ID.nl logo
In de nieuwe Nio EL8 wil je liever niet achter het stuur zitten ...
© Nio
Mobiliteit

In de nieuwe Nio EL8 wil je liever niet achter het stuur zitten ...

Nio heeft zijn nieuwe vlaggenschip onthuld. De EL8 is een 5,10 meter lange SUV met riant plaats voor zes inzittenden, die zich liefst in alle denkbare luxe willen laten vervoeren. De batterij- en aandrijftechnologie kennen we uit de andere modellen van Nio; ook met de EL8 kun je een lege batterij omwisselen voor een volle accu.

©Nio

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Nio richt zich nadrukkelijk op de kopers van premium EV’s. Vooralsnog wordt de basis van het aanbod gevormd door de ET5 en ET5 Touring. Daarboven staat de EL6 en ‘top of the line’ zijn de ET7 en EL7. Hoewel veel consumenten behoefte hebben aan kleinere, goedkope(re) EV's, lanceert het Chinese merk echter een nóg groter model: de EL8. Dit model gaat de concurrentie aan fullsize SUV's als de Audi SQ8 e-tron, de Mercedes-Benz EQS SUV en de toekomstige, volledig elektrisch aangedreven versie van de Range Rover.

©Nio

Nio’s nieuwe vlaggenschip heeft een lengte van 5,10 meter. Daarmee is hij 18,7 cm langer dan de evenmin compacte EL7, en heeft hij een 11 cm langere wielbasis. Alle extra centimeters komen geheel ten goede aan de inzittenden. De EL8 brengt zes passagiers riant onder. De tweede zitrij bestaat uit twee volwaardige, geheel elektrisch verstelbare fauteuils, helemaal achterin is een tweezitter geplaatst. Wanneer je zelf zo’n 1,90 meter lang bent, voel je je zelfs op de derde zitrij niet achtergesteld. Ook hier is genoeg been- en hoofdruimte voor een comfortabele reis.

Wanneer de derde zitrij niet in gebruik is, leg je de rugleuning eenvoudig elektrisch plat. Op die manier creëer je een laadruimte van 810 liter. Aan de trekhaak van de EL8 kan een geremd gewicht van 2000 kilo worden gehangen.

©Nio

Het is luxe alom aan boord van de Nio EL8. Doordat je achterin op een comfortabele, over een groot bereik verstelbare zetel zit, zou je liefst een chauffeur willen inhuren. Toch hoef je achter het stuur ook niet op een houtje te bijten. Bestel je het Premium Comfort-pakket, dan kom je zowel voorin als op de tweede zitrij tot rust tijdens een weldadige 'hot stone'-massage. De achterste achterbank is alleen verwarmd. Voor de beste geluidsbeleving beschikt het uitgebreide 2300watt-audiosysteem over maar liefst 23 luidsprekers met Dirac Pro en Dolby Atmos.

Zoals we van Nio gewend zijn, is de EL8 volgeladen met rijhulp- en veiligheidssystemen, die regelmatig via over-the-air-updates worden aangevuld en verfijnd. Het LiDAR-detectiesysteem van de EL8 heeft een detectiebereik van 500 meter, de hoge-resolutiecamera's 'zien' voertuigen op 680 meter afstand, terwijl voetgangers binnen een straal van 220 meter worden opgemerkt.

©Nio

Net als de overige modellen van het Chinese merk is de EL8 leverbaar met een batterijpakket van 75 of 100 kWh. Raakt de batterij onderweg leeg, dan kan deze in een Battery Swap Station binnen 5 minuten worden verwisseld voor een volle. Aan de snellaadpaal haalt de Nio EL8 met 75kWh-batterij een laadsnelheid van 140 kW, uitgerust met de grote 100kWh-batterij wordt 185 kW bereikt, tot een piek van 240 kW bij laadstations met een stroomsterkte van 660 ampère. Nio geeft een actieradius op van 390 (Standard Range) tot 510 kilometer (Long Range).

De EL8 heeft vierwielaandrijving dankzij toepassing van twee elektromotoren. De SiC-motor met permanente magneet op de vooras levert een vermogen van 244 pk, de inductiemotor tussen de achterwielen brengt maximaal 408 pk op het asfalt over. Het gecombineerde motorvermogen bedraagt 652 pk, het hoogste koppel is 850 Nm. Daarmee accelereert de ruim 2500 kilo wegende EL8 in slechts 4,1 seconden van 0 naar 100 km/u.

©Nio

Net als bij de overige modellen biedt Nio voor de EL8 tal van betalingsmogelijkheden aan. De prijzen beginnen bij 78.900 euro, maar dat is nog zonder batterij. Kies je ervoor een 75kWh-batterij te huren, dan betaal je 169 euro per maand extra. Voor de 100kWh-batterij wordt maandelijks 289 euro in rekening gebracht. Aanschaf van de batterij varieert in prijs van 12.000 euro voor de Standard Range (75 kWh) tot 21.000 euro voor de Long Range (100 kWh). Dat moet dus nog boven op de basisprijs worden geteld. De batterij 'swappen' is bij een gekochte batterij om wettelijke redenen niet mogelijk.

©Nio

▼ Volgende artikel
4 dingen die mogelijk zijn op je iPhone vanaf iOS 18.2
© Irina Meshcheryakova | Masarik - stock.adobe.com
Huis

4 dingen die mogelijk zijn op je iPhone vanaf iOS 18.2

Met de release van iOS 18.2 en 18.3 heeft Apple een aantal kleinere aanpassingen gedaan aan het besturingssysteem, die wellicht minuscuul maar desondanks waardevol zijn. Te klein voor een enkel artikel, maar groot genoeg voor een overzicht van vier nieuwe functies.

In dit artikel brengen we de volgende onderdelen onder de aandacht. Deze opties werken vanaf 18.2 of 18.3; dat staat erbij vermeld.

  1. Volumebalk terugbrengen naar het vergrendelde scherm
  2. Oogtracking activeren voor navigatie door de menu’s
  3. iPhone opnieuw opstarten via het controlepaneel
  4. Helderheid zaklamp aanpassen via controlepaneel

Ook interessant om te lezen: Smartphone hard resetten: zo doe je dat (iOS en Android).

Volumebalk op het vergrendelscherm

Terwijl iOS 16 nog in het teken stond van een gestroomlijnde ervaring, is dat met iOS 18 wel anders. In het kader van personalisatie brengt Apple allerlei zaken terug die het eerder verwijderde, zoals de volumebalk op het vergrendelscherm. Daarmee kun je het volume digitaal aanpassen.

Als je iOS 18.2 of hoger op je iPhone hebt staan, dan kun je de onderstaande stappen opvolgen om die balk terug te plaatsen op het vergrendelde iPhone-display.

  • Open de instellingen op je iPhone

  • Ga naar Toegankelijkheid

  • Scrol totdat je Audio en visueel ziet staan en klik daarop

  • Zet naast Toon altijd volumeregeling de schakelaar om (zodat die een kleurtje krijgt)

  • Als je nu een liedje met een muziekspeler afspeelt, zie je een volumebalk onder de media-informatie op het vergrendelde scherm staan.

Oogtracking activeren

Deze functie werd iets eerder geïntroduceerd, maar is dus ook beschikbaar met versie 18.2 en 18.3: oogtracking. Dat is eveneens een toegankelijkheidsoptie, en hiermee kun je de iPhone met je ogen bedienen. Superhandig voor mensen die minder met hun handen kunnen doen. Je hebt hiervoor wel minimaal een iPhone SE 3 of iPhone 12 nodig. Door de onderstaande stappen op te volgen, activeer je de oogbediening.

  • Open de instellingen op je iPhone

  • Ga naar Toegankelijkheid

  • Scrol naar Oogtracking en tik daarop

  • Zet nu de schakelaar om naast Oogtracking (helemaal bovenaan)

  • Volg de test op, zodat de iPhone de tracking kan instellen

Nu kun je de iPhone met je ogen bedienen. De stip in beeld volgt jouw blik. Als je ergens anderhalve seconde op focust, zal de iPhone een actie uitvoeren (zoals een knop indrukken).

Als je een lui oog hebt, zoals de schrijver dezes, dan kan de kalibratie falen. Dan is het een idee om het luie oog te sluiten en de test uit te voeren met het 'goede oog'. Vervolgens moet je de smartphone ook bedienen met alleen dat oog (dus het andere moet dicht blijven). Dat kan vermoeiend zijn, dus in dat geval kan een ooglapje een oplossing zijn.

Opnieuw opstarten vanuit controlepaneel

Een iPhone opnieuw opstarten was tot op heden best omslachtig. Voorheen moest je de volume- en powerknoppen tegelijk indrukken en wachten totdat het daarvoor bestemde scherm omhoog komt. En anders moest je het via de reguliere instellingen regelen (via Instellingen > Algemeen > Zet uit). Dat kost allemaal onnodig veel tijd. Wanneer je iOS 18.3 installeert, krijg je toegang tot een derde optie die alles een stuk toegankelijker maakt.

  • Haal het controlepaneel naar beneden

  • Rechts bovenin zie je nu een powerknop staan

  • Houd die knop ingedrukt

  • Schuif de knop in beeld naar rechts

  • Start de iPhone nu opnieuw op

Helderheid zaklamp instellen

Tot slot werpen we een blik op de zaklamp van de iPhone. Met de meest recente iPhones is het mogelijk zowel de helderheid als de breedte van de lichtstraal aan te passen. Met oudere modellen kun je alleen het eerstgenoemde bijstellen. In beide gevallen bereik je de opties voor de zaklamp gelukkig op dezelfde manier.

De helderheid van de ledflitser aanpassen kan een onverwacht voordeel opleveren: je hebt immers niet altijd de felste stand nodig. Zeker niet als het pikkedonker is; dan volstaat een minder verblindend licht ook nog weleens.

  • Zet de zaklamp aan. Dat kan op twee manieren: op het vergrendelscherm tik je daarvoor op het juiste symbool (links onderin). Anders regel je dat via het Controlepaneel door op de zaklampknop te tikken.

  • Op moderne iPhones zie je nu een zaklamp in beeld komen. Hier kun je naar links en naar rechts vegen om de breedte aan te passen. Als je nu omhoog of omlaag veegt, pas je de helderheid aan. Op oudere iPhones werkt dat net even anders. Dan zie je een gelaagde balk in beeld staan. Door op de verschillende lagen te tikken, pas je aan hoe fel het licht is.

▼ Volgende artikel
Samsung brengt krachtige Bespoke AI Jet Ultra steelstofzuiger uit
Huis

Samsung brengt krachtige Bespoke AI Jet Ultra steelstofzuiger uit

Samsung Electronics heeft de wereldwijde uitrol van de Bespoke AI Jet Ultra aangekondigd. Deze snoerloze steelstofzuiger wordt omschreven als een zeer krachtig model, en werd eerder onthuld tijdens het Welcome to Bespoke AI-evenement.

Het apparaat beschikt over een verbeterde AI Cleaning Mode 2.0 en een geavanceerd HEPA-filtratiesysteem. De Bespoke AI Jet Ultra heeft volgens tests een zuigkracht tot 400 W. De HexaJet-motor speelt hierbij een belangrijke rol: de zeshoekige statorstructuur met een tweefasige diffuser en dunnere waaier verbeteren de luchtstroom en verhogen de efficiëntie. In de minimale vermogensstand kan de stofzuiger tot ongeveer 100 minuten werken op één accu. 

"Dit nieuwe model bouwt voort op het eerdere succes van de Bespoke AI Jet," aldus Jeong Seung Moon, EVP en hoofd van het R&D-team voor Digital Appliances Business bij Samsung Electronics.

Intelligente schoonmaakondersteuning

Het toestel is uitgerust met de verbeterde AI Cleaning Mode 2.0. In deze modus worden de druk op de borstel en de luchtdruk tijdens het stofzuigen gedetecteerd, waarna zes verschillende schoonmaakomgevingen kunnen worden herkend. De schoonmaakprestaties worden vervolgens automatisch aangepast. De Active Dual Brush kan onderscheid maken tussen normale en hoogpolige tapijten, terwijl de Slim LED Brush+ hoeken kan detecteren. 

Door het vermogen en de borstelsnelheid aan verschillende schoonmaakomgevingen aan te passen, verbruikt de batterij volgens Samsung tot 21 procent minder energie en neemt de wendbaarheid tot 8 procent toe met prestaties die vergelijkbaar zijn met de middelste vermogensstand. 

Verbeterd filtratiesysteem

Samsung heeft het filtratiesysteem verbeterd om stofdeeltjes op te vangen wanneer de lucht uit de stofzuiger wordt geblazen. De Bespoke AI Jet Ultra beschikt over een meerlaags filtersysteem dat fijnstof effectief opvangt. Binnenkomende lucht passeert interne compartimenten zoals de cycloon en een filter van metaalgaas die achtereenvolgens stofdeeltjes opvangen, wat volgens het bedrijf resulteert in een filtratie-efficiëntie van 99,999 procent. 

Het HEPA-filtersysteem vangt stofdeeltjes op tot 0,3 µm, waardoor er minder stof in de lucht terechtkomt. 

Prijzen en beschikbaarheid

De Bespoke AI Jet Ultra is verkrijgbaar in twee kleuren: Satin Black en Satin Mint. De adviesprijs voor beide modellen is 1349 euro. De stofzuiger zal vanaf eind april te koop zijn in de Benelux.

Bekijk hier andere Samsung-stofzuigers op Kieskeurig.nl: