ID.nl logo
Bestel maar: prijzen van Polestar 4 zijn bekend
© Polestar
Mobiliteit

Bestel maar: prijzen van Polestar 4 zijn bekend

In augustus 2024 wordt de eerste Polestar 4 in Nederland afgeleverd. Als je een van de allereerste exemplaren wilt bemachtigen, dan kun je jouw auto nu alvast samenstellen en bestellen op de website van Polestar. De prijzen beginnen bij 64.800 euro.

De Polestar 4 is een merkwaardige verschijning. Een beetje SUV, een toefje zakensedan en een vleugje sportcoupé. Maar het meest opmerkelijk is nog wel het ontbreken van een achterruit. Camera’s en een beeldscherm op de plek van de traditionele binnenspiegel bieden je het benodigde zicht naar achteren. De Polestar 4 heeft een lengte van 4,84 meter en zit daarmee dicht in de buurt van de Volkswagen ID.7. Wat betekent dat de Polestar 4 ruim plaats biedt aan vier tot vijf inzittenden.

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

©Polestar

Geen achterruit, maar een 'alziend oog' op het dak waarin een camera zit.

Voor 64.800 euro krijg je een standaard uitgevoerde versie met een enkele, 272 pk sterke elektromotor tussen de achterwielen. De Polestar 4 Long Range Single Motor heeft een batterij met een capaciteit van 100 kWh, waarmee een actieradius van 610 kilometer haalbaar is. Ook dat komt allemaal erg dicht in de buurt van de Volkswagen ID.7.

©Polestar

De Polestar 4 is een interessante mix van elementen: wat SUV, een beetje zakensedan, een snufje sportcoupé.

Voorbereid op bidirectioneel laden

Er is ook een versie met twee elektromotoren, met een maximumvermogen van 544 pk. Deze staat voor een bedrag van 72.800 euro in de prijslijst. Gebruikmakend van dezelfde 100kWh-batterij haalt de Polestar 4 Long Range Dual Motor een rijbereik van 580 kilometer.

Net als bij de enkelmotorige versie kan de batterij worden opgeladen met een maximumvermogen van 200 kW. Van 10 procent naar 80 procent opladen neemt een klein halfuurtje in beslag. Een boordlader van 22 kW is standaard. Tevens is de Polestar 4 voorbereid op bidirectioneel laden, maar die functie wordt pas op latere termijn geactiveerd. 

©Polestar

Fraai interieur met een groot beeldscherm voor de bediening en het multimediasysteem als middelpunt.

Verleidelijke extra’s

De Polestar 4 kan worden uitgerust met allerlei aantrekkelijke opties. Voorzien van een trekhaak mag een aanhangwagen van 1.500 (Long Range Single Motor) of 2.000 kilo (Long Range Dual Motor) worden getrokken. De standaard veiligheidsuitrusting kan worden gecompleteerd met Pilot Assist, Lane Change Assist en pixel-ledkoplampen.

Voor de passagiers achterin is een touchscreen leverbaar voor de bediening van de klimaatregeling en diverse multimedia-instellingen. Voorzien van het Performance Pack (uitsluitend op de Dual Motor) beschikt de auto over 22-inch wielen, een speciaal samengesteld onderstel, Brembo-remmen en diverse kleuraccenten. Dit pakket heeft een meerprijs van 4.500 euro.

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 soundbars met losse surroundspeakers
© Netflix
Huis

Waar voor je geld: 5 soundbars met losse surroundspeakers

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een krachtige soundbar met losse achterspeakers voor echt surroundgeluid? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Samsung HW-Q930D

Met de Samsung HW-Q930D richt je tegen een relatief bescheiden bedrag een volwaardige thuisbioscoop in. Naast een riante soundbar van ruim een meter telt de productdoos een draadloze subwoofer en twee achterspeakers. Verschillende audiodrivers zijn naar voren, naar boven en zijwaarts gepositioneerd. Een voordeel, want dit 9.1.4-kanaals audiosysteem stuurt effecten vanuit allerlei richtingen naar je oren. Kijk je een film met een Dolby Atmos-audiospoor, dan hoor je zelfs bepaalde klanken boven je hoofd. Aansluiten is trouwens kinderspel, want de verschillende apparaten vereisen alleen netstroom. Je hoeft dus geen lange speakerkabels tussen de audiocomponenten te leggen.

Je verbindt een televisie via HDMI met deze soundbar. Wie een Samsung-tv met ondersteuning voor Q-Symphony gebruikt, is in het voordeel. In dat geval werken alle audiodrivers van de smart-tv en soundbar naadloos met elkaar samen. Het resultaat is een nóg voller geluid. De achterzijde bevat nog een tweede HDMI-poort en optische ingang. Hierop sluit je desgewenst een extra apparaat aan, zoals een spelcomputer of mediaspeler. Voor het streamen van muziek verbind je de HW-Q930D met wifi. Met behulp van AirPlay 2, Google Cast of Spotify Connect luister je binnen een mum van tijd naar je favoriete afspeellijst. Je kunt eventueel ook een smartphone of tablet rechtstreeks met bluetooth verbinden.

LG DS95TR

Met een lengte van maar liefst 1,25 meter is de LG DS95TR een echte blikvanger. Ideaal voor wie een grote soundbar met een forse beeldbuis wil combineren. Voeg daar de twee bijgesloten surroundspeakers en subwoofer aan toe en je luistert naar een kamervullend geluid. In tegenstelling tot traditionele home-cinemasets is de aanleg van luidsprekerkabels niet nodig. De audiocomponenten communiceren draadloos met elkaar. Gebruik de automatische kalibratiefunctie om de speakers zorgvuldig op elkaar af te stemmen. Hierdoor heb je geen last van volumeverschillen en vertragingen.

In totaal heeft dit audiosysteem vijftien actieve audiodrivers. Daarvan zijn er vijf naar boven gericht. Het verwerken van films en series met driedimensionaal Dolby Atmos-geluid is dus geen enkel probleem. Dankzij een riant totaalvermogen van 810 watt voorzie je een middelgrote tot grote kamer van helder tv-geluid. De achterzijde van de soundbar heeft twee HDMI-poorten en een optische ingang. Je kunt dus vrijwel elke televisie aansluiten. Voor het verwerken van muziekstreams verbind je de DS95TR met wifi of bluetooth. Prettig is hierbij de ondersteuning voor AirPlay 2, Google Cast en Spotify Connect. Lees hier enkele ervaringen van andere gebruikers.

LG DS60TR

Met dit betaalbare product van LG richt je een 5.1-kanaals audiosysteem in. De onlangs verschenen DS60TR bestaat uit een soundbar van 85 centimeter, een draadloze subwoofer en twee achterspeakers. Houd er rekening mee dat deze surroundspeakers onderling met een speakerkabel zijn verbonden. De communicatie met de soundbar is overigens wel draadloos. Je koppelt de DS60TR via HDMI of de optische ingang aan een televisie. Handig is dat je diverse instellingen van de soundbar op een geschikte LG-televisie kunt bedienen. Zo switch je in de zogeheten WOW-interface tussen verschillende geluidsmodi.

Met een totaalvermogen van 440 watt plaats je het audiosysteem in een kleine tot middelgrote kamer. Voor de weergave van surroundeffecten ondersteunt de DS60TR de veelgebruikte formaten Dolby Digital en DTS. In tegenstelling tot duurdere producten met Dolby Atmos-geluid hoor je dus geen geluid boven je hoofd. Verder stream je desgewenst muziek, radio en podcasts via een bluetoothverbinding. Koppel hiervoor een smartphone of tablet. Een interessant weetje is dat de boven- en onderkant van de soundbar zijn gemaakt van gerecycled plastic.

Lees ook: Dit is de ideale positie van je soundbar

LG DS70TR

De LG DS70TR zit met een lengte van 95 centimeter tussen de eerder besproken LG DS95TR en LG DS60TR in. Voor een soundbar met Dolby Atmos-ondersteuning valt de aanschafprijs mee. Een opwaartse driver stuurt bepaalde audiogolven naar boven, waardoor je een driedimensionaal geluid ervaart. Dankzij twee draadloze surroundspeakers (wel onderling met kabel verbonden) hoor je ook nog eens achter je effecten. De snoerloze subwoofer maakt jouw thuisbioscoop compleet. Een nuttige functie is dat de DS70TR met de speakers van een geschikte LG-televisie kan samenwerken. Hierdoor ontstaat er een grootser geluid.

Dit 5.1.1-kanaals audiosysteem levert een totaalvermogen van 500 watt. Voor een doorsnee (woon)kamer in een appartement of rijtjeshuis is dat ruimschoots voldoende. Behalve Dolby Atmos kan de DS70TR ook overweg met DTS:X, DTS en Dolby Atmos. Je hoort dus bij vrijwel alle streams van videodiensten écht surroundgeluid. De achterzijde heeft twee HDMI-poorten en een optische ingang. Naast de televisie kun je dus ook nog twee andere apparaten aansluiten, zoals een gameconsole en cd-speler. Tot slot laat je via bluetooth je favoriete afspeellijsten op de soundbar los. Gebruik hierbij de smartphone of tablet als afstandsbediening.

Teufel Cinebar Ultima Surround Power Edition

Voor een goed geluid zit je bij deze soundbar van Teufel wel goed. Het gerenommeerde Duitse audiomerk ontwikkelt zijn Cinebar Ultima Surround Power Edition in een zwarte en witte uitvoering. Fijn is dat je het product tot acht weken vrijblijvend mag uitproberen. Met een lengte van 1,1 meter past deze soundbar goed bij een middelgrote of grote smart-tv. Houd verder rekening met een nogal grote draadloze subwoofer van 35,1 × 48,3 × 38 centimeter. Geef die een plekje op de vloer en luister tijdens films naar intense bastonen. De twee achterspeakers zijn klein van stuk, zodat je ze makkelijk ergens achter de (lounge)bank kwijt kunt.

In de stevige MDF-behuizing van de soundbar bevinden zich zes ruime audiodrivers. Voor een ruimtelijk geluid zijn er daarvan twee zijwaarts gericht. In combinatie met de losse surroundspeakers komen films met een Dolby Digital- of DTS-audiospoor goed tot hun recht. Je verbindt een televisie met een HDMI-kabel of optisch snoertje. De achterzijde telt nog een tweede HDMI-poort en usb-ingang. Hierop sluit je eventueel een externe videobron of opslagdrager aan. Je kunt ten slotte ook nog audiostreams via bluetooth afspelen.

▼ Volgende artikel
Zo kan een smartphone levens redden
© Kiattisak
Huis

Zo kan een smartphone levens redden

De meeste mensen hebben vrijwel altijd een smartphone op zak. Wel zo veilig! Wanneer er namelijk onverhoopt iets met iemand gebeurt, kan het toestel een mensenleven redden. Het is dan wel een vereiste dat er een medisch paspoort is ingevuld. Bovendien is het verstandig om één of meerdere SOS-contactpersonen op te geven. Zowel Android-toestellen als iPhones hebben hiervoor diverse opties.

In dit artikel bespreken we: 🆘 Hoe je een medisch paspoort op een smartphone invult 🆘 Hoe je SOS-contactpersonen op een smartphone instelt 🆘 Hoe je een medisch paspoort op een onbekende smartphone opvraagt

Ook interessant: Thuischecks voor je gezondheid: 7 handige apparaten

Hoewel je daar natuurlijk liever niet over nadenkt, kan er altijd iets onverwachts met iemand gebeuren. Bijvoorbeeld ergens op straat of in een winkel. Is de bewuste persoon na een vervelend incident niet meer aanspreekbaar, dan biedt een smartphone mogelijk levensreddende informatie. Denk bijvoorbeeld aan de bloedgroep, medische aantekeningen en medicijngebruik. Daarnaast kunnen SOS-contactpersonen in geval van nood een melding ontvangen.

Medisch paspoort op Android-toestel

Op vrijwel ieder hedendaags Android-toestel kun je medische gegeven invullen. Hoe dat precies werkt, hangt deels af van welk smartphonemerk je gebruikt. De benamingen in het menu kunnen om die reden verschillen. Open eerst de Instellingen en tik daarna op Veiligheid en noodsituaties of Veiligheid en noodgevallen. Afhankelijk van de gebruikte smartphone tik je nu op Medische informatie, Medische gegevens of Informatie bij nood.

Je kunt nu verschillende gegevens invullen, zoals de naam, geboortedatum, bloedgroep en lengte. Daarnaast voeg je optioneel een foto toe. Tik zo nodig op Meer om aanvullende categorieën te tonen, zoals Allergieën, Zwangerschapsstatus, Geneesmiddelen, Medische aantekeningen en Adres. Laatstgenoemde optie is ook nuttig voor wanneer je de smartphone kwijtraakt. Met een beetje mazzel brengt een eerlijke vinder het apparaat terug. Je kunt ook nog vrijblijvend aangeven of je wel of geen orgaandonor bent. Alle ingevulde gegevens worden alleen op het apparaat opgeslagen.

Voeg ook SOS-contactpersonen toe. Waarschijnlijk ben je deze optie in het instellingenvenster Veiligheid en noodsituaties of Veiligheid en noodgevallen al tegengekomen. Via Contacten voor noodgevallen / Contact toevoegen selecteer je één of meerdere personen in de contactenlijst.

Stel op een Android-toestel voor de zekerheid SOS-contactpersonen in.

Persoonlijke veiligheid-app Op veel Android-smartphones is de app Persoonlijke veiligheid voorgeïnstalleerd. Zo niet, dan kun je deze toepassing desgewenst in de Play Store downloaden. Deze app biedt extra mogelijkheden bij een noodgeval. Zo deelt Persoonlijke veiligheid zo nodig jouw huidige locatie met SOS-contactpersonen. Sommige smartphones (Google Pixel) detecteren met behulp van deze app auto-ongelukken en schakelen vervolgens automatisch de hulpdiensten in.

Medische ID op iPhone

Op een iPhone kun je uitgebreide medische gegevens opgeven. Open hiervoor de app Gezondheid. Wanneer je deze app al eens eerder hebt gebruikt, staan er mogelijk al wat gegevens ingevuld. Tik rechtsboven op je profielafbeelding en vervolgens op Medische ID. Het is belangrijk dat de opties Toon bij vergrendeling en Deel tijdens noodoproep zijn ingeschakeld. In dat geval kan een hulpverlener of omstander vanaf het vergrendelingsscherm jouw medische informatie opvragen.

Vul jouw medische ID zo volledig mogelijk in. Tik achter Foto en informatie op Wijzig om een profielfoto en hoofdtaal toe te voegen. Je geeft eventueel aan of je orgaandonor bent. Vul op dezelfde wijze de overige categorieën Zwangerschap, Medicijnen, Allergieën, Aandoeningen en Notities van het medische paspoort in. Je bepaalt uiteraard zelf welke informatie je wel en niet deelt.

Tot slot is het belangrijk dat je SOS-contactpersonen instelt. Dat kan eveneens in het Medische ID. Tik achter SOS-contactpersonen op Wijzig en kies Voeg SOS-contactpersoon toe. Geef in een lange lijst daarna de relatie aan, zoals broer, zus, zoon, dochter of partner. Bij een SOS-noodmelding ontvangen alle contactpersonen een bericht met de actuele locatie.

Bij nood kan een hulpverlener of omstander op een iPhone relevante informatie opvragen.

Medisch paspoort opvragen

Misschien kom je zelf ooit eens in een situatie dat je iemand kunt helpen. Het is goed als je dan weet hoe je op een onbekend toestel medische informatie en SOS-contactpersonen opent. Op de meeste Android-toestellen druk je eerst op de fysieke ontgrendelknop aan de zijkant. Veeg nu omhoog en kies Noodoproep. Via Informatie noodmelding bekijken, Medische geg. of Informatie bij nood verschijnt er een venster met medische gegevens en contacten voor noodgevallen.

Heb je een iPhone in handen? Druk dan vijfmaal achter elkaar op de fysieke ontgrendelknop om het medische paspoort te tonen. Je kunt in dit scherm ook een noodoproep doen en SOS-contactpersonen inschakelen.

🩹 Altijd handig

om in huis of in de auto te hebben: een EHBO-kit