ID.nl logo
Consumenten testen: de Giant Explore E+ 1 Pro (Stagger)
Mobiliteit

Consumenten testen: de Giant Explore E+ 1 Pro (Stagger)

Als je in de markt bent voor een fiets, maar nog twijfelt tussen een e-bike en een sportfiets, dan kun je bij Giant terecht voor de Explore E+ 1 Pro, een fiets die eigenlijk het beste van beide werelden biedt. Je leest er meer over in deze review.

In samenwerking met Giant.


Als onderdeel van de Kieskeurig.nl E-bike Duurtest is deze Giant Explore E+ 1 Pro (Stagger) uitgebreid getest door drie verschillende testrijders, die de fiets allemaal een paar weken in gebruik hebben gehad. Wil je meer weten over de testprocedure en hoe de testers met de e-bikes zijn gematcht? Of wil je weten welke elektrische fietsen uiteindelijk met een predicaat uit de procedure zijn gekomen? Klik dan op onderstaande knop!

De Kieskeurig.nl E-bike Duurtest 2023

Meer dan 40 elektrische fietsen getest!

De stagger-uitvoering van de Explore E+ 1 Pro houdt in dat het frame niet over een hoge stang beschikt, maar eentje die als het ware halverwege naar beneden knikt. Een soort hybride-uitvoering van een lage instap, zoals we die kennen als 'damesmodel', en een fiets met een hoge stang waar je je been overheen zwaait.

Deze stagger-uitvoering past erg goed bij het stoere en sportieve uiterlijk van deze Giant-fiets. En dat zonder heel veel op toegankelijkheid in te leveren, want je stapt redelijk makkelijk op deze fiets. Dat is ook nodig, want de Giant Explore E+ 1 Pro wordt als een zwaardere fiets ervaren. “Maar daar is de joekel van een accu voornamelijk debet aan”, merkt tester Eelko Rol op.

Maar zo’n joekel van een accu heeft ook weer zijn voordelen. De Giant Explore E+ 1 Pro heeft een enorme capaciteit van 800 Wh, waardoor je in ecostand meer dan 200 km kunt fietsen op één lading. Jan Rietveld merkt wel op dat het verwijderen van de accu lastig kan zijn, vooral omdat deze zich aan de onderkant van de schuine buis bevindt.

De breedte en het gewicht van de fiets maken manoeuvreren door smalle steegjes en bijvoorbeeld uit een schuur tillen wat lastig. 

Sportieve fiets

De Giant is sportief, maar dat betekent niet dat je zelf al het werk hoeft te doen. De motor met een vermogen van 85 Nm is namelijk ook in staat flinke prestaties te leveren. Om tot deze prestaties te komen, hebben Giant en Yamaha de handen ineengeslagen voor de Giant SyncDrive Pro-motor waarmee de fiets is uitgerust. Eelko Rol omschrijft de fietservaring als volgt:

Wat een beest van een fiets is dit! De power van de motor, en vooral de directheid ervan, is indrukwekkend. Zodra je op het zadel gaat zitten en de pedalen beroert, knált de fiets naar voren. Uiteraard is dat te manipuleren door een lichtere stand in te schakelen, maar de reactiesnelheid blijft grandioos.

- Eelko Rol

Ron Numeijer vult hierbij wel aan dat de fiets wat 'springerig' kan aanvoelen, aangezien je met de kracht en de reactiesnelheid weg schiet. De e-bike brengt je daardoor ook in no-time op de toegestane maximumsnelheid. Dat de fiets tot veel betere prestaties in staat is, is duidelijk voelbaar. Maar niet hoorbaar; het valt de testers op hoe weinig geluid er wordt geproduceerd.

De spierballen van de Giant-fiets zitten tussen de trappers.

Zoals bij veel sportfietsen het geval is – zowel race-, gravel- of mountainbikes – is de Giant Explore E+ 1 Pro uitgerust met een grote derailleur met kettingaandrijving, waarmee soepel kan worden geschakeld. Er is geen aandrijfriem of naafversnelling aanwezig. Omdat zo’n ketting open en bloot aan de elementen wordt gepresenteerd, viel de laatste tester al enige roestvorming op. Zo’n ketting met derailleur is dus wel wat onderhoudsgevoeliger.

De Shimano BR-MT410 hydraulische schijfremmen zijn in staat de fiets waar nodig te beteugelen. De banden zijn van het type Giant Crosscut Gravel 1, 700x75c (622x57), tubeless ready. Door hun breedte en profiel zijn ze ideaal voor zowel stadsverkeer als avontuurlijker off-roadtochten. Je hebt genoeg grip, alleen natuurlijk niet helemaal de wendbaarheid van een reguliere mountain- of gravelbike.

Je zit met een sportieve houding op deze Giant: licht voorovergebogen. De fiets is dan ook enigszins opgebouwd als een mountainbike (stuur, handvatten, versnellingen, banden) met een prachtig weggewerkt dashboard. Qua vering is er voorvorkvering aanwezig die je zelf kunt instellen. Hoewel de fiets comfortabel genoeg is, merkt Jan Rietveld wel op een zadelpenvering te missen. 

Zoals bij veel sportfietsen zijn er een ketting en derailleur aanwezig.

Veel profiel, dus ook op zand- en gravelpaadjes genoeg grip.

Meer dan een elektrische sportfiets

Naast bovengenoemde sportieve eigenschappen vallen andere punten positief op. Zo zijn (in tegenstelling tot bij veel gewone sportfietsen) zaken als een standaard, spatborden, bagagedrager, verlichting en fietsbel(letje) gewoon aanwezig.

Het display is goed te bedienen en valt desgewenst te koppelen aan een app. Deze app kun je overigens ook gebruiken om je Giant-fiets te tunen.

Het kleurendisplay zit weggewerkt in het stuur.

Conclusie: Giant Explore E+ 1 Pro (Stagger) kopen?

De Giant Explore E+ 1 Pro (Stagger) oogt als een beestachtige e-bike, en dat wordt nog eens ondersteund door zijn stoere, mountainbike-achtige uiterlijk en krachtige prestaties. Zo kun je elk terrein bedwingen, en dat is gebeurd ook: Ron Numeijer heeft de Giant getest op een mountainbike-pad – met enthousiasme! Toch is de Giant vanwege het forse gewicht en de breedte wat minder wendbaar dan een elektrische stadsfiets.

De accuduur is een groot pluspunt van deze fiets. Alleen is deze accu wel wat lastig los te koppelen. Desondanks kwam de e-bike met drie aanbevelingen uiterst goed uit de Kieskeurig.nl E-bike Duurtest.

Pluspunten

  • Krachtige motor

  • Comfortabele zithouding

  • Enorme accucapaciteit

Minpunten

  • Lastig te verwijderen accu

  • Zwaar en breed

Meer informatie over deze e-bike?

Bekijk de Giant Explore E+ 1 Pro (Stagger) op Kieskeurig.nl!
▼ Volgende artikel
Cool artikel: zelf ijskoffie en ijsthee maken
© xMarshall
Huis

Cool artikel: zelf ijskoffie en ijsthee maken

Warm! Dorst! Hoog tijd dus voor ijskoffie en ijsthee. Je hoeft er niet eens voor naar de winkel: je kunt het binnen een paar minuten zelf maken, vaak gewoon met wat je al in huis hebt. Lekker verfrissend, en meestal ook gezonder én goedkoper dan wat je in de supermarkt vindt. In dit artikel lees je precies hoe je dat doet. Proost!

🧊 ➕ ☕ 🟰 😋
  • Zelf ijskoffie maken
    • Koud zetten
    • Met warme koffie
  • Extra luxe: affogato
  • Zelf ijsthee maken
  • 5x varieertips voor ijskoffie
  • 5x varieertips voor ijsthee

Lees ook: Geen ijsmachine, toch zelf ijs maken? Natuurlijk kan dat! 

Wie van koffie houdt, kan met ijskoffie alle kanten op. Je kunt koffie koud zetten (cold brew), of juist warme koffie gebruiken en die laten afkoelen.

In beide gevallen begint het met sterke koffie. Hoe sterker, hoe beter, want ijsblokjes verdunnen de smaak. Zet bijvoorbeeld een dubbele espresso of gebruik een koffiemachine op de hoogste intensiteit. Laat de koffie afkoelen, giet 'm over een glas vol ijsblokjes en voeg melk of plantaardige drink (haver, amandel of soja) toe als je dat lekker vindt.

Liever iets milders? Dan is cold brew een goed alternatief. Meng grofgemalen koffie met koud water in een kan of fles. Je moet er wel de tijd voor nemen, want je moet het daarna zo'n twaalf uur in de koelkast laten trekken. Daarna filter je het koffiedik eruit met een zeef of koffiefilter. Het resultaat is een zachte, cafeïnerijke drank die minder bitter is dan je zou verwachten – ideaal voor wie gewone zwarte koffie te scherp vindt. Verdun het naar smaak met melk, water of siroop, bijvoorbeeld vanillesiroop of hazelnootsiroop. Tip: je kunt ook wat meer maken dan je nodig hebt en dat in de koelkast bewaren (maximaal drie dagen). Heb je op een later tijdstip dan trek in ijskoffie, dan hoef je niet eerst twaalf uur te wachten.

Gebruik je een espressomachine, dan heb je meer controle over de smaak. Voor een krachtige ijskoffie kies een Arabica/Robusta-blend. Door de Robusta-bonen in deze melanges krijg je een pittige smaak en een stevige crèmelaag – ook lekker in ijskoffie.

Liever iets zachters of fruitigers? Ga dan voor 100% Arabica-bonen. Die zijn milder en hebben vaak meer nuance. Zulke bonen geven je ijskoffie een verfijnde smaak, soms met citrus- of bloemtonen.

Ook decafé werkt prima, bijvoorbeeld als je 's avonds nog iets kouds wilt drinken zonder daarna klaarwakker te liggen.

©annapustynnikova

IJskoffie of dessert? Wat maakt het uit: affogato ☝🏼is altijd lekker!

Traditionele ijskoffie maak je met ijsblokjes. Heb je zin in een luxe update? Dan is affogato echt iets voor jou. Schenk hiervoor een warme espresso over een bolletje vanille-ijs. Het ijs smelt deels, de koffie wordt iets zachter van smaak en samen vormen ze een combinatie om je vingers bij af te likken. Je serveert affogato in een glas of klein schaaltje, eventueel met wat geraspte pure chocolade, amandelschaafsel of een scheutje likeur erbij.

IJsthee: verkoelende dorstlesser

Ook ijsthee maak je in een paar simpele stappen. Gebruik losse thee of gewone theezakjes, maar zet het sterker dan je normaal zou doen. De thee wordt namelijk verdund zodra je er ijs aan toevoegt. Zwarte thee is een klassieker, maar groene thee, kruidenmengsels of gearomatiseerde soorten werken net zo goed. Let wel op: groene thee en kruideninfusies zijn gevoeliger voor een bittere nasmaak als je ze te lang laat trekken. Hou de trektijd dus korter dan bij zwarte thee. Hieronder lees je welke watertemperatuur je moet gebruiken en hoe lang je het mengsel moet laten trekken.

Zwarte thee: 95–100 °C, 4–5 minuten
Groene thee: 70–80 °C, 2–3 minuten
Kruideninfusies/rooibos: 95–100 °C, 5–6 minuten

©shersor

Laat de thee eerst een beetje afkoelen, of gebruik niet te veel ijs in één keer. Zo blijft de smaak in balans en voorkom je dat je thee bitter of waterig wordt. Je kunt de thee ook helemaal laten afkoelen op het aanrecht en daarna in de koelkast zetten – dan krijg je een heldere, frisse ijsthee zonder smaakverlies.

Voeg daarna eventueel smaakmakers toe zoals schijfjes citroen, munt of een beetje honing. Suiker los je het best op in de thee als die nog warm is, anders blijft het onder in je glas liggen. Houd je liever van minder zoet, dan kun je het ook bij een paar druppels citroen of een scheutje appelsap houden. Gebruik je verse vruchten zoals perzik of sinaasappel, snijd die dan in dunne plakjes en laat ze even meetrekken.

Gooi je ijsthee niet direct vol ijs, zeker niet als je hem lang wilt bewaren. Door de ijsklontjes vlak voor het serveren toe te voegen, blijft de smaak beter behouden. En als je slim bent, vries je wat van de thee zelf in als ijsklontjes. Zo wordt je drankje koud, zonder dat het verwatert.

Tot slot: experimenteren en bewaren

Het fijne aan zelf ijskoffie of ijsthee maken, is dat je eindeloos kunt variëren. Wissel af met kruiden, citrus, melksoorten of zoetmakers. Probeer eens een koude espresso met gecondenseerde melk of een groene ijsthee met gember en limoen. Hieronder hebben we zowel voor ijskoffie als ijsthee vijf smaakvariaties voor je verzameld.

Maak in één keer een grotere hoeveelheid en bewaar die in een afsluitbare fles in de koelkast. Zo heb je altijd iets klaarstaan als je behoefte hebt aan iets verfrissends én lekkers te drinken. Let er wel op dat vers gemaakte ijsthee en cold brew koffie maar een paar dagen houdbaar zijn. Drink het binnen drie dagen op, dan is de smaak op z'n best.  

©vikakurylo81 - stock.adobe.com

5 bijzondere ijskoffievariaties

Kokos-kardemom: kokosmelk, gemalen kardemom, honing
Sinaasappel-kaneel: geraspte sinaasappelschil, kaneelpoeder, ahornsiroop
Hazelnoot-salted caramel: hazelnotenmelk, karamelsiroop, snufje zeezout
Chocolade-chili: cacaopoeder, cayennepeper, bruine suiker
Rozemarijn-citroen: verse rozemarijn, citroensap, agavesiroop

5 bijzondere ijstheevariaties

Watermeloen-munt: watermeloensap, verse munt, limoen
Perzik-basilicum: verse perzik, basilicumblaadjes, honing
Hibiscus-granaatappel: hibiscusbloemen, granaatappelsap, stevia
Komkommer-dille: komkommer, verse dille, snufje zeezout
Ananas-tijm: ananasblokjes, tijmblaadjes, kokoswater

Smaakvariaties: hoe & wat

Tijdens het trekken (in de hete koffie/thee):

• Kruiden zoals kardemom, kaneel, rozemarijn, basilicum, dille, tijm
• Citrusschil (sinaasappel)
• Hibiscusbloemen

Na het afkoelen toevoegen:

• Verse sappen (watermeloen, granaatappel, citroensap)
• Verse stukjes fruit (perzik, ananas, komkommer)
• Melksoorten (kokosmelk, hazelnotenmelk, amandelmelk)
• Zoetmakers (honing, stroop, stevia)
• Verse kruiden die snel bitter worden (munt)

Extra smaakmakers:

• Cacaopoeder: eerst mengen met beetje heet water, dan toevoegen
• Zeezout: altijd op het laatst, naar smaak

Maak je ijskoffie

nóg lekkerder met een scheutje koffiesiroop

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 4K QLED-televisies onder de 500 euro (of nét erboven)
© Samsung
Huis

Waar voor je geld: 5 4K QLED-televisies onder de 500 euro (of nét erboven)

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Vandaag hebben we vijf 4K QLED-tv's onder of net een paar euro boven de 500 euro voor je gevonden. Ideaal voor wie wil genieten van haarscherpe beelden en realistische kleuren zonder zijn of haar budget te overschrijden.

Disclaimer

Op het moment van schrijven zijn de televisies bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 510 euro. De prijzen kunnen schommelen.


Hisense 43A7NQ

De Hisense 43A7NQ biedt verrassend veel voor zijn formaat en prijs. Deze 43 inch QLED-tv levert levendige kleuren dankzij Quantum Dot Color en biedt ondersteuning voor maar liefst vier HDR-formaten, waaronder Dolby Vision IQ en HDR10+. De 4K AI-upscaler tilt oudere content naar een hoger kwaliteitsniveau, zodat ook SD- en HD-beelden scherp en helder ogen. Het geluid wordt verzorgd door twee speakers met Dolby Atmos, wat zorgt voor een ruimtelijk en indrukwekkend geluid. De tv draait op het overzichtelijke VIDAA-platform en ondersteunt handige functies zoals spraakbesturing, bluetooth-koppeling en Game Mode.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision IQ, HDR10, HDR10+, HLG
Smart TV-platform: VIDAA
Bijzonderheden: Quantum Dot Color, AI-upscaling, Dolby Atmos, Game Mode

TCL 43P7K

De TCL 43P7K is een veelzijdige 43 inch QLED-tv met een hoge helderheid van 430 nits en ondersteuning voor alle gangbare HDR-formaten zoals HDR10+ en Dolby Vision. Hierdoor ogen beelden levendig en scherp, met mooie kleurgradaties. Deze televisie draait op Google TV, wat betekent dat je kunt rekenen op een slimme en overzichtelijke interface met ondersteuning voor spraakbediening via Google Assistent of Alexa. Ook stream je gemakkelijk content vanaf je smartphone met Apple AirPlay of ingebouwde Chromecast. De Game Master-modus en ALLM maken dit een goede keuze voor casual gamers.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, HDR10+, HDR10, HLG
Smart TV-platform: Google TV
Bijzonderheden: Google Assistent, Game Master, 430 nits helderheid, AirPlay

Samsung QE50Q60D

De Samsung QE50Q60D is een 50 inch televisie met QLED-schermtechnologie die garant staat voor levendige kleuren en een hoge helderheid. Dankzij Quantum HDR en 100% kleurvolume oogt elk beeld natuurgetrouw, met rijke details en krachtig contrast. De Dual LED-achtergrondverlichting verbetert bovendien de kijkhoek, waardoor iedereen in de kamer geniet van hetzelfde beeld. De tv draait op het gebruiksvriendelijke Tizen-platform, dat snelle toegang geeft tot je favoriete apps. Ook bijzonder is de ondersteuning voor cloud gaming – je hebt geen console nodig om meteen te spelen. Met het Air Slim Design is deze tv slechts 26 mm dun, en de in hoogte verstelbare voet biedt ruimte voor een soundbar. Je krijgt er bovendien een Solar One Remote bij waarmee je meerdere apparaten aanstuurt.

Beelddiagonaal: 50 inch (126 cm)
HDR-ondersteuning: HDR10, HDR10+
Smart TV-platform: Tizen
Bijzonderheden: verstelbare standaard, cloud gaming, Solar Remote, slechts 26 mm dik

Salora 43QLED320

Met de Salora 43QLED320 haal je een compacte 43 inch QLED-tv in huis die qua beeldkwaliteit verrassend goed presteert. De combinatie van HDR10, Dolby Vision en HLG zorgt voor diepe contrasten en heldere kleuren, ook bij donkere scènes. Dankzij het Android TV-platform heb je toegang tot talloze apps zoals Netflix, YouTube en Disney+. De ingebouwde Chromecast maakt streamen vanaf je telefoon of laptop bijzonder eenvoudig. Ook zijn er drie HDMI 2.1-poorten aanwezig, ideaal voor het aansluiten van een gameconsole. Het frameloze ontwerp geeft deze televisie een moderne uitstraling, terwijl bluetooth en wifi zorgen voor goede draadloze connectiviteit.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, HDR10, HLG
Smart TV-platform: Android TV
Bijzonderheden: ingebouwde Chromecast, HDMI 2.1, frameloos design

Hisense 55E7NQ PRO

De Hisense 55E7NQ PRO is een serieuze kandidaat voor wie zowel wil genieten van films als games. Met een indrukwekkende verversingssnelheid van 144 Hz en ondersteuning voor FreeSync Premium loopt alles vloeiend en zonder haperingen. Het 55 inch QLED-paneel toont heldere kleuren en diepe zwarttinten, terwijl de Dolby Vision IQ-technologie zich aanpast aan de lichtomstandigheden in je kamer. De Dolby Atmos-audio zorgt ervoor dat het geluid net zo meeslepend is als het beeld. Het VIDAA-platform biedt toegang tot alle bekende apps en reageert snel en intuïtief. Dankzij vier HDMI 2.1-poorten is aansluiten van je game-pc of console geen enkel probleem.

Beelddiagonaal: 55 inch (139 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, Dolby Vision IQ, HRD10, HDR10+, HLG
Smart TV-platform: VIDAA
Bijzonderheden: 144 Hz, FreeSync Premium, IMAX Enhanced, 40 watt audio