ID.nl logo
Review Netatmo Slim Deurslot – Bewust niet het slimste jongetje van de klas
© Rens Blom
Zekerheid & gemak

Review Netatmo Slim Deurslot – Bewust niet het slimste jongetje van de klas

Met een slim deurslot kun je op afstand bijvoorbeeld de pakketbezorger even binnenlaten. Veel merken verkopen dit soort sloten, waar een zekere doelgroep voor is. Netatmo richt zich met zijn Slim Deurslot op een andere doelgroep, namelijk mensen die een relatief slim slot zoeken dat niet met internet verbonden is én werkt met fysieke sleutels. Hoe bevalt dat slot? Je leest het in deze review.

Goed
Conclusie

Het Netatmo Slim Deurslot is een deurslot dat je makkelijk zelf installeert, mits je deur geschikt is. Het slot combineert de handige functies van bediening via smartphone én sleutel, wat vrij uniek is in deze markt. De focus op (digitale) beveiliging is fijn, maar betekent ook dat de deur op afstand direct opendoen alleen kan in combinatie met Netatmo’s los verkrijgbare videodeurbel. Dit slimme deurslot is echt voor mensen die een slim, maar niet het allerslimste slot willen.

Plus- en minpunten
  • Eenvoudige installatie
  • Werkt via app én fysieke sleutel
  • Door minder slimme functies minder digitaal kwetsbaar
  • Prijzig in aanschaf
  • Extra sleutels zijn duur
  • Mist - uit beveiligingsoverwegingen - bekende functies

Netatmo maakt al jaren weerstations, beveiligingscamera’s en meer producten voor in en rond je huis. Een slim deurslot is de nieuwste toevoeging van het Franse bedrijf. Na bijna twee jaar vertraging – de technische ontwikkeling bleek tijdrovender dan verwacht – is het slot sinds eind 2023 op de markt. De adviesprijs van 380 euro is stevig in vergelijking met slimme sloten van merken als Nuki (vanaf 169 euro), Bold (199 euro) en Yale (vanaf 249 euro).

Eenvoudige installatie

Het voornaamste aandachtspunt van dit slimme slot is vooraf controleren of jouw (voor)deur geschikt is. Netatmo heeft hier een online hulptool voor ontwikkeld. Je moet onder andere invullen hoe dik je voordeur is en of je een eurocilinderslot gebruikt. Onze voordeur – in een appartementencomplex – was niet geschikt, waarna we het Slim Deurslot op de deur in onze berging gemonteerd hebben. Dat ziet er visueel minder fraai uit, maar de werking is hetzelfde.

©Rens Blom

De inhoud van de verkoopverpakking

De installatie was binnen een kwartier gepiept. We haalden een schroef in het slot los, trokken de cilinder eruit en plaatsen het Slim Deurslot erin. Meegeleverde hulpstukjes waren in ons geval niet nodig. Netatmo verkoopt ook lengte-adapters (dertig euro per stuk), die ook overbodig waren. Na het plaatsen van de meegeleverde batterijen en het plaatsen van de voor- en achterkant van het slot, werkte het slot naar behoren. Met de – forse – draaiknop aan de binnenkant van de deur draaien we de deur eenvoudig op en van het slot.

Het slot heeft een driesterren-SKG-certificaat dat de fysieke veiligheid demonstreert. Zo is het slot bijvoorbeeld bestand tegen kerntrekken en de klopmethode. De vraag is of een driesterren-SKG-certificaat je helpt als een oplettende inbreker voor de deur ziet dat jij een Netatmo-slot gebruikt, een zijraampje intikt en simpelweg de draaiknop aan de binnenkant gebruikt om je voordeur te openen. Wellicht wat vergezocht, maar het zou kunnen.

©Rens Blom

Het slot van onze berging hebben we op de rechterfoto verwijderd.

©Rens Blom

Na het plaatsen van het slot monteerden we de achterkant aan de binnenkant van de deur

©Rens Blom

Daarna monteerden we de voorkant van het slot aan de buitenkant van de deur

©Rens Blom

Eenmaal gemonteerd kun je via de draaiknop de deur ontgrendelen en vergrendelen

Na de fysieke installatie van het slot pak je de Netatmo Home + Security-app erbij. Maak een account aan of log in en geef aan dat je het Slim Deurslot wil installeren. De app loodst je op gebruiksvriendelijke wijze door dit proces heen, waarbij je onder meer de identificatiesleutel en fysieke sleutels in het slot stopt om ze te registreren. Na de app-installatie, die een paar minuten duurt, kun je het slot gebruiken.

©Rens Blom

De app ziet er duidelijk uit

Netatmo claimt dat het deurslot een jaar meegaat op de vier batterijen. Die bewering hebben we niet kunnen controleren omdat we het slot een paar weken gebruikt hebben, maar na de testperiode is het accupercentage van het slot in de Netatmo-app inderdaad maar heel beperkt gezakt. Mocht je ondanks een waarschuwing in de app de batterijen niet op tijd verwisselen en sta je door een leeg slot dus voor een dichte deur, dan kun je met je vinger een schuifje onder de sleutelknop verplaatsen. Achter dat schuifje zit een micro-USB-poort – jammer genoeg geen usb-c – waar je een powerbank aan kunt hangen. Wacht een paar minuten en het slot heeft voldoende stroom om je binnen te laten. Het stroomcircuit van de micro-USB-poort is volgens Netatmo volledig geïsoleerd van andere onderdelen, om zo een hack via de usb-poort te voorkomen.

©Rens Blom

Batterij leeg? Kies voortaan oplaadbare ...

... en houd ze op spanning, dan zit je nooit zonder!

Smartphone én sleutel

Interessant aan het Netatmo Slim Deurslot is dat je het slot op twee manieren kunt bedienen. Namelijk via de app op je smartphone en via de speciale fysieke NFC-sleutel. Dat is een verschil met andere slimme sloten, die doorgaans alleen met een app te bedienen zijn. Netatmo zegt voor een duo-oplossing gekozen te hebben omdat lang niet iedereen afhankelijk wil zijn van een smartphone-app. Oppassende (groot)ouders bijvoorbeeld, die liever gewoon een sleutel in het slot steken.

©Rens Blom

De speciale sleutels zijn stevig gebouwd en klikken lekker in het slot

Wij vinden die duo-oplossing erg fijn, want een sleutel aan de sleutelbos geeft een vertrouwd gevoel dat jij of een dierbare altijd naar binnen kan. Ook als je smartphone onverhoopt leeg is. Anderzijds heeft de smartphone-koppeling ook voordelen. Want kom je er na het dichttrekken van de deur achter dat je sleutelbos nog in de gang ligt, dan hoef je niet te stressen over waar die reservesleutel ook alweer ligt. Open het slot simpelweg op je smartphone en je kunt naar binnen om alsnog je sleutel te pakken.  

De sleutel is glad, want hij mist reliëf. Wij hebben daar geen probleem mee, maar weten dat sommige gebruikers de sleutel té glad vinden en moeite hebben om 'm soepel in het slot te draaien als de sleutel aan een sleutelbos zit. De sleutel kan er door zijn gebrek aan profiel dan uitvallen.

Dommer, maar veiliger

Ontgrendelen via de smartphone-app werkt alleen als het slot via bluetooth verbonden is met je smartphone. Wat betekent dat je binnen een straal van een paar meter van de deur moet zijn. Buiten het bluetoothbereik heb je in de app geen mogelijkheid om de deur zomaar te ontgrendelen. Dat komt omdat het slot niet met wifi verbindt. De een zal dat jammer vinden omdat je met dit slot dus niet de pakketbezorger even binnen kunt laten, waar een ander het juist een prettige gedachte vindt dat het slot losstaat van het internet en dus moeilijker gehackt kan worden. Netatmo geeft graag aan dat het onafhankelijke Duitse testinstituut AV-TEST het slot als digitaal veilig bestempeld heeft.

Dure sleutels

Netatmo levert drie sleutels mee, maar je kunt meer sleutels bijkopen en in de app toevoegen. Handig als je bijvoorbeeld je buren een sleutel wil geven. Die speciale sleutels zijn wel veel duurder dan een sleutel van de slotenmaker, namelijk veertig euro voor één stuk of honderd euro voor drie stuks. Wij vinden die prijzen wel erg hoog, zeker aangezien het slot zelf al prijzig is. Ben je een sleutel kwijtgeraakt dan kun je die niet via de app op afstand blokkeren. Dit kan alleen als je in het bluetooth-bereik van de bel bent.

©Rens Blom

Extra sleutels kopen is een dure aangelegenheid

Meer slimme functies

Een slim deurslot kan dankzij zijn koppeling met bluetooth en/of wifi meer dan je huidige, domme slot. Bij het Netatmo Slim Deurslot betekent dat onder andere dat het slot Apple HomeKit ondersteunt. Je kunt zo acties instellen, bijvoorbeeld dat je Philips Hue-lampen in de gang aanspringen als je ’s avonds het slot opent.  

In de app zie je ook of het slot ontgrendeld of vergrendeld is en kun je virtuele sleutels aanmaken voor gasten. Je bepaalt zelf of de virtuele sleutel direct (een uur) werkt of op een gepland tijdstip en dag werkt, en in dat geval hoe lang. Handig voor een schoonmaker of vriend die de planten water geeft tijdens je vakantie, bijvoorbeeld. Je stuurt de uitnodiging via een app naar keuze, in ons geval WhatsApp. De ontvanger krijgt via WhatsApp een korte, duidelijke handleiding om toegang te krijgen tot je slimme slot.

©Rens Blom

Deze uitnodiging krijg je als gast om het slot te bedienen

Wat betekent dat de gebruiker een aparte Netatmo-app moet installeren en voor jouw deur een telefoon met internetverbinding moet hebben. Een aparte app moeten installeren om iemand anders zijn deur te openen vinden we niet ideaal, maar het scheelt dat de app heel klein is (7 MB) en je geen account hoeft aan te maken. De bezoeker kan je deur alleen openen zolang de uitnodiging actief is én hij/zij voor je deur staat. Dat komt omdat het slot alleen met bluetooth werkt.

Wil je het Slim Deurslot op afstand direct openen voor een pakketbezorger of andere bezoeker? Goed nieuws: dat kan als je ook een Netatmo Smart Video Doorbell bij je voordeur hebt hangen. Het slot kan lokaal communiceren met deze videodeurbel, die je wél via de app kunt bedienen. Wil je gebruikmaken van deze functie maar heb je Netatmo’s deurbel nog niet, dan moet je nog eens 249 euro neertellen. Een aandachtspunt van die deurbel is dat hij alleen bedraad werkt.  

Conclusie: Netatmo Slim Deurslot kopen?

Het Netatmo Slim Deurslot is een deurslot dat je makkelijk zelf installeert, mits je deur geschikt is. Het slot combineert de handige functies van bediening via smartphone én sleutel, wat vrij uniek is in deze markt. De focus op (digitale) beveiliging is fijn, maar betekent ook dat de deur op afstand direct opendoen alleen kan in combinatie met Netatmo’s los verkrijgbare videodeurbel. Dit slimme deurslot is echt voor mensen die een slim, maar niet het allerslimste slot willen. En dat vinden we een mooie focus, want er strijden al genoeg sloten om het slimste jongetje van de klas te zijn.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 slimme deurbellen met camera en online opslag
Zekerheid & gemak

Waar voor je geld: 5 slimme deurbellen met camera en online opslag

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ga je op vakantie maar wil je toch weten wat er bij je voordeur gebeurt? Een slimme deurbel laat je ook als je niet thuis bent zien wie er voor de deur staat. Wij vonden een vijftal betaalbare exemplaren.

Met een slimme deurbel krijg je een seintje als er iemand aanbelt en kun je vaak ook terugzien wie er voor de deur heeft gestaan. Je kunt daarbij kiezen om de video's lokaal op te slaan, maar de hier besproken deurbellen bieden ook online opslag. En dat is handig, want zo kun je ook tijdens je vakantie in de gaten houden welke (ongenode) gasten er voor de deur staan.

D230S1

Wat handig is aan de Tapo D230S1, is dat hij wordt geleverd met een compacte gong die tevens functioneert als een internet tussenpunt. Hierin kun je een microSD-kaart plaatsen voor lokale opslag van videobeelden, wat betekent dat een abonnement voor cloudopslag niet strikt noodzakelijk is om beelden te bewaren. Mocht je toch liever de flexibiliteit van cloudopslag hebben, dan biedt TP-Link hiervoor een optionele dienst aan. De installatie is over het algemeen eenvoudig en hij werkt op een batterij, wat veel vrijheid geeft qua plaatsing zonder gedoe met bedrading. De beeldkwaliteit is voldoende voor het dagelijks gebruik en de deurbel is uitgerust met slimme detectiefuncties om je op de hoogte te stellen van activiteit voor je deur. Dit maakt het een goede keuze voor wie een complete set zoekt zonder direct vast te zitten aan maandelijkse kosten voor opslag.

Ring Video Doorbell Wired

De Ring Video Doorbell Wired is een van de meest budgetvriendelijke opties van Ring. Deze deurbel sluit je bedraad aan op je bestaande deurbelbedrading, Dit betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over het opladen van batterijen of het leegraken ervan. De deurbel biedt 1080p HD-video en tweeweg-communicatie, zodat je met de bijbehorende app kunt praten met wie er voor de deur staat. Een belangrijk punt om te overwegen bij de Ring Video Doorbell Wired is dat voor de meeste functionaliteiten, waaronder het opslaan en terugkijken van videobeelden, een Ring Protect-abonnement nodig is. Zonder dit abonnement zijn de mogelijkheden vrij beperkt tot livebeeld en notificaties.

Arlo Essential 2 2K Video Doorbell

Deze draadloze videodeurbel van Arlo heeft focus op scherpe beeldkwaliteit en gebruiksgemak. De Arlo Essential 2 filmt in 2K resolutie, waardoor je een beter beeld krijgt dan met de meeste Full-HD-camera's. Een opvallend kenmerk is de 180 graden kijkhoek en de 1:1 beeldverhouding, waardoor je een volledig 'hoofd-tot-teen' beeld krijgt van je bezoekers en pakketjes op de grond. De installatie is bijzonder makkelijk en geheel draadloos. Voor het opslaan van opgenomen videobeelden maakt Arlo gebruik van een cloudgebaseerd systeem, waar je wel een abonnement voor nodig hebt.

Xiaomi Smart Doorbell 3

Ook deze deurbel filmt in 2K resolutie en heeft een indrukwekkende kijkhoek van 180 graden, waardoor je een breed overzicht krijgt van wat er voor je deur gebeurt. Een van de handige eigenschappen is de meegeleverde gong die ook functioneert als basisstation. Deze gong is uitgerust met een interne opslag van 64 GB, wat voldoende is voor de meeste gebruikers en maakt het overbodig om een apart cloudabonnement te nemen, iets wat overigens wel mogelijk is. De deurbel heeft een ingebouwde batterij die lang meegaat en is eenvoudig te installeren. Ook beschikt hij over AI-gestuurde persoonsdetectie, wat helpt om valse meldingen te verminderen.

Imou Doorbell 2S Kit

De Imou Doorbell 2S Kit is een draadloze videodeurbel met nachtfunctie Imou biedt een optionele cloudopslagdienst, maar je kunt de video's ook lokaal opslaan. De deurbel werkt op een ingebouwde, oplaadbare batterij, wat de installatie zeer eenvoudig maakt omdat je geen bedrading nodig hebt. De AI-gestuurde persoonsdetectie zorgt ervoor dat je geen ongewenste meldingen van beweging krijgt, dus niet bij elke langslopende kat.

▼ Volgende artikel
Facebook en Instagram gratis blijven gebruiken? Zo houd je grip op wat je ziet
Huis

Facebook en Instagram gratis blijven gebruiken? Zo houd je grip op wat je ziet

Gebruikers die deze week Facebook of Instagram openen, krijgen ineens een keuze voorgeschoteld: wil je betalen om geen advertenties meer te zien, of blijf je het gratis gebruiken mét advertenties? Die keuze is vanaf nu verplicht. Sinds november 2023 bood Meta al de mogelijkheid om een betaald abonnement zonder advertenties te nemen, maar tot nu toe was dat geheel vrijblijvend. Wat betekent die verplichte keuze precies? En kun je, als je niet wilt betalen, nog steeds zelf bepalen wat je te zien krijgt?

Waarom moet je nu ineens kiezen?

Meta voert deze verplichte keuze door vanwege aangescherpte Europese privacyregels. De wetgever stelt strengere eisen aan hoe bedrijven data mogen gebruiken voor advertentiedoeleinden. Een gratis dienst met gepersonaliseerde advertenties mag alleen als de gebruiker daar bewust toestemming voor geeft. Meta zet de gebruiker daarom voor het blok: betalen voor een advertentievrije ervaring, of toestemming geven voor het gebruik van je gegevens.

De betaalde abonnementsvorm: wat houdt het in?

Wie zich abonneert op de advertentievrije versie van Facebook en Instagram betaalt 7,99 euro per maand via de app, of 5,99 euro via een browser. Dit bedrag geldt voor één account in het zogeheten Accountcentrum. Wil je meerdere accounts advertentievrij gebruiken, dan betaal je daar extra voor. Meta belooft dat je gegevens in dat geval niet verwerkt worden voor advertentiedoeleinden. Je gebruikt de platformen dan volledig zonder gepersonaliseerde advertenties.

©Meta

Kritiek op het 'pay or consent'-model

Hoewel Meta stelt dat deze keuze in lijn is met de Europese privacyregels, heeft het 'pay or consent' (betaal of geef toestemming) model veel kritiek gekregen. Tegenstanders noemen het een vorm van privacy blackmail: je betaalt om je privacy te behouden, of je geeft die op in ruil voor gratis gebruik en gepersonaliseerde advertenties. Het is de vraag of een 'keuze' wel echt een keuze is als de alternatieven zo ongelijkwaardig zijn.

Niet betalen? Dit doet Meta dan met je gegevens

Kies je ervoor om Facebook en Instagram gratis te blijven gebruiken, dan geef je Meta toestemming om je gegevens te gebruiken voor advertenties. Het gaat dan om gepersonaliseerde advertenties, gebaseerd op je profiel, gedrag op het platform en je interacties met andere websites en apps. Je huidige ervaring blijft grotendeels hetzelfde, maar de verwerking van je gegevens valt voortaan onder strengere Europese regels.

Je kunt later ook kiezen voor advertenties met minder personalisatie. Deze optie gebruikt minder van je gegevens en is iets privacyvriendelijker, maar laat nog steeds advertenties zien. Meta gebruikt dan geen informatie meer over je gedrag op andere sites of eerdere interacties binnen hun platformen. In plaats daarvan worden alleen basisgegevens gebruikt, zoals je leeftijd, geslacht, locatie en activiteit op dat moment. Deze instelling kun je op elk moment inschakelen via het menu Advertentie-instellingen, onder het kopje dat gaat over personalisatie en gegevensgebruik.

Een bredere trend: betalen voor advertentievrije content

De beslissing van Meta om te kiezen voor een betaalde advertentievrije optie staat niet op zichzelf. Steeds meer bedrijven voegen advertenties toe aan diensten die voorheen gratis of advertentievrij waren, of bieden juist een betaalde versie zonder advertenties. Disney+ heeft bijvoorbeeld de optie Standaard met reclame, Videoland biedt meerdere abonnementen aan met reclames en Netflix heeft in een aantal landen ook een dergelijk abonnement (nog niet in Nederland overigens). Vanaf 26 augustus voegt ook Amazon advertenties toe aan Prime Video in Nederland. En het blijft niet bij videostreaming. Spotify biedt al jaren een gratis versie met advertenties naast zijn Premium-abonnement, net als YouTube. Ook op sociale media zie je dezelfde trend. X, voorheen Twitter, heeft een betaalde variant die minder advertenties belooft, al krijg je zelfs met X Premium nog wel wat advertenties te zijn.

©Videoland

Hoe houd je invloed op wat je te zien krijgt?

Ook als je kiest voor de gratis versie van Facebook of Instagram, kun je nog wel degelijk invloed uitoefenen op de advertenties die je te zien krijgt.

Advertentie-instellingen beheren

Ga naar de instellingen van je Facebook- of Instagram-account en zoek naar Advertentievoorkeuren of Advertentie-instellingen. Hier krijg je een overzicht van de interesses die Meta aan jouw profiel heeft gekoppeld. Je kunt deze interesses bewerken, verwijderen of toevoegen. Door dit te doen, geef je Meta een duidelijker beeld van wat je wel en niet relevant vindt. Je kunt ook instellen dat je geen advertenties meer wilt op basis van je activiteit op andere websites en apps.

Advertenties verbergen, rapporteren of de herkomst begrijpen

Bij elke advertentie verschijnt een menu met de optie Waarom zie ik deze advertentie?. Als je daarop klikt, zie je welke informatie Meta heeft gebruikt om jou die advertentie te tonen. Denk aan je interesses, je leeftijd, locatie of het feit dat je eerder een bepaalde pagina hebt bezocht. Vanuit dat scherm kun je direct instellingen aanpassen of interesses verwijderen die niet (meer) bij je passen. Als je een advertentie ziet die je niet interesseert of ongepast vindt, kun je deze ook verbergen of rapporteren. Klik op de drie puntjes bij de advertentie en kies voor Advertentie verbergen of Deze advertentie rapporteren.

Merken of onderwerpen blokkeren

Daarnaast kun je in je advertentie-instellingen specifieke merken of onderwerpen blokkeren die je liever niet voorbij ziet komen. Dit zorgt er niet voor dat advertenties verdwijnen, maar wel dat ze iets minder willekeurig aanvoelen en beter aansluiten op wat je zelf belangrijk of prettig vindt.

Alternatieven: gratis en advertentievrij?

Als de ontwikkelingen bij Facebook en Instagram je zorgen baren en je liever geen advertenties ziet én niet wilt betalen, zijn er maar weinig alternatieven. Volledig gratis, advertentievrije sociale media zijn zeldzaam. De meeste platformen draaien op advertentie-inkomsten of het gebruik van data. Er zijn wel opties die het anders aanpakken. Mastodon, onderdeel van het Fediverse, werkt bijvoorbeeld met open-sourceprincipes en wordt beheerd door community's. Hier zie je weinig tot geen advertenties, maar het bereik is kleiner en de ervaring anders. Ook kun je specifieke niche-platforms of forums opzoeken die zonder advertenties draaien dankzij donaties of vrijwilligers.

De keuze is aan jou

Betalen, de advertenties voor lief nemen of je account opzeggen: de keuze is aan jou. En dat is geen makkelijke keuze. Blijf je bij de gratis versies van Facebook en Instagram? Met de tips in dit artikel kun je in ieder geval nog een beetje grip op je eigen tijdlijn houden.

Lees ook: Je Facebook-account deactiveren of verwijderen