Leuke activiteiten tijdens je fietstocht

Leuke activiteiten tijdens je fietstocht

Geplaatst: 22 oktober 2022 - 09:11

Aangepast: 29 december 2022 - 10:46

Edmond Varwijk

Fietsen is gezond en ontspannend, en daarom doen we dat massaal. De elektrische fiets maakt het bovendien mogelijk net even vaker en verder te gaan dan zonder die comfortabele ondersteuning. Een mooie fietsroute is met een goede app zo gevonden en de activiteiten in dit artikel maken je fietstochtjes nog leuker!

Een leuke fietstocht begint met een leuke route. Een prima startpunt is de Routeplanner-app van de Fietsersbond, waarmee je met een paar klikken een route van A naar B maakt, maar ook 'een rondje' waarbij je zelf het aantal af te leggen kilometers aangeeft. Hierbij kun je zelf aangeven of je een recreatieve route wilt, een autoluwe route, een route geschikt voor racefietsen en nog veel meer.

De app biedt ook een groeiende selectie Toproutes. Dat zijn prachtige routes door gevarieerde landschappen en met vaak leuke bestemmingen en aandachtspunten onderweg; ideaal om even af te stappen en iets anders te doen voordat je weer verder fietst.

Een goed alternatief is Komoot. Via Komoot plannen en delen wandelaars, hardlopers en tal van fietsers hun favoriete routes. Veel daarvan gaan langs de mooiste plekjes en bieden ook vermaak onderweg. Je kunt Komoot direct routes laten zoeken vanaf het punt waar je nu bent, maar ook bij elke andere stad of streek ter wereld. In elke categorie zijn er ook 'highlights', wederom bestaande uit de mooiste routes.

Fietsroutes vinden in een app

Pak eens een pontje

Een leuke onderbreking van elke fietstocht is een pontje. Ons waterrijke land kent er vele: van hele kleine, net groot genoeg voor een handjevol fietsen en hun berijders, tot grote waar ook gemotoriseerd verkeer op mee gaat. In alle gevallen is het heerlijk om even af te stappen en uit te waaien.

Bij een handbediend of zelfbedieningskabelveerpont vergt de overtocht een fysieke inspanning, bij grotere gemotoriseerde kabelmotorveerponten of gierponten is er een schipper en kost de overtocht vaak wat (klein)geld. Daarvoor heeft de schipper altijd een goed verhaal en weet hij als geen ander de beste plek aan de overkant voor koffie met een appelpunt of een goede lunch.

Prachtige fietsroutes met meerdere pontjes zijn de Lek- en IJsselroute bij Rotterdam, of bij Utrecht de Eemlandroute en de Gooi- en Eemroute. Maar er zijn er veel meer online te vinden, evenals informatie over veerponten in Nederland.

Nederland is rijk aan pontjes

Bezoek een klein museum

Ons land kent een groot aantal grote musea, waarvan sommige wereldberoemd zijn. Als activiteit tijdens een fietstocht zijn ze echter vaak ongeschikt; een bezoek kost te veel tijd, de toegangsprijs is te hoog om zomaar even binnen te lopen, en staat je fiets er nog wel als je weer buitenkomt?

Ons land kent echter ook een keur aan kleine musea, soms niet groter dan een huiskamer met daarin de verzameling van een enthousiaste amateurverzamelaar. Van nog redelijk grote en professionele, zoals de Buitenplaats in Eelde of het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium in Franeker, tot veel kleinere als het Klompenmuseum in Paterswolde of het Electro Radio Nostalgie Museum in Hengelo.

Voor een paar euro vind je bij deze en alle andere kleine musea behalve heel verrassende en liefdevol samengestelde collecties bovenal zeer betrokken en enthousiaste medewerkers. Voorkom dat je voor een dichte deur staat en check vooraf via internet of bel even met het museum. Enthousiast geworden? Fotografe Maartje ter Horst deed onderzoek en maakte een mooi boek over de kleine musea van Nederland.

Een bezoek aan een klein museum is altijd verrassend

Vind een schat

Op zoek naar avontuur? Dan is het leuk om onderweg te gaan geocachen. Geocachen is de Nederlandse vervoeging van het Engelse ‘geocaching’, wat weer een samenvoeging is van ‘geo’ (wereld) en ‘caching’ (verbergen). Een geocach is een door enthousiaste amateurs verborgen schat of prachtig uitkijkpunt ergens in het land. Alleen in Nederland liggen er al meer dan 43.000 verstopt!

Je vindt de schat door naar de opgegeven geografische coördinaten te gaan en daar vaak nog even wat te zoeken. Voor het vinden is een smartphone of gps-apparaat met de bijbehorende Geocaching-app wel zo handig. Soms zijn de coördinaten van de geocache direct beschikbaar, maar steeds vaker is er wat eenvoudig puzzelwerk voor nodig.

Begin met een eenvoudige ‘single cache’, waarbij je direct naar de schat wordt geleid; later is het leuk multi-caches te zoeken, waarvoor je eerst een route van waypoint naar waypoint (punt naar punt) aflegt, alvorens bij de schat te geraken. De coördinaten van de schat sprokkel je dan veelal onderweg bij elkaar.

Geocachen is een leuke activiteit voor onderweg

Bezoek eens een boer

Veel boeren zijn trots op hun bedrijf en vinden het leuk erover te vertellen, en dat geldt zeker voor biologische boeren. Soms is de openstelling alleen op bepaalde dagen of in de vooravond bij het melken, maar soms ook doorlopend als onderdeel van een fietstocht of wandeling.

Zoek online op 'fietstocht langs boerderijen' en je vind talloze routes met bezoekjes aan boerderijen, en anders is het boek Boer doet leven een prima startpunt. Vergeet niet de fietstas en wat kleingeld, want fietsend over het platteland kom je steeds meer kraampjes tegen waar je voor weinig vers fruit, eieren, aardappelen maar soms ook de heerlijkste jam en stoofpeertjes koopt. Het maakt een fietstocht langs de Nederlandse boeren nog leuker en garandeert een heerlijke maaltijd 's avonds. De app Het Kraampje laat de echte boerderijwinkels zien, maar kraampjes langs de weg zijn er nog veel meer.

Veel boerderijen zijn op gezette tijden geopend voor publiek.
Steeds vaker vind je verswaren te koop aan de kant van de weg

Luister een podcast

Podcasts zijn hot en zeker wanneer je alleen fietst een leuke afleiding. Met een podcast op de oren geniet je tijdens het fietsen van een goed verhaal, een nieuwsanalyse of beluister je alsnog je favoriete radio- of televisieprogramma wanneer je dat van gisteren hebt gemist.

Het aanbod aan goede Nederlandstalige podcasts is de laatste jaren enorm gegroeid en elke smartphone beschikt zonder dat je er iets voor hoeft te doen over een zeer uitgebreide podcast-app. Gebruik bij voorkeur een bone-conduction koptelefoon, zoals van Shokz, zodat je het verkeer rondom gewoon blijft horen. Dit type koptelefoon dekt de oren niet af, maar draagt het geluid over via botgeleiding.

Ervaar zelf een Shokz-headset: hier vind je de beste deal!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten