Smart home van top tot teen met deze slimme apparaten

© PXimport

Smart home van top tot teen met deze slimme apparaten

Geplaatst: 3 augustus 2021 - 05:33

Aangepast: 17 november 2022 - 08:56

Rens Blom

Als je benieuwd bent op welke manieren je je huis slimmer kunt maken, kunnen we ons voorstellen dat de merken en producten overweldigend overkomen. Daarom lichten we tien categorieën uit aan de hand van een slim apparaat. Zou je ze allemaal in huis halen, dan mag je met recht van een smart home spreken.

Ongeacht op welke manier(en) je je huis slim wilt maken, heb je de keuze uit enorm veel producten van uiteenlopende merken. Welke producten het beste bij jou passen, hangt af van je budget, wensen en integratie met je favoriete smart home-platform.

Een interessant aandachtspunt is het feit dat er drie populaire smart home-platformen bestaan: Assistent (Google), Alexa (Amazon) en HomeKit (Apple). Veel domotica werken met één of twee van die systemen samen. Alle drie is (helaas) zeldzaam.

Als je je apparatuur graag wilt verbinden met bijvoorbeeld het Google Assistent-platform, is het dus opletten geblazen welke producten je koopt. Die van Amazon werken bijvoorbeeld matig samen met het platform van grote concurrent Google. In dit artikel vind je domotica die met uiteenlopende platformen samenwerken.

Het is in ook goed om te beseffen dat sommige domotica een maandelijks abonnement vereisen om helemaal uit de verf te komen. Zo moet je bij Tado betalen om alles uit de slimme thermostaat te halen, vraagt Ring geld voor alle functies van zijn apparatuur en betaal je ook bij Google om alle mogelijkheden van de Nest-beveiligingscamera’s te kunnen gebruiken.

Dit soort abonnementen kosten doorgaans drie tot vijf euro per maand. Als je domotica van drie verschillende merken hebt en die optimaal wilt gebruiken, moet je dus rekening houden met zo’n 180 euro per jaar aan abonnementskosten. Gelukkig zijn er ook genoeg merken die geen abonnementsmodel hanteren.

Bewakingscamera: Ring Indoor Cam

© PXimport

Een prima beveiligingscamera voor binnen hoeft echt niet duur te zijn. De Ring Indoor Cam kost 59 euro en biedt goede beeldkwaliteit in Full-HD-resolutie. Ook in het donker zien de beelden er scherp uit, wat te danken is aan de infraroodsensoren en slimme software.

De beveiligingscamera is compact, verbindt via wifi en kan staan of opgehangen worden. Houd er rekening mee dat de Indoor Cam – de naam verraadt het al – alleen voor binnengebruik is.

Ring is een merk van Amazon en de camera kan dan ook gekoppeld worden aan andere producten van Amazon, zoals andere Ring-camera’s en Amazons Echo-apparatuur. Bovendien kun je de camera verbinden met IFTTT en ‘m bedienen via Amazons Alexa-spraakassistent.

De Ring-app vereist een maandelijks abonnement van minimaal drie euro om alle functies te kunnen gebruiken. Denk aan het terugkijken van videobeelden. Bij camera’s van sommige concurrerende merken is dat terugkijken gratis of kun je ervoor kiezen om de beelden op je NAS of microSD-kaartje op te slaan. De Ring Indoor Cam kan dit niet. Houd er ook rekening mee dat de beveiligingscamera niet zo goed samenwerkt met het concurrerende Google Assistent-platform.

Slimme verlichting: WiZ-lampen

© PXimport

Wie aan een slim huis denkt, denkt waarschijnlijk al snel aan lampen die je met een app en je stem kunt bedienen. Philips Hue is de bekendste aanbieder van (goede) slimme verlichting, maar merken als Ikea, Yeelight en Innr zijn ook het bekijken waard.

Een ander interessant merk is WiZ, dat net als Philips Hue onderdeel uitmaakt van Signify. Het bedrijf hanteert een andere aanpak dan Philips Hue. Hue-lampen werken via bluetooth, maar komen het beste uit de verf met een los verkrijgbare bridge. WiZ-lampen hebben geen bridge nodig, omdat ze rechtstreeks met je thuisnetwerk verbinden.

WiZ biedt uiteenlopende lampen aan, met verschillende fittingen en sommige met een armatuur. De filamentlampen produceren warm geel licht, andere bolletjes tonen uiteenlopende wittinten en de kleurenlampen zijn compleet naar eigen wens in te stellen.

Je kunt de WiZ-lampen bedienen middels de app en spraakbediening via de Google Assistent en Amazon Alexa. De lampen zijn ook geschikt voor Apples Siri Shortcuts en zijn te bedienen via een apart verkrijgbare afstandsbediening en bewegingssensor. Ook kun je de verlichting koppelen aan Samsung SmartThings en IFTTT. Een kleurenlamp met E27-fitting kost achttien euro.

Slimme gordijnen: Slide

© PXimport

Slimme gordijnen zijn ook aan een gestage opmars bezig. Bekende zonweringfabrikanten verkopen eigen systemen die je met een app kunt bedienen, wat handig is als je nieuwe gordijnen of rolluiken zoekt.

Als je je bestaande gordijnen slim wilt maken, is de Slide-gadget van de Nederlandse start-up Innovation in Motion het overwegen waard. Dit systeem is een staaf die je uit het zicht aan de gordijnrails bevestigt. De ingebouwde 12volt-motor schuift de rails op commando heen en weer om je gordijnen deels of helemaal te openen of te sluiten. Slide is ook nog met de hand te bedienen.

Je bedient het gadget op afstand via de app of Google Assistent-spraakassistent. Zo kun je instellen dat de gordijnen opengaan vlak voordat je wekker gaat. Of dat ze op wisselende tijden bewegen als je op vakantie bent. Ook kun je het systeem koppelen aan Home Assistent, Homebridge en Domoticz.

Slide werkt volgens de fabrikant met 95 procent van de bestaande gordijnen. Om te voorkomen dat je 299 euro betaalt voor een gadget dat niet past, kun je op de Slide-website een compatibiliteitscheck doen. Zie hiervoor de onderstaande website.

Slim slot: Tedee

© PXimport

Met een slim slot maak je je huissleutel overbodig en laat je de postbezorger en visite naar binnen als je zelf (nog) niet thuis bent. Bovendien kun je het slot automatisch laten vergrendelen en ontgrendelen als je weggaat en thuiskomt. Deze geofencing-functie werkt via de bluetooth- en gps-verbinding van je smartphone.

Er zijn veel slimme sloten te koop, ook van Nederlandse merken. Een alternatief uit Polen is Tedee. Dat biedt hier sinds kort zijn Tedee Slot aan. Dit slot kost 279 euro en werkt met een eurocilinder, de meest gangbare cilinder in Nederland.

Het Tedee Slot werkt via bluetooth en gps, en als je ‘m overal ter wereld wilt kunnen bedienen, heb je een bridge nodig. Die kost 99 euro. Je krijgt dan ook meldingen als het slot opent of vergrendelt.

Het Tedee Slot krijgt stroom van een ingebouwde 3000mAh-accu die volgens het bedrijf tot zes maanden meegaat. Opladen gaat via de usb-poort. Het slot gebruikt TLS 1.3-encryptie om de verbinding te beveiligen en hackers buiten te houden. Het onafhankelijke Duitse testinstituut AV-Test beoordeelt het Tedee Slot als veilig.

Smart speaker: Amazon Echo (4de generatie)

© PXimport

Een slimme luidspreker laat je met je stem muziek opzetten, maar kan ook vragen beantwoorden en ondersteunde domotica aansturen. De twee populairste slimme luidsprekers zijn de Amazon Echo en Google Nest Hub (die we later in dit overzicht bespreken).

De Echo is aanbeland bij de vierde generatie en voor het eerst ook officieel in Nederland te koop, via Amazon.nl. Houd er wel rekening mee dat de ingebouwde Alexa-spraakassistent op dit moment geen Nederlands spreekt. Je zult de luidspreker in het Engels moeten gebruiken.

Prettig aan de Echo is dat hij een audio-ingang en -uitgang heeft, zodat je hem aan een volwaardige luidspreker(set) kunt koppelen. Die maak je zo slim. De Echo heeft bovendien een Zigbee-controller en kan daarom als hub dienen voor bijvoorbeeld Philips Hue-lampen en slimme stekkers.

De Echo heeft het formaat van een kleinere voetbal, produceert prima geluid met veel bas en beschikt over een knop om de ingebouwde microfoons tijdelijk uit te schakelen. De Amazon Echo kost 99 euro en is op het moment van schrijven alleen te koop in de kleur antraciet. Bij Amazon.de kun je ook kiezen uit een lichtblauwe en witte versie.

Smart hub: Athom Homey Pro

© PXimport

Smart home-apparatuur is leuk, maar werkt zeker niet altijd goed met elkaar samen. Het ene product communiceert via wifi, een ander via Zigbee, weer een ander via Z-Wave Plus en vergeet de 433- en 868MHz-frequenties niet.

Grote kans dat je voor de verschillende producten aparte apps nodig hebt. Googles Home-app is het proberen waard, maar niet ideaal. Voor Amazons Alexa-app geldt hetzelfde. Beide apps kunnen niet alle apparatuur integreren en missen écht gepersonaliseerde acties.

Het Nederlandse Athom biedt een alternatief aan met de Homey Pro, een hub die zeven draadloze verbindingstypen ondersteunt. Vrijwel alle apparaten kunnen daarom met de hub praten. In de Homey-app zie je al je domotica en kun je kamers, schema’s en eigen acties aanmaken. De Homey Pro is dus hard- en software ineen, en een gebruiksvriendelijker alternatief voor een Raspberry Pi met Domoticz.

Je betaalt 399 euro voor de Homey Pro. De hub is dus best prijzig. Athom verkocht voorheen ook de goedkopere Homey met minder krachtige hardware, maar die is tegenwoordig alleen nog tweedehands te verkrijgen.

Slimme deurbel: Hombli Smart Doorbell 2

© PXimport

Door een slimme videodeurbel bij je voordeur te hangen, krijg je een melding op je smartphone als er iemand aanbelt. Je ziet direct wie er voor de deur staat en kunt terugpraten, waarbij je stem uit de luidspreker van de bel klinkt. Sommige videodeurbellen zijn ook als beveiligingscamera te gebruiken, omdat ze beweging kunnen detecteren.

Prijzen van videodeurbellen lopen uiteen. Hombli verkoopt de nieuwe Smart Doorbell 2 voor 130 euro en de los verkrijgbare, draadloze gong voor 25 euro. De videodeurbel is draadloos te gebruiken en heeft een accuduur van vier tot zes maanden. Opladen gaat via micro-usb.

De bel heeft een Full-HD-camera met een grote kijkhoek van 140 graden, nachtzicht via infrarood en tweewegaudio. Videofragmenten bewaar je op het microSD-kaartje (maximaal 128 GB, zelf regelen) of voor 3,49 euro per maand in de cloudomgeving van Hombli.

Je kunt de bel als je wilt ook koppelen aan je bestaande belbedrading en ‘m verbinden met de spraakassistenten Amazon Echo en Google Assistent. Opgelet: Hombli verkoopt de oudere Smart Doorbell (1) ook nog voor dezelfde prijs, maar die is minder goed dan zijn opvolger.

Slimme thermostaat: Netatmo

© PXimport

Door een slimme thermostaat te nemen, krijg je inzicht in je energieverbruik en kun je gepersonaliseerde schema’s aanmaken. Ook kun je de thermostaat koppelen aan andere domotica om het geheel efficiënter samen te laten werken.

Fabrikanten claimen graag dat een slimme thermostaat je energierekening flink verlaagt, maar wij merken hier met verschillende modellen weinig van. Wij raden je daarom vooral aan om een slim model aan te schaffen als het gebruiksgemak je aanspreekt.

Netatmo is een van de merken die slimme thermostaten verkoopt. Check vooraf welk type thermostaat je nodig hebt, want dit hangt van je cv-ketel af. Als je ketel OpenTherm ondersteunt, kun je de Netatmo modulerende thermostaat kopen. Die werkt op drie AAA-batterijen en is daarom draadloos te gebruiken. Het relais verbind je met je cv-ketel. De thermostaat communiceert met het relais, onder meer over de temperatuur en schema’s.

Je bedient de thermostaat via de app (zonder abonnementsmodel) of Apple HomeKit. Ondersteuning voor de Google Assistent en Amazon Alexa volgt. De thermostaat kost 240 euro. Met los verkrijgbare radiatorkranen kun je de temperatuur per kamer bepalen. Zo’n kraan kost tachtig euro.

Alarmsysteem: Eufy 5-in-1-alarmset

© PXimport

Met een slim alarmsysteem houd je je huis, kantoor of andere plek overal ter wereld in de gaten. Er verschijnen steeds meer betaalbare alarmsystemen, onder andere van Ring, Woox, WoonVeilig en Eufy.

Eufy is een merk van Anker en verkoopt in Nederland een 169 euro kostende 5-in-1-set. Die bestaat uit een basisstation, een bedieningspaneel, een bewegingssensor en twee setjes contactsensoren. Het basisstation verbindt de accessoires met elkaar en met je thuisnetwerk. Ook bevat het station een sirene die na de binnenkomstvertragingstijd afgaat bij onaangekondigd bezoek.

Het bedieningspaneel leg of plaats je bij de deur die je het vaakst gebruikt, zodat je je pincode kunt invullen om het alarm aan en uit te zetten. De bewegingssensor houdt een hele ruimte in de gaten, terwijl een setje contactsensoren één raam of deur monitort. Het alarmsysteem is modulair; je kunt extra sensoren kopen en toevoegen om meer ruimtes te beveiligen.

Eufy’s app is gratis, zonder abonnementsmodel. Je kunt het alarmsysteem koppelen aan de Google Assistent en Amazon Alexa, al zijn de (spraak)mogelijkheden (nog) beperkt. Goed om te weten: sommige concurrerende alarmsets vereisen een maandelijks abonnement voor alle mogelijkheden.

Smart display: Originele Google Nest Hub

© PXimport

De Google Nest Hub is nu twee jaar verkrijgbaar en onlangs bracht Google een nieuw model uit. Dat beschikt onder meer over een radar voor bediening via gebaren en het bijhouden van je slaap. Leuke verbeteringen, maar de originele Nest Hub is nog steeds een goede en voordeligere koop.

Je koopt de originele Nest Hub voor zo’n zeventig euro. Voor dat geld krijg je een luidspreker met 7 inch HD-scherm dat als fotolijstje dient en nuttige informatie laat zien. Het aanraakgevoelige display kan onder andere de tijd, het weer, feitjes en de instellingen van je domotica tonen. Je kunt er ook YouTube en Netflix op kijken.

De Nest Hub is ook (in het Nederlands) met je stem te bedienen, want hij heeft ingebouwde microfoons. Zo kun je de luidspreker vanaf de bank een vraag stellen of opdracht geven, bijvoorbeeld om een lamp in te schakelen of een timer in te stellen. Een schuifje achterop de luidspreker schakelt de microfoon uit totdat je hem weer inschakelt. Zo weet je zeker dat de slimme software niet op de achtergrond meeluistert.

Conclusie

Zoals je in dit overzichtsartikel hebt kunnen lezen, zijn er veel mogelijkheden om je huis slim(mer) te maken. De tien productcategorieën die in dit stuk uitgelicht zijn, zijn populaire keuzes en bieden ontzettend veel verschillende producten van allerlei merken en in uiteenlopende prijsklassen.

Op welke manier of manieren jij je huis slim wilt maken, hangt onder meer af van je budget. Ook omdat een deel van de apparatuur alleen optimaal werkt met een abonnementsdienst. Je favoriete smart home-platform speelt ook een rol, want niet alle producten zijn compatibel met de drie grootste platformen (van Google, Apple en Amazon).

Denk ook na over de privacy en beveiliging. Domotica bieden veel gave mogelijkheden, maar zijn met internet verbonden en dus kwetsbaar voor onder meer hackers. En producten als slimme videodeurbellen en beveiligingscamera’s filmen gezichten, terwijl de microfoons in de slimme luidsprekers van Amazon en Google op de achtergrond aanstaan. Een smart home komt dus met veel kansen én aandachtspunten.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000