ID.nl logo
Hoe kies ik de perfecte koffer voor de zomervakantie?
© Alex
Mobiliteit

Hoe kies ik de perfecte koffer voor de zomervakantie?

De zomervakantie staat voor de deur. Tijd om je koffers te pakken en op reis te gaan. Maar welke koffer neem je mee? De keuze is reuze. Van stevige hardside koffers tot flexibele softside koffers, van kleine weekendtassen tot enorme reiskoffers. Hoe kies je de perfecte koffer voor jouw zomervakantie? In dit artikel lees je waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe reiskoffer. Zo weet je zeker dat je de juiste bagage meeneemt.

In dit artikel helpen we je bij het kiezen van de juiste koffer voor je vakantie. Daarbij spelen een aantal dingen een rol: *** Je bestemming * De reisduur * De hoeveelheid bagage die je wilt meenemen** Aan de hand daarvan kies je een kofferformaat en kijk je naar het materiaal waar de koffer van gemaakt moet zijn. Ook kijken we naar de soorten koffers waaruit je kunt kiezen: *** Grote koffers * Handbagage * Reistas op wielen * Beautycase** Ook hebben we tips over koffersloten voor je.

Lees ook: Voor elke vakantie een essentiële paklijst

Bestemming en reisduur bepalen de kofferkeuze

Allereerst is het belangrijk om goed na te denken over de bestemming van je reis. Ga je een citytrip maken van een paar dagen of trek je voor drie weken de natuur in? Vlieg je naar verre tropische oorden of blijf je dichter bij huis in Europa? Hoe warm is het op je vakantiebestemming? Allemaal factoren die meespelen bij de keuze voor de perfecte reiskoffer. Voor een meerdaagse backpackreis door Azië heb je bijvoorbeeld kleinere en flexibele bagage nodig dan voor een luxe strandvakantie van twee weken op Bali. Houd ook rekening met het transport ter plaatse. Ga je veel met het openbaar vervoer of huur je een auto? Hiervoor zijn koffers met stevige wielen en een uittrekbare handgreep erg praktisch. Voor lange wandelingen zijn juist lichte rugzakken en weekendtassen handig. Stem de grootte en het soort koffer goed af op wat je gaat doen op je vakantie. Zo voorkom je onnodig gesleep met een veel te grote koffer.

Bagage: inschatting maken

Vervolgens is het handig om van tevoren een bagage-inschatting te maken. Maak een lijstje met alles wat je ongeveer nodig hebt aan kleding en toiletspullen voor je vakantie. Tel het aantal kledingstukken, schoeisel, toiletartikelen enzovoorts en schat in hoeveel ruimte je hier ongeveer voor nodig hebt. Denk ook aan eventuele specifieke benodigdheden voor jouw bestemming, zoals wandelschoenen, zwemkleding, verrekijkers of andere hobbyartikelen. Meet van tevoren je kleding en schoenen op, zodat je weet hoeveel volume ze in beslag nemen. Zo bereken je nauwkeurig de benodigde afmetingen van je ideale koffer. Controleer van tevoren ook wat de gewichtsrestricties zijn van je luchtvaartmaatschappij. Zo voorkom je onnodige extra bagagekosten. Neem liever iets minder mee dan teveel. Wasmachines (of desnoods een handwasje) op je vakantieadres bieden uitkomst als je toch wat kleding tekort komt.

©BublikHaus

De juiste koffermaat kiezen

Met de informatie uit je bagage-inschatting kun je bepalen hoe groot je koffer moet zijn. Stel dat je voor twee weken naar Spanje gaat en ongeveer 50 liter bagage nodig hebt, dan kom je uit op een koffer van rond de 65 liter. Zo heb je nog wat extra ruimte voor souvenirs. Voor korte trips volstaat vaak een koffer van 40 tot 50 liter. Maximaal 55 liter is toegestaan als handbagage in het vliegtuig. Wil je veel meenemen voor bijvoorbeeld een lang verblijf in Australië? Dan is een grote koffer van 80 liter of meer ideaal. Let op de maximale afmetingen voor handbagage: meestal is dat 55 x 35 x 25 cm. Heb je alleen een grote koffer nodig voor de terugvlucht, bijvoorbeeld omdat je weet dat je op je vakantieadres van alles gaat kopen? Kies dan een model met een kleinere handbagagekoffer. Die kleine koffer neem je tijdens de heenreis dan gewoon mee in de grote koffer.

©JoseLuis - stock.adobe.com

Let op het materiaal

Vervolgens is het materiaal een belangrijke overweging bij de keuze voor een nieuwe reiskoffer. Hardside koffers (koffers met harde wanden) bieden optimale bescherming voor je bagage. Door de harde omhulling blijft de inhoud veilig en droog. Ze zijn wel iets zwaarder dan andere modellen. Let dus op het leeggewicht bij aanschaf. Kies voor polycarbonaat voor een lichtgewicht en stevig model. ABS (de afkorting staat voor acrylonitril-butadieen-styreen) is een wat zwaarder materiaal, maar ook erg sterk.

Softside koffers daarentegen zijn flexibel en licht van gewicht. Handig als je veel moet sjouwen met je koffer. Heb je net wat meer bagage, dan kun je die beter kwijt, omdat de wanden meegeven. Extra handig voor de terugreis met souvenirs. Wel bieden ze iets minder bescherming en zijn ze kwetsbaarder dan hardside koffers.

Tot slot zijn aluminium koffers ultralicht en sterk. Een duurdere optie, maar heel geschikt voor veel reizigers vanwege het lage gewicht.

©aanbetta - stock.adobe.com

Verschillende soorten koffers

Er is tegenwoordig een enorme variatie aan koffers en tassen verkrijgbaar. Welk type het beste bij jou past, hangt af van je persoonlijke wensen en behoeften. Het is verstandig om de verschillende opties goed met elkaar te vergelijken voordat je een keuze maakt.

SoortBeschrijving
Grote koffersGrote koffers hebben een inhoud van 80 liter of meer. Je kunt er heel veel spullen in opbergen voor bijvoorbeeld een lange vakantie. Een nadeel is dat grote koffers niet mee mogen als handbagage in het vliegtuig. Ze worden in het ruim vervoerd.
Handbagage koffersHandbagage koffers zijn bedoeld als handbagage in het vliegtuig. Elke luchtvaartmaatschappij hanteert eigen regels voor de maximaal toegestane afmetingen en het gewicht. Controleer dit altijd van tevoren op de website, zodat je zeker weet dat jouw handbagage aan de voorschriften voldoet.
Reistassen op wielenReistassen op wielen zijn ideaal als je veel moet slepen met bagage. De wielen ontzien je schouders en armen. Een reistas op wielen is een uitstekende keus als je specifiek op zoek bent naar een reistas. Let wel op dat de wielen soms hobbelige trottoirs en drempels slecht kunnen nemen.
BeautycasesBeautycases zijn handige kleine koffertjes, speciaal ontworpen voor vrouwen. In een beautycase kun je makkelijk al je make-up, cremes, shampoo en andere verzorgingsproducten vervoeren. Deze koffers nemen weinig ruimte in, waardoor ze geschikt zijn als handbagage.

Een goed slot kiezen

Een ander belangrijk punt is de sluiting van de koffer. Een cijfer- of combinatieslot is veiliger dan een slot met sleutel. Die kan immers gemakkelijk zoekraken. Kies eventueel voor een koffer met TSA-slot (TSA-sloten kun je overigens ook los kopen) dat kan worden geopend door douanebeambten zonder het slot te beschadigen. Zo blijft je bagage tijdens de reis goed beveiligd. Koop bij voorkeur direct een extra slot, handig als je het eerste kwijtraakt. Zorg in elk geval dat de koffer goed afsluitbaar is en investeer in een stevig slot. Dat beschermt je kostbare reisspullen.

©IB Photography

Onze aanbevelingen

1) Samsonite Nuon Spinner 75

De Samsonite Nuon Spinner 75 is een stevige en stijlvolle polycarbonaat reiskoffer met maximale inpakruimte van 110 liter. De afmetingen van deze uitbreidbare koffer zijn 75x49x30 cm. De koffer is voorzien van handige extra's zoals een TSA-slot, 4 zwenkwielen en een duurzame binnenvoering van gerecycled plastic. Dit model combineert robuustheid en een strak design, waardoor het geschikt is voor verschillende reistypes en situaties. De Nuon Spinner 75 is ontworpen voor volwassenen en heeft een neutraal, unisex design. Al met al een betrouwbare, kwalitatieve reiskoffer van Samsonite die jarenlang meegaat. Een uitstekende allround reisgenoot met de juiste balans tussen stevigheid, maximale inpakruimte en design.

2) De TravelZ Horizon

De TravelZ Horizon is een lichtgewicht handbagagekoffer van duurzaam ABS materiaal met een gewicht van 2,5 kg. Met afmetingen van 54 x 34 x 20 cm en een inhoud van 35 liter is dit een compacte koffer die voldoet aan de IATA-normen voor handbagage. De ribbelstructuur zorgt voor stevigheid en krasbestendigheid. De Horizon heeft 4 zwenkwielen voor soepele beweging, een prettig handvat en een in hoogte verstelbare trolleystang voor optimaal comfort. Voor veiligheid is de koffer uitgerust met een cijfercombinatieslot. De binnenkant bevat een afsluitbaar ritsvak en gekruiste spanbanden zodat je al je spullen georganiseerd kunt opbergen. De TravelZ Horizon is verkrijgbaar in 9 kleuren en wordt geaccepteerd door 99% van alle luchtvaartmaatschappijen wereldwijd. Met 2 jaar garantie is dit een kwalitatieve, comfortabele en veilige lichtgewicht handbagagekoffer voor elke reiziger.

3) De Princess Traveller Rome

De Princess Traveller Rome is een ruime hardcase koffer van lichtgewicht en duurzaam ABS materiaal met sharkskin-afwerking. Met afmetingen van 28x51x75 cm en een inhoud van 88 liter biedt deze koffer voldoende ruimte voor bagage. Het materiaal en de sharkskin voorkomen beschadigingen, waardoor de koffer lang meegaat. De koffer heeft een 190T polyester voering met logo en een voorcompartiment met ritsvak en spanbanden. De 4 zwenkwielen met 360° draaibaarheid en de ritssluiting zorgen voor gemakkelijk transport. De Princess Traveller Rome koffer is extreem stevig en comfortabel en heeft een garantie van 24 maanden. Een ruime, sterke en lichtgewicht kwaliteitskoffer voor prettig reizen.

▼ Volgende artikel
Draadloos opladen: dit zijn de verschillen tussen het nieuwe Qi2 en voorganger Qi
© Satechi | https://satechi.net
Huis

Draadloos opladen: dit zijn de verschillen tussen het nieuwe Qi2 en voorganger Qi

Draadloos opladen is handig, maar vaak ook traag en onbetrouwbaar. Je legt je smartphone of tablet neer, maar als hij net niet goed ligt, laadt hij nauwelijks op. Qi2 moet daar verandering in brengen. Maar wat is er precies anders aan Qi2 ten opzichte van het vertrouwde Qi?

Dit is waarom Qi2 beter is dan Qi: 1. Qi2-laders en -accessoires beschikken nu over magneten. 2. Daardoor gaat er minder energie verloren tijdens het oplaadproces... 3. ...en kun je accessoires gemakkelijker bevestigen. 4. Het laadvermogen is verhoogd naar minimaal vijftien watt. 5. Het systeem beschikt over allerlei veiligheidsmaatregelen.

Lees ook: 5 redenen waarom je smartphone langzaam oplaadt (en de oplossingen)


Nog niet zo heel veel mensen maken gebruik van draadloos opladen. Het idee erachter is heel mooi, maar in de praktijk levert het meestal nog een ondermaatse ervaring op. Dat komt doordat het opladen op een lage snelheid gebeurt, een apparaat op een specifieke plek moet liggen en je alsnog met een draad in de weer ben (van de lader naar de muur). De nieuwe standaard Qi2 lost niet alle problemen op, maar het maakt wel goede stappen vooruit.

Nu met magneten

De eerste versie van de Qi-standaard werkt op basis van elektromagnetische inductie om stroom over te dragen tussen een oplaadpad en een compatibel apparaat. Daarvoor moet je smartphone of tablet precies goed op de oplader liggen. Ligt hij een beetje scheef, dan laadt hij amper op. Veel mensen vinden dat onhandig. Na een tijdje weet je wel ongeveer hoe je je device moet neerleggen, maar in het begin ben je vooral meer aan het schuiven en proberen dan aan het opladen.

Daarom heeft de organisatie achter de oplaadstandaard, het Wireless Power Consortium (WPC), voor Qi2 een handige oplossing bedacht. Dit systeem maakt gebruik van de Magnetic Power Profile, dat sterk doet denken aan MagSafe van Apple. Zowel de lader als het apparaat dat je wilt opladen zijn dan voorzien van een magnetische ring, die het gepriegel dus overbodig maakt. Je hoeft niet meer te zoeken naar de perfecte positie, en dat is niet alleen makkelijker, maar ook beter voor het laden zelf. De magneten zorgen ervoor dat de spoelen in de oplader en de telefoon precies tegenover elkaar liggen.

©Ugreen | https://nl.ugreen.com

Powerbanks met Qi2.

Laadvermogen en compatibiliteit

Zodoende gaat er minder energie verloren en kunnen apparaten sneller opgeladen worden. Ten opzichte van Qi1 is het laadvermogen in elk geval al flink verhoogd. Daar waar de vorige versie nog tot vijftien watt ondersteunt, maar meestal op vijf watt laadt, zet Qi2 standaard een vermogen neer van vijftien watt. Zelfs iPhones kunnen hiervan profiteren. Als je een oudere MagSafe-oplader gebruikt, dan wordt het laadvermogen beperkt tot 7,5 watt. Maar met een nieuwe Qi2-oplader zou je de beschikking moeten krijgen tot een verdubbeling in vermogen.

Misschien heb je het al tussen de regels door gelezen, maar Qi2 is compatibel met bestaande Qi-apparaten. Heb je dus nog oudere apparaten die Qi1 ondersteunen, dan kun je daar je nieuwe lader gewoon mee gebruiken. Verder is het goed om te weten dat het consortium allerlei veiligheidsmaatregelen heeft ingebouwd. Zo beschikt het systeem over objectdetectie: het herkent vreemde voorwerpen zoals sleutels, munten of paperclips die per ongeluk tussen de oplader en je telefoon terechtkomen. Zulke objecten kunnen anders warm worden en schade veroorzaken. Ook houdt Qi2 de temperatuur in de gaten om oververhitting te voorkomen. Daardoor kun je je telefoon gerust 's nachts laten opladen.

©Rens Blom

De HMD Skyline.

Welke apparaten ondersteunen Qi2?

Op moment van schrijven biedt nog slechts een handjevol apparaten Qi2-support aan. Je komt de draadloze oplaadstandaard in elk geval tegen vanaf de iPhone 12. Een van de eerste Android-toestellen met deze standaard aan boord is de HMD Skyline. En… dat is het eigenlijk wel. De toestellen uit de Samsung Galaxy S25-reeks zijn slechts Qi2-ready. Dat betekent dat je ze kunt opladen met een snelheid van vijftien watt, maar dat de toestellen niet beschikken over de magneten om allerlei laders en andere accessoires te kunnen bevestigen.

Je kunt dit oplossen door bijvoorbeeld een hoesje met een magneet te kopen. Die magneet komt dan precies overeen met de plaatsing van de spoelen in de smartphone en oplaadmat. Datzelfde geldt vooralsnog voor de OnePlus 13, een van de beste Android-smartphones van 2025. Technisch gezien beschikt dat apparaat over een magneetring, maar die is niet krachtig genoeg om accessoires vast te kunnen houden. Ook hier dien je dus eigenlijk een hoesje te kopen, mocht je van plan zijn het toestel met een Qi2-lader op te laden.

Telefoonhoesjes

geschikt voor draadloos opladen

Qi2-accessoires

Als je een toestel met Qi2 hebt, wil je vast ook al weten wat handige Qi2-accessoires zijn. Natuurlijk kun je dan denken aan een geschikte oplader, maar wat dacht je van een powerbank die je gewoon magnetisch vastklampt aan een smartphone? Dan heb je geen gedoe met draden meer. Daarnaast zijn portefeuilles heel populair. Als je je smartphone ergens mee naartoe neemt, dan heb je ook altijd je belangrijke pasjes bij je, en eventueel wat cash geld.

▼ Volgende artikel
Motorola brengt edge 60 fusion uit met drie nieuwe moto AI-functies
Huis

Motorola brengt edge 60 fusion uit met drie nieuwe moto AI-functies

Motorola heeft de edge 60 fusion aangekondigd, een premium smartphone die een elegant ontwerp combineert met geavanceerde AI-functies. Het toestel is het eerste Motorola-model dat standaard is uitgerust met geïntegreerde moto AI-functionaliteit.

De smartphone beschikt over een uniek quad-curve edge display met door Pantone gevalideerde kleuren. Het scherm is beschermd met Corning Gorilla Glass 7i, dat twee keer betere val- en krasbestendigheid biedt dan voorgaande versies. 

Geïntegreerde moto ai

Na een eerder bètaprogramma is de motorola edge 60 fusion het eerste toestel waarbij moto ai direct is geïntegreerd. De smartphone bevat AI-functies zoals Pay Attention (voor het opnemen, noteren en samenvatten van audio), Remember This (om live momenten of informatie vast te leggen) en Magic Canvas (voor het genereren van afbeeldingen op basis van tekstinstructies). 

Innovatief display en robuust ontwerp

Het toestel heeft volgens Motorola 's werelds eerste quad-curve edge display met door Pantone gevalideerde kleuren. Het ontwerp omvat hoogwaardige materialen, waaronder een op leer geïnspireerde coating en canvas-achtige afwerkingen in zorgvuldig samengestelde kleuren.

De motorola edge 60 fusion is niet alleen stijlvol maar ook robuust gebouwd. De telefoon voldoet aan militaire standaarden (MIL-STD 810H) voor duurzaamheid en heeft zowel IP68 als IP69 certificeringen voor waterbescherming. Het toestel kan onderdompeling in zoet water tot 1,5 meter diepte gedurende maximaal 30 minuten weerstaan. Dankzij Water Touch-technologie blijft het touchscreen werken, zelfs als het nat is. 

Camera met Sony-sensor

De hoofdcamera heeft een 50MP Ultra Pixel sensor, gecombineerd met een geavanceerde Sony LYTIA 700C sensor en optische beeldstabilisatie (OIS). Hierdoor maakt de camera ook bij weinig licht goede foto's. De ultrabrede lens met ingebouwde macrovisie biedt een gezichtsveld van 122 graden en kan tot 3 cm inzoomen voor extreme close-ups . 

De 32MP selfiecamera gebruikt Quad Pixel-technologie voor betere prestaties bij minder licht. Een 3-in-1 lichtsensor kalibreert automatisch de lichtgevoeligheid voor optimale belichting en kleur.

Entertainment en batterij

Het 6,67 inch pOLED-scherm heeft een Super HD (1220p) resolutie en een verversingssnelheid van 120Hz. Het display is zowel Pantone als Pantone SkinTone gevalideerd voor een natuurgetrouwe kleurweergave. Voor audio is het toestel uitgerust met Dolby Atmos, twee stereoluidsprekers en een Hi-Res gecertificeerd geluidssysteem.

De motorola edge 60 fusion wordt aangedreven door de MediaTek Dimensity 7300 processor, heeft tot 8GB RAM en tot 256GB opslag. De 5200mAh batterij ondersteunt 68W TurboPower opladen, waarmee gebruikers na slechts 8 minuten opladen een volle dag vooruit kunnen.

De smartphone draait op Android 15 en bevat Moto Secure en ThinkShield voor extra beveiliging, evenals Hello UX voor aanpassingsopties. De motorola edge 60 fusion is vanaf half april verkrijgbaar voor een adviesprijs van 329,99 euro.

Bekijk hier andere Motorola-modellen op Kieskeurig.nl: