Tweedehands ebikes: wat is de restwaarde van mijn elektrische fiets?
Een elektrische fiets heeft zelfs na een aantal gebruikersjaren nog een behoorlijke waarde. Wie weet is inruil bij een fietsdealer of verkoop via Marktplaats interessant, zodat je netto minder betaalt voor een splinternieuw exemplaar. Ook wanneer je op zoek bent naar een betaalbare tweewieler is een elektrische fiets tweedehands aanschaffen een aantrekkelijke optie. We zetten alle aandachtspunten bij de aan- en verkoop van 2dehands elektrische fietsen voor je op een rij.
Heb je een vraag over e-bikes? - Durf hem te stellen op de Kieskeurig.nl Community
Inruilen of zelf verkopen?
Overweeg je de aanschaf van een nieuwe e-bike en wil je je huidige fiets van de hand doen? Er bestaan grofweg twee mogelijkheden. De gemakkelijkste optie is om de oude e-bike bij de fietsdealer in te ruilen, waarna je korting krijgt op een nieuwe fiets. Veel winkels lappen gebruikte ebikes op en bieden ze vervolgens weer te koop aan. De verkoper stelt op basis van het bouwjaar, de conditie en de technische staat een inruilkorting aan je voor. Houd er wel rekening mee dat winkeliers winst op de verkoop van een 2de-hands ebike proberen te maken. Hierbij houdt de handelaar een bepaalde marge voor zichzelf. Het is daarom wellicht lucratiever om je gebruikte e-bike zelf aan iemand te verkopen.
Voor een gebruikte elektrische fiets met middenmotor vragen particulieren al gauw een paar honderd euro op Marktplaats. Ebike-bezitters die van hun tweewieler af willen, weten hun weg dan ook massaal naar dit handelsplatform te vinden. Er zijn duizenden advertenties beschikbaar. Zeker wanneer het voertuig nog in een goede staat verkeert en je zorgvuldig ebike-onderhoud hebt uitgevoerd, kun je de verkoop prima zelf regelen. Zoek voor de juiste prijsindicatie ook naar advertenties van jouw model fiets of naar vergelijkbare modellen. Vermeld in de advertentie zoveel mogelijk gegevens, zoals het typenummer, het bouwjaar, de framehoogte, de onderhoudshistorie en eventueel de kilometerstand.
Zelf een tweedehands e-bike kopen
Uiteraard kun je ook zelf een tweedehands elektrische fiets kopen. Vanzelfsprekend is dat heel wat goedkoper dan de aanschaf van een nieuw exemplaar. Met name grote fietsenzaken hebben meestal een aparte afdeling met gebruikte modellen. Een voordeel is dat een fietsmonteur de e-bike heeft beoordeeld en mogelijk kleine reparaties heeft uitgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan vervanging van een ketting, tandwielen of banden en het bijwerken van software. Hierdoor kan de fiets weer een tijdje mee. Verder geven de betere fietshandelaren ook (beperkte) BOVAG-garantie op een tweedehands e-bike, zodat je in geval van problemen bij de reparatieplaats kunt aankloppen.
Ben je op zoek naar een koopje? Je kunt natuurlijk ook een handelssite als Marktplaats afstruinen en met de verkoper onderhandelen over de prijs. Het maakt niet uit of je een elektrische fiets dames- of herenuitvoering zoekt, want beide types zijn volop tweedehands verkrijgbaar. Wel zijn damesfietsen met een lage instap in de meerderheid. Bij aanschaf van een gebruikte e-bike via Marktplaats moet je wel zelf de technische staat beoordelen. Neem eventueel iemand mee om je hierbij te helpen.
Tweedehands ebike: waar op letten?
Voor een succesvolle aankoop is het nuttig om gebruikersgegevens van de voormalige eigenaar te achterhalen. Is de elektrische fiets gebruikt voor dagelijkse ritten naar het werk? Vermoedelijk zijn de onderdelen dan meer versleten vergeleken met een e-bike die louter tijdens de weekenden en vakanties recreatief is gebruikt. Kijk dus goed naar de kilometerstand. Wel is het zo dat de gebruikersintensiteit natuurlijk niet álles zegt. Zo bestaan er ook verschillen in kwaliteit. Duurdere fietsonderdelen kunnen in de regel nu eenmaal meer hebben dan onderdelen uit een lagere prijsklasse.
Een gebruikte e-bike controleer je altijd grondig. Zoek hierbij naar roestplekjes. Kun je die hier en daar vinden, dan heeft de fiets mogelijk een periode buiten gestaan. Dat is nadelig voor de totale levensduur van de e-bike. Besteed verder extra aandacht aan de accu. Hierbij laat je dit onderdeel het liefst door speciale apparatuur van een fietsdealer nameten. Op die manier achterhaal je de werkelijke accucapaciteit, waarna je bepaalt in hoeverre dit onderdeel nog een tijdje meekan. Is er een nieuwe accu nodig, dan kun je misschien een korting bedingen. Controleer verder of de originele lader is meegeleverd.
Voordat je een tweedehands elektrische fiets definitief aanschaft, maak je eerst een lange testrit. Fiets een groot rondje en controleer of de verschillende niveaus voor trapondersteuning soepel werken. Check of de accu is volgeladen en wat de actieradius bedraagt. Veel gebruikte fietsen hebben een slag in het wiel, dus daar kun je tijdens de testrit ook meteen even naar kijken. Doen verder de remmen en verlichting het goed? Werken de versnellingen vlekkeloos? En hoe zit het met eventuele beschadigingen aan het frame? Tot slot is het natuurlijk wel zo prettig wanneer de e-bike lekker zit, zodat je tijdens lange ritten niet te maken krijgt met zadelpijn. Gelukkig is het meestal vrij makkelijk om een ander zadel te monteren!