ID.nl logo
Zekerheid & gemak

Bouw je eigen Flightradar24 receiver met Raspberry Pi

Met Flightradar24 kun je online bijna alle vliegtuigen wereldwijd spotten. De informatie is voor een deel afhankelijk van vrijwilligers, die met hun eigen ontvanger vliegtuigsignalen uit de lucht plukken en doorgeven. Meedoen? Bouw dan je eigen Flightradar24 receiver met behulp van een Raspberry Pi.

Voor het zelf bouwen van een ontvanger voor Flightradar24 heb je niet veel nodig. Met onze zelfgebouwde ontvanger zijn we straks in staat vluchten te volgen op maximaal 300 à 650 kilometer afstand. De gegevens worden continu geüpload naar de servers van Flightradar24 en daar verwerkt. Een dienst zoals Flightradar24 is afhankelijk van de data die het van gebruikers ontvangt.

Iedereen die een ontvanger bouwt en de informatie deelt met Flightradar24, krijgt als dank een gratis Business-abonnement. Dit abonnement, waarvoor normaal gesproken jaarlijks circa 500 euro wordt gerekend, geeft toegang tot alle functies en informatie die Flightradar24 verzamelt. Belangrijk voordeel is dat je Flightradar24 voortaan op vier apparaten tegelijkertijd kunt uitvoeren.

Raspberry Pi en antenne kopen

De boodschappenlijst bestaat uit een aantal componenten. Allereerst zorgen we voor een Raspberry Pi-bordje. Dat kan het nieuwste model zijn (Raspberry Pi 3 B+), maar de software van Flightradar24 is geschikt voor alle Raspberry Pi-modellen. Wellicht heb je nog een Raspberry Pi liggen, die je hiervoor prima kunt inzetten. Wij kiezen voor een starterkit met een Raspberry Pi 3 B+. In zo’n set wordt een geheugenkaart, behuizing en voeding alvast meegeleverd.

Een leverancier die een dergelijke kit levert is SOS Solutions. Reken op een investering van circa 65 euro. Verder heb je een lege micro-sd-kaart met een minimale capaciteit van 4 GB nodig. Hierop installeren we straks de Raspberry Pi-software. Bij de eerdergenoemde starterkit is zo’n kaartje al inbegrepen.

©PXimport

Om de signalen uit de lucht te plukken, heb je een ADS-B-radio-ontvanger nodig, in de vorm van een usb-dongel. Ook een antenne mag uiteraard niet ontbreken. De antenne speelt een belangrijke rol bij Flightradar24. Deze bepaalt immers hoeveel vliegtuigen worden opgemerkt. Voor de radio-ontvanger kiezen we voor de NooElec NESDR Mini 2+. Deze wordt bijvoorbeeld geleverd door Antratek voor circa 30 euro. Bij deze set krijg je een antenne bijgeleverd.

Niet alleen het antennetype, maar ook de plaatsing speelt een belangrijke rol. De beste locatie is op het hoogste punt van je woning, met vanuit de antenne zicht rondom. Naastgelegen gebouwen zullen het signaal onderbreken, dus vrij zicht geeft verreweg de beste resultaten.

Flightradar24 op Raspberry Pi installeren

De makers van Flightradar24 hebben een pakket samengesteld waarmee je in één keer de benodigde software op je Raspberry Pi plaatst. Het zip-bestand is ongeveer 530 MB groot en hier te downloaden. Sla het bestand op in een aparte map (bijvoorbeeld Raspberry Pi). Omdat het installatiebestand is ingepakt, pak je het na het downloaden eerst uit.

We gaan de bestanden van Flightradar24 naar de micro-sd-kaart kopiëren. Plaats de lege geheugenkaart in een micro-sd-kaartlezer aangesloten op je pc. Voor het correct kopiëren van de bestanden naar de geheugenkaart, maken we gebruik van het gratis Etcher.

Etcher bestaat uit drie stappen. Open het programma en klik op de knop Select image. Blader naar de map met de gedownloade bestanden. Klik hierna op de tweede knop: Select drive. Wijs de geheugenkaart aan. Let hierbij goed op da je de geheugenkaart selecteert en niet per ongeluk een andere partitie of schijfstation. Tot slot klik je op de knop Flash. Wacht totdat de melding verschijnt dat het flashen van de kaart is afgerond.

Antenne aansluiten

Zorg dat je de geheugenkaart netjes verwijdert uit de kaartlezer: klik met de rechtermuisknop in de taakbalk van Windows (bij de klok) op het pictogram van de usb-kaart en kies Uitwerpen. Vervolgens plaats je de geheugenkaart in de Raspberry Pi.

Sluit hierna de ADS-B-usb-ontvanger aan op de antenne en sluit de usb-stick aan op de Raspberry Pi. Hierna koppel je de netwerkkabel aan de Raspberry Pi en sluit je de voeding aan. De Raspberry Pi start direct op. Dit kun je controleren aan de hand van de leds: deze lichten rood en groen-knipperend op.

©PXimport

Hoe hoger de antenne, hoe beter de ontvangst. Bovendien is het verstandig om de kabel naar de antenne zo kort mogelijk te houden. Hoe langer de kabel, des te meer de signaalsterke afneemt. Houd de kabel in elk geval korter dan tien meter. Het is dus prettig als je de Raspberry Pi dicht bij de antenne plaatst.

Zorg er ook voor dat je de antenne buiten plaatst. Achter een raam nemen de signalen aanzienlijk af. Zelf heeft Flightradar24 een document beschikbaar met advies bij de plaatsing van een antenne.

Registreren en testen

Om de ontvanger daadwerkelijk te gebruiken en gegevens te laten sturen naar het Flightradar24-netwerk, is het nodig om de ontvanger te registreren. Wacht enige tijd (ca. drie minuten) totdat de ontvanger volledig is opgestart. Open hierna een browservenster op een computer die zich in hetzelfde thuisnetwerk bevindt als de nieuwe Raspberry Pi.

Volg dan deze activeringslink. In een overzicht verschijnt een lijst met nieuwe ontvangers. Klik op Activate: de ontvanger wordt geregistreerd in het netwerk. Zorg er in elk geval voor dat je de ontvanger binnen drie dagen na installatie activeert: na drie dagen wordt de tijdelijke registratie door Flightradar24 verwijderd.

Nu ben je klaar om vliegen te spotten. Welke mogelijkheden je hiertoe hebt, bespreken we in een volgend artikel.

Betere antenne Heb je de smaak te pakken, dan kun je het bereik van je ontvanger aanzienlijk verbeteren door te investeren in een betere antenne. Een goed voorbeeld hiervan is de A3-ADS-B-antenne. Deze antenne kost circa 80 euro en is geschikt voor gebruik buitenshuis. Met de bijbehorende kabel (N-male/SMA-male) sluit je de antenne aan op de ADS-B-usb-dongel. Controleer vooraf of je nog een verloopstukje nodig hebt. De ontvanger plaats je binnen, waarbij je de kabel naar de antenne zo kort mogelijk houdt. Een permanente oplossing voor de kabel is een klein gaatje in het kozijn boren. Zorg dat je de antenne op een zo hoog mogelijk punt plaatst, inclusief de juiste bevestiging en verzwaring.

Tekst: Dennis Gandasoebrata

▼ Volgende artikel
Vaatwasmiddel op? Dit zijn de 5 beste alternatieven!
© brizmaker
Huis

Vaatwasmiddel op? Dit zijn de 5 beste alternatieven!

O nee! Heb je net de vaatwasser met veel pijn en moeite ingeruimd, blijkt dat het vaatwasmiddel op is. Een blik op je horloge vertelt je dat de supermarkt ook net dicht is. Net nu je morgen een feestje hebt en de schone vaat dus meer dan nodig is! Geen zorgen, je hoeft niet alles eruit te halen en met de hand af te wassen. Er zijn alternatieven die jouw vaat net zo blinkend schoonmaken als vaatwasmiddel.

In dit artikel ontdek je dat:

  • Je best een drupje afwasmiddel mag gebruiken in de vaatwasser
  • De combinatie baking soda en azijn ook goed werkt
  • Het wondermiddel borax voor de vaat te gebruiken is
  • Witte azijn niet al te vervuilde vaat schoonmaakt
  • Je zelf met maar een paar ingrediënten vaatwasmiddel maakt

Dit artikel vind je vast ook interessant: Vaatwasser kopen? Hier moet je op letten

Afwasmiddel

Heb je nog wel een fles afwasmiddel op het aanrecht staan? Doe een drupje (of een paar druppels) in het doseerbakje van de vaatwasser. Opgepast: gebruik absoluut niet te veel, anders heb je binnen de kortste keren een schuimparty in de keuken. Te veel afwasmiddel zorgt voor een enorme hoeveelheid schuim dat uit de vaatwasmachine lekt. Met slechts een paar druppels tot maximaal een theelepeltje krijg je de vaat weer stralend schoon. Doe het niet te vaak; het is slechts een tijdelijke oplossing. Het middel kan op lange termijn schade aanbrengen aan je vaatwasser.

Baking soda en azijn

Een andere manier om je vuile vaat toch schoon te krijgen, is door baking soda en azijn te gebruiken. Beide middeltjes hebben de meeste mensen wel in huis. Je hebt een half kopje bakpoeder nodig. Vul hiermee het doseerbakje. Het reservoir voor glansspoelmiddel vul je met azijn. Deze middelen breken het vet af en verwijderen viezigheid. De azijn zorgt bovendien voor een mooie glans van je vaat.

©africa-studio.com

Boorzuurpoeder (Borax)

We schreven al eerder een artikel wat je allemaal met boorzuurpoeder kunt doen. Wist je dat je het ook als vaatwasmiddel kunt gebruiken? Het mineraal breekt niet alleen het vuil af, maar maakt het kalkrijke water ook nog eens zachter. Gooi een kwart kopje boorzuurpoeder in het doseerbakje, samen met een kwart kopje bakpoeder. Vaatwasser aan en de middeltjes doen de rest.

Witte azijn

Witte azijn ontkalkt en maakt schoon. Daarom kun je het ook gebruiken als vervanger voor je vaatwastabletten of vaatwaspoeder. Je doet één kopje in het doseerbakje en zet de vaatwasser op het gewone programma aan. De truc met dit middel is wel dat de vaat niet zwaar vervuild is. Witte azijn maakt namelijk wel schoon, maar met hardnekkige vlekken heb je sterker geschut nodig. Baking soda bijvoorbeeld.

©Sabrina

Zelf vaatwasmiddel maken

Überhaupt geen zin om nieuwe vaatwastabletten in de supermarkt te kopen? Maak dan zelf vaatwastabletten of -poeder. De vaatwastabletten maak je door een kwart kopje zout, één kopje bakpoeder en maximaal twee eetlepels citroenzuur te mengen. Doe er nog een kwart kopje water bij en meng goed. Doe het mengsel in ijsblokvormpjes en laat het een hele dag en nacht drogen. Daarna is het middel klaar voor gebruik!

Of maak zelf vaatwaspoeder door een kopje baking soda en een kopje citroenzuur te mixen. Daarna bewaar je het mengsel in een luchtdichte weckpot, buiten bereik van kinderen. Voor een schone vaat heb je maar een paar eetlepels nodig.

▼ Volgende artikel
Zo gebruik je Google Maps voor live inzicht in files
© PixieMe - stock.adobe.com
Huis

Zo gebruik je Google Maps voor live inzicht in files

Wie regelmatig reist of naar zijn werk pendelt, vertrouwt waarschijnlijk op Google Maps. Niet voor niets hebben veel mensen het navigatiesysteem van hun auto verruild voor deze gratis app. De app beschikt over een set tools om je trip vlot te laten verlopen. Zo kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig de verkeersdrukte volgen.

In dit korte artikel laten we zien hoe je de verkeerslaag in Google Maps gebruikt:

  • Stel je route in en schakel de verkeerslaag in via het lagenmenu
  • Bekijk de actuele verkeersdrukte aan de hand van kleuren op de kaart
  • Ontvang meldingen over verkeersdrukte bij opgeslagen locaties

Ook interessant om te lezen: Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps

De laag Verkeer

Open Google Maps op je smartphone en geef het vertrekpunt en de bestemming in. Daarna tik je onderaan op Route. Boven de kaart kies je de manier hoe je je verplaatst: auto, tram, metro, te voet of per fiets. Onderaan de kaart lees je alvast de afstand en de reistijd. Tik daarna op het pictogram Lagen in de rechterbovenhoek van het scherm. In de groep Kaartgegevens selecteer je Verkeer. Hierdoor wordt de verkeerslaag over de Google Maps-kaart gelegd. Verlaat het gedeelte Lagen door op het kruisje in de rechterbovenhoek te tikken.

Op de kaart worden de wegen ingekleurd op basis van de actuele verkeersdichtheid. Groen betekent dat je op een normaal tempo kunt rijden. Oranje staat voor langzaam rijdend verkeer en rood betekent dat het verkeer stilstaat. Niet tevreden met de route die Google Maps heeft geselecteerd? Bekijk dan alle alternatieve routes die als grijze lijnen op het scherm worden weergegeven. Tik op een van de opties om een ​​alternatieve route te selecteren.

De verkeersdrukte wordt met kleuren weergegeven.

Google Maps in de auto gebruiken?

Dan is een telefoonhouder een must

Live verkeer

Op de computer open je de webbrowser en surf je naar Google Maps. Weer zoek je de bestemming, zodat Maps de route tevoorschijn kan halen. Daarna beweeg je de muisaanwijzer over het pictogram Lagen linksonder. Klik op de laag met het label Verkeer. Opnieuw zal Google de wegen inkleuren volgens verkeersdrukte. Je kunt de weergave Live verkeer in- en uitschakelen door op de schakelaar in het onderste deel van het scherm te klikken.

Op de computer kun je de weergave Live verkeer in- en uitschakelen.

Meldingen ontvangen

Het is mogelijk om van Google Maps meldingen te ontvangen wanneer er drukte ontstaat in de buurt van een locatie die je in Maps hebt opgeslagen. Hiervoor tik je rechtsboven op het pictogram van je Google-account. Daarna kies je Instellingen en dan Meldingen. Op de iPhone controleer je of het schuifje bij Plaatsen en evenementen aanstaat. Op een Android-apparaat tik je bij Navigeren / Verkeer bij nabije evenementen op Aan of Alleen in de app.

Wil je verkeersupdates ontvangen over plaatsen die je hebt opgeslagen?

Watch on YouTube