ID.nl logo
Huis

Chromium OS installeren op een oude laptop - maak je eigen Chromebook

Heb je nog een oude laptop die te traag is om de nieuwste Windows-versie te draaien? Gooi die zeker niet weg! Met Chromium OS bouw je ‘m immers om tot een vlotte Chromebook waar je nog veel plezier aan zult beleven. Chromium OS installeren doe je zo.

Googles Chrome OS is een minimale Linux-distributie met de Chrome-browser als enige applicatie. Voor alle andere toepassingen ben je aangewezen op webapplicaties. Die minimalistische aanpak biedt heel wat voordelen. De pc start bliksemsnel, de beveiliging is érg goed en van beheer is er nauwelijks sprake. Updates worden volautomatisch geïnstalleerd en met je data in de cloud hoef je niet te denken aan back-ups. Kortom, Chrome OS is ideaal voor een tweede (of derde) pc en voor weinig ervaren computergebruikers die zelden hun browser verlaten.

Verschil Chrome OS en Chromium OS

Chrome OS is niet los verkrijgbaar, maar enkel voorgeïnstalleerd op zogenoemde Chromebooks. Dat zijn erg lichte en compacte laptops van fabrikanten zoals Google, Acer of HP. Afhankelijk van de specificaties kosten Chromebooks tussen de 225 en 350 euro. Dat lijkt misschien niet duur, maar eigenlijk is zonde van het geld als je nog een perfect functionerende oude laptop in huis hebt.

Omdat Chrome OS geoptimaliseerd is voor één taak, stelt het geen hoge eisen aan de hardware. Een laptop van maximaal zeven tot acht jaar oud met minstens 2 GB (bij voorkeur 4 GB) ram volstaat al. De enige bottleneck is je laptopschijf, die naar hedendaagse normen tergend traag is. Doe jezelf een plezier en vervang die oude harde schijf meteen door een kleine ssd (16 GB is al genoeg). Voor amper 50 euro heb je dan een machine die even vlot werkt als de nieuwste Chromebooks.

Downloaden

Google stelt geen downloads beschikbaar voor Chrome OS, maar via een omweg lukt het wél. Net als de Chrome-browser is ook Chrome OS immers gebaseerd op een opensource-project: Chromium OS. Dat is grotendeels identiek aan Chrome OS, al ontbreken er wel enkele functies (zoals automatische updates en een aantal browserplug-ins). Op de officiële website van Chromium OS vind je helaas enkel de broncode terug. Heb je geen zin om die te compileren, download dan één van de prebuilt community images. De meest recente images vind je bij Arnoldthebat.

Er zijn images voor drie architecturen (32- en 64-bit x86 en 32-bit ARM) in drie smaken: Daily, Weekly en Special. De Special-images bevatten extra drivers en ondersteunen dus meer hardware. Op het moment van schrijven was het nieuwste image versie 55, uitgebracht op 30 oktober 2016. Dat versienummer komt overeen met de versie van Chromium die meegeleverd is.

We downloaden dus het bestand Camd64OS_R55-8777.0-Special.7z van Arnoldthebats website. Voor 32bit-hardware kies je het bestand dat begint met Cx86. Pak het bestand uit met een tool zoals 7-Zip of PeaZip. Dat resulteert in een img-bestand van ongeveer 7 GB.

Met een tool als Win32 Disk Imager schrijven we dat bestand vervolgens weg naar een usb-stick van 8 GB of groter. Controleer eerst via Windows Systeembeheer / Computerbeheer / Opslag / Schijfbeheer of er geen waardevolle data meer staat op de usb-stick. Win32 Disk Imager overschrijft immers de volledige schijf, dus let goed op dat je de juiste schijfletter kiest!

©PXimport

Chromium OS installeren

Onze usb-stick bevat nu een bootable image van Chromium OS. Koppel de usb-stick aan je laptop en herstart die vanaf de stick. Dit is even een spannend moment, want Chromium OS ondersteunt minder hardware dan reguliere Linux-distributies. Tijdens onze test slaagden we er niet in om Chromium OS te booten op een vrij recente desktop met een AMD A88X-chipset. Op een vijf jaar oude Intel-gebaseerde laptop lukte het dan weer wel.

Slaag je er niet in om het Special-image te booten op je laptop? Dan heb je pech, want er bestaan geen Chromium OS-images met nóg meer drivers. Boot je laptop wel probleemloos? Doorloop dan even de initiële configuratie van Chromium OS (taal, toetsenbordlayout en netwerkconfiguratie) en log in met je Google-account om meteen te starten.

Chromium OS is een behoorlijk kaal besturingssysteem: links een startknop met snelkoppelingen naar webapplicaties, in het midden een taakbalk en rechts een statusbalk. Standaard worden alle webapps in een nieuwe tab geopend binnen hetzelfde Chromium-venster.

Wil je het gedrag van normale desktopapplicaties nabootsen, klik dan rechts op een app-pictogram en vink de optie Openen als venster aan. De app krijgt dan een apart venster én bijbehorend pictogram in de taakbalk. Zo wissel je eenvoudiger tussen de verschillende apps via de taakbalk of met Alt+Tab.

Ook het aantal instellingen is erg beperkt. Gelukkig ondersteunt Chromium OS zowel bluetooth (handig voor een muis of luidspreker) als afdrukken via Google Cloudprinter. Er is zelfs een bestandsbeheerder aanwezig, maar werken met lokale bestanden blijft toch altijd een beetje behelpen. Chromium OS werkt gewoon het beste als je alles in de cloud draait.

©PXimport

Draait Chromium OS prima op je oude laptop? Dan raden we je aan om het te installeren naar de interne harde schijf of ssd. Houd wel in het achterhoofd dat de installer de volledige schijf overschrijft. Een dualboot-installatie is dus niet mogelijk. De installer start je via de opdrachtprompt, die je via Ctrl+Alt+F2 bereikt. Daar log je in met gebruikersnaam chronos en wachtwoord password. Vervolgens vraag je de lijst van beschikbare schijven op met de opdracht cat /proc/partitions.

In de laatste kolom staan de namen (device names) van alle schijven en in de voorlaatste kolom de grootte in bytes. Let op dat de bootable usb-stick óók in die lijst staat. De interne harde schijf is meestal /dev/sda, maar kijk goed naar de groottes om de correcte device name te achterhalen. Met die informatie start je de installer: /usr/sbin/chromeos-install --dst /dev/sda

Tijdens onze test kregen we steevast de foutmelding Source does not look like a removable device. De optie --skip_src_removable liet ons alsnog de installer starten. Gebruik /usr/sbin/chromeos-install --help voor een overzicht van alle beschikbare opties.

Een vijftal minuten later is de installatie voltooid en mag je je computer herstarten. Veel plezier met je zelfbouw-Chromebook!

Tekst: Filip Vervloesem

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.

▼ Volgende artikel
Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
Gezond leven

Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

Robuust ontwerp

De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

Uitgebreide functionaliteit

De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

Navigatie en veiligheid

Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

Trainingsfuncties

De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

Beschikbaarheid en prijzen

Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl: