ID.nl logo
Automatische back-ups van al uw apparaten
© PXimport
Zekerheid & gemak

Automatische back-ups van al uw apparaten

Op uw pc bevinden zich allerlei bestanden die u niet wilt kwijtraken. Maar ook op smartphones en tablets worden steeds meer belangrijke gegevens opgeslagen. Wat dacht u van bestanden, contactgegevens, afspraken, instellingen en berichten zoals sms'jes? Ook deze apparaten kunt u back-uppen. Hier leest u hoe u een reservekopie maakt van uw Windows-pc en van Apple- en Android-apparaten.

Deel 1. Back-up van uw pc

1. Windows back-up

In Windows 7 is standaard een faciliteit aanwezig om back-ups te maken. In veel gevallen is extra software dus niet eens nodig. Naar keuze back-upt u het volledige systeem of een gedeelte, u beslist zelf wat er bewaard wordt. Misschien wilt u alleen de systeembestanden van Windows bewaren, of alleen uw eigen gegevens, of juist allebei. Om een back-up te maken gaat u naar Start / Configuratiescherm / Systeem en beveiliging / Back-up maken en terugzetten. De eerste keer dat u hier komt klikt u op Back-up instellen. Wijs vervolgens een schijf aan waarop de reservekopie geplaatst moet worden. In de volgende stap kunt u het aan Windows overlaten wat er bewaard gaat worden, maar het is altijd beter dit zelf te regelen via de optie Zelf bepalen. U vinkt dan de schijven en mappen aan die in de back-up meergenomen moeten worden. Aanvullend kan onder in het venster gekozen worden om meteen ook een systeemkopie van Windows te maken.

©PXimport

In Windows 7 kunt u back-ups maken van uw eigen gegevens en van het Windows-systeem.

2. Automatisch uitvoeren

Zelf back-ups maken schiet er al snel bij in. U kunt dit dan ook beter automatiseren. Na het instellen van de back-up ziet u een scherm met daarop een samenvatting van alle instellingen. Onderin staat wanneer de eerstvolgende back-up plaatsvindt. Voor een andere dag en tijdtip kunt u op de link Schema wijzigen klikken. Vervolgens kunt u de dag, het tijdstip en ook het ritme (dagelijks, wekelijks, maandelijks) aangeven. Los van het schema dat u instelt, zal er na het inregelen van een nieuwe back-up alvast een eerste reservekopie gemaakt worden. Gebeurt dit bij u niet, doe het dan zelf.

©PXimport

Stel het schema naar wens in en back-ups zullen volledig automatisch worden uitgevoerd.

3. Back-up op een interne schijf

Besteed extra aandacht aan de plek waar u de back-ups opslaat. Kies nooit de schijf waarop de originele gegevens staan. Een back-up maakt u om gegevens veilig te stellen, en dat doet u hiermee natuurlijk niet. Windows Back-up waarschuwt u als u een partitie op de systeemschijf kiest. Het risico is dan namelijk te groot dat u bij een calamiteit zowel het origineel als de kopie van de gegevens verliest.

Mocht er een extra schijf in uw computer passen, dan kunt u die speciaal voor back-ups reserveren. Het voordeel hiervan is dat hij razendsnel en altijd aanwezig is. Dat maakt het makkelijker om automatisch back-ups te maken. Er is echter ook een risico: omdat die schijf gewoon bereikbaar is zodra de pc aanstaat, kunt u alsnog alle gegevens kwijtraken, bijvoorbeeld bij besmetting met een virus.

©PXimport

Bevindt de partitie zich op de systeemschijf, dan krijgt u een waarschuwing.

4. Back-up op een externe schijf

Het is veiliger om in plaats van een interne schijf, te kiezen voor een back-up op een externe schijf. Bijvoorbeeld eentje die op een usb-poort wordt aangesloten. Kies hierbij het liefst voor aansluiting via usb 3.0, dit is vele malen sneller dan de oudere versies. Dat scheelt u veel tijd als u veel gegevens te bewaren hebt. Uw computer moet dan natuurlijk wel usb 3.0 ondersteunen.

Wanneer u een externe schijf gebruikt, gaan uw back-ups niet mee ten onder wanneer er iets met de computer gebeurt. Extra voordeel is dat u de externe schijf gescheiden van de pc kunt bewaren. Dat kan in huis, maar een externe locatie is nog beter. Bewaart u een back-up extern, dan is het handig om meerdere back-up-schijven te hebben. Eentje bewaart u thuis en een tweede exemplaar buitenshuis. Dit kan eventueel een wat oudere reservekopie zijn. Bij inbraak of brand verliest u dan niet alle back-ups. Maakt u automatisch back-ups, dan moet u wel zorgen dat u de externe schijf tijdig aansluit.

©PXimport

Bewaar back-ups op een externe harde schijf voor meer veiligheid.

5. Naar het netwerk

Het kan ook handig zijn om de back-up naar een netwerkschijf weg te schrijven. Dit kan op twee manieren, namelijk naar een NAS, of naar een tweede computer bij u thuis. Wilt u dit met Windows Back-up doen, dan hebt u wel Windows 7 Professional, Ultimate of Enterprise nodig. In het artikel Thuisnetwerken leest u gedetailleerd hoe u dit instelt. Het voordeel van een netwerklocatie is dat u niet steeds een externe schijf hoeft te koppelen en na afloop weer moet opbergen. Let er wel op dat de netwerkschijf snel genoeg te benaderen is. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van een bekabeld thuisnetwerk, of een plek in huis te kiezen waar het draadloze signaal op z'n sterkst is. Let er ook nu weer op dat de back-ups en de originele data strikt gescheiden blijven. Er zijn ook online back-updiensten. U bewaart de gegevens dan automatisch buiten de deur, alleen hebt u wel met lage uploadsnelheden te maken.

©PXimport

Het voordeel van een back-up naar een NAS, is dat u er altijd toegang tot hebt.

Systeemherstelschijf

Gegevens uit een eerder gemaakte back-up herstellen doet u in Windows 7 op hetzelfde scherm als waar u de back-up hebt ingericht. U kiest de back-up waaruit u gegevens wilt terughalen en wijst de mappen of bestanden aan. Als u het systeem niet opgestart krijgt, kunt u natuurlijk niet bij dit scherm komen. In dat geval moet eerst Windows hersteld worden. Daar hebt u herstelschijven voor nodig. Vergeet daarom niet om die meteen even aan te maken via Een systeemherstelschijf maken. U vindt deze optie terug in de linkerkolom van het back-upscherm (Start / Configuratiescherm / Systeem en beveiliging / Back-up maken en terugzetten). Hopelijk lukt het met deze schijf om het systeem alsnog te repareren. Zo niet, dan moet een systeemkopie teruggezet moeten worden. Zo'n systeemkopie kan een onderdeel van uw reguliere back-up zijn, of een los exemplaar die u met de optie Een systeemkopie maken hebt aangemaakt.

©PXimport

Vergeet niet om systeemherstelschijven aan te maken voor echte noodgevallen.

6. Alternatieve software

Wilt u uw eigen mappen met bestanden veiligstellen, dan kan dit ook met andere programma's dan Windows Back-up. Het gratis Cobian Back-up is een aanrader, een back-up kan hierbij ook naar een netwerklocatie worden weggeschreven. Helaas begint het programma wel wat stoffig te worden, maar volgens de maker wordt er hard aan een nieuwe versie gewerkt. Vergeet niet dat u met dit programma geen beschadigd Windows-systeem kunt herstellen (systeemherstel). Voor een back-up van Windows en het aanmaken van systeemherstelschijven, kunt u dan gewoon de back-upfaciliteiten van Windows 7 gebruiken.

Een andere freeware-programma waarmee u kunt back-uppen naar onder andere netwerklocaties, is Comodo Backup. Bent u op zoek naar een totaaloplossing en wilt u er wel wat voor betalen, dan is Acronis True Image Home 12 wellicht iets voor u (49,95 euro). Er is een gratis 30-dagen-probeerversie.

©PXimport

Cobian Backup is een handig en gratis alternatief om back-ups van uw bestanden te maken.

Deel 2. Android

7. Android veiligstellen

Als u een tablet of smartphone hebt met Android als besturingssysteem, zijn de standaardmogelijkheden om een back-up te maken redelijk beperkt. Toekomstige versies van het besturingssysteem kunnen vast meer. Tot die tijd kunt u het beste gebruikmaken van een back-upprogramma uit de Android Market. Er zijn er behoorlijk wat. We noemen hier even MyBackup van RerWare LLC, hiermee kunt u veel gegevens van uw Android-apparaat veiligstellen. Er is zowel een gratis 30-dagen-probeerversie als een betaalde pro-versie (€ 3,89). U kunt de app dus vrijblijvend uitproberen om te zien of het iets voor u is. MyBackup bewaart onder meer uw foto's, apps, afspeellijsten, belgeschiedenis, tekstberichten (sms en mms), apparaatinstellingen, agenda en contactgegevens. De back-ups worden naar keuze op een SD-kaartje in het apparaat zelf weggeschreven of online opgeslagen.

©PXimport

U kunt MyBackup dertig dagen lang gratis uitproberen op uw Android-apparaat.

Agenda en contacten

Als u een Android-apparaat gebruikt, kunnen uw contactpersonen en de agenda zich op twee plekken bevinden: op het apparaat zelf, of online via uw Google-account. Wanneer uw contacten en agenda online staan, kunt u ze ook via een browser op een willekeurige computer benaderen, net als uw e-mail bij Gmail. Gegevens in uw online account hoeft u niet handmatig te back-uppen. Zolang u zorgt dat de gegevens op uw telefoon over en weer gesynchroniseerd worden, ziet u zowel op uw smartphone of tablet als online in een browser, de meest recente gegevens. Dit regelt u op een Android-apparaat via de optie Instellingen / Accounts & synchronisatie. Hier geeft u op of accounts op de achtergrond gesynchroniseerd mogen worden en of dit automatisch dan wel handmatig moet gebeuren.

8. Werken met MyBackup

U installeert de app MyBackup vanuit de Android Market. Na het opstarten kunt u zich registreren voor online opslagruimte. Dit mag u eventueel overslaan, dan kunt u alleen back-ups maken naar een SD-kaartje. Voor handmatige back-ups kiest u in het hoofdmenu voor Backup. Handiger is het om de back-ups automatisch te laten draaien, zodat u er niet zelf aan hoeft te denken. Dat regelt u met de optie Schedule. U kiest als back-uplocatie Local (dit is de SD-kaart) of Online en geeft daarna met vinkjes aan welke gegevens u wilt bewaren. Met Select All neemt u in één klap alle categorieën mee. Vervolgens selecteert u het ritme (dagelijks of wekelijks), kiest u een geschikt tijdstip en tikt u op Schedule. Om alles of een gedeelte van een back-up weer te herstellen, moet u bij het onderdeel Restore zijn.

©PXimport

Via Schedule laat u MyBackup automatisch back-ups maken.

9. Eigen bestanden bewaren

Helaas bewaart een programma zoals MyBackup niet de complete inhoud van uw Android-apparaat. Het draait vooral om apps, instellingen en gegevens zoals de belgeschiedenis en sms- of mms-berichten. Er wordt blijkbaar vanuit gegaan dat u belangrijke eigen bestanden op de SD-kaart opslaat. Prima, maar daarmee zijn ze niet beveiligd tegen elke calamiteit, zoals verlies of diefstal. Zorg daarom dat u regelmatig de volledige inhoud van het kaartje naar uw computer kopieert. Dit is niet lastig, de SD-kaart en het telefoongeheugen zijn als gewone schijf te benaderen onder Windows. U sluit het toestel aan op uw computer, en kopieert de hele inhoud van het kaartje naar uw harde schijf. Helaas is dit wel iets wat u zelf moet doen, en dat dus niet automatisch plaatsvindt. Maakt of bewerkt u documenten op uw telefoon of tablet, sla dan eventueel meteen een kopie online op. Bijvoorbeeld in Dropbox of bij Google Docs. Van beide diensten zijn apps beschikbaar voor een Android-apparaat.

Beperkte leestoegang

Programma's die op een Android-smartphone of -tablet draaien, kunnen niet zomaar overal bij. Verder kan een app er nog voor kiezen om zijn eigen gegevens af te schermen. Helaas: dit betekent dat MyBackup ook niet overal bij kan. Het kan daarom gebeuren dat sommige apps na een herstel door MyBackup, weer terug bij af zijn. Instellingen die u ooit hebt aangepast staan weer op de beginwaarde, of u bent uw vorderingen in een game kwijt. Dit zal niet gebeuren als apps ervoor kiezen hun gegevens automatisch op te slaan in uw Google Account (zie stap 10). Probleem is alleen dat u meestal niet weet of Google dan wel MyBackup de gegevens van een bepaalde app bewaart. Wilt u gegarandeerd alle gegevens van uw telefoon of tablet veiligstellen, dan is root-toegang nodig (een soort administrator-account).

10. Instellingen en persoonlijke gegevens

In Android kunt u enkele persoonlijke gegevens online bewaren in uw Google-account. Zodra u een apparaat naar de fabrieksinstellingen terugzet of wanneer u een nieuw toestel in gebruik neemt, kunt u er dan voor kiezen om die gegevens weer terug te zetten. Het gaat hierbij voornamelijk om apparaatinstellingen, gegevens over bekende wifi-netwerken, favorieten die u in de browser hebt aangemaakt, een lijst van geïnstalleerde apps en de woorden die u via het virtuele toetsenbord aan het woordenboek hebt toegevoegd. Inschakelen van deze mogelijkheid doet u via Instellingen / Privacy met de optie Back-up mijn gegevens. Ook sommige apps kunnen zo hun gegevens in uw Google-account opslaan. Bij het opnieuw installeren van een app worden de gegevens dan weer netjes hersteld, mits op het zojuist genoemde scherm de optie Automatisch herstellen aanstaat.

©PXimport

Android kan gegevens in uw online account bewaren, zodat ze later zijn te herstellen.

Deel 3. iOS

11. Apples iCloud

Sinds iOS versie 5, het meest recente besturingssysteem van de iPhone en de iPad van Apple, kunt u gegevens opslaan in de cloud. U kunt dus via een draadloze internetverbinding, uw data op de servers van Apple opslaan. Hierdoor is het kinderlijk eenvoudig om bestanden tussen verschillende Apple-apparaten te synchroniseren, maar ook om back-ups te maken. U hoeft het mobiele apparaat in principe nooit meer met een kabeltje aan uw pc of Mac te hangen.

©PXimport

Sinds iOS 5 kunt u gebruikmaken van iCloud voor online opslag van uw gegevens.

12. iCloud back-up

De back-up gaat automatisch van start zodra aan een aantal voorwaarden is voldaan. Het apparaat moet in ieder geval via een draadloos netwerk (wifi) verbonden zijn met internet. Over het mobiele telefoonnetwerk worden geen back-ups gemaakt en gezien de hoeveelheid gegevens is dat maar goed ook. Ook moet uw iPhone of iPad op netstroom zijn aangesloten en mag u niet op het apparaat aan het werk zijn. Eens per dag zal de back-up gemaakt worden. Overigens kan het eventueel ook handmatig via hetzelfde scherm als waar u iCloud back-ups inschakelt. Namelijk via Instellingen op het hoofdscherm. Zoek het onderdeel iCloud op en kies onderin voor Opslag en reservekopie. Activeer de optie iCloud-reservekopie. Belangrijk om te weten is dat er vanaf dat moment geen back-up meer gemaakt wordt via iTunes.

©PXimport

Back-ups volledig automatisch maken via een draadloos wifi-netwerk.

Ouderwets via iTunes

Wie zijn of haar iPhone of iPad nog regelmatig aan de kabel hangt, kan iTunes gebruiken om automatisch back-ups te maken. Zodra u het apparaat met de computer verbindt en een synchronisatie uitvoert, zal er meteen een back-up gemaakt worden. Om deze mogelijkheid te activeren, kiest u in de linkerkolom van iTunes uw mobiele apparaat. Vervolgens zet u onder het kopje Reservekopie een vinkje bij Reservekopie maken op deze computer. Let echter goed op, want als u al back-ups via iCloud maakt, staat er al een vinkje bij Reservekopie maken op iCloud. U moet dan kiezen op welke manier u voortaan uw back-ups wilt maken, beide methoden gebruiken mag namelijk niet. Zodra u kiest voor back-ups op de computer, wordt het maken van back-ups via iCloud ogenblikkelijk uitgeschakeld op de iPhone of iPad.

13. Online opslagruimte

Met iCloud stelt Apple gratis vijf gigabyte online opslagruimte aan u beschikbaar. Dat lijkt misschien best veel, maar die ruimte is niet alleen voor back-ups bedoeld. Ook bestanden die u tussen uw Apple-apparaten synchroniseert, zoals documenten, spreadsheets en presentaties, worden er neergezet. Hebt u meerdere Apple-apparaten en laat u van elk een back-up maken via iCloud, dan is de opslagruimte vol voordat u er erg in hebt. Wat zit er eigenlijk in de back-up? Bewaard worden onder meer foto's en films uit uw filmrol, boeken, apparaatinstellingen, gegevens van apps, berichten (iMessage, sms en mms) en de indeling van de beginschermen. Muziek, boeken, films en apps die u in de iTunes Store koopt, zitten er niet in. Deze worden gewoon rechtstreeks op het apparaat teruggeplaatst zodra dat nodig is. Sommige dingen - bijvoorbeeld muziek die niet uit de iTunes Store komt - moet u handmatig terugzetten, bijvoorbeeld door via iTunes te synchroniseren.

14. iTunes draadloos

Ook als u niet met iCloud maar nog met iTunes werkt, mag u het witte synchronisatiekabeltje opbergen. Een iPad of iPhone kan namelijk draadloos synchroniseren en back-ups maken. Om dit in te schakelen is het nodig om het apparaat nog één keer met een kabeltje op de computer aan te sluiten. Kies het apparaat in de linkerkolom en zet behalve een vinkje bij Reservekopie maken op deze computer (in het onderdeel Reservekopie) ook nog een vinkje bij Met deze iPad synchroniseren via WiFi (in het onderdeel Opties). Staat uw computer aan en is iTunes opgestart, sluit dan de iPhone of iPad aan op netstroom. Prompt wordt er draadloos een synchronisatie uitgevoerd en een back-up gemaakt. Voorwaarde is wel dat beide apparaten met hetzelfde draadloze wifi-netwerk zijn verbonden.

©PXimport

Lokale back-ups maken via iTunes kan tegenwoordig ook draadloos gebeuren.

▼ Volgende artikel
Deze functies kun je tegenkomen op een magnetron
© Rostislav Sedlacek
Huis

Deze functies kun je tegenkomen op een magnetron

Met een magnetron kun je veel meer doen dan alleen snel eten opwarmen. Je kunt er tegenwoordig vaak ook mee koken, bakken en zelfs grillen. In dit artikel lees je welke functies je allemaal kunt vinden op moderne magnetrons en wat je ermee kunt doen.

In dit artikel bespreken we de belangrijkste functies van een magnetron: de magnetronfunctie zelf, oven, grill en stoom. We leggen uit wat je ermee kunt doen en hoe ze je keukenleven makkelijker maken.

Lees ook: Dit betekenen de icoontjes op je oven of combi-magnetron

De basisfunctie van elke magnetron is de magnetronstand. Met behulp van microgolven worden water-, vet- en suikermoleculen in voedsel in beweging gebracht, waardoor het eten opwarmt. Deze functie is vooral handig voor het snel opwarmen van restjes, soep, koffie of melk, of voor het warm maken van kant-en-klaar maaltijden. Daarnaast kun je er bevroren etenswaren mee ontdooien, zoals vlees, brood of groenten. Veel magnetrons hebben een speciale ontdooistand, waarmee je dit gecontroleerd en zonder risico op het gedeeltelijk garen van het eten kunt doen.

Naast opwarmen en ontdooien is de magnetronfunctie ook geschikt voor eenvoudige gerechten – denk aan aardappelpuree of stoomgroenten (in een magnetronbestendige schaal). En laten we de magnetronpopcorn vooral niet vergeten!

©Monkey Business Images

Hoe herken je of servies magnetronbestendig is?

Niet alle schalen, borden of ander servies kunnen veilig in de magnetron. Gelukkig kun je dit vaak makkelijk controleren. Kijk eerst naar de onderkant: daar staat meestal een symbool van een magnetron of de woorden "microwave safe" of "magnetronbestendig". Zie je dat niet, dan is het verstandig extra op te letten. Vermijd servies met metalen randen, goudkleurige decoraties of materialen zoals melamine. Deze kunnen vonken veroorzaken, oververhit raken of zelfs schade toebrengen aan je magnetron. Kies bij twijfel voor glas of keramiek dat speciaal is aangeduid als magnetronbestendig.

Weet je niet zeker of je servies magnetronbestendig is? Doe dan een simpele test. Vul een magnetronbestendige mok of glas met water en zet deze samen met het servies dat je wilt testen in de magnetron. Laat de magnetron 30 seconden op hoog vermogen draaien. Het water in het glas fungeert hierbij als controle: het moet warm worden, terwijl het servies zelf koud blijft. Is het servies heet na de test? Dan is het niet geschikt, omdat het de warmte absorbeert. Blijft het servies koud en is alleen het water warm? Dan kun je het veilig gebruiken in de magnetron.

Ovenfunctie

Sommige magnetrons hebben een ingebouwde ovenfunctie, waarmee je gerechten kunt bakken en braden zoals in een gewone oven. Deze functie gebruik je bijvoorbeeld voor het bakken van taarten, pizza’s en ovenschotels. Dankzij de gelijkmatige verwarming worden gerechten mooi gelijkmatig gaar en krijgen ze een mooie kleur. Daarnaast kun je met de ovenfunctie gratineren (een goudbruin en krokant laagje maken). Denk aan dat superlekkere knapperige kaaslaagje bovenop een goede lasagne bijvoorbeeld. Ook voor het opwarmen van gerechten die lekker knapperig moeten blijven, zoals quiches of bladerdeeghapjes, is dit de functie die je gebruikt. Waar de standaard magnetronfunctie gerechten vaak zacht maakt, zorgt de ovenfunctie voor een krokant resultaat.

Grillfunctie

Met de grillfunctie van een magnetron kun je gerechten roosteren en krokant maken. Een ingebouwde elektrische grill zorgt voor intense hitte, heel geschikt dus voor het bereiden van kippenvleugels, worstjes of gegrilde groenten. Hiermee geef je gerechten een knapperige korst of een mooi geroosterd laagje. Ook vlees en vis krijgen zo een krokant randje, zonder dat je een traditionele oven of barbecue nodig hebt. Zelfs voor pizza’s is deze functie handig: waar de ovenstand er vooral voor zorgt dat ze gelijkmatig gaar worden, geeft de grillfunctie ze een extra knapperige en goudbruine bovenkant. Zei iemand daar krokante gesmolten kaas?

©pixel-shot.com (Leonid Yastremskiy)

Ook interessant: Zo maak je je magnetron schoon met middelen die je al in huis hebt

Stoomfunctie

Met de stoomfunctie van een magnetron kook je gezond en eenvoudig met stoom. Dit werkt via een ingebouwd stoomreservoir of een speciale stoomschaal. Groenten blijven mooi van kleur, stevig van structuur en behouden meer voedingsstoffen dan bij koken in water. Ook delicate vissoorten, zoals zalm en kabeljauw, blijven sappig en smaakvol, zonder dat je extra vet hoeft toe te voegen. Daarnaast kun je met de stoomfunctie rijst, couscous en andere gerechten die vocht nodig hebben opwarmen, zonder dat ze uitdrogen.

Magnetron met stoomfunctie echt iets voor jou?

Er zijn er genoeg!

Zo kies je de juiste magnetron

Welke functies je nodig hebt, hangt af van je kookgewoonten. Of je nu alleen opwarmt, graag bakt, houdt van een krokante korst of gezond wilt koken, er is altijd een magnetron die daarbij past. Met extra functies zoals oven, grill en stoom kun je veel meer dan alleen opwarmen. Kies een model dat aansluit bij jouw kookstijl, zodat je het maximale uit je magnetron haalt, zodat je een magnetron kiest die bij je past.

▼ Volgende artikel
2,4 GHz vs. bluetooth: welke beter is voor accessoires
© Panasonic
Huis

2,4 GHz vs. bluetooth: welke beter is voor accessoires

Hoewel het nog steeds een goed idee kan zijn bepaalde accessoires bedraad te gebruiken, zijn er natuurlijk al jaren draadloze opties beschikbaar voor bijvoorbeeld toetsenborden, muizen en koptelefoons. Maar welke optie is beter: bluetooth of 2,4 GHz? Dat bekijken we in dit artikel.

Dit artikel in het kort: beide vormen van draadloze communicatie hebben zo hun voor- en nadelen. 2,4 GHz zet vooral in op snelheid en stabiliteit, terwijl bluetooth de voorkeur geeft aan efficiëntie en compatibiliteit. Afhankelijk van jouw eisen, kan de ene verbinding net wat beter zijn dan de andere.

We gaan ervan uit dat je de accessoires in combinatie met een pc wilt gebruiken. Ook vergelijken we 2,4 GHz met bluetooth 5.0, omdat dit momenteel de basis vormt voor andere versies.

Als je denkt aan draadloze accessoires voor je computer of tablet (of misschien wel je smartphone, waar je tegenwoordig ook een werkpaard van kunt maken), dan denk je wellicht aan de bluetoothverbinding. Dat is niet gek: dit is één van de meest voorkomende en gebruikte draadloze protocollen van dit moment. Het is populair vanwege de simpliciteit en brede beschikbaarheid. Maar soms kan een product dat verbinding maakt via 2,4 GHz ook uitkomst bieden of … durven we het te zeggen? Ja: in sommige situaties zelfs beter zijn.

De verschillen tussen bluetooth en 2,4 GHz

Eén van de belangrijkste verschillen tussen bluetooth en 2,4 GHz is dat de vertraging op de lijn zo goed als nihil is met de laatstgenoemde. Dit is met name handig voor de gamers onder ons, die graag gebruikmaken van de beste technologie voor hun (online) gamingsessies. Toegegeven, de verschillen zullen niet voor iedereen merkbaar zijn, waardoor een bluetoothmuis dus in neutrale of zakelijke situaties meer dan prima is.

Een ander voordeel van 2,4 GHz ten opzichte van bluetooth is de bredere bandbreedte. Dit is wel degelijk merkbaar wanneer je een headset op hebt tijdens het gamen of een online meeting. De kwaliteit van de audio kan in een rap tempo verslechteren wanneer je via bluetooth naar iets of iemand luistert, terwijl je zelf door de microfoon praat. Dat heeft te maken met de beperkte bandbreedte van bluetooth: die kan eigenlijk niet zowel zenden als ontvangen in hoge kwaliteit.

Ook leuk en handig: een draadloze speaker

Mee op vakantie, naar buiten of je zolderkamer: overal muziek

Vanwege bredere bandbreedte van 2,4 GHz, zul je dat verlies in kwaliteit niet ervaren. De beste optie is nog altijd om een headset of koptelefoon bedraad aan te sluiten – maar dat is een ander verhaal. Als je een draadloze headset gebruikt, kunnen we bluetooth eigenlijk niet aanbevelen als je zelf ook moet praten. Je hebt dan wel weer het gedoe met dongels (2,4GHz-koptelefoons kunnen alleen op die manier verbinding maken), maar dat is dan maar even zo.

©kjekol -stock.adobe.com

Meer om rekening mee te houden

Hoewel beide typen verbindingen stabiel genoeg zijn, merk je toch al snel dat 2,4 GHz minder ruis laat horen en de verbinding langer vasthoudt op het moment dat je afstand neemt van het gekoppelde apparaat.

Stel dat je met iemand videobelt achter je computer en je besluit even op te staan, dan kraakt de verbinding eerder wanneer je de koppeling via bluetooth gemaakt hebt. Het kan ook gebeuren dat de audio vertraging oploopt en daarna versneld afgespeeld wordt om weer gelijk te lopen met de stream, of dat het geluid helemaal wegvalt.

Het verschil in bereik is zo'n 35 meter. Bluetooth-apparaten kunnen in veel gevallen slechts tien meter verwijderd zijn van hun bronnen, terwijl 2,4 GHz het tot 45 meter volhoudt. Houd er rekening mee dat we het dan hebben over ideale situaties. Want zodra je een muur introduceert in deze vergelijking, dan is het al snel over en uit voor allebei de soorten koptelefoons.

Bovendien is het zo dat 2,4GHz-producten sneller last kunnen hebben van allerlei andere apparaten om hen heen, zoals een router die op dezelfde frequentie actief is.

©PXimport

Wanneer je een goede batterijduur van belang vindt, dan komt bluetooth weer als winnaar naar boven. Energiezuinigheid is namelijk één van de speerpunten van dit protocol: daar kan 2,4 GHz nog een puntje aan zuigen. Dat gaat wel ten dele ten koste van de kwaliteit en snelheid van de verbinding. Maar als je gewoon achter een bureau zit en je luistert enkel ergens naar, of je voert wat kantoortaken uit, dan kan het echt een groot voordeel zijn dat een bluetoothproduct het soms twee tot drie keer zo lang uithoudt op een volle accu dan een apparaat met 2,4 GHz.

Tot slot: welke is beter?

Je voelt het al een beetje aankomen, maar we kunnen hier niet zeggen dat de ene verbinding pertinent beter is dan de andere. Ze hebben duidelijke voor- en nadelen, waardoor je wel in specifieke situaties beter voor het ene dan voor het andere protocol kunt kiezen.

Geef je niets om accuduur en wil je volop inzetten op een stabiele en snelle verbinding, dan is 2,4 GHz de beste optie voor jou. Dat geldt ook voor iedereen die een koptelefoon met microfoon gebruikt voor werk of videogames. Maar als het gaat om brede compatibiliteit en batterijduur, dan is bluetooth ongeëvenaard. Bedenk dus wat je zelf belangrijker vindt, dan weet je ook wat je nodig hebt.