ID.nl logo
Android smartphone of tablet  beveiligen!
© CIDimport
Huis

Android smartphone of tablet beveiligen!

We dragen steeds meer persoonlijke informatie mee op onze smartphone of tablet. Bij verlies of diefstal heeft een ander soms onbeperkt toegang tot al uw mail, financiële gegevens, foto’s en nog veel meer. Tenzij u de boel goed hebt beveiligd. Hoe? Dat laten we hier zien.

©CIDimport

 

©CIDimport

©CIDimport

1. Stel een pincode in

De meest gangbare beveiliging voor mobiele telefoons is het instellen van een pincode voor het gebruik van uw sim-kaart. Die vult u meestal één keer in als u de telefoon opstart. Zonder die pincode kan niemand bellen of internetten met uw sim-kaart. Hebt u dit nog niet ingesteld, doe dat dan meteen!

Ga naar de Instellingen van Android en open het onderdeel Beveiliging. Hier vindt u alle opties om uw telefoon zo veilig mogelijk in te stellen (afbeelding 1). Kies eerst voor ‘SIM-vergrendeling instellen’. Zet vervolgens een vinkje bij ‘SIM-kaart vergrendelen’ en kies een viercijferige pincode als u dat nog niet eerder had gedaan (afbeelding 2).

Vanaf nu zijn uw SIM-kaart en (afhankelijk van uw Android-versie) ook uw telefoon geblokkeerd als u voor het eerst opstart.

Let op: als uw telefoon is ingeschakeld en in verkeerde handen valt, dan kan deze onbeperkt gebruikt worden, totdat de accu leeg raakt of de telefoon wordt uitgeschakeld.

 

©CIDimport

©CIDimport

©CIDimport

  2. Vergrendel uw scherm

Alleen SIM-vergrendeling is niet genoeg, dus we gaan een stapje verder. In het menu Beveiliging vindt u de optie ‘Schermvergrendeling’ (afbeelding 3). U hebt hier de volgende opties:

*

Geen

. Het scherm kan zonder beperking ingeschakeld worden.

 

*

Vege

n. Dit is de standaard instelling, waarbij u een schuifje of bolletje moet verplaatsen om het scherm te ontgrendelen.

 

*

Face Unlock

. Deze functie bestaat sinds Android 4.0. U kunt de telefoon ontgrendelen door middel van de camera aan de voorkant van uw telefoon en gezichtsherkenning (afbeelding 4).

 

*

Patroon

. Deze methode wordt veel gebruikt door mensen die een pincode onhandig vinden. Uw telefoon wordt ontgrendeld door met uw vinger een patroon te tekenen over een vlak met negen punten (afbeelding 5). Let op: een dief zou uw patroon kunnen achterhalen door de vingerafdrukken en vegen op het scherm te bekijken.

 

*

PIN

. Net als bij de SIM-vergrendeling gebruikt u hier een pincode. Het verschil is dat u hier maximaal 17 cijfers kunt gebruiken. Hoe meer, hoe veiliger!

 

*

Wachtwoord

. Hier kunt u de telefoon vergrendelen met een woord, zin, cijfers en symbolen. Maximaal zijn 17 karakters toegestaan, en u moet minimaal één letter gebruiken.

 

 

©CIDimport

3. Versleutelen

In het menu Beveiliging vindt u vanaf Android 3.0 de optie om de inhoud van de telefoon te coderen of versleutelen met een pincode of wachtwoord (afbeelding 6). Welke methode u ook kiest, deze code wordt gedeeld met het unlock-scherm.

Encryptie betekent dat de inhoud van alle bestanden op uw telefoon onleesbaar wordt gemaakt voor mensen die het wachtwoord niet kennen. Dit is de beste manier om de data op uw telefoon ontoegangelijk te maken. Afhankelijk van de hoeveelheid gegevens op uw telefoon kan het versleutelen een uur of langer duren, dus hang uw telefoon voor de zekerheid aan de lader.

 

©CIDimport

©CIDimport

4. Twee stappen

In uw Google-account kunt u niet alleen e-mail opslaan, maar ook foto’s, uw agenda, Google+ profiel, en documenten. Dat account moet dus extra beveiligd worden, ook als u op de pc inlogt. De traditionele naam/wachtwoord-combinatie is eigenlijk heel onveilig, want de naam is makkelijk te raden en het wachtwoord soms ook. Daarom zie je steeds meer online diensten die tweefactor-authenticatie, of tweestaps-authenticatie mogelijk maken. Dit houdt in dat u naast de loginnaam en wachtwoord nog een extra ‘factor’ toevoegt, meestal op basis van iets dat u bezit. Goede voorbeelden zijn de tan-codes die u per sms van de ING-bank op uw telefoon ontvangt, de E.dentifier kaartlezers van de ABN-AMRO of zelfs een vingeradruk. U kunt uw Google-account op dezelfde manier beveiligen, zowel via sms als met een app op uw telefoon. U begint op de pc, waar u inlogt op uw Google-account. Houd uw telefoon uiteraard ook bij de hand. Verder is het een kwestie van ons stappenplan volgen:

1. Ga vanuit uw Gmail-account naar het instellingenmenu.

2.  Kies bovenin het scherm voor ‘Accounts en import’ en onder het kopje ‘Accountinstellingen wijzigen’ het onderdeel ‘Andere instellingen van Google-account’.

3. Kies links in het accountmenu voor de optie ‘Beveiliging’ en klik dan ‘bij de optie Verificatie in twee stappen’ op de knop Bewerken.

4. Nu kom je op het scherm waarin u de beveiliging kunt activeren. Klik op ‘Configuratie starten’ (afbeelding 7).

5. Nu krijgt u een scherm waarin u het telefoonnummer moet invoeren waarop u de authenticatiecodes gaat ontvangen. U kunt verder nog bepalen of u een sms of een spraakoproep wilt ontvangen. De laatste optie is eigenlijk alleen interessant voor blinden of slechtzienden. Klik op de knop ‘Code verzenden’ om de eerste zescijferige code te ontvangen.

6. Vul de zescijferige verificatiecode die u per sms hebt ontvangen in bij het invulveld en klik op de knop Verifieren om dit te bevestigen.

7. In het scherm van Stap 3 krijgt u nu een belangrijk onderdeel te zien, namelijk het bepalen van een vertrouwde computer. Mocht u uw telefoon kwijtraken, dan kunt u immers geen sms-berichten meer ontvangen. En die hebt u in het vervolg nodig om überhaupt in te kunnen loggen op uw Google-account. Neem voor die vertrouwde computer dus een pc die van uzelf is en niet voor iedereen toegankelijk is. Voor extra beveiliging zou u later zelfs nog een extra vertrouwde computer kunnen toevoegen. Klik op Volgende om te bevestigen dat u de computer waarop u nu de instellingen doet, wilt toevoegen als vertrouwde computer (afbeelding 8).

8. We zijn er bijna. In Stap 4 kunt u de instellingen bevestigen, waarna u alleen nog kunt inloggen op uw Google-account met een loginnaam, wachtwoord, en een verificatiecode die u per sms ontvangt. De enige uitzondering is op dit moment de pc waarop u de instellingen aan het doen bent. U ontvangt een e-mail als bevestiging van de nieuwe beveiligingsinstellingen met extra informatie.

Lees verder op pagina 2

 

©CIDimport

©CIDimport

5. Verificatie

Als u nu teruggaat naar het beveiligingsscherm, dan ziet u dat er bij ‘Verificatie in twee stappen’ nu ‘Status: AAN’ staat (afbeelding 9). Klik op Bewerken om de instellingen te bekijken en aan te passen. Hier vindt u de volgende opties:

Reservetelefoons. Mocht u uw telefoon kwijtraken, dan kunt u een reservetelefoon toevoegen. Dit kan bijvoorbeeld een werktelefoon of een telefoon van een familielid of vriend zijn, maar ook een vaste telefoon. Kies in dat laatste geval voor de optie ‘Telefoontje’ in plaats van sms, omdat u die meestal niet kunt uitlezen op een vaste telefoon. Soms vertalen telefonieproviders een smsje automatisch naar een gesproken bericht, maar test dit eerst, voordat u het instelt.

Mobiele applicatie. U kunt de beveilgingscodes ook ontvangen via een app met de naam Google Authenticator. Die is beschikbaar voor Android, iPhone en BlackBerry. We bespreken deze app verderop.

Afdrukbare backupcodes. Als extra beveiliging voor het verliezen van een telefoon of een vertrouwde computer kunt u een lijst afdrukken met codes. Bewaar die uiteraard op een veilige plek om problemen te voorkomen. Klik op ‘Backupcodes weergeven’ om de codes te bekijken. U kunt die vervolgens afdrukken op uw printer of opslaan als tekstbestand. Elke code kunt u maar één keer gebruiken, dus als ze op zijn, dan kunt u met de knop ‘Nieuwe codes genereren’ een nieuw lijstje aanmaken.

Nuttige links

Google Authenticator-app

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.authenticator2

Kijk hoe sterk je wachtwoord is

www.microsoft.com/security/pc-security/password-checker.aspx

Applicatiespecifieke wachtwoorden. Veel Android-apps, maar ook programma’s op de computer, maken gebruik van Google-diensten. Denk aan apps die nieuws uit Google Reader ophalen, of gebruikmaken van de Google Agenda. Voor die applicaties gaat ook de nieuwe beveiligingsmethode gelden. Sommige apps hebben dat al opgelost, bij anderen moet u in dit scherm apart de wachtwoorden opgeven. Klik op ‘Applicatiespecifieke wachtwoorden beheren’ en volg de instructies. U geeft het programma een naam (hier Google Talk), en genereert een wachtwoord, dat u vervolgens eenmalig gebruikt om in te loggen op het programma (afbeelding 10).

Geavanceerd. Hier vindt u opties om de authenticatie in twee stappen weer uit te schakelen. Ook vindt u bovenin het scherm een optie hiervoor, en een link die u meer informatie geeft als u problemen hebt met je telefoon, e-mail of andere apps.

6. Inlogproblemen

Nu de tweestaps-authenticatie is ingeschakeld, kan het gebeuren dat u ook op uw telefoon niet zomaar meer kunt inloggen.  Google Play kan bijvoorbeeld melden dat het wachtwoord niet meer klopt of is gewijzigd. De optie wordt geboden om het dan maar via de browser te doen. Doet u dit, dan logt u in op de eerder besproken methode met sms en verificatiecode. Vervolgens kunt u de account die u wilt gebruiken selecteren en bevestigen, waarna dit inlogprobleem is opgelost.

 

©CIDimport

©CIDimport

©CIDimport

7. Google Authenticator

Een mooiere oplossing dan verificatiecodes ontvangen via sms is de Google Authenticator, die u zowel op Android, iPhone als BlackBerrry kunt gebruiken. Installeer de app vanuit Google Play (afbeelding 11).

Open de app en u krijgt een korte uitleg en de mogelijkheid om de werking te zien aan de hand van een filmpje. Als alles duidelijk is, kunt u voor ‘Account toevoegen’ kiezen.

U krijgt dan de optie om een barcode te scannen, of om een account handmatig toe te voegen.

1. Barcode scannen. Ga in uw Google Account naar het instellingenscherm voor Authenticatie in twee stappen. Onder het onderdeel ‘Mobiele applicatie’ klikt u op ‘Android’, iPhone of BlackBerry, afhankelijk van de telefoon die u hebt. U krijgt nu een scherm met een barcode, die u vanuit Google Authenticator scant (afbeelding 12).

Vervolgens krijgt u een verifcatiecode op uw telefoon te zien, die u onder de barcode op de pc intypt. Klik op de knop Verifiëren om dit te bevestigen. Vervolgens verschijnt de tekst ‘Uw Android-apparaat is gecontroleerd’. Klik op Opslaan. In het instellingenscherm op de pc ziet u nu bij Mobiele applicatie Android en een vinkje verschijnen.

2. Handmatig een account toevoegen. Lukt het niet met de barcode, dan kunt u het ook handmatig doen in de app. Klik op die optie en vul de volledige naam van uw account in. De volgende optie is ‘Geef uw sleutel op’. Die sleutel vindt u onder de barcode op de pc onder de link ‘Kunt u de streepjescode niet scannen?’. Vul deze code in, en het account is toegevoegd aan de app.

De app maakt nu om de dertig seconden een nieuwe code aan voor het inloggen op Google-diensten (afbeelding 13). Het voordeel is dat u niet meer apart op een smsje moet wachten, en bovendien kunt u dit ook gebruiken zonder internetverbinding op uw telefoon. Hebt u problemen met de codes, kijk dan of de tijd goed is ingesteld op uw telefoon.

Wachtwoordtips

Bestaat uw wachtwoord uit minder dan acht karakters? Is het opgebouwd uit (elementen van) uw naam, die van uw vrouw/man, vriend(in), kind(eren) of een huisdier? Is dat aangevuld met simpele cijfercombinaties als 12345, of een geboorte- of huwelijksdatum? U hebt dan een zwak wachtwoord, dat door de gemiddelde hacker in no time te raden is. Al die informatie is namelijk ruimschoots te vinden op internet. Hier zijn zeven tips om sterke wachtwoorden te maken.

 

1.

Gebruik minimaal acht karakters.

 

 

2.

Gebruik verschillende karakters: letters (hoofdletters en klein), cijfers en symbolen.

 

 

3.

Gebruik niet een enkel woord, maar meerdere.

 

 

4.

Gebruik geen woorden uit het woordenboek, maar fantasiewoorden of fonetisch opgeschreven woorden.

 

 

5.

Kies een (lange) wachtwoordzin, zonder spaties, die alleen u kunt bedenken. Dus geen songteksten van uw favoriete artiest of quotes uit bekende films, maar wel bijvoorbeeld iets als: “Hoelaatwashetgisterenomdezelfdetijd”.

 

 

6.

Gebruik de eerste letters van de woorden in een lange zin. Zo wordt “Elke dag laat ik de hond uit en loop ik een rondje om de kerk” iets als “Edlidhuelierodk”.

 

 

7.

Vul een wachtwoord(zin) aan met cijfers of symbolen, eventueel als vervanging voor bepaalde letters, en zet die vervolgens op een niet-logische plek, bijvoorbeeld in het midden. Bijvoorbeeld: “AndroidiseenT*P!Besturingssysteem”

 

En ten slotte: deel wachtwoorden niet met anderen, schrijf ze alleen op als u ze op een veilige plaats bewaart en verstuur ze niet via e-mail.

Tekst Onno Louwen

Deze workshop komt uit Computer Idee nummer 4, jaargang 2013.

Meer Android? Lees ook ons artikel met 

20 Android tips

 

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.

▼ Volgende artikel
Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
Gezond leven

Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

Robuust ontwerp

De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

Uitgebreide functionaliteit

De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

Navigatie en veiligheid

Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

Trainingsfuncties

De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

Beschikbaarheid en prijzen

Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl: