ID.nl logo
Garantie op je e-bike: wat mag je (minimaal) verwachten?
© PXimport
Mobiliteit

Garantie op je e-bike: wat mag je (minimaal) verwachten?

Veel mensen denken dat je in Nederland wettelijk 2 jaar garantie hebt, maar dat is niet zo. De termijn van 2 jaar wordt wel in Europa gehanteerd, maar in Nederland is er geen vaste wettelijke garantietermijn, simpelweg omdat het ene product veel langer mee gaat dan het andere. De wet zegt wel dat je een product een bepaalde tijd zonder problemen moet kunnen gebruiken, maar dus niet hoe lang dat precies is. En alhoewel je er wel van uit mag gaan dat je accu er bijvoorbeeld niet al na 3 maanden kapot is, blijft het, bij het ontbreken van een wettelijke termijn, toch vaak lastig om je gelijk te halen. Dit moet je weten over je e-bike garantie.

Dé Kieskeurig.nl E-bike Duurtest - 20 fietsmerken, 20 weken getest

Meer weten!

Fabrieksgarantie

Een garantie waarbij wél een termijn wordt gegeven, is de fabrieksgarantie. Die termijn is niet voor onderdeel van je fiets hetzelfde: voor accu’s is het vaak 2 of 1 jaar, voor het frame 5 of 10 jaar. Ook verschilt de garantie van merk tot merk. Zo geeft Amslod 6 jaar garantie op het fietsframe en 3 jaar op onderdelen, dus ook op de accu en de motor. Multicycle, uit het Gelderse Ulft, biedt 5 jaar garantie op de accu, waarbij de accu in de eerste 2 jaar gratis wordt vervangen en je in de jaren 3,4 en 5 moet bijbetalen voor een nieuwe accu – waarbij de mate van slijtage bepaalt hoe véél je moet bijbetalen.

Kleine lettertjes

Juist omdat elk merk andere voorwaarden hanteert, moet je je er voor aankoop goed in verdiepen. Kijk ook goed naar de kleine lettertjes: soms geldt de garantie alleen voor de eerste eigenaar, worden er altijd reparatie- en arbeidskosten in rekening gebracht of vervalt de garantie omdat de fiets niet genoeg onderhouden is.

Garantie bijkopen

Veel merken bieden een verlengde garantie aan waarmee je bijvoorbeeld 5 jaar garantie krijgt, ook op de motor en de accu. Lees ook van dat soort aanvullende garanties eerst goed de kleine lettertjes door: daar kan bijvoorbeeld in staan dat een accu alleen vervangen wordt als hij kapot is, niet als hij na jaren gebruik minder capaciteit heeft. Probeer helder te krijgen wat het verschil is met de fabrieksgarantie en bepaal dan of dat verschil voor jou groot genoeg is om er aanvullend voor te betalen.

Garantie (2020) bij een aantal fietsmerken:

Amslod
Frame: 6 jaar
Accu, motor & display: 3 jaar
Overige onderdelen (inclusief accu en motor): 3 jaar
Voorwaarden

Batavus
Frame: 10 jaar
Overige onderdelen (inclusief accu en motor): 2 jaar
Voorwaarden

Cortina
Frame en vaste voorvork: 5 jaar
Overige onderdelen (inclusief accu en motor): 2 jaar
Voorwaarden

Flyer
Frame: 10 jaar
Motor, motorbesturing, display en laders: 5 jaar
Accu: 2 jaar
Voorwaarden

Gazelle
Frame vaste voorvork: 10 jaar
Verende voorvork: 5 jaar
Onderdelen: 2 jaar
Accu: 2 jaar
Voorwaarden

Giant
Frame: levenslang (behalve voor frames van downhill-fietsen)
Niet-verende voorvork: 10 jaar
Accu’s en overig elektronisch materiaal: 2 jaar
Overige onderdelen: 1 jaar
Voorwaarden

Koga
Frame: levenslang
Onderdelen: 2 jaar
Accu: 2 jaar
Voorwaarden

QWIC
Frame (aluminium): 5 jaar
Frame (staal): 2 jaar
Elektrische onderdelen: 2 jaar
Overige onderdelen: 2 jaar
Accu: 2 jaar
Voorwaarden

Sparta
Frame: 10 jaar
Vaste voorvork: 10 jaar
Verende voorvork: 2 jaar
Overige onderdelen: 2 jaar
Elektrisch aandrijfsysteem: 2 jaar
Accu: 2 jaar
Voorwaarden

Stella
Frame: 5 jaar
Verende voorvork: 2 jaar
Accu: 3 jaar
Aandrijfsysteem: 2 jaar
Overige onderdelen: 2 jaar
Voorwaarden

Trek
Frame: levenslang
Accu Bosch: 2 jaar/500 ladingen
Accu Shimano: 2 jaar/1000 ladingen
Motor, controller: 2 jaar
Voorwaarden

Union
Frame en vaste voorvork: 10 jaar
Verende voorvork: 5 jaar
Overige onderdelen: 2 jaar
Accu: 2 jaar
Voorwaarden

De E-bike Winkelzoeker

Bekijk met behulp van de E-bike Winkelzoeker waar de gewenste e-bike nog op voorraad is en boek direct een proefrit bij jou in de buurt. Zo vis je niet achter het net en wacht je wellicht niet zo lang op je nieuwe elektrische fiets. Kieskeurig.nl toont namelijk de actuele voorraad bij deelnemende fietswinkels door het hele land. Vergelijk en bekijk jouw e-bike in stroomversnelling met behulp van de Winkelzoeker!

©PXimport

▼ Volgende artikel
Zo gebruik je Google Maps voor live inzicht in files
© PixieMe - stock.adobe.com
Huis

Zo gebruik je Google Maps voor live inzicht in files

Wie regelmatig reist of naar zijn werk pendelt, vertrouwt waarschijnlijk op Google Maps. Niet voor niets hebben veel mensen het navigatiesysteem van hun auto verruild voor deze gratis app. De app beschikt over een set tools om je trip vlot te laten verlopen. Zo kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig de verkeersdrukte volgen.

In dit korte artikel laten we zien hoe je de verkeerslaag in Google Maps gebruikt:

  • Stel je route in en schakel de verkeerslaag in via het lagenmenu
  • Bekijk de actuele verkeersdrukte aan de hand van kleuren op de kaart
  • Ontvang meldingen over verkeersdrukte bij opgeslagen locaties

Ook interessant om te lezen: Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps

De laag Verkeer

Open Google Maps op je smartphone en geef het vertrekpunt en de bestemming in. Daarna tik je onderaan op Route. Boven de kaart kies je de manier hoe je je verplaatst: auto, tram, metro, te voet of per fiets. Onderaan de kaart lees je alvast de afstand en de reistijd. Tik daarna op het pictogram Lagen in de rechterbovenhoek van het scherm. In de groep Kaartgegevens selecteer je Verkeer. Hierdoor wordt de verkeerslaag over de Google Maps-kaart gelegd. Verlaat het gedeelte Lagen door op het kruisje in de rechterbovenhoek te tikken.

Op de kaart worden de wegen ingekleurd op basis van de actuele verkeersdichtheid. Groen betekent dat je op een normaal tempo kunt rijden. Oranje staat voor langzaam rijdend verkeer en rood betekent dat het verkeer stilstaat. Niet tevreden met de route die Google Maps heeft geselecteerd? Bekijk dan alle alternatieve routes die als grijze lijnen op het scherm worden weergegeven. Tik op een van de opties om een ​​alternatieve route te selecteren.

De verkeersdrukte wordt met kleuren weergegeven.

Google Maps in de auto gebruiken?

Dan is een telefoonhouder een must

Live verkeer

Op de computer open je de webbrowser en surf je naar Google Maps. Weer zoek je de bestemming, zodat Maps de route tevoorschijn kan halen. Daarna beweeg je de muisaanwijzer over het pictogram Lagen linksonder. Klik op de laag met het label Verkeer. Opnieuw zal Google de wegen inkleuren volgens verkeersdrukte. Je kunt de weergave Live verkeer in- en uitschakelen door op de schakelaar in het onderste deel van het scherm te klikken.

Op de computer kun je de weergave Live verkeer in- en uitschakelen.

Meldingen ontvangen

Het is mogelijk om van Google Maps meldingen te ontvangen wanneer er drukte ontstaat in de buurt van een locatie die je in Maps hebt opgeslagen. Hiervoor tik je rechtsboven op het pictogram van je Google-account. Daarna kies je Instellingen en dan Meldingen. Op de iPhone controleer je of het schuifje bij Plaatsen en evenementen aanstaat. Op een Android-apparaat tik je bij Navigeren / Verkeer bij nabije evenementen op Aan of Alleen in de app.

Wil je verkeersupdates ontvangen over plaatsen die je hebt opgeslagen?

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Een op drie gemeenten staat opladen elektrische auto over stoep toe
© alpegor - stock.adobe.com
Mobiliteit

Een op drie gemeenten staat opladen elektrische auto over stoep toe

In Nederland is elektrisch rijden het voordeligst als je je auto thuis kunt opladen met eigen stroom, bijvoorbeeld van zonnepanelen. Maar dan moet je wel een eigen oprit hebben of van de gemeente toestemming krijgen om een laadkabel over de stoep te leggen. Uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan blijkt dat slechts een op de drie gemeenten dit toestaat.

Je auto voor de deur opladen met je eigen stekker kan op verschillende manieren: met een kabelmat, speciale kabelgoottegels of een laadarm die over de stoep hangt. De laatstgenoemde optie wordt alleen toegestaan in Haarlem en Zuidplas. Kabelgoottegels, waarbij de laadkabel verzonken ligt in de stoep, zijn het populairst - een kwart van de gemeenten experimenteert hiermee of heeft dit in het verleden gedaan. Het gebruik van een kabelmat is de meest toegankelijke oplossing, wat in 27 gemeenten (8 procent) is toegestaan.

Bron: Zonneplan

Vooral in de Randstad, Zeeland en Noord-Brabant zijn gemeenten flexibeler wat betreft het opladen over de stoep. In Drenthe, Groningen en Limburg is dit vrijwel nergens toegestaan, al hebben woningen daar vaker een eigen oprit.

Momenteel beschikt één op de twaalf Nederlandse huishoudens (8 procent) over een eigen laadpaal. Dit percentage is het hoogst in de gemeente Laren, waar bijna een derde van de huizen een laadvoorziening heeft. Ook in Rozendaal, Blaricum, Bloemendaal, Bergen en Oostzaan ligt dit percentage boven de 20 procent. Financiële middelen lijken een grotere rol te spelen bij het aanschaffen van een elektrische auto dan de fysieke ruimte voor een laadpaal.

"Het voordeel van thuis kunnen opladen ten opzichte van de openbare laadpaal is aanzienlijk," licht Zonneplan toe. Bij een gemiddeld jaarkilometrage van 18.200 kilometer en een verbruik van 187 Wattuur per kilometer betaal je aan een openbare laadpaal ongeveer 1530 euro per jaar, uitgaande van een gemiddeld tarief van 45 cent per kWh.

Thuisladen is merkbaar voordeliger. Met een vast of variabel contract komt het gemiddelde tarief momenteel op 28 cent per kWh, wat neerkomt op 952 euro per jaar. EV-rijders met een dynamisch contract betaalden bij Zonneplan de afgelopen twaalf maanden gemiddeld 22 cent per kWh, wat resulteert in een jaarlijkse kostenpost van 748 euro. Bovendien hebben veel thuisladende elektrische rijders zonnepanelen, waardoor ze een groot deel van het jaar gratis kunnen laden.

Kosten

De mogelijkheden voor het opladen van een elektrische auto via de stoep zijn afhankelijk van het beleid van de gemeente waarin je woont. De kosten voor thuisladen variëren tussen de 748 en 952 euro per jaar, afhankelijk van je energiecontract, terwijl opladen aan een openbare laadpaal gemiddeld 1530 euro per jaar kost.

Vraag een offerte aan voor thuisbatterij: