Brand labels met LightScribe, deel 1
Van de manieren om cd's/dvd's te beschrijven is LightScribe de nieuwste. U hebt er wel een speciale brander/printer voor nodig, maar die kost u tegenwoordig niet de kop. Het met een speciale stift beschrijven van een cdof dvd-label ziet er amateuristisch uit. Wilt u liever labels op een stickervel afdrukken en deze sticker vervolgens op een schijfje plakken?
Van de manieren om cd's/dvd's te beschrijven is LightScribe de nieuwste. U hebt er wel een speciale brander/printer voor nodig, maar die kost u tegenwoordig niet de kop. Het met een speciale stift beschrijven van een cdof dvd-label ziet er amateuristisch uit. Wilt u liever labels op een stickervel afdrukken en deze sticker vervolgens op een schijfje plakken? Ziet er mooi uit, maar dat is wel een secuur werkje. Één foutje en luchtbellen of een uit balans zijnde schijf is het gevolg. Bovendien kunnen plaklabels na verloop van tijd loslaten. Dan is er nog de optie waarbij u een speciaal aangepaste printer gebruikt die direct op al even speciale schijfjes kan afdrukken. Ziet er heel mooi uit, maar u hebt een speciale printer en bijbehorende schijven nodig. Tot slot is er dan nog LightScribe, een relatief nieuwe techniek waarbij het label rechtstreeks op cd of dvd wordt gebrand. LightScribe werkt relatief simpel. U brandt eerst de cd of dvd zoals u gewend bent. Vervolgens even het schijfje omdraaien, LightScribe-software starten, labeltje ontwerpen en branden maar. Het ziet er allemaal netjes uit, zij het alleen in grijstinten. Zo heeft iedere labelmethode nadelen en voordelen. Groot voordeel van LightScribe is de eenvoud én het feit dat er verder geen inkt of stickerpapier nodig is. Niks geen stickers plakken, gedoe met printers, uitlijnen enzovoorts. Daar staat tegenover dat u wel een LightScribe-brander moet hebben. Dat onderdeel hoeft u niet een rib uit uw lijf te kosten, een LightScribe-brander kost niet of in ieder geval niet veel meer dan een normale brander. Een beetje zoeken op internet levert bijvoorbeeld de Asus DRW-1814 op voor zo'n 35 euro. Kunt u cd's en dvd's (ook dubbelzijdige dvd's) mee branden op hoge snelheid én leuke LightScribe-labels graveren. Voor de prijs hoeft u het dus zeker niet te laten. Ook de schijven zelf zijn nauwelijks duurder dan normale recordables; voor een eurootje of acht koopt u tien LightScribe cd-r's. En soms zit een LightScribe-brander standaard in een pc ingebouwd. In principe hebt u weinig tot niks extra's nodig om direct aan de slag te gaan met uw LightScribe-brander. Soms wordt bij de brander een speciaal programma meegeleverd om labels mee te branden. Maar als dat niet het geval is, zijn er meer wegen die naar Rome leiden. Er is een simpele en gratis manier, een verkapte gratis manier (u beschikt namelijk wellicht al over de juiste programmatuur!) en een commerciële weg die u kunt bewandelen. Eerst de categorie 'simpel en gratis'.
Stap 1
[afbeelding0]Voordat u ook maar een label kunt branden moet u een speciale driver installeren. Deze is gratis te downloaden vanaf deze pagina. Klik aldaar op de link LIGHTSCRIBE SYSTEM SOFTWARE (LSS). Op een nieuw geopende pagina klikt u vervolgens op LS_Update_1.6.43.1_.exe. Bedenk daarbij dat het versienummer inmiddels alweer hoger kan zijn; er komen namelijk regelmatig vernieuwde stuurprogramma's uit met meer mogelijkheden en/of een hogere labelbrandsnelheid. De moeite waard dus om met enige regelmaat een blik op deze pagina te werpen. Zodra u op de link klikt dient u akkoord te gaan met een licentieovereenkomst, doe dat door op de knop I Agree te klikken. Nu wordt het even opletten, want door de veiligheidsinstellingen van Internet Explorer begint het downloaden niet meteen. Klik eerst op de gele waarschuwingsbalk bovenaan de pagina en vervolgens in het geopende contextmenu op Bestand downloaden. U moet dan nogmaals op de downloadlink voor het programma klikken en de licentieovereenkomst accepteren. Bewaar het installatiebestand (bijvoorbeeld) even op uw Bureaublad. Na downloaden dubbelklikken op het .exe-bestand en de (wel heel simpele) installatiewizard doorlopen.
Stap 2
[afbeelding0]De LightScribe driver vormt de tussenlaag voor diverse programma's die overweg kunnen met LightScribe labels. Zoals beloofd hoeft dergelijke software u geen geld te kosten. Op de LightScribe-site zelf kunt u een supersimpel programmaatje downloaden waarmee u tekstringen maakt, al dan niet voorzien van wat versierselen. In de meeste gevallen hebt u meer dan genoeg aan zo'n tekstring, waarin u de naam van de cd of dvd kwijt kunt alsmede wat extra info. Voordeel van het eenvoudige labelaartje is dat-ie lekker snel werkt omdat de brander maar een klein oppervlak van de schijf hoeft te beschrijven. Ga weer naar de in Stap 1 genoemde downloadpagina en klik aldaar op LIGHTSCRIBE SIMPLE LABELER. Op de volgende pagina klikt u op de link LS Simple Labeler, gevolgd door een versienummer. Bewaar het installatiebestand weer even (tijdelijk) op uw Bureaublad, dubbelklik er na downloaden op en doorloop de wizard.
Stap 3
[afbeelding0]Brand eerst zoals gewoonlijk de datakant van de LightScribe-schijf met gegevens. Dat kan vanuit elk programma dat u normaal gesproken gebruikt voor het branden van uw cd's en dvd's. Zodra deze actie klaar is sluit u uw brandsoftware, haalt u de schijf uit de brander en stopt u deze er ondersteboven (!) weer in. Start vervolgens het programma LightScribe door op de gelijknamige snelkoppeling op uw Bureaublad te klikken. Overigens zijn de LightScribe-schijven makkelijk verkrijgbaar; vrijwel alle grote merken (waaronder Imation, Verbatim en Philips) hebben ze in het assortiment. De gratis labelsoftware werkt via een wizard, klik in de eerste stap op Volgende. De labeltekst bestaat uit twee delen, een boven- en een onderdeel. In het veld achter Bovenste tekst typt u bijvoorbeeld de naam van de cd of dvd en in het veld achter Onderste tekst een specificatie. Desgewenst brandt u een speels patroon mee door een van de voorbeelden onder het kopje Rand kiezen te selecteren. Ook het lettertype kunt u vrij kiezen via het daarvoor bestemde menu. Klaar? Klik dan op Volgende.
Stap 4
[afbeelding0]U ziet nu een voorbeeld. Als u daar tevreden mee bent, klikt u op Label branden. Na even wachten rolt er een keurig gelabelde schijf uit de brander. Mocht blijken dat uw label wat licht is uitgevallen, dan is dat ook prima oplosbaar. Klik met uw rechtermuisknop op het LightScribe-pictogram rechts onderin de Taakbalk en selecteer dan in het geopende contextmenu de optie LightScribe Control Panel openen. Activeer daarin de optie 'Hierdoor worden de labels donkerder, maar het kost meer tijd om ze te maken'. U kunt zelfs hetzelfde label gewoon nogmaals branden op dezelfde schijf, daardoor wordt-ie vanzelf alsnog donkerder! De contrastinstellingen gelden overigens voor alle programma's waarmee u LightScribe-labels maakt.
In deel 2 leest u meer over LightScribe-mogelijkheden.