ID.nl logo
Bestanden ordenen doe je zo
© PXimport
Zekerheid & gemak

Bestanden ordenen doe je zo

Duizenden foto’s, honderden films en talloze bestanden. Je bestanden ordenen kan dan ook een hele klus zijn. Gooi jij alles in één map en zoek je elke keer op goed geluk? Met wat inspanning zet je de Verkenner in de hoogste versnelling en gebruik je een paar externe programma’s om orde op zaken te stellen. Letterlijk én figuurlijk.

Tip 01: Inventariseren maar!

Hoe is het eigenlijk gesteld met de indeling van je computer? Voor extra inzicht kan een beetje hulp geen kwaad; zo zie je waaruit de harde schijf is opgebouwd. We gebruiken hiervoor WinDirStat. Het programma maakt een analyse van de inhoud van de harde schijf. Het venster bestaat uit twee delen: in het bovenste gedeelte zie je alle bestanden, met daarnaast een vlak waarin je de bestandsformaten ziet. In het onderste gedeelte zie je een grafische weergave van de schijfindeling. Elke kleur staat voor een specifieke bestandssoort. Klik op een map of bestand om deze terug te zien in het visuele overzicht. Naast een goed overzicht van de indeling van de harde schijf helpt WinDirStat met het ordenen van de computer. Dubbelklik in het bovenste gedeelte van het venster op een map om deze uit te klappen en te zien waaruit de map is opgebouwd.

©PXimport

Tip 02: Verkenner naar je hand zetten

De Verkenner van Windows gaat al heel wat jaartjes mee en is in de loop der tijd onder de motorkap verbeterd. Ondanks de andere programma’s die we in dit artikel ook gebruiken voor bestandsbeheer, blijft Verkenner prima bruikbaar. Uiteraard: een snelkoppeling op het bureaublad naar Verkenner is snel gemaakt. Maar hoe zorg je ervoor dat de snelkoppeling direct je favoriete map opent? Klik met de rechtermuisknop op een leeg gedeelte van het bureaublad en kies voor Nieuw, Snelkoppeling. In het vak Doel neem je de volgende opdracht over: C:\Windows\Explorer.exe /n, /e, X:\Map. Vervang hierbij X:\Map door de schijfletter, het pad en de mapnaam. Klik op Volgende. Geef de snelkoppeling een passende naam en sluit het venster via OK.

©PXimport

Tip 03: In één keer hernoemen (1)

Heb je een set met bestanden of mappen die je in één keer van dezelfde naam wilt voorzien (onderling onderscheiden door een volgnummer)? Selecteer alle items en klik erop met de rechtermuisknop en kies Naam wijzigen of druk op F2. Geef de naam op en druk op Enter. Alle bestanden krijgen dezelfde naam, met een uniek volgnummer (bijvoorbeeld ‘Kroatie (1).png’, ‘Kroatie (2).png’).

©PXimport

Inventariseer eerst de inhoud van de harde schijf

-

Tip 04: In één keer hernoemen (2)

Wil je een grote set bestanden in dezelfde map elk een nieuwe naam geven, dan kun je dat eenvoudig doen. Selecteer het eerste bestand dat je wilt hernoemen en klik erop met de rechtermuisknop. Kies Naam wijzigen. Geef het eerste bestand een nieuwe naam en druk daarna op de Tab-toets. De cursor verspringt naar het volgende bestand of map. Geef de gewenste naam op en druk weer op Tab voor het volgende bestand.

Tip 05: Specifiek zoeken

Het zoekvenster in Verkenner is erg handig bij het ordenen van onze bestanden. Uiteraard kun je het venster gebruiken om naar specifieke map- en bestandsnamen te zoeken, maar je kunt ook overzichten van groepen opvragen (bijvoorbeeld van alle jpg-bestanden). Typ hiervoor *.jpg en druk op Enter.

Tip 06: Als pad kopiëren

Bij het ordenen van de bestanden komt het van pas om het pad naar de locatie te kopiëren, bijvoorbeeld als je een snelkoppeling naar een bestand wilt maken en daarvoor het volledige pad nodig hebt. Dat kan via Verkenner: klik met de rechtermuisknop op het bestand terwijl je de Shift-toets houdt ingedrukt. Een verborgen optie verschijnt: Als pad kopiëren. Je kunt het pad vervolgens plakken (bijvoorbeeld in een snelkoppelingenvenster).

©PXimport

Verkenner laat standaard niet alle opties zien, en dat is jammer

-

Verkenner op de turbo

Met een paar handige toetsencombinaties werk je nóg sneller met Verkenner: Windows-toets+EVerkenner openen Alt+Pijl rechtsVooruit Alt+Pijl linksTerug Alt+Pijl omhoogNaar de hoofdmap Alt+TabTussen de onderdelen schakelen Alt+DAdresbalk gebruiken om pad op te geven F4Menu van de adresbalk openen F3Zoeken Alt+PVoorbeeldvenster openen of verbergen Alt+Shift+PDetailvenster openen of verbergen Alt+EnterEigenschappen van een map of bestand bekijken F2Naam van een map of bestand wijzigen Ctrl+Shift+NNieuwe map maken F10Menu Bestand openen F11Volledig scherm Ctrl+MuiswielDe grootte van de pictogrammen wijzigen

Tip 07: Snelle toegang

Via het lint in Verkenner heb je toegang tot verschillende opties, zoals weergaveopties op de tab Beeld. Bovenin het Verkenner-venster vind je het onderdeel Snelle toegang: dit gedeelte naast de titel heeft ruimte voor opties die je vaak gebruikt. Elke optie – of zelfs volledige groepen met opties – van het lint kun je toevoegen aan Snelle toegang. Stel: je wilt van het tabblad Beeld de optiegroep Weergeven/verbergen toevoegen, zodat je snel bestandsnaamextensies kunt in- en uitschakelen en verborgen items kunt tonen. Open de tab Beeld en klik met de rechtermuisknop op Weergeven/verbergen. Kies voor Toevoegen aan werkbalk Snelle toegang. De optie is voortaan direct beschikbaar via de titelbalk.

©PXimport

Tip 08: Via de taakbalk

Heb je een map die je vaak opent? Pin deze vast aan de taakbalk. Open Verkenner en sleep de map die je eenvoudig toegankelijk wilt maken naar de knop van Verkenner (links op de Windows-taakbalk). Klik vervolgens met de rechtermuisknop op de knop van Verkenner. De map is toegevoegd aan de lijst Vastgemaakt. Om mappen weg te halen, klik je erop met de rechtermuisknop en kies je voor Van deze lijst losmaken.

Tip 09: Via het Startmenu

Je kunt veelgebruikte mappen ook toegankelijk maken via het Startmenu. Open wederom Verkenner en blader naar de map. Klik erop met de rechtermuisknop en kies Aan Start vastmaken. Open vervolgens het Startmenu: je ziet dat de map rechts is toegevoegd. Eventueel kun je de map naar een andere locatie in het Startmenu verplaatsen voor nóg meer overzicht.

©PXimport

Checklist voor een geordend bureaublad

  • Verplaats bureaubladsnelkoppelingen naar het Startmenu: Klik met rechts op het pictogram en kies voor Aan Start vastmaken.
  • Groepeer de items in het Startmenu: Verplaats eventuele tegels in het Startmenu naar groepjes en geef ze een naam.
  • Verplaats bureaubladsnelkoppelingen naar de taakbalk: Versleep het pictogram naar de taakbalk en laat het hierboven los.

Zorg dat het bureaublad zo leeg mogelijk blijft

-

Tip 10: Beschikbaarheid van je bestanden

Maak je gebruik van OneDrive en heb je de nieuwste versie van Windows 10 geïnstalleerd (Windows 10 April 2018 Update)? Verkenner toont welke bestanden alleen beschikbaar zijn in de cloud en welke bestanden ook lokaal zijn opgeslagen. Handig om te weten als je het vliegtuig instapt en een document wilt afmaken. Je kunt deze notificaties gelukkig ook uitschakelen als je er geen gebruik van maakt. Open Verkenner en kies Beeld, Opties. Op de tab Weergave haal je het vinkje weg bij de optie Beschikbaarheidsstatus altijd weergeven.

©PXimport

Alles tonen!

Wist je dat Verkenner standaard de verborgen bestanden, mappen en stations verbergt? Daarmee nemen we natuurlijk geen genoegen! Zorg ervoor dat alles wordt getoond. In het optievenster van Verkenner open je de tab Weergave en kies je voor Verborgen bestanden, mappen en stations weergeven.

Tip 11: Privacy voor alles

Wie Verkenner opent, ziet het direct: de onderdelen Veelgebruikte mappen en Recente bestanden. Op papier erg handig, als je bijvoorbeeld vaak in dezelfde map werkt. Maar met goede privacy heeft het weinig te maken. Wil je niet dat Verkenner bijhoudt welke mappen je vaak gebruikt en dat vervolgens toont, dan schakel je de functie uit. Open Verkenner en kies voor Beeld. Klik op Opties. In het optievenster op het tabblad Algemeen haal je de vinkjes weg in het vak Privacy. Het gaat hierbij om de opties Recentelijk gebruikte bestanden weergeven in Snelle toegang en Recentelijk gebruikte mappen weergeven in Snelle toegang.

©PXimport

Tip 12: Specifieke mappen

Grote kans dat je mappen gebruikt voor specifieke bestanden, bijvoorbeeld een map voor je vakantiefoto’s, favoriete muziek en administratie. Je kunt de eigenschappen van een map aanpassen voor de inhoud. Klik in Verkenner met de rechtermuisknop op de map die je wilt aanpassen en kies Eigenschappen. Open de tab Aanpassen. Bij Deze map optimaliseren voor kies je de inhoud van de map, bijvoorbeeld Afbeeldingen of Muziek. Kies je bijvoorbeeld Muziek, dan toont Verkenner voortaan een apart tabblad met muziekopties zodra je deze map opent. In het vak Mapafbeeldingen kun je bovendien een afbeelding kiezen die Verkenner standaard moet tonen als mappictogram. Tot slot heb je in het vak Mappictogrammen de mogelijkheid om een aangepast Windows-pictogram te kiezen. Handig!

©PXimport

Tip 13: Doublures verwijderen

In de loop der tijd heb je een flinke verzameling bestanden opgebouwd. Mogelijk zitten daar ook dubbele bestanden tussen (bijvoorbeeld van de laatste zomervakantie) die op verschillende locaties zijn opgeslagen. Zonde van de ruimte! Met DuplicateCleaner ga je op zoek naar de doublures en verwijder je deze. Haal de nieuwste versie binnen. Zorg vóórdat je dubbele bestanden verwijdert dat je altijd een reservekopie van je bestanden hebt. Ga je per ongeluk iets te rigoureus te werk, dan kun je hierop terugvallen.

Ga op zoek naar dubbele bestanden en mappen

-

Tip 14: Bestanden archiveren en comprimeren

Sommige mappen gebruik je niet meer, maar wil je ook niet weggooien. Denk aan archiefmappen met bijvoorbeeld oude administratie of fotomappen die je nauwelijks inkijkt. Door deze mappen te comprimeren, nemen ze een minimum aan opslagruimte in én heb je ze altijd bij de hand als je ze nodig hebt. Windows 10 heeft een ingebouwde compressiefunctie, maar we kiezen voor het gratis en uitgebreidere 7-Zip. Je vindt de nieuwste versie hier. 7-Zip ondersteunt meerdere compressietechnieken, waardoor je meer keuze hebt dan zip-bestanden alleen. Wij geven de voorkeur aan het 7z-formaat, omdat je daarmee een flinke compressieratio haalt.

©PXimport

Tip 15: Alles binnen handbereik

Hoe goed je je bestanden ook ordent, het blijft altijd belangrijk om ze snel te kunnen vinden. Als je geen genoegen neemt met de standaard zoekfunctie, breid je Windows uit met Wox. Dit opensourceprogramma mag je gratis gebruiken en heeft wat betreft functies veel weg van Spotlight, het zoekmechanisme dat Mac-gebruikers tot hun beschikking hebben. Download de nieuwste versie. Om het programma te openen, gebruik je de toetsencombinatie Alt+Spatiebalk. Zodra je begint te typen, toont Wox niet alleen de gevonden programma’s, maar ook bestanden en websites. Je hebt de muis niet meer nodig!

Tip 16: Slimme bureaubladindeling (1)

Voor het ordenen van programma’s kun je in Windows 10 het best gebruikmaken van het Startmenu of de snelkoppelingen naar programma’s onderbrengen in de taakbalk. Probeer het bureaublad zo leeg mogelijk te houden en bijvoorbeeld alleen te gebruiken voor tijdelijke bestanden. Wil je het bureaublad per se gebruiken als startplek voor programma’s en bestanden, dan kun je de overzichtelijkheid flink verbeteren met het programma Fences. Let er bij de installatie overigens op dat je niet per ongeluk extra software (zoals Groupy) mee-installeert, als je hier geen prijs op stelt. Het groepeert de items op het bureaublad in logische eenheden. Voor elke groep (bijvoorbeeld favoriete websites en veelgebruikte documenten) maak je een eigen groep aan.

©PXimport

Tip 17: Slimme bureaubladindeling (2)

Handig van Fences is de mogelijkheid om regels aan te maken, om op basis daarvan het bureaublad automatisch in te laten delen. De regels zijn ook handig als je nieuwe pictogrammen op je bureaublad plaatst: ze worden dan automatisch op de juiste plek geplaatst.

▼ Volgende artikel
Nieuwe Intel-cpu, nieuw moederbord: welke past bij jou?
Huis

Nieuwe Intel-cpu, nieuw moederbord: welke past bij jou?

Overweeg je een nieuwe Intel Core Ultra-cpu, dan heb je daar een nieuw moederbord voor nodig. Voor de high-end cpu’s met het K-achtervoegsel die zojuist zijn gelanceerd (de Core Ultra 9 285K, Core Ultra 7 265K(F) en Core Ultra 5 245K(F)), zijn dat idealiter moederborden met een Z-voorvoegsel, oftewel de Z890-moederborden. Wij hebben zeventien nieuwe modellen getest die geschikt zijn voor deze processors. Wat zijn nu de verschillen en vooral: wat heb je écht nodig?

Na het lezen van dit artikel weet je wat er vernieuwd is aan de Z890-moederborden, zodat je daarop je keuze kunt baseren:

  • Genoeg PCIe-lanes voor een PCIe5.0-videokaart én een PCIe5.0-ssd op volle snelheid
  • Thunderbolt 4
  • Wifi 7
  • Alleen nog maar DDR5-geheugen
  • Ongewijzigd: de hoge prijzen

Handig: Met deze voorbeeldconfiguraties bouw ook jij je eigen desktop-pc

De nieuwe Core Ultra-processors maken gebruik van de nieuwe socket LGA 1851. De processors lijken wat vorm betreft niet heel anders dan de vorige generatie, maar oudere moederborden met socket LGA 1700 (Intel Z690- en Z790-chipsets) kunnen niet overweg met deze nieuwe processors. Je hebt dus een nieuw moederbord nodig als je een van de nieuwe Intel-processors wilt gebruiken. 

Wat is er nieuw?

De Z890-chipset zelf voegt niet heel veel toe, we zien vooral evolutie van vorige generaties. Zo zitten we nog altijd op PCI Express 5.0, alleen krijgen we bij Intel nu cpu’s en moederborden die genoeg PCIe-lanes bieden om zowel een PCIe5.0-videokaart en PCIe5.0-ssd op volle snelheid te verbinden, bij Z790 limiteerde een snelle ssd de gpu-bandbreedte.

Verder zien we vooral vooruitgang wat connectiviteit betreft. Thunderbolt 4 is nu standaard op alle Z890-borden waar het voorheen een optie was. Ook wifi 7 is nu praktisch standaard, waar op de vorige generatie 6 of 6E nog regelmatig voorkwam.

DDR4 komen we inmiddels echt niet meer tegen: high-end Z790-borden waren allemaal al met DDR5-geheugen, maar ook bij de Z890-chipset is DDR4 niet eens een optie meer. Z890-moederborden zullen iets hogere geheugensnelheden aankunnen en ondersteunen de nieuwe CUDIMM-geheugenmodules, die nog hogere kloksnelheden mogelijk maken. Zo hebben wij al zonder problemen DDR5-8200- en DDR5-8400-geheugen kunnen draaien en binnen korte tijd verwachten we dat zelfs DDR5-10000 niet meer uitzonderlijk is.

Ongewijzigd zijn de relatief hoge prijzen. Zelfs de goedkoopste optie kost bijna 300 euro, al krijg je daar tegenwoordig een veel beter en praktischer bord voor terug dan een high-end model van vijf jaar geleden. Zo zien we bij alle fabrikanten veel aandacht voor praktisch gemak: zo kun je de installatie van M.2-ssd’s veelal volledig zonder schroevendraaier doen en zijn ouderwetste IO-shields verdwenen. Bovendien zijn de moederborden in het hogere segment nu kwalitatief beter dan de borden van enkele jaren terug.

Elk moederbord in deze test is voorzien van een wifi7-kaartje en een multi-gigabit-netwerkaansluiting.

Stroomvoorziening

Een belangrijk onderdeel van een moederbord is de stroomvoorziening. De VRM’s (Voltage Regulator Modules) zijn hierbij cruciaal voor een stabiele werking van je systeem. Hoe krachtiger de cpu, hoe beter de VRM’s moeten zijn. Door de grote aandacht voor dit onderwerp in de afgelopen jaren zie je nog maar zelden moederborden met een matige stroomvoorziening. Bovendien heeft Intel ditmaal flinke stappen gezet op het gebied van energieverbruik en efficiëntie, waardoor het nog minder een zorg is. Elk van de zeventien geteste moederborden kan bijvoorbeeld moeiteloos overweg met een Intel Core Ultra 9 285K. Alleen als je wilt overklokken, is het slim om hier extra op te letten.

In tegenstelling tot extreme overklokkers maken wij geen onderscheid tussen een prima of overdreven zware stroomvoorziening. Zolang de VRM’s niet in de buurt komen van oververhitting, merk je in de praktijk nauwelijks verschil. Hoe graag fabrikanten ook pronken met hun ‘superieure’ ontwerpen, op een gegeven moment wordt het gewoon overkill. Meer overkill betekent niet automatisch een langere levensduur; complexere borden bevatten juist meer onderdelen die kapot kunnen gaan.

Overige eigenschappen

De volgende stap is om te kijken naar de functies en aansluitingen die het moederbord biedt. In onze adviezen wegen we alle mogelijkheden mee, maar iedere gebruiker heeft eigen wensen. Bedenk daarom vooraf wat jij echt nodig hebt. Hoeveel M.2-ssd’s wil je kunnen plaatsen? Hoeveel usb-poorten heb je nodig en hoe snel moeten die zijn? Is thunderbolt 5 interessant voor jou? Of wil je misschien extreme overklokopties?

Zo kom je uit bij het moederbord dat het best bij je past. De stroomvoorziening is zoals gezegd bij alle geteste borden dik in orde, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken. Richt je in plaats daarvan op de overige eigenschappen en of die aan jouw eisen voldoen. Denk daarbij ook aan eventuele toekomstplannen, maar besef dat een veel duurder moederbord weinig zin heeft als een goedkoper model al ruimschoots aan je wensen voldoet. Wil je wat extra’s betalen voor een bepaald uiterlijk of een merkvoorkeur, dan kan dat natuurlijk. Maar zodra je eisen zijn ingevuld, maakt een moederbord van 600 euro je pc niet sneller dan eentje van 350 euro.

Dezelfde koelers

Ondanks de nieuwe socket is de koelermontage ongewijzigd. De nieuwe socket heeft dezelfde afmetingen en de afstand tussen de montagegaten is hetzelfde gebleven. Het zal even duren voordat alle koelerfabrikanten hun websites en verpakkingen aanpassen, maar een koeler die geschikt is voor socket LGA 1700 werkt ook op de nieuwe moederbroden met socket LGA 1851.

Bestaande processorkoelers die werken met socket LGA 1800 zoals de Noctua NH-U12A werken ook op socket LGA 1851.

Het beste bord tot 375 euro

Van de zeventien geteste moederborden blijven er maar vijf onder de 375 euro. Omdat het leven al duur genoeg is, kijken we eerst naar het goedkoopste model: de ASUS Prime Z890-P WiFi voor 279 euro. Technisch gezien voldoet dit bord prima, ook met een Core Ultra 9-cpu, en op veel vlakken is het modern. Tegelijk is het wel sterk uitgekleed: een eenvoudige audiochip, een minder stevige stroomvoorziening en in totaal slechts acht usb-poorten, waarvan zes op 5 Gbit/s of lager. Maar als elke euro telt, ontkom je hier bijna niet aan.

Overweeg je een high-end platform voor een serieuze werkmachine, dan biedt de MSI MAG Z890 Tomahawk een veel aantrekkelijker totaalplaatje. Je levert op vrijwel geen enkel punt in ten opzichte van duurdere alternatieven. Deze Tomahawk heeft vier ssd-sloten (allemaal met heatsink), acht fan-headers, drie (a)RGB-headers, een 5Gbit/s-LAN-aansluiting, tien usb-poorten waarvan twee met thunderbolt 4 (40 Gbit/s) en vier met 10 Gbit/s, een optische audio-uitgang, leddisplay voor foutcodes, een stevigere stroomvoorziening en een moderne audiochip.

MSI’s MAG Z890 Tomahawk WiFi combineert een zeer aantrekkelijke totaalplaatje met een prijs die nog enigszins redelijk is.

Er is één bord dat de Tomahawk op de hielen zit: de Gigabyte Z890 Aorus Elite. Gigabyte maakt op dit moederbord net iets andere keuzes. Het heeft ‘slechts’ een netwerkverbinding van 2,5 Gbit/s, iets tragere usb-poorten achterop en maar één thunderbolt4-poort, maar daar tegenover staan fysieke knoppen (aan-uit, reset) op het bord zelf, een en een interne HDMI-aansluiting voor nichebehuizingen met een extra ingebouwd display. Verder zijn zowel de ssd-sloten als alle heatsinks volledig zonder gereedschap toegankelijk.

De Gigabyte Z890 Aorus Elite is een goed alternatief als je die specifieke unieke eigenschappen nodig hebt.

MSI Tomahawk of Pro-A

In de tabel aan het einde van dit artikel vind je zowel de MSI Z890 Tomahawk als de MSI Pro Z890-A. Technisch zijn deze twee moederborden identiek, het verschil zit vooral in het uiterlijk. Daarnaast heeft MSI bij de Pro-A één heatsink en enkele clips voor het eenvoudiger installeren van M.2-ssd’s weggelaten. De verschillen zijn zo klein dat je gerust voor de Pro-A kunt kiezen als je die mooier vindt.

Het beste bord tot 500 euro

Voordat je meer uitgeeft dan bij de eerder besproken borden, bedenk eerst goed wat je echt nodig hebt. In onze ogen zijn er vier redenen om een stapje hoger te gaan: meer opslag, meer aansluitingen, betere overklokmogelijkheden en een specifieke uitstraling.

Het eerste moederbord in deze hogere prijsklasse is de Gigabyte Z890 Aorus Pro Ice. Met 12 usb-poorten (waarvan twee thunderbolt 4), vijf M.2-sloten (allemaal met heatsink en zonder gereedschap te monteren) en een aantrekkelijk wit-zilveren uiterlijk, scoort deze goed op drie van de vier genoemde punten. Daarnaast is het PCB wat beter, en zijn er fysieke knoppen en leddisplay voor foutcodes aanwezig. Als je die extra’s nodig hebt, is de prijs van 429 euro vergeleken met de Tomahawk en Aorus Elite nog best redelijk.

De Gigabyte Z890 Aorus Pro Ice geeft je meer aansluitingen dan de goedkopere borden.

Wil je ook nog gaan overklokken en heb je behoefte aan meer aansluitingen, dan is de ASUS ROG Strix Z890-F Gaming WiFi zeker het overwegen waard. Het bord is niet alleen fysiek indrukwekkend, maar biedt ook volop mogelijkheden: vijf M.2-sloten (alle met heatsink), veertien usb-poorten (waaronder twee met thunderbolt 4 en zes op 10 Gbit/s) en als enige onder de 500 euro: twee interne usb3.0-headers voor extra poorten aan de voorzijde van je behuizing.

De betere stroomvoorziening onderscheidt de Strix van de Aorus Elite, en samen met ASUS’ uitgebreide BIOS-functionaliteit zal dat fanatieke overklokkers aanspreken. Of overklokken bij deze nieuwe processors echt zin heeft, moeten we nog ontdekken, maar dit bord houdt die deur in elk geval open.

Ben je van plan om te experimenteren met overklokken, dan is de ASUS ROG Strix Z890-F Gaming WiFi een goede keuze als je maximaal 500 euro wilt uitgeven.

In deze prijscategorie vallen de MSI Edge Ti en de ASUS ROG Strix Z890-A een beetje tussen wal en schip. Ze zijn niet slecht, maar bijvoorbeeld de Z890 Edge Ti biedt vooral wat snellere usb-poorten dan de Aorus Pro Ice, en kost toch meer. De ASUS Strix Z890-A lijkt op de Z890-F, maar in een witte vormgeving en met enkele beperkingen voor een kleinere prijsbesparing. Prima als je die uitstraling wilt, maar de Z890-F is dan eigenlijk de betere keuze.

De beste borden boven de 500 euro

Als een moederbord van boven de 350 euro al lastig te rechtvaardigen is, geldt dat natuurlijk nog sterker voor exemplaren boven de 500 euro. Ook hier draait het vooral om heel specifieke aansluitmogelijkheden, extreme overklokmogelijkheden of andere unieke eigenschappen die je elders niet aantreft.

Eén bord toont dat als geen ander: de ASUS ProArt Z890-Creator WiFi. Sommige zaken zijn niet bijzonderder dan bij veel goedkopere borden, zoals de stroomvoorziening die niet speciaal op extreem overklokken is gericht, of het feit dat je ‘maar’ tien usb-poorten hebt. Maar de ProArt is wel het enige bord met twee thunderbolt5-aansluitingen, én het enige bord dat DisplayPort IN ondersteunt (voor thunderbolt-monitors in combinatie met een losse videokaart). Bovendien is dit het goedkoopste bord met een 10Gbit/s-netwerkaansluiting zonder add-in-kaart, en heeft het twee PCIe5.0x16-sloten. Het strakke design richt zich duidelijk op professionals in plaats van gamers, en praktische details zoals een opklapbaar heatsinkmechanisme maken het installeren van vijf ssd’s een fluitje van een cent. ASUS laat hiermee goed zien dat het een specifieke doelgroep serieus neemt.

De ASUS ProArt Z890-Creator WiFi valt op door de twee thunderbolt5-aansluitingen.

Andere borden in dit segment zijn niet per se minder doelgericht, maar de prijs-prestatieverhouding loopt dan snel scheef. De ASUS Z890 Hero is prachtig, met leuke extra’s voor extreme (LN2-)overklokkers (voor de leken: met vloeibare stikstof!) of aangepaste waterkoelingssystemen. Ook biedt hij als enige twee interne type-c-headers, een zesde M.2-slot en een SlimSAS-aansluiting voor nog meer snelle opslag. Voor ruim 700 euro mis je echter wel de 10Gbit/s-netwerkaansluiting van de ProArt, dus vraag jezelf af of het dat waard is.

De MSI Ace kent een vergelijkbaar verhaal: praktisch alles is aanwezig, inclusief een 10Gbit/s-netwerkaansluiting en vijftien usb-poorten, maar geen thunderbolt 5. Ook hier is de prijs fors, wat een echte aanbeveling moeilijk maakt.

De Gigabyte Z890 Aorus Master komt in deze groep iets gunstiger uit de bus. Met 650 euro nog steeds duur, maar wel zo’n honderd euro goedkoper dan de absolute top. Daarvoor krijg je veertien usb-poorten, een 10Gbit/s-netwerkaansluiting, een zeer stevige stroomvoorziening voor serieus overklokken, plus allerlei praktische gemakken zoals gereedschapsvrije heatsinks.

De Gigabyte Z890 Aorus Master kost veel, maar geeft je wel vrijwel alle mogelijkheden die je maar kunt bedenken.

Echte nicheborden: ITX en xOC

Niet alle moederborden passen in de gebruikelijke rangorde van goed, beter, best. Sommige modellen richten zich op een heel specifieke doelgroep en zijn daardoor voor de meeste gebruikers nauwelijks relevant. Tegelijk kunnen ze binnen hun niche vaak de enige echte optie zijn.

Een opvallende, bijna vergeten doelgroep zijn de liefhebbers van compacte mini-ITX-systemen. MSI en Gigabyte hebben voor deze nieuwe chips geen compacte borden uitgebracht, waardoor de ASUS ROG Strix Z890-I Gaming WiFi al snel de aantrekkelijkste mini-ITX-optie wordt. Dat ASUS al jaren prima mini-ITX-borden maakt, schept vertrouwen. Uiteraard zijn er compromissen vanwege het beperkte formaat, en mini-itx blijft relatief prijzig, maar de beschikbare ruimte is uitstekend benut. Het is lastig een behuizing of scenario te bedenken waarin dit bord tekortschiet. De meegeleverde externe Hive-audiocontroller is bovendien een prettige toevoeging op je bureau, met onder meer een aan-uitknop, volumeregeling en wat extra usb-poorten.

We hebben slechts één mini-itx-bord getest, maar dat is wel een prima keuze.

De ASUS ROG Maximus Z890 Apex is een meer traditionele niche-oplossing voor extreme overklokkers. Dit bord kost ruim 750 euro en is speciaal gebouwd voor maximale geheugenprestaties en recordbrekende benchmarkruns. Het is niet de uitgeklede overklokker die we soms zagen in het verleden; deze Apex kan ook als allrounder mee. Maar als je niets met (extreem) overklokken hebt, zie je de meerwaarde niet. Je kunt er natuurlijk wél heel veel geld tegenaan gooien puur voor de uitstraling, maar daar geven wij uiteraard geen punten voor.

De ASUS ROG Maximus Z890 Apex is het bord voor als overklokken je ultieme hobby is.

Ultra High-End?

Elke fabrikant heeft zijn ultra high-end topmodel, waarvan wij alleen de ASUS ROG Maximus Z890 Extreme hebben getest. Dit soort borden dienen als uithangbord voor wat een fabrikant allemaal kan, met werkelijk alle toeters en bellen. In het geval van de Extreme zijn dat onder andere mooi weggewerkte aansluitingen aan de zijkant. Maar met een prijs van zo’n 1400 euro – en Gigabytes topmodel wordt naar verluidt nog duurder – is dit geen bord dat we serieus kunnen aanbevelen.

Resultaten

In onderstaande afbeelding vind je de testresultaten van de geteste moederborden.

Conclusie

Voor deze zeventien moederborden geldt hetzelfde als bij de vorige test: er zijn geen echt slechte producten meer, alleen nog slechte prijzen. Het blijft daarom belangrijk om goed in kaart te brengen wat jij nu en in de toekomst echt nodig hebt. Zo voorkom je dat je later functies mist.

De onderlinge concurrentie tussen de overgebleven fabrikanten is stevig, en het verschil tussen een categoriewinnaar en een bord dat nauwelijks genoemd wordt, zit ‘m vaak in kleine details, zoals het aantal aansluitingen. Heb je een merkvoorkeur omdat je goede ervaringen hebt, of bekend bent met hun BIOS of software, dan is er weinig reden om van merk te switchen. De verschillen zijn zelden écht groot, maar check voor de zekerheid toch de tabel.

Heb je geen uitgesproken voorkeur, kijk dan eerst naar de MSI MAG Z890 Tomahawk, gevolgd door de Gigabyte Z890 Aorus Elite. Beide bieden voor 350 euro (in deze test is dat nog relatief betaalbaar) een meer dan comfortabele basis voor vrijwel iedere pc. Ze krijgen daarom allebei ons keurmerk Redactietip.

Het is bijna onmogelijk om een ‘beste’ bord aan te wijzen zonder meteen naar de duurste opties te grijpen. Wij trekken echter de lijn bij moederborden die echte meerwaarde bieden voor een high-end desktop. De ASUS ProArt Z890-Creator WiFi doet dat volgens ons het best, met meer opslagmogelijkheden, extra gemak, meer connectiviteit (inclusief thunderbolt 5 en 10Gbit/s-LAN) en zonder dat de prijs volledig uit de bocht vliegt. Die verdient dus ons keurmerk Best Getest.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 betaalbare Chromebooks tot 400 euro
© Google
Huis

Waar voor je geld: 5 betaalbare Chromebooks tot 400 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Zoek je een betaalbare Chromebook voor thuis, onderweg of school? We hebben een aantal mooie modellen voor je gevonden.

Disclaimer Op het moment van schrijven waren de besproken Chromebooks bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 400 euro. Deze prijzen kunnen echter schommelen.

Acer Chromebook Plus 515 CB515-2H-32UH - 15,6 inch

Deze Acer Chromebook Plus is een krachtige en moderne machine voor wie graag efficiënt werkt in de cloud. Dankzij de Intel Core i3-processor en 8 GB RAM draait ChromeOS soepel, zelfs bij multitasking. Het 15,6-inch Full HD-scherm zorgt voor prettig werken en heldere beeldkwaliteit – ideaal voor zowel werk als ontspanning. De opslagcapaciteit van 128 GB eMMC biedt voldoende ruimte voor offline documenten en apps. Met 2 usb-c-poorten, een usb-a-poort en een HDMI-aansluiting is hij bovendien erg flexibel in gebruik. De batterij gaat moeiteloos een hele dag mee.

ASUS Chromebook Flip CX1500FKA-E80049 - 15,6 inch

Deze ASUS Chromebook Flip is een veelzijdig 2-in-1 apparaat met een 15,6-inch touchscreen dat volledig omklapt kan worden. Ideaal voor wie graag afwisselt tussen laptop- en tabletmodus. Uitgerust met een Intel Celeron N4500-processor en 4 GB RAM is dit toestel geschikt voor standaard werkzaamheden zoals tekstverwerking, browsen en videobellen. De 64 GB eMMC-opslag is beperkt, maar volstaat voor lichte gebruikers dankzij cloudintegratie met Google Drive. De behuizing voelt degelijk aan en het scherm is verrassend helder voor deze prijsklasse.

ASUS Chromebook Plus CX3402CBA-PQ0054 - 14 inch

De ASUS Chromebook Plus CX34 is een compact, krachtig werkpaardje voor studenten en professionals die veel onderweg zijn. Hij is uitgerust met een Intel Core i3-processor, 8 GB RAM en 128 GB ssd-opslag, waardoor hij razendsnel opstart en soepel werkt. Het 14-inch Full HD-scherm is helder en geschikt voor videobellen of documentbewerking. De accuduur ligt rond de 10 uur.

HP Chromebook 14a-nf0050nd - 14 inch

Deze Chromebook van HP is betaalbaar maar verrassend compleet. Met een 14-inch scherm, een degelijke Celeron N4120-processor en 4 GB werkgeheugen is hij geschikt voor dagelijkse taken zoals e-mail, YouTube of schoolwerk. De opslag van 128 GB is ruim genoeg voor lokaal gebruik, en natuurlijk integreert hij naadloos met Google Drive. De Chromebook is licht, stil en start in enkele seconden op. De batterij houdt het een werkdag vol.

Lenovo IdeaPad 3 Chromebook - 15,6 inch

De Lenovo IdeaPad 3 Chromebook combineert goede specificaties met een lage prijs. Met een 15,6-inch Full HD-scherm, 8 GB RAM en 128 GB opslag biedt hij veel waar voor zijn geld. Hij is perfect voor multitasking en videostreaming. ChromeOS draait soepel, mede dankzij de krachtige Intel Pentium Silver-processor. De stevige kunststof behuizing voelt robuust aan, en het toetsenbord is prettig in gebruik. De accuduur is meer dan voldoende voor een dag werken.