ID.nl logo
12 tips voor sneller downloaden
© CIDimport
Huis

12 tips voor sneller downloaden

Nieuwe online toepassingen vragen nogal wat van uw verbinding. Breedband wordt sneller, maar het gaat natuurlijk nooit snel genoeg. Zet daarom zelf internet in de hoogste versnelling. 1. Test uw internetverbindingUw internetaanbieder belooft een downloadsnelheid van 20 Mbit, maar wat krijgt u nu werkelijk?

Nieuwe online toepassingen vragen nogal wat van uw verbinding. Breedband wordt sneller, maar het gaat natuurlijk nooit snel genoeg. Zet daarom zelf internet in de hoogste versnelling.

1. Test uw internetverbinding

Uw internetaanbieder belooft een downloadsnelheid van 20 Mbit, maar wat krijgt u nu werkelijk? Het is verstandig te beginnen met het meten van de snelheid van uw internetverbinding. Een goede site waar u dit kunt doen is www.speedtest.net. Die vertelt u binnen een paar seconden precies wat uw up- en downloadsnelheden zijn. Het is verstandig om deze test op alle pc's in uw thuisnetwerk uit te voeren. Wanneer er grote verschillen zijn, kan dit er namelijk op duiden dat er iets niet in orde is met de instellingen van uw netwerk of die betreffende computer.

2. Stap over op een andere browser

Welke browser gebruikt u? Internet Explorer? Verschillende tests tonen aan dat Microsofts browser kwistig omspringt met het werkgeheugen in uw pc en dat hij op sommige onderdelen maar liefst tweemaal zo langzaam is als andere browsers. Internet Explorer 8 loopt iets in op de concurrentie, maar blijft toch nog steeds achteraan lopen. Vooral het uitvoeren van het veelgebruikte javascript gaat vrij langzaam. Bij Firefox en Google Chrome gaat dit een stuk vlotter. Een andere browser die helemaal terug is van weggeweest, is Opera. Zeker als u een wat langzamere pc hebt of over niet veel werkgeheugen beschikt, is het proberen van alternatieven interessant.

3. Optimaliseer uw verbinding

Standaard zijn de netwerkinstellingen van Windows XP niet optimaal ingesteld voor breedbandinternet. Met TCP Optimizer kunt u dit eenvoudig aanpassen door simpelweg op het tabblad General Settings de snelheid van uw breedbandverbinding in te voeren en rechtsonder te kiezen voor Optimal settings. De andere tabbladen zijn voor gevorderden die zelf willen experimenteren. Vergeet niet om eerst via File, Backup current settings een reservekopie te maken van de huidige instellingen. Let op: deze tool is niet geschikt voor Windows Vista.

4. Gebruik een downloadmanager

©CIDimport

Hoe lang duurt het?

Wilt u weten wat met uw internetverbinding de kortste tijd is om een bestand te downloaden? Helaas worden de snelheden van breedbandverbindingen uitgedrukt in Megabit (Mbit), en die van bestanden in Megabytes (MB). Omrekenen gaat gelukkig eenvoudig. Deel het aantal Mbit van uw verbinding door 8 om uit te rekenen hoeveel MB u per seconde theoretisch kunt downloaden. Bij een 4 Mbit lijn is dit 4 : 8 = 0,5. Deel nu de grootte van het te downloaden bestand door dit getal en u weer hoe lang het downloaden minimaal in seconden zal duren. Bij een bestand van 600 MB is dit 600 : 0,5 = 1200 seconden, oftewel (delen door 60) 20 minuten. In de praktijk duurt het vaak veel langer, tenzij u downloadt uit nieuwsgroepen en gebruik maakt van een betaalde nieuwsserver.

Een downloadmanager is een uitbreiding op uw browser die het downloaden van bestanden voor zijn rekening neemt. Hiermee hebt u meer controle over de downloads en gaat het downloaden soms sneller. Dit laatste komt omdat downloadmanagers proberen meerdere verbindingen (threads) te maken met de downloadserver. Vergelijk het met een tweebaansweg versus een weg met vier of zelfs acht rijstroken. De betere doorstroming merkt u! Voor Internet Explorer werkt Download Accelarator Plus erg prettig en voor Firefox kunnen we DownThemAll warm aanbevelen. Overigens worden downloads vaak ook aangeboden via ftp-servers. Deze kunt u in Firefox ophalen met de add-on FireFTP, maar u kunt hiervoor ook het gratis programma FileZilla gebruiken.

5. Neem een andere dns-server

Een andere manier om ervoor te zorgen dat u sneller kunt surfen, is het instellen van een andere dns-server. Zo'n server vertaalt webadressen als www.google.nl naar ip-adressen, in dit geval: 66.249.91.147. Normaliter gebeurt deze vertaalslag door de dns-server die uw provider heeft ingesteld, maar u kunt ook zelf bepalen welke server u gebruikt. Een zeer snelle en gratis dns-server is OpenDNS. In uw netwerkinstellingen kunt u onder tcp/ip de gewenste servers instellen. U kunt vaak ook in uw router of modem aangeven welke server hij dient te gebruiken. Deze instelling wordt meestal direct overgenomen door alle pc's in dat thuisnetwerk. Kijk zeker ook even naar de andere diensten die OpenDNS aanbiedt, zoals een gratis internetfilter en bescherming tegen phishing.

6. Installeer Google Gears

Misschien kent u Google Web Accelerator nog, een tool die het laden van webpagina's kon versnellen door informatie al van te voren op te halen. Helaas is Google met dit programma gestopt. Voor mensen die veel gebruik maken van webapplicaties als Google Reader, Gmail of Google Documenten, kan de installatie van Google Gears voor betere prestaties zorgen. Doordat veel bestanden lokaal worden opgeslagen, hoeven ze niet iedere keer te worden gedownload. Bijkomend voordeel: u kunt de genoemde webapplicaties ook gebruiken als uw verbinding offline is, handig voor notebookgebruikers. Google Gears ondersteunt ook de bekende weblogsoftware WordPress, waardoor bloggen een stuk sneller zal gaan.

7. Verhoog uw uploadsnelheid

Sneller downloaden? Verhoog dan uw uploadsnelheid! Dat klinkt als een tegenstelling, maar met name bij p2p-netwerken is dat juist de sleutel. Bij deze netwerken bent u verplicht te delen om te mogen downloaden. Hoe meer - of beter: hoe sneller - u deelt, des te sneller worden u nieuwe delen van de download aangereikt. Controleer de ingestelde uploadsnelheid onder het menu-onderdeel Preferences/Voorkeuren van uw torrentprogramma en pas dit zonodig aan. Zie tip 1 voor het vaststellen van uw maximale uploadsnelheid.

8. Stel uw router/firewall goed in

Verkeerd ingestelde routers en firewalls veroorzaken met name voor onnodige vertraging bij mensen die downloaden via torrents. Programma's als BitTorrent, mjuTorrent en Bitcomet gebruiken bepaalde poorten om met andere gebruikers te communiceren. Wanneer deze door een router of firewall worden afgesloten -hetgeen vaak standaard gebeurt - bent u niet of nauwelijks zichtbaar voor anderen, met als gevolg dat het downloaden stukken langzamer gaat. In de helpbestanden bij het programma dat u gebruikt en de handleiding van uw router kunt u de informatie vinden die nodig is om sneller te downloaden.

9. Upgrade uw (draadloze) netwerk

Neem uw netwerk eens onder de loep en spoor de zwakke punten op. Een notebook dat noodgedwongen de langzame 802.11b-standaard gebruikt, zal nooit hoge downloadsnelheden halen. Dat geldt ook wanneer de kwaliteit van een snelle draadloze verbinding door slecht bereik matig of slecht is. En kan uw router het nog allemaal aan? Wanneer deze constant drie pc's en een Nas moet bedienen, wordt hij behoorlijk belast. Zeker als u van plan bent om in de toekomst ook video of audio te gaan streamen. Een degelijk netwerk vormt de basis van veilig en vooral snel downloaden. Vervang uw apparatuur wanneer dit nodig is.

10. Gebruik betaalde nieuwsservers

De internetaanbieders hebben de afgelopen jaren hun eigen nieuwsservers en het aantal nieuwsgroepen dat hierop staat helaas aan banden gelegd. Jammer, want vooral in nieuwsgroepen die met 'alt.binaries' beginnen is altijd heel veel interessants te vinden. Voor een paar euro in de maand kunt u onbeperkt downloaden bij een van de vele aanbieders van een betaalde nieuwsserver, met als bijkomend voordeel dat u uw volledige bandbreedte kunt benutten omdat de nieuwsservers over supersnelle lijntjes beschikken. Wanneer u de volledige bandbreedte zou gebruiken van uw 8 Mbit-internetabonnement, betekent dit dat het binnenhalen van een dvd (4,2 GB) in minder dan 1,5 uur geklaard kan zijn Een paar bekende aanbieders zijn Eweka, NewsXS en Giganews.

11. Versleutel de verbinding

In Nederland komt het, voor zover bekend, niet voor maar in het buitenland zijn er verschillende internetaanbieders die bepaald ongewenst verkeer - zoals p2p - afknijpen. Gelukkig kunt u deze om de tuin leiden door de verbinding te versleutelen middels encryptie. Bij programma's als BitTorrent kunt u dit via Instellingen/Preferences instellen al wordt dit niet door alle torrentprogramma's ondersteund. Veel aanbieders van betaalde nieuwsservers ondersteunen ssl-encryptie, dat u ook gebruikt voor bijvoorbeeld internetbankieren. Encryptie maakt afknijpen lastiger, bijkomend voordeel is dat uw internetverkeer voor derden onleesbaar is.

12. Download op een ander tijdstip

Ondanks alle bovenstaande maatregelen en trucs kan het voorkomen dat het downloaden niet erg snel gaat. De oorzaak kan 'congestie' zijn: verstopping door overbelasting van bepaalde servers en knooppunten. Een blik op de statistieken van de AMS-IX - hét internet knooppunt van Nederland, waar alle grote providers lid van zijn - laat zien waarom. Het drukst is het tussen vier uur 's middags en tien uur 's avonds, wanneer er gemiddeld zo'n 450 Gbit per seconde wordt verstouwd. Slimme downloaders wijken uit naar de vroege ochtenduurtjes, want tussen vier en zes uur 's ochtends bedraagt het verkeer minder dan 200 Gbit/s en downloadt u met volle snelheid buiten de 'files' om.

▼ Volgende artikel
Review Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition – Comfortabel (maar prijzig) leesmaatje
© Maikel Dijkhuizen
Huis

Review Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition – Comfortabel (maar prijzig) leesmaatje

Op zoek naar een nieuwe e-reader met kleurenscherm? Goed nieuws, want er verschijnen steeds meer geschikte producten in de (digitale) winkelschappen. Een voorbeeld hiervan is de onlangs verschenen Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition. Is dit product zijn stevige prijskaartje van 299,99 euro waard?

Uitstekend
Conclusie

Als je naast boeken ook graag kranten, tijdschriften en stripboeken op een e-reader leest, is de Kindle Colorsoft Signature Edition zeker het overwegen waard. Je bekijkt dan namelijk foto’s en afbeeldingen in kleur. Vergeleken met een smartphone- of tabletscherm zijn de kleuren wel veel fletser. Behalve dat en de hoge adviesprijs valt er verder weinig op deze e-reader aan te merken. Hij is namelijk snel, gebruiksvriendelijk en comfortabel.

Plus- en minpunten
  • Compact formaat
  • Waterdichte behuizing
  • Vlotte configuratie
  • Reageert snel
  • Matte schermafwerking
  • Veel schermopties
  • Lange accuduur
  • Duur
  • Vereist Amazon-account
  • Fletse kleuren
  • Korrelige foto's en afbeeldingen

De hier besproken Signature Edition heeft een aantal extra's ten opzichte van de reguliere Kindle Colorsoft Base Edition (269,99 euro). Zo bevat deze e-reader 32 GB (in plaats van 16 GB) opslagruimte. Bovendien is er ondersteuning voor draadloos opladen ingebakken. Vanwege het compacte touchscreen van 7 inch en de dunne schermranden is de behuizing ongeveer net zo groot als die van een normaal pocketboek, maar dan een stuk dunner. In combinatie met het bescheiden gewicht van 219 gram is de Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition een aangenaam leesapparaat voor thuis en onderweg. De achterzijde heeft een ruwe afwerking, waardoor het apparaat prettig in de hand ligt. Behalve de aan-uitknop telt de sober vormgegeven behuizing geen fysieke knoppen.

©Maikel Dijkhuizen

Naast de e-reader vind je in de productdoos een korte handleiding en usb-c-kabel.

Snelle configuratie

Zodra je op de aan-uitknop aan de onderzijde drukt, verschijnt binnen enkele ogenblikken het configuratiemenu. Na het kiezen van de Nederlandse taal stel je de e-reader verder in. Dat kan met behulp van een smartphone-app of op het apparaat zelf. Laatstgenoemde optie werkt snel genoeg. Heb je het wifi-wachtwoord en je Amazon-accountgegevens eenmaal ingevuld, dan verschijnt het hoofdvenster. Een korte rondleiding neemt je op sleeptouw. Zo zijn diverse schermopties via een handig snelmenu bereikbaar. De configuratie duurt slechts enkele minuten, zodat je snel kunt beginnen met lezen.

Je koopt nieuwe e-books rechtstreeks in de Kindle Store. Via de Send to Kindle-dienst kun je ook eigen bestanden naar de e-reader sturen, zoals digitale boeken in het populaire epub-formaat. Andere ondersteunde bestandsformaten zijn onder meer pdf, mobi, docx en jpeg. Je kunt ook nog luisterboeken afspelen. Koppel in dat geval een draadloze koptelefoon via bluetooth.

©Maikel Dijkhuizen

De configuratie van de Kindle Colorsoft Signature Edition is zo gepiept.

7inch-kleurenscherm

De hamvraag is natuurlijk of een kleurenscherm op dit Kindle-product de hoge aanschafprijs rechtvaardigt. Een lastige kwestie, want de huidige generatie e-ink-kleurenschermen oogt toch wat flets. Er is weliswaar een instelling om een levendige kleurenstijl te activeren, maar het verschil is minimaal. Wel ziet de bibliotheek met alle gekleurde boekenkaften er aantrekkelijker uit. Daarnaast komt een kleurenscherm goed van pas bij het lezen van stripboeken, tijdschriften en kranten. De Colorsoft Signature Edition geeft afbeeldingen en foto's in een redelijke kwaliteit weer, al zijn de beelden ietwat korrelig. Verder pas je naar eigen wens de warmte van het scherm aan. Hierbij houdt de e-reader op jouw verzoek rekening met de zonsondergang en -opgang. Tot slot zijn de hoge contrastwaarden van dit scherm een voordeel.

©Maikel Dijkhuizen

Bekijk boekenkaften in kleur!

Hoog leescomfort

Het scherm heeft een matte afwerking, zodat je comfortabel buiten kunt lezen. Zelfs met fel zonlicht vallen de weerspiegelingen erg mee. Lees je 's avonds, dan komt de automatische schermverlichting goed van pas. Deze functie zit overigens niet op de reguliere Kindle Colorsoft Base Edition. Voor e-readerbegrippen navigeer je snel in boeken en het menu. Hiervoor tik of veeg je op het touchscreen. Een nieuwe bladzijde opent vrijwel zonder vertraging, zodat je vlot kunt doorlezen. Wil je ondertussen iets online opzoeken? Open dan gewoon de browser en typ een url in de adresbalk. Deze e-reader laadt websites behoorlijk rap.

Een pluspunt is dat dit product voldoet aan de IPx8-norm. Je kunt dus gerust e-books in bad lezen, want de behuizing is waterdicht. Dankzij de lange accuduur hoef je het apparaat waarschijnlijk pas na een paar weken of zelfs enkele maanden op te laden.

©Maikel Dijkhuizen

Dankzij de geïntegreerde browser kun je er ook websites mee bezoeken.

Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition kopen?

Als je naast boeken ook graag kranten, tijdschriften en stripboeken op een e-reader leest, is de Kindle Colorsoft Signature Edition zeker het overwegen waard. Je bekijkt dan namelijk foto’s en afbeeldingen in kleur. Vergeleken met een smartphone- of tabletscherm zijn de kleuren wel veel fletser. Behalve dat en de hoge adviesprijs valt er verder weinig op deze e-reader aan te merken. Hij is namelijk snel, gebruiksvriendelijk en comfortabel. Kortom, een aanrader!

▼ Volgende artikel
TP-Link breidt WiFi 7 uit naar buiten met Deco BE25 Outdoor
Huis

TP-Link breidt WiFi 7 uit naar buiten met Deco BE25 Outdoor

TP-Link heeft de Deco BE25 Outdoor aangekondigd, een weerbestendige Mesh wifi-router met wifi 7 die speciaal ontworpen is om het WiFi-netwerk eenvoudig uit te breiden naar de tuin. De router biedt een oplossing voor het probleem dat goed geïsoleerde ramen en muren het wifi-signaal vaak blokkeren, waardoor internetgebruik in de tuin vaak problematisch is.

De Deco BE25 Outdoor kan naadloos worden toegevoegd aan een bestaand Deco-netwerk, ongeacht of je al een wifi 5, 6 of 7-set gebruikt. Via de Deco-app is het apparaat met enkele klikken toe te voegen, waarna alle Deco apparaten één netwerk vormen met één naam en wachtwoord. Tot 10 Deco apparaten kunnen aan elkaar worden gekoppeld voor één groot WiFi-netwerk. Het apparaat is ook te gebruiken als losstaande router of als access point naast een bestaand netwerk van een ander merk.

De Deco-apparaten vormen samen één netwerk, met één naam en één wachtwoord, waardoor je in en om het huis stabiele wifi hebt. De router beschikt over een ingebouwde voeding en kan direct in een stopcontact worden gestoken of via Power over Ethernet (PoE) worden gevoed via een van de twee 2,5Gbps netwerkaansluitingen. De verbinding met een bestaand Deco-netwerk kan zowel via ethernetkabel als draadloos.

Met wifii 7 BE3600 haalt de router snelheden tot 3,6Gbps. Dankzij nieuwe wifi 7-technologieën zoals Multi Link Operation, 4K-QAM en 160Mhz brede kanalen levert het apparaat volgens TP-Link goede prestaties in de tuin. De router wordt geleverd met montagemateriaal en kan aan een muur of paal worden bevestigd of los worden neergezet.

Uiteraard ook met AI

De ingebouwde AI-Driven Mesh technologie stemt het wifi-netwerk automatisch af op de omgeving door patronen te herkennen, netwerkbelasting in kaart te brengen en gebruikers te verbinden met het optimale WiFi-punt. Voor de beveiliging maakt de router gebruik van WPA3 encryptie en TP-Link HomeShield, waarmee onder meer ouderlijk toezicht kan worden ingesteld.

Beschikbaarheid en prijzen

De TP-Link Deco BE25 Outdoor is direct beschikbaar voor een adviesprijs van 149 euro.