ID.nl logo
Vier fietsbestemmingen voor het najaar
© Hans de Looij
Mobiliteit

Vier fietsbestemmingen voor het najaar

Nu de 'R' weer in de maand zit, haken veel recreatieve fietsers af. Maar juist in het najaar zijn er genoeg mogelijkheden om te blijven fietsen. Met een goede voorbereiding en een mooie, zorgvuldig uitgestippelde route kun je volop genieten van het kleurrijke herfstlandschap en de rust op de fietspaden. Wij hebben vier prachtige fietsbestemmingen voor je uitgezocht.

Download nu de E-bike Duurtest-resultaten

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl E-bike Duurtest resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl E-bike nieuwsbrief.

In dit artikel laten we je kennismaken met vier prachtige fietsbestemmingen:

• De Hoge Veluwe met haar adembenemende natuur
• De veelzijdige Randstad met de Engelandvaardersroute • De unieke Waddeneilanden
• Het Brabantse landschap waar je het erfgoed van Vincent van Gogh kunt ervaren

Lees ook: Fietsen in de herfst: hier moet je op letten

Ontdek het Nationale Park De Hoge Veluwe

Nationaal Park De Hoge Veluwe is een van de mooiste plekken om in het najaar te fietsen. De uitgestrekte bossen kleuren dan in prachtige tinten geel, oranje en rood. Met meer dan 40 kilometer aan fietspaden kom je door verschillende landschappen: loof-, naald- en gemengde bossen, droge heidevelden en indrukwekkende stuifzandgebieden. Onderweg kun je een bezoek brengen aan het Kröller-Müller Museum, waar kunst en natuur elkaar ontmoeten. Fietsroutes zijn verkrijgbaar bij de balie van het Museonder, maar je kunt ook eenvoudig navigeren via de bekende ANWB-paddenstoelen. De iconische Witte Fiets maakt deel uit van het park. Verspreid over fietsenstallingen bij het Marchantplein, het Kröller-Müller Museum, Jachthuis Sint Hubertus en de ingangen van Hoenderloo, Otterlo en Schaarsbergen staan er 1.800 klaar. Bij aankomst stap je dus direct op een fiets. Deze gratis fietsen zijn uitgerust met kinderzitjes en er zijn ook kinderfietsen beschikbaar (zonder zijwieltjes).

ℹ: Hoge Veluwe

©Hans de Looij

Park De Hoge Veluwe.

De Engelandvaardersroute in de Randstad

Half Nederland heeft de musical Soldaat van Oranje inmiddels gezien en dat smaakt naar meer. Na het boek, de film en de genoemde musical kun je het verhaal nu ook ervaren op de fiets. In samenwerking met de ANWB heeft de gemeente Wassenaar namelijk een speciale fietsroute ontwikkeld met de naam ‘Engelandvaardersroute’. De 55 kilometer lange route tussen Leiden en Den Haag voert langs belangrijke plekken, van binnenstad tot bunkers, uit zijn leven van verzetsheld Erik Hazelhoff Roelfzema. Het traject verbindt de steden Den Haag en Leiden met elkaar en voert door de drie landschappen van het gebied Duin Horst & Weide: de duinen, de landgoederenzone waar Wassenaar zo beroemd om is en het weidegebied bij vliegveld Valkenburg. Op verschillende plaatsen in het landschap zijn nog steeds overblijfselen te zien uit de Tweede Wereldoorlog, waaronder diverse bunkers.

ℹ: ANWB

©Irene Mulder

Engelandvaarders: bunker bij Scheveningen.

Ook interessant: 🍂 Herfst: zo kies je de beste regenkleding voor op de fiets

Het unieke eilandgevoel van de Wadden

Wanneer het najaar zich aandient, zakt de temperatuur, trekt de wind aan en regent het vaker dan ons lief is. Als fietser haak je dan snel af, maar gelukkig hebben wij de Wadden, die uitnodigen om de prachtige eilandnatuur te verkennen. Hier trotseer je met plezier de elementen en voel je de kracht van Moeder Natuur. Een fietsbezoek aan een van de Waddeneilanden begint al op de boot, wanneer je alles letterlijk even achter je laat. Ontdek wat de zee aan land heeft gebracht in juttersmusea en beklim vuurtorens voor een prachtig uitzicht over het landschap en de zee. Met de fiets ervaar je binnen enkele kilometers het bijzondere contrast tussen de Noordzee en de Waddenzee. Of je nu kiest voor Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland of Schiermonnikoog, elk eiland heeft zijn eigen charme en is perfect voor een korte fietsvakantie.

ℹ: Visit Wadden

©Hans de Looij

Fietsen op Ameland.

Het Brabantse verleden van Vincent van Gogh

Vincent van Gogh, een van de beroemdste kunstenaars ter wereld, is geboren en opgegroeid in Brabant. Tussen december 1883 en november 1885 woonde en werkte hij in Nuenen, een van de meest productieve periodes van zijn leven. In die tijd maakte hij maar liefst 194 schilderijen, waaronder het iconische De Aardappeleters, 313 tekeningen, 25 aquarellen en 19 schetsen in brieven. De 49 kilometer lange Van Gogh-fietsroute brengt je langs de belangrijkste Van Gogh-locaties in en rond Nuenen en geeft je een inkijk in het leven van de meester. De route leidt je onder andere langs het Van Gogh Village Museum, het kerkje waar zijn vader predikant was en de woning van de aardappeleters. Maar liefst 23 gebouwen en landschappen in dit gebied zijn direct verbonden met Van Goghs tweejarige verblijf, waarvan hij er 14 heeft vereeuwigd in schilderijen en tekeningen. Dankzij de Van Gogh fietsroute ontdek je deze unieke, levende collectie en kom je dichter bij Vincent dan ooit tevoren

ℹ: Visit Brabant

©Visit Brabant

Van Gogh Village Museum.

FIETSTIPS VOOR HET NAJAAR

Weerbericht: Het najaar staat bekend om onstuimig en wisselvallig weer. Check dus voor vertrek de weersverwachting.

Wegdek: Vallende bladeren en vuil maken het wegdek verraderlijk glad. Pas dus je snelheid aan, vooral in de bochten.

Kleding: Kou en regen kunnen je fietstrip behoorlijk bederven. Neem dus altijd een extra trui of vest en handschoenen mee tegen de kou en vergeet vooral de regenkleding niet.

▼ Volgende artikel
Zo laat je je huis schoon en fris achter als je op vakantie gaat
© ID.nl
Huis

Zo laat je je huis schoon en fris achter als je op vakantie gaat

Koffer? Check. Opladers? Check. Paspoort voor de derde keer gecontroleerd? Ook check. Maar voordat je de deur achter je dichttrekt: zorg dat je je huis fris achterlaat. En nee, dat betekent niet dat je een grote schoonmaak hoeft te houden. Maar loop even door elke kamer en doe een paar kleine dingen – dan kun je straks bij thuiskomst dat vakantiegevoel nog wat langer vasthouden. Fijne vakantie!

Vakantie-schoonmaak-checklist

Terugkomen in een fris huis zit hem vooral in kleine dingetjes. In dit artikel lees je wat je per kamer kunt doen om daarvoor te zorgen. 🛋️ Woonkamer 🥘 Keuken 🛌 Slaapkamer 🛁 Badkamer

Lees ook: Zo maak je je koelkast klaar voor vakantie

Woonkamer

Begin met opruimen. Losse spullen op tafel, de afstandsbediening, lege glazen of rondslingerende post: leg ze op hun plek of berg ze tijdelijk op in een lade of mand. Stofzuig nog even goed, vooral onder de bank, waar kruimels zich graag verzamelen. Een schone vloer helpt ook tegen zilvervisjes of ander ongedierte.

Vergeet ook de stofzuiger zelf niet: vervang de zak of leeg de stofcontainer en controleer het filter. Als je een geurstaafje (Een wát? Kijk hier) in je stofzuiger gebruikt, doe er dan meteen een nieuwe in. Zo blijft je stofzuiger ook tijdens je afwezigheid lekker ruiken.

Laat de gordijnen niet helemaal open, maar doe ze ook niet helemaal dicht. Een beetje daglicht voorkomt mufheid en kan tegelijkertijd inbrekers afschrikken, omdat het dan lijkt of er gewoon iemand thuis is.  Zet eventueel een timer op een lamp om 's avonds licht te laten branden. Planten kun je bij elkaar zetten, dat houdt de luchtvochtigheid lokaal iets hoger en voorkomt uitdroging. Vraag iemand ze één keer water te geven als je langer dan een week wegblijft.

Je wilt natuurlijk niet je ramen open laten staan wanneer je er niet bent, maar het is wel belangrijk dat er wat frisse lucht in je huis kan komen. Heb je ventilatieroosters boven de ramen, zet die dan open (dat geldt voor alle kamers) Heb je die niet, zet dan in ieder geval de deuren in huis open, zodat er in ieder geval nog een beetje luchtcirculatie is.

Keuken

Ruim je koelkast op en gooi alles weg wat kan bederven tijdens je afwezigheid. Een bakje met baking soda of een halve citroen helpt tegen nare luchtjes. Check of er geen kruimels meer in de oven of magnetron liggen. Maak ook de prullenbak leeg en doe er een nieuwe zak erin. Je kunt daar wat waspoeder in doen of een paar wattenschijfjes gedrenkt in schoonmaakmiddel om te zorgen dat het fris blijft ruiken.

Laat geen vaat staan – ook geen koffiekopjes of pannen 'voor later'. Draai nog een laatste afwas en laat de deur van de vaatwasser daarna op een kier staan, zo voorkom je schimmel. Haal ook nog even een doekje door de gootsteen en spoel die goed door met heet water.

Slaapkamer

Verschoon je bed net voordat je weggaat. Er is weinig zo fijn als thuiskomen en meteen onder frisse lakens kunnen kruipen. Laat kleding niet los over een stoel hangen, maar leg het in de kast of gooi het in de wasmand. Kijk of je losse rommeltjes op je nachtkastje ergens in een la kwijt kunt of in een mandje. Haal even een stofdoek over de meubels en doe een snelle stofzuigbeurt.

Over wasmand gesproken: gooi daar geen natte spullen meer in. Dat gaat gegarandeerd muf ruiken. Draai eventueel nog een laatste was en hang die uit op een plek waar goed lucht circuleert, of gebruik een droogrek dat je in een goed geventileerde ruimte zet.

Badkamer

Maak je toilet en wastafel goed schoon. Controleer het doucheputje en haal eventueel haren of vuil weg. Stilstaand water in een verstopt putje kan snel muf worden. Heb je een bad? Giet dan wat warm water door de afvoer en verwijder vuil van de randen. Let ook op de randen van de douchedeur of -wand, waar vaak zeepresten blijven zitten. Alles wat je nu weghaalt, kan straks niet gaan stinken of aankoeken.

Giet daarna een scheutje chloor of ander wc-reinigingsmiddel in het toilet en laat dat gewoon staan. Dat voorkomt geurtjes. Zet ook hier zéker het ventilatierooster open (want: vochtige ruimte. Dat helpt zowel tegen schimmel als tegen vieze luchtjes.

Liggen er nog natte handdoeken? Draai dan nog even een laatste was en gooi daar ook meteen de badmat bij. Tot slot kun je in het badkamermeubel kun je een klein geurzakje leggen, bijvoorbeeld met lavendel of eucalyptus. Een natuurlijke luchtverfrisser, zodat je na je vakantie niet meteen begroet wordt door een muffe badkamerlucht.

Tot slot

Controleer nog één keer: zijn alle prullenbakken geleegd, staat er geen vieze vaat meer, zijn alle apparaten uitgeschakeld? Haal stekkers uit het stopcontact van apparaten die je niet nodig hebt – dat is veiliger én scheelt energie. Laat rolluiken of gordijnen gedeeltelijk open, zodat het huis een bewoonde indruk maakt. Zo, jij bent klaar om te gaan. Fijne vakantie!

 

▼ Volgende artikel
Nieuwe en verbeterde spraakopdrachten voor je iPhone: zo gebruik je ze
© andranik123 - stock.adobe.com
Huis

Nieuwe en verbeterde spraakopdrachten voor je iPhone: zo gebruik je ze

Iedereen weet dat je aan een iPhone via Siri allerlei dingen kunt vragen. In iOS 18 zijn de stembedieningscommando’s nog verder verbeterd en kun je onder meer elementen op het scherm bedienen, gebaren uitvoeren en op knoppen drukken.

In drie stappen laten we zien hoe je aangepaste spraakopdrachten instelt op je iPhone:

  • Schakel spraakopdrachten in via Instellingen > Toegankelijkheid
  • Spreek je gekozen commando driemaal in om het te activeren
  • Voeg acties toe die moeten gebeuren na het uitspreken van een spraakcommando

Lees ook: 4 dingen die mogelijk zijn op je iPhone vanaf iOS 18.2

Spraakopdrachten configureren

Voordat je stembediening inschakelt, zorg je dat je iPhone verbinding heeft met internet. Als alles straks geconfigureerd is, heb je geen internetverbinding meer nodig. Ga naar Instellingen / Toegankelijkheid, zodat je bij Spraakopdrachten komt. Schakel Spraakopdrachten in door het schuifje groen te maken. Vervolgens kom je in het scherm Configureer gesproken opdrachten. Tik op Ga door. Nu start een bestandsdownload. Als die klaar is, ga je verder. Om alvast even te proberen, scrol je door de opdrachten en kies je er eentje, bijvoorbeeld Schermafbeelding. Tik op deze opdracht. In het scherm Aangepaste zin typ je de naam van deze opdracht. In ons voorbeeld kiezen we het woord Screenshot als commandonaam.

Geef iedere opdracht een herkenbare naam.

Driemaal uitspreken

In het volgende scherm moet je drie keer een zelfbedacht commando uitspreken dat als trigger voor de spraakopdracht zal dienen. Daarna zie je het scherm Taak is gereed. Klik op de knop Ga door of gebruik de knop Voeg er nog een toe. Wanneer je nu bijvoorbeeld tijdens het browsen het woord Screenshot uitspreekt, zal de iPhone meteen een schermafbeelding maken en opslaan, zonder dat je verder iets hoeft te doen.

Uiteraard kun je meerdere spraakopdrachten vastleggen. Ze worden in het scherm van spraakopdrachten bij Handelingen opgeslagen. Als je rechtsboven op de knop Wijzig tikt, kun je zo’n gemaakte spraakopdracht selecteren en verwijderen. Wat nog niet lukt met de spraakopdrachten is in het Nederlands tekst dicteren, bijvoorbeeld in een e-mailbericht. De dicteerfunctie ondersteunt verschillende talen, maar nog geen Nederlands.

Spreek driemaal de trigger voor de spraakopdracht uit.

Deelopdrachten

Soms moet je na zo’n spraakopdracht nog extra handelingen uitvoeren, zoals bij: Maak QR code aan. Tik op Voeg taak toe en bij de opdrachten kies je Maak QR-code aan. Vervolgens geef je het commando een naam en spreek je de opdracht uit. Wanneer je bijvoorbeeld een website bezoekt en je zegt Maak QR-code, dan zal de iPhone vragen wat je met die QR-code wilt doen: een website openen, een bericht versturen, een e-mail versturen, een contact toevoegen, een activiteit toevoegen of een draadloos netwerk configureren.

Wat is de functie van de QR-code die de iPhone zal maken?

Watch on YouTube