ID.nl logo
Geen uitstoot, wel veel rook: Hyundais IONIQ 5 N is een burnout-machine
Mobiliteit

Geen uitstoot, wel veel rook: Hyundais IONIQ 5 N is een burnout-machine

De nieuwe Hyundai IONIQ 5 N zet de volgende stap in elektrische sportprestaties. Met 650 pk, 0-100 km/u in slechts 3,4 seconden en geavanceerde functies zoals een Drift Optimizer belooft deze opgefokte EV een sensationele rijervaring te bieden. Onze Irwin voelde 'm vast aan de tand.

(Psst... Kun je niet wachten op wat videomateriaal van dit monster? Scrol dan vast helemaal naar beneden!)

Geloof mij als ik zeg dat Hyundais IONIQ-serie vanaf 2016 de lat hoog heeft gelegd. De verrassend innovatieve IONIQ Electric liet destijds namelijk al zien dat het snelladen van een accu prima in 20 minuten kan worden voltooid. Later volgde de IONIQ 5 en 6, en die auto's mogen we nog steeds als de te kloppen benchmark zien als het gaat om technische innovaties als 800 volt en supersnel opladen.

Als brave burger in de EV-wereld mogen we het merk dan ook als voorbeeldig beschouwen, zij het met een 'maar'. Achter een ogenschijnlijk brave façade schuilt namelijk een duister orgaan. Een parlement dat in het diepste geheim al jarenlang werkt aan het herschrijven van de regels. Het opstellen van een heus EV-wetboek, en als donderslag bij heldere hemel smeten ze dat boek onlangs op het Parcmotor-circuit Castelloli in de vorm van de heftige Hyundai IONIQ 5 N. Irwin Versteegh van InstaAutoVlog voelde 'm aan de tand.

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Van Namyang tot Nurburgring

Laten we even beginnen met een stukje N-historie. N staat synoniem voor Namyang – de thuisbasis van Hyundai in Zuid Korea – én voor het befaamde Duitse circuit: de Nürburgring. Met name die laatste is zeer relevant, aangezien het merk daar al sinds 2013 het Europese test- en ontwikkelingscenter gebruikt. Het allereerste model dat onder dit label werd gelanceerd, was de derde generatie i30, waarmee het merk direct doel trof.

De zeer potente i30 vermorzelde de Golf GTI en verkocht zelfs beter in diens habitat, Duitsland. Tegenwoordig kennen we N vooral als N-Line, een sportief ogende uitvoering van diverse modellen, zij het louter optisch. Daar komt nu verandering in, want ondanks de nog steeds prille levensfase van het label heeft Hyundai zich onlangs op de prachtige wereld van EV’s gestort. Het doel? High Performance elektrische voertuigen!

En nu is het dus zover: na diverse teasers, een indrukwekkende show op het – met brandstof-doordrenkte hart van autoliefhebbers – Goodwood Festival of Speed en het bekendmaken van de specificaties en prijzen, kon ik er eindelijk mee op pad. De Hyundai IONIQ 5 N, de anabolen-versie van de auto die we kennen als een comfortabele en capabele cruiser. Zeker ook gezien het feit dat ik de introductie van de N in Barcelona bijwoonde na een reis van 1400 km in diens ‘normale’ broeder.

Complexe techniek

Als we kijken naar het uiterlijk van de IONIQ 5 N, dan zijn er diverse zaken waarmee de gepeperde 5 zich onderscheidt van zijn 'gewone' broertje. Zo is-ie om te beginnen 8 cm langer, 5 cm breder en 2 cm lager – proporties die het sportieve karakter van de auto ten goede komen en onder meer op het conto van een langere voor- en achterbumper komen, alsmede een complete verlaging van de auto.

Die voorbumper is anders van opzet vanwege de complexere techniek van de N, die om nóg betere koeling vraagt. Zo zien we een grille met daarachter drie actieve koelopeningen en onderaan de koplampen extra ventilatieopeningen die de lichtstrip van de normale 5 vervangt.

Solid, metallic of matte lak

Standaard wordt de 5 N geleverd op 21-inch gesmede 5-spaaks lichtmetalen wielen met sportieve Pirelli P Zero-banden in maatje 275/35/21. Net als aan de voorkant zien we ook aan de zijkant functionele aerodynamica in de sideskirts, en zo ook aan de achterkant middels een langere achterspoiler en een diffuser onder in de achterbumper.

De 5 N is leverbaar in 10 verschillende lakuitvoeringen. Met uitzondering van de standaardkleur Soultronic Orange Metallic (oranje-rood) zijn de andere kleuren – waarvan het Performance Blue op de foto's in dit artikel wat mij betreft het gaafst is – leverbaar in solid, metallic of een matte afwerking.

Kuipstoeltjes met verlicht N-logo

Binnen in de IONIQ 5 N zien we een aantal wijzigingen, zoals een nieuwe middentunnel, een andere middenarmsteun (beide zodanig geconstrueerd dat je er bij circuitgebruik geen last van hebt) en een geüpdatet infotainmentsysteem met een snellere processor en nieuwe software.

Het meest in het oog springend zijn echter de uitnodigende kuipstoelen met een in het donker verlicht N-logo. Deze zijn standaard bekleed met alcantara en voor extra comfort verwarmd (net als het stuur), maar ook geventileerd. Blauwe N-stiksels en details doen de rest, evenals het fantastisch in de hand liggende N-stuurwiel met daarop diverse schakelaars.

E-power: 650 pk en 770 Nm

De IONIQ 5 N beschikt over een nieuwe accupakket van 84 kWh. Dat is 7 kWh meer dan de normale IONIQ 5, en daarmee is een range mogelijk van 450 km volgens de WLTP-methode. Het opladen gaat als vanouds via een 11kW-boordlader, of in slechts 18 minuten van 10 naar 80 procent aan een snellader.

Het huzarenstukje, dat zijn echter de twee elektromotoren. Eén van 226 pk op de vooras en een 383 pk sterke unit die de achterwielen aandrijft. Gecombineerd? 609 pk en 740 Nm, goed voor een 0-100-sprint in 3,5 seconden en een top van begrensd 260 km/u!

Maar nu komt het: met één druk op de knop activeer je de zogenaamde N Grin Boost, waarmee je 10 seconden lang 41 pk en 30 Nm extra krijgt, en dat is net genoeg om 0,1 seconden van de 0-100-tijd af te snoepen.

2 meter extra laswerk, 42 extra laspunten

Verdere aanpassingen? Adaptieve dempers rondom, 40 cm grote remschijven vóór, 38 cm grote exemplaren achter en stevige remklauwen met 4 zuigers per klauw. Ook zien we een limited sper-differentieel (LSD) op de achteras en maar liefst 42 extra laspunten en 2 meter extra laswerk aan de bodemplaat. Aanpassingen die bovendien worden gecomplementeerd door de van nature al mooie balans van een 5.

Omdat elke IONIQ op een EV-platform is gebouwd, bevindt het zwaarste onderdeel van de auto – de accu – zich laag in de bodemplaat. Daardoor ontstaat een gewichtsverdeling waar vroeger een in het midden van de auto geplaatste brandstofmotor voor nodig was!

En alsof al deze hardwarematige aanpassingen nog niet genoeg zijn, vertellen de Hyundai-N-gineers (jawel, dat is hun officiële titel) trots over de software die alles beteugelt. Ervaring met games als Forza of F1? Ook in de IONIQ 5 N is het mogelijk om alle zaken omtrent de aandrijving, vering en demping rondom, alsmede het sperdifferentieel of kracht van de elektromotoren te finetunen en aan te passen. Handmatig bijvoorbeeld, want zo is het mogelijk om te spelen met het vermogen tussen de voor- en achteras, al zul je wel moeten onthouden dat je dan wel wordt gelimiteerd door het vermogen van één enkele motor. Een aandrijfas ontbreekt, dus de volle 650 pk kan niet naar de achterwielen worden gestuurd.

Drift Optimizer: dwars gaan voor dummies

Of dat erg is? Niet bepaald, want een van de voorgeprogrammeerde speelmodi laat al snel zien waar de N toe in staat is: de Drift Optimizer. Na het inschakelen van deze modus en het volledig uitschakelen van het tractie- en stabiliteitssysteem (ja, dat is mogelijk) bepaalt de elektronica dat alleen de achterste elektromotor voor de volle 100 procent wordt aangesproken. Het exemplaar op de vooras assisteert voor 10 procent, zodat er altijd een bepaalde controlerende functie van de voorwielen overblijft. Het resultaat? Keer op keer een prachtig controleerbare drift, zelfs op het meest grippy en droge asfalt.

En nu kan ik natuurlijk proberen om in woorden de emotie, kunde en krachten van de IONIQ 5 N over te brengen... Maar het is slimmer en veel leuker om dat zelf te bekijken onder het genot van bewegend beeld en geluid. Meteen het circuit op? Start dan vanaf 10 minuten!

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Makkelijk en snel: je gourmetstel schoon in drie stappen
© Sara Winter
Huis

Makkelijk en snel: je gourmetstel schoon in drie stappen

Of je nu houdt van gourmetten met pannetjes of alles direct op de grillplaat klaarmaakt: als iedereen klaar is en de plaat is afgekoeld, maak je hem in een paar stappen weer grondig schoon.

In dit artikel lees je:

  • Pannetjes schoonmaken
  • Bakplaat schoonmaken
  • Luchtjes verwijderen (video)
  • Eettafel schoonmaken

Lees ook: 🧀 Ze smelten de kazen! Waarom raclette dé topper is voor de feestdagen

Vroeger gebruikten we een gourmetstel vooral met de pannetjes. Tegenwoordig kun je meer: op de bovenplaat kun je vlees en groenten grillen, terwijl je op de verdieping daaronder bijvoorbeeld kleine omeletten of pannenkoekjes bakt in de pannetjes. Beide oppervlakken zijn gelukkig vrij makkelijk schoon te maken. Dat is niet alleen hygiënisch, maar houdt je gourmetstel ook netjes. Ingebrande vetvlekken of etensresten zien er tenslotte niet zo fris uit.

©Patrick

Pannetjes schoonmaken

Na het gourmetten kunnen de pannetjes er flink gebruikt uitzien. Vul de gootsteen of een teiltje met warm water en een scheutje afwasmiddel. Leg de pannetjes erin en laat ze 5 tot 10 minuten weken. Maak ze daarna schoon met een zachte doek, zoals een microvezeldoekje. Droog de pannetjes goed af en laat ze nog even aan de lucht drogen, bij voorkeur met de handvatten omhoog. Let op: hebben je pannetjes houten handgrepen? Die mogen vaak niet volledig onder water. Reinig deze pannetjes voorzichtig in een sopje, waarbij de handgrepen uit het water blijven steken. Zo voorkom je dat het hout beschadigt.

Gourmetten met Oud & Nieuw?

Wees er dan snel bij: als je nu bestelt, heb je 'm op tijd in huis!

Bakplaat schoonmaken

Begin met schoonmaken als de bakplaat nog handwarm is. Met keukenpapier verwijder je eenvoudig de vettige resten die nog niet zijn gestold. Neem daarna een vochtige doek om het oppervlak helemaal schoon te maken. Vermijd schuursponsjes, schoonmaakspray of staalwol, want die kunnen de coating beschadigen of krassen veroorzaken.

Als het apparaat volledig is afgekoeld, kun je de buitenkant en randen schoonmaken met een licht vochtige doek. Vergeet het snoer niet, want daar zitten vaak vetspetters op. Spray een dubbelgevouwen stuk keukenpapier licht in met een ontvetter en veeg het snoer daarmee schoon. Zorg ervoor dat de stekker droog blijft om risico op kortsluiting te voorkomen..

©Lukassek

Watch on YouTube

Eettafel schoonmaken

Als je gourmetstel schoon is en je goed hebt geventileerd om de gourmetlucht uit huis te krijgen, is er misschien nog één klusje: de eettafel inspecteren. Bij gourmetten komen er altijd vetspetters vrij. Idealiter heb je een werptafelkleed gebruikt, want dat kan meteen na het eten de vuilnisbak in. Hoe je vetvlekken kunt verwijderen uit stoffen tafelkleden en servetten, lees je hieronder. Heb je verlichting boven de eettafel hangen? Die lampen kunnen dan ook behoorlijk vet worden, dus vergeet ze niet af te nemen met een vetoplossende spray en keukenpapier.

TAFELKLEED VAN STOF?

Als je een stoffen tafellaken of servetten hebt gebruikt, kun je vetspetters eenvoudig behandelen voordat je ze wast. Strooi wat talkpoeder of maïzena op de vetvlek en laat het een paar uur intrekken. Dit helpt om het vet op te nemen. Schud het poeder er daarna af en behandel de vlek met een ontvetter of wat afwasmiddel. Masseer dit voorzichtig in de stof en laat het even inwerken. Vervolgens kun je het tafellaken of de servetten in de wasmachine doen op het programma dat geschikt is voor de stof.

▼ Volgende artikel
Zo kies je een parfum dat echt bij je past
© ranczandras
Gezond leven

Zo kies je een parfum dat echt bij je past

Een parfum is meer dan een geur; het is een verlengstuk van wie je bent. Het juiste parfum kan je stemming versterken, je zelfvertrouwen boosten en een blijvende indruk achterlaten. Maar hoe vind je een geur die echt bij jouw persoonlijkheid past? In dit artikel krijg je praktische tips om een parfum te kiezen dat perfect bij jou aansluit.

In dit artikel lees je:

  • Welke geuren goed passen bij welke persoonlijkheden
  • Hoe je een geur vindt die echt bij jou past

Lees ook: Parfum, eau de parfum of eau de toilette: wat is eigenlijk het verschil?

Geuren hebben de kracht om emoties op te roepen en herinneringen te activeren. Denk maar aan hoe de geur van vers gebakken brood je naar een warme keuken kan brengen of hoe een frisse bloesemgeur je doet denken aan de lente. Parfums werken op dezelfde manier. Ze kunnen iets over jouw persoonlijkheid vertellen zonder dat je een woord hoeft te zeggen.

Elke geur is opgebouwd uit noten die samen een bepaalde indruk creëren. Citrusgeuren stralen energie uit, bloemige geuren roepen zachtheid op en houtachtige tonen worden vaak geassocieerd met kracht en stabiliteit. Door een parfum te kiezen dat overeenkomt met jouw karaktereigenschappen, kun je een geur vinden die naadloos bij jou past.

Persoonlijkheidstypen en bijpassende geuren

Hieronder vind je een overzicht van veelvoorkomende persoonlijkheidstypen en welke geuren daar goed bij aansluiten.

1. Romantisch en dromerig

Als je gevoelig, creatief en een tikkeltje nostalgisch bent, passen bloemige en poederachtige geuren goed bij jou. Ze roepen een zachte, romantische sfeer op die jouw persoonlijkheid onderstreept.

Voorbeeldnoten: roos, jasmijn, viooltje, vanille.

2. Krachtig en zelfverzekerd

Heb je een sterke aanwezigheid en straal je vertrouwen uit? Houtachtige en kruidige geuren versterken deze eigenschappen. Ze hebben een warme, diepe basis die jouw kracht benadrukt.

Voorbeeldnoten: sandelhout, cederhout, patchouli, peper.

3. Mysterieus en sensueel

Ben je iemand die graag een beetje raadselachtig blijft en houdt van subtiele verleiding? Oriëntaalse geuren met exotische kruiden en warme, zoete tonen passen hier goed bij. Deze geuren hebben een rijke, gelaagde samenstelling die je een tikkeltje mysterieus maakt.

Voorbeeldnoten: amber, wierook, kardemom, muskus.

4. Speels en spontaan

Ben je altijd vrolijk, ongecompliceerd en een beetje eigenzinnig? Frisse, fruitige geuren passen bij jouw vrolijke uitstraling. Deze geuren zijn licht en uitnodigend, perfect voor een ongedwongen sfeer.

Voorbeeldnoten: perzik, appel, framboos, zwarte bes.

5. Avontuurlijk en energiek

Houd je van spanning en ben je altijd op zoek naar nieuwe ervaringen? Kies dan voor frisse, energieke geuren zoals citrus, aquatische tonen of groene accenten. Deze geuren geven een gevoel van vitaliteit en passen perfect bij een actieve levensstijl.

Voorbeeldnoten: bergamot, grapefruit, munt, zeewater.

©colnihko

Zo vind je jouw perfecte parfum

Nu je weet welke geuren bij jouw persoonlijkheid passen, is het tijd om een parfum te kiezen. Hier zijn enkele handige tips:

1. Ken je favoriete geurnoten

Noteer geuren waar je je prettig bij voelt. Dit kunnen geuren zijn die je al eerder hebt gebruikt, of natuurlijke geuren waar je van houdt, zoals lavendel of citroen. Probeer parfums met vergelijkbare noten uit.

2. Neem de tijd

Probeer niet te veel geuren tegelijk. Spray een parfum op je huid en wacht minstens een paar uur om te zien hoe de geur zich ontwikkelt. Topnoten vervliegen snel, maar de hart- en basisnoten blijven langer hangen.

Topnoten, hartnoten en basisnoten

Topnoten, hartnoten en basisnoten vormen samen de verschillende lagen van een parfum. De topnoten zijn de eerste geuren die je ruikt zodra je het parfum aanbrengt, vaak fris en licht, maar ze vervliegen snel. Na enkele minuten komen de hartnoten naar voren, die het ‘hart’ van de geur vormen en meestal bloemig, kruidig of fruitig zijn. Deze laag blijft langer hangen en bepaalt de kern van het parfum. De basisnoten verschijnen als laatste en zijn het meest blijvend. Ze geven diepte en warmte aan het parfum, vaak met houtachtige, muskusachtige of vanille-achtige geuren.

3. Laat je niet leiden door trends

Wat populair is, past niet altijd bij jou. Kies een parfum dat goed voelt, ook als het niet ‘in de mode’ is. Je parfum is een persoonlijke keuze.

4. Vraag om hulp

Parfumeriemedewerkers kunnen je helpen met het vinden van een geur die bij je past. Vertel iets over je voorkeuren en persoonlijkheid, zodat ze gericht advies kunnen geven.

5. Denk aan verschillende gelegenheden

Net zoals je kleding aanpast aan een situatie, kun je ook je parfum variëren. Kies een lichte geur voor overdag en een intensere geur voor speciale gelegenheden.

Je geur als visitekaartje

Een parfum vertelt veel over wie je bent. Besteed dus wat tijd aan het vinden van een geur die goed bij je past. Met de tips in dit artikel moet dat zeker lukken!

Geur gevonden? Dan weet je nu...

...altijd wat je als cadeau kunt vragen!