ID.nl logo
Duizenden klanten Booking.com doelwit van phishing
© CIDimport
Huis

Duizenden klanten Booking.com doelwit van phishing

Ongeveer 10,000 klanten van boekingswebsite Booking.com zijn doelwit geworden van een phishingaanval. Hierbij zijn klanten thuis opgebeld en deden de fraudeurs zich voor als werknemers van Booking.com.

Dit bevestigt een klokkenluider tegenover de BBC. Deze klokkenluider, ‘Tom’, maakte deel uit van de fraudeleuze activiteiten. ‘Tom’ werd gerekruteerd via een internationale telesales-website en belde ronde de 250 klanten per dag.

Hij deed zich voor als een werknemer van één van de hotels en zette mensen aan tot betaling. “We moesten zeggen dat we namens het hotel belden en dat de klanten een e-mail van ons zouden krijgen. In deze e-mail stond vervolgens dat klanten een voorbetaling moesten doen naar de geleverde bankgegevens.”

Fictief

Zowel de bankgegevens als de klantenservice waar de e-mail naar verwees waren fictief. Een aantal van de gedupeerden heeft geld overgemaakt naar de fictieve hotels en liep dus aan tegen een dubbele betaling.

Hoe de fraudeurs aan de gegevens van Booking-klanten kwamen is nog onbekend en Booking.com wilde hier nog geen uitspraak over doen. Een woordvoerder bevestigde wel dat het samenwerkt met de politie om aanvallen in de toekomst te voorkomen.

▼ Volgende artikel
Review Philips PureProtect Pro 4200 – Zeg die pollen maar gedag
© Wesley Akkerman
Energie

Review Philips PureProtect Pro 4200 – Zeg die pollen maar gedag

De lucht om ons heen wordt steeds minder schoon – en dat is allang geen geheim meer. Tel daar gevoeligheid voor pollen bij op, plus schadelijke deeltjes en gassen die vrijkomen tijdens het koken, en je vraagt je af waarom niet iedereen een luchtreiniger zoals de Philips PureProtect Pro 4200 heeft.

Uitstekend
Conclusie

Een luchtreiniger van zo'n 430 euro is geen kleinigheid. Toch ben je met de Philips PureProtect Pro 4200 voordeliger uit dan bij de concurrent. Tijdens onze test viel op hoe accuraat en doeltreffend dit model de lucht zuivert – vooral pollen worden opvallend goed aangepakt – en hoe scherp hij de luchtkwaliteit in de gaten houdt. De filters zijn eenvoudig te vervangen, installeren is zo gedaan en de bediening spreekt voor zich. Een Dyson haalt misschien nóg wat meer deeltjes uit de lucht, maar voor deze prijs zit je verrassend goed.

Plus- en minpunten
  • Installatie zo gepiept
  • Maakt relatief weinig herrie
  • Rekent af met pollen
  • Gaat goed op in interieur
  • Veel opties binnen app
  • Filters snel te vervangen
  • Kinderslot
  • Kan soms wel veel lawaai maken
  • Gaat in Auto+ soms snel aan
  • Temperatuur- en vochtigheidsmetingen wijken af

Als je aan luchtreinigers denkt, dan denk je misschien niet meteen aan Philips. Ondanks de koppositie van Dyson (dat met de Purifier Big+Quiet Formaldehyde goed scoort) timmert de van oorsprong Nederlandse fabrikant al jaren stevig aan de weg in deze markt. De Philips PureProtect Pro 4200 Series Slimme luchtreiniger, zoals de hier besproken luchtreiniger voluit heet, is daar slechts het meest recente voorbeeld van. Hij heeft een adviesprijs van 429,99 euro.

In de basis heeft de luchtreiniger een aantal uitstekende kwaliteiten. Denk dan aan een dubbel ventilatorontwerp, waardoor hij tot anderhalf keer krachtiger is dan in grootte vergelijkbare soortgenoten. En met een Clean Air Delivery Rate (CADR) van 600 m³/u kan hij grote ruimtes tot 156 vierkante meter aan; een kamer van 20 vierkante meter kan hij in minder dan vijf minuten reinigen. Last van pollen? Geen probleem – met een paar minuten is die ergernis weg.

©Wesley Akkerman

L2 betekent dat er een verhoging in de gaswaarde is.

Viervoudig filtersysteem

De Philips PureProtect Pro 4200 beschikt daarnaast over een viervoudig filtersysteem, bestaande uit een voorfilter, een HEPA NanoProtect-filter en twee actieve koolstoffilters. Gezamenlijk moeten die tot 99,97 procent van alle kleine deeltjes, zo klein als 0,003 micron, uit de lucht kunnen halen. Ook is het systeem in staat tot 99,99 procent van door de lucht zwevende virussen en bacteriën te filteren (waaronder het H1N1-griepvirus en SARS-CoV-2).

Hoewel bij ons (nog) geen hooikoorts geconstateerd is, hebben we wel gemerkt dat we minder niezen en minder vaak jeukende ogen hebben sinds we deze luchtreiniger testen. Enkele symptomen die met de allergie te maken hebben, zoals vermoeidheid en een verstopte neus, waren daarnaast veel minder aanwezig. Het is ook weer niet zo dat alle klachten compleet verdwenen – maar het idee dat de Philips-luchtreiniger werkt, staat hier in elk geval als een huis.

©Wesley Akkerman

Als de led-ring rood kleurt, dan maakt het apparaat ook veel lawaai.

Effectief en geruisloos

De Philips PureProtect Pro 4200 reageert razendsnel op veranderingen in huis. Tijdens het koken kan de luchtreiniger aanspringen om te voorkomen dat schadelijk deeltjes verder verspreid worden. Daarnaast is een open raam, zeker in de lente, genoeg om de boel op scherp te zetten. Schoonmaken, even een lekker luchtje (op jezelf of in huis) verstuiven of stoffen; dergelijke zaken triggeren de 4200 om de lucht te zuiveren. En dat doet het apparaat effectief en vaak geruisloos.

In de slaapmodus maakt de Philips PureProtect Pro 4200 slechts 15 dB(A) aan lawaai, waardoor je er tijdens het slapen geen last van hebt. Daarnaast hoor je het systeem alleen hard loeien als de luchtkwaliteit boven een bepaalde waarde komt. Dat gebeurt, toegegeven, al vrij snel, waardoor je soms wel even de tv wat harder zou moeten zetten. Het reinigen neemt echter weinig tijd in beslag, waardoor je er ook weer niet zo heel veel last van ondervindt.

Personalisatie-opties binnen de app

Daarnaast kun je binnen de app allerlei zaken personaliseren. Zo is er een Fresh Wake-up-functie, waarmee je de zuiveringssnelheid –en daarmee het geluid – langzaamaan laat toenemen. Ook kun je werken met schema's of een Fresh Bedtime-stand, waardoor (bepaalde) ruimtes in huis altijd schoon zijn. Zeker voor in een slaapkamer kan dit handig zijn, omdat de luchtkwaliteit de slaapkwaliteit beïnvloedt. Zulke appfuncties zijn wat ons betreft daarom meer dan welkom.

Verder kun je werken met een aantal standaard modi, waardoor de Philips PureProtect Pro 4200 constant op eenzelfde snelheid draait. Maar je kunt ook Auto+ gebruiken. Die stand zorgt ervoor dat de luchtreiniger automatisch van modus wisselt wanneer dat nodig is. Sta je te koken? Dan kan hij ineens de snelheid verhogen. We hebben wel gemerkt dat de reiniger soms snel aanspringt, bij een kleine waardevermeerdering. Dat zou Philips wellicht beter kunnen afstellen.

©Wesley Akkerman

Je kunt de verlichting uitschakelen.

Informatie over je huis en de buurt

Daarnaast biedt de app een inkijkje in de luchtkwaliteit in huis en de omgeving. Je kunt altijd controleren hoe het gesteld is met schadelijke, inhaleerbare deeltjes (PM2.5), gas, pollen, stofmijt, schimmel en schilfers (bijvoorbeeld van huisdieren) en de vochtigheid. Die data geeft de app weer in een handige grafiek. Het apparaat slaat veel data op – en zolang het aanstaat kun je terugscrollen om te zien hoe de luchtkwaliteit op een bepaalde dag was.

De Dyson-concurrentie pakt daarnaast nog zaken als PM10, HCHO en vluchtige organische stoffen, maar daar betaal je ook aanzienlijk meer voor. Verder valt op dat de metingen van de temperatuur en vochtigheid in huis afwijken van de Tado-thermostaat. We hebben beide producten onder elkaar gepositioneerd om eventuele variabelen te voorkomen die de uitslagen kunnen veranderen. Maar in dit geval toont de Philips een afwijking ten opzichte van de metingen van de Tado.

©Wesley Akkerman

Het oog wil ook wat

Omdat de Philips PureProtect Pro 4200 een product is dat je eigenlijk redelijk prominent in huis plaatst, wil het oog ook wat. De Dyson-apparaten vallen op en gaan daardoor mogelijk minder snel op in het interieur. Daar heeft de Philips-luchtreiniger veel minder last van. Ten eerste omdat hij een stuk kleiner is, en ten tweede vanwege het veel subtielere ontwerp. Bovenop zit led-verlichting, maar als je daar last van hebt, dan kun je die gewoon uitschakelen.

Verder is het installeren geen probleem. Je stopt de stekker in het stopcontact, downloadt de app en volgt de instructies op. Binnen tien minuten, inclusief het uitpakken, zou de 4200 al de eerste ronde gedaan kunnen hebben. Je kunt het systeem overigens ook bedienen met de aanraakgevoelige omgeving bovenop. Daar zit zelfs een kinderslot op, zodat eventueel aanwezig kroost niet zomaar allerlei opties aanpast. Ook aan de kleine dingen zijn dus gedacht.

©Wesley Akkerman

Tot slot valt op hoe gemakkelijk het onderhoud van de Philips PureProtect Pro 4200 is. Daarmee bedoelen we bijvoorbeeld het verwisselen van de filters. Je opent het deurtje voorop moeiteloos en schuift daarna het filter er met één hand uit. De vervanger schuif je er met dezelfde hoeveelheid moeite in en dan doe je het deurtje weer dicht. Gemakkelijker kan haast niet. Dit doet Philips beter dan Dyson, waarbij je net even wat meer handelingen moet verrichten.

Philips PureProtect Pro 4200 kopen?

Een luchtreiniger van zo'n 430 euro is geen kleinigheid. Toch ben je met de Philips PureProtect Pro 4200 voordeliger uit dan bij de concurrent. Tijdens onze test viel op hoe accuraat en doeltreffend dit model de lucht zuivert – vooral pollen worden opvallend goed aangepakt – en hoe scherp hij de luchtkwaliteit in de gaten houdt. De filters zijn eenvoudig te vervangen, installeren is zo gedaan en de bediening spreekt voor zich. Een Dyson haalt misschien nóg wat meer deeltjes uit de lucht, maar voor deze prijs zit je verrassend goed.

▼ Volgende artikel
Vestig de aandacht: zo voeg je pijlen toe in je Word-document
© Marry93 - stock.adobe.com
Huis

Vestig de aandacht: zo voeg je pijlen toe in je Word-document

Om de aandacht te vestigen op een specifiek element in een Word-document kun je pijlen gebruiken. Er zijn een paar manieren om ze in de tekstverwerker toe te voegen, afhankelijk van het type pijl dat je op het oog hebt. Dit is wat je moet weten …

In dit artikel laten we zien op welke drie wijzen je pijlen in Word kunt toevoegen:

  • Via Invoegen / Vormen
  • Via Invoegen / Symbool
  • Aan de hand van een Alt-code

Nog meer handigheidjes voor Microsoft Word: Netjes op een rijtje: zo maak ook jij makkelijk een inhoudsopgave in Word

Vormen

Om te beginnen zit er een mooie set pijlen in Word bij de Vormen. Open het Word-document waaraan je een pijl wilt toevoegen. In het tabblad Invoegen klik je op Vormen in de groep Illustraties. Dan vind je in het menu pijlen in het onderdeel Lijnen en Blokpijlen. Selecteer de pijl die je interessant vindt en klik en sleep om de pijl te tekenen. In dit geval is de pijl dus een vorm. Dat betekent dat telkens wanneer je de pijl selecteert er een nieuw tabblad verschijnt: Vormindeling. In dit tabblad bepaal je de kleur van de opvulling en de contouren. Bij de Vormeffecten kun je zelfs een schaduw, een 3D-effect, een reflectie of een ander effect toevoegen. En helemaal rechts bepaal je in een invulvakje tot op de millimeter de lengte en breedte van de pijl.

Een pijl uit de Vormen kun je zelf aanpassen.

Symbool

Daarnaast kun je ook een pijl toevoegen met de functie Symbool. Weer klik je op het tabblad Invoegen en dan zie bovenaan rechts de knop Symbool. In het uitklapmenu klik je op Meer en dan komt het keuzevenster tevoorschijn. Daar kun je een lettertype kiezen en bij Deelverzameling selecteer je Pijlen. De meeste lettertypes hebben hun eigen pijltekens. Als je bijvoorbeeld Wingdings als lettertype instelt en je scrolt een beetje naar beneden, dan vind je daar een set pijlen. Selecteer de pijl die je wilt gebruiken en klik op de knop Invoegen. Wanneer de pijl in de tekst staat, zal Word hem behandelen als een normaal tekstelement. Je kunt dus de lettergrootte wijzigen en de kleur, maar meer ook niet.

Bij het lettertype Wingdings vind je heel veel pijlen.

Alt-code

Je kunt ook pijlen gewoon typen met een sneltoets, de zogenaamde Alt-code. Dit werkt alleen in Windows, niet binnen macOS. Om een symbool weer te geven via een Alt-code, moet je eerst de Alt-toets (niet AltGr) ingedrukt houden en een getal typen met het numerieke toetsenbord. Daarna laat je de Alt-toets los en verschijnt de pijl. In veel programma’s activeert de Alt-toets ook een menu, maar kun je gewoon verdergaan met het typen van de code.

  • Pijltje naar links: Alt+27

  • Pijl naar rechts: Alt+26

  • Pijltje omhoog: Alt+24

  • Pijltje omlaag: Alt+25

  • Pijltje naar links en rechts: Alt+29

  • Omhoog-omlaag pijl: Alt+18

Zorg ervoor dat de Num Lock-toets van je toetsenbord aanstaat als je de Alt-code typt.

Watch on YouTube