ID.nl logo
De vernieuwde Skoda Enyaq is een fijne en zuinige upgrade
© Martijn de Bruin
Mobiliteit

De vernieuwde Skoda Enyaq is een fijne en zuinige upgrade

Volkswagen zal verbaasd hebben gereageerd op het feit dat de Skoda Enyaq – een model uit het eigen concern – bijna populairder blijkt dan hun ID.4, ondanks de gedeelde techniek. Met bijna 20.000 exemplaren in Nederland is de Enyaq een veelgeziene elektrische SUV. Na een recente update heeft Irwin van InstaAutoVlog de auto getest. Zijn bevindingen staan in dit artikel en de bijbehorende video.

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Verre van verouderd

De Skoda Enyaq werd op het vlak van exterieurdesign niet gewijzigd. Wellicht ook niet verwonderlijk, want hoewel de auto in de basis alweer zo'n drie jaar meeloopt, oogt dit model verre van verouderd. Zeker de als Sportline uitgevoerde testauto, voorzien van een Race Blue-lakkleur en prachtige 21-inch Supernova-wielen, ziet eruit als om door een ringetje te halen. 

Verder is de test-Enyaq voorzien van het Business Upgrade Plus-pakket (3500 euro), dat onder meer het Crystal Face-front toevoegde: een in het donker uitgelichte kristalachtige grill die de Tsjech een ronduit hightech karakter geeft. De scherp gelijnde koplampen zijn optioneel voorzien van een Matrix-functie en daarmee is de Enyac in staat om een voor- of tegenligger actief uit het lichtbeeld te filteren. 

Bekijk onderaan dit artikel een video van de Skoda Enyaq!

©Martijn de Bruin

Makkelijke instapper

Aan boord is de opgefriste Enyaq om te beginnen een erg comfortabele auto, zeker qua instap. Precies goed op heuphoogte betreed je de koets om vervolgens te genieten van een heerlijk comfortabele zit. Dat is vooral te danken aan de geweldige Sportline-stoelen en het comfort van het eerdergenoemde pakket. Dat voegt namelijk ook een prima massagefunctie toe, evenals elektrische stoelverstelling inclusief geheugen. Bovendien zijn de stoelen te verwarmen, en dat is de achterbank eveneens. Een goede zitpositie en dito ondersteuning zijn dan ook snel gevonden, en dat komt ook zeker op het conto van het uitstekend verstelbare stuurwiel.

©Skoda

Infotainment helemaal up-to-date

Het in de testauto met leer afgewerkte dashboard doet daarnaast ronduit hoogwaardig aan, zeker in combinatie met een prima digitale ervaring. De Enyaq beschikt over een duidelijk doch compact digitaal instrumentarium en een gloednieuw infotainmentsysteem. Qua formaat nog steeds 13-inch groot, maar qua soft- en hardware leunt dit systeem op de laatste generatie van het Volkswagen-concern. Het werkt snel, zit boordevol mogelijkheden en is helemaal up-to-date dankzij een prima EV-routeplanner. 

©Skoda

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

585 liter aan 'simply clever' ruimte

Op de achterbank is de Enyaq een echte Skoda. Ruim, zowel qua been- als hoofdruimte, maar ook comfortabel dankzij een goed gevormde achterbank. Twee usb-c-oplaadpunten doen de rest, evenals een neerklapbare middenarmsteun met bekerhouders en ventilatieroosters. De kofferruimte is met 585 liter ronduit fors. Hij is lekker diep, lang en beschikt over een kunststofconstructie waarin je een krat of ander voorwerp kunt zekeren. Handig is ook de uitsparing en een rubberachtige case voor de laadkabel. Stuk voor stuk Skoda's credo: simply clever. 

©Skoda

Verse aandrijflijnen 

De grootste wijzigingen vind je echter onderhuids. De nieuwe instapper betreft voortaan de 50. Deze auto heeft een 55kWh-batterij en een 170 pk sterke elektromotor op de achteras. Die combinatie is goed voor maximaal 377 kilometer range. Snelladen kan met maximaal 145 kW en een 11kW-boordlader doet de rest. Een addertje is er echter ook, want welke uitvoering of accu je ook kiest, een 1000 euro kostende warmtepomp is altijd optioneel, maar is op de instapaccu helaas niet leverbaar.

Liever wat meer accu én vermogen? Opteer dan voor Skoda's nieuwste paradepaardje in de vorm van een gloednieuwe, 286 pk sterke elektromotor. Deze is niet alleen krachtiger dan de 204 pk sterke motor die hij vervangt, maar ook zuiniger. De range stijgt dan ook meteen van 542 naar 560 kilometer. De basisbatterij blijft met 82 kWh hetzelfde, maar het snelladen gaat wel vlotter met maximaal 170 kW. 

©Martijn de Bruin

Vlot maar zuinig

Gedurende de hele testperiode blijkt de Enyaq een aangename en fijne auto om mee te rijden. Stabiel, overwegend comfortabel, maar wel adequaat waar het moet. De nieuwe elektromotor is een stuk vlotter dan de uitgaande variant en dat voel je. Qua 0-100-tijd, maar ook op de tussenacceleratie. Het fijnst is echter het feit dat een gemiddeld verbruik van gemakkelijk 17 kWh/100 km prima te realiseren is. Dat zorgt voor een range van gemakkelijk 450 kilometer op een volledig opgeladen accu. 

Meer weten over deze vernieuwde Skoda Enyaq? Bekijk dan de video hieronder!

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Foto’s verkleinen, zo doe je dat zonder extra software
© Photographer: Dragos Condrea
Huis

Foto’s verkleinen, zo doe je dat zonder extra software

Afbeeldingbestanden kunnen behoorlijk groot zijn. Om afbeeldingen te verkleinen, hoef je geen gebruik te maken van externe software. Zowel in Windows 10 als Windows 11 kun je dat doen met de ingebouwde programma’s Paint en Foto’s. Het proces verloopt in beide programma’s vergelijkbaar, maar we tonen het hier in Foto’s.

In dit artikel laten we zien hoe je in Windows afbeeldingen kunt verkleinen:

  • Open de afbeelding met Foto’s
  • Verklein de afbeelding door een lagere pixelgrootte of percentage in te voeren
  • Kies het gewenste bestandsformaat en pas de kwaliteit aan

Ook leuk: Supersimpel: van foto's naar filmpjes met Google Foto's

Formaat van afbeelding wijzigen

Er zijn allerlei redenen waarom je een afbeelding zou willen verkleinen. Meestal wil je op die manier de bestandsgrootte verkleinen om het plaatje te delen via e-mail of via social media. De afmetingen van een foto zijn bepalend voor de bestandsgrootte. Om te beginnen, navigeer je naar de afbeelding waar de afbeelding staat waarvan je het formaat wilt aanpassen. Klik er met de rechtermuisknop op en kies in het contextmenu de opdracht Openen met / Foto’s. Wanneer deze app al ingesteld is als standaard-applicatie om afbeeldingen te openen, kun je ook dubbelklikken op de afbeelding. Terwijl de afbeelding geopend is in Foto’s klik je op de drie puntjes op de menubalk. Kies Formaat van afbeelding wijzigen.

Via de drie puntjes kom je bij de opdracht Formaat van afbeelding wijzigen.

Goede kwaliteit foto's maken?

Een digitale camera is daar het beste in

Via pixelgrootte of percentages

Een dialoogvenster opent, waarin je de huidige afmetingen van de afbeelding leest. Die afmetingen staan weergegeven in pixels. Je kunt het formaat wijzigen door een andere pixelgrootte te typen. Veronderstel dat de afbeelding niet breder mag zijn dan 1200 pixels. Dan typ je deze waarde in het vak Breedte. Je hoeft slechts voor één dimensie een nieuwe maat in te geven. De andere dimensie, in dit geval Hoogte, wordt automatische aangepast. Op die manier respecteert Foto’s de oorspronkelijke beeldverhouding. Het is ook mogelijk om het formaat te wijzigen via een percentage. Als je Percentage aanvinkt en je geeft bij Hoogte de waarde 50% in, dan zal de afbeelding de helft kleiner worden.

Hier passen we de grootte via absolute waarden aan.

Het juiste bestandsformaat

Nog voor je de verkleining bevestigt, lees je onderaan de huidige afmetingen en de nieuwe afmetingen. Het valt daarbij op dat de bestandsgrootte veel kleiner is geworden. Bij Bestandstype kies je de indeling waarin de afbeelding wordt weggeschreven: jpg, png, tif of bmp. Bij de eerste twee opties, jpg en png, wordt compressie toegepast om de bestandsgrootte nog kleiner te maken. Met de schuifregelaar bepaal je de kwaliteit. Houd er rekening mee dat jpg geschikter is voor grafische afbeeldingen met veel kleurovergangen en nuances, zoals foto’s. Png is meer geschikt voor afbeeldingen die ook tekst bevatten.

Bij jpg kun je de sterkte van de compressie regelen.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Review Oppo A5 Pro 5G – Kan tegen een stootje
© Rens Blom
Huis

Review Oppo A5 Pro 5G – Kan tegen een stootje

Hartstikke leuk als je betaalbare smartphone er prachtig uitziet en heel veel kan, maar je hebt er weinig meer aan als hij (te) snel beschadigd raakt door een val of water. Oppo ziet een gat in de markt van budgettoestellen: de 279 euro kostende Oppo A5 Pro 5G kan tegen een stootje en is waterdicht. In deze review lees je hoe de telefoon bevalt.

Uitstekend
Conclusie

De Oppo A5 Pro is een vreemde eend in de bijt, maar op een positieve manier. Voor een sympathieke prijs koop je een smartphone die tegen een stootje én tegen water kan en erg lang meegaat op een accuduur. Op de specificaties ligt minder nadruk, maar ook die zijn – los van de schermresolutie – prima. Een lang updatebeleid maakt de prettige gebruikerservaring compleet.

Plus- en minpunten
  • Extra stevig ontwerp in normale behuizing
  • Erg lange accuduur
  • Zes jaar updates
  • Minder scherp HD-scherm
  • Erg drukke software

De propositie van de Oppo A5 Pro is interessant. Robuuste, waterdichte smartphones zijn doorgaans óf prijzig óf komen lomp over. De A5 Pro is geen van beide. Het toestel oogt en voelt als een reguliere betaalbare smartphone en weegt met 194 gram ook niet bovengemiddeld zwaar. Sterker nog, het gewicht valt alleszins mee als je weet dat de A5 Pro een accucapaciteit heeft die groter is dan gebruikelijk. Waar veel toestellen over een 5000 mAh-accu beschikken, zit er in dit Oppo-toestel een 5800 mAh-accu. Waarover zo meteen meer.

De behuizing van de A5 Pro is IP66-, IP68- en IP69-gecertificeerd. Dat wil zeggen dat het toestel geen schade oploopt als je hem onderdompelt of onder een waterstraal houdt. Stof vormt ook geen probleem. Extra prettig is dat het toestel geen klepje nodig heeft voor zijn usb-c-poort. Oppo schermt ook met extra stevig glas, al merken we dat niet direct. Volgens de fabrikant kan de A5 Pro ook overweg met extreme temperaturen, wat in Nederland lastig te testen is maar een fijne gedachte kan zijn als je naar een heel warm land op vakantie gaat.

©Rens Blom

Beter te testen is Oppo's belofte dat het scherm te bedienen is met natte handen, vette vingers en de meeste (motor)handschoenen. Dat lukt alle drie inderdaad. De techniek van Oppo herkennen we uit verschillende OnePlus-smartphones. Oppo en OnePlus zijn dan ook zusterbedrijven.

De valbestendigheid testen is altijd wat spannend met een door de fabrikant uitgeleende smartphone, maar gelet op Oppo's claims hebben we de A5 Pro dan maar een paar keer expres vanaf borsthoogte laten vallen op een houten vloer en vlonderplanken op het dakterras. Dat leverde geen zichtbare schade op. Volgens Oppo is de smartphone zo ontwikkeld dat de binnenkant – voor ons onzichtbaar – ook minder schadegevoelig is dan andere smartphones.

©Rens Blom

De Oppo A5 Pro is valbestendig.

Prima specificaties

De stevige behuizing maakt de Oppo A5 Pro interessant voor wie onhandig is (of genoemd wordt) of veel buiten ontspant of werkt. Maar in al die gevallen wil je niet alleen een robuuste telefoon, maar ook een fijne telefoon. Dat is de Oppo A5 Pro op veel vlakken. Bijster snel is 'ie niet, maar gelet op de prijs kunnen we niet klagen over de prestaties. Het grote werkgeheugen (8 GB) zal helpen. Complimenten aan Oppo voor de ruime opslagcapaciteit van 256 GB; dat zien we nog niet vaak in dit prijssegment.

De 50 megapixel-camera is prima, maar niet bijzonder. De tweede camera is een portretsensor waar je niet veel aan hebt. Het 6,67inch-LCD-scherm is buiten goed afleesbaar, maar oogt met zijn resolutie van 1604 bij 720 pixels minder scherp dan we graag zien. Veel andere toestellen hebben een Full-HD-scherm.

©Rens Blom

Het scherm van de Oppo A5 Pro 5G kan lekker fel, maar oogt niet zo scherp.

Lange accuduur

Door de lagere schermresolutie verbruikt de Oppo A5 Pro wel minder stroom dan concurrerende smartphones. Dat gegeven plus de grotere accucapaciteit resulteert in een uitstekende accuduur. Wij kunnen de Oppo-telefoon bijna twee volle dagen gebruiken. Accustress hebben we daarom niet ervaren. Opladen kan het toestel lekker snel, namelijk met maximaal 45 watt. Je dient wel zelf de juiste adapter te kopen, want in de doos zit alleen een usb-c-kabel.

Zes jaar updates

De tijd dat een betaalbare smartphone maar heel kort updates kreeg, is gelukkig voorbij. Ook Oppo hanteert een prima updatebeleid. De A5 Pro kan rekenen op drie Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates. De Oppo-software oogt wat druk en promoot wel heel graag commerciële apps en games, maar er valt mee te werken.

©Rens Blom

Oppo stopt de software vol commerciële apps en games.

Conclusie: Oppo A5 Pro kopen?

De Oppo A5 Pro is een vreemde eend in de bijt, maar op een positieve manier. Voor een sympathieke prijs koop je een smartphone die tegen een stootje én tegen water kan en erg lang meegaat op een accuduur. Op de specificaties ligt minder nadruk, maar ook die zijn – los van de schermresolutie – prima. Een lang updatebeleid maakt de prettige gebruikerservaring compleet.