ID.nl logo
Alles over Spotnet downloaden en installeren
© PXimport
Zekerheid & gemak

Alles over Spotnet downloaden en installeren

Vanwege de stevige opmars van streaming-videodiensten raakt usenet bij het grote publiek steeds meer in de vergetelheid. Toch zijn de nieuwsgroepen in ondergrondse kringen nog altijd erg in trek. Wil je Spotnet downloaden en installeren voor dit doeleinde, lees dan verder.

Het downloaden van auteursrechtelijk beschermde bestanden vanaf usenet (Unix User Network) is verboden en om die reden staat dit downloadnetwerk al jaren ter discussie. Stichting Brein sommeerde in een jong verleden talloze usenetfora om hun deuren te sluiten, zoals het vierhonderdduizend leden tellende FTD. Toch kan de entertainmentindustrie het gebruik van usenet vermoedelijk nooit helemaal aan banden leggen. De techniek zelf is namelijk niet illegaal. Bovendien delen gebruikers (in mindere mate) ook legitiem materiaal, zoals freeware en klassieke muziek waarvan het auteursrecht is verlopen.

Het overgrote merendeel van de bestanden is illegaal en mag je om die reden niet downloaden. Bedenk dus goed waarvoor je een usenetprogramma als Spotnet gaat gebruiken. De installatie en het gebruik van deze downloadtools is volledig op eigen risico.

Usenet groeide min of meer bij toeval uit tot grootschalig downloadnetwerk. In eerste instantie betrof het namelijk een discussieplatform waarop gebruikers louter tekst binnen hiërarchisch georganiseerde nieuwsgroepen konden publiceren. Eigenlijk is dat nog steeds zo, al bedachten slimme uploaders iets om de technische beperkingen te omzeilen. Speciale programmatuur kan een enkel mediabestand opsplitsen in een gigantische ‘berg’ tekstdata om de boel daarna op usenet te publiceren. Een geschikt downloadprogramma (newsreader) voegt alle tekstdata vervolgens weer samen tot een mediabestand.

Op diverse fora vertellen usenetgebruikers elkaar in welke nieuwsgroep een bepaalde film of serie te vinden is. Bovendien wisselen ze onderling indexbestanden uit (nzb’tjes). Stichting Brein en buitenlandse auteursrechtorganisaties jagen actief op de beheerders van deze usenetfora en om die reden blijven er steeds minder over. Overigens is het niet per se noodzakelijk om zo’n usenetcommunity te gebruiken. Spotnet bevat een geïntegreerde database waarbij je rechtstreeks tussen het veelal illegale aanbod kunt snuffelen.

Usenetprovider kiezen

Usenet omvat een internationaal netwerk van duizenden nieuwsservers die voortdurend data met elkaar synchroniseren. Uploadt iemand een film naar nieuwsserver A, dan staat dat mediabestand even later ook op server B, C, D enzovoorts. Dit p2p-netwerk tussen verschillende centrale nieuwsservers laat niet zomaar iedere internetgebruiker toe. Via een commerciële usenetprovider krijg je toegang tot een nieuwsserver, bijvoorbeeld Eweka, Giganews, Extreme Usenet, Pure Usenet of NewsXS. Dat kost doorgaans een paar euro per maand.

Sommige usenetproviders mag je eerst een paar dagen of een week lang gratis uitproberen. Heb je een aanbieder op het oog, let dan goed op de downloadsnelheid en downloadretentie. De retentie geeft aan hoelang de mediabestanden op de nieuwsserver blijven staan. Aanbieders van goedkope abonnementen hanteren daarnaast mogelijk ook een downloadlimiet.

Spotnet downloaden

Spotnet is al jarenlang dé downloadtool voor usenet. Onder de motorkap maakt Spotnet gebruik van de gerenommeerde newsreader SABnzbd. Dit programma haalt alle tekstdata binnen en smeedt het vervolgens samen tot een afspeelbaar mediabestand. Een enorm voordeel is dat Spotnet een eigen database met beschikbare films, series en muziek bevat, zodat je hiervoor niet naar usenetfora hoeft uit te wijken. Auteursrechtwaakhonden slaagden er tot dusver niet in om Spotnet te stoppen. Er bestaan dan ook meerdere versies van deze downloadtool en de ontwikkelaars zijn anoniem.

©PXimport

Bovendien is de database zelf ook afkomstig uit de nieuwsgroepen, waardoor er een heleboel kopieën in omloop zijn. Vanwege deze decentrale opzet is Spotnet lastig te bestrijden. Hoewel Spotnet op verschillende websites wordt aangeboden, hebben wij goede ervaringen met de versie op www.spot-net.nl. Windows-gebruikers vinden binnen het gedownloade zip-archief een exe-bestand om de installatie uit te voeren. Je hebt keuze tussen een reguliere en portable versie.

Spotnet vraagt allereerst naar de instellingen van je usenetprovider. Kies achter Provider de betreffende aanbieder en bekijk of de juiste downloadserver in beeld verschijnt. Dit klopt lang niet altijd, dus pas zo nodig de servernaam aan. De meeste usenetproviders ondersteunen ssl-versleuteling. Hierdoor kunnen derde partijen je downloadverkeer lastiger traceren. Bedenk wel dat je hiervoor een ander poortnummer dient op te geven. Meestal is dat poort 563.

Sommige aanbieders gebruiken voor ssl-encryptie een andere downloadserver, zoals Eweka. Geef verder aan hoeveel connecties je naar de nieuwsserver wilt gebruiken. Dit aantal is afhankelijk van het abonnement bij je usenetprovider. Na opgave van je inloggegevens haalt Spotnet via Verbinden de laatste databasegegevens binnen. Dat duurt even.

©PXimport

Spots zoeken en Nzb toevoegen

Spotnet noemt alle beschikbare mediabestanden zogeheten ‘spots’. Het is niet zo moeilijk om geschikte spots in de database van het programma te vinden. Je gebruikt hiervoor de zoekfunctie of kijkt wat rond binnen de standaardfilters. Daarnaast biedt Spotnet linksonder ook een functie om zelf een filter aan te maken. Zodra je een spot opent, krijg je hier allerlei details over te zien. Denk bijvoorbeeld aan de resolutie, het mediaformaat en de downloadgrootte. Daarnaast zie je bij films en series bijvoorbeeld of er Nederlandstalige ondertiteling aanwezig is.

Verstandig is om in de reacties even te checken of het om een correcte post gaat. Via de blauwe downloadknop rechtsboven voegt Spotnet op de achtergrond een nzb-bestand aan SABnzbd toe, waarna het downloadproces begint. Via Bewerken / Downloadmap pas je zo nodig de opslaglocatie aan.

Downloadfanaten proberen de database van Spotnet up-to-date te houden door spots massaal aan te melden. Toch valt er nog veel meer op usenet te ontdekken. Via websites als binsearch.info en nzbindex.com zoek je rechtstreeks binnen de binaire nieuwsgroepen. Heb je iets gevonden, dan creëer je hiervan een nzb-bestand. Importeer dit indexbestand via Bestand / Open NZB om het downloadproces in Spotnet te starten. Het programma geeft summiere informatie over het download- en mogelijke herstelproces (parren). Wil je meer weten, open dan met Bewerken / Sabnzbd / Sabnzbd openen de interne downloadclient.

▼ Volgende artikel
Nieuw van Sony:  WH-1000XM6 met verbeterde noise cancelling en duidelijker geluid
© Sony | Christopher Collie
Huis

Nieuw van Sony: WH-1000XM6 met verbeterde noise cancelling en duidelijker geluid

Sony introduceert de WH-1000XM6, de nieuwste draadloze koptelefoon in de bekende 1000X-serie. Het model bouwt voort op zijn voorganger met nog betere ruisonderdrukking, helderdere gesprekskwaliteit en meer comfort. De koptelefoon is vanaf mei verkrijgbaar voor 450 euro.

Noise cancelling met twaalf microfoons

De WH-1000XM6 gebruikt een nieuwe processor die de ruisonderdrukking in realtime aanpast. De koptelefoon beschikt over twaalf microfoons – vier keer zoveel als bij de WH-1000XM5 – en detecteert storende geluiden nauwkeuriger. De adaptieve algoritmes passen zich automatisch aan op basis van je omgeving en de luchtdruk.

Verbeterd draagcomfort en opvouwbaar ontwerp

Sony heeft het ontwerp aangepast met een bredere hoofdband en zachtere oorkussens van veganistisch leer. De pasvorm is ontworpen voor langdurig gebruik, zonder druk op het hoofd. Het opvouwbare frame is verstevigd met metaal en de case heeft nu een magnetische sluiting.

©Sony

Audio in studiokwaliteit

De nieuwe driverunit zorgt voor meer detail en helderheid. Dankzij ondersteuning voor LDAC en High-Resolution Audio Wireless levert de koptelefoon ook draadloos hoge geluidskwaliteit. Met DSEE Extreme worden gecomprimeerde audiobestanden in realtime opgewaardeerd. Voor ruimtelijk geluid is er ondersteuning voor 360 Reality Audio, inclusief een upmix-functie voor films.

Helder bellen met AI-gestuurde microfoons

Voor telefoongesprekken gebruikt de WH-1000XM6 zes beamforming-microfoons die achtergrondgeluid actief onderdrukken en je stem isoleren. Daardoor blijf je goed verstaanbaar, ook in rumoerige omgevingen.

©Sony

Slimme functies en snelladen

De koptelefoon ondersteunt multipoint-connectiviteit, LE Audio en schakelt automatisch tussen apparaten. Via de Sound Connect-app pas je het geluid aan, stel je equalizers in of gebruik je functies zoals Quick Access en Scene-based Listening. Opladen gaat snel: drie minuten laden is goed voor drie uur luisteren.

Prijs en beschikbaarheid

De Sony WH-1000XM6 is beschikbaar in drie kleuren: Black, Platinum Silver en Midnight Blue. De adviesprijs bedraagt 450 euro.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 waterdichte smartwatches met GPS-functie
Gezond leven

Waar voor je geld: 5 waterdichte smartwatches met GPS-functie

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Wanneer je met een smartwatch je gezondheid in de gaten wilt houden en bijvoorbeeld tijdens activiteiten je hartslag wilt meten, is het handig als zo'n slim horloge ook waterdicht is. En met een GPS-functie kun je ook goed bijhouden welke afstand je hebt afgelegd.

Een smartwatch is meer dan alleen een horloge: het is een slimme assistent om je pols. Met een smartwatch kun je eenvoudig meldingen van je smartphone ontvangen, zoals berichten, oproepen en agenda-afspraken. Veel modellen bieden daarnaast functies zoals stappentellen, hartslagmeting, slaapregistratie en GPS-tracking. Dat maakt ze ideaal voor wie zijn gezondheid en activiteiten wil bijhouden. Sommige horloges ondersteunen zelfs contactloos betalen of muziekbediening, zodat je minder vaak je telefoon uit je zak hoeft te halen.

Een ander belangrijk voordeel is de waterbestendigheid, wat bij smartwatches wordt aangeduid met een zogeheten ATM-classificatie. ATM staat voor 'atmosfeer' en geeft aan hoe hoog de druk op het horloge mag zijn. Een smartwatch met 5 ATM is bijvoorbeeld bestand tegen waterdruk die overeenkomt met 50 meter diepte. Dat betekent dat je ermee kunt douchen, zwemmen of in de regen lopen, maar dat de watch niet per se geschikt is voor diepzeeduiken.

Amazfit Cheetah Square

De Amazfit Cheetah Square is een smartwatch met een rechthoekig AMOLED-scherm van 1,75 inch. Het model biedt uitgebreide sportondersteuning met meer dan 150 modi en beschikt over dual-band GPS voor nauwkeurige plaatsbepaling. Daarnaast zijn er sensoren voor hartslag, SpO₂ (het percentage zuurstof in je bloed dat via een saturatiemeter wordt gemeten, en aangeeft hoeveel van je rode bloedcellen verzadigd zijn met zuurstof), slaap en stress. De behuizing is lichtgewicht en de horlogeband is van siliconen. De waterdichtheid van 5 ATM maakt hem geschikt voor gebruik in het water. De batterijduur varieert afhankelijk van het gebruik, met tot 8 dagen bij gemiddeld gebruik en tot 28 uur met GPS ingeschakeld.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 8 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,75 inch

Huawei Watch Fit 2

De Huawei Watch Fit 2 is een relatief compacte smartwatch met een AMOLED-display van 1,74 inch. Het model ondersteunt verschillende trainingsmodi en beschikt over sensoren voor onder andere hartslag, SpO₂ en slaapmonitoring. Hoewel deze watch geen ingebouwde GPS heeft, maakt hij gebruik van verbonden GPS via een smartphone. De batterijduur is met maximaal 10 dagen redelijk lang. De smartwatch is waterbestendig tot 5 ATM en is beschikbaar in verschillende edities en kleuren.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 10 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,74 inch

Fitbit Sense 2

De Fitbit Sense 2 biedt een combinatie van gezondheidsmetingen, zoals een ECG-app, cEDA-sensor voor stressdetectie en SpO₂-metingen. Het horloge is uitgerust met een 1,58 inch AMOLED-scherm en een ingebouwde GPS. De batterij gaat bij normaal gebruik ongeveer 6 dagen mee. Daarnaast is de Sense 2 waterbestendig tot 50 meter (5 ATM). Het model ondersteunt contactloze betalingen via Fitbit Pay, maar mist functies zoals muziekopslag of volledige ondersteuning voor apps van derden.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 6 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,58 inch

Garmin Venu 2

De Garmin Venu 2 heeft een 1,3 inch AMOLED-display en legt de nadruk op gezondheid en sport. De smartwatch beschikt over onder meer hartslagmeting, ademhalingsregistratie, Body Battery, stressmeting en Pulse Ox. GPS is ingebouwd, en de batterij gaat tot 11 dagen mee in smartwatch-modus. Bij gebruik van GPS en muziek is dit korter. Het horloge is waterdicht tot 5 ATM, wat standaard is voor dit soort toepassingen.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 11 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,3 inch

OnePlus Watch 2

De OnePlus Watch 2 draait op Wear OS 4 en gebruikt een dubbele chipsetstructuur om prestaties en batterijduur te balanceren. Met een 1,43 inch AMOLED-scherm, ondersteuning voor dual-band GPS, en sensoren voor hartslag en slaap is hij geschikt voor dagelijks gebruik. De batterijduur is echter niet heel lang, maar het horloge is wel IP68-gecertificeerd en bestand tegen waterdruk tot 5 ATM.

🚿 Waterdichtheid: IP68 / 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 100 uur
📱 Schermdiagonaal
: 1,43 inch