Koop jij het beste een e-bike of speed pedelec?
Veel mensen twijfelen tussen een e-bike en speed pedelec. Begrijpelijk, want de maximale snelheid van deze laatstgenoemde flitsfiets is erg aantrekkelijk. Speed pedelecs ondersteunen namelijk een maximale snelheid van 45 kilometer per uur, terwijl reguliere elektrische fietsen zijn afgeregeld op 25 kilometer per uur. Naast dit snelheidsverschil bestaan er nog meer overwegingen om een e-bike óf speed pedelec te kopen.
Fietsen met trapondersteuning
Een fiets met trapondersteuning biedt nogal wat voordelen. Bij een stevige tegenwind of hellingen ervaar je een onzichtbaar duwtje in de rug. Kom hierdoor altijd uitgerust op de bestemming aan. De fietser bepaalt zelf de mate van trapondersteuning. Hiervoor geldt wel een limiet. Bij een e-bike valt op een snelheid van 25 kilometer per uur de trapondersteuning weg. Vind je dat te langzaam, omdat je bijvoorbeeld elke ochtend flink wat kilometers naar het werk moet overbruggen? Overweeg dan een speed pedelec. Dit noemt men ook wel een flitsfiets, E45-fiets of speedbike. Met een maximale snelheid van 45 kilometer per uur leent dit vervoersmiddel zich bij uitstek voor woon-werkverkeer. Omzeil files en maak je hoofd na een drukke werkdag leeg in de buitenlucht. Het is vergeleken met autovervoer ook nog eens beter voor het milieu.
Voor- en nadelen speed pedelec
Speed pedelecs hebben ten opzichte van veel reguliere e-bikes een krachtigere motor. Logisch, want dit voertuig is gemaakt voor een hogere snelheid. Ook overige onderdelen zijn in de regel robuuster. Denk onder meer aan de spaken en het frame. De aanwezigheid van hoogwaardige onderdelen heeft natuurlijk een prijs. Speed pedelecs zijn daarom duurder dan normale elektrische fietsen. Houd dan ook rekening met een aanschafprijs van minimaal drieduizend euro. Veel modellen hebben bovendien riemaandrijving, traploze versnellingen, voorvorkvering, bredere banden en een frameaccu met een hoge capaciteit. Dergelijke technieken drijven de toch al forse aanschafprijs nog verder op. Let ook op het hogere gewicht van een speed pedelec. Dat bedraagt namelijk al gauw zo’n 24 tot 31 kilo. Hierdoor kan deze tweewieler bijvoorbeeld niet op elke fietsendrager van een auto.
Een speciaal ontworpen speed pedelec heeft vergeleken met een e-bike meestal een sportievere zithouding. Je zit namelijk ietwat voorovergebogen. Wees hierdoor aerodynamischer, zodat je gemakkelijker een hoge snelheid kunt ontwikkelen. Overigens kost het op een speedbike flink wat moeite om de maximale snelheid van 45 kilometer per uur te halen. Op een e-bike bereik je gemakkelijker de hoogste snelheid. Langzaam fietsen is met een speed pedelec ook mogelijk, al is dat niet zo comfortabel. Fiets je als speed pedelec-bezitter regelmatig samen met iemand op een e-bike? Dan zit er niets anders op dan je de hele weg in te houden.
Voor- en nadelen e-bike
Bij een speed pedelec heb je alleen keuze uit modellen met een achterwiel- of middenmotor. Wil je een e-bike kopen, dan kun je ook een exemplaar met een voorwielmotor overwegen. E-bikes met dit motortype zijn erg betaalbaar. Schaf vanaf ongeveer 1200 euro een elektrische fiets aan. Bedenk wel dat de goedkoopste e-bikes een beperkte trapondersteuning bieden. Hierdoor zijn ze vooral geschikt voor korte ritjes in de stad. Fiets je dagelijks minimaal tien kilometer naar werk of school? In dat geval is een elektrische fiets met een krachtige middenmotor het overwegen waard. Fiets je nog verder en voornamelijk buiten de bebouwde kom? Profiteer dan van een rappe speed pedelec.
E-Bike of speed pedelec kopen
Een voordeel van een e-bike is de ontzettend ruime productkeuze. De concurrentie is om die reden overweldigend, waardoor winkels en fabrikanten geregeld stunten met prijzen. Een goedkope e-bike ligt dan ook in zo’n beetje elke stad of ieder dorp voor het grijpen. Gelukkig valt er inmiddels ook voor geïnteresseerden van een speed pedelec behoorlijk wat te kiezen. Zo hebben gerenommeerde merken als Gazelle, Batavus, Sparta, Koga, Kalkhoff, Cube en Trek diverse speedbikes in hun gamma. Bovendien bestaan er ook gespecialiseerde merken, zoals het Zwitserse Stromer.
Regelgeving
Vanwege een snelheidsbeperking van 25 kilometer per uur gelden er voor e-bikes dezelfde regels als voor normale fietsen. Fiets gewoon op het fietspad. Speed Pedelecs mogen niet op het gewone fietspad. Binnen de bebouwde kom hebben deze zogenoemde E45-fietsen meestal een plekje op de autoweg, tenzij dat anders staat aangegeven. Buiten de bebouwde kom gebruik je veelal het (brom)fietspad. Een speed pedelec is wettelijk gezien een bromfiets, dus er gelden hiervoor dezelfde regels. Beide vervoersmiddelen rijden dan ook even hard, met als verschil dat je bij een flitsfiets zelf moet trappen.
Ook voor de speed pedelec zelf gelden er ten opzichte van e-bikes andere regels. Zo heeft elke speedbike een geel kenteken. Daarnaast is de aanwezigheid van een claxon, verlichting, reflectors en een achteruitkijkspiegel in Nederland verplicht. De eigenaar dient ook nog een WA-verzekering voor deze tweewieler af te sluiten. Niet iedereen mag een speed pedelec besturen. Zo vereist dit vervoersmiddel een (brommer)rijbewijs. Personen van zestien jaar of ouder kunnen een type AM rijbewijs halen. Tot slot dient de bestuurder een goedgekeurde (bromfiets)helm te dragen.