ID.nl logo
5 vragen over de IMSI-catchers van de FIOD
© CIDimport
Zekerheid & gemak

5 vragen over de IMSI-catchers van de FIOD

De belastingdienst kan vanaf vandaag iedereen met een mobiele telefoon afluisteren via zogeheten IMSI-catchers, eigen neppe zendmasten. Zogenaamd om fraude te bestrijden kan de fiscus zonder tussenkomst van de rechter op zoek naar fraudeurs. Hoe zit dat nou precies? 5 vragen over het plan.

De belastingdienst kan vanaf vandaag iedereen met een mobiele telefoon afluisteren via zogeheten IMSI-catchers. Zogenaamd om fraude te bestrijden kan de fiscus zonder tussenkomst van de rechter op zoek naar fraudeurs. Hoe zit dat nou precies?

1. Wat gaat er gebeuren?

De FIOD (de opsporings-tak van de Belastingdienst) wil zonder tussenkomst van de politie IMSI-catchers gaan inzetten om vooral anonieme telefoonnummers te achterhalen. Op die manier kan de dienst onderzoek naar naar bijvoorbeeld belastingfraudeurs, zonder dat daar vooraf toestemming voor hoeft te worden gevraagd.

Op dit moment mag de FIOD al wel gebruik maken van zulke technieken, maar die bevoegdheden worden uitgebreid zodat het makkelijker voor de organisatie wordt om ze in te zetten.
 

2. Wat is nu de situatie?

IMSI-catchers worden nu ook al af en toe ingezet, ook door de FIOD. Daarvoor moet de fiscus echter samenwerken met de Nationale Politie. Die legt daarvoor een verzoek neer bij de Officier van Justitie, die per geval moet beoordelen of zo'n catcher mag worden ingezet.

Dat is omslachtig, en dat wil de FIOD liever niet. In de nieuwe maatregel is opgenomen dat de FIOD niet hoeft samen te werken met de politie, én dat er geen toestemming hoeft te worden gevraagd aan de Officier van Justitie.

Overigens is de FIOD niet de enige die met IMSI-catchers werkt. Ook de inlichtingendiensten AIVD en MIVD mogen zulke zendmasten plaatsen voor onderzoek. Ook zij hebben geen toestemming vooraf nodig.
 

3. Wat is een IMSI-catcher?

Een IMSI-catcher is een soort mobiele zendmast. Daarmee kan telefoonverkeer worden onderschept. Een IMSI-catcher voert een man-in-the-middle-aanval uit, waarbij de gebruiker een eigen zendmast maakt. Al het telefoon-verkeer in de buurt maakt automatisch verbinding met die mast, wat vervolgens weer wordt doorgestuurd naar de echte zendmast van de provider. Een gebruiker kan daardoor niet detecteren of hij afgeluisterd wordt of niet.

Met een IMSI-catcher is het mogelijk om al het data-verkeer van een toestel af te luisteren. Het gaat daarbij om telefoonverkeer, maar ook internetverkeer zoals de inhoud van emails of webpagina's.

De catcher zoekt echter, zoals de naam al verklapt, naar het IMSI-nummer van een telefoon. Dat staat voor 'International Mobile Subscriber Identity' en wordt gebruikt om gebruikers te identificeren per abonnement of prepaid-kaartje. Het is de tegenhanger van een IMEI-nummer, dat specifiek voor telefoons bedoeld is.
 

4. Waarom wil de Fiod dat?

In de eerste plaats zijn de catchers bedoeld om anonieme telefoonnummers te kunnen achterhalen en te volgen. Als iemand een abonnement heeft, kan diegene makkelijk worden gevolgd via andere kanalen. Dat is echter lastiger wanneer die persoon een prepaid-telefoon en -simkaart koopt. Die zijn moeilijker te traceren.

De FIOD wil de opsporing daarvan echter makkelijker maken, omdat ze bijvoorbeeld criminelen willen volgen die aan witwassing doen. Als die daarvoor een prepaid-telefoon gebruiken, is het moeilijk die personen te traceren.

Met een IMSI-catcher kan de FIOD een soort hotspot maken op een plek waarvan ze weten dat een verdachte zich bevindt. Alle nummers in de omgeving maken dan verbinding met die hotspot, zodat de opsporingsdiensten het IMSI-nummer van een telefoon kunnen bemachtigen. Met dat nummer is het mogelijk om een nummer in de toekomst overal te traceren.
 

5. Wat betekent zo'n IMSI-catcher voor je privacy?

Het grote nadeel van een IMSI-catcher is dat die werkt als een sleepnet, en dat je er niet gericht mee kunt zoeken naar een specifieke telefoon. Als de opsporingsdiensten zo'n zendmast opzetten, dan maken alle telefoons in de omgeving daar verbinding mee.

Een IMSI-catcher heeft een groot nadeel: Je kunt hem alleen als sleepnet gebruiken. Het is niet mogelijk de techniek in te zetten voor een specifiek toestel, maar alleen voor alle telefoons in een omgeving. Dat betekent dat de catcher van de tientallen of zelfs honderden mensen in de buurt het verkeer opvraagt én afluistert: Niet alleen van verdachten, maar vooral van onschuldige burgers.

Overigens vindt minister Kamp (Economische Zaken, waar de Belastingdienst onder valt) niet dat de catchers een gevaar voor de privacy zijn. "De verwachte gevolgen voor burgers zijn nihil", zegt hij in een verklaring. "De wijziging is slechts een beperkte uitbreiding van wat er nu al mogelijk is."

▼ Volgende artikel
Nieuwe Miele koel- en vrieskasten zijn energiezuinig en ergonomisch
Huis

Nieuwe Miele koel- en vrieskasten zijn energiezuinig en ergonomisch

Miele heeft een nieuwe generatie koel- en vrieskasten geïntroduceerd die speciaal zijn ontworpen voor inbouw onder het werkblad. Deze zijn ideaal voor kleine huishoudens en komen met verbeterde energiezuinigheid, meer gebruiksgemak en ergonomische details. Klanten kunnen kiezen uit vier koelkasten en twee vrieskasten.

Bij deze onderbouwapparaten is bukken onvermijdelijk, maar slimme oplossingen maken het gebruik aangenamer. De lades in alle apparaten zijn gemakkelijk uitneembaar, waardoor ze rechtopstaand gevuld, gesorteerd of schoongemaakt kunnen worden. De deurvakken van de koelkasten zijn in hoogte verstelbaar voor meer flexibiliteit.

Het deelbare 'FlexiBoard' glazen plateau biedt variabiliteit, waardoor hoge containers of verpakkingen rechtop en binnen handbereik kunnen worden geplaatst.Bijzonder praktisch in een relatief kleine koelkast is het dynamische koelsysteem 'DynaCool'. Dit zorgt voor een constante temperatuur in het hele interieur, zodat het niet nodig is om de inhoud na het boodschappen doen te herschikken.

De nieuwe generatie wordt compleet gemaakt door uitgebreide, vaatwasserbestendige accessoires, zachte deursluiting dankzij 'SoftClose', de handige 'NoFrost'-functie voor vriezers (geen handmatig ontdooien meer) en netwerkfunctionaliteit.Om een consistent keukenontwerp te garanderen, biedt Miele apparaten met de standaard nishoogte van 82 centimeter, evenals één model per categorie voor de nieuwe comforthoogte van 86 tot 92 centimeter. Dit betekent dat een extra paneel in deze nissen niet langer nodig is. Er is ook een model met uittrekbare trolleys beschikbaar. Hier vervangen uittrekbare elementen de gebruikelijke lades en worden ze direct van bovenaf bediend.

Energiezuiniger

Alle apparaten van de nieuwe generatie zijn aanzienlijk energiezuiniger. De modellen vallen in energieklasse C of D, waardoor ze één klasse zuiniger zijn dan hun voorgangers."We hebben bij de ontwikkeling van deze nieuwe generatie koelkasten bijzondere aandacht besteed aan de combinatie van ergonomie en duurzaamheid," zegt Ursula Wilms van Miele.

Beschikbaarheid en prijzen

Alle modellen uit de nieuwe generatie Miele koel- en vrieskasten zijn per direct verkrijgbaar in de winkels. Exacte adviesprijzen zijn niet bekend gemaakt.

Bekijk hier andere Miele-koelkasten op Kieskeurig.nl:

▼ Volgende artikel
Je tuin zomerklaar maken? Mei is hét moment!
© Olga Gorevan
Huis

Je tuin zomerklaar maken? Mei is hét moment!

Zodra de zon zich vaker laat zien, is het heerlijk om buiten te zijn. Mei is dan ook hét moment om je tuin zomerklaar te maken. Door nu de handen uit de mouwen te steken, zorg je dat alles er straks fris en verzorgd bij staat. Nieuwe planten, gesnoeide hagen, een opgeruimde border – dit is de maand om je tuin die welverdiende opfrisbeurt te geven.

Dit doe je deze maand in de tuin:

  • Zaaien en hagen planten
  • Extra aandacht geven aan nieuwe planten
  • Snoeien
  • Je gazon maaien en bemesten

Het jaar rond lekker bezig zijn in de tuin? Kijk dan op onze tuinkalender.

Zaaien en hagen planten

Hoewel de lente volop bezig is, is het slim om het vliesdoek nog even paraat te houden. Vooral in de eerste helft van mei kan het 's nachts nog flink afkoelen. Na IJsheiligen, op 14 mei, kunnen de kuipplanten en eenjarigen definitief naar buiten. Dan is de kans op nachtvorst vrijwel voorbij. Ook met zaaien kun je nu los. Klaprozen, leeuwenbekjes, korenbloemen, zonnebloemen, madeliefjes of duizendschoon – die mogen allemaal direct de volle grond in. Zomerbollen kun je alvast in potten zetten, dan zijn ze straks makkelijk over te planten naar de border. Heb je plannen voor een nieuwe haag? Wacht daar niet te lang mee. Tot half mei kun je nog heesters en coniferen planten.

Extra aandacht geven aan nieuwe planten

Nieuwe planten hebben in deze periode extra water nodig. Gebruik bij voorkeur water uit de regenton – dat is al op temperatuur en beter voor de wortels. Sproei je met leidingwater? Laat het dan als een fijne nevel op de planten vallen, in plaats van er met harde stralen op te richten. Zo voorkom je schade aan jonge scheuten. Een laag mulch helpt de bodem vochtig te houden en voorkomt dat de aarde uitdroogt. Slakken op pad? Strooi wat zaagsel of fijngemalen eierschalen rond de jonge planten, dat houdt ze op afstand. En vergeet de klimplanten niet: die groeien nu razendsnel en kun je het best op tijd aanbinden.

Lees ook: Slakken in de tuin? 8 tips om ervan af te komen

©Zoiakostina | Zoja

Snoeien

Na IJsheiligen kun je de buxus snoeien. Kies bij voorkeur een bewolkte dag, zodat de jonge snoeipunten niet verbranden in de zon. Ook de liguster, laurier, hulst en haagbeuk kun je nu bijwerken. Controleer wel even of er geen vogelnestje in de haag zit voor je aan de slag gaat. Rozen op stam en perkrozen mag je nu drie tot vijf ogen terugsnoeien. Bij vroegbloeiende struiken zoals ranonkelstruik en spirea knip je de uitgebloeide bloemen weg. Zo steekt de plant zijn energie in nieuwe bloemknoppen. Ook voorjaarsbloeiers zoals tulpen, narcissen, hyacinten, rododendrons en de kerstroos kun je nu ontdoen van oude bloemen. En de fuchsia? Die top je juist, zodat hij mooi vertakt.

Lees ook: Welke snoeischaar voor welke snoeiklus?

©SKT Studio - stock.adobe.com

Je gazon maaien en bemesten

Het is al volop lente, maar een flinke regenbui kan nog steeds voor wateroverlast zorgen. Blijft het water op plekken in de tuin staan of voelt de grond te nat aan? Prik dan met een mestvork in de bodem en beweeg deze voorzichtig heen en weer. Zo kan het regenwater beter wegzakken. En als er toch regen wordt voorspeld: dat is hét moment om je gazon te bemesten. Herhaal dit na een maand om het gras sterk en gezond te houden.

In mei maakt het gras een groeispurt. Je kunt het gazon dan één tot twee keer per week maaien – of je doet mee aan Maai Mei Niet. Door een maand niet te maaien, geef je bijen, vlinders en andere insecten meer bloeiende planten om van te leven. Vind je een hoog grasveld geen gezicht? Maai dan alleen een deel en laat de rest staan.

Niet alleen het gras groeit hard, ook het onkruid laat zich volop zien. Trek het eruit op droge dagen, dan komt het niet makkelijk terug. Schoffelen kan ook, maar wees voorzichtig: de wortels van andere planten kunnen daarbij beschadigd raken. Door bodembedekkers te planten maak je het onkruid bovendien lastiger om terrein te winnen.

Lees ook: Grasmaaien: fluitje van een cent met deze tips