Altijd stroom bij de hand
Het kan iedereen overkomen: op vakantie, in de file, in de skilift of gewoon omdat u vergeten bent uw gadget aan de oplader te hangen: accu leeg. Wat nu? Gelukkig zijn er mogelijkheden om ook zonder stopcontact toch weer aan stroom te kunnen komen.
Het kan iedereen overkomen: op vakantie, in de file, in de skilift of gewoon omdat u vergeten bent uw gadget aan de oplader te hangen: accu leeg. Wat nu? Gelukkig zijn er mogelijkheden om ook zonder stopcontact toch weer aan stroom te kunnen komen. Met dank aan daglicht en de (winter)zon, bijvoorbeeld.
©CIDimport
Exit batterijen
Tot een paar jaar geleden was stroom eigenlijk nooit een probleem. Zo'n beetje elk mobiel apparaat werkte op penlight (AA) batterijen, de kleinere AAA-variant daarvan. Wie op reis ging propte gewoon wat extra batterijen in de koffer en klaar was je. Die tijd is echter helaas voorbij: of het nu gaat om telefoons, camera's of portable muziekspelers, ze worden steeds kleiner en dus makkelijker mee te nemen. Keerzijde van die medaille: accu's worden steeds platter en steeds vaker zijn ze niet te vervangen, zodat een reserve-exemplaar meenemen geen optie is. Bij apparaten waar de accu nog wel eenvoudig te vervangen is (digitale camera's, telefoons) is de aanschaf van een tweede exemplaar vaak de makkelijkste oplossing. Een losse batterij voor bijvoorbeeld een Canon Ixus-camera koopt u al voor zo'n 40 euro*. Bij mobiele telefoons is het lastiger: bij steeds meer modellen is het niet mogelijk om zelf de accu te verwisselen. Bij mp3-spelers en navigatieapparaten is het niet anders: juist deze apparaatjes moeten superplat zijn, wat de fabrikant verplicht om geïntegreerde accu's klein en nietverwisselbaar te maken.
Losse accu
Bent u daarmee dus altijd de klos als u ergens niet meteen een stopcontact bij de hand hebt? Nee, dat valt reuze mee! Omdat de meeste moderne mobiele apparaten via een usb-kabel zijn op te laden, hebben slimme fabrikanten een losse accu ontwikkeld die u thuis via het lichtnet kunt opladen. Door uw mobiele apparaat vervolgens via usb op die accu aan te sluiten, wordt het opgeladen. Een mooi voorbeeld is Power-2Go SCE4420 van Philips. Het ding heeft een capaciteit van 2000 mAh en kan volgens de fabrikant - afhankelijk van de stroombehoefte van het aangesloten apparaat - tot 30 uur extra werktijd realiseren. Het thuis opladen duurt zo'n 5 uur en met een afmeting van rond de 9 bij 6 bij 1,5 centimeter en een gewicht van nog geen 90 gram past de extra accu als het moet zelfs in uw binnenzak. De SCE4420 is al verkrijgbaar voor tussen de 30 en 35 euro.*
* Prijsniveau juli 2009.
60 uur extra navigeren
Philips heeft ook een luxere uitvoering, de SCE7640. Deze kan niet alleen bijna twee keer zo veel energie opslaan (3600 mAh bij 5 volt), maar heeft verder naast een usb-aansluiting ook een 19 volt-uitgang. Op die manier is deze losse accu ook geschikt om uw laptop langer van stroom te voorzien. Dit is echter wel meer een nood-voorziening dan een eenvoudige manier om lang door te werken; bij 19 volt is de maximale opgeslagen stroomvoorraad slechts 1000 mAh, ongeveer een kwart van een gemiddelde notebook accu. In de regel kunt u dus slechts een krap uurtje langer doorwerken. Maar voor apparaten als muziekspelers of navigatieapparaten belooft Philips een extra werktijd tot zo'n 60 uur, genoeg voor een paar dagen stroomloze omgeving.. De SCE7640 is met een prijs van rond de 120 euro* wel een stuk duurder.
Alternatief van APC
Philips is overigens niet de enige die dit soort accu's maakt. Zo heeft APC de Mobile Power Pack, een losse accu met usb-aansluiting en een capaciteit van 2000 mAh bij 5 volt. Nadeel is dat de producten van APC lang niet overal te koop zijn, terwijl je de Power2Go bij wijze van spreken op iedere straathoek kunt aanschaffen.
Voor niets...
Leuk en aardig zo'n losse extra accu, maar wat als u nu voor echt lange tijd geen stopcontact in de buurt hebt? Dan is er nog een andere oplossing: zonne-energie! Vandaag de dag kan tegen beperkte kosten een paneel met beperkte afmetingen worden gemaakt dat voldoende stroom kan leveren om een mobiel apparaat op te laden.
...gaat de zon op
Deze manier van stroomvoorziening heeft voor- en nadelen. Het grootste voordeel is natuurlijk dat u apparaten zo vaak opnieuw kunt opladen als u wilt. Als u wilt kunt u een vakantie van zes weken naar de Sahara boeken zonder te vrezen dat uw mp3-speler er de brui aan geeft. Een ander voordeel zit hem natuurlijk in het bekende gezegde 'voor niets gaat de zon op': stroom die je via zonne-energie opwekt is simpelweg gratis. Een van de nadelen is dat u daadwerkelijk zonlicht nodig hebt om energie op te wekken: geen probleem voor die genoemde vakantie naar een zonnig oord, maar wie in een regenachtige periode een meerdaagse boswandeling wil gaan maken heeft eigenlijk niets aan een zonne-oplader. Daarnaast zijn dergelijke producten relatief duur.
* Prijsniveau juli 2009.
Producten
Het best vertegenwoordigde merk op de Nederlandse markt is A-Solar, met een flink assortiment aan producten. De goedkoopste oplossing is de Solar Dual-Panel Charger AM100, die zo'n 39 euro* kost. Deze oplader heeft twee zonnepanelen en een geïntegreerde 1200 mAh accu die als buffer dient: op die manier kan de oplader een aangesloten apparaat van een stabiel voltage blijven voorzien, ook als er even een wolk voor de zon voorbij gaat. Volgens de fabrikant is een mobiele telefoon met deze oplader gemiddeld binnen 2,5 uur weer helemaal vol. De lader heeft niet alleen een usb-uitgang (waardoor hij geschikt is heel veel apparaten), maar wordt ook geleverd met pluggen voor ondermeer Nokia, Samsung, LG en Sony Ericsson telefoons. De Solar Charger Power AM101 is wat krachtiger, heeft een 2000 mAh bufferaccu en moet een mobiele telefoon volgens de fabrikant zelfs in anderhalf uur opgeladen krijgen. U betaalt er zo'n 6 euro* meer voor. Voor wie het product wil gebruiken voor z'n iPhone heeft ASolar ook een speciale variant beschikbaar die u direct onder de iPhone kunt klikken. Lekker makkelijk en met een adviesprijs van 29 euro niet te duur. De producten van ASolar zijn onder meer ook te koop bij BespaarBazaar.nl.
Handig: neem de zonne-rugzak mee
Zo'n losse zonne-oplader is natuurlijk handig als u uw telefoon of muziekspeler ergens veilig in de zon kunt neerleggen, maar natuurlijk niet als u al wandelend of fietsend onderweg bent. Ook daar heeft ASolar de oplossing voor: een heel assortiment aan rugzakken met geïntegreerde zonnecollectoren. De goedkoopste schaft u al aan voor zo'n 69 euro*. De Triangle Sun wordt eveneens geleverd met zo'n beetje alle wensbare verlooppluggen en kan 1,35 watt energie leveren, voldoende voor simpele mobiele apparaten als telefoons en muziekspelers. Deze rugzak heeft echter geen bufferaccu. De A-Solar Sun Max, het topmodel rugzak van 139 euro*, heeft wél een bufferaccu en kan 2,7 watt leveren: ook voldoende om producten als digitale camera's en navigatieapparaten op te laden. Wie gaat rondklikken op de site van A-Solar zal zien dan men nog veel meer rugzakken in het assortiment heeft.
Meer keuze
Wie op internet gaan zoeken naar 'zon oplader' komt nog veel meer producten tegen. Zo verkoopt Pixmania.com een aantal producten die we kennen uit het A-Solar assortiment onder een andere merknaam. Ook DeSolarShop.eu heeft een zeer ruime keuze. De winkel verkoopt niet alleen relatief simpele opladers van een paar tientjes, maar bijvoorbeeld ook de Sunbag M flexibele collector die u overal op- of aan kunt hangen en 2,1 watt levert wanneer geplaatst in zonlicht. De meest luxe e.Go Lader kan voltages tot 14 volt leveren en een laadvermogen tot maar liefst 4 watt realiseren. DeSolarShop heeft ook een aardig assortiment tassen. Sowieso is een bezoekje aan de site de moeite waard: je staat ervan te kijken hoeveel andere producten en gadgets die werken op zonne-energie men kan leveren! Bij Soltix.nl komen we de eerder genoemde iPhone-oplader weer tegen, nu ook in een witte uitvoering! Ook de bekende electronicashop Conrad.nl heeft diverse zonne-opladers beschikbaar: de SL1 koopt u voor 29,99 euro* en is dankzij gratis verzending één van de goedkoopste die we kunnen vinden. Met maximaal 220 mA is deze oplader echter puur geschikt voor simpele apparaten als een mobiele telefoon. De e. Go die we ook al bij de DeSolarShop tegenkwamen, kost bij Conrad 199 euro*.
Conclusie
Als u op reis gaat en lange tijd geen stopcontact tegenkomt is het meenemen van een extra accu voor uw mobiele apparaten de simpelste oplossing. Vaak kunt u echter geen losse accu's kopen of zijn deze erg duur. Een apparaatje als de Philips Power- 2Go lost het probleem voor zo'n drie tientjes op. U kunt er afhankelijk van het type apparaat tot zo'n 30 uur langer mee werken, maar daarna zit u uiteraard opnieuw zonder stroom. Een zonne-oplader kan dan soelaas bieden, al zijn er scherpe kantjes: zo werken deze alleen als er daadwerkelijk zonlicht beschikbaar is. Vanaf zo'n drie tientjes koopt u een simpele oplader geschikt voor bijvoorbeeld een mobiele telefoon; maar voor luxere apparaten is ook een duurdere oplader nodig. Voor wie onderweg is, is een rugzak met zonnecollectoren misschien nog wel de mooiste oplossing.
Dit artikel komt uit Computer Idee nummer 15, jaargang 2009. * Genoemde prijzen dateren uit juli 2009.