Wat is een e-foil en wat kun je ermee?

Wat is een e-foil en wat kun je ermee?

Geplaatst: 13 oktober 2022 - 17:32

Aangepast: 26 januari 2023 - 09:02

Wesley Akkerman

Wanneer we het over e-foils en foiling hebben, dan hebben we het over zogenaamde electric hydrofoil boards. Maar wat is een e-foil eigenlijk en wat kun je er precies mee?

Een electric hydrofoil board is in goed Nederlands vertaald een (draag)vleugelboot. Wellicht ben je daar wel bekend mee. Dit zijn boten die onder de romp voorzien zijn van speciale draagvleugels, die bij de vaart uit het water komen en gedragen worden door die vleugels. Dit fenomeen leidt tot een aanzienlijke vermindering van de waterweerstand. Daardoor kun je behoorlijk hard over het water varen. De e-foil, zoals het board afgekort genoemd wordt, is dit ook, maar dan in het klein.

 

Of nou ja, dan kun je niet helemaal letterlijk nemen. De e-foil pakt elementen van een surfboard en zo’n vleugelboot en maakt daar een nieuw, compact product van. De vleugels, als je daar al écht van kunt spreken, zitten onder het water en worden met een flink koppelstuk aan dat board vastgemaakt. Omdat het board boven het water uitsteekt, lijkt het net alsof je dus over het water vliegt.

 

Bestaan er niet ook toevallig elektrische surfboards? Dat klopt. En wat heb je dan precies aan zo’n efoil? Nou, de laatstgenoemde heeft dus veel minder weerstand van het water. En komt een e-foil eenmaal op gang , dan gaat de ingebouwde accu in veel gevallen veel langer mee dan die van een elektrisch surfboard.

 

De compacte surfboards zijn sinds 2017 behoorlijk in populariteit gestegen, maar de trend kwam pas echt op gang aan het einde van 2018. Toen bracht het merk Takuma een modulair model op de markt, met onderdelen die ook zonder batterij of motor werken. Sindsdien kom je e-foils op allerlei soorten stranden tegen. Je kunt hem voor verschillende soorten sporten inzetten: surfen, kiteboarden en zeilen. Het is maar net wat je wil of waar je naar op zoek bent.

Een e-foil

© NICOLAS PARNEIX

Zo werkt een e-foil

 

Het idee achter de e-foil is dat die in een opwaartse hoek door het water zeilt. Daardoor wordt het water om het board heen omlaag gedrukt. En omdat de beweging het water omlaag drukt, vormt er een waterdruk dat ervoor zorgt dat het board omhoog geduwd wordt. Daardoor komt het board zelf boven het water uit en lijkt het dus alsof je vliegt over het water.

 

Zo’n e-foil kan van verschillende materialen gemaakt worden. Veel fabrikanten kiezen voor een omhulsel gemaakt van koolstofvezel, omdat dit licht en duurzaam is. Maar andere partijen geven de voorkeur aan opblaasbare boards, aangezien die goedkoper geproduceerd kunnen worden. Bovendien zijn die gemakkelijker te verplaatsen van punt A (de garage of schuur) naar punt B (het strand). Het grote nadeel van deze boards is dat er meer waterweerstand is, waardoor je minder glad over het water beweegt wanneer je op en neer gaat.

 

Meestal hebben e-foils ergens een gewicht van tussen de dertig en veertig kilo. Dat gewicht zit hem voornamelijk in de onderdelen voor de motor en de accu. Een gemiddelde vliegtijd van ongeveer zestig minuten is gebruikelijk, maar er zijn ook modellen die de surftijd kunnen oprekken naar zeventig tot zelfs negentig minuten. De maximale snelheid ligt meestal op twintig kilometer per uur, maar sommige electric hydrofoil boards kunnen topsnelheden van vijftig kilometer per uur behalen.

Surfen op een e-foil

 

In tegenstelling tot reguliere surfers, hoef je dus niet per se te wachten op een grote golf om op gang te komen. Je kunt e-foilen op allerlei wateren; we hebben eerder de zee genoemd, maar je kunt ook even oefenen of gewoon genieten in een meer of de show stelen op de grachten. Je komt op snelheid door het boord op en neer te pompen, en met genoeg kracht kan de waterweerstand dus voor genoeg druk zorgen waardoor je al gauw enkele kilometers per uur over het water zweeft.

 

Voordat je het water onveilig maakt, zijn er nog wat aandachtspunten die je mee kunt nemen ter voorbereiding.

 

  • Zorg ervoor dat je goed beschermd bent; draag een zwemvest en een helm, aangezien je best hard op het water kunt vallen.

  • Stel de maximale snelheid aanvankelijk niet te hoog in en oefen vaak. Later kun je de snelheid aanpassen.

  • Begin op je buik en peddel wat vooruit. Merk je dat het board sneller gaat, dan is het de bedoeling om je gewicht naar voren te verplaatsen. Sta pas op wanneer je er vertrouwen in hebt.

  • Let op je snelheid: als je te snel of te langzaam gaat, kan het board instabiel worden. Wordt het board toch instabiel, spring dan naar de zijkant; spring nooit naar voren.

  • Lees uiteraard goed de handleiding door en kijk wat filmpjes op YouTube om bekend te raken met de manier waarop je zo’n board perfect bestuurt. Oefening baart kunst.

 

Mocht je al bekend zijn met de surfsport, dan is de sprong naar e-foil klein genoeg om bijvoorbeeld de stap voor het buiksurfen over te slaan. Beginnelingen doen er goed aan zich echt goed in te lezen, zodat ongelukken voorkomen kunnen worden. Alleen dan kun je op verantwoorde wijze genieten van deze bijzondere sport, die voor een flinke rush kan zorgen wanneer je eenmaal vliegt.


Bekijk hier het assortiment watersportartikelen bij Bol.com

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten