ID.nl logo
12 tips voor sneller downloaden
© CIDimport
Huis

12 tips voor sneller downloaden

Nieuwe online toepassingen vragen nogal wat van uw verbinding. Breedband wordt sneller, maar het gaat natuurlijk nooit snel genoeg. Zet daarom zelf internet in de hoogste versnelling. 1. Test uw internetverbindingUw internetaanbieder belooft een downloadsnelheid van 20 Mbit, maar wat krijgt u nu werkelijk?

Nieuwe online toepassingen vragen nogal wat van uw verbinding. Breedband wordt sneller, maar het gaat natuurlijk nooit snel genoeg. Zet daarom zelf internet in de hoogste versnelling.

1. Test uw internetverbinding

Uw internetaanbieder belooft een downloadsnelheid van 20 Mbit, maar wat krijgt u nu werkelijk? Het is verstandig te beginnen met het meten van de snelheid van uw internetverbinding. Een goede site waar u dit kunt doen is www.speedtest.net. Die vertelt u binnen een paar seconden precies wat uw up- en downloadsnelheden zijn. Het is verstandig om deze test op alle pc's in uw thuisnetwerk uit te voeren. Wanneer er grote verschillen zijn, kan dit er namelijk op duiden dat er iets niet in orde is met de instellingen van uw netwerk of die betreffende computer.

2. Stap over op een andere browser

Welke browser gebruikt u? Internet Explorer? Verschillende tests tonen aan dat Microsofts browser kwistig omspringt met het werkgeheugen in uw pc en dat hij op sommige onderdelen maar liefst tweemaal zo langzaam is als andere browsers. Internet Explorer 8 loopt iets in op de concurrentie, maar blijft toch nog steeds achteraan lopen. Vooral het uitvoeren van het veelgebruikte javascript gaat vrij langzaam. Bij Firefox en Google Chrome gaat dit een stuk vlotter. Een andere browser die helemaal terug is van weggeweest, is Opera. Zeker als u een wat langzamere pc hebt of over niet veel werkgeheugen beschikt, is het proberen van alternatieven interessant.

3. Optimaliseer uw verbinding

Standaard zijn de netwerkinstellingen van Windows XP niet optimaal ingesteld voor breedbandinternet. Met TCP Optimizer kunt u dit eenvoudig aanpassen door simpelweg op het tabblad General Settings de snelheid van uw breedbandverbinding in te voeren en rechtsonder te kiezen voor Optimal settings. De andere tabbladen zijn voor gevorderden die zelf willen experimenteren. Vergeet niet om eerst via File, Backup current settings een reservekopie te maken van de huidige instellingen. Let op: deze tool is niet geschikt voor Windows Vista.

4. Gebruik een downloadmanager

©CIDimport

Hoe lang duurt het?

Wilt u weten wat met uw internetverbinding de kortste tijd is om een bestand te downloaden? Helaas worden de snelheden van breedbandverbindingen uitgedrukt in Megabit (Mbit), en die van bestanden in Megabytes (MB). Omrekenen gaat gelukkig eenvoudig. Deel het aantal Mbit van uw verbinding door 8 om uit te rekenen hoeveel MB u per seconde theoretisch kunt downloaden. Bij een 4 Mbit lijn is dit 4 : 8 = 0,5. Deel nu de grootte van het te downloaden bestand door dit getal en u weer hoe lang het downloaden minimaal in seconden zal duren. Bij een bestand van 600 MB is dit 600 : 0,5 = 1200 seconden, oftewel (delen door 60) 20 minuten. In de praktijk duurt het vaak veel langer, tenzij u downloadt uit nieuwsgroepen en gebruik maakt van een betaalde nieuwsserver.

Een downloadmanager is een uitbreiding op uw browser die het downloaden van bestanden voor zijn rekening neemt. Hiermee hebt u meer controle over de downloads en gaat het downloaden soms sneller. Dit laatste komt omdat downloadmanagers proberen meerdere verbindingen (threads) te maken met de downloadserver. Vergelijk het met een tweebaansweg versus een weg met vier of zelfs acht rijstroken. De betere doorstroming merkt u! Voor Internet Explorer werkt Download Accelarator Plus erg prettig en voor Firefox kunnen we DownThemAll warm aanbevelen. Overigens worden downloads vaak ook aangeboden via ftp-servers. Deze kunt u in Firefox ophalen met de add-on FireFTP, maar u kunt hiervoor ook het gratis programma FileZilla gebruiken.

5. Neem een andere dns-server

Een andere manier om ervoor te zorgen dat u sneller kunt surfen, is het instellen van een andere dns-server. Zo'n server vertaalt webadressen als www.google.nl naar ip-adressen, in dit geval: 66.249.91.147. Normaliter gebeurt deze vertaalslag door de dns-server die uw provider heeft ingesteld, maar u kunt ook zelf bepalen welke server u gebruikt. Een zeer snelle en gratis dns-server is OpenDNS. In uw netwerkinstellingen kunt u onder tcp/ip de gewenste servers instellen. U kunt vaak ook in uw router of modem aangeven welke server hij dient te gebruiken. Deze instelling wordt meestal direct overgenomen door alle pc's in dat thuisnetwerk. Kijk zeker ook even naar de andere diensten die OpenDNS aanbiedt, zoals een gratis internetfilter en bescherming tegen phishing.

6. Installeer Google Gears

Misschien kent u Google Web Accelerator nog, een tool die het laden van webpagina's kon versnellen door informatie al van te voren op te halen. Helaas is Google met dit programma gestopt. Voor mensen die veel gebruik maken van webapplicaties als Google Reader, Gmail of Google Documenten, kan de installatie van Google Gears voor betere prestaties zorgen. Doordat veel bestanden lokaal worden opgeslagen, hoeven ze niet iedere keer te worden gedownload. Bijkomend voordeel: u kunt de genoemde webapplicaties ook gebruiken als uw verbinding offline is, handig voor notebookgebruikers. Google Gears ondersteunt ook de bekende weblogsoftware WordPress, waardoor bloggen een stuk sneller zal gaan.

7. Verhoog uw uploadsnelheid

Sneller downloaden? Verhoog dan uw uploadsnelheid! Dat klinkt als een tegenstelling, maar met name bij p2p-netwerken is dat juist de sleutel. Bij deze netwerken bent u verplicht te delen om te mogen downloaden. Hoe meer - of beter: hoe sneller - u deelt, des te sneller worden u nieuwe delen van de download aangereikt. Controleer de ingestelde uploadsnelheid onder het menu-onderdeel Preferences/Voorkeuren van uw torrentprogramma en pas dit zonodig aan. Zie tip 1 voor het vaststellen van uw maximale uploadsnelheid.

8. Stel uw router/firewall goed in

Verkeerd ingestelde routers en firewalls veroorzaken met name voor onnodige vertraging bij mensen die downloaden via torrents. Programma's als BitTorrent, mjuTorrent en Bitcomet gebruiken bepaalde poorten om met andere gebruikers te communiceren. Wanneer deze door een router of firewall worden afgesloten -hetgeen vaak standaard gebeurt - bent u niet of nauwelijks zichtbaar voor anderen, met als gevolg dat het downloaden stukken langzamer gaat. In de helpbestanden bij het programma dat u gebruikt en de handleiding van uw router kunt u de informatie vinden die nodig is om sneller te downloaden.

9. Upgrade uw (draadloze) netwerk

Neem uw netwerk eens onder de loep en spoor de zwakke punten op. Een notebook dat noodgedwongen de langzame 802.11b-standaard gebruikt, zal nooit hoge downloadsnelheden halen. Dat geldt ook wanneer de kwaliteit van een snelle draadloze verbinding door slecht bereik matig of slecht is. En kan uw router het nog allemaal aan? Wanneer deze constant drie pc's en een Nas moet bedienen, wordt hij behoorlijk belast. Zeker als u van plan bent om in de toekomst ook video of audio te gaan streamen. Een degelijk netwerk vormt de basis van veilig en vooral snel downloaden. Vervang uw apparatuur wanneer dit nodig is.

10. Gebruik betaalde nieuwsservers

De internetaanbieders hebben de afgelopen jaren hun eigen nieuwsservers en het aantal nieuwsgroepen dat hierop staat helaas aan banden gelegd. Jammer, want vooral in nieuwsgroepen die met 'alt.binaries' beginnen is altijd heel veel interessants te vinden. Voor een paar euro in de maand kunt u onbeperkt downloaden bij een van de vele aanbieders van een betaalde nieuwsserver, met als bijkomend voordeel dat u uw volledige bandbreedte kunt benutten omdat de nieuwsservers over supersnelle lijntjes beschikken. Wanneer u de volledige bandbreedte zou gebruiken van uw 8 Mbit-internetabonnement, betekent dit dat het binnenhalen van een dvd (4,2 GB) in minder dan 1,5 uur geklaard kan zijn Een paar bekende aanbieders zijn Eweka, NewsXS en Giganews.

11. Versleutel de verbinding

In Nederland komt het, voor zover bekend, niet voor maar in het buitenland zijn er verschillende internetaanbieders die bepaald ongewenst verkeer - zoals p2p - afknijpen. Gelukkig kunt u deze om de tuin leiden door de verbinding te versleutelen middels encryptie. Bij programma's als BitTorrent kunt u dit via Instellingen/Preferences instellen al wordt dit niet door alle torrentprogramma's ondersteund. Veel aanbieders van betaalde nieuwsservers ondersteunen ssl-encryptie, dat u ook gebruikt voor bijvoorbeeld internetbankieren. Encryptie maakt afknijpen lastiger, bijkomend voordeel is dat uw internetverkeer voor derden onleesbaar is.

12. Download op een ander tijdstip

Ondanks alle bovenstaande maatregelen en trucs kan het voorkomen dat het downloaden niet erg snel gaat. De oorzaak kan 'congestie' zijn: verstopping door overbelasting van bepaalde servers en knooppunten. Een blik op de statistieken van de AMS-IX - hét internet knooppunt van Nederland, waar alle grote providers lid van zijn - laat zien waarom. Het drukst is het tussen vier uur 's middags en tien uur 's avonds, wanneer er gemiddeld zo'n 450 Gbit per seconde wordt verstouwd. Slimme downloaders wijken uit naar de vroege ochtenduurtjes, want tussen vier en zes uur 's ochtends bedraagt het verkeer minder dan 200 Gbit/s en downloadt u met volle snelheid buiten de 'files' om.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 4K QLED-televisies onder de 500 euro (of nét erboven)
© Samsung
Huis

Waar voor je geld: 5 4K QLED-televisies onder de 500 euro (of nét erboven)

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Vandaag hebben we vijf 4K QLED-tv's onder of net een paar euro boven de 500 euro voor je gevonden. Ideaal voor wie wil genieten van haarscherpe beelden en realistische kleuren zonder zijn of haar budget te overschrijden.

Disclaimer

Op het moment van schrijven zijn de televisies bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 510 euro. De prijzen kunnen schommelen.


Hisense 43A7NQ

De Hisense 43A7NQ biedt verrassend veel voor zijn formaat en prijs. Deze 43 inch QLED-tv levert levendige kleuren dankzij Quantum Dot Color en biedt ondersteuning voor maar liefst vier HDR-formaten, waaronder Dolby Vision IQ en HDR10+. De 4K AI-upscaler tilt oudere content naar een hoger kwaliteitsniveau, zodat ook SD- en HD-beelden scherp en helder ogen. Het geluid wordt verzorgd door twee speakers met Dolby Atmos, wat zorgt voor een ruimtelijk en indrukwekkend geluid. De tv draait op het overzichtelijke VIDAA-platform en ondersteunt handige functies zoals spraakbesturing, bluetooth-koppeling en Game Mode.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision IQ, HDR10, HDR10+, HLG
Smart TV-platform: VIDAA
Bijzonderheden: Quantum Dot Color, AI-upscaling, Dolby Atmos, Game Mode

TCL 43P7K

De TCL 43P7K is een veelzijdige 43 inch QLED-tv met een hoge helderheid van 430 nits en ondersteuning voor alle gangbare HDR-formaten zoals HDR10+ en Dolby Vision. Hierdoor ogen beelden levendig en scherp, met mooie kleurgradaties. Deze televisie draait op Google TV, wat betekent dat je kunt rekenen op een slimme en overzichtelijke interface met ondersteuning voor spraakbediening via Google Assistent of Alexa. Ook stream je gemakkelijk content vanaf je smartphone met Apple AirPlay of ingebouwde Chromecast. De Game Master-modus en ALLM maken dit een goede keuze voor casual gamers.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, HDR10+, HDR10, HLG
Smart TV-platform: Google TV
Bijzonderheden: Google Assistent, Game Master, 430 nits helderheid, AirPlay

Samsung QE50Q60D

De Samsung QE50Q60D is een 50 inch televisie met QLED-schermtechnologie die garant staat voor levendige kleuren en een hoge helderheid. Dankzij Quantum HDR en 100% kleurvolume oogt elk beeld natuurgetrouw, met rijke details en krachtig contrast. De Dual LED-achtergrondverlichting verbetert bovendien de kijkhoek, waardoor iedereen in de kamer geniet van hetzelfde beeld. De tv draait op het gebruiksvriendelijke Tizen-platform, dat snelle toegang geeft tot je favoriete apps. Ook bijzonder is de ondersteuning voor cloud gaming – je hebt geen console nodig om meteen te spelen. Met het Air Slim Design is deze tv slechts 26 mm dun, en de in hoogte verstelbare voet biedt ruimte voor een soundbar. Je krijgt er bovendien een Solar One Remote bij waarmee je meerdere apparaten aanstuurt.

Beelddiagonaal: 50 inch (126 cm)
HDR-ondersteuning: HDR10, HDR10+
Smart TV-platform: Tizen
Bijzonderheden: verstelbare standaard, cloud gaming, Solar Remote, slechts 26 mm dik

Salora 43QLED320

Met de Salora 43QLED320 haal je een compacte 43 inch QLED-tv in huis die qua beeldkwaliteit verrassend goed presteert. De combinatie van HDR10, Dolby Vision en HLG zorgt voor diepe contrasten en heldere kleuren, ook bij donkere scènes. Dankzij het Android TV-platform heb je toegang tot talloze apps zoals Netflix, YouTube en Disney+. De ingebouwde Chromecast maakt streamen vanaf je telefoon of laptop bijzonder eenvoudig. Ook zijn er drie HDMI 2.1-poorten aanwezig, ideaal voor het aansluiten van een gameconsole. Het frameloze ontwerp geeft deze televisie een moderne uitstraling, terwijl bluetooth en wifi zorgen voor goede draadloze connectiviteit.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, HDR10, HLG
Smart TV-platform: Android TV
Bijzonderheden: ingebouwde Chromecast, HDMI 2.1, frameloos design

Hisense 55E7NQ PRO

De Hisense 55E7NQ PRO is een serieuze kandidaat voor wie zowel wil genieten van films als games. Met een indrukwekkende verversingssnelheid van 144 Hz en ondersteuning voor FreeSync Premium loopt alles vloeiend en zonder haperingen. Het 55 inch QLED-paneel toont heldere kleuren en diepe zwarttinten, terwijl de Dolby Vision IQ-technologie zich aanpast aan de lichtomstandigheden in je kamer. De Dolby Atmos-audio zorgt ervoor dat het geluid net zo meeslepend is als het beeld. Het VIDAA-platform biedt toegang tot alle bekende apps en reageert snel en intuïtief. Dankzij vier HDMI 2.1-poorten is aansluiten van je game-pc of console geen enkel probleem.

Beelddiagonaal: 55 inch (139 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, Dolby Vision IQ, HRD10, HDR10+, HLG
Smart TV-platform: VIDAA
Bijzonderheden: 144 Hz, FreeSync Premium, IMAX Enhanced, 40 watt audio

▼ Volgende artikel
Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips
© ID.nl
Huis

Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips

🌡️ Man man man, wat is het heet. Sterker nog: bloedheet. Wij hebben daarom vijf artikelen voor je met ideeën om de hitte te slim af te zijn. Van simpele manieren om je slaapkamer koel te houden tot zelf ijs maken tot een plaknacht overleven: inspiratie voor iedereen die liever niet wegsmelt.

Een plaknacht overleven

Een slaapkamer waarin de hitte van de dag is blijven hangen: dat staat garant voor een nacht woelen en slecht slapen. Gelukkig kun je veel doen om het koeler te maken. Overdag de zon buitenhouden en licht beddengoed kiezen bijvoorbeeld. En 's avonds een lauwe douche nemen of ijsblokjes bij de ventilator zetten helpt ook. Wij hebben acht onmisbare tips voor je verzameld.
→ Lees verder: Zo houd je het hoofd (en de slaapkamer) koel

Hitte verdrijven uit huis

Zit je huis nog vol warmte als de buitentemperatuur alweer zakt? Dan is het tijd voor actie. In dit artikel lees je over ventilatie en isolatie airco's en zonwering, en over snelle tips die gegarandeerd graden schelen.
→ Lees verder: Tips om de warmte uit huis te krijgen na een hittegolf

Zelf ijs maken? met een ijsmachine ...

Roomijs maken in je eigen keuken? Dat kan met de hand, maar makkelijker met een ijsmachine. In dit overzicht zie je hoe de klassieke modellen met losse koelkom werken, wat een zelfvriezende machine voor je doet en waarom de Ninja Creami zo populair is. Je eigen ijs maken: leuk om te doen, maar al helemaal lekker om op te eten! 🍦
→ Lees verder: IJs maken met ijsmachines – zo werkt het

... en zonder ijsmachine

Ook zonder machines kun je prima zelf ijs maken. In dit artikel lees je hoe je waterijs of yoghurtijs maakt met wat je al in huis hebt. Meng wat fruit, sap of yoghurt, giet het in vormpjes of bekertjes en laat het bevriezen. Je kunt eindeloos variëren met smaken, en zelfs alcohol toevoegen. Maar dat is met deze tropische temperatuur misschien niet het beste idee...
→ Lees verder: Geen ijsmachine, toch zelf ijs maken

Getest: de Ninja Slushi

Met de Ninja Slushi maak je meer dan slushi alleen. Van granita's tot milkshakes, van slush met frisdrank tot frozen cocktails: dit apparaat kan het allemaal. Hoe dat bevalt in de praktijk, lees je in deze uitgebreide review.
→ Lees verder: Review Ninja Slushi – Voor ijskoude drankjes op warme dagen

Koud, kouder, koudst

Of je nou je huis wilt laten afkoelen, een plaknacht wilt overleven of gewoon zin hebt in een zelfgemaakt ijsje: met deze tips kom je de hitte wel door. Sterkte!

🥶 Kon je er maar in gaan zitten! 👇