ID.nl logo
9 manieren om je pc slimmer te bedienen
© PXimport
Zekerheid & gemak

9 manieren om je pc slimmer te bedienen

Grote kans dat je een muis en een toetsenbord met een draadje aan je pc hebt hangen. Toch zijn er veel meer manieren om je pc te bedienen. Sommige zorgen voor minder RSI-klachten, andere besturen je pc door middel van spraak- of handbewegingen.

Tip 01: Draadloos

Als er nog allerlei draden van je muis en toetsenbord naar je computer lopen, wordt het tijd hier eens verandering in aan te brengen. De meeste draadloze apparaten werken via RF-technologie. RF staat voor radiofrequentie, dit betekent dat de muis of het toetsenbord een zender heeft en je een ontvanger aansluit op je computer, meestal via een usb-poort.

De iets duurdere modellen werken via bluetooth. Het voordeel hiervan is dat de meeste computers een ingebouwde bluetooth-module hebben. Je kunt de muis of het toetsenbord dan zonder tussenkomst van een speciale ontvanger met je computer verbinden. Je moet er wel voor zorgen dat bluetooth aanstaat. Bluetooth verbruikt extra stroom, dus als je de externe accessoires niet gebruikt, is het verstandig om bluetooth op je laptop uit te schakelen.

Draadloze toetsenborden zijn er in verschillende uitvoeringen, een combinatie van muis en toetsenbord heb je al vanaf twintig euro. Soms heeft een draadloos toetsenbord een geïntegreerd touchpad.

©PXimport

Tip 01 Een draadloze muis zorgt voor minder kabels op je bureau.

Tip 02: Ergonomische muis

Om klachten te voorkomen, is het handig om elke vijftien minuten even een korte pauze van een paar seconden te nemen en elk uur een wat langere pauze van circa vijf minuten. Een andere oplossing is om een draadloze muis afwisselend met beide handen te bedienen, dit vergt wel enige gewenning. In het begin klungel je een beetje met je 'slechte' hand, maar na een paar dagen zal je merken dat je de muis bijna net zo goed bedient als met je voorkeurshand.

Een normale muis is niet voor iedereen de beste keuze en kan zorgen voor RSI-klachten in je hand en pols. Er bestaan ook speciale muizen die RSI-klachten kunnen verminderen. Een speciale muis is uiteraard duurder dan een gewone muis, maar vanaf 50 euro heb je al een zeer goede ergonomische muis. Let erop dat de meeste ergonomische muizen speciaal voor links- of rechtshandigen zijn gemaakt.

Sommige muizen hebben een zogenaamde trackball om te scrollen. Merken als Logitech, Evoluent en Microsoft bieden allemaal kwalitatief hoogwaardige ergonomische muizen aan.

©PXimport

Tip 02 De Logitech M570 heeft een trackball om gemakkelijk mee te scrollen.

Tip 03: Arbo-toetsenbord

Een ergonomische muis zie je nog wel eens voorbijkomen bij collega's en vrienden, een arbo-verantwoord toetsenbord komt veel minder voor. Toch is het handig om ook hier wat in te investeren om klachten te verminderen.

De meeste ergonomische toetsenborden hebben een kleine kromming en zijn gesplitst in een linker- en rechtergedeelte. Je handen rusten op een zacht gedeelte onder het toetsenbord en met je duimen bedien je de spatiebalk. Sommige toetsenborden nemen de toetsenbord-splitsing wel heel erg serieus, zo bestaat de Kinesis Freestyle Solo Keyboard uit twee daadwerkelijk gescheiden delen die met een kabel zijn verbonden. Zo kun je zelf de kromming bepalen door eenvoudig de twee delen op de voor je beste manier op je bureau te leggen.

©PXimport

Tip 03 De Microsoft Natural Ergonomics Keyboard 7000 is een traditioneel ergonomisch toetsenbord van goede kwaliteit.

Dvorak-toetsenbord

De qwerty-indeling die we in Nederland kennen, is uitgevonden in 1873 en is de standaard-indeling voor toetsenborden. De naam slaat op de eerste zes toetsen van het toetsenbord van linksboven gezien. Er bestaan veel kleine variaties, Frankrijk en België kennen een azerty-indeling en Duitsland een qwertz-indeling.

In veel landen zijn bovendien de symbolen op een andere plek te vinden. Een landsonafhankelijke indeling is de Dvorak-indeling, uitgevonden in 1936. Sommige mensen menen dat de indeling zorgt voor kortere afstanden tussen letters, waardoor het minder RSI-gevoelig is. Uiteraard is dit wel afhankelijk van de taal waarin je typt.

Voor een Dvorak-toetsenbord moet je naar een speciaalzaak, je normale computerwinkel heeft deze waarschijnlijk niet op voorraad.

©PXimport

Een Dvorak-toetsenbordindeling.

Tip 04: Trackpad

Een laptop heeft altijd een trackpad ofwel touchpad onder het toetsenbord zitten, maar wist je dat je dit ook als los accessoire voor je desktop-pc kunt kopen? Apple is waarschijnlijk de bekendste leverancier: de Magic Trackpad is een zilverkleurig vierkant waarop je niet alleen kunt scrollen, maar met behulp van vingerbewegingen je pc allerlei verschillende commando's kunt geven. De trackpad herkent met hoeveel vingers je het oppervlak aanraakt.

Op een Apple-computer kun je via de OS X-instellingen bepalen wat deze verschillende aanrakingen moeten doen. Je kunt de Magic Trackpad echter ook gebruiken in combinatie met een pc. Omdat de verbinding via bluetooth verloopt, heb je wel een bluetooth-module in je pc nodig. De meeste recente pc's hebben dit wel. Niet alle vingerbewegingen worden door Windows herkend.

Er zijn gelukkig alternatieven voor Windows, de Logitech Touchpad T650 is hier een goed voorbeeld van. De touchpad van Apple kost je 70 euro, die van Logitech een tientje meer.

©PXimport

Tip 04 De Magic Trackpad is geweldig op de Mac, voor de pc zijn er iets minder functies beschikbaar.

Tip 05: Tekentabletten

Een tekentablet is vergelijkbaar met een trackpad, al is de functionaliteit iets minder complex. Je tekent met een speciale pen op het tablet, hiermee vervang je de muis. Het werken met een pen en tablet vergt wel enige gewenning.

In het begin denk je dat je veel minder secuur kunt werken met het tablet, maar na twee weken wil je niet meer anders. Je zult merken dat je minder last krijgt van je polsen en dat alle bewerkingen die je normaal gesproken met de muis zou doen, ook met de pen en het tablet mogelijk zijn. De bekendste fabrikant van tekentabletten is Wacom en hun tabletten worden voornamelijk ingezet in de grafische wereld.

De tekentabletten zijn in allerlei verschillende groottes verkrijgbaar. Hoe groter het tablet, des te gedetailleerder je kunt werken. Wil je alleen je besturingssysteem bedienen, dan is een klein tablet ter grootte van een A5-papier voldoende. Voor grafische toepassingen is het beter te investeren in een tablet ter grootte van een A4- of A3-papier.

©PXimport

Tip 05 Wacom is de huisleverancier van tekentabletten voor grafici, maar ook voor dagelijkse zaken kan een tekentablet een uitkomst zijn.

Tip 06: Tablet-besturing

Via een zogenaamde VNC-verbinding kun je je pc met je tablet bedienen. De verbinding werkt via je draadloze thuisnetwerk, zowel de tablet als de pc moeten verbonden zijn met dit wifi-netwerk.

Op je pc installeer je een VNC-serverprogramma, op je tablet een client-app. Als je aan beide kanten het programma hebt geïnstalleerd en open hebt staan, moet je een verbinding maken tussen de twee apparaten. Zodra deze verbinding gemaakt is, zie je het bureaublad van je computer op je tablet. Een goede VNC-app voor als je een iPad in huis hebt, is de app Remoter VNC (2,69 euro). Een goede app voor Android-tablets is de gratis app TeamViewer for Remote Control.

Op een pc installeer je het beste TightVNC, op een Mac hoef je geen extra software te installeren. Gedetailleerde aanwijzingen vind je in dit artikel.

©PXimport

Tip 06 Remoter VNC is een goede app voor je iPad, selecteer je pc in de lijst en zorg dat je op je pc een server-programma als TightVNC hebt geïnstalleerd.

Tip 07: Spraakbesturing

Windows en Mac OS X hebben ingebouwde ondersteuning voor spraakbesturing. Niet alleen blinden hebben hier baat bij. Je moet natuurlijk wel een microfoon hebben zodat je computer je kan horen.

Vrijwel elke laptop heeft een ingebouwde microfoon. In Windows 8 ga je naar Configuratiescherm / Toegankelijkheid / Spraakherkenning / Spraakherkenning starten. Eventueel moet je je microfoon nog kalibreren door op Een microfoon instellen te klikken. Eenmaal ingesteld, kun je je pc bedienen door bijvoorbeeld Start te zeggen om het startscherm te openen. Meer informatie vind je in dit artikel. In OS X ga je naar Systeemvoorkeuren / Dicteren en spraak en kies je achter Dicteren voor Aan.

Het grote nadeel is dat spraakbesturing in Windows alleen beschikbaar is in het Engels, Frans, Duits, Spaans, Japans en Chinees. OS X ondersteunt ook nog geen Nederlands, maar biedt ook nog Italiaans en Koreaans.

©PXimport

Tip 07 In Windows is spraakbesturing eenvoudig te activeren vanuit het configuratiescherm.

Je computer voorlezen

Wil je complete teksten schrijven via spraak, dan heb je hiervoor een apart programma nodig. Het bekendste programma komt van het bedrijf Nuance en heet Dragon. Voor de pc heb je Dragon Premium 12 nodig, voor de Mac kies je Dragon Dictate for Mac. Je leest teksten voor aan je computer en het programma tovert je teksten om in een leesbare tekst.

Het doet dit door goed naar je stem te luisteren, de eerste keren zal je het programma nog vaak moeten corrigeren omdat het iets anders verstaat, maar het programma leert snel. Binnen een week kun je foutloze teksten schrijven met behulp van Dragon.

©PXimport

Je moet met Dragon even een week geduld hebben, maar als je veel teksten moet schrijven, bespaart het programma je veel tijd. Het programma levert je in Word een apart hulpprogramma.

Tip 08: Handbewegingen

Ken je de film Minority Report nog? In deze film bestuurt Tom Cruise grote beeldschermen met behulp van handbewegingen. Tien jaar na dato is deze sciencefictionfilm qua techniek erg dichtbij gekomen. De Microsoft Kinect is hier een voorbeeld van, maar is vooral gericht op de besturing van games.

Leap Motion is ontwikkeld om met je handen je computer te besturen. Je schaft het kastje voor 80 euro aan en via een usb-kabel sluit je het op je pc aan. Leap Motion herkent welke beweging die je maakt en kan erg veel commando's herkennen. Een nadeel is nog wel dat de meegeleverde software niet heel intuïtief is. Soms wordt de hardware niet herkend en om problemen op te lossen geeft het bedrijf vaak ingewikkelde oplosprocedures.

Heb je het apparaat eenmaal aan de praat dan kun je Windows of Mac OS X besturen met handbewegingen. Je hebt eveneens toegang tot de Airspace Store, hier download je apps die speciaal voor Leap Motion zijn gemaakt.

©PXimport

Tip 08 Leap Motion is een interessante uitvinding, helaas werkt de software niet altijd optimaal.

Myo

Er zijn meer bedrijven bezig met het ontwikkelen van apparaten zoals Leap Motion. Myo is daar een voorbeeld van. Dit is een band die je om je pols bindt. Het apparaat detecteert spierbewegingen en weet wanneer je bijvoorbeeld je hand balt tot een vuist. Via bluetooth wordt het signaal naar je pc verzonden en kan het omgezet worden in commando's.

Een nadeel ten opzichte van systemen zoals Leap Motion of Kinect is dat het slechts één arm detecteert. Myo is nog niet te koop, maar je kunt je inschrijven. Voor 150 dollar wordt Myo naar je toegestuurd als het apparaat in 2014 op de markt komt.

©PXimport

Myo is nog niet leverbaar, maar je kunt de armband al wel voorbestellen.

Tip 09: Twee pc's besturen

Als je twee computers in je huis hebt staan en je wil deze met één toetsenbord en één muis besturen, dan heb je een zogenaamde KVM-Switch nodig. Je sluit je muis en toetsenbord op de usb-poorten van de switch aan, je monitor verbindt je eveneens met de switch. Je deelt namelijk naast de muis en het toetsenbord ook het beeldscherm, dit bespaart een hoop ruimte op je bureau.

Aan de switch hangen meestal twee kabels die je op de desbetreffende computers aansluit. De meeste KVM-switches hebben een knop waarmee je tussen de twee computers kunt schakelen. Sommige switches herkennen automatisch welke computer aan staat en zullen ervoor zorgen dat de muis, het toetsenbord en de monitor op de goede computer werken. Let bij de aanschaf van een KVM-switch goed op de specificaties, sommige switches ondersteunen maar een bepaalde beeldschermresolutie en werken niet met je monitor.

Ook werken niet alle switches met zowel pc als Mac, leg bij twijfel je situatie voor aan de computerwinkel.

©PXimport

Tip 09 Je kunt met sommige KVM-switches zelfs drie computers besturen, de switch schakelt tussen de verschillende systemen.

De toekomst

Er zijn nog veel meer experimentele manieren om je pc te bedienen, er bestaan al systemen om computers door middel van oogbewegingen commando's te laten uitvoeren. Deze systemen zijn nog niet voor de consumentenmarkt, maar misschien is dit over een aantal jaren de normaalste zaak van de wereld. Apparaten zijn ook te besturen via je brein, recent werd bekend dat twee onderzoekers erin zijn geslaagd om via hersengolven van de ene onderzoeker een vinger van de andere onderzoeker te besturen.

Het zal waarschijnlijk nog jaren duren voordat dit als consumentenproduct verschijnt, maar het geeft een aardig beeld van wat met de huidige technologie al mogelijk is.

▼ Volgende artikel
Klik, sleep, klaar: zo ontwerp je in een handomdraai jouw droomkeuken!
© Bemmel & Kroon
Huis

Klik, sleep, klaar: zo ontwerp je in een handomdraai jouw droomkeuken!

Zelf een keuken ontwerpen moeilijk? Niet met de gratis 3D-keukenplanner van Bemmel & Kroon. Vanuit je eigen huis ontwerp je in een paar klikken een keuken die perfect past bij jouw stijl, ruimte en wensen. En dat is verrassend leuk én praktisch.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Bemmel & Kroon

Of je nu houdt van modern minimalisme of juist valt voor een landelijke sfeer, met de 3D-keukenplanner van Bemmel & Kroon kies je uit talloze stijlen, kleuren en materialen. Denk aan matzwarte fronten met een betonlook werkblad, of juist wit hout gecombineerd met warme grepen en een natuurstenen blad. Dankzij de intuïtieve filters navigeer je moeiteloos door alle mogelijkheden. Je ziet direct hoe je keuzes samenkomen in een realistisch 3D-beeld. Dat helpt niet alleen om knopen door te hakken, maar zorgt ook voor enthousiasme: je keuken begint echt vorm te krijgen.

©Bemmel & Kroon

Jouw ruimte, jouw regels

Geen twee keukens zijn hetzelfde, en daarom begin je met het intekenen van jouw eigen ruimte. Hoe groot is de keuken, waar zitten de ramen, hoe lopen de muren? Alles kun je zorgvuldig instellen, zodat je straks niet voor verrassingen komt te staan.

Op basis van die plattegrond kies je vervolgens een opstelling die bij jouw woning én levensstijl past: een rechte keuken, een praktische hoekopstelling, een U-vorm of zelfs een open keuken met een apart eiland. Je krijgt direct een beeld van de beschikbare loopruimte en werkzones. En als iets niet past? Dan pas je het gemakkelijk weer aan.

Slim combineren met kasten en apparatuur

Zodra de opstelling staat, begint het inrichten. Je kiest uit een ruim aanbod aan keukenkasten, waaronder onderkasten, hoge kasten, hoekkasten en slimme opbergoplossingen zoals een apothekerskast of carrousel. Zo benut je elke centimeter optimaal.

©Bemmel & Kroon

Vervolgens voeg je inbouwapparaten toe – van kookplaat tot koelkast – die je op de juiste plek sleept. Ook het uiterlijk van de keuken stem je tot in detail af: denk aan de kleur van de fronten, het materiaal van het werkblad en de stijl van de grepen. Terwijl je bezig bent, zie je alles continu in 3D veranderen. Zo krijg je snel gevoel bij je ontwerp.

Klaar? Of toch nog even aanpassen?

De kracht van de planner zit 'm in de flexibiliteit. Je kunt eindeloos combineren, vergelijken en finetunen. Wil je het werkblad in een lichtere kleur? Toch liever een extra kast naast de oven? Met een paar klikken heb je het geregeld. Omdat je elke wijziging meteen visueel terugziet, voelt het proces intuïtief en speels aan. Je kunt ontwerpen opslaan, opnieuw openen en eventueel delen met anderen. Dat maakt het niet alleen handig, maar ook leuk om samen met je partner of gezin te ontwerpen.

©Bemmel & Kroon

Van klik tot keuken

Is je ontwerp helemaal naar wens? Dan is het tijd om de overstap te maken van virtueel naar echt. Bij Bemmel & Kroon kun je je ontwerp eenvoudig bespreken met een van de keukenspecialisten. Zij bekijken samen met jou je keuken, adviseren over materialen en indeling en helpen je met het maken van de juiste keuzes. Alles wordt afgestemd op jouw budget, wensen en woonruimte. Zo wordt jouw digitale droomkeuken uiteindelijk werkelijkheid – zonder stress of verrassingen.

Begin vandaag nog!

De 3D-keukenplanner van Bemmel & Kroon is gratis, werkt zonder registratie en is verrassend gebruiksvriendelijk. Dus waarom niet vandaag al beginnen? Zet een kop koffie, pak de afmetingen erbij en geef je creativiteit de ruimte.

👉 Start hier je ontwerp

...en begin aan je droomkeuken!

▼ Volgende artikel
Review Samsung Galaxy A26 – Betrouwbaar maar basaal
© Wesley Akkerman
Huis

Review Samsung Galaxy A26 – Betrouwbaar maar basaal

De Samsung Galaxy A26 is bedoeld voor wie op zoek is naar een degelijke smartphone zonder toeters en bellen. Het toestel combineert een moderne uitstraling met een stevig updatebeleid, maar kent ook duidelijke beperkingen.

Goed
Conclusie

De Samsung Galaxy A26 laat voor zijn adviesprijs van 299 euro een wisselend beeld zien. Positief valt het heldere amoled-scherm van 120 Hz op, net als de lange softwareondersteuning van zes jaar en de capabele hoofdcamera bij goed licht. Ook qua batterijduur stelt het toestel niet teleur. Tegelijk zijn er duidelijke compromissen. Zo ontbreekt de 3,5mm-aansluiting, is er slechts één luidspreker aanwezig en laten de ultragroothoek- en macrocamera weinig indruk achter. Verder zijn sommige verbindingsopties, zoals wifi 5 en usb 2.0, inmiddels verouderd. Toch zal niet iedereen daar last van hebben. Wie vooral op zoek is naar een toegankelijke smartphone met een goed scherm, degelijke camera en vlotte prestaties, zit met de Galaxy A26 nog steeds goed.

Plus- en minpunten
  • Prachtig scherm
  • Redelijke processor
  • Prima batterijduur
  • Fijne hoofdcamera
  • Beperkt gebruik van AI-functies
  • Sterk updatebeleid
  • Andere twee lenzen
  • Processor is al oud
  • Monospeaker
  • Geen koptelefoonaansluiting
  • Achterhaalde standaarden
  • Vingerafdrukken en stof

De Samsung Galaxy A26 is verkrijgbaar voor een adviesprijs van 299 euro en wordt geleverd met 128 GB aan opslagruimte en 6 GB aan werkgeheugen. We hoeven niemand voor de gek te houden: dit komt allerminst in de buurt van de S-lijn. Maar voor de prijs valt dit allemaal binnen de verwachtingen. We zullen het toestel niet aan onnodig hoge standaarden houden en willen gewoon eens kijken wat het biedt voor de prijs en wat je kunt met de specs.

©Wesley Akkerman

Solide bouw, maar met concessies

Qua bouwkwaliteit zien we dat Samsung stappen vooruit gezet heeft. Zo heeft het toestel bijvoorbeeld een IP67-classificatie voor stof- en waterbestendigheid. De glazen panelen aan voor- en achterkant – beschermd met Corning Gorilla Glass Victus+ – geven het toestel iets meer allure mee. Het is dan wel jammer dat dat glas gevoelig is voor stof en vingerafdrukken, dus de kans is groot dat je het sobere ontwerp alsnog onder een hoesje verstopt.

Het frame is nog steeds van kunststof, maar de A26 is met 7,7 mm wat slanker dan zijn voorganger en is met zo'n 200 gram lekker licht. Een opvallend minpunt, zeker ten opzichte van eerdere modellen in de lijn, is dat de 3,5mm koptelefoonaansluiting is verdwenen. Er zijn ook geen stereoluidsprekers meer; de A26 heeft nu een monoluidspreker. Audio uit die speaker klinkt al snel plat, kil en soms nodeloos scherp.

©Wesley Akkerman

Scherm en processor

Voorop zit een lekker groot amoled-scherm van 6,7 inch, met dezelfde hoge resolutie als we vorig jaar ook zagen op de Samsung Galaxy A25. De verversingssnelheid van 120 Hz en een maximale helderheid van 1000 nits zorgen voor een prettige kijkervaring. Kleuren ogen levendig en details zijn scherp. Waarom een budgettoestel dit scherm nodig heeft, kun je je afvragen – maar prettig is het wel.

Als we onder de motorkap kijken, zien we de Exynos 1380-chipset. Die levert prestaties die voldoende zijn voor alledaags gebruik en ook geschikt zijn voor gaming, maar verwacht er niet te veel van. Dit is overigens dezelfde processor als in de Galaxy A35 uit 2024 (dus niet de eerder geteste A36 dit jaar), waardoor je dus wel degelijk een prestatieboost merkt. De software draait er verder prima op. We hebben minimaal gestotter ervaren in de afgelopen twee weken.

©Wesley Akkerman

Riant updatebeleid, maar…

Samsung levert de A26 met Android 15 en One UI 7 en belooft zes jaar aan upgrades en beveiligingsupdates. Voorlopig ben je dus verzekerd van goede software. Tegelijk is de gebruikte chipset in 2025 al twee jaar oud. Dat betekent dat hij in 2031 acht jaar oud is en de vraag is of hij het allemaal kan blijven bijbenen. Dit vormt dus een klein risico, maar gezien de prijs kunnen we er niet te zwaar aan tillen. Het is wel iets om even rekening mee te houden.

Net zoals bij de duurdere Galaxy's wordt ook de Samsung Galaxy A26 geleverd met AI. Samsung noemt dat voor dit toestel Awesome Intelligence, omdat het niet precies hetzelfde AI-pakket is als op bijvoorbeeld de S25-lijn. De AI-ervaring is op dit toestel kernachtig, en dat kun je zowel positief als negatief ervaren. Heb je niets met al die AI-dingen, dan past de A26 prima in leven. Wil je juist meer met AI gaan doen, dan kun je wellicht beter verder kijken.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Macrolens.

Welke AI wel en welke AI niet?

Maar wat kun je dan precies verwachten? De meest geavanceerde Galaxy AI-functies, zoals Now Bar en Now Brief, ontbreken op de A26. Wat je wél krijgt is Google's Circle to Search, waarmee je objecten op afbeeldingen kunt opzoeken of tekst kunt kopiëren.

Daarnaast kan de Galaxy A26 suggesties doen voor foto's en met je meedenken welke aanpassingen nodig zijn om de foto beter te maken. Ook is er de magische gum, waarmee je objecten en personen uit foto's kunt knippen. Het systeem vult de digitale gaten dan op met soms twijfelachtige invullingen, maar ook dat ligt (helaas) binnen de verwachtingen. Tot slot zijn er allerlei fotofilters waarmee je kunt spelen.

©Wesley Akkerman

2x.

©Wesley Akkerman

1x.

Camera's op de Samsung Galaxy A26: wisselend beeld

De hoofdcamera van 50 megapixel is voorzien van optische beeldstabilisatie. Bij goed licht levert die degelijke foto’s met genoeg detail en verzadiging voor social media. Dat is precies wat je van een toestel als dit mag verwachten. De ultragroothoeklens van 8 en de macrocamera van 2 megapixel vallen duidelijk tegen. De eerstgenoemde levert vaak in op kleur en detail, terwijl de macrovariant niet eens zijn basale taak kan uitvoeren. Scherpstellen lukt niet altijd even goed, en je kunt bovendien niet heel dicht op je onderwerp zitten. Vaak moet je drie tot vijf centimeter afstand houden, waardoor het lastig wordt om het gewenste detail goed in beeld te krijgen.

©Wesley Akkerman

0,5x.

©Wesley Akkerman

0,5x.

Batterij en connectiviteit: voldoende, niet vooruitstrevend

De accu van 5000 mAh houdt het met gemak een dag vol. Aangezien je op dit toestel waarschijnlijk niet heel veel gaat gamen, is dat ruim voldoende. Het opladen gaat met een maximaal vermogen van 25W (bedraad). Draadloos laden is helaas niet mogelijk. Ook moet je er rekening mee houden dat er geen oplader in de doos zit.

Op het vlak van connectiviteit zie je hier en daar veroudering. Zo heeft de A26 alleen wifi 5, geen e-simondersteuning en werkt de usb-c-poort op usb 2.0-snelheden. Bluetooth 5.3 is wel aan boord, en dat volstaat voor de meeste draadloze toepassingen.

©Wesley Akkerman

1x.

©Wesley Akkerman

2x.

Samsung Galaxy A26 kopen?

De Samsung Galaxy A26 laat voor zijn adviesprijs van 299 euro een wisselend beeld zien. Positief valt het heldere amoled-scherm van 120 Hz op, net als de lange softwareondersteuning van zes jaar en de capabele hoofdcamera bij goed licht. Ook qua batterijduur stelt het toestel niet teleur. Tegelijk zijn er duidelijke compromissen. Zo ontbreekt de 3,5mm-aansluiting, is er slechts één luidspreker aanwezig en laten de ultragroothoek- en macrocamera weinig indruk achter. Verder zijn sommige verbindingsopties, zoals wifi 5 en usb 2.0, inmiddels verouderd. Toch zal niet iedereen daar last van hebben. Wie vooral op zoek is naar een toegankelijke smartphone met een goed scherm, degelijke camera en vlotte prestaties, zit met de Galaxy A26 nog steeds goed.