BOVAG niet blij met kabinetsplannen (elektrisch) rijden (en wij ook niet!)
Ze hebben bij BOVAG (de brancheorganisatie van ondernemers die zich met mobiliteit bezighouden) eens goed onder de motorkap van de gisteren gepresenteerde Miljoenennota gekeken. De conclusie? Het kabinet zet een rem op de verduurzaming van de mobiliteit. Zowel rijders van benzineauto’s als van elektrische auto’s zijn de klos.
Ontdek jouw perfecte elektrische auto
Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nlElektrische auto’s
Om met de elektrische auto’s te beginnen: vanaf 2026 zal een elektrische auto in de motorrijtuigenbelasting 60% duurder per maand zijn dan een benzineauto. Dat komt doordat de MRB die je in Nederland moet betalen afhankelijk is van een aantal factoren – waaronder het gewicht (zie kader). En door het accupakket is een EV behoorlijk zwaarder dan een benzineauto. Het kabinet lijkt namelijk niet van plan te zijn om het extra gewicht van de accu's van elektrische auto's te willen compenseren.
Heel slecht voor het draagvlak voor de overgang naar duurzame mobiliteit, aldus BOVAG, én voor de noodzakelijke snelle ontwikkeling van een tweedehandsmarkt voor elektrische auto's. Die is nodig zodat ook mensen met een kleiner budget elektrisch kunnen gaan rijden.
Lees ook: Een elektrische auto opladen, wat kost dat?
De motorrijtuigenbelasting in Nederland wordt als volgt berekend: 🚗 De belasting is afhankelijk van het type voertuig (personenauto, motorfiets, bestelauto, enzovoorts). 🚗 Voor personenauto's en motorfietsen hangt de belasting af van de brandstof (benzine, diesel, elektrisch). 🚗 Voor auto's speelt ook het gewicht een rol. Hoe zwaarder de auto, hoe meer belasting betaald moet worden. 🚗 Elektrische auto's waren tot nu toe vrijgesteld van MRB, maar daar komt vanaf 2025 geleidelijk verandering in. 🚗 De CO₂-uitstoot van de auto speelt een steeds grotere rol bij het bepalen van de MRB. Zuinige auto's betalen minder. 🚗 Andere factoren die meespelen zijn de leeftijd van de auto, de gemeente waar hij geregistreerd staat en of de auto zakelijk of privé wordt gebruikt.
Benzinerijders
Wie (nog) niet elektrisch rijdt, moet ook flink meer in de buidel tasten. Het kabinet wil de benzineprijs aan de pomp vanaf 1 januari met 21 cent laten stijgen. Na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne stelde de regering een accijnskorting in. Afgelopen juli verviel al een deel daarvan; met ingang van 1 januari zou ook het laatste deel korting moeten komen te vervallen, als het aan het kabinet ligt. BOVAG vindt dat het verstandig zou zijn als het kabinet deze tijdelijke belastingverlaging zou verlengen. Zo blijft autorijden ook op korte termijn betaalbaar. Gelukkig lijkt een meerderheid in de Tweede Kamer wél voorstander te zijn van het behouden van de huidige lage accijnstarieven op benzine. Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, vandaag en morgen, zal er hier nog uitvoerig over gesproken worden.
Lees ook: 7 tips om te besparen op je brandstofverbruik
Heb je een elektrische auto? Met een eigen laadpaal ben je vaak goedkoper uit dan opladen bij een publieke laadpaal!