ID.nl logo
10 irritante problemen in Word opgelost
© PXimport
Huis

10 irritante problemen in Word opgelost

Microsoft Word is een veelzijdig programma, maar iedereen die regelmatig met het programma werkt, is weleens problemen tegengekomen. Heel soms zijn dat daadwerkelijke bugs of andersoortige fouten in de software, maar meestal zijn het gewoon zaken die eenvoudig op te lossen zijn. Wij hebben tien van dit soort problemen voor je op een rijtje gezet, en bieden je daar uiteraard ook de oplossing voor.

Tip 01: Beschadigd document

Het is de nachtmerrie van iedereen die veel werk steekt in z’n Word-documenten. Heb je keihard gewerkt aan een compleet boekwerk, en vlak voordat je het wilt gebruiken of versturen, kun je het document ineens niet meer openen. Een magische oplossing is her helaas niet voor, soms zijn bestanden echt onherstelbaar beschadigd. Maar voordat je direct deze conclusie trekt, kun je nog twee dingen proberen. Start Word, klik op Bestand / Openen en zoek naar het bestand dat je wilt openen. Klik vervolgens op Bladeren en kies in het uitklapmenu van de knop Openen voor Openen en herstellen. Word zal dan proberen om het document te herstellen. Een andere optie (die Microsoft suggereert) is het document in te voegen in een ander document. Klik hiervoor in het lint op het tabblad Invoegen en vervolgens op Object invoegen. Kies het juiste bestandstype en blader naar het gewenste document. Werkt het? Sla dit document dan op als een nieuw document, waarmee je het probleem oplost. Kleine tip: als je in de cloud werkt, kun je altijd terug naar vorige versies van het document. Hierdoor heb je altijd wel een werkende versie tot je beschikking (zij het dat je dan wel het een en ander kwijt bent).

©PXimport

Tip 02: Bestand opent traag

Word zit barstensvol handige functies, maar dat is natuurlijk geen excuus om traag te functioneren. Dat is gelukkig standaard ook niet zo, maar soms kan het ineens zeer lang (tot zelfs meer dan een minuut) duren om een Word-document te openen. Daar kunnen veel verschillende oorzaken voor zijn, maar een van de meest voorkomende is een geïnstalleerde add-on die in Word niet goed functioneert. Voor de goede orde, een add-on kan iets heel eenvoudigs zijn, zoals een knop die je in staat stelt om direct vanuit Word op je Dymo-printer af te drukken. Om te controleren of een add-on je dwarszit, kun je proberen om Word op te starten zonder add-ons. Klik op Start (in Windows, niet in Word), typ winword /a en druk op Enter. Word zal nu worden gestart zonder alle invoegtoepassingen. Wanneer je nu je Word-documenten op volle snelheid kunt openen, weet je dat een van je add-ons het probleem vormt. Schakel dan een voor een de add-ons uit om te controleren welke voor de vertraging zorgt.

Met Alle markeringen zie je duidelijk wat er gewijzigd is in een document

-

Tip 03: Wijzigingen zien

Wijzigingen bijhouden is een functie die wij op de redactie met grote regelmaat gebruiken. De functie houdt precies bij wat je in een document verandert, zodat een ander niet het hele document door hoeft te spitten om te zien wat je gewijzigd hebt. Soms lijkt de functie echter niet te werken. Dan klik je op Wijzigingen bijhouden, maar in plaats van dat je de rode tekst ziet om aan te geven wat er veranderd is, zie je alleen een rood streepje aan het begin van de zin, of zelfs helemaal niets. Dat is geen bug, het is de modus waarin Wijzigingen bijhouden op dat moment is ingeschakeld. Heeft iemand heel veel gewijzigd in een document, dan staat het vol met rode markeringen en zijn de bomen door het bos niet meer te zien. Om die reden kun je ze verbergen door in het lint te klikken op Controleren / Bijhouden en in het uitklapmenu bovenin te klikken op Eenvoudige markeringen of Geen markeringen. Staat een van deze keuzes geselecteerd, dan zie je dus in de kantlijn alleen maar het rode streepje of zelfs helemaal niets. Wil je zien welke wijzingen er in de tekst zijn aangebracht, kies dan in dat uitklapmenu voor Alle markeringen.

©PXimport

Tip 04: Pagina eindigt

Iedereen die met Word werkt, kan beamen dat het soms wel lijkt alsof het programma een eigen wil heeft. Tekst verspringt of staat ineens in kolommen of een pagina eindigt ineens halverwege. Hoe vreemd dit soort problemen soms ook lijken, we kunnen je garanderen dat het nóóit Word is die besloten heeft om er zelf een feestje van te maken. Er zit een logische reden achter: om te bepalen wat voor opmaak er in een document gebruikt moet worden, gebruikt Word speciale tekens, die de toepasselijke naam Verborgen opmaaksymbolen dragen. Zo is een pagina-einde één van die symbolen. Wanneer je problemen ervaart met een pagina die op een gekke plek eindigt (of tekst die plotseling in kolommen staat), kun je het beste op het pictogram klikken voor de genoemde verborgen opmaaksymbolen (het lijkt wat op een muzieknoot en je vindt hem in het lint, tabblad Start, boven het kopje Alinea. Als je deze weergave aanzet, zie je dat alles, van spaties tot regeleindes, wordt geregeld met behulp van zo’n symbool. Pagina-einde is ook zo’n symbool. Verwijder je dit symbool, dan verwijder je ook het pagina-einde. Op die manier kun je ‘rommel’ uit je document halen.

©PXimport

Tip 05: Tussenruimtes

Twee kolommen met tekst kun je gemakkelijk scheiden door middel van spaties, maar verstandig is dat niet, want de ruimte is daardoor niet consistent en die kleine verschillen maken het document heel slordig. Bovendien heeft Word de neiging om ‘slim’ op te treden en een aantal van deze spaties om te zetten in een tab (de functie die bedoeld is voor witruimte). Als de ene reeks spaties wel wordt omgezet, en de andere niet, kloppen je witruimtes helemaal niet meer en lijkt het wederom alsof het document een eigen wil heeft terwijl Word slechts probeert je ‘fouten’ te herstellen. De oplossing? Spaties alleen gebruiken waarvoor ze bedoeld zijn, om ruimte te creëren tussen twee woorden. Wil je kolommen creëren, typ dan eerst het woord en druk daarna net zo lang op de tabtoets tot je de gewenste ruimte hebt. Heb je zo’n document met spaties en tabs door elkaar, schakel dan de functie Verborgen symbolen in om met eigen ogen te zien waarom Word er geen kaas van kan maken.

©PXimport

Word gaat ervan uit dat er voor en na een stuk tekst altijd een spatie moet komen te staan

-

Tip 06: Spaties bij plakken

De mogelijkheid om tekst te kopiëren/knippen en plakken in Word heeft ons werkproces door de jaren heen een stuk efficiënter gemaakt. Toch gaat er met dit plakken voor je gevoel ook weleens iets mis, bijvoorbeeld wanneer je een woord midden in een bestaande tekst wilt plakken. Er verschijnt dan plotseling een spatie voor én na het geplakte woord, terwijl je die spatie niet mee gekopieerd hebt uit de brontekst. Word gaat er echter van uit dat je voor en na tekst die je plakt altijd een spatie wil hebben (wat niet onlogisch is) en voegt deze gemakshalve alvast voor je toe. Heb je daar geen behoefte aan, dan kun je dit uitschakelen door te klikken op Bestand / Opties / Geavanceerd. Scrol dan naar het kopje Knippen, kopiëren en plakken. Klik nu op de knop Instellingen naast Slim kopiëren en plakken gebruiken. In dat menu kun je de spaties uitschakelen, plus nog wat andere handigheidjes die Word automatisch toepast.

©PXimport

Tip 07: Plakken en opmaak

Wanneer je iets uit een document kopieert en wilt plakken in een ander Word-document, gaat het zo nu en dan nog weleens mis met de opmaak van die tekst. De opmaak van het document waaruit je de tekst hebt gekopieerd blijft dan behouden, en dat conflicteert vaak met de opmaak van het document waarin je aan het werk bent. Hoewel er een optie is in Word om te plakken zonder opmaak, hebben wij vaak Kladblok openstaan waarin we eerst even de tekst plakken, omdat Kladblok alle opmaak van een tekst stript. Je kunt echter ook aangeven in Word dat de geplakte tekst z’n oorspronkelijke opmaak moet vergeten en zich moet aanpassen aan het document waarin het geplakt wordt. Je doet dit door te klikken op Bestand / Opties / Geavanceerd en te zoeken naar het kopje Knippen, kopiëren en plakken. Daar zie je onder andere de opties Plakken binnen hetzelfde document en Plakken tussen twee documenten. In de uitklapmenu’s van die functies kun je aangeven hoe je wilt dat er met de opmaak van die documenten wordt omgesprongen.

©PXimport

Tip 08: Plakvenster

Er is nog één optie die we willen bespreken met betrekking tot het kopiëren, knippen en plakken, en dat is wat ons betreft iets dat Microsoft beter had kunnen doen. Wanneer je tekst of een ander element in je Word-document plakt, verschijnt er een klein venstertje in beeld met allerlei handige plakopties (waaronder de opties die we in tip 7 hebben besproken). Het is natuurlijk superhandig dat Microsoft hier een snelkoppeling naar heeft gemaakt, het probleem is alleen dat deze doorgaans behoorlijk in de weg staat waardoor hij eerder irritant is dan nuttig. Wil je permanent van dit venster af, ga dan wederom naar Bestand / Opties / Geavanceerd en het deel Knippen, kopiëren en plakken. Verwijder nu het vinkje bij de optie Knoppen voor plakopties weergeven wanneer inhoud wordt geplakt. Het venstertje wordt nu niet meer getoond, maar de opties zelf zijn natuurlijk nog gewoon te benaderen zoals omschreven in tip 7.

©PXimport

Tip 09: Kop en paragraaf

Je hebt een tekst getypt beginnend met een kop en daaronder de tekst. Vervolgens wil je een stijl toepassen op die teksten, waarbij de kop logischerwijs anders opgemaakt wordt dan de tekst eronder. Maar zo gauw je een stijl aan je kop toevoegt, neemt ie direct de tekst daaronder mee, en dat was natuurlijk niet de bedoeling. Dat zoiets gebeurt, ligt aan het gebruik van de Enter. Er bestaan zowel harde als zachte enters. Is er een zachte enter gebruikt, wat je doet door Shift ingedrukt te houden terwijl je op Enter drukt, dan ziet Word dat als één alinea, en krijgt alles dezelfde opmaak. De oplossing is heel eenvoudig: wil je aan de slag met de opmaakstijlen, maak dan gebruik van harde enters (door alleen maar de Enter-toets in te drukken).

©PXimport

Automatisch genummerde lijsten: een van de grootste frustraties in Word

-

Tip 10: Genummerde lijsten

We eindigen met een van de grootste frustraties tijdens het werken met Word: genummerde lijsten. Dit probleem is direct gerelateerd aan het probleem met de witruimtes. Je typt een cijfer in Word, plaatst er wat witruimte tussen en je drukt op Enter. Op dat moment probeert Word je te helpen door slim te zijn en de cijfers met witruimte om te zetten in een genummerde lijst, zodat er automatisch een cijfer wordt toegevoegd wanneer je weer op Enter drukt. Helaas gaat dit niet altijd helemaal goed, want soms schakelt de functie zich pas in bij cijfer twee of drie, die dan ineens één en twee zijn, waardoor de volledige nummering niet meer klopt. Je beste optie is je er niet tegen te verzetten. Handiger is gewoon handmatig een genummerde lijst te maken. Klik daarvoor in het lint op het tabblad Start bij het kopje Alinea op de optie Nummering om zelf een nummeringslijst te starten.

©PXimport

AutoOpmaak

Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen, worden veel ‘problemen’ in Word veroorzaakt door de poging van Microsoft om het programma slimmer te maken. Omdat iedereen zijn eigen manier van werken heeft, zorgt dat soms voor conflicten. Heb je daar vaak last van, dan kun je op een andere manier leren werken, en op de lange termijn heeft dat was ons betreft de voorkeur. Maar heb je geen tijd voor of zin in, weet dan dat je dat slimme gedrag van Word ook kunt uitschakelen. Klik daarvoor op Bestand / Opties / Controle / AutoCorrectie-opties. Klik nu op het tabblad AutoOpmaak om alle opties te zien die Word automatisch voor je aanpast. Schakel de vinkjes uit voor de opties die je liever zelf in de hand hebt.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 draagbare bluetooth-speakers voor minder dan 90 euro
© Olga Demina | stock.adobe.com
Huis

Waar voor je geld: 5 draagbare bluetooth-speakers voor minder dan 90 euro

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een goede bluetooth-speaker voor mee op vakantie? Wij zochten vijf modellen voor je uit voor minder dan 90 euro.

Een draagbare bluetooth-speaker is superhandig als je graag muziek luistert, waar je ook bent. Je koppelt ze in een paar seconden aan je telefoon of tablet, en je kunt meteen je favoriete playlist afspelen – zonder gedoe met kabels of ingewikkelde installatie. Gewoon aanzetten, verbinden en gaan met die beat. Wij zochten vijf modellen voor buiten voor je op, voor minder dan 90 euro.

JBL FLIP 6

Deze Flip 6 van JBL neem je makkelijk overal mee naartoe, maar produceert ondanks zijn compacte formaat toch flink wat geluid. Hij is klein genoeg om in je tas te gooien, maar als je hem aanzet, komt er verrassend veel bas en helderheid uit. Perfect voor op het strand, in het park of gewoon thuis op de keukentafel. Hij kan tegen een stootje – letterlijk – en is helemaal waterdicht. Dus regen of zwembad? Geen probleem. De batterij gaat zo'n 12 uur mee, dus je komt wel een dagje door. En heb je een vriend die ook een JBL-speaker heeft? Dan kun je ze koppelen voor dubbel zoveel geluid.

💪 Gewicht: 941 gram
🌊 Waterdicht: IP67
🔊 RMS-vermogen: 10 watt
🔋 Speelduur: 12 uur

Marshall Willen

De Marshall Willen valt op: niet alleen qua geluid, maar ook door z'n iconische rock-'n-roll-uiterlijk. Hij past makkelijk in je jaszak en maakt indruk met z'n kraakheldere geluid. Ondanks z'n formaat krijg je verrassend veel punch. De accu gaat gerust een hele dag mee en je kunt 'm gewoon meenemen onder de douche of in de regen – hij is namelijk waterdicht. Wat ook fijn is: hij heeft een handige clip waarmee je 'm ergens aan kunt hangen. Ideaal voor onderweg of op de fiets.

💪 Gewicht: 476 gram
🌊 Waterdicht: IP67
🔊 RMS-vermogen: 10 Watt
🔋 Speelduur: 15 uur

Sony ULT Field 1

De Sony ULT Field 1 is compact, makkelijk te dragen en zit verrassend goed in elkaar. Wat echt opvalt is de bas: lekker diep en vol. En als je dat niet genoeg vindt, zet je gewoon de ULT-knop aan voor nog wat extra power. Hij is water- én stofdicht, dus je hoeft 'm niet te sparen. De batterij houdt het een uur of 12 vol, wat prima is voor een dagje buiten. Gewoon een fijne, robuuste speaker die doet wat je nodig hebt.

💪 Gewicht: 650 gram
🌊 Waterdicht: IP67
🔊 RMS-Vermogen: 30 Watt
🔋 Speelduur: 12 uur

Ultimate Ears WONDERBOOM 4

De WONDERBOOM 4 is klein, rond en vrolijk, maar klinkt alsof-ie twee keer zo groot is. Zet hem in het midden van de kamer of je picknickkleed en iedereen hoort even goed wat er speelt, dankzij 360° geluid – en dat werkt verrassend goed. Hij is waterdicht én kan drijven, dus hij mag mee in bad of op een bootje, zolang je 'm maar niet lang onder water houdt. De batterij gaat ongeveer 14 uur mee, en als je er twee hebt, kun je stereo afspelen. Kortom: klein ding, groot geluid, nul zorgen.

💪 Gewicht: 420 gram
🌊 Waterdicht: IP67
🔊 RMS-Vermogen: niet opgegeven
🔋 Speelduur: 14 uur

Denver BTG-615

Denver is misschien nog niet zo bekend als de grote merken, maar deze 15 Watt BTG-615 verrast zeker. Voor een speaker onder de 50 euro krijg je een stevig geluid en een leuke lichtshow dankzij de ingebouwde leds. Perfect voor feestjes in je woonkamer of buiten op het balkon. Hij is spatwaterdicht, dus een beetje regen overleeft-ie wel. De batterij gaat zo'n 5 uur mee - dat is wel een stuk minder dan de andere hier besproken modellen, maar in principe voldoende voor een middagje muziek. En met een handvat bovenop neem je hem zo mee. Geen poespas, gewoon een leuke speaker die doet wat je verwacht.

💪 Gewicht: 2 kg
🌊 Waterdicht: IPX5
🔊 RMS-Vermogen: 15 Watt
🔋 Speelduur: 5 uur

▼ Volgende artikel
SwitchBot introduceert nieuw slim deurslot met gezichtsherkenning en Hub 3
Zekerheid & gemak

SwitchBot introduceert nieuw slim deurslot met gezichtsherkenning en Hub 3

SwitchBot - bekend van onder meer automatische gordijnsystemen - heeft twee nieuwe producten aangekondigd die het smart home-aanbod van het bedrijf verder uitbreiden. Het gaat om de SwitchBot Lock Ultra Vision Combo en de SwitchBot Hub 3.

De SwitchBot Lock Ultra Vision Combo is volgens het bedrijf het eerste slimme deurslot dat achteraf geïnstalleerd kan worden en beschikt over 3D-gezichtsherkenning. Het systeem gebruikt meer dan 30.000 infraroodpunten om een gedetailleerde gezichtskaart te maken voor identificatie. De herkenning gebeurt binnen één seconde en is zeer veilig met een foutpercentage van minder dan 0,0001%. De gezichtskaarten worden lokaal opgeslagen met AES-128 encryptie.

Het deurslot biedt in totaal 18 verschillende manieren om de deur te openen, waaronder gezichtsherkenning, automatische ontgrendeling, NFC-kaarten, vingerafdrukherkenning, app-bediening en spraakcommando's. Het is ontworpen voor vrijwel universele compatibiliteit en past op 99,9% van de bestaande deursloten zonder dat er geboord of verbouwd hoeft te worden.

Met het FastUnlock-systeem zorgt het slot voor een snelle ontgrendeling door een permanente Bluetooth-verbinding met het Keypad Vision te onderhouden. De motor is 122,2% sneller en heeft 10,5% meer kracht dan de vorige versie, terwijl het geluidsniveau laag blijft met slechts 20 dB. Er zijn verschillende modi beschikbaar, waaronder een speciale Nachtmodus die zorgt voor een stillere werking tijdens de nachtelijke uren.

Het slot is voorzien van een driefasig batterijsysteem met een grote oplaadbare hoofdbatterij die tot 9 maanden meegaat, een back-up CR123A-batterij en een elektrolytisch noodontgrendelingssysteem voor situaties waarin de hoofdbatterij leeg is.

Naast de Lock Ultra Vision Combo heeft SwitchBot ook de Hub 3 gepresenteerd. Deze hub dient als centraal besturingspunt voor het slimme huis en ondersteunt Matter. De Hub 3 kan meer dan 100.000 infrarood-apparaten, streamingdiensten en andere SwitchBot-producten integreren. Het apparaat kan tot 30 programmeerbare commando's versturen om automatiseringsscenario's te activeren met Matter-compatibele producten van andere merken die al zijn geïntegreerd in Apple Home.

De Hub 3 heeft een Dial Master draaiknop voor de bediening van volume van verbonden apparaten zoals televisie en hifi, temperatuur en andere functies. Ook biedt het apparaat aanpasbare scèneknoppen en real-time monitoring van binnen- en buitenomgevingsgegevens. Het kan daarnaast aangepaste automatiseringsroutines maken die energiebesparend gedrag ondersteunen.

SwitchBot kondigt aan dat er binnenkort meer nieuwe producten onthuld zullen worden via hun YouTube-kanaal, waaronder de SwitchBot AI Hub, Smart Video Doorbell, K20+ Pro, Garage Door Opener, Plug Mini (EU), Safety Alarm, Smart Radiator Thermostat en een nieuwe lichtserie.

Beschikbaarheid en prijzen

De SwitchBot Lock Ultra Vision Combo is verkrijgbaar via de officiële website van SwitchBot en Amazon voor een adviesprijs van 299,99 euro. Er is ook een Lock Ultra Touch Combo beschikbaar voor een adviesprijs van 249,99 euro. De SwitchBot Hub 3 is vanaf nu verkrijgbaar voor een adviesprijs van 129,99 euro.


Bekijk andere SwitchBot-producten op Kieskeurig.nl: