Wat is het verschil tussen een trapkrachtsensor en rotatiesensor?
E-bikes hebben een trapkrachtsensor en/of rotatiesensor om de mate van motorische ondersteuning te bepalen. Het is belangrijk om de verschillen tussen deze sensoren te kennen, want de fietsbeleving verschilt nogal. Wens je graag een zo natuurlijk mogelijke rijervaring of wil je ongeacht de eigen trapkracht maximale ondersteuning ontvangen? Leer de verschillende eigenschappen van sensoren op een elektrische fiets kennen!Elke e-bike heeft één of meerder sensoren. Die geven de aandrijfmotor de juiste informatie om de fietser voldoende trapondersteuning te bieden. Zo houdt een snelheidssensor bij op welke snelheid je fietst. Daarnaast bepalen een trapkracht- en/of rotatiesensor grotendeels het rijgedrag van de elektrische fiets. We bespreken de voordelen en nadelen van deze sensortypes.
Dé Kieskeurig.nl E-bike Duurtest - 20 fietsmerken, 20 weken getest
Hoe werkt een rotatiesensor?
Een rotatiesensor bevindt zich bij de trapas en monitort continu de trappers. Zodra die rondgaan, stuurt de sensor een seintje naar de fietsmotor. Die gaat vervolgens direct aan het werk! Hierbij maakt het niet uit hoeveel eigen kracht je zet, want de ondersteuning afkomstig van de elektromotor werkt desgewenst altijd maximaal. Uiteraard is dat wel afhankelijk van welke ondersteuningsstand je kiest. Bovendien berekent de rotatiesensor hoe lang de trappers erover doen om eenmaal rond te draaien. Deze informatie heeft vervolgens weer invloed op de geleverde trapondersteuning. Kortom, het is een behoorlijk slim systeem. Bovendien zijn e-bikes met dit sensortype relatief goedkoop.
Hét voordeel van een rotatiesensor is dat je met geringe trapkracht maximale ondersteuning vanuit de fietsmotor kunt ontvangen. Met een kleine inspanning bereikt je elektrische fiets al een relatief hoge snelheid. Rotatiesensoren hebben daarnaast ook een nadeel. Bij het wegfietsen ontvang je niet meteen ondersteuning. Logisch, want pas na het rondgaan van de trappers reageert de sensor en vervolgens het motorsysteem. De eerste (centi)meters fiets je dus altijd op eigen kracht. Hoe snel de rotatiesensor het motorsysteem activeert, is afhankelijk van het merk en modeltype. Verder is er bij het remmen of stilhouden van de pedalen een kleine vertraging van het onderbreken van de fietsondersteuning merkbaar. Hierdoor voelt de fietservaring iets onnatuurlijker aan.
Hoe werkt een trapkrachtsensor?
Een trapkrachtsensor staat ook wel bekend als krachtsensor of trapsensor. De fietservaring is nagenoeg vergelijkbaar met die van een gewone fiets, waarbij je eigen inspanning door de aandrijfmotor wordt versterkt. Zet veel kracht op de pedalen om snel te fietsen, terwijl je bij weinig eigen trapvermogen met een rustig gangetje fietst. De ondersteuningsstand bepaalt hoeveel fysieke inspanning je zelf dient te leveren. Een trapkrachtsensor anticipeert op je eigen rijgedrag, waardoor elk fietsritje heel natuurlijk aanvoelt. Wie weet heb je niet eens door dat je op een e-bike zit!
Een trapkrachtssensor merkt direct wanneer je kracht op de pedalen zet en stuurt vervolgens een seintje naar de fietsmotor. Hierdoor werkt de ondersteuning bij het optrekken meteen. Met name wanneer je onderweg geregeld stoplichten tegenkomt, is dat een groot voordeel. Zet je even geen kracht op de pedalen of rem je? De ondersteuning stopt direct zonder vertraging. Zoals gezegd, een elektrische fiets met trapkrachtsensor voelt dankzij een natuurlijke fietsbeleving aan als een doorsnee tweewieler. Een belangrijk verschil is dat het net lijkt alsof je altijd meewind hebt. Bovendien levert een trapkrachtsensor in heuvelachtige gebieden veel fietscomfort.
Sensortype kiezen
Welk sensortype op een e-bike het beste bevalt, is grotendeels een kwestie van persoonlijke voorkeur. Probeer daarom elektrische fietsen met zowel een rotatiesensor als trapkrachtsensor in de praktijk uit en ervaar de verschillen. Je kunt hiervoor bij elke fietswinkel terecht. Sommige fabrikanten komen desgevraagd zelfs met proeffietsen bij jouw woning langs.
Rijd op de beoogde e-bike een ruim testrondje en stop onderweg een aantal keer. Met name bij het wegrijden is er tussen de verschillende sensortypes namelijk een duidelijk verschil merkbaar. Ervaar ook hoe de elektrische fiets reageert op hoeveel eigen trapvermogen je zelf levert en probeer de verschillende ondersteuningsniveaus uit.
Twee sensoren
Vind je het lastig om een keuze tussen een rotatie- en sensorsensor te maken? Geen probleem, want de betere modellen doen een beroep op beide sensoren om een optimale rijervaring te bieden. Gazelle noemt de aanwezigheid van twee sensoren bijvoorbeeld Dual Sensor Techonology (DST), en merken zoals Giant en Cube geven ook hun eigen naar hier aan. Met dergelijke e-bikes trek je soepel op, terwijl je met een geringe fysieke inspanning een hoge snelheid kunt bereiken.