ID.nl logo
15 onmisbare programma's voor je pc
© PXimport
Huis

15 onmisbare programma's voor je pc

Er zijn talloze programma's die hetzelfde kunnen, vaak met overbodig veel complexe instellingen. Programma's die geschikt zijn voor één specifieke taak zijn dun gezaaid. In dit artikel bespreken we 15 van deze onmisbare programma's.

Wat gaan we doen?

We bespreken onmisbare programma's die handig zijn om één specifieke taak uit te voeren: van anoniem internetten tot het geschikt maken van video's voor jouw tablet of iPhone.

Tip 01: Bestanden vinden

Windows heeft een ingebouwde zoekfunctie om bestanden te vinden, maar deze verbleekt bij Everything. Everything kan niet in bestanden zoeken, maar is gespecialiseerd in het vinden bestanden op naam. Het programma werkt op alle lokale harde schijven met een NTFS-indeling. De meeste Windows-computers gebruiken dit. Het is niet nodig om de volledige bestandsnaam te typen, een gedeelte ervan voldoet al. Stel: je zoekt het bestand dagboek vakantie Frankrijk 2013.docx. Met Everything is de zoekopdracht dagb fr 13 (of nog minder tekens) voldoende om het bestand boven water te toveren. Klik het bestand aan om het te openen in het bijbehorende programma.

©PXimport

Tip 01 Everything vindt in luttele seconden het bestand dat je zoekt.

Tip 02: Tekst in bestanden zoeken

Als je een bestand wil openen, maar niet meer weet hoe het bestand heet en/of waar het was opgeslagen, biedt TextCrawler uitkomst. TextCrawler vindt het bestand snel terug als je ook maar íéts weet over wat er in het bestand staat. Het programma is geavanceerd, maar de basis werkt eenvoudig.

Geef (als je dat weet) bij File filter aan om welk type bestand het gaat, bijvoorbeeld *.docx voor een Word-bestand of *.xlsx voor een Excel-bestand. Typ bij Find een klein stukje tekst waarvan je zeker weet dat het in het bestand voorkomt. Weet je de map waar het bestand staat? Geef dit dan op bij Start location. Als je de map niet weet, kun je hier C:\ opgeven om jouw volledige C-schijf te laten doorzoeken. Klik op Find om TextCrawler aan het werk te zetten. De resultaten verschijnen onder in beeld.

©PXimport

Tip 02 Ben je de bestandsnaam vergeten, maar weet je wel iets anders van het bestand? TextCrawler vindt jouw bestand terug!

Tip 03: Platte tekst plakken

Er zijn van die programma's die je niet elke dag nodig hebt, maar waarvan het wel prettig is dat ze er zijn! Voor wie een eigen website bijhoudt, regelmatig advertenties plaatst op bijvoorbeeld Marktplaats of teksten wil kopiëren vanaf internet naar een Word-document is PureText onmisbaar. Met de toetscombinatie Ctrl+V (plakken) plak je niet alleen de tekst, maar ook de opmaak. PureText geeft jouw computer een extra toetscombinatie, namelijk Windows-toets+V. Hiermee plak je alleen de platte tekst, dus zonder opmaak.

©PXimport

Tip 03 PureText plakt met Windows-toets+V alleen de platte tekst.

Tip 04: Snelle notitie

Om een notitie te maken, kun je losse papiertjes gebruiken, werken met Windows Kladblok of een geavanceerde oplossing als OneNote inzetten. Simple Sticky Notes is een goede middenweg en biedt de bekende 'geeltjes' op jouw bureaublad. Het is vergelijkbaar met het programma Plaknotities dat vanaf Windows 7 standaard met Windows meegeleverd wordt. In Simple Sticky Notes is het echter ook mogelijk om andere lettertypes en -kleuren te gebruiken of een alarm aan een notitie te hangen als je iets écht niet mag vergeten. Met Simple Sticky Notes kun je gemakkelijk een boodschappenlijstje of even snel een notitie van een telefoongesprek maken. Let tijdens de installatie wel goed op om ongewenste software of andere aanpassingen te voorkomen.

©PXimport

Tip 04 Simple Sticky Notes plakt de bekende 'geeltjes' op jouw bureaublad.

Tip 05: Foto-resolutie aanpassen

Elk fotobewerkingsprogramma kan het: de resolutie van fotobestanden aanpassen. Hiermee maak je een foto kleiner en dus beter geschikt voor gebruik op websites, sociale media of voor in een e-mail. Helaas zijn dit vrij veel handelingen, maar gelukkig is het proces met Image Resizer for Windows te vereenvoudigen.

Image Resizer for Windows integreert in het menu van jouw rechtermuisknop. Open een map met foto's in de Windows Verkenner. Klik rechts op een afbeelding of maak een selectie van meerdere afbeeldingen. Kies Resize pictures en vervolgens een nieuw formaat voor de foto('s), bijvoorbeeld Medium of Large. Plaats een vinkje bij Replace pictures als je de originele afbeeldingen wilt overschrijven. Zonder dit vinkje maakt Image Resizer for Windows kopieën met de verkleinde afbeelding(en), wel zo veilig!

©PXimport

Tip 05 Image Resizer for Windows verkleint foto's vanuit de Windows Verkenner via het rechtermuisknopmenu.

Tip 06: Foto's omzetten naar ander formaat

Fotobestanden zijn er in allerlei formaten. De bekendste zijn bmp, png en jpg. SageThumbs maakt het eenvoudig om een afbeelding snel om te zetten naar een andere indeling. Stel: je hebt een jpg-afbeelding en je wil hier een png-bestand van maken. Open met de Windows Verkenner de map met het fotobestand. Klik met de rechtermuisknop op het jpg-bestand (je kunt ook eerst meerdere bestanden selecteren) en kies SageThumbs / Convert to png. Het bestand wordt direct omgezet. Naast jpg ondersteunt SageThumbs de indelingen bmp, gif en png.

©PXimport

Tip 06 SageThumbs zet foto's snel om naar een andere indeling.

Tip 07: Krachtige mini-fotobewerker

Photoshop is een echte 'alleskunner', maar het pakket is duur, heeft een leercurve en stelt hoge eisen aan jouw computer. Voor veelvoorkomende handelingen (dus niet echte bewerkingen!) helpt Image Tuner je uit de brand. Image Tuner maakt het eenvoudig om meerdere foto's snel te verkleinen, te voorzien van een watermerk en te hernoemen. Dit principe wordt ook wel 'batchverwerking' genoemd. Sleep een fotoselectie vanuit de Windows Verkenner naar het Image Tuner-venster. Kies rechtsonder in beeld de bewerkingen die je wil toepassen.

Geef bij Save to aan waar je de foto's wil bewaren en voer de handelingen in één keer uit met F9. Je kunt de gekozen bewerkingen optioneel opslaan via File / Save om deze later op andere foto's toe te passen. Wees alert tijdens de installatie om ongewenste extra software of andere aanpassingen te voorkomen.

©PXimport

Tip 07 Image Tuner is een batch fotobewerker waarmee je fotobewerkingen in één keer toepast op meerdere afbeeldingen.

Tip 08: Ondertiteling zoeken

Een film binnengehaald zonder ondertiteling? Dan kun je allerlei websites afspeuren op zoek naar de juiste ondertiteling. Sublight 4 neemt je dit tijdrovende karwei uit handen. Sleep het filmbestand vanuit de Windows Verkenner naar het Sublight 4-venster. De film wordt automatisch gevonden aan de hand van de naam van het videobestand. Je kunt de zoekopdracht optioneel handmatig aanpassen. Dubbelklik op een zoekresultaat. Sublight 4 haalt de ondertiteling binnen en bewaart deze met dezelfde bestandsnaam als het filmbestand zodat de ondertiteling direct werkt.

©PXimport

Tip 08 Ondertiteling nodig voor jouw films? Sublight 4 vindt automatisch de juiste bestanden aan de hand van de naam van het videobestand.

Tip 09: Alle filmbestanden afspelen

VLC media player is geavanceerde afspeelsoftware waarmee je video's kunt omzetten en streamen. Deze laatste opties worden in de praktijk nauwelijks gebruikt. VLC is vooral populair omdat het programma alle mogelijke videobestanden en -indelingen probleemloos afspeelt. Bovendien betekent het een einde aan het gezeur over ontbrekende codecs of problemen met beeld en geluid.

Via Bestand / Ondertiteling laden kun je handmatig een ondertitelingsbestand aanwijzen. Als het ondertitelingsbestand dezelfde naam heeft als het filmbestand, pakt VLC dit automatisch op. Indien er meerdere talen voor ondertiteling beschikbaar zijn, selecteer dan de gewenste taal via Navigatie / Ondertitelingstaal.

©PXimport

Tip 09 VLC media player ondersteunt alle (on)bekende videobestanden en speelt deze probleemloos af.

Tip 10: Video's naar tablet

Gedownloade films zijn meestal niet direct af te spelen op jouw smartphone of tablet. Je dient de film eerst om te zetten naar een geschikt formaat. Met Freemake Video Converter krijgt je dit snel voor elkaar. Sleep de films die je wil omzetten vanuit de Windows Verkenner naar het Freemake Video Converter-venster. Optioneel kun je ondertiteling bijvoegen. Kies onder in beeld het gewenste uitvoerformaat, bijvoorbeeld Apple iPad. Freemake Video Converter bepaalt automatisch de juiste instellingen voor het uitvoerbestand, maar je kunt dit ook handmatig bijstellen. Wees alert tijdens de installatie van Freemake Video Converter om overbodige programma's te voorkomen.

©PXimport

Tip 10 Freemake Video Converter zet filmbestanden om naar het juiste formaat voor jouw tablet of smartphone.

Tip 11: Schoonmaakhulp

Er zijn talloze schoonmaakprogramma's om overbodige bestanden en resten van jouw computer te verwijderen. BleachBit is een grondig- en gebruiksvriendelijk hulpprogramma om dit voor je te regelen. In tegenstelling tot vergelijkbare programma's maakt BleachBit standaard niets schoon. Selecteer in de linkerkolom welke onderdelen BleachBit moet aanpakken, bijvoorbeeld jouw browser(s) en systeem, en zet BleachBit aan het werk met Opschonen.

BleachBit verwijdert alleen overbodige bestanden en instellingen en geen persoonlijke bestanden. Toch is een waarschuwing van kracht: BleachBit is krachtig gereedschap. Verwijder nooit onderdelen die je niet kent en maak bij twijfel altijd eerst een back-up.

©PXimport

Tip 11 BleachBit is een krachtig alternatief voor het bekende CCleaner.

Tip 12: Spyware verwijderen

Als het goed is gebruik je beveiligingssoftware, bijvoorbeeld het gratis Microsoft Security Essentials. Hiermee wordt jouw systeem permanent in de gaten gehouden en maken virussen, spyware en andere ellende geen kans. Toch kan het voorkomen dat er iets door de mazen van het beveiligingsnet glipt en je toch malware oploopt. In dit geval biedt Anti-Malware Free uitkomst.

De gratis versie biedt geen permanente achtergrondbeveiliging en is dus geen vervanging voor jouw beveiligingssoftware. Wel is Anti-Malware Free uitstekend in staat om aanwezige malware op te sporen en verwijderen. Sluit voor gebruik alle openstaande vensters. Voer bij voorkeur eerst een schoonmaakactie uit met bijvoorbeeld BleachBit (zie tip 11) voor een snellere doorloop van de systeemcontrole.

©PXimport

Tip 12 Heb je spyware of andere malware opgelopen? Verwijder de ellende met Anti-Malware Free.

Tip 13: Veilig en anoniem internetten

Het TOR-netwerk is al jaren bekend (en berucht) vanwege de extreme anonimiteit op internet. Voor normale computergebruikers was het configureren van TOR lastig, maar dit is veranderd sinds de website een compleet pakket aanbood: Tor Browser Bundle. De download bestaat uit een geconfigureerde toegang tot het TOR-netwerk en een aangepaste Firefox-browser.

Tor Browser Bundle kun je naast jouw bestaande browser(s) gebruiken, installatie is niet nodig. Download Tor Browser Bundle en pak het geheel uit naar een willekeurige map. Voer het bestand Start Tor Browser.exe uit via de Windows Verkenner. De aangepaste versie van Firefox wordt automatisch gestart waarna je je anoniem en via een ander IP-adres op internet kunt begeven.

©PXimport

Tip 13 Tor Browser Bundle geeft op een eenvoudige manier toegang tot het TOR-netwerk zodat je direct anoniem kunt internetten.

Tip 14: Stabieler draadloos netwerk

Er zijn weinig programma's die zo doeltreffend zijn als inSSIDer als het gaat om het opsporen van problemen met draadloze netwerken. Je ziet de signaalsterkte van jouw draadloze netwerk (en andere relevante informatie) in een grafiek. inSSIDer toont deze gegevens ook van alle overige netwerken in de buurt. Zo zie je snel of er overlap is en of netwerken elkaar mogelijk storen, bijvoorbeeld omdat ze hetzelfde kanaal gebruiken. Met deze informatie kun je een beter kanaal kiezen en dit instellen in jouw draadloze router of modem. Dit laatste dient te gebeuren in de beheermodule van jouw modem/router en vereist technische kennis.

Heb je een probleem gelokaliseerd en gebruik je een draadloos modem van jouw internetaanbieder? Neem contact op met de helpdesk van jouw internetaanbieder om de instelling te vinden in jouw modem en het kanaal aan te passen.

©PXimport

Tip 14 inSSIDer helpt bij het identificeren van draadloze problemen, bijvoorbeeld als het netwerk van de buurman hetzelfde kanaal gebruikt als jouw netwerk.

Tip 15: Digitale boekencollectie beheren

Heb je een e-reader? Dan gebruik je waarschijnlijk de meegeleverde software van de fabrikant. Hieraan zitten meestal veel beperkingen. De software Calibre ondersteunt bijna alle merken en typen e-readers en maakt het eenvoudig om jouw digitale boekenkast te beheren. Zo kun je gedownloade boeken eenvoudig toevoegen en categoriseren. Bovendien kan Calibre digitale boekformaten ook onderling converteren en zo geschikt maken voor jouw e-reader.

©PXimport

Tip 15 Calibre kan digitale boeken converteren en beheert jouw e-reader en digitale boekencollectie.

▼ Volgende artikel
Een op drie gemeenten staat opladen elektrische auto over stoep toe
© alpegor - stock.adobe.com
Mobiliteit

Een op drie gemeenten staat opladen elektrische auto over stoep toe

In Nederland is elektrisch rijden het voordeligst als je je auto thuis kunt opladen met eigen stroom, bijvoorbeeld van zonnepanelen. Maar dan moet je wel een eigen oprit hebben of van de gemeente toestemming krijgen om een laadkabel over de stoep te leggen. Uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan blijkt dat slechts een op de drie gemeenten dit toestaat.

Je auto voor de deur opladen met je eigen stekker kan op verschillende manieren: met een kabelmat, speciale kabelgoottegels of een laadarm die over de stoep hangt. De laatstgenoemde optie wordt alleen toegestaan in Haarlem en Zuidplas. Kabelgoottegels, waarbij de laadkabel verzonken ligt in de stoep, zijn het populairst - een kwart van de gemeenten experimenteert hiermee of heeft dit in het verleden gedaan. Het gebruik van een kabelmat is de meest toegankelijke oplossing, wat in 27 gemeenten (8 procent) is toegestaan.

Bron: Zonneplan

Vooral in de Randstad, Zeeland en Noord-Brabant zijn gemeenten flexibeler wat betreft het opladen over de stoep. In Drenthe, Groningen en Limburg is dit vrijwel nergens toegestaan, al hebben woningen daar vaker een eigen oprit.

Momenteel beschikt één op de twaalf Nederlandse huishoudens (8 procent) over een eigen laadpaal. Dit percentage is het hoogst in de gemeente Laren, waar bijna een derde van de huizen een laadvoorziening heeft. Ook in Rozendaal, Blaricum, Bloemendaal, Bergen en Oostzaan ligt dit percentage boven de 20 procent. Financiële middelen lijken een grotere rol te spelen bij het aanschaffen van een elektrische auto dan de fysieke ruimte voor een laadpaal.

"Het voordeel van thuis kunnen opladen ten opzichte van de openbare laadpaal is aanzienlijk," licht Zonneplan toe. Bij een gemiddeld jaarkilometrage van 18.200 kilometer en een verbruik van 187 Wattuur per kilometer betaal je aan een openbare laadpaal ongeveer 1530 euro per jaar, uitgaande van een gemiddeld tarief van 45 cent per kWh.

Thuisladen is merkbaar voordeliger. Met een vast of variabel contract komt het gemiddelde tarief momenteel op 28 cent per kWh, wat neerkomt op 952 euro per jaar. EV-rijders met een dynamisch contract betaalden bij Zonneplan de afgelopen twaalf maanden gemiddeld 22 cent per kWh, wat resulteert in een jaarlijkse kostenpost van 748 euro. Bovendien hebben veel thuisladende elektrische rijders zonnepanelen, waardoor ze een groot deel van het jaar gratis kunnen laden.

Kosten

De mogelijkheden voor het opladen van een elektrische auto via de stoep zijn afhankelijk van het beleid van de gemeente waarin je woont. De kosten voor thuisladen variëren tussen de 748 en 952 euro per jaar, afhankelijk van je energiecontract, terwijl opladen aan een openbare laadpaal gemiddeld 1530 euro per jaar kost.

Vraag een offerte aan voor thuisbatterij:

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 draadloze in-ear koptelefoons voor minder dan 75 euro
Huis

Waar voor je geld: 5 draadloze in-ear koptelefoons voor minder dan 75 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Je favoriete muziek of podcast luister je het liefst overal en wanneer het jou uitkomt. Dat doe je natuurlijk het best met je eigen oortjes in. We hebben vijf draadloze setjes voor minder dan 75 euro voor je gevonden.

Draadloze oordopjes zijn ontzettend praktisch, want zonder kabels heb je alle bewegingsvrijheid die je wilt, ideaal voor onderweg of tijdens het sporten. Ze zijn klein, licht en passen makkelijk in je zak of tas. De geluidskwaliteit is tegenwoordig prima en veel oordopjes hebben ook noise cancelling, waardoor je minder last hebt van omgevingsgeluid zoals pratende collega's of treingeluiden.

DISCLAIMER Op het moment van schrijven waren de besproken producten te vinden onder de 75 euro bij de goedkoopste winkel op Kieskeurig.nl. Deze prijzen kunnen echter schommelen.

JLab GO Air Sport True Wireless

De JLab GO Air Sport is vooral gericht op sporters die oordopjes zoeken die goed blijven zitten. Dankzij de oorhaakconstructie blijven ze ook tijdens beweging op hun plek. De behuizing is eenvoudig, maar handig is wel de ingebouwde usb-kabel waarmee je de oplaadcase direct in een usb-poort kunt steken. Water- en zweetbestendigheid zijn op orde, wat ze geschikt maakt voor in de sportschool of tijdens een regenachtige wandeling. Bluetooth 5.1 zorgt voor een stabiele verbinding, en hoewel je geen geavanceerde geluidsinstellingen hebt, is de bediening met tikbewegingen eenvoudig genoeg.

🔋 Opgegeven batterijduur
: 8 uur / 32 uur totaal met case
⚡ Oplaadtijd
: 2 uur

JBL Wave Beam

De JBL Wave Beam is een degelijke keuze voor wie gewoon draadloze oordopjes zoekt zonder poespas. Het ontwerp is compact en qua geluid is er een duidelijke nadruk op bas, zoals je van JBL mag verwachten. Ze zijn niet waterdicht, maar wel enigszins beschermd tegen spatwater. Opladen gaat snel, en de case is klein genoeg om makkelijk in je zak mee te nemen. Bluetooth 5.2 zorgt voor een stabiele verbinding, maar verwacht geen ondersteuning voor high-res audio of geavanceerde ruisonderdrukking. Deze oordopjes zijn vooral bedoeld voor mensen die onderweg muziek luisteren of bellen en daarbij niet te veel willen instellen.

🔋 Batterijduur: 8 uur per oordopje / 32 uur totaal met case
⚡ Oplaadtijd
: 2 uur

Sony WF-C700N

De Sony WF-C700N is een betaalbaar model met actieve ruisonderdrukking, iets wat je niet vaak ziet in deze prijsklasse. De oordopjes zitten licht en stevig in je oor en ze voelen comfortabel, ook bij langer gebruik. Handig is dat ze automatisch aanpassen aan je omgeving, bijvoorbeeld wanneer je onderweg bent of op kantoor. De app van Sony biedt wat extra instellingen, zoals geluidsprofielen of een persoonlijke equalizer. De IPX4-rating betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over zweet of lichte regen.

🔋 Batterijduur
: 7,5 uur met ANC / 15 uur totaal met case
⚡ Oplaadtijd
: 1,5 uur

Huawei FreeBuds 5i

De Huawei FreeBuds 5i bieden opvallend veel functies voor de prijs. Ze ondersteunen hi-res audio via LDAC, waardoor muziek beter tot zijn recht komt – mits je telefoon dit ook ondersteunt. De actieve ruisonderdrukking werkt redelijk goed, vooral bij kantoorgeluiden of tijdens reizen. Ook prettig is dat ze aan meerdere apparaten tegelijk gekoppeld kunnen worden, bijvoorbeeld je laptop én je telefoon. De afwerking is netjes en de bediening werkt vlot via tikbewegingen. Ze zijn bestand tegen stof en spatwater, dus ook bruikbaar in wisselende omstandigheden. Voor wie flexibiliteit zoekt en goede functies zonder de hoofdprijs te betalen, zijn dit interessante oordopjes.

🔋 Batterijduur
: 6 uur met ANC / 28 uur totaal met case
⚡ Oplaadtijd
: 1,5 uur

Sony WF-C500

De Sony WF-C500 zijn eenvoudige maar fijne oordopjes voor dagelijks gebruik. Ze missen luxe functies zoals ruisonderdrukking, maar maken dat goed met hun stevige batterijduur en betrouwbare prestaties. Het geluid is verrassend gebalanceerd en kan via de Sony-app nog wat worden bijgesteld. De oordopjes zijn klein en licht, waardoor je ze bijna niet voelt zitten. Dankzij IPX4 zijn ze beschermd tegen spatwater, dus geen problemen tijdens een korte regenbui of sportsessie. Je krijgt geen fancy draadloze functies, maar wel een degelijke bouw en gebruiksgemak dat precies doet wat je nodig hebt.

🔋 Batterijduur
: 10 uur per oordopje / 20 uur totaal met case
⚡ Oplaadtijd
: 2,5 uur