ID.nl logo
Zo maak je je iPad kindvriendelijk
© PXimport
Huis

Zo maak je je iPad kindvriendelijk

Wanneer kleine kinderen graag naar je iPad grijpen, is het zaak om het toestel hiervoor te prepareren. Met de juiste instellingen surfen je jongste telgen een stuk veiliger op internet en hebben ze toegang tot kindvriendelijke apps.

In de App Store zijn er dan ook volop aantrekkelijke toepassingen voor de allerkleinsten te vinden. Voor ouders is het hierdoor verleidelijk om hun iPad even uit te lenen voor bijvoorbeeld het spelen van een spelletje. Waarschijnlijk kijk je als ouder met een schuin oog mee, want je wilt natuurlijk niet dat kinderen ongevraagd allerlei toepassingen openen. Bij veel nieuws- en video-apps is er bijvoorbeeld geweld te zien.

Daarnaast zijn er ook apps die privacygevoelige inhoud voorschotelen. Denk bijvoorbeeld maar aan internetbankieren, chatten en e-mail. Een iPad geeft kinderen bovendien volledige toegang tot internet. Kortom, genoeg reden om je kroost voor alle potentiële gevaren te behoeden. Apple beseft maar al te goed dat veel kinderen de iPad gebruiken, en heeft verschillende functies beschikbaar gesteld om het gebruik van je iPad te reguleren. Verder zijn er diverse kindvriendelijke apps beschikbaar.

Met onze tips kun je het gebruik veiliger maken, maar blijf je kind ook zelf in de gaten houden!

Kinderslot

Als je thuis druk in de weer bent, weet je niet altijd wat je kinderen precies uitspoken op de iPad. Wil je liever niet dat ze het apparaat zonder je toestemming pakken? Zet er dan een codeslot op! Ga naar Instellingen / Toegangscode en kies voor de optie Zet code aan. Bedenk vervolgens een toegangscode van vier cijfers. In plaats van een pincode is het overigens ook mogelijk om voor wachtwoordbeveiliging te kiezen. Deactiveer in dat geval de schakelaar achter Eenvoudige code en stel een wachtwoord in. Bij Vraag om code geef je aan na welk tijdsbestek je iPad om een code moet vragen. Optioneel stel je nog in welke informatie er op het vergrendelingsscherm beschikbaar is. Je hebt hiervoor keuze tussen Vandaag, Berichtenweergave en Siri.

©PXimport

Met een codeslot heeft niet ieder gezinslid onbeperkt toegang tot de iPad.

Apps blokkeren

Het is mogelijk om voor je kinderen beperkingen op te leggen door bepaalde apps te blokkeren, zoals Safari, FaceTime en App Store. Navigeer achtereenvolgens naar Instellingen / Algemeen / Beperkingen. Bevestig met Schakel beperkingen in en bedenk een viercijferige toegangscode. Geef met de schakelaars aan welke apps je kinderen wel en niet mogen gebruiken. Overigens gaat het hierbij alleen om toepassingen die standaard al op de iPad aanwezig zijn. Installeer je dus een andere browser, dan kun je de toegang hier niet uitschakelen. Slim is om ook de optie Kopen vanuit apps te deactiveren, zodat kinderen niet per ongeluk in-app-aankopen kunnen doen. Zodra je apps uitschakelt, verdwijnen de bijbehorende icoontjes meteen uit iOS.

©PXimport

Standaard-apps blokkeer je op de iPad door de juiste schakelaars te deactiveren.

Leeftijdsbeperking

Apple koppelt een leeftijdskeuring aan apps, films, muziek, tv-programma's, boeken en apps die via verschillende online winkels worden aangeboden. Aan de hand hiervan kun je besluiten om bepaalde content te blokkeren, zoals gewelddadige films of muziek. In het menu Beperkingen scrol je hiervoor naar het onderdeel Toegestaan materiaal. Selecteer achter Leeftijdskeuring de optie Nederland. Bij Muziek en podcasts zet je de schakelaar achter Expliciet uit. Bij Films en Apps kun je een leeftijdsbeperking instellen van 6, 9, 12, 16 of 18 jaar en ouder. Wil je graag alle apps van derden blokkeren? Kies dan voor Sta geen apps toe.

©PXimport

Je stelt eenvoudig een leeftijdsbeperking in.

Safari voor kinderen

Binnen het menu Beperkingen is er ook een optie aanwezig om expliciet materiaal op internet te blokkeren. Tik hiervoor op Websites en Beperk expliciet materiaal. Volgens Apple zijn veel ongepaste websites met deze instelling standaard onbereikbaar. Dat werkt in de praktijk redelijk, want websites als Dumpert en Geenstijl kun je alleen na het invoeren van een code bezoeken. Helaas zijn er ook nog genoeg ongepaste websites bereikbaar. Via de optie Sta nooit toe voeg je zo nodig webadressen aan de zwarte lijst toe. Middels Alleen specifieke websites kun je er ook voor kiezen om alles op internet standaard te blokkeren. Vervolgens selecteer je enkele uitzonderingen die wel toegankelijk zijn. Op die manier is het bijvoorbeeld voor je kinderen alleen mogelijk om de website van Zappelin of Sesamstraat te bezoeken.

©PXimport

Je kunt ervoor kiezen om in Safari alleen specifieke websites toe te staan.

Kindvriendelijke browser

Heb je geen zin om Safari voor je kinderen volledig te configureren, omdat je dan zelf ook beperkt bent in het gebruik van de iPad? Als alternatief kun je Safari uitschakelen door de app te blokkeren en een kindvriendelijke browser installeren. Probeer het Nederlandstalige MyBee maar eens uit. Deze browser is bestemd voor kinderen tot elf jaar. Na de installatie stel je eerst een zogeheten ouderwachtwoord in, zodat alleen jij de instellingen kunt wijzigen. In de volgende stappen voeg je één of meerdere kinderen toe. Aan de hand van de geboortedatum bepaalt MyBee welke websites er geschikt zijn. Verder kun je ook afgaan op de beoordeling van andere ouders. Hierbij heb je keuze tussen tolerante, gemiddelde en strenge ouders. Eventueel draag je zelf ook je steentje bij aan het platform door websites te evalueren. Via MyBee Portal zijn er enkele kindvriendelijke websites rechtstreeks beschikbaar.

©PXimport

Aan de hand van de leeftijd bepaalt MyBee of je kind wel of geen toegang krijgt tot een website.MyBee ****

Prijs: Gratis

Omvang: 4 MB

Games

Middels de applicatie Game Center kunnen kinderen tegen andere iPad-gebruikers spelletjes spelen. Heb je liever niet dat je zoon of dochter op deze manier contact heeft met vreemden? Geen probleem, want je schakelt deze instelling gemakkelijk uit. Navigeer naar Instellingen / Algemeen / Beperkingen en scrol helemaal naar onderen. Onder de optie Game Center zet je de schakelaars achter Multispelergames en Vrienden toevoegen uit.

Begeleide toegang

Je kunt je kinderen ook toegang geven tot slechts één app, waarbij de overige toepassingen van de iPad vergrendeld blijven. Handig als er een game is waar je kinderen dol op zijn en je even geen tijd hebt om ze in de gaten te houden. Ga achtereenvolgens naar Instellingen / Algemeen / Toegankelijkheid / Begeleide toegang en activeer de schakelaar achter Begeleide toegang. Open de app op je iPad en druk driemaal op de thuisknop. Er verschijnen enkele instellingen in beeld. Via Opties bepaal je welke hardwareknoppen er beschikbaar zijn. Verder stel je eventueel een tijdslimiet in. Je kunt zelfs bepaalde menu's binnen de app blokkeren door dit onderdeel met je vinger te omcirkelen. Nadat je kiest voor Start, zitten je kinderen opgesloten binnen de app. Druk driemaal op de thuisknop en typ de toegangscode om de begeleide toegang weer op te heffen.

©PXimport

De functie Begeleide toegang zit diep verstopt in de instellingen.

Veilige YouTube-filmpjes

YouTube heeft een enorm aanbod met kinderfilmpjes, maar jammer genoeg bevat de catalogus ook aanstootgevende video's. Het weliswaar mogelijk om een SafeSearch-filter in te stellen, maar waterdicht is dat zeker niet. Gelukkig is er in de App Store een kindvriendelijke YouTube-variant te vinden. Installeer maar eens de app Koekoek TV. Deze toepassing is speciaal ontwikkeld voor kinderen tussen de drie en zeven jaar. Het aanbod bestaat uit geselecteerde YouTube-filmpjes die voor deze leeftijdsgroep geschikt zijn, zoals tekenfilms en kinderliedjes. Standaard geeft Koekoek TV je veertig dagen gratis kijktegoed. Wil je langer kijken, dan dien je extra kijktegoed aan te schaffen. Een andere app die kindvriendelijke YouTube-filmpjes op een rij zet, is de Grote Kinderkijkbuis. Deze app biedt toegang tot ongeveer 150 filmpjes.

©PXimport

Koekoek TV geeft kinderen toegang tot gepaste YouTube-filmpjes.Koekoek TV ***

Prijs: Gratis (+ in-app-aankopen)

Omvang: 2,8 MB

de Grote Kinderkijkbuis ****

Prijs: € 0,89

Omvang: 4,8 MB

Routerinstellingen

Op de iPad is het niet mogelijk om een tijdslimiet in te stellen. Om te voorkomen dat je kind dag en nacht met de tablet in de weer is, kun je eens een blik werpen op de routerinstellingen. Afhankelijk van welk type je gebruikt, is het wellicht mogelijk om een tijdslimiet in te stellen. Je geeft dan aan op welke tijden de iPad toestemming heeft om verbinding met het wifi-netwerk te maken. Hiermee voorkom je dat je kinderen 's avonds laat nog berichtjes naar vriendjes sturen of een verslavend spelletje spelen waarbij internettoegang nodig is. Typ het IP-adres van je router in de browser en log in op de beheerpagina. Kijk vervolgens of je ergens toegangsbeperkingen kunt instellen. Als dat het geval is, selecteer je de iPad om internettoegang voor dit apparaat te reguleren.

©PXimport

In veel routers zit er een ouderlijk toezicht-functie waarmee je de internettoegang van de iPad kunt beperken.

Tot slot

Het beste is om in de buurt te blijven als je kind met de iPad aan de gang gaat, zodat je weet wat hij/zij op het apparaat doet. Hoewel je veel zaken binnen de iPad kunt aanpassen om de boel kindvriendelijk te maken, is het helaas onmogelijk om alles volledig dicht te timmeren. Indien je de iPad bijvoorbeeld graag gebruikt om e-mails te ontvangen, is er nergens een optie voorhanden om de Mail-app te beveiligen met een toegangscode. Verder heeft Apple ook geen functies ingebouwd om je agenda, contacten, foto's, video's en notities tijdelijk te blokkeren voor kinderen. We hopen dan ook van harte dat Apple in de toekomst besluit het gebruik van meerdere accounts op de iPad te ondersteunen.

▼ Volgende artikel
Nieuw van Sony:  WH-1000XM6 met verbeterde noise cancelling en duidelijker geluid
© Sony | Christopher Collie
Huis

Nieuw van Sony: WH-1000XM6 met verbeterde noise cancelling en duidelijker geluid

Sony introduceert de WH-1000XM6, de nieuwste draadloze koptelefoon in de bekende 1000X-serie. Het model bouwt voort op zijn voorganger met nog betere ruisonderdrukking, helderdere gesprekskwaliteit en meer comfort. De koptelefoon is vanaf mei verkrijgbaar voor 450 euro.

Noise cancelling met twaalf microfoons

De WH-1000XM6 gebruikt een nieuwe processor die de ruisonderdrukking in realtime aanpast. De koptelefoon beschikt over twaalf microfoons – vier keer zoveel als bij de WH-1000XM5 – en detecteert storende geluiden nauwkeuriger. De adaptieve algoritmes passen zich automatisch aan op basis van je omgeving en de luchtdruk.

Verbeterd draagcomfort en opvouwbaar ontwerp

Sony heeft het ontwerp aangepast met een bredere hoofdband en zachtere oorkussens van veganistisch leer. De pasvorm is ontworpen voor langdurig gebruik, zonder druk op het hoofd. Het opvouwbare frame is verstevigd met metaal en de case heeft nu een magnetische sluiting.

©Sony

Audio in studiokwaliteit

De nieuwe driverunit zorgt voor meer detail en helderheid. Dankzij ondersteuning voor LDAC en High-Resolution Audio Wireless levert de koptelefoon ook draadloos hoge geluidskwaliteit. Met DSEE Extreme worden gecomprimeerde audiobestanden in realtime opgewaardeerd. Voor ruimtelijk geluid is er ondersteuning voor 360 Reality Audio, inclusief een upmix-functie voor films.

Helder bellen met AI-gestuurde microfoons

Voor telefoongesprekken gebruikt de WH-1000XM6 zes beamforming-microfoons die achtergrondgeluid actief onderdrukken en je stem isoleren. Daardoor blijf je goed verstaanbaar, ook in rumoerige omgevingen.

©Sony

Slimme functies en snelladen

De koptelefoon ondersteunt multipoint-connectiviteit, LE Audio en schakelt automatisch tussen apparaten. Via de Sound Connect-app pas je het geluid aan, stel je equalizers in of gebruik je functies zoals Quick Access en Scene-based Listening. Opladen gaat snel: drie minuten laden is goed voor drie uur luisteren.

Prijs en beschikbaarheid

De Sony WH-1000XM6 is beschikbaar in drie kleuren: Black, Platinum Silver en Midnight Blue. De adviesprijs bedraagt 450 euro.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 waterdichte smartwatches met GPS-functie
Gezond leven

Waar voor je geld: 5 waterdichte smartwatches met GPS-functie

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Wanneer je met een smartwatch je gezondheid in de gaten wilt houden en bijvoorbeeld tijdens activiteiten je hartslag wilt meten, is het handig als zo'n slim horloge ook waterdicht is. En met een GPS-functie kun je ook goed bijhouden welke afstand je hebt afgelegd.

Een smartwatch is meer dan alleen een horloge: het is een slimme assistent om je pols. Met een smartwatch kun je eenvoudig meldingen van je smartphone ontvangen, zoals berichten, oproepen en agenda-afspraken. Veel modellen bieden daarnaast functies zoals stappentellen, hartslagmeting, slaapregistratie en GPS-tracking. Dat maakt ze ideaal voor wie zijn gezondheid en activiteiten wil bijhouden. Sommige horloges ondersteunen zelfs contactloos betalen of muziekbediening, zodat je minder vaak je telefoon uit je zak hoeft te halen.

Een ander belangrijk voordeel is de waterbestendigheid, wat bij smartwatches wordt aangeduid met een zogeheten ATM-classificatie. ATM staat voor 'atmosfeer' en geeft aan hoe hoog de druk op het horloge mag zijn. Een smartwatch met 5 ATM is bijvoorbeeld bestand tegen waterdruk die overeenkomt met 50 meter diepte. Dat betekent dat je ermee kunt douchen, zwemmen of in de regen lopen, maar dat de watch niet per se geschikt is voor diepzeeduiken.

Amazfit Cheetah Square

De Amazfit Cheetah Square is een smartwatch met een rechthoekig AMOLED-scherm van 1,75 inch. Het model biedt uitgebreide sportondersteuning met meer dan 150 modi en beschikt over dual-band GPS voor nauwkeurige plaatsbepaling. Daarnaast zijn er sensoren voor hartslag, SpO₂ (het percentage zuurstof in je bloed dat via een saturatiemeter wordt gemeten, en aangeeft hoeveel van je rode bloedcellen verzadigd zijn met zuurstof), slaap en stress. De behuizing is lichtgewicht en de horlogeband is van siliconen. De waterdichtheid van 5 ATM maakt hem geschikt voor gebruik in het water. De batterijduur varieert afhankelijk van het gebruik, met tot 8 dagen bij gemiddeld gebruik en tot 28 uur met GPS ingeschakeld.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 8 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,75 inch

Huawei Watch Fit 2

De Huawei Watch Fit 2 is een relatief compacte smartwatch met een AMOLED-display van 1,74 inch. Het model ondersteunt verschillende trainingsmodi en beschikt over sensoren voor onder andere hartslag, SpO₂ en slaapmonitoring. Hoewel deze watch geen ingebouwde GPS heeft, maakt hij gebruik van verbonden GPS via een smartphone. De batterijduur is met maximaal 10 dagen redelijk lang. De smartwatch is waterbestendig tot 5 ATM en is beschikbaar in verschillende edities en kleuren.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 10 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,74 inch

Fitbit Sense 2

De Fitbit Sense 2 biedt een combinatie van gezondheidsmetingen, zoals een ECG-app, cEDA-sensor voor stressdetectie en SpO₂-metingen. Het horloge is uitgerust met een 1,58 inch AMOLED-scherm en een ingebouwde GPS. De batterij gaat bij normaal gebruik ongeveer 6 dagen mee. Daarnaast is de Sense 2 waterbestendig tot 50 meter (5 ATM). Het model ondersteunt contactloze betalingen via Fitbit Pay, maar mist functies zoals muziekopslag of volledige ondersteuning voor apps van derden.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 6 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,58 inch

Garmin Venu 2

De Garmin Venu 2 heeft een 1,3 inch AMOLED-display en legt de nadruk op gezondheid en sport. De smartwatch beschikt over onder meer hartslagmeting, ademhalingsregistratie, Body Battery, stressmeting en Pulse Ox. GPS is ingebouwd, en de batterij gaat tot 11 dagen mee in smartwatch-modus. Bij gebruik van GPS en muziek is dit korter. Het horloge is waterdicht tot 5 ATM, wat standaard is voor dit soort toepassingen.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 11 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,3 inch

OnePlus Watch 2

De OnePlus Watch 2 draait op Wear OS 4 en gebruikt een dubbele chipsetstructuur om prestaties en batterijduur te balanceren. Met een 1,43 inch AMOLED-scherm, ondersteuning voor dual-band GPS, en sensoren voor hartslag en slaap is hij geschikt voor dagelijks gebruik. De batterijduur is echter niet heel lang, maar het horloge is wel IP68-gecertificeerd en bestand tegen waterdruk tot 5 ATM.

🚿 Waterdichtheid: IP68 / 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 100 uur
📱 Schermdiagonaal
: 1,43 inch