ID.nl logo
Slim, dat netwerk!
© CIDimport
Zekerheid & gemak

Slim, dat netwerk!

Wie op zoek gaat naar een systeem om zijn huis te automatiseren of bepaalde zaken in het huishouden comfortabel te integreren, loopt ongetwijfeld tegen de termen smart en domotica aan. Twee woorden voor twee verschillende zaken? Of zijn ze hetzelfde? En wat heeft uw netwerk ermee te maken?

Als we even heel kort door de bocht gaan, zit er geen verschil in domotica en smart. Heel eenvoudig uitgelegd: domotica is de overkoepelende term. De naam staat namelijk voor domus robotica, of ook wel: het geautomatiseerde huis. En in feite biedt een smart-systeem dat ook. 

Toch zitten er wel verschillen in aanpak. Smart gebruikt als basis het computernetwerk thuis. De router is het centrum, met daar omheen allemaal aangesloten apparaten. Daarbij gaat het bij smart met name om zelf configurerende en –installerende netwerkproducten. 
Een smart-tv is hier een mooi voorbeeld van. Als u ‘m met een kabel koppelt aan het netwerk, lokt dat een keten van reacties uit. De tv laat via het netwerk weten dat-ie aanwezig is. Vervolgens stuurt de router terug dat de tv een bepaald ip-adres mag gebruiken, aangevuld met de route naar internet (onder meer de gateway en dns-server).

Na het verwerken van die adresgegevens, is de tv verbonden met uw netwerk. Nu stuurt het toestel uit dat hij een media-apparaat is dat films, foto en muziek kan weergeven (dit valt binnen de dlna-standaard). Als u een redelijk moderne nas in huis hebt staan met een mediaserver, dan zal die de tv ‘antwoorden’ dat hij een mooie bibliotheek heeft met films en muziek. De tv geeft deze vervolgens automatisch weer in de lijst weer van mediaservers. U hoeft dan alleen maar op deze bibliotheek te drukken om media te kunnen afspelen. 

Kortom, in een ‘smart’-situatie vertellen apparaten in een netwerk wie ze zijn en wat ze kunnen (Hoi, ik ben een tv, ik kan verbinden met internet en ik kan allerlei media afspelen). Andere apparaten kunnen gebruikmaken van deze informatie en eventueel een koppeling leggen. 


Installeren
Smart-netwerkapparaten installeren zichzelf doorgaans op basis van UPnP: Universal Plug and Play. Dankzij dit slimme protocol is het nu vrij eenvoudig om bijvoorbeeld een smart-tv of een ip-camera aan te sluiten: u zorgt voor stroom en een netwerkkabel en het product doet de rest. Het eigenlijke proces is gecompliceerder, maar over die finesses leest u in een van  de volgende afleveringen. 


Domotica
Domotica kennen we vooral van de mooie aanraakschermen aan de muur die alles kunnen bedienen. 
Domotica kan een deel van het computernetwerk gebruiken. Bijvoorbeeld om streaming-data overheen te versturen. De aansturende pakketten gaan veelal over een eigen netwerk of een bussysteem. Een bekend systeem is KNX. Omdat bij Domotica veelal heel wat hardware nodig is en er ook nog software bij komt kijken – bijvoorbeeld voor de bediening – kan dit aardig in de papieren lopen. 
Er zijn ook andersoortige systemen beschikbaar. Een beetje een schemergebied is het draadloze Z-Wave of Zigbee. Dit zijn systemen die wel op uw router aangesloten worden, maar een eigen netwerk opzetten. Veelal met een 2,4 GHz draadloos netwerksignaal én een eigen netwerk ernaast voor controle-data.

©CIDimport

                              Het voordeel van domotica in het algemeen, en tevens Zigbee of Z-Wave, in vergelijking met bijvoorbeeld Klik aan Klik uit, is dat deze systemen een zogenoemd retoursignaal geven, waardoor u weet of een opdracht ook daadwerkelijk is uitgevoerd. Daarbij kan het systeem ook controles uitvoeren, zoals batterijstatus of temperatuurmetingen. Bij het RF-systeem (Radio Frequency) van Klik aan Klik uit is dat niet het geval. 


Gebruik het lichtnet!
DigitalSTROM gebuikt heel slim het bestaande lichtnet om een netwerk op te bouwen. 
Alle huizen zijn voorzien van een lichtnet. Daaraan gekoppeld zijn stopcontacten waar u weer apparaten op kunt aansluiten. Nu is het een trend om dit lichtnet ook te gebruiken als netwerk. Immers: u hebt de voordelen van een bedraad netwerk zonder dat u nog extra kabels hoeft te leggen. 

©CIDimport























Zowel de traditionele domotica als fabrikanten van netwerkproducten voor computernetwerken zijn in deze technologie gedoken. Binnen de domotica is een bekende fabrikant digitalSTROM. Deze fabrikant maakt een soort legoblokjes – of kroonsteentjes – waar een chip verwerkt zit. Via een schakelsysteem zijn deze blokjes aan te sturen, waardoor u talloze zaken kunt automatiseren. 

Binnen de computernetwerken is er de zogenoemde homeplug. Of officieel: PLC. Power Line Communication. Uitvinder van deze technologie is Devolo. Inmiddels is er een standaard waaraan fabrikanten zich kunnen houden. Deze standaard heet Homeplug en heeft nu een paar versies voor diverse doeleinden: 1.0, AV (sneller), AV2 (weer sneller), Green PHY (voor smart grid) en BPL. 


Duurder
Hoewel de meeste domotica-systemen fors duurder zijn, zijn er ook uitzonderingen. Fibaro en het systeem op de foto: E-domotica. 

©CIDimport

 





















Mede door de extra netwerken is een domotica-systeem duurder in aanschaf dan een gemiddeld smartsysteem. Er komt bij domotica namelijk meer bij kijken dan extra bedrading. Denk aan bijbehorende schakelsystemen die nog in de meterkast en bij de producten komen. Deze schakelsystemen zijn het hart of de hersenen van het domotica-systeem. Bij smart is dat simpelweg uw router en de app. 
Daarbij moeten apparaten veelal ook geschikt zijn voor domotica-toepassingen. Mede doordat apparaten geschakeld en geregeld zijn via het bussysteem. Die aansluiting op het domotica-systeem kan bijvoorbeeld via een seriële poort of in sommige gevallen via een extra kastje. Bijvoorbeeld bij de aansturing van licht, een beamerscherm of gordijnen. 


Voordelen
Er zijn natuurlijk wel voordelen verbonden aan een domotica-systeem. Zo is het mogelijk een geheel huis te automatiseren en werkelijk alles aan elkaar te koppelen. En alles is ook te controleren met een retoursignaal. Dat is mede te danken aan het aparte bussysteem en de breed beschikbare schakelmaterialen. Daarbij bestaat domotica al langer en zijn er veel problemen opgelost. Wilt u dus een coherente bedieningservaring en werkelijk alles automatiseren en laten samenwerken, dan kunt u bijna niet om een écht domotica-systeem heen. 
Bekende fabrikanten van dit soort systemen zijn Control4, Crestron, AMX en bijvoorbeeld Fibaro en digitalSTROM. Iets goedkoper en wat beperkter zijn het Nederlandse HomeWizzard en E-Domotica. 


Down to earth
Prachtig natuurlijk: een koppeling tussen uw auto en uw huis. Nest kan het samen met Mercedes. Slim!

Wie simpelweg wat zaken wil automatiseren, kan ook prima met een modern netwerksysteem uit de voeten. Smart biedt vele mogelijkheden. En steeds meer fabrikanten komen met slimme apparaatjes. Kijk maar eens naar de energiemarkt. Die hebben Toon, Nest, E-manager, E-thermostaat en nog veel meer. En dat aanbod blijft groeien. 
Deze meters kunnen soms ook samenwerken met andere smart-apparaten, waardoor op een gemakkelijke manier het energieverbruik in te zien is én te regelen. Want zo komt u er ook direct achter wat de eventuele boosdoeners zijn van uw hoge rekening. 
Een andere markt die in rap tempo ontwikkelingen doorvoert is verlichting of comfort in het algemeen. Want ook thermostaten worden slimmer. Niet alleen kunnen nieuwe thermostaten zelf leren – denk aan Nest – maar ze zijn vaak ook te bedienen vanaf afstand via een app. 

©CIDimport




















Daarbij kunnen sommige systemen samenwerken met de rest van het huis of zelfs de auto. Mercedes gaat bijvoorbeeld samenwerken met Nest. Staat u in de file, dan zal de thermostaat – indien gewenst – het opwarmen even uitstellen. En mocht u verlichting hebben van Philips Hue, dan kunnen ook de lampen uitblijven. Kijk, dat is nog eens slim! 


Samenvattend
Een schoolvoorbeeld van ‘smart’: de smart-tv. Tegenwoordig vaak de centrale plek om te streamen. 

Als we even alles samenvatten, kunnen we vaststellen dat domotica en smart niet zoveel van elkaar verschillen. Domotica is meer een overkoepelende term. Binnen de traditionele domotica gebruikt men nu nog veelal bussystemen. Een netwerk naast uw netwerk. En met het bijbehorende schakelmateriaal loopt de rekening vaak flink op. Let wel: er zijn goedkopere systemen en het lijkt erop dat de markt voor deze betaalbaardere systemen – Fibaro bijvoorbeeld – open aan het breken is. Het voordeel van zo’n domotica-systeem is een zeer prettige bediening en de mogelijkheid werkelijk alles aan elkaar te koppelen. 

Bij smart is een apart netwerk en schakelmateriaal niet nodig. Smart is echter nog niet zo ver dat alles perfect samenwerkt. En uw thuisnetwerk moet heel goed op orde zijn. Neemt niet weg dat we al een heel eind zijn en dat er heel veel mogelijk is! 


Bussystemen
Domotica werkt veelal met bussystemen. Bussystemen worden veel toegepast. Een voorbeeld is ook de automotive-industrie. Daar heet het vaak CAN-bus. Dat is een variant op een bussysteem dat weer beter tegen elektromagnetische straling kan. Dat is in huizen niet echt nodig. 

Het bussysteem van KNX – één van de grotere partijen – is een serieel systeem dat bestaat uit twee aders. Via de bus zijn apparaten binnen de installatie aan te sturen. Veelal gaat het om aan en uit of andere eenvoudige opdrachten.
Bij Domotica is ook niet veel meer nodig. Immers: u zet de verlichting aan, stuurt zonnewering aan of controleert bijvoorbeeld de verwarming. 


©CIDimport






















Om een bussysteem werkend te krijgen, is ook controle apparatuur nodig. Veelal gaat het om sensors en schakel- en sturingsmateriaal. Soms zit er ook een soort centraal brein in het systeem. 
Nu mensen ook audio en video willen streamen via een  geautomatiseerd systeem zien we steeds meer hybridesystemen; een bussysteem naast een ip-netwerk. Dit omdat een bussysteem simpelweg niet genoeg bandbreedte biedt voor audio- en videodistributie. 


Drie soorten systemen
Als u heel grof naar de automatiseringsmarkt kijkt, zijn er drie soorten systemen. Er zijn apparaten die u standalone kunt bedienen met een smartphone of afstandsbediening. Dat is leuk, maar natuurlijk niet écht slim. 
Dan zijn er ecosystemen van fabrikanten. Bijvoorbeeld de Samsung SmartThings. Hoewel die ook wel met bepaalde andere apparaten kan werken – Samsung meldt dat het compleet open is – is het eigenlijk de bedoeling dat alles van Samsung is. Dan werkt het optimaal. 
Dan zijn er ook nog universele systemen. Apparaten en protocollen die met alles kunnen samenwerken. KNX is een bussysteem dat industriebreed – meer dan 350 fabrikanten – gebruikt wordt. dlna is ook een universele standaard. In dit geval voor muziek en video. Deze standaard is door meer dan 225 fabrikanten geadopteerd. 

▼ Volgende artikel
Review Shark Power Detect – Compact en krachtig, maar wel wat zwaar
© Saskia van Weert
Huis

Review Shark Power Detect – Compact en krachtig, maar wel wat zwaar

De Shark Power Detect is een van de twee modellen snoer- en zakloze stofzuigers van het Amerikaanse merk. De fabrikant belooft een lange accuduur een veelzijdige toepassingen, met allerlei technische snufjes voor optimaal zuigresultaat in een prijsklasse die ver onder vergelijkbare modellen van Dyson ligt. Doet deze stofzuiger wat hij belooft?

Uitstekend
Conclusie

Vergeleken met concurrerende modellen – zoals de duurdere Dyson V15 – levert de Shark Power Detect een vergelijkbare prestatie voor een aanzienlijk lagere prijs. Wie bereid is om kleine beperkingen in gebruiksgemak te accepteren, krijgt een krachtige, veelzijdige stofzuiger met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Plus- en minpunten
  • Draadloos en flexibel in gebruik
  • Lange gebruiksduur
  • Compact op te bergen
  • Geschikt voor verschillende vloertypen en dierenharen
  • Het stofreservoir is wat klein bij intensief gebruik
  • In de hoogste stand loopt de batterij sneller leeg
  • Handstofzuiger vrij zwaar (1,8 kilo)
  • Komt niet goed in hoeken

Producteigenschappen

De Shark Power Detect IP1251EUT is een snoerloze stofzuiger met een oplaadbare accu. Hij wordt geleverd met verschillende accessoires, een oplader en een draagtas. De standaard zuigmond (vloermondstuk noemt Shark het) is voorzien van twee borstelrollen die door de motor worden aangedreven, en die vuil en stof naar binnen 'vegen' in combinatie met zuigkracht. De stofzuiger werkt voorwaarts en achterwaarts, dus als je hem naar voor en achter haalt, wordt hetzelfde stuk twee keer meegenomen.

Je verandert hem met de accessoires in een kruimeldief en er zit ook een plinten-/kierenhulpstuk bij. De zogeheten Anti Hair Wrap Plus-functie verwijdert het haar van de borstelrol, bedoeld voor huisdieren- en mensenharen. Shark meldt tot 70 minuten gebruikstijd en biedt na registratie twee jaar garantie op de accu en vijf jaar op de rest.

In elkaar gezet is de stofzuiger 115,8 centimeter hoog, 26,3 centimeter breed en 39,3 centimeter diep. Hij weegt bijna 4 kilo, waarvan bijna de helft in de kruimelzuiger, het deel dat je in je hand houdt tijdens het stofzuigen.

©Saskia van Weert

Montage en bediening

Na het uitpakken klik je de onderdelen makkelijk in elkaar; dat werkt intuïtief. In de verpakking zitten verder buiten de garantiepapieren een snelstartgids en een uitgebreide gebruiksaanwijzing. Het loont die moeite die door te nemen. Op verschillende plekken vind je drukknoppen. Zo zit midden tussen de motor en de zuigmond een knop waarmee je de stofzuiger dubbelklapt, waardoor hij veel minder ruimte inneemt. Die knop gebruik je ook als je onder een bed wilt stofzuigen, want je 'knikt' de stang hiermee dubbel.

Verder zijn er knoppen om het motorgedeelte los te maken als je hem als kruimeldief wilt gebruiken, een knop om het reservoirklepje te openen en eentje om het gehele reservoir los te maken als je dat wilt schoonmaken.

©Shark Ninja

De bediening is in de basis heel eenvoudig. Je haalt de stofzuiger van rechtopstaande positie af en houdt de aan-knop even ingedrukt. Standaard start de machine in de Detect-modus. In deze modus controleren sensoren de hoeveelheid vuil die op de grond ligt. De zuigkracht wordt daarmee automatisch aangepast. Ook passen de sensoren de zuigkracht aan als je een ander oppervlak wilt stofzuigen, bijvoorbeeld van laminaat naar tapijt. De verlichting aan weerszijden van de zuigmond zorgt ervoor dat je vuil sneller ziet liggen.

Via een knop onder je wijsvinger schakel je tussen de twee andere settings: Eco en Boost. Eco heeft minder zuigkracht, Boost juist meer. De Detect-functie bleek echter voldoende voor alle stofzuigklussen.

Naast zuigen is stoffen ook belangrijk voor een schoon huis

Microvezeldoekjes nemen stof goed op en laten het niet meer los!

Hulpstukken

Er zitten drie accessoires bij de stofzuiger: een klein zuigmondje, bedoeld voor bijvoorbeeld de bekleding van autostoelen, een wat grotere rechthoekige zuigmond met borstelharen, en een kleine gemotoriseerde zuigmond. De toepassingen hiervan waren me op het eerste gezicht niet helemaal duidelijk. Na raadpleging van de handleiding werd duidelijk dat het gemotoriseerde handhulpstuk handig is voor diverse oppervlakken, zoals dierenharen van de bank zuigen. Het uitschuifbare hulpstuk is bedoeld voor plafonds en kieren, maar blijkt ook heel praktisch bij het schoonmaken van LEGO en bijvoorbeeld tafels die vol staan met beeldjes.

©Saskia van Weert

Paarse lichtjes

Net als de (duurdere) Dyson-stofzuigers is de Ninja Power Detect voorzien van aparte lichtjes bij de zuigmond. Die zijn afwisselend wit, roze en paars. Bij wit is de zuigkracht laag, bij roze middelmatig en bij paars ligt er kennelijk veel vuil en is de zuigkracht maximaal. Het ziet er spannend uit, maar biedt verder geen meerwaarde.

Het geluid en zuigkracht

Ben je geen draadloze stofzuigers gewend, dan verwacht je misschien het welbekende loeiende geluid van een stofzuiger. Bij de eerste keer testen bleek al meteen dat dit niet opgaat voor de Shark. Je hoort vooral de motor en een het geluid van de mechanische rollers in de zuigmond. Het doet nog het meest denken aan een bladblazer, alleen dan minder hard. Als de machine vuilere stukken tegenkomt, gaat hij harder lopen en hoor je het geluid ook wat meer 'loeien'.

©Shark Ninja

Gebruiksduur

De fabrikant meldt trots dat je er tot wel 70 minuten mee kunt stofzuigen. Zelfs als je groot woont, is dat een lange tijd om non-stop te stofzuigen. Zeker omdat het motorgedeelte in je hand aan de zware kant is. De 70 minuten gelden uiteraard als je de Eco-stand gebruikt. In de praktijk zul je doorgaans de standaard-instelling gebruiken, omdat die erg geschikt is voor een gemiddelde stofzuigklus.

Op een volle accu ging de machine 51  minuten mee, in de Eco-stand zal dat meer zijn en in de Boost-modus een stuk korter. Binnen een huishouden stofzuig je waarschijnlijk een minuut of 10 voor een gemiddelde kamer of verdieping, en zet je de stofzuiger daarna weg tot de volgende keer.

Opladen en capaciteit

Een indicator op het display geeft met een metertje aan hoeveel capaciteit er nog ongeveer over is. Die was tijdens de testperiode niet heel nauwkeurig – de stofzuiger hield er ineens mee op. Gelukkig bleef dat bij een enkele keer.

Opladen gaat heel gemakkelijk. De accu is met een drukknop los te halen van het motorgedeelte, je klikt hem in een op het stroomnet aangesloten oplader. Het opladen begint pas na het indrukken van de ronde knop; een geel lichtje geeft aan dat het apparaat oplaadt. Is de accu vol, dan gaat het lampje uit.

©Saskia van Weert

Reservoir legen

Na gebruik moet je het reservoir leegmaken. Het reservoir heeft een beperkte capaciteit en het is bovendien wel zo hygiënisch. Je doet dat door de handstofzuiger los te maken van de buis en het reservoir boven de vuilnisbak leeg te kieperen. Wat hierbij opvalt, is dat er in het reservoir een driehoekig gedeelte zit waar stof en haren zich omheen wikkelen. Die kluwen valt er niet uit zichzelf uit en moet je dus met de hand lospeuteren. Niet iedereen zal zich daar prettig bij voelen.

Het reservoir is ook in zijn geheel uit de handstofzuiger te halen. Dat is nodig om het allergeenfilter af en toe uit te spoelen en te laten drogen. Het kan sowieso fijn zijn omdat het reservoir er al na een paar keer gebruiken een beetje stoffig uit gaat zien.

©Saskia van Weert

Opbergen

De stofzuiger laat zich zelfs in een klein kastje goed opbergen. Dat komt door de zogenoemde Flexology, ofwel de techniek waarbij je de stofzuiger dubbelklapt en het accugedeelte onderaan tegen de buis aan staat. Hij is echt heel compact en dat is een voordeel voor kleinbehuisden. Uitklappen gaat net zo makkelijk als inklappen: accugedeelte omhoog bewegen en vastklikken aan de buis. Een duidelijk voordeel vergeleken met vaak lompe stofzuigers met snoer.

©Saskia van Weert

Hoe doet hij het?

Als stofzuiger is de Power Detect een wendbaar apparaat dat je er snel even bij pakt. Je hebt niet het gedoe met snoeren uitrollen en terughangen. Hij is binnen een seconde klaar voor gebruik. Tijdens het zuigen bleek het motorgedeelte dat je in de hand houdt met 1,8 kilo aan de zware kant voor langer gebruik. Hij zuigt echter prima, en in het transparante reservoir zie je meteen hoeveel vuil je hebt opgezogen. Leegmaken vergt wat handigheid omdat het klepje schuin naar beneden opent en je dat dus boven een vuilnisbak moet doen.

Wat wel opvalt, is dat de zuigmond niet goed raad weet met hoeken en randen. Daar blijft telkens toch wat liggen aan kruimels en ander vuil. Als kruimeldief vind ik hem ook minder geschikt, wat vooral komt doordat hij dus vrij zwaar is, en het rechthoekige hulpstuk eigenlijk te groot is voor echt handig gebruik. Het gedeelte met de borstelharen kan niet kantelen, dus ook hiermee kom je lastig in hoeken, bijvoorbeeld bij het stofzuigen van een trap. Daar kun je het kleinste zuigmondje nog wel voor gebruiken, alleen is die dan misschien weer wat te klein. Voor het kleine gemotoriseerde hulpstuk heb ik nog geen handige toepassing kunnen bedenken; die komt vooral van pas als je een hond of kat hebt die veel verhaart.

Shark Power Detect kopen?

De Shark Power Detect IP1251EUT biedt veel functionaliteit in een compacte en draadloze uitvoering. De automatische vermogensdetectie, solide accuduur en flexibiliteit maken dit model tot een aantrekkelijke keuze binnen het middensegment. Vooral gebruikers met beperkte opbergruimte en een voorkeur voor snel en effectief schoonmaken zonder snoeren zullen de voordelen van dit apparaat waarderen.

Toch zijn er wat kleine kanttekeningen. Het motorgedeelte is relatief zwaar, wat bij langer gebruik vermoeiend kan zijn. Ook de effectiviteit in hoeken en randen laat te wensen over. De hulpstukken zijn functioneel, maar niet allemaal intuïtief in gebruik. Daarbij vraagt het legen van het reservoir om enige handigheid en onderhoud.

Vergeleken met concurrerende modellen – zoals de duurdere Dyson V15 – levert de Shark Power Detect een vergelijkbare prestatie voor een aanzienlijk lagere prijs. Wie bereid is om kleine beperkingen in gebruiksgemak te accepteren, krijgt een krachtige, veelzijdige stofzuiger met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

▼ Volgende artikel
Sennheiser brengt nieuwe ACCENTUM Open draadloze oordopjes uit
Huis

Sennheiser brengt nieuwe ACCENTUM Open draadloze oordopjes uit

Sennheiser heeft vandaag de nieuwe ACCENTUM Open oordopjes geïntroduceerd. Deze draadloze in-ear oordopjes combineren de geluidsafstemming van Sennheiser met een open, niet-occlusieve pasvorm.

De ACCENTUM Open bevat een 11mm dynamische transducer die net buiten de gehoorgang zit. Door het open karakter van de oordop worden vermoeide oren voorkomen, terwijl gebruikers zich bewust blijven van hun omgeving. Het universele ontwerp maakt het dragen comfortabel, waardoor ooradapters of clips niet nodig zijn.

Met Bluetooth 5.3 en multipointconnectiviteit kunnen gebruikers gemakkelijk wisselen tussen meerdere apparaten, bijvoorbeeld voor het ontvangen van een gesprek op de laptop en daarna direct terugkeren naar muziek op de smartphone. De dubbele beamforming-microfoons zorgen voor een goede handsfree belkwaliteit en filteren achtergrondgeluid uit voor betere spraakverstaanbaarheid.

De combinatie van een open oordop en een lichte steel met touchbediening zorgt voor een comfortabele gebruikservaring. Elk oortje weegt slechts 4,4 gram - minder dan een speelkaart - en is eenvoudig uit te nemen wanneer dat nodig is. De oortjes bieden tot 6,5 uur afspeeltijd, en in totaal 28 uur in combinatie met de compacte oplaadcase. Met de snellaadfunctie levert 10 minuten opladen ongeveer 1,5 uur luistertijd op.

Beschikbaarheid en prijzen

De ACCENTUM Open is vanaf vandaag verkrijgbaar in de kleuren crème en zwart voor een adviesprijs van 89,90 euro.

Bekijk hier andere Sennheiser-producten op Kieskeurig.nl: