ID.nl logo
10 Gaming-headsets vergeleken
© PXimport
Zekerheid & gemak

10 Gaming-headsets vergeleken

Minstens zo belangrijk als het visuele spektakel van moderne games is de geluidsbeleving. Een goede headset maakt een goede game beter, maar zelfs de best klinkende gaming-headsets vallen af (figuurlijk gesproken dan) als hij niet tot in de late uurtjes comfortabel blijft zitten. Wij vroegen de 10 grootste gaming-headsetleveranciers hun beste model tussen de 99 en 149 euro in te sturen.

We richten ons in deze vergelijkende test specifiek op de prijscategorie 99 tot 149 euro omdat we uit ervaring weten dat we vanaf hier meerdere modellen kunnen vinden die minimale concessies doen op de verschillende fronten die we testen. Het zijn bedragen waarvoor we simpelweg een degelijk product mogen verwachten op gebied van geluid, bouwkwaliteit, comfort en opnamekwaliteit. Dat dat maakt het eenvoudiger om harder te zijn richting fabrikanten die bepaalde onderdelen niet goed genoeg voor elkaar hebben.

Desondanks is oordelen niet altijd eenvoudig, comfort is natuurlijk zeer persoonlijk en ook geluidskwaliteit is niet iets wat je geheel objectief kan beoordelen. Daar komt ook bij kijken dat bepaalde headsets het beter doen in bepaalde genre games, net als dat sommige audiofiele hoofdtelefoons specifiek toegespitst zijn op bepaalde muziekgenres. We raden daarom aan om vooral de individuele stukjes te lezen om te bepalen wat er bij je past en niet enkel naar de totaalscore of score per onderdeel te kijken.

Testprocedure

In de eerste plaats kijken we naar de pasvorm, de flexibiliteit van de constructie en de flexibiliteit van de oorschelpen. We kiezen voor deze test alleen headsets met schelpen die over je oor sluiten, dus meten we de afmetingen van de cups. Daarbij is het belangrijk dat de schelpen flexibel genoeg zijn om de druk rond de oren evenredig te verdelen. Doen de schelpen dat niet, dan zal de headset na enkele uren oncomfortabel aanvoelen. We testen met drie hoofdmaten, een man met XL-hoofd, een vrouw met M-hoofd en een toekomstige gamer met maatje S.

Het tweede hoofdelement is uiteraard de geluidskwaliteit, waarbij we voor gaming-headsets de prestaties in games natuurlijk het zwaarst wegen. Om dit te testen hebben we een gevarieerd spectrum aan games getest met onder andere de sportgames CS:GO en PUBG waarbij positiebepaling en voetstappen cruciaal zijn en de meeslepende games The Witcher en Destiny, waarbij een filmachtige ervaring gewenst is. We hebben met twee gamers getest om zo een beter beeld te kunnen vormen.

We nemen de stelling aan dat gamers ook af en toe naar muziek zullen luisteren met hun gaming-headset, dus een goede muziekweergave, wederom in een breed aantal genres, vinden we een stevige pré. Daarbij letten we specifiek op de basweergave voor (veelal jonge) liefhebbers van een stevige bas, maar geven we ook een score aan de midden- en hoogbalans die bij rustigere muziekstijlen zeker niet onderbelicht mag blijven. We wijzen erop dat veel usb-headsets een software-equaliser hebben zodat je de headset een beetje naar smaak kunt tunen, vergeet echter niet dat dit doorgaans ook kan met een analoge headset en de geluidsdrivers van je computer.

Usb, analoog en consoles

Onze testmodellen bestaan uit usb-headsets, analoge headsets en modellen die beide aansluitingen bieden. Usb-aansluitingen werken in de regel enkel op computers (al zijn er usb-modellen voor consoles), terwijl analoge headsets ook op mobiele devices en consoles gebruikt kunnen worden. De aansluiting heeft ook consequenties voor het geluid: usb-headsets hebben hun eigen ingebouwde audiochip en dac (digital-to-analog converter) en klinken daarmee hetzelfde op verschillende systemen, terwijl analoge headsets afhankelijk zijn van de audiochip en dac van de computer.

De dac vertaalt het digitale signaal naar analoog geluid en heeft dus nogal een effect op het geluid dat aan de gebruiker wordt gepresenteerd. Omdat we ons hier op de headsets richten hebben we getest met een degelijke geluidskaart. Twijfel je aan de audioprestaties van jouw computer, bijvoorbeeld omdat er veel ruis op de lijn zit, dan adviseren we om een usb-headset te overwegen.

En gehoord worden?

Gamen doen veel mensen tegenwoordig niet langer alleen, maar online met vrienden of willekeurige onbekenden. Een goede microfoonprestatie lijkt daarom ook vanzelfsprekend, al hebben de microfoons van mainstream gaming-headsets geen al te beste reputatie. Goed nieuws voor de twijfelaars: gelukkig bleek meer dan de helft een overtuigende prestatie neer te zetten.

Om het in perspectief te zetten: de betere microfoons in deze vergelijking geven een aangenaam geluid voor chats en gamecommunicatie, maar zelfs de best geteste zijn niet echt geschikt voor toepassingen als streaming of voice-overs. Omdat een degelijke microfoon zelf al minimaal 100 euro kost zullen we dat de gaming-headsets dus maar niet kwalijk nemen.

Leer, nepleer, of textiel?

Over echt leer kunnen we kort zijn: echt lederen oorkussentjes vinden we niet in deze prijsklasse. Tussen nepleer en textiel draait het vooral om wat jij belangrijk vindt. Textiel ademt beter en wordt minder warm bij langdurig gebruik, maar neplederen kussens sluiten je beter af van de omgeving. Deze geslotenheid komt in de regel ook de bas ten goede; alle headsets met ++ voor de bas hebben dan ook schelpen van nepleer.

Razer Thresher Tournament Edition

Denk je aan gaming-gear, dan denk je al snel aan Razer. Het grote groene kamp heeft een flink assortiment aan gaming-headsets waarbij de Thresher Tournament Edition zoals de naam ook suggereert zich richt op wat een e-sporter zou willen: prestaties, zonder gedoe met software, verlichting of andere features. Het voordeel van de analoge aanpak is de compatibiliteit met consoles en mobiele devices, maar een aantal basale mogelijkheden zouden we toch gewaardeerd hebben, zoals bijvorbeeld een losse kabel die je zou kunnen vervangen als je hem per ongeluk beschadigt. De Thresher zit losjes op het hoofd, maar voelt als een wolkje: extreem comfortabel. Tenminste, zolang je geen heel groot of heel klein hoofd hebt, want de verstelbaarheid is beperkt. Geluidstechnisch is het evengoed een aangename headset, met een lichte klankaanpassing is het een prima gaming-headset zonder dat de muziekweergave geheel genegeerd wordt. Het voornaamste probleem - wat we vaker bij Razer zien - is dat concurrenten voor een lagere prijs op beide vlakken wat beter scoren. Was de microfoon top geweest dan hadden we dat kunnen accepteren, maar die blijft wat achter op de goedkopere HyperX en Logitech G Pro. Daarmee is dit geen slechte headset, maar een topper in deze vergelijking is het ook niet.

Razer Thresher Tournament Edition

Prijs
€ 109,-
Website
www.razer.com7Score70

  • Pluspunten

  • Extreem comfortabel

  • Gebalanceerd en goed geluid

  • Console en mobiel

  • Minpunten

  • Te duur voor wat je krijgt

  • Beperkt verstelbaar

©PXimport

Logitech G Pro

Logitech is natuurlijk de randapparatuurgigant, niet alleen wat gaming betreft. Maar dat zegt niet alles, want eerder geteste headsets wisten ons niet allemaal te bekoren. De jongste G Pro doet dat wel, zij het met een vrij specifieke insteek. Dankzij een breed geluidsveld is het een overtuigende e-sports-headset, waarbij de positiebepaling van bijvoorbeeld voetstappen en geweervuur uitstekend is. Daarbij kent de Logitech G Pro één van de beste microfoons in deze test. De G Pro blinkt dan ook uit op het vlak waar Logitech hem claimt voor gemaakt te hebben: competitive gaming.

Geluidstechnisch scoort hij ook goed in andere games, en ook de muziekweergave is best indrukwekkend, al is de bas naar onze smaak erg nadrukkelijk aanwezig. Dat zal niet iedereen bekoren, maar jongere e-sporters zullen de stevige en strakke bas waarschijnlijk wel aantrekkelijk vinden.

Logitech scoort ook goed wat verstelbaarheid betreft, hij past perfect op elk van de drie proefpersoonhoofden, al beoordeelt niemand hem als ultiem comfortabel, vanwege de relatief wat hardere kussens. De afwerking is prettig, maar het soft-touch kunststof is besmettelijk en oogt snel vies. We prefereren de HyperX als algemeen aankoopadvies vanwege de balans en fysieke afwerking, en de Logitech nestelt zich net meer in een niche. Maar mocht jij in die hoek van e-sports zitten en ook een goede microfoon op je wensenlijstje hebben dan heb je hier een prima aankoop aan.

Logitech G Pro

Prijs
€ 99,-
Website
www.logitech.com8Score80

  • Pluspunten

  • Uitstekend voor e-sports

  • Stevige bas voor liefhebbers

  • Uitstekende microfoon

  • Minpunten

  • Gevoelig voor vingerafdrukken

  • Oorkussens wat stug

©PXimport

MSI Immerse GH70

De componentenbouwer MSI waagt zich bij tijd en wijle ook aan een gaming-headset. Laten we er niet omheen draaien: met de GH70 gaan ze de markt niet openbreken. Fysiek is het een degelijke headset met aandacht voor de afwerking. We zien verschillende nette materialen, een leuke rgb-implementatie en ook extra’s zoals reserve-oorkussentjes, een draagzakje en een handige controller op je bureau.

Maar wat de fundamentele zaken betreft zakt de MSI GH70 door de mand. De oorschelpen zijn niet flexibel genoeg, waardoor hij op geen van de drie hoofden echt een goede drukbalans bereikte. Iets wat cruciaal is om de bijna 400 gram van de set comfortabel te blijven dragen bij lange sessies. We waren ook niet onder de indruk van het geluid. In games kwam hij nog aardig mee met een redelijke positiebepaling van voetstappen, maar de muziekweergave was ronduit teleurstellend: weinig bas, weinig detail in het midden en het algehele geluidsbeeld was hol.

De microfoonkwaliteit gaf de genadeklap, want die stelt zwaar teleur. We stellen in deze test echt geen hoge eisen aan de audio, maar wanneer de andere kant vraagt of wij in een onderzeeboot zitten te testen weten we genoeg. MSI zal terug naar de tekentafel moeten, of de prijs stevig moeten drukken: voor 119 euro zijn er tal van betere opties.

MSI Immerse GH70

Prijs
€ 119,-
Website
www.msi.com4Score40

  • Pluspunten

  • Nette materialen

  • Meegeleverde extra’s

  • Minpunten

  • Geluidweergave teleurstellend

  • Microfoon slecht

  • Oorschelpen missen flexibiliteit

©PXimport

ASUS ROG Strix Fusion 300

Ook voor Asus zijn gaming-headsets een bijzaak, al zien we ze vaker en overtuigender in dit segment meespelen dan hun concurrenten. Dat zien we ook terug. Zo is het gamegeluid een stukje beter, e-sports gaan hem prima af en filmachtige games als The Witcher komen nog wat beter voor de dag vanwege de stevige bas. Luister je naar muziekstijlen die profiteren van dat zwaardere geluid dan past de Asus daar ook goed bij, en we waarderen naast pc- ook de mobiele en consolecompatibiliteit.

De fysiek erg nette Asus is net wat fors voor de kleinste hoofdjes, maar op gemiddelde en grote hoofden past hij uitstekend en voorziet hij ook in een goede drukverdeling al is de druk wat hoger dan gemiddeld. Als je daar gevoelig voor bent kun je hem beter overslaan, maar het komt de ‘diepe’ geluidservaring wel ten goede.

Helaas stelt de microfoon teleur, het kan er net mee door. Ook de zeer dikke en stugge kabel valt ons in de praktijk negatief op. Die zaken maken vooral het pittige 139 euro prijskaartje een struikelpunt.

ASUS ROG Strix Fusion 300

Prijs
€ 139,-
Website
www.asus.com6Score60

  • Pluspunten

  • Goede pasvorm M- en XL-hoofden

  • Stevige geluidsweergave

  • Fysiek netjes

  • Minpunten

  • Prijs te hoog

  • Microfoon matig

©PXimport

Steelseries Arctis 5

Zodra je de Arctis 5 uit de verpakking haalt voel je je al verwend: de verpakking is chic, de headset is chic, en zodra je hem op je oren zet is de kans dat je verliefd raakt heel erg groot. Zolang je geen groot hoofd hebt overigens, want de maximale verstelling is beperkt. De sportieve textiele schelpen zijn onze favoriet in deze vergelijking en ook de afwerking en het bescheiden rgb-randje helpen om hem onze favoriet te maken op het fysieke vlak.

De Arctis 5 bevalt goed wat muziekweergave betreft, het gros van de muziek komt uitstekend voor de dag en we vinden hooguit de bas een tikkeltje licht op de verder gezonde balans. Met een werkelijk uitstekende microfoon, handige chat-mixer, goede software en een redelijke prijsstelling had ook de Arctis 5 de potentie de test te winnen. Maar we vonden we toch net één te zwaarwegend argument wat hem van een winst weerhield: de game-geluidweergave. Niet dat de Arctis 5 slecht klinkt, verre van zelfs, maar keer op keer gaven we elkaar aan dat we onder andere de Logitech, HyperX, Teufel, Roccat, Asus, Sennheiser en Corsair toch wat overtuigender vonden in games. Die hebben uiteraard hun eigen kanttekeningen, en we denken dat de Arctis 5 zeker serieus overwogen mag worden, maar de gouden medaille zou niet terecht zijn.

Steelseries Arctis 5

Prijs
€ 109,-
Website
www.steelseries.com8Score80

  • Pluspunten

  • Comfortabel

  • Aantrekkelijke muziekweergave

  • Uitstekende fysieke presentatie

  • Minpunten

  • Game geluid redelijk

©PXimport

Teufel Cage

Leg de tien headsets op een rij en de Teufel springt er fysiek het meest uit. De Cage is duidelijk ‘the odd one’ en niet alleen fysiek. Niet alleen kun je hem via usb en 3,5 mm aansluiten, je kunt beide bronnen zelfs door elkaar heen mixen. Ook is het is mogelijk om de headset om te draaien zodat de microfoon aan de andere kant zit.

Dat klinkt leuk, maar de keuze om de microfoon niet aan de onderkant maar uit het midden van de schelp te laten komen heeft toch een stevig effect op onze ervaring, je ziet namelijk constant een microfoon in je ooghoek. We waarderen durf, maar we twijfelen aan de meerwaarde vergeleken met de consequentie. Kwalitatief is hij echter wel erg goed. Wat geluidskwaliteit betreft is de Teufel Cage uitstekend. Zowel in games waar een stevige bas tot zijn recht komt, als in muziek waar we duidelijk horen dat Teufel uit de audiofiele hoek komt. Ook het comfort is goed, zij het vooral op grotere hoofden.

De grootste druk op de eindscore komt echter van het prijskaartje. Want de hoogste prijs in de test plus een onhandige microfoonpositie zou alleen nog gecompenseerd kunnen worden door een absoluut overtuigende geluidskwaliteit, maar die overtuiging ontbreekt helaas. Teufel komt dan ook tekort voor het eremetaal.

Teufel Cage

Prijs
€ 149,-
Website
www.teufelaudio.nl8Score80

  • Pluspunten

  • Zeer goede geluidskwaliteit

  • Goede pasvorm grotere hoofden

  • Goede microfoon

  • Minpunten

  • Hoge prijs

  • Onhandige plaatsing microfoon

©PXimport

Roccat Khan AIMO

Roccat is niet de bekendste naam op het gebied van game-hardware in Nederland, al genieten hun muizen wel enige populariteit gezien de wat grotere vormgeving van een aantal modellen. Aan de hardware ligt die relatieve onbekendheid overigens niet, want ook de Khan AIMO is een headset die een goede eerste indruk achterliet en deze ook vast wist te houden. De presentatie van het product is keurig, hij verdeelt de druk uitstekend rond de oren. Het geluid is uitstekend in balans, waardoor zowel games als muziek uit alle categorieën opvallend aantrekkelijk klonken. Ook de microfoon bevalt erg goed, de opname is een tikkeltje warmer dan neutraal, maar dat klinkt eerder aangenamer dan slechter. En hoewel we er geen punten voor geven vinden we de ingebouwde verlichting dit model toch erg goed staan. Hoewel we ook dit model ‘goed’ noemen, zijn er wel een paar kanttekeningen die hem van de topscore weerhouden. Het ruisniveau van de microfoon is net wat hoger dan gemiddeld; niet storend, maar wel te merken in een vergelijking. Ook is de pasvorm vooral toegespitst op fysiek gemiddelde hoofden. Op het kleinste hoofd viel hij te laag op de oren, terwijl XL-gebruikers de relatief kleine oorschelpen minder zullen waarderen.

Roccat Khan AIMO

Prijs
€ 119,-
Website
www.roccat.org8Score80

  • Pluspunten

  • Uitstekend gebalanceerd geluid

  • Aantrekkelijke afwerking

  • Zeer comfortabel voor gemiddeld hoofd

  • Minpunten

  • Kleine oorpads

  • Niet voor kleine hoofden

  • Ruis op microfoon

©PXimport

Corsair VOID Pro Wireless

Het viel ons tegen dat slechts een beperkt aantal fabrikanten een stevige draadloze gaming-headset konden leveren onder de 149 euro. Maar Corsair, die met hun draadloze Void Pro bijna aan de onderkant van de prijsrange viel, was de opgelegde prijsbeperking geen probleem. Draadloos krijg je niet voor niets, dat kost nu eenmaal geld en normaliter betaal je dan ook tientjes meer voor een draadloze variant. Toch houdt de Void Pro zich inhoudelijk uitstekend staande in dit veld, misschien dat de Sennheiser en Teufel net nog wat vetter klinken in games, maar het gat is klein. En hoewel de muziekweergave standaard slechts redelijk is, kun je die met de software naar eigen wens aanpassen om hem prima te laten klinken. Ook de microfoon wint de test niet, maar in tegenstelling tot enkele andere is het verre van storend en kom je er gewoon prima mee voor de dag.

Fysiek behoort de Void Pro zelfs tot de betere, het is een degelijk, keurig afgewerkt model wat ons doet afvragen waarom de prijs eigenlijk zo laag is. Hou er wel rekening mee dat hij vooral voor mensen met een gemiddeld tot zeer groot hoofd interessant is en wel heel lichtjes om de oren valt. Het is niet de beste headset in de geschiedenis, maar als ook maar enige meerwaarde ziet in draadloos dan is dit een ijzersterke deal.

Corsair VOID Pro Wireless

Prijs
€ 104,-
Website
www.corsair.com9Score90

  • Pluspunten

  • Draadloos

  • Goede balans van zaken

  • IJzersterke prijs-prestatieverhouding

  • Minpunten

  • Losse pasvorm

  • Softwarematige tuning voor goede muziekweergave

©PXimport

HyperX Cloud Alpha

Enkele jaren geleden zette Kingston de markt voor gaming-headsets op hun kop met de HyperX Cloud en Cloud II: uitstekende gebalanceerde headsets voor een goede prijs en zonder noemenswaardige concessies.

Het succes bleek lastig te evenaren, zowel voor de concurrentie als voor HyperX zelf, want het heeft jaren geduurd voordat deze Cloud Alpha dat eindelijk deed. Weliswaar met een wat hogere prijsstelling, maar het is een degelijke, net afgewerkte headset die zowel op het kleinste als het grootste hoofd uitstekend zit, comfortabel aanvoelt en ook nog eens uitstekend gebalanceerd klinkt. Zowel wat muziek als wat games betreft is het een aantrekkelijk dynamische weergave: iets beter kost je al snel vele tientallen euro’s meer. Het geluid heeft nipt onze voorkeur boven de oude Cloud, maar de druk is wat afgenomen wat hem all-round aantrekkelijker maakt. Ook de microfoon is uitstekend, een tikkeltje ruw op de scherpe klanken, maar zonder ruis en de stem is zowel neutraal als zeer helder. We kunnen de HyperX op geen echte fout betrappen, hooguit dat de usb-functionaliteit van de Cloud II er eigenlijk bij had gehoord voor 99 euro. Desondanks is het totaalplaatje het beste in balans. Ongeacht wat je er mee gaat doen, deze HyperX kun je blindelings uit het schap trekken.

HyperX Cloud Alpha

Prijs
€ 99,-
Website
www.hyperxgaming.com9Score90

  • Pluspunten

  • Uitstekend geluid

  • Zeer comfortabel

  • Uitstekende microfoon

  • Minpunten

  • Geen usb-dongle

©PXimport

Sennheiser GSP 350

Als Sennheiser aan een test meedoet dan weet je van tevoren al dat twee elementen uitstekend zijn: het geluid en de microfoon. Jaren terug toen menig gaming-headset een dramatische microfoon had sprong Sennheiser er op dat vlak met kop en schouders bovenuit. Het lastige voor Sennheiseris dat de concurrentie tegenwoordig ook meedoet op dat vlak. Wat geluid betreft behoort deze GSP 350 tot de beste. Het geluid is goed in balans met een aantrekkelijk laag tot hoog, waarbij we de ietwat aangezette bas toch wel gepast vinden. De uitstekende pasvorm helpt de beoordeling ook zeker een handje, daar kunnen we ook enkel positief over zijn.

We zien voor een overwinning echter een aantal iets te significante minpunten. Zo is de geheel plastic constructie weinig indrukwekkend. We vrezen geen moment aan de duurzaamheid, maar hij oogt en voelt ronduit goedkoop aan. Ook waarderen we de aanwezige usb-optie, maar we zien liever een vrij instelbare equaliser dan een beperkt aantal profielen. Het feit dat je het analoge adapterkabeltje voor gebruik op consoles en mobiele devices los moet bestellen vinden we ook lastig te accepteren gezien de prijsstelling. Maar als de genoemde minpunten voor jou minder belangrijk zijn dan de prima kwaliteit van geluid, pasvorm en microfoon dan is aanschaf wel degelijk te overwegen.

Sennheiser GSP 350

Prijs
€ 129,-
Website
www.sennheiser.com8Score80

  • Pluspunten

  • Uitstekend geluid

  • Uitstekende pasvorm

  • Zeer goede microfoon

  • Minpunten

  • Plastic oogt en voelt goedkoop

  • Softwarefunctionaliteit beperkt

  • Analoge adapter niet meegeleverd

©PXimport

Conclusie

We zien in dit hogere prijssegment een aantal uitstekende opties. Goed nieuws voor de consument, maar slecht nieuws voor fabrikanten die op een enkel vlak merkbaar punten laten liggen. Zo zijn er op zich keurige modellen als de ASUS ROG Strix Fusion 300 die toch onderaan de scorelijst bungelen vanwege een teleurstellende microfoon. En hoewel de Teufel Cage en de Razer Thresher TE goede headsets zijn, zitten hun hoge prijsstellingen goede eindscores in de weg. Ook Teufel’s an sich leuke idee van de omkeerbare microfoon pakt in de praktijk niet overtuigend uit.

Richting de top wordt het spannend, want headsets als de Sennheiser GSP 350, Roccat Khan Aimo, Steelseries Arctis 5 en Logitech G Pro zijn gewoon zeer goed en voor zover ze steken laten vallen zijn die beperkt. De Sennheiser is wel erg plastic, de Roccat is eigenlijk net wat te duur en de Steelseries heeft te sterke concurrentie op het gebied van geluidsweergave in games. De Logitech gooit het vooral over de niche-boeg met geluid toegespitst op e-sports en een topmicrofoon ten koste van wat luxe. Voor de doelgroep aantrekkelijk, maar als algemeen advies iets te gedurfd. Als je echter één van die vier modellen voor ogen hebt en vooral bevestiging zoekt of ze wel goed zijn: ja, dat zijn ze wel zeker.

Na lang wikken en wegen komen we bij twee awards. De HyperX Cloud Alpha laat de minste steken vallen en scoort op gebied van pasvorm, comfort, geluid en microfoon niets minder dan uitstekend en is daarmee de eenvoudigste om aan alle soorten gamers aan te raden. De Corsair Void Pro Wireless kent eveneens goed geluid, een degelijke microfoon, degelijke fysieke indrukken is en daarbij ook nog eens draadloos voor een bedraad prijsje, zij het vooral voor gamers met een ietwat groter hoofd.

▼ Volgende artikel
Wat je nog meer met wasverzachter kunt doen (en wat niet)
© africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy) - stock.adobe.com
Huis

Wat je nog meer met wasverzachter kunt doen (en wat niet)

Wasverzachter gebruik je meestal om te zorgen dat je handdoeken of lakens lekker zacht worden en aangenaam gaan ruiken. Maar wist je dat je het spul ook op andere manieren in huis kunt gebruiken? Niet alles wat je online leest werkt of is veilig, maar er zijn wél een paar toepassingen die handig zijn. Deze kun je zonder zorgen uitproberen.

Wist je dat je wasverzachter ook kunt gebruiken: • Tegen muffe luchtjes • Als luchtverfrisser tijdens het stofzuigen • Om statische kleding te voorkomen • Om kunststof kozijnen en deurposten mee af te nemen

Ook interessant: Hier kun je vaatwastabletten óók voor gebruiken

Wil je wasverzachter vaker inzetten in huis? Dat kan, maar de mogelijkheden zijn niet enorm uitgebreid. Hieronder lees je waar dit goedje allemaal geschikt voor is.

Wattenbolletjes tegen muffe luchtjes

Heb je last van een muffe geur in je kledingkast, lade of schoenenkast? Drenk een watje in een klein beetje wasverzachter, laat het goed drogen en leg het ergens in de kast of lade neer. Het watje verspreidt subtiel geur zonder te overheersen.

Luchtverfrisser tijdens het stofzuigen

Tijdens het stofzuigen een frisse geur in huis verspreiden? Leg een gedroogd watje met wasverzachter in het stofreservoir of bij de filter van je stofzuiger. Let op: doe dit alleen als je een stofzuiger hebt zonder zak, en gebruik geen vloeibare wasverzachter direct in het apparaat.

Statische kleding voorkomen

Heb je vaak kledingstukken die knetteren als je ze aantrekt? Vul een plantenspuit met water en voeg een klein dopje wasverzachter toe. Even schudden en licht over de binnenkant van je kleding sprayen (test eerst op een onopvallende plek) helpt om de antistatische lading van je kleding snel te laten verdwijnen.

Lees ook: ⚡Sodeknetter: zo voorkom je statische elektriciteit in je kleding

Kunststof kozijnen en deurposten afnemen

Wasverzachter lost geen hardnekkig vuil op, maar je kunt er wel kunststof oppervlakken mee opfrissen. Denk aan vensterbanken, deurposten of lichtschakelaars. Meng een theelepel wasverzachter met een liter water, maak een doek licht vochtig en veeg ermee over het oppervlak. Het ruikt fris en laat een dun laagje achter dat stof een tijdje weert. Niet gebruiken op hout of natuursteen.

©sergeylapin

...En dit kun je er beter níet mee doen Op internet lees je vaak over andere toepassingen van wasverzachter, zoals badkamertegels of tapijt reinigen, pannen weken, statisch haar behandelen, of zelfs aan je badwater toevoegen voor een zachtere huid. Maar hier kun je juist beter géén wasverzachter voor gebruiken, want:

• Het is niet bedoeld voor contact met je huid of haar. De parfums en conserveermiddelen kunnen irritatie veroorzaken. • Het is niet voedselveilig. Gebruik het dus nooit in of op pannen, keukengerei of aanrechtbladen. • Het laat resten achter. Op tegels, tapijt of badkuipen ontstaat een vettig laagje dat vuil juist aantrekt of vlekken kan geven.

Gebruik wasverzachter dus met beleid, en alleen op plekken waar het geen schade aanricht of achterblijft op oppervlakken die je aanraakt.

Kan wel, maar let op

Sommige toepassingen zijn niet per se fout, maar vragen om wat meer voorzichtigheid. Zoals schoenen en vuilnisbakken opfrissen met wasverzachter.

Schoenen opfrissen

Een doek met verdunde wasverzachter gebruiken om de binnenkant van schoenen schoon te vegen kan geurtjes maskeren. Maar het reinigt niet écht en laat mogelijk geurstoffen of plakkerige resten achter. Dat is niet ideaal, zeker als je de schoenen zonder sokken draagt. Wil je het toch proberen? Gebruik een goed uitgewrongen doek en laat de schoenen daarna volledig drogen.

Vuilnisbak geurvrij maken

Een sopje met wat wasverzachter kan je vuilnisbak tijdelijk frisser laten ruiken. Het maskeert nare geurtjes, maar doodt geen bacteriën. Voor grondige reiniging blijft een oplossing met soda, azijn of allesreiniger effectiever. Wasverzachter is hier dus vooral geurdecoratie, geen echte schoonmaker.

ToepassingWél gebruiken?Toelichting
Wattenbolletjes in kast of lade✅ JaGeeft een subtiele geur zonder schade of risico. Wel laten drogen.
Wattenbolletje in stofzuiger✅ JaWerkt geurverspreidend, zolang je het droog toepast en niet in de motor.
Antistatisch spray voor kleding✅ JaVerdunnen met water, spaarzaam gebruiken, eerst testen op textiel.
Kunststof oppervlakken (kozijnen, schakelaars)✅ JaAlleen op gladde, niet-poreuze oppervlakken. Niet op hout of natuursteen.
Badkamertegels reinigen❌ NeeWerkt niet goed tegen kalkaanslag, laat vettig laagje achter.
Pannen weken met wasverzachter❌ NeeNiet voedselveilig, kans op chemische resten.
Statisch haar behandelen❌ NeeNiet huidveilig, kans op irritatie of allergie.
Wasverzachter in badwater❌ NeeNiet bedoeld voor huidcontact, zeker niet bij gevoelige huid.
Tapijt of stoffering opfrissen❌ NeeLaat resten achter, trekt vuil aan, kans op vlekken.
Schoenen van binnen reinigen⚠️ MogelijkMaskerende geur, maar geen echte reiniging. Risico op plaklaag en geurstoffen op de huid.
Vuilnisbak reinigen⚠️ MogelijkGeeft geur, maar desinfecteert niet. Beter alternatief: schoonmaken met azijn of soda.

Wasverzachter: handig, maar geen wondermiddel

Wasverzachter is dus best veelzijdig, maar niet het wondermiddeltje dat sommige blogs ervan maken. Als je het slim inzet – en altijd spaarzaam – kun je er net wat meer mee doen dan alleen gebruiken voor je was. Test wel altijd eerst op een klein stukje, en hou het bij oppervlakken waar het veilig is. Liever geen risico? Er zijn ook natuurlijke alternatieven, zoals azijn of etherische olie, die je op een vergelijkbare manier kunt gebruiken.

▼ Volgende artikel
Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben
© lara-sh
Huis

Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben

Een hogedrukreiniger is een krachtig hulpmiddel waarmee je snel en grondig allerlei oppervlakken rondom je huis schoonmaakt. Maar met de juiste accessoires haal je er nóg meer uit – en wordt schoonmaken niet alleen makkelijker, maar ook een stuk effectiever.

In dit artikel laten we zien welke accessoires onmisbaar zijn om optimaal gebruik te maken van je hogedrukreiniger en welke extra mogelijkheden ze bieden. Het nut van de volgende accessoires wordt besproken:

  • Vario-spuitlans
  • Terrasreiniger
  • Verlengslang
  • Schuimlans
  • Rioolontstoppingslans

Lees ook: Zo werkt een hogedrukreiniger

Let goed op dat niet elk accessoire op elke hogedrukreiniger past. Voordat je overgaat op de aanschaf van een accessoire, controleer dan goed de compatibiliteit met jouw hogedrukreiniger. Lees hier meer over in het artikel Praktische tips bij het gebruik van hogedrukreinigers.

Vario-spuitlans: veelzijdigheid troef

Een vario-spuitlans is eigenlijk onmisbaar als je het meest uit je hogedrukreiniger wilt halen. Met dit accessoire pas je in één handomdraai de spuithoek aan, zodat je de waterstraal precies kunt afstemmen op wat je schoonmaakt. Voor hardnekkig vuil zet je 'm op volle kracht, terwijl een zachtere straal ideaal is voor kwetsbare oppervlakken zoals ramen of andere glazen oppervlakken. Je hebt dus meerdere mogelijkheden in één handige lans.

©hedgehog94

Terrasreiniger: speciaal voor grotere oppervlakken

Een terrasreiniger is een handig hulpstuk in de vorm van een brede, ronde schijf met ronddraaiende spuitkoppen. Je bevestigt ’m aan je hogedrukreiniger en maakt er moeiteloos grotere oppervlakken mee schoon – denk aan je terras, oprit of zelfs muren. Doordat de waterstraal dicht bij het oppervlak blijft, reinig je extra effectief én verbruik je minder water. En het mooiste? Je hebt geen last van opspattend vuil of water, dus schoonmaken wordt een stuk comfortabeler.

Terrasreiniger kopen?

Bekijk nu de terrasreiniger die past bij jouw hogedrukreiniger

Verlengslang: vergroot je bereik

De meeste hogedrukreinigers worden geleverd met een slang van zo’n 5 tot 10 meter – vaak is dat genoeg, maar soms kom je nét iets te kort. Met een verlengslang vergroot je eenvoudig het bereik, zodat je ook moeilijker bereikbare plekken kunt schoonmaken zonder telkens het apparaat te hoeven verplaatsen. Verlengslangen zijn er in verschillende lengtes, dus er is altijd wel een variant die past bij jouw klus.

Schuimlans: effectieve reiniging met reinigingsmiddel

Soms is water alleen niet genoeg om hardnekkig vuil aan te pakken. Dan is een schuimlans dé oplossing. Hiermee breng je een dikke laag reinigingsschuim aan op het oppervlak. Het schuim blijft even zitten, zodat het schoonmaakmiddel goed kan inwerken en het vuil losweekt. Na een paar minuten spoel je alles gemakkelijk weg met de hogedrukreiniger. Perfect voor een grondige reiniging van bijvoorbeeld tuinmeubels, je auto of een schutting.

Alles spic en span

Extra schoon met deze speciale reiningsmiddelen

Rioolontstoppingslans: verstoppingen verhelpen

Een verstopte afvoer of riool is altijd vervelend, maar met een rioolontstoppingslans voor je hogedrukreiniger kun je het probleem vaak zelf oplossen, zonder meteen een loodgieter te hoeven bellen. De lange, flexibele lans schuif je eenvoudig in de afvoer. De krachtige waterstraal maakt vuil los en spoelt het direct weg. Zo is een verstopping vaak al binnen een paar minuten verholpen en heb je jezelf een vaak prijzig bezoekje van de loodgieter bespaard.

©BillionPhotos.com

Met de juiste accessoires wordt je hogedrukreiniger echt een alleskunner. Of je nu je terras weer spic en span wilt krijgen, je auto een wasbeurt gunt of een verstopte afvoer te lijf gaat – voor elke klus is er wel iets handigs te vinden. Begin met een paar basisaccessoires zoals een vario-spuitlans of een terrasreiniger, en breid daarna rustig uit met wat je nodig hebt. Zo ben je overal op voorbereid, zonder gedoe.

Vraag een offerte aan voor schoonmaak: