ID.nl logo
Zo schiet je professionele foto's met je smartphone
© PXimport
Huis

Zo schiet je professionele foto's met je smartphone

Met een smartphone maak je de snelst mogelijke foto's. Maar de kans is groot dat de foto onscherp is, niet juist belicht en een compositie van niets heeft. Met een smartphone kun je echter heel goed professioneel ogende foto's maken, mits je de juiste instellingen doorvoert.

Tip 01: Witbalans

Als je even snel een foto maakt, heb je geen tijd om de instellingen aan te passen. Daarom staan vrijwel alle instellingen op de automatische stand. De witbalans staat alleen vrijwel altijd verkeerd. Een onjuiste witbalans zorgt voor vreemde kleuren in de foto. Als je de camera-app opent, dan is via het touchscreen of via de menuknop het instellingenscherm op te roepen. Kies Witbalans. Het hangt volledig af van het type toestel en besturingssysteem hoeveel soorten witbalansen je kunt kiezen. Vrijwel altijd vind je de opties Daglicht, Bewolkt en TL-licht.

Nadat je een witbalans hebt gekozen, merk je dat het beeld kleurtechnisch bijtrekt. De instelling blijft behouden, dus als je vijf minuten later nog een foto maakt, dan hoef je niet opnieuw de kleuren aan te passen. Op de iPhone wordt de witbalans (of WB) getoond in afbeeldingen die de situatie het beste illustreren. Met de app Camera+ (1,79 euro, iPhone) krijg je maar liefst zestien witbalansinstellingen, samen met nog veel meer instellingen voor kleurtoon, belichting en scherpte. Een gelijknamige app is ook te downloaden voor Android, maar daarbij pas je de witbalans pas na afloop toe. Kwaliteitsverlies kan hierbij optreden.

©PXimport

©PXimport

Tip 01 Als je niet de juiste witbalans kiest, krijgt je foto niet de juiste kleuren.

Tip 02: Stabiliteit

Een aantal nieuwe smartphones heeft optische beeldstabilisatie. Zo is bij weinig licht toch een goede foto te maken, zonder dat je de trillingen van je hand in het beeld opmerkt. Softwarematige beeldstabilisatie zit in veel smartphones en apps. Het nadeel hiervan is wel dat het beeld wordt uitgeknipt en dat je niet het gevoel hebt de volledige controle te hebben. Beeldstabilisatie is vooral handig bij het maken van video's, bijvoorbeeld bij het filmen vanuit een auto.

De app FiLMiC Pro (4,49 euro, iPhone) is een professionele app waar de stabilisatie is in en uit te schakelen bij het filmen. Dat kan op de Android-smartphone gratis met de app Video Smoother Stabilizer, die niet alleen stabilisatie toevoegt aan de camera, maar ook bij al eerder gemaakte video's trillingen eruit kan halen.

©PXimport

Tip 02 Met beeldstabilisatie is de kans op trillingen aanzienlijk kleiner.

Tip 03: Scènemodus

De camera van je smartphone is tot in detail aan te passen. Zo kun je voor de belichting een hogere ISO-waarde instellen en de scherpte-diepte aangeven met een laag of hoog diafragmagetal (F-waarde). Geen zin om daarmee aan de gang te gaan? Kies dan een van de voorgeprogrammeerde scènemodi. Je kunt kiezen uit bijvoorbeeld de landschap-, portret- of sportmodus. Voor een landschapsscène wordt een hogere F-waarde ingesteld, zodat de lens de hele omgeving scherp vastlegt. Daarvoor is er voldoende licht nodig.

Als dat er niet is, wordt de sluitertijd langer om dit licht te verkrijgen, of de ISO-waarde gaat omhoog (waardoor je wel meer ruis in de foto krijgt). Gaat het je juist om actie van voetballers, je rennende hond of vallende regendruppels? Kies dan de sportmodus, want dan stelt de camera een razendsnelle sluitertijd in.

©PXimport

Tip 03 Je maakt betere foto's met de slimme voorinstellingen.

Tip 04: Geotagging

Met de gps-ontvanger van je smartphone kun je meer dan alleen je locatie bepalen in de kaartenapp. Je kunt ook je locatie verbinden aan een foto; dit wordt een geotag genoemd. Daarmee zie je later exact terug waar de foto is genomen. De foto met een geotag is in te laden in bijvoorbeeld fotografiesoftware zoals Lightroom, iPhoto en Picasa. En met de nieuwste update van Google Earth kun je nu ook je mobiele foto's met geotag op de kaart zetten. Hiervoor laadt Google Earth de foto's uit een van je Google+-albums. Heb je eerder foto's met een geotag geupload naar Picasa, dan staan deze afbeeldingen al in Google+, aangezien Googles sociale netwerk Picasa Webalbums heeft overgenomen en heeft hernoemd.

In Google Earth druk je linksboven op het aardbolletje om het menu te openen. Veeg naar beneden en kies onder Meer Kaarten de optie Google+ Foto's. De fotoalbums worden gescand op geotags. Kies de gewenste afbeeldingen. Google Earth legt nu een extra laag over de kaart en toont de exacte locatie van je genomen foto's.

©PXimport

Tip 04 Geotagging geeft foto's extra waarde en inhoud.

Tip 05: Panorama

Met een panoramafoto zie je meer van de omgeving in één foto. Vroeger had een panoramafoto het nadeel dat deze moest worden afgedrukt op een speciaal formaat papier, en dat kostte dus wat. In het huidige digitale tijdperk is dat niet meer nodig, want door te vegen, scrollen of met muisbewegingen is in hoge resolutie eenvoudig een breedbeeldafbeelding te verkennen. Zowel in Android als iOS kun je via het optiemenu ervoor kiezen een panoramafoto te maken. De software geeft vervolgens aan dat je in een horizontale lijn naar rechts moet bewegen, waarbij de camera zelf de foto's maakt en aan elkaar hecht.

De Android-optie Photo Sphere is nog mooier. Hiermee kun je een 360-graden foto maken, waarbij de foto eruitziet en functioneert zoals in Google Street View. Photo Sphere werkt volautomatisch; je hoeft alleen maar de punten in het beeld te volgen om de digitale 360-graden omgeving vol te schieten met foto's. Leuk om zo een herinnering van je vakantieadres te bewaren!

©PXimport

Tip 05 Ga je voor breedbeeld of een vol beeld?

Tip 06: Timelapse

Timelapse video is een techniek waarbij in één seconde video meerdere foto's tegelijk worden getoond. Zo kun je langzame processen versneld tonen. Denk daarbij aan bewolking die wegtrekt of het uitkomen van een bloem. Met de app Lapse It (gratis, iPhone en Android) is een timelapse video tot in detail in te stellen. Je kunt bijvoorbeeld de beeldfrequentie instellen in milliseconden, seconden of minuten. Dat geeft je ongekende mogelijkheden.

Het is ook mogelijk om een stop motion video te maken, een techniek bekend van onder andere de film 'Fantastic Mr. Fox', waarbij statische objecten lijken te bewegen. Lapse It is ook bijzonder uitgebreid op het gebied van beeldinstellingen. Je kunt alles aanpassen: scherpte, flits, ISO, kleureffecten, scènemodus en de witbalans. Daarmee is deze app ook een uitstekende vervanger voor je standaard iOS of Android camera-app.

©PXimport

Tip 06 Timelapse fotografie binnen handbereik.

Tip 07: 3D-fotografie

Sommige smartphones kunnen 3D-foto's maken. De smartphone heeft dan twee camera's aan de achterkant en geeft hiermee diepte aan een afbeelding. In sommige toestellen is een softwarematige optie toegevoegd om een afbeelding een 3D-effect te geven, zonder dat je hiervoor een speciale bril nodig hebt om de diepte te kunnen waarnemen. Je kunt ook gebruikmaken van een 3D-app. Er bestaan diverse apps die beweren 3D-foto's te kunnen maken. Voor zowel Android als iPhone kun je het beste de app 3D Camera downloaden.

De versie voor je iPhone kan drie soorten 3D-foto's maken; via anaglyph (stereofotografie) in kleur- of grijswaarden of met autostereogram. Voor alle drie heb je een 3D-bril nodig om het effect te zien. De app voor Android combineert twee foto's niet alleen voor een 3D-effect, maar weet hiermee ook daadwerkelijk 3D-afbeelding te maken. Kies hiervoor de optie 3D scene from two pictures. Een verbinding met internet is nodig, omdat de online server de afbeeldingen moet renderen. Als de foto klaar is, beweeg je met het beeld van links naar rechts, waarbij het lijkt alsof je het object rondom bekijkt.

©PXimport

Tip 07 Echte 3D-beelden op je smartphone!

Tip 08: Color Splash

Een van de trends op dit moment is het delen van een zwart-witfoto, waarbij een detail is ingekleurd. Dat kun je helaas niet zomaar voor elkaar krijgen met de standaard instellingen van je smartphone, maar wel met een speciale app. De benodigde app heet Color Splash (Android) en is verkrijgbaar voor vrijwel elke smartphone. Er bestaan verschillende (namaak)versies van Color Splash, allemaal gemaakt door verschillende ontwikkelaars. Dat wekt verwarring.

Lees daarom eerst de beoordelingen van andere gebruikers door, om erachter te komen of de versie die jij wilt downloaden wel de correcte is. Het idee is dat je in Color Splash een foto maakt of een eerder gemaakte foto opent. Vervolgens zet de app de foto om naar zwart-wit. Door met je vinger te vegen over het scherm komt de kleur van het bewuste gebied weer terug. Zo zijn de hoogtepunten uit een foto eruit te halen in kleur. De foto is daarna eenvoudig te delen op de bekende sociale netwerken.

©PXimport

Tip 08 Met Color Splash veeg je de kleur terug in een zwart-witfoto.

Automatische back-up

Je gemaakte foto's zijn je ongetwijfeld dierbaar. Mocht er iets gebeuren met je smartphone, dan is het fijn als je foto's van familie, vrienden en gebeurtenissen veilig in de cloud staan. Onder andere Dropbox biedt de mogelijkheid tot het automatisch uploaden van gemaakte foto's naar de online opslagruimte van de clouddienst. Hiervoor heb je een Dropbox-account nodig en de app Dropbox. Als je de app hebt geïnstalleerd, vraagt Dropbox direct of je de automatische back-upfunctie wilt aanzetten. Vervolgens scant de app de foto's op je telefoon en start, indien gewenst, met uploaden.

Op het moment dat je een foto maakt, wordt deze ook verstuurd naar je Dropbox-map. Dropbox uploadt standaard alleen via een wifi-verbinding, maar dat kan handmatig worden veranderd naar 3G/4G. Heb je Dropbox ook op je computer? Verbind dan je smartphone met een usb-kabel aan je computer. Zodra die de telefoon herkent, verschijnt een venster van Dropbox met de vraag of je jouw foto's wilt back-uppen.

©PXimport

Kader 01 In Dropbox bewaar je jouw foto's op een veilige plaats.

Tip 09: Perfectly Clear

Perfectly Clear is bekend als plug-in voor Adobe Photoshop en Lightroom, waarmee foto's in één keer worden verbeterd qua witbalans, kleur en scherpte. Van Perfectly Clear is nu ook een app verkrijgbaar voor je iPhone (2,69 euro) en Android (2,08 euro). Eerst vraagt de app je om een foto te maken of te openen vanuit je fotoalbum. Als je een foto hebt genomen, moet je op de miniatuurafbeelding tikken om Perfectly Clear aan het werk te zetten. De app analyseert de foto en toont in een dubbel scherm aan wat het heeft gedaan. Door te vegen over de afbeelding zie je 'voor' en 'na'. Deze functie heet Fix! Is de foto te donker?

Druk dan op Fix Dark. De witbalans is aan te passen met Fix Tint en portretten zijn geheel automatisch op te krikken met de knop Beautify. Zelf de touwtjes in handen hebben? Kies dan Tweak, waarna een groot optiemenu tevoorschijn komt. Door Perfectly Clear als je standaard camera te gebruiken, zijn je foto's voortaan van topkwaliteit zonder dat je zelf hoeft te knutselen met de camera-instellingen.

©PXimport

Tip 09 Snel de foto opschonen doe je met Perfectly Clear.

Tip 10: Camera ZOOM FX

Als je een volwaardige vervanger wilt voor de standaard Android-camera, inclusief mogelijkheden tot fotobewerking, dan moet je bij de 1,99 euro kostende app Camera ZOOM FX zijn. Het is daadwerkelijk een vervanger, want je kunt via Instellingen (het logo met de regelaars) / All Settings / Camera ervoor kiezen om de app de standaard mobiele camera te laten zijn. Zet een vinkje naast Default camera. Via Instellingen / All Settings vind je ook de optie Save. Hier kun je geotagging activeren en is de kwaliteit van de foto's te optimaliseren. Standaard staat de jpg-compressie op 85%, maar kies 100% voor de beste beeldkwaliteit. Eenmaal terug in de live viewer, druk je linksboven in beeld op het mappenlogo.

Hier activeer je de opties Horizon en Stable Indicator. Dit geeft je controle over het bijvoorbeeld rechtzetten van de horizon. Eventueel is ook een rooster in te schakelen, waarmee diverse soorten composities zijn te fotograferen. Uiteraard is de witbalans, scènemodus en scherpstelling te regelen. Via het tandwiellogo kom je in een menu met mogelijkheden tot timelapse, het maken van een fotocollage en het maken van foto's via stemherkenning.

©PXimport

Tip 10 Professioneel fotograferen met Camera ZOOM FX.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 koel-vriescombinaties met een zuinig energielabel
© africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
Huis

Waar voor je geld: 5 koel-vriescombinaties met een zuinig energielabel

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een koel-vriescombinatie is de ideale koelkast voor wie veel ruimte nodig heeft voor het bewaren van vers eten en drinken en voor het langer bewaren van bevroren producten. Wij zochten naar vijf energiezuinige modellen met een grote capaciteit.

De moderne koel-vriescombinatie met vriezer onder bieden een praktische indeling: je dagelijkse producten op ooghoogte in het koelgedeelte bovenin, terwijl de vriezer onderin zit met handige lades. Helemaal ideaal zijn de 'no-frost' varianten – eindelijk verlost van het vervelende ontdooien . Sommige modellen hebben speciale zogeheten BioFresh-zones waardoor je groenten en fruit langer vers blijven .

ETNA KCV520NZWA 

De ETNA KCV520NZWA is een energiezuinige koel-vriescombinatie met energielabel A en een jaarlijks energieverbruik van slechts 109 kWh. De netto inhoud bedraagt 336 liter, verdeeld over 238 liter koelruimte en 98 liter vriesruimte.

Deze vrijstaande koelkast heeft een strak zwart design en is uitgerust met NoFrost, waardoor handmatig ontdooien overbodig is. De zogeheten MultiFlow 360°-ventilatietechniek zorgt voor een gelijkmatige koeling, terwijl de Convert FreshZone-lade in te stellen is voor het bewaren van vlees, vis, groenten of fruit. Daarnaast heeft deze koelkast functies als superkoelen en supervriezen voor het snel op de juiste temperatuur brengen van nieuwe producten.

Opgegeven jaarlijks energieverbruik: 109 kWh
Geluidsniveau: 35 dB
Inhoud koelgedeelte: 238 liter
Inhoud vriesgedeelte: 98 liter

Samsung RB38C7B5AB1-EF 

Deze stijlvolle en energiezuinige koel-vriescombinatie uit de Bespoke-serie, ontworpen voor moderne huishoudens die waarde hechten aan zowel functionaliteit als design. Met een royale netto inhoud van 387 liter biedt dit apparaat voldoende ruimte voor al je etenswaren.

Dankzij de SpaceMax-technologie heeft de koelkast dunnere wanden, waardoor er meer binnenruimte ontstaat zonder dat de buitenafmetingen toenemen. De No Frost+-functie voorkomt ijsvorming, maakt. Met Twin Cooling Plus worden het koel- en vriesgedeelte afzonderlijk gekoeld, wat zorgt voor optimale luchtvochtigheid en voorkomt geurvermenging.

De Digital Inverter Compressor past zich automatisch aan op basis van de koelbehoefte, wat resulteert in een stille werking van slechts 35 dB en een laag jaarlijks energieverbruik van 108 kWh. Deze koelkast kun je bedienen met de SmartThings-app, en hiermee het energieverbruik monitoren.

Opgegeven jaarlijks energieverbruik: 108 kWh
Geluidsniveau: 35 dB
Inhoud koelgedeelte: 273 liter
Inhoud vriesgedeelte: 114 liter

Bosch KGN392LAF 

Deze koel-vriescombinatie van Bosch biedt een totale netto inhoud van 363 liter, verdeeld over een koelgedeelte van 260 liter en een vriesgedeelte van 103 liter . Dankzij de NoFrost-technologie is handmatig ontdooien verleden tijd, terwijl het MultiAirflow-systeem zorgt voor een gelijkmatige luchtverdeling, waardoor voedsel langer vers blijft.

Het VitaFresh XXL 0°C-systeem biedt optimale bewaarcondities voor vlees, vis, groente en fruit, waardoor de versheid en voedingswaarde behouden blijven . Met een geluidsniveau van slechts 29 dB is dit apparaat uitzonderlijk stil, ideaal voor open keukens en woonruimtes.

De Bosch KGN392LAF is afgewerkt met RVS-design met geïntegreerde handgrepen en is voorzien van verstelbare glazen legplateaus, LED-verlichting en een digitale temperatuurregeling.

Opgegeven jaarlijks energieverbruik: 104 kWh
Geluidsniveau: 29 dB
Inhoud koelgedeelte: 260 liter
Inhoud vriesgedeelte: 103 liter

Hisense RB440N4AFA

De Hisense RB440N4ACA is een energiezuinige koel-vriescombinatie met een A-label en een jaarlijks energieverbruik van slechts 109 kWh. Met een geluidsniveau van 35 dB is dit apparaat fluisterstil, ideaal voor open keukens of kleinere woonruimtes. De totale netto inhoud bedraagt 336 liter, verdeeld over 238 liter koelruimte en 98 liter vriesruimte.​

Deze vrijstaande koelkast heeft een strak roestvrijstalen design en is uitgerust met moderne technologieën zoals Total No Frost, waardoor handmatig ontdooien overbodig is. De Multi Air Flow-technologie zorgt voor een gelijkmatige koeling, terwijl de Super Freeze-functie snel nieuwe producten invriest. Daarnaast beschikt het apparaat over een Holiday Mode voor energiebesparing tijdens afwezigheid.

Opgegeven jaarlijks energieverbruik: 109 kWh
Geluidsniveau: 35 dB
Inhoud koelgedeelte: 238 liter
Inhoud vriesgedeelte: 95 liter

LG GBV7280BPY

De LG GBV7280BPY is een stijlvolle en energiezuinige koel-vriescombinatie die uitblinkt in zowel design als functionaliteit. Met een totale netto inhoud van 387 liter biedt deze combinatie voldoende ruimte voor de opslag van al je verse en diepgevroren producten.

Het vriesgedeelte van 110 liter is voorzien van drie transparante lades, waardoor je gemakkelijk overzicht houdt over je diepvriesproducten. Dankzij de Total No Frost-technologie is handmatig ontdooien niet meer nodig. De Smart Inverter Compressor zorgt niet alleen voor energie-efficiëntie, maar ook voor een stille werking met een geluidsniveau van slechts 33 dB. Het apparaat heeft een energieklasse B en een jaarlijks energieverbruik van 138 kWh.

Opgegeven jaarlijks energieverbruik: 138 kWh
Geluidsniveau: 33 dB
Inhoud koelgedeelte: 233 liter
Inhoud vriesgedeelte: 110 liter

▼ Volgende artikel
Help, mijn wasmachine centrifugeert niet! Wat nu? (Spoiler: geen paniek!)
© AK | ID.nl
Huis

Help, mijn wasmachine centrifugeert niet! Wat nu? (Spoiler: geen paniek!)

Als je wasmachine het programma keurig afwerkt, maar de was kletsnat uit de trommel komt, is de kans groot dat het centrifugeren niet goed is gegaan. Frustrerend, zeker als je net een volle trommel beddengoed hebt gedraaid. Gelukkig is vaak goed te achterhalen wat er aan de hand is. In dit artikel lees je waar het misgaat, hoe je het herkent en wat je eraan kunt doen.

Was nog steeds nat? Dit kan er aan de hand zijn:

  • De trommel raakt uit balans
  • Problemen met de afvoer
  • Verkeerd toerental gekozen
  • Technische mankementen
  • Elektronica en foutmeldingen

Lees ook: Zelf de afvoerslang van je wasmachine vervangen: zo doe je dat

Dat het centrifugeren niet of niet helemaal goed gaat, kan een aantal oorzaken hebben. Hieronder vind je de meest voorkomende – uiteraard mét oplossing!

De trommel raakt uit balans

Een van de meest voorkomende oorzaken is een ongelijke verdeling van het wasgoed. Grote stukken zoals dekbedhoezen of badmatten trekken tijdens het centrifugeren naar één kant, waardoor de trommel uit balans raakt. De machine detecteert dat en besluit het toerental niet of nauwelijks op te voeren. Je merkt het aan het zachte ronddraaien aan het einde van het programma en het feit dat er nog behoorlijk wat water in de trommel staat. Je voorkomt dit probleem meestal door zware stukken over meerdere wasbeurten te verdelen of er wat lichtere kleding bij te doen. Een goed gevulde trommel met een combinatie van groot en klein wasgoed draait namelijk een stuk stabieler.

Problemen met de afvoer

Als water niet snel genoeg uit de kuip kan worden gepompt, blijft het niveau te hoog om veilig te centrifugeren. De machine slaat die stap dan over of draait op een laag toerental. Dit komt vaak door een verstopt filter, een propje stof in de afvoerpomp of een geknikte afvoerslang. De pomp moet met kracht het water wegwerken, en als dat niet lukt, stopt de elektronica het proces. Maak het filter schoon, controleer of de pomp vrij kan draaien en kijk of de slang niet geknikt is of te hoog hangt. Meestal lost dit het probleem op.

KIJK GOED NAAR HET TOERENTAL Niet elke was draait standaard op het hoogste toerental. Veel programma's – zoals die voor fijne was of eco-instellingen – beperken automatisch het centrifugeren om kleding te beschermen of energie te besparen. Dat is vaak ingesteld op 800 of 1000 toeren, terwijl je was pas echt droog wordt bij 1400 of 1600 toeren. Controleer dus voor je start welk toerental is gekozen. Je kunt dit handmatig aanpassen via het display of de draaiknop, afhankelijk van het model.

©Oriol Roca

Technische mankementen

Soms zit het probleem dieper in de machine. Versleten koolborstels kunnen ervoor zorgen dat de motor niet genoeg kracht levert voor de centrifugeersnelheid. Ook een versleten aandrijfsnaar (ook wel aandrijfriem genoemd) of een kapotte trommellager kan de boel verstoren. In zulke gevallen hoor je vaak een brommend geluid of zie je dat de trommel moeizaam beweegt. Om dit op te lossen, zul je vaak een reparateur moeten inschakelen. De kosten voor vervanging hangen af van het merk en de leeftijd van je machine. Op de websites van fabrikanten en verkopers van wasmachines vind je meer informatie over de garantieperiode en waar je terechtkunt met vragen. Tip: zorg dat je altijd de aankoopbon bewaart!

Elektronica en foutmeldingen

Tot slot kan een storing in de software de boosdoener zijn. Moderne wasmachines meten voortdurend of alles volgens plan verloopt. Bij afwijkingen geven ze een foutcode, bijvoorbeeld bij waterproblemen, een deur die niet goed sluit of een motor die geen terugkoppeling geeft. In zulke gevallen loont het om de handleiding erbij te pakken of de foutcode op te zoeken op de website van de fabrikant. Resetten van het systeem kan soms al voldoende zijn. Verhelpt dat het probleem niet, dan zal er een reparateur bij moeten komen.

WISSELEND RESULTAAT? LET OP DE BELADING Als je merkt dat het soms wel goed gaat en soms niet, dan kun je ervan uit gaan dat het geen technisch mankement is, maar dat de belading de boosdoener is. Eerder in dit artikel heb je kunnen lezen wat je kunt doen om dat op te lossen.

Checklist centrifugeerproblemen
ProbleemMogelijke oorzaakOplossing
Was blijft natTrommel uit balansWasgoed verdelen, trommel evenwichtig vullen
Centrifugeert niet of halfVerstopte afvoer of geknikte slangFilter schoonmaken, slang controleren
Brommend geluid, geen snelheidVersleten motoronderdelenKoolborstels of aandrijfsnaar vervangen
Foutmelding bij starten centrifugeSoftwarefout of sensorsignaal ontbreektHandleiding checken, eventueel resetten
Programma draait te langzaamLaag ingestelde centrifugeersnelheidToerental verhogen in programma-instellingen
Wisselend resultaat per wasbeurtAfhankelijk van beladingZware en lichte stukken mengen

Wat controleer je als eerste?

Wil je zeker weten waar het aan ligt, begin dan met het controleren van de makkelijke dingen: het filter, de slang, de trommelverdeling. Vaak hoef je geen technicus te zijn om het op te lossen. Gaat het dan nog niet goed, dan moet je bepalen of reparatie zinvol is of dat het tijd is voor een nieuwe wasmachine.