ID.nl logo
🔥 Oh la la: dit is de A290, Alpine's elektrische antwoord op de hot hatch
© Arnaud Taquet
Mobiliteit

🔥 Oh la la: dit is de A290, Alpine's elektrische antwoord op de hot hatch

Alpine zet met de gloednieuwe A290 een opmerkelijke comeback in de wereld van de hot hatches. Deze volledig elektrische hatchback combineert het pure rijplezier waar Alpine om bekendstaat met knallende prestaties en een onderscheidende stijl. Van een 0-100-sprint in 6,4 seconden tot een high-end audiosysteem van Devialet: de A290 belooft een sensationele elektrische rijbeleving voor de puristen.

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Watch on YouTube

Legendarisch tot en met, en dankzij een succesvolle revival in 2017 vandaag de dag zelfs actief in de absolute koningsklasse van de autosport. Zeker onder puristen staat Alpine bekend als hofleverancier van puur en sensationeel rijplezier. De receptuur? Een vederlichte koets en een venijnige krachtbron. Maar de ingrediënten worden steeds schaarser en net als in de Formule 1 dien je continu te blijven innoveren, finetunen en strijden. Doe je dat niet, dan beland je vanzelf in de grindbak. Dat is dan ook de reden dat Irwin van InstaAutoVlog onlangs met Alpine’s toekomst kennismaakte. In dit artikel vertelt hij jullie dan ook alles over de nieuwe Alpine A290. 

Van snoepjes kun je niet leven

Het huidige aanbod van Alpine bestaat uit slechts één model: de A110, een klassieker in wording met een minimaal 252 pk sterke turbobenzinemotor van Renault en een voor moderne auto’s laag gewicht van net geen 1100 kg. Een heerlijk snoepje, maar van snoepjes kun je niet leven. Het merk heeft zichzelf onlangs dan ook een duidelijk doel gesteld. Vanaf 2026 bouwen ze louter nog volledig elektrische auto’s met als streven om in 2030 maar liefst zeven modellen aan te kunnen bieden. Een ambitieuze doelstelling die Alpine omschrijft als hun Dream Garage. Maar 2026 staat al op de oprit en de garagedeur moet dan ook langzaam van het slot.  Dat betekent het zetten van de eerste stap, en dat doen de Fransen met deze A290. 

En die A290 komt niet zomaar uit de lucht vallen. Net als vroeger werd er gewinkeld bij moederbedrijf Renault, en laat dat merk nou net een gloednieuwe, volledig elektrische 5 hebben gepresenteerd. De perfecte basis, want als er ergens ruimte voor is, dan is dat wel voor een gepeperde elektrische hatchback! En zo geschiedde. In tegenstelling tot een aantal special editions van weleer ging Alpine deze keer behoorlijk grondig te werk.

©Arnaud Taquet

Rallylampen

We zien de nieuwe Alpine A290 voor het eerst in een studio in het hart van Parijs. Er staat een behoorlijk potig karretje dat direct duidelijk maakt dat je niet met 'm moet sollen. De Renault-basis oogt weliswaar bekend, maar daar blijft het ook bij. De A290 beschikt niet alleen over een stel direct in het oog springende rallylampen met X-patroon, maar vooral over 6 centimeter meer spoorbreedte. Dat zorgt voor een krachtige stance, en al helemaal in combinatie met een optische verbreding dankzij de sideskirts. Verder rolt-ie standaard op 19-inch lichtmetalen wielen en zien we aan de achterkant optische details die refereren aan de A110. 

De A290 wordt leverbaar in vier kleuren, waaronder zwart, wit en matgrijs. Maar als je het mij vraagt, doet het zwarte jasje afbreuk aan de vele toffe details en shinet-ie het best in zijn Alpine-blauwe jasje. Met name de aluminium rand rondom het dak, de hoogglans-zwarte details rondom en de Franse driekleur die met trots op de C-stijl prijkt, maken het stoere geheel af. 

©Arnaud Taquet

Compleet nieuwe middentunnel

Een blik in het interieur maakt direct duidelijk dat Alpine ook hier geen half werk heeft geleverd. De basis is nog steeds ‘Renault 5’, maar diverse aanpassingen maken het verschil. We zien uiteraard twee lcd-displays met de OpenR Google Android Automotive-software, maar vooral een compleet nieuwe middentunnel. Een unit die in tegenstelling tot de donorauto is voorzien van drukschakelaars voor het selecteren van een versnelling. Net als in de A110! Dat betekent dat de drie vrij chaotische Renault-stengels achter het stuur niet zijn overgenomen. 

Qua afwerking zien we een mooie blend aan materialen, zoals nappaleder op het stuurwiel en kunststoffen die op een dusdanige manier zijn gefabriceerd dat ze de oorsprong van het merk moeten bekrachtigen. Kunststoffen die bijvoorbeeld zijn voorzien van op steen gelijkende afdrukken die je vindt in de Franse Alpen. Alles voelt solide en bovendien hoogwaardig aan. Daarnaast is ook de software ‘ver-Alpined’ middels gadgets en rijmodi die ruimte voor een extra speels rijgedrag mogelijk moeten maken.

In 3 seconden van 100 naar 0

Maar net als de donor is ook de Alpine A290 een volledig elektrische hatchback. Eentje met extra pit en daardoor op tal van technische vlakken extra sterk op smaak gebracht. Om te beginnen werd de A290 uitgerust met een 220 pk sterke elektromotor die rechtstreeks uit de grotere Megane eTech Electric afkomstig is. Samen met een aangepast subframe, de 6 cm toegenomen spoorbreedte en een Multilink-ophanging aan de achterkant moet dat zorgdragen voor een heerlijk bommetje op wielen. Iets dat alleen op papier al lijkt te zijn gelukt, want de A290 sprint bijvoorbeeld in slechts 6,4 seconden van 0 naar 100 km/u. Dankzij Brembo-remmerij rondom – die één op één afkomstig is van de A110 – stopt-ie bovendien in 3 seconden van 100 km/u naar stilstand. 

Speciale dempers rondom zorgen voor een constante controle van de dik 1450 kg wegende Alpine, en hydraulische bumpstops garanderen bovendien voldoende comfort. Wees echter gerust: 'fun to drive' was het uitgangspunt, en dat moet je dankzij het 52kWh-accupakket zo'n 380 kilometer lang kunnen volhouden. Dat accupakket is bovendien verwarmd én gekoeld, kan standaard met een 11 kW sterke 3-fase-boordlader worden bijgeladen en snelladen kan met maximaal 100 kW. Actieve batterijverwarming en een warmtepomp moeten dat ook in de winterperiode garanderen.

OV-knop

Overigens is de 220 pk sterke elektromotor niet standaard. De Alpine A290-prijslijst zal in eerste instantie starten met een 180 pk sterke elektromotor die we in deze klasse nog steeds als uiterst scheutig mogen classificeren. Op het stuurwiel vind je bovendien een zogenaamde OV-knop. En nee, daarmee leidt het navigatiesysteem je niet naar de eerste de beste bushalte, maar ‘overtake’ je een voorligger extra snel – hulp bij het inhalen dus! Je krijgt dan namelijk 10 seconden lang het maximale vermogen van de aandrijflijn tot je beschikking, al geven ze bij Alpine ook toe dat het simpelweg vloeren van het stroompedaal een soortgelijk resultaat geeft. 

Voor extra rijsensatie is Alpine bovendien een samenwerking met de Franse audiospecialist Devialet aangegaan. Zij ontwikkelden een 615 Watt sterk audiosysteem voor de A290 dat niet alleen fantastisch klinkt, maar ook het échte geluid van de elektromotor versterktv via de speakers in het interieur en dat zorgt voor extra sensatie en emotie. Een demonstratie leert dat niet alleen het acceleratiegeluid wordt versterkt, maar ook het regeneratief remmen en dit zorgt dan ook voor een natuurlijke en vertrouwenwekkend aanvoelende beleving. 

De deur van de droomgarage is geopend!

Hoewel ik geen centimeter met de auto heb kunnen rijden, lijkt de compacte Fransman een nieuw tijdperk aan te kondigen. De hot hatch is terug, maar dan wel volledig elektrisch! Dankzij hoogwaardige technologie als een fors accupakket, een prima range, goede oplaadfaciliteiten en hardware als Brembo-remmerij, slimme dempers en een Multilink-ophanging laat Alpine bovendien zien dat ze deze introductie serieus nemen.

De Dream Garage-deur mag dan met behulp van Renault zijn opengezet, de A290 lijkt met recht een echte Alpine. Chic, hoogwaardig, wendbaar, snel en onderscheidend. Ik kan niet wachten om 'm eens goed aan de tand te voelen. Wat dit lekkers moet gaan kosten? Reken op een prijs die net onder de 40.000 euro start. 

â–¼ Volgende artikel
Kerstboom eruit, toch sfeer in huis? Zo doe je dat!
© Paul Viant/KOTO
Gezond leven

Kerstboom eruit, toch sfeer in huis? Zo doe je dat!

De kerstdagen zijn voorbij en het nieuwe jaar staat voor de deur. De lege plek waar eerst de kerstboom stond, valt ineens extra op. Het voelt misschien een beetje kaal, maar dit is juist hét moment om je huis weer een frisse en gezellige sfeer te geven. Daar zijn allerlei manieren voor. In dit artikel lees je wat je allemaal kunt doen.

🎄 🪓 Boom eruit ... wat nu? In dit artikel leggen we je uit wat je kunt doen om het ook na kerst weer gezellig te maken thuis.

  • Zet een mooie kamerplant neer
  • Verf de muren in een frisse kleur
  • Experimenteer met een nieuwe indeling van je woonkamer
  • Maak een lichtplan
  • Ruim eens lekker op

Lees ook: Kleuren kiezen voor in huis: deze trucs en tools helpen je een handje

Voel je je wat somber nu de feestdagen voorbij zijn? Haal meer groen in huis! De lege plek waar de kerstboom stond, is ideaal voor een grote kamerplant of een groepje kleinere planten op een bijzettafeltje. Zo vul je niet alleen de ruimte op, maar breng je ook een vleugje natuur én wat extra zuurstof in huis. Een frisse start van het nieuwe jaar!

Bij het kiezen van een plant is het slim om verder te kijken dan alleen de grootte, kleur of bladvorm. Let erop of de plant past bij de plek waar je hem wilt neerzetten. Niet elke plant houdt van direct zonlicht, de warmte van een verwarming of een schaduwrijke hoek. Twijfel je? Vraag advies in de winkel. Grote planten kunnen prijzig zijn, en het is zonde als ze snel het loodje leggen. Ben je niet zo'n plantenkenner? Er zijn handige apps, zoals Plantsome, die je vertellen wanneer en hoeveel water je planten nodig hebben. Deze apps kunnen een echte redder in nood zijn.

©Olha Tsiplyar

Geen kamer zonder

🪴 Kamerplant!

Verf de muren in een frisse kleur

Zo'n kerstboom zorgt niet alleen voor gezelligheid, maar brengt ook een flinke dosis kleur in huis met al die kerstballen, slingers en lichtjes. Vind je je interieur nu wat flets? Gebruik de rustige januariweekenden om een kale muur of hoekje nieuw leven in te blazen met een frisse lik verf of een mooi behang. Een kleine verandering die meteen zorgt voor een frisse start én een vleugje energie voor het nieuwe jaar!.

Als je je innerlijke stylist nog aan het ontdekken bent, probeer dan eens een verf-app op je telefoon. Met de apps van Flexa of Histor kun je een foto maken van de muur die je wilt transformeren en vervolgens experimenteren met allerlei kleuren. Zo zie je direct wat wel of niet bij je vloer en meubels past en voorkom je dat je binnenkort wéér met een verfkwast in de weer moet.

Experimenteer met een nieuwe indeling van je woonkamer

Waarschijnlijk heb je flink moeten schuiven om je Nordmann of kunstkerstboom een mooie plek te geven. Nu de boom eruit gaat, kun je dat moment aangrijpen om de indeling van je woonkamer eens kritisch te bekijken. In plaats van alles terug te zetten zoals het was, daag jezelf uit om iets nieuws te proberen. Denk verder dan de vaste plekken en laat je niet beperken door wat je gewend bent.

Een plattegrond maken kan helpen om ideeën uit te werken. Teken je woonkamer op schaal en knip losse elementen, zoals meubels, verlichting en een vloerkleed uit papier. Zo kun je al schuivend verschillende indelingen uitproberen. Ga je liever met een app aan de slag, dan is de gratis Home Design 3D leuk om mee te experimenteren.

©Kawee

Lichtplannen

Nu de kerstboom weg is en de lichtjes niet meer schijnen, valt het misschien ineens op: dat ene hoekje in de woonkamer is behoorlijk donker. Een vloerlamp kan dan een perfecte oplossing zijn. Zo vul je niet alleen de lege plek op met een stijlvolle eyecatcher, maar zorg je ook direct voor extra licht.

Dit is overigens ook een goed moment om de rest van de verlichting in huis eens onder de loep te nemen. Heb je naast sfeerverlichting ook genoeg functioneel licht? En hoe zit het met het aantal lumen per vierkante meter? In het artikel Zo kies je de juiste verlichting voor elke ruimte in huis lees je er alles over.

Ontspullen

Niet iedereen wordt overvallen door een gevoel van melancholie in een huis zonder kerstversiering: voor veel mensen is het juist een opluchting als alle decoratie weer op zolder staat. Die lege ruimtes kun je zien als een kans om je huis opgeruimd te maken én te houden. Gebruik dit moment niet alleen om de kerstspullen op te bergen, maar kijk ook eens kritisch naar andere dingen die je het afgelopen jaar nauwelijks hebt gebruikt en die vooral in de weg staan. Misschien maak je iemand anders blij met die bijzettafel, kandelaar of kussenhoes waar je zelf al op uitgekeken bent. Weet je niemand? er zit vast wel een kringloopwinkel bij jou in de buurt!

Ook interessant: Zo voelt je huis weer als nieuw: tips en trucs voor een nieuwe indeling

â–¼ Volgende artikel
Laat je huis ademhalen: slimme automatiseringen voor de ventilatie
© Yuri Hoyda
Energie

Laat je huis ademhalen: slimme automatiseringen voor de ventilatie

Misschien zijn je lampen, verwarming en slot van je voordeur al verbonden met je smarthome-systeem, maar één apparaat wordt vaak vergeten: de mechanische ventilatie. Zonde, want er zijn allerlei toepassingen te bedenken om ook dat systeem aan je netwerk te hangen.

In dit artikel laten we zien hoe je je mechanische ventilatie koppelt aan een smarthome-systeem en automatiseert:

  • Installeer het Home Assistant-platform om doe-het-zelfoplossingen mogelijk te maken
  • Gebruik een Itho-module, Open Air of FanX om je ventilator te verbinden met je wifi-netwerk
  • Koppel je ventilator aan Home Assistant via de MQTT-integratie
  • Automatiseer ventilatieprocessen, zoals afzuiging tijdens het douchen of koken
  • Implementeer slimme schakelaars en meters voor extra efficiëntie

Lees ook: 5 fouten die je niet moet maken in je smarthome

De mechanische ventilatie in je huis bestaat vaak uit een vrij groot, log apparaat dat bijvoorbeeld in een hoek van de zolderkamer verstopt zit. Dat maakt het lastig om hem te vervangen door een slimme variant, zoals je de oude gloeilampen aan het plafond omruilt voor slimme Hue-ledlampen. Daardoor zit je vast aan je domme ventilator, die met een beetje pech al decennia oud is. Deze systemen hebben zelden tot nooit de mogelijkheid om ze met bluetooth of wifi te verbinden, waardoor je ze niet in je slimme domoticasysteem kunt opnemen.

Maar niet getreurd: zelfs deze oude apparatuur kun je met een smarthome verbinden, mits je bereid bent wat tijd en geld te investeren. Daarbij profiteer je van de traditionele manier waarop een ventilator kan worden bediend. Vaak kunnen ze verbinden met bijvoorbeeld een knop in je badkamer om snel luchtvochtigheid mee weg te zuigen, wat betekent dat ventilatoren zijn gebouwd om een aan- of uit-signaal te ontvangen. Door een speciaal apparaatje te verbinden, is het mogelijk zelf zo’n signaal te verzenden via een door jou gekozen verbinding.

Home Assistant

Voordat we beginnen hebben we een flexibel smarthomeplatform nodig. Diensten zoals Apples Woning-app en Google Home werken alleen met specifiek ondersteunde apparaten, waardoor je er niet zomaar een doe-het-zelfoplossing mee kunt verbinden. Daarom gebruiken we bij deze handleiding het platform Home Assistant, gebouwd door de Nederlander Paulus Schoutsen. Home Assistant is opensource, wat betekent dat iedereen eraan kan bijdragen en er tal van hobbyprojectjes bestaan om niet-vanzelfsprekende apparaten te verbinden.

Home Assistant moet op een zelfstandig apparaat worden geïnstalleerd dat met je draadloze internet is verbonden. Een Raspberry Pi is sterk genoeg om de software te draaien of je kunt het kant-en-klare systeem van Schoutsen kopen (de Home Assistant Green of Yellow). Op de site www.home-assistant.io staat beschreven hoe je Home Assistant draaiende krijgt en daarna bijvoorbeeld je al bestaande slimme lampen in het platform kunt voegen. Wel zo handig, want hierdoor kunnen die smarthome-apparaten straks nauw samenwerken met je ventilatie.

Itho-module

Vervolgens heb je een apparaatje nodig om je mechanische ventilator met Home Assistant te verbinden. Daarvoor bestaan verschillende methoden, waarvan de makkelijkste methode afkomstig is van een Nederlandse ontwikkelaar. Hobbyist Arjen Hiemstra heeft de zogenoemde Itho-module ontwikkeld, een apparaatje dat je rechtstreeks op de verbindingspoort van je ventilator aansluit. Je kunt hem bestellen via www.nrgwatch.nl.

De Itho-module sluit je aan op de acht pinnetjes op de printplaat van je mechanische ventilator. Vervolgens koppel je hem aan je wifi-netwerk.

De Itho-module verbindt met een aansluiting van twee rijen met elk vier pinnen op de printplaat van het ventilatiesysteem. Het is lastig te zeggen of jouw betreffende ventilator wordt ondersteund, maar Hiemstra houdt een lijst bij van apparaten die door de community zijn getest. Daaruit blijkt dat onder andere de CVE EVO-modellen, HRU 200 ECO, DemandFlow en QualityFlow met het apparaatje kunnen worden verbonden.

Deze acht pinnetjes heb je nodig om de module te verbinden.

Andere aansluitingen

Het kan zijn dat er al een apparaatje op de verbindingspoort is aangesloten. Dat is in de meeste gevallen bijvoorbeeld het draadloze verbindingssysteem waarmee een radio-afstandsbediening je ventilator aan of uit kan zetten. In dat geval kun je het al aangesloten onderdeel loskoppelen en de Itho-module op de vrijgekomen poort aansluiten. Let wel op: als je dingen verbindt of loskoppelt met een printplaat, is het verstandig eerst de ventilator van de stroom te halen.

Hiemstra verkoopt ook een tweede variant van zijn apparaatje dat gebruikt kan worden op ventilatoren met een ander soort poort. Deze ziet eruit als een soort internetaansluiting. Het kan verleidelijk zijn om dan gewoon rechtstreeks een internetkabel van de poort naar je router te leiden, maar doe dat absoluut niet: deze poort is eigenlijk een heel andere soort, waardoor een internetverbinding je ventilator kan beschadigen. Hang altijd eerst de Itho-module ertussen, waarna je die met je wifi-netwerk verbindt.

Zit er alleen een aansluiting met negen pinnen onder elkaar op je printplaat? Dan werkt het apparaatje niet op jouw mechanische ventilator.

Heeft je ventilator een soort internetpoort? Dan heb je een alternatief model van de Itho-module nodig.

Verbinden met wifi

Heb je een Itho-module met je ventilator verbonden, dan kun je vervolgens het apparaat met je netwerk verbinden. De ingebouwde wifi-module genereert automatisch zijn eigen netwerk waarmee je op een laptop of telefoon kunt verbinden. Bezoek in je webbrowser vervolgens http://192.168.4.1 en volg de getoonde stappen om het apparaat met jouw wifi-netwerk te verbinden.

Nu de module met je wifi-netwerk communiceert, hoef je alleen nog maar het apparaatje met Home Assistant te koppelen. De module communiceert niet direct met het platform, maar je kunt de internetsignalen hiervan vertalen naar Home Assistant door de integratie MQTT te installeren. Dat doe je met een simpele druk op de knop op de integraties-pagina van je Home Assistant-server. Vervolgens kun je via de add-on-pagina ook de zogeheten MQTT-broker Mosquitto installeren om het ventilatorsignaal mee te vertalen. Hierna zou de ventilator in je lijst met apparaten moeten verschijnen. Zo niet, dan vind je in dit configuratiebestand de uitleg om dit alsnog voor elkaar te krijgen.

Andere ventilatoren

Werkt jouw ventilator niet met de Itho-module, dan zijn er nog een paar alternatieven die je kunt proberen. Een andere Nederlandse hobbyist, online bekend als ‘The_Flamingo’, heeft bijvoorbeeld Open Air ontwikkeld. Dit is een vergelijkbaar apparaat dat ondersteuning biedt voor de DucoBox-ventilatoren en de Orcon MVS-15RH. Deze gadget kun je in de webshop van The_Flamingo bestellen.

Open Air is gemaakt om je ventilator te verbinden met DucoBox-ventilator.

Ontwikkelaar Marcelh1 heeft ook zijn eigen usb-dongel genaamd de FanX ontworpen. Deze kun je aansluiten op een machine met Home Assistant om ondersteuning toe te voegen voor specifiek de Orcon MVS-ventilator. Dat maakt het een ideale alles-in-één-oplossing voor dat model, al moet je het apparaatje dan wel in handen krijgen. Hij wordt namelijk sporadisch aangeboden bij webwinkel www.fan-x.eu.

Heb je een Orcon MCS? Dan is de Fan X een mooie alles-in-één-oplossing. Je moet alleen wel geluk hebben bij de aanschaf.

Zelf solderen

Bieden geen van deze oplossingen in jouw thuissituatie soelaas, dan kun je ook proberen zelf een slimme vertaler voor je ventilator te bouwen. Dat werkt bij nagenoeg alle mechanische ventilatoren die met een draadloos radiosignaal met een knop of afstandsbediening kunnen worden bestuurd. Dit is wel verreweg de moeilijkste methode om je ventilator met het netwerk te verbinden. Het vergt geduld en ervaring met solderen. Het is ook zodanig veel werk dat we deze methode niet in een kort artikel kunnen beschrijven.

Ben je desalniettemin bereid dit te proberen, dan heb je een kleine ESP32 nodig: een printplaatje met soldeerpunten dat met je wifi-netwerk kan communiceren. Verbind vervolgens een RF-transmitter met de ESP32 zodat je de radiosignalen kunt oppikken en ook verzenden. Via deze webpagina vind je speciale software waarmee je een script schrijft om het radiosignaal van jouw specifieke mechanische ventilator te dupliceren en te verzenden. Hierdoor kan de ESP32 via Home Assistant een radiosignaal naar je ventilator sturen om te starten of te stoppen.

De ESP32 is een microcontroller die met de juiste onderdelen van alles aan Home Assistant koppelt.

Lees ook: Werk met wat je hebt: creëer je eigen alarmsysteem met Home Assistant

Automatiseren

Heb je na installatie jouw mechanische ventilator in Home Assistant gekregen? Dan begint het leuke gedeelte: het bedenken van toepassingen voor de ventilator in jouw huis. In Home Assistant doe je dat aan de hand van zogeheten automatiseringen. Door te kijken naar de status van een ander apparaat, de tijd en andere informatie, kan de ventilator automatisch worden in- of uitgeschakeld.

Zo’n automatisering kan simpelweg aan een slimme knop worden gekoppeld, zodat je overal in huis de ventilator aan- of uitzet. Dat kan ook nog een stuk slimmer: de ventilatie kan bijvoorbeeld gaan draaien als de slimme lamp in je badkamer wordt ingeschakeld, zodat tijdens het douchen alle natte lucht wordt afgevoerd. Op het toilet kun je de ventilatie intens laten draaien als het licht langer dan tien minuten is geactiveerd, om na een lang toiletbezoek de gassen naar buiten te blazen.

Slimme schakelaars

Met behulp van wat slimme meters en schakelaars kan het nog ietsje handiger. Koop een slimme stroomschakelaar die verbruik meet, koppel hem met Home Assistant, en plug het apparaat tussen je stopcontact en afzuigkap. Zet je tijdens het koken de afzuigkap aan, dan kan een automatisering die piek in stroomverbruik detecteren en de ventilator aanzetten tegen de etensluchtjes. Datzelfde trucje werkt ook bij de wasdroger om de hoge luchtvochtigheid uit je bijkeuken uit te verdrijven.

Het Nederlandse HomeWizard verkoopt een slimme watermeter die laat zien hoeveel water er door je hoofdaansluiting gaat. Die is ideaal voor de ultieme automatisering in de badkamer, waarbij Home Assistant pas de ventilatie inschakelt als twee minuten achter elkaar veel water wordt gepompt en het badkamerlicht is ingeschakeld. Zo weet je zeker dat de afzuiging alleen tijdens het douchen draait, en niet als je bijvoorbeeld even het licht aanzet om je tanden te poetsen.

Alleen de ventilatie aanzetten als de douche loopt? Je kunt je ventilator koppelen aan de data van een slimme watermeter, zoals deze van HomeWizard.

Proces zelf bedenken

Een automatisering maak je vrij eenvoudig in Home Assistant. Open de webinterface van het platform in je browser en ga naar Instellingen / Automatiseringen. Daar kun je vervolgens twee dingen: een blauwdruk openen of je eigen automatisering bouwen. Een blauwdruk is feitelijk een vooraf bedachte automatisering, waar je zelf alleen nog maar even de gewilde apparaten in aanvinkt. Bij een nieuwe automatisering moet je zelf het proces bedenken.

Gelukkig is daar geen programmeerkennis voor vereist: op de webpagina wordt een simpel vragenformulier getoond, dat je het beste kan zien als een tijdlijn. Je vult in wat er moet gebeuren onder welke omstandigheden: je kunt een automatisering laten afhangen van meerdere stappen, zodat een automatisering bijvoorbeeld alleen activeert als iets tussen bepaalde uren plaatsvindt. Op het einde kies je altijd wat er moet gebeuren: in dit geval de activering van de ventilatie.

Stel bij het schrijven van je automatisering ook de duur in, om te voorkomen dat je ventilator dagen achter elkaar blijft draaien. Bij het douchen kun je ook bijvoorbeeld een automatisering maken die je ventilator uitzet als het badkamerlicht tien minuten is uitgeschakeld.

Een automatisering kan op basis van allerlei informatie worden geactiveerd of gedeactiveerd.

Het blijft hobbyen

De verhalen over bovenstaande oplossingen zijn vrij vaak positief, maar onthoud wel: het blijven veelal hobby-apparaatjes. De Itho-module, Open Air en FanX hebben fanatieke ontwikkelaars die jouw vragen waarschijnlijk wel beantwoorden, maar er is geen officiële klantenservice die helpt bij aanhoudende klachten. Gebruik je een apparaatje als dit, dan moet je bereid zijn er wat aan te sleutelen als er iets misgaat.

Maar wie bereid is dat af en toe te doen, maakt zijn of haar huis tegen een relatief kleine investering een stuk slimmer. En wellicht raak je zelfs geïnspireerd om andere, nu nog domme, apparatuur van een digitaal brein te voorzien.