ID.nl logo
Geen uitstoot, wel veel rook: Hyundais IONIQ 5 N is een burnout-machine
Mobiliteit

Geen uitstoot, wel veel rook: Hyundais IONIQ 5 N is een burnout-machine

De nieuwe Hyundai IONIQ 5 N zet de volgende stap in elektrische sportprestaties. Met 650 pk, 0-100 km/u in slechts 3,4 seconden en geavanceerde functies zoals een Drift Optimizer belooft deze opgefokte EV een sensationele rijervaring te bieden. Onze Irwin voelde 'm vast aan de tand.

(Psst... Kun je niet wachten op wat videomateriaal van dit monster? Scrol dan vast helemaal naar beneden!)

Geloof mij als ik zeg dat Hyundais IONIQ-serie vanaf 2016 de lat hoog heeft gelegd. De verrassend innovatieve IONIQ Electric liet destijds namelijk al zien dat het snelladen van een accu prima in 20 minuten kan worden voltooid. Later volgde de IONIQ 5 en 6, en die auto's mogen we nog steeds als de te kloppen benchmark zien als het gaat om technische innovaties als 800 volt en supersnel opladen.

Als brave burger in de EV-wereld mogen we het merk dan ook als voorbeeldig beschouwen, zij het met een 'maar'. Achter een ogenschijnlijk brave façade schuilt namelijk een duister orgaan. Een parlement dat in het diepste geheim al jarenlang werkt aan het herschrijven van de regels. Het opstellen van een heus EV-wetboek, en als donderslag bij heldere hemel smeten ze dat boek onlangs op het Parcmotor-circuit Castelloli in de vorm van de heftige Hyundai IONIQ 5 N. Irwin Versteegh van InstaAutoVlog voelde 'm aan de tand.

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Van Namyang tot Nurburgring

Laten we even beginnen met een stukje N-historie. N staat synoniem voor Namyang – de thuisbasis van Hyundai in Zuid Korea – én voor het befaamde Duitse circuit: de Nürburgring. Met name die laatste is zeer relevant, aangezien het merk daar al sinds 2013 het Europese test- en ontwikkelingscenter gebruikt. Het allereerste model dat onder dit label werd gelanceerd, was de derde generatie i30, waarmee het merk direct doel trof.

De zeer potente i30 vermorzelde de Golf GTI en verkocht zelfs beter in diens habitat, Duitsland. Tegenwoordig kennen we N vooral als N-Line, een sportief ogende uitvoering van diverse modellen, zij het louter optisch. Daar komt nu verandering in, want ondanks de nog steeds prille levensfase van het label heeft Hyundai zich onlangs op de prachtige wereld van EV’s gestort. Het doel? High Performance elektrische voertuigen!

En nu is het dus zover: na diverse teasers, een indrukwekkende show op het – met brandstof-doordrenkte hart van autoliefhebbers – Goodwood Festival of Speed en het bekendmaken van de specificaties en prijzen, kon ik er eindelijk mee op pad. De Hyundai IONIQ 5 N, de anabolen-versie van de auto die we kennen als een comfortabele en capabele cruiser. Zeker ook gezien het feit dat ik de introductie van de N in Barcelona bijwoonde na een reis van 1400 km in diens ‘normale’ broeder.

Complexe techniek

Als we kijken naar het uiterlijk van de IONIQ 5 N, dan zijn er diverse zaken waarmee de gepeperde 5 zich onderscheidt van zijn 'gewone' broertje. Zo is-ie om te beginnen 8 cm langer, 5 cm breder en 2 cm lager – proporties die het sportieve karakter van de auto ten goede komen en onder meer op het conto van een langere voor- en achterbumper komen, alsmede een complete verlaging van de auto.

Die voorbumper is anders van opzet vanwege de complexere techniek van de N, die om nóg betere koeling vraagt. Zo zien we een grille met daarachter drie actieve koelopeningen en onderaan de koplampen extra ventilatieopeningen die de lichtstrip van de normale 5 vervangt.

Solid, metallic of matte lak

Standaard wordt de 5 N geleverd op 21-inch gesmede 5-spaaks lichtmetalen wielen met sportieve Pirelli P Zero-banden in maatje 275/35/21. Net als aan de voorkant zien we ook aan de zijkant functionele aerodynamica in de sideskirts, en zo ook aan de achterkant middels een langere achterspoiler en een diffuser onder in de achterbumper.

De 5 N is leverbaar in 10 verschillende lakuitvoeringen. Met uitzondering van de standaardkleur Soultronic Orange Metallic (oranje-rood) zijn de andere kleuren – waarvan het Performance Blue op de foto's in dit artikel wat mij betreft het gaafst is – leverbaar in solid, metallic of een matte afwerking.

Kuipstoeltjes met verlicht N-logo

Binnen in de IONIQ 5 N zien we een aantal wijzigingen, zoals een nieuwe middentunnel, een andere middenarmsteun (beide zodanig geconstrueerd dat je er bij circuitgebruik geen last van hebt) en een geüpdatet infotainmentsysteem met een snellere processor en nieuwe software.

Het meest in het oog springend zijn echter de uitnodigende kuipstoelen met een in het donker verlicht N-logo. Deze zijn standaard bekleed met alcantara en voor extra comfort verwarmd (net als het stuur), maar ook geventileerd. Blauwe N-stiksels en details doen de rest, evenals het fantastisch in de hand liggende N-stuurwiel met daarop diverse schakelaars.

E-power: 650 pk en 770 Nm

De IONIQ 5 N beschikt over een nieuwe accupakket van 84 kWh. Dat is 7 kWh meer dan de normale IONIQ 5, en daarmee is een range mogelijk van 450 km volgens de WLTP-methode. Het opladen gaat als vanouds via een 11kW-boordlader, of in slechts 18 minuten van 10 naar 80 procent aan een snellader.

Het huzarenstukje, dat zijn echter de twee elektromotoren. Eén van 226 pk op de vooras en een 383 pk sterke unit die de achterwielen aandrijft. Gecombineerd? 609 pk en 740 Nm, goed voor een 0-100-sprint in 3,5 seconden en een top van begrensd 260 km/u!

Maar nu komt het: met één druk op de knop activeer je de zogenaamde N Grin Boost, waarmee je 10 seconden lang 41 pk en 30 Nm extra krijgt, en dat is net genoeg om 0,1 seconden van de 0-100-tijd af te snoepen.

2 meter extra laswerk, 42 extra laspunten

Verdere aanpassingen? Adaptieve dempers rondom, 40 cm grote remschijven vóór, 38 cm grote exemplaren achter en stevige remklauwen met 4 zuigers per klauw. Ook zien we een limited sper-differentieel (LSD) op de achteras en maar liefst 42 extra laspunten en 2 meter extra laswerk aan de bodemplaat. Aanpassingen die bovendien worden gecomplementeerd door de van nature al mooie balans van een 5.

Omdat elke IONIQ op een EV-platform is gebouwd, bevindt het zwaarste onderdeel van de auto – de accu – zich laag in de bodemplaat. Daardoor ontstaat een gewichtsverdeling waar vroeger een in het midden van de auto geplaatste brandstofmotor voor nodig was!

En alsof al deze hardwarematige aanpassingen nog niet genoeg zijn, vertellen de Hyundai-N-gineers (jawel, dat is hun officiële titel) trots over de software die alles beteugelt. Ervaring met games als Forza of F1? Ook in de IONIQ 5 N is het mogelijk om alle zaken omtrent de aandrijving, vering en demping rondom, alsmede het sperdifferentieel of kracht van de elektromotoren te finetunen en aan te passen. Handmatig bijvoorbeeld, want zo is het mogelijk om te spelen met het vermogen tussen de voor- en achteras, al zul je wel moeten onthouden dat je dan wel wordt gelimiteerd door het vermogen van één enkele motor. Een aandrijfas ontbreekt, dus de volle 650 pk kan niet naar de achterwielen worden gestuurd.

Drift Optimizer: dwars gaan voor dummies

Of dat erg is? Niet bepaald, want een van de voorgeprogrammeerde speelmodi laat al snel zien waar de N toe in staat is: de Drift Optimizer. Na het inschakelen van deze modus en het volledig uitschakelen van het tractie- en stabiliteitssysteem (ja, dat is mogelijk) bepaalt de elektronica dat alleen de achterste elektromotor voor de volle 100 procent wordt aangesproken. Het exemplaar op de vooras assisteert voor 10 procent, zodat er altijd een bepaalde controlerende functie van de voorwielen overblijft. Het resultaat? Keer op keer een prachtig controleerbare drift, zelfs op het meest grippy en droge asfalt.

En nu kan ik natuurlijk proberen om in woorden de emotie, kunde en krachten van de IONIQ 5 N over te brengen... Maar het is slimmer en veel leuker om dat zelf te bekijken onder het genot van bewegend beeld en geluid. Meteen het circuit op? Start dan vanaf 10 minuten!

Watch on YouTube

Vraag een offerte aan voor laadpalen:

▼ Volgende artikel
Magic: devolo lanceert nieuwe Powerline-adapter met wifi tot wel 3000 Mbps
© devolo | Matthias Capellmann
Huis

Magic: devolo lanceert nieuwe Powerline-adapter met wifi tot wel 3000 Mbps

Met de Magic 2 WiFi 6 next breidt devolo zijn Powerline-portfolio uit in het hogere segment. Dit nieuwe vlaggenschip van de Duitse netwerkexperts haalt wifi-snelheden tot 3000 Mbps. De geavanceerde G.hn Powerline-technologie stuurt het internetsignaal met maximaal 2400 Mbps dwars door muren en plafonds. Dankzij geïntegreerde mesh-technologie ontstaat zo een stabiel en snel wifi-netwerk met groot bereik, overal in huis.

Partnerbijdrage - in samenwerking met devolo

Wifi 6 van topklasse

Vloeiende videogesprekken, snel online gamen en ongestoord streamen – de vraag naar bandbreedte in huis blijft toenemen. Zeker wanneer meerdere datavretende toepassingen tegelijk draaien, moet het netwerk flink wat verwerken. De nieuwe devolo Magic 2 WiFi 6 next biedt draadloze snelheden tot 3000 Mbps. Daarbij blijft het gebruiksgemak zoals je van devolo gewend bent: de adapter werkt probleemloos samen met andere modellen uit de Magic-serie en is eenvoudig te beheren via de devolo Home Network-app voor iOS en Android.

Mesh-wifi

Ook de vertrouwde wifi-techniek met mesh-functionaliteit is gebleven. Die gebruikt slimme technologie om het dataverkeer automatisch te optimaliseren, zodat alles in het dagelijks gebruik soepel blijft werken. Videobellen verloopt stabiel, online gamen blijft vrij van haperingen en films stream je moeiteloos in 4K- of zelfs 8K-kwaliteit.

©devolo

Krachtig team: Powerline en wifi 6

Wat de Magic-oplossing van devolo onderscheidt van andere wifi 6‑producten, is dat de adapters onderling communiceren via de stroomleiding – dankzij Powerline-technologie. Zo ontstaat er een stabiele verbinding tussen de verschillende punten in huis, terwijl je apparaten op hun gebruiksplek gewoon draadloos verbinding maken. Het netwerk zelf profiteert ondertussen van de betrouwbaarheid van een kabelverbinding. Juist in woningen met meerdere verdiepingen of grotere afstanden is de combinatie van Powerline en wifi 6 ideaal. Bij netwerken die volledig via wifi werken, zorgen vloeren, muren en zelfs waterleidingen vaak voor een flinke verzwakking van het signaal. Dankzij de Powerline-verbinding in het Magic-netwerk speelt dat probleem hier nauwelijks een rol.

©devolo

Eenvoudige installatie

De eerste installatie van een Magic-netwerk is eenvoudig: zodra je de eerste adapter in het stopcontact steekt, maken alle andere Magic-adapters die je binnen twee minuten aansluit automatisch verbinding – zonder één enkele druk op de knop. Vervolgens verbind je één van de adapters met de router via een netwerkkabel, en het systeem is klaar voor gebruik. Kom je er toch niet helemaal uit, dan helpt de gebruiksvriendelijke devolo Home Network-app (iOS en Android) je stap voor stap met een duidelijke installatiewizard.

Zo bereikt het internetsignaal moeiteloos alle hoeken van het huis – van de computer op zolder tot de smart-tv in de woonkamer. Elk apparaat sluit je aan via een van de twee gigabitpoorten of via het krachtige mesh-wifi-netwerk van de adapter.

Magic 2 WiFi 6 next

Meer weten?

©devolo

▼ Volgende artikel
Wat kost een streamingdienst je op dit moment? (juli 2025)
© ID.nl
Huis

Wat kost een streamingdienst je op dit moment? (juli 2025)

Je struikelt tegenwoordig over het aantal streamingdiensten en dat er veel verandert merken we vooral aan de prijzen. Binnenkort verhoogt ook een van de goedkoopste streamingdiensten - Amazon Prime Video - haar prijzen voor wie zonder reclame wil kijken. Maar wat betaal je nu eigenlijk voor al die populaire streamingdiensten? Tijd voor een overzicht.

Steeds meer streamingdiensten introduceren meerdere prijsniveaus, waarbij gebruikers moeten kiezen tussen lagere prijzen met advertenties, of duurdere abonnementen voor reclamevrij kijken en betere kwaliteit. Als consument moet je daardoor steeds beter opletten wat er precies bij een abonnement inbegrepen is – van beeldkwaliteit en reclame tot het aantal gelijktijdige streams.

Vooral gezinnen of mensen die accounts delen doen er goed aan te kijken naar de duurdere, maar completere opties. Wie alleen kijkt of niet zoveel eisen stelt aan bijvoorbeeld de streamingkwaliteit (bijvoorbeeld Full-HD of 4K) , kan juist voordelig uit zijn met de basispakketten. We hebben voor jou een overzicht gemaakt van de huidige prijzen van streamingdiensten. Wat betaal je nu per dienst en welke videokwaliteit of andere beperkingen heb je daarbij?

Wat krijg je voor je geld?

Netflix biedt bijvoorbeeld drie abonnementen aan. Voor 8,99 euro per maand kijk je in lagere kwaliteit en met slechts één gebruiker tegelijk. Wie met meerdere mensen wil kijken of liever in 4K wil streamen, betaalt tot 18,99 euro per maand. Ook Disney+ en HBO Max hebben meerdere opties: van een basisabonnement met reclame tot een premiumversie met de hoogste kwaliteit en meer gelijktijdige streams.

Lange tijd stond Amazon Prime Video bekend als dé budgetoptie, met een vast bedrag van €4,99 per maand. Maar vanaf 26 augustus 2025 moeten gebruikers extra betalen als ze geen advertenties willen zien. De abonnementsprijs wordt dan met 2,99 euro verhoogd, wat aankomt op een prijsstijging van 60 procent. Daarmee volgt Amazon het voorbeeld van andere grote diensten die ook een ‘advertentiemodel’ hebben ingevoerd.

DienstAbonnementPrijs p/mKwaliteitGelijktijdig kijken
NetflixBasic€ 8,99720p1
Standard€ 13,99Full-HD 2
Premium€ 18,994K UHD4
Disney+Standaard met reclame€ 5,99Full-HD2
Standaard € 9,99Full-HD2
Premium€ 13,994K UHD 4
HBO MaxBasis met reclame€ 5,99Full-HD2
Standaard€ 9,99Full-HD2
Premium€ 13,994K UHD4
VideolandBasis met reclame € 5,99Full-HD1
Plus€ 10,99Full-HD2
Premium€ 12,99Full-HD4
Amazon Prime VideoMet reclame€ 4,99Full-HD3
Zonder reclame€ 7,99*Full-HD3
ViaplayBasis Met reclame€ 19,99Full-HD2
Standaard€ 21,99Full-HD2
SkyShowTimeStandaard met reclame€ 5,99Full-HD1
Standaard€ 8,99Full-HD2
Premium€ 11,994K UHD5

Schuif naar rechts om de volledige tabel te bekijken ►

*Vanaf 26 augustus 2025

Restricties

Voor het op meerdere plekken kijken van streams met hetzelfde abonnement zijn vaak restricties in de voorwaarden opgenomen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je weliswaar op twee verschillende apparaten tegelijkertijd mag kijken, maar dat die apparaten zich wel beiden op hetzelfde ip-adres van de hoofdaansluiting van internet bevinden. Hierdoor is het delen van accountgegevens met vrienden of familieleden al een stuk lastiger.

Een tijd geleden was het onder meer bij Netflix onofficieel mogelijk om je account met anderen te delen. Sinds 2023 mag dat niet meer, maar kunnen eigenaren van een Standaard- en Premium-abonnement voor 3,99 euro per maand een extra lid toevoegen, tot een maximum van één extra lid bij Standaard en maximaal twee bij het Premium-abonnement.