1500FKA-E80049)

Deze 15,6-inch Chromebook valt op door zijn flexibele ontwerp. Dankzij het 360-gradenscharnier gebruik je het apparaat ook als grote tablet. Het Full HD-scherm is voorzien van aanraakbediening en het toetsenbord is verlicht, wat typerend is voor deze wat luxere instapper. Binnenin zit een energiezuinige Intel Celeron N4500, die in combinatie met 8 GB werkgeheugen prima presteert bij dagelijks gebruik zoals browsen, video's kijken en documenten bewerken. Met 64 GB opslagruimte is er net genoeg plek voor offline bestanden; de rest doe je natuurlijk in de cloud. Wifi 6 zorgt voor een stabiele verbinding, en het geheel weegt net geen 2 kilo. Verwacht geen snelheidsduivel, maar wel een soepele, veelzijdige werklaptop.

Toepassingen: Tekstverwerken, presenteren, lichte mediaconsumptie Bijzonderheden: Convertible ontwerp, verlicht toetsenbord, wifi 6

HP Chromebook 15a-nb0804nd

Deze HP combineert een modern ontwerp met een degelijke binnenkant. De Core i3-N305-processor is een relatief nieuwe chip met acht zuinige kernen, geschikt voor multitasking zonder oververhit te raken. Je krijgt 8 GB snel werkgeheugen en 128 GB UFS-opslag, dat net wat vlotter werkt dan standaard eMMC. Het IPS-scherm is uiteraard 15,6 inch groot, is gezegend met een Full HD-resolutie en biedt een nette kleurweergave. De behuizing bevat gerecyclede kunststoffen en voelt degelijk aan, met een prettige toetsaanslag. Dankzij wifi 6 en bluetooth 5.3 zit het ook qua verbinding wel goed. Aansluitingen? 2x usb-c, 1x usb-a, een 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting en een kaartlezer. Dit is een Chromebook die geschikt is voor serieuze school- of kantoortaken, zonder dat je te veel betaalt.

Toepassingen: Schoolwerk, lichte kantoorsoftware, internetten Bijzonderheden: Duurzame materialen, UFS-opslag, Wi-Fi 6

Lenovo Flex 3 Chrome (15IJL7)

Deze Lenovo is ideaal voor wie zoekt naar een groot scherm en maximale flexibiliteit. Je kunt hem namelijk helemaal omklappen tot een 15,6-inch tablet, met volledig aanraakscherm en 360-gradenscharnier. De Pentium Silver N6000-processor en 8 GB RAM zorgen voor degelijke prestaties bij standaardgebruik, zoals surfen, tekstverwerken of series streamen. De opslagruimte bedraagt 128 GB, en dat is ruim voldoende voor basisbestanden. Lenovo voorziet deze Chromebook van een HDMI-poort, meerdere usb-aansluitingen, een microSD-poort en een koptelefoonaansluiting. Handig is de fysieke afsluiter voor de webcam. De batterij gaat bij lichte taken tot wel 16 uur mee, wat opvallend veel is in deze klasse.

Toepassingen: Basistaken, films kijken, mobiel gebruik Bijzonderheden: Lange accuduur, tabletmodus, privacy-webcam

▼ Volgende artikel
Review OnePlus Pad 3 - Grote Android-tablet met laptop-ambities
© Rens Blom
Huis

Review OnePlus Pad 3 - Grote Android-tablet met laptop-ambities

De OnePlus Pad 3 is een enorme tablet met laptopaspiraties. OnePlus verkoopt dan ook een aparte toetsenbordhoes, zodat je de tablet productiever kunt gebruiken. Voor wie is de OnePlus Pad 3 de moeite waard? Je leest het in deze review.

Uitstekend
Conclusie

De OnePlus Pad 3 is een grote en premium tablet die ons goed bevalt, zeker in combinatie met de apart verkrijgbare toetsenbordhoes. Het loont wel om een vergelijking met de concurrentie te maken, met name door de stevige adviesprijs en sommige technische keuzes.

Plus- en minpunten
  • Erg krachtige specificaties
  • Heel lange accuduur
  • Productief door software en losse toetsenbordhoes
  • Prijzig i.c.m. toetsenbordhoes
  • Sommige softwarefuncties werken (nog?) niet goed
  • Geen vingerafdrukscanner

Tablet of laptop?

Met zijn 13,2inch-scherm is de OnePlus Pad even groot als de grootste iPad én heel wat compactere laptops. Het apparaat weegt 675 gram en is net geen 6 millimeter dik. Door het grote scherm is de tablet nauwelijks met één hand te gebruiken. Het lcd-scherm oogt wat minder fraai dan een oledscherm, maar is op alle aspecten wel erg goed. Zo oogt het beeld flink scherp dankzij de resolutie van 3392 x 2400 pixels.

OnePlus verkoopt voor 169 euro een speciale toetsenbordhoes die je aan de tablet kunt klikken. De toetsen tikken erg prettig en het trackpad werkt ook aardig. Zo productief als op een laptop zijn we niet, maar in het vliegtuig en de trein kunnen we zeker goed aan de slag.

©Rens Blom

Dat je toch een tablet voor je neus hebt, merk je bijvoorbeeld aan de beperkte selectie van poorten. De OnePlus Pad 3 heeft één usb-c-poort, en daarmee houdt het op. Je kunt wel een geschikte usb-c-hub aansluiten om meer aansluitingen te creëren, bijvoorbeeld voor een bedrade muis of HDMI-kabel richting je televisie.

©Rens Blom

Uitstekende specificaties

De specificaties van de tablet zijn ruimschoots in orde, wat je gezien de prijs ook mag verwachten. De tablet is razendsnel dankzij de Qualcomm Snapdragon 8 Elite-processor, die ook in veel dure smartphones zit. OnePlus verkoopt de Pad 3 in twee configuraties: de ene heeft 12 GB werkgeheugen met 256 GB opslag en in de andere variant zit 16/512 GB. De completere versie kost 100 euro meer, een meerprijs die we gerechtvaardigd vinden, al kunnen we ons voorstellen dat veel mensen (meer dan) genoeg hebben aan de instapversie.

De tablet heeft camera's op de voor- en achterkant. Die zijn kwalitatief niet bijzonder. Een iets betere selfiecamera was op zijn plaats geweest – vooral voor videogesprekken. Ook missen we een vingerafdrukscanner op de tablet.

©Rens Blom

OnePlus stopt een lekker grote accu in de tablet. Dankzij die stevige batterij lukt het ons om de Pad 3, inclusief toetsenbordhoes, langer dan een hele kantoordag te gebruiken voor werkgerelateerde apps, aangevuld met wat sociale media en het kijken van een YouTube-video. Een score waar wij blij van worden. Opladen gaat via de eerder genoemde usb-c-poort. In de doos zit, vanwege EU-wetgeving om consumentenelektronica duurzamer te maken, geen oplaadadapter. Je dient er zelf een te regelen. Kies dan een 100W-OnePlus-adapter voor snelladen of neem genoegen met langzamer opladen met een niet-OnePlus-adapter.

Software-ervaring

De Android 15-software op de tablet is door OnePlus geoptimaliseerd voor het enorme scherm. Zo kun je gebruiksvriendelijk twee apps naast elkaar gebruiken en is het ook mogelijk om een app als zwevend venster boven andere apps te blijven bekijken.

©Rens Blom

Interessant is dat OnePlus zijn OxygenOS-softwareschil heeft uitgebreid met ondersteuning voor macOS – van Apple inderdaad. Je kunt eenvoudig bestanden overdragen en je MacBook vanaf de tablet bedienen, zo is het idee. In de praktijk blijkt de deel-software van OnePlus om wel heel veel machtigingen te vragen, zien we soms Chinese tekst in beeld en werken de deel-functies uiteindelijk matig. We worden er dus (nog) niet zo vrolijk van.

©Rens Blom

©Rens Blom

Grote kans dat de Pad 3 in de nabije toekomst comfortabeler als laptopvervanger zal werken. In Android 16 komt namelijk een volwaardige desktopmodus, speciaal bedoeld voor tablets. Deze software-update komt later dit jaar, ook via OnePlus. Het is in elk geval goed om te zien dat het merk nu al serieus werk heeft gemaakt van software om de Pad 3 productief te gebruiken.

De Pad 3 krijgt drie Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates. Een prima updatebeleid, als je het ons vraagt.

Alternatieven

Hoewel onze ervaringen met de OnePlus Pad 3 op veel vlakken positief zijn, heeft deze tablet ook de nodige concurrentie. Samsung biedt met zijn Tab S10-serie ook grote tablets inclusief toetsenbordhoezen aan. Voor Apple geldt hetzelfde: de iPad is met zijn iPadOS-software weliswaar anders in gebruik dan een Android-tablet, maar is in combinatie met een toetsenbordhoes even productief als de OnePlus Pad 3.

Ook het overwegen waard is een laptop met Chrome OS of Windows. Zeker een model met een touchscreen kan een goed alternatief zijn voor de OnePlus Pad 3 als je écht productief wil zijn op het apparaat. Een dergelijke laptop hoeft bovendien niet meer te kosten dan de Pad 3 (tablet + toetsenbordhoes). Wil je echt een tablet en hecht je meer waarde aan entertainment, dan is de Pad 3 jouw apparaat. Ook zonder toetsenbordhoes.

Conclusie: OnePlus Pad 3 kopen?

De OnePlus Pad 3 is een grote en premium tablet die ons goed bevalt, zeker in combinatie met de apart verkrijgbare toetsenbordhoes. Het loont wel om een vergelijking met de concurrentie te maken, met name door de stevige adviesprijs en sommige technische keuzes.