ID.nl logo
Huis

Zo maak je een fotoalbum met je smartphone

Vakantiefoto’s maak je tegenwoordig waarschijnlijk vooral met je smartphone – en misschien staat ook je tablet er vol mee. Toch bekijk je ze veel te weinig. Tijd om weer eens een ouderwets papieren fotoalbum te maken. Zo maak je een fotoalbum met je smartphone!

Tip 01: Fotoboek

Een papieren fotoboek is een mooi aandenken aan je vakantie of grote reis. Je kunt dit makkelijk zelf maken via je browser of een pc-programma, maar er zijn ook talloze diensten voor je smartphone beschikbaar. En als je denkt dat dit veel tijd kost, dan heb je het mis. De meeste diensten bieden kant-en-klare sjablonen aan voor elk soort reis. Bestellen gaat dan meteen via de app en binnen een paar dagen heb je je fotoboek in de brievenbus liggen. We gaan snel aan de slag!

©PXimport

Tip 02: Shutterfly

Shutterfly is een van de bekendste diensten om fotoboeken mee te maken. Als je de app hebt geïnstalleerd, wil Shutterfly dat je meldingen toestaat op je smartphone om geen aanbiedingen te missen. Tik op Enable notifications om dit toe te staan. Het is handig om je meteen aan te melden bij Shutterfly; dit doe je door je e-mailadres en een wachtwoord op te geven. Wil je je nog even niet aanmelden, tik dan op Skip. Zonder aanmelding kun je echter alleen kijken wat voor boeken je kunt maken, je kunt geen nieuwe projecten starten.

Om een fotoboek te kunnen maken, moet je foto’s naar de servers van Shutterfly uploaden. Op deze manier kun je ook vanaf andere apparaten verder aan je boek werken. De app scant je filmrol en je kunt ervoor kiezen om je gehele filmrol naar de dienst te uploaden door op Upload now te tikken. Dit is echter niet aan te raden! Het is beter om alleen díe foto’s naar de dienst te uploaden die je ook daadwerkelijk aan een fotoboek wilt toevoegen. Tik op een van je smartphone-albums, selecteer een foto en kies voor Upload. Tik vervolgens op Add to album, kies Create an album en geef een naam op voor je nieuwe fotoboek. Sluit af door op Create te tikken. Foto’s die naar Shutterfly zijn geüpload, krijgen een oranje S linksboven in beeld.

Upload alleen díe foto’s die je daadwerkelijk aan een fotoboek wilt toevoegen

-

Tip 03: Losse foto’s

Je vindt al je geüploade foto’s terug als je in de app op Photos tikt. Je kunt je foto’s op volgorde van datum zien bij Timeline of foto’s per album bekijken als je op Albums tikt. Als je losse afdrukken van je foto’s wilt maken, selecteer je de gewenste foto’s, kies je voor Order prints en selecteer je een formaat. Shutterfly heeft vaak acties waarbij de kleinste formaten gratis zijn; je betaalt dan alleen voor de verzendkosten (in de meeste gevallen 6,59 dollar). Op de volgende pagina kun je de uitsnede van elke foto bepalen. Tik op een foto om dit eventueel te veranderen of kies voor Done om verder te gaan met het bestelproces. Tik vervolgens op Checkout en vul je adresgegevens in. Foto’s worden over het algemeen binnen twee weken verzonden. Je kunt ook een losse foto gebruiken voor bijvoorbeeld een mok of kussensloop. Tik gewoon op de foto en kies onderin op één van de aangeboden opties of tik op View all. Om een fotoboek te maken, tik je op Store en vervolgens op Photo Books. Kies een van de formaten en selecteer ten minste twintig foto’s. Je kunt deze selecteren uit een van je Shutterfly-albums door bovenin op de S te tikken. Als alternatief kun je foto’s vanuit je filmrol uploaden of kiezen voor je Instagram- of Facebook-foto’s. Selecteer meerdere foto’s door je vinger op een foto te tikken en naar de laatste foto te vegen. Tik op Next nadat je alle foto’s hebt geselecteerd.

©PXimport

Tip 04: Bestellen

Zorg dat je smartphone zich in landschap-modus bevindt; zo heb je meer overzicht over de opties van je fotoboek. Je kunt door je boek bladeren via veegbewegingen. Op sommige plekken in je fotoboek zie je dat je teksten kunt toevoegen. Tik op een tekstveld en in het geopende venster voeg je een tekst toe. Verander eventueel het lettertype, de grootte of de kleur en tik op Done als je tevreden bent. Om de stijl van je fotoboek te veranderen, tik je op Styles. Kies een van de opties in de rechterkolom en sluit af met Done. Je kunt ook de lay-out van een pagina veranderen. Selecteer een pagina en tik op Layouts. In de rechterkolom kies je nu een lay-out, je bepaalt bijvoorbeeld hoeveel foto’s er op een pagina moeten komen en of er tekst aan de pagina moet worden toegevoegd. Ook dit sluit je af door op Done te tikken. Bovenin zie je hoe duur je fotoboek is. Om je boek te bestellen, tik je op Add to cart en Checkout. Een fotoboek heb je al vanaf 10 dollar, de verzendkosten zijn voor het kleinste formaat 7,99 dollar.

©PXimport

Tip 05: Blurb

©PXimport

Een goed alternatief voor Shutterfly is de app van Blurb. Tenminste, als je over een iPhone of iPad beschikt, want de app is namelijk alleen voor iOS beschikbaar. Het voordeel ten opzichte van Shutterfly is dat Blurb Nederlands met je praat. Tik op Aan de slag en selecteer een formaat. De prijs van een boek wordt meteen weergegeven. Je moet de app toestemming geven om je filmrol in te kunnen zien. Selecteer ten minste twintig foto’s en tik op Volgende. De foto’s hoeven niet meteen naar de servers van Blurb te worden geüpload, dit maakt het hele proces sneller dan met Shutterfly. Het overzicht van je boek ziet er duidelijk uit en je kunt pagina’s toevoegen door op het plusje te tikken. Om een pagina te verwijderen, houd je je vinger een seconde op een pagina en kies je voor het rode kruisje. Tik op een pagina en kies het lay-out-pictogram linksonder om de lay-out te veranderen. Wil je een tekst toevoegen, dan kies je voor het Aa-pictogram rechtsonder. Tik op Onderschrift toevoegen en selecteer Voltooid als je klaar bent met je bewerkingen. Om je fotoboek te bekijken, tik je op Preview. Je kunt je boek nu nog een keer doorbladeren en als je tevreden bent, tik je op Kopen. Volg de aanwijzingen in de app en geef je betaalgegevens aan. De kosten zijn bij Blurb wel hoger dan bij Shutterfly: voor het verzenden van een standaard fotoboek ben je minstens 12,71 euro kwijt.

Wil je een Nederlandstalige app, dan kun je bijvoorbeeld Blurb of Albelli gebruiken

-

Tip 06: Albelli

Albelli is in Nederland vrij populair en uiteraard heeft deze dienst ook een app voor Android en iOS. Als je de app hebt geïnstalleerd, kun je kiezen voor een korte rondleiding of op Rondleiding overslaan tikken. Net als bij Shutterfly kun je niet alleen fotoboeken maken, ook een wanddecoratie of bijvoorbeeld kalender of mok bestel je gemakkelijk via de app. Voor een fotoboek tik je op Fotoboeken en op de volgende pagina kies je een formaat. Je ziet meteen hoeveel het fotoboek minstens gaat kosten. Je kiest of je een vierkant formaat wilt of dat je een liggende of staande versie wilt maken. Je kunt uiteraard foto’s van je smartphone aan je boek toevoegen, maar je kunt ook foto’s van je Instagram- of Facebook-account importeren. Een koppeling naar Dropbox of Google Foto’s vind je eveneens terug. Tik op Camera Roll en selecteer foto’s door er één keer op te tikken. Wil je de foto eerst even bekijken, dan tik je rechts onderin op het vergrootglas; om de foto vervolgens te selecteren, tik je op het vinkje. Bovenin zie je hoeveel foto’s je hebt uitgekozen. Ben je klaar, dan druk je op Toevoegen.

Tip 07: Vormgeving wijzigen

In het volgende scherm zie je nu een overzicht van je fotoboek. Als je naar beneden scrolt, zie je dat een fotoboek bij Albelli minstens 24 pagina’s bevat. Heb je minder foto’s geselecteerd, dan zijn de laatste pagina’s leeg. Om deze pagina’s te vullen, tik je erop en kies je voor Toevoegen. Kies één of meer foto’s en deze verschijnen onder in beeld. Veeg een foto van de onderkant naar een lege pagina om hem toe te voegen. Als je op Indelingen tikt, kun je de lay-out van een pagina veranderen. Per pagina kun je overigens de kleur van de rand om de foto’s veranderen. Hiervoor ga je naar de overzichtspagina van je boek en tik je op Kleuren. Kies een kleur en sleep deze naar een pagina. Laat je vinger los als je op de pagina bent; zo wordt de rand aangepast. Als je de randen van het hele fotoboek een andere kleur wilt geven, dan sleep je de kleur naar boven totdat je de melding Laat het hier los om het toe te passen op alle pagina’s ziet. Laat je vinger los op deze melding en alle pagina’s krijgen dezelfde kleur. Hetzelfde principe geldt ook voor de lay-out. Als je op de overzichtspagina naar Indelingen gaat en een lay-out naar het venster met de melding sleept, dan wordt de lay-out voor alle pagina’s aangepast, erg handig! Ben je klaar met je fotoboek, tik dan op Klaar. Albelli laat zien als het fouten heeft ontdekt, bijvoorbeeld als er lege pagina’s zijn of als je lege tekstvakken in je boek hebt. Je kunt de melding negeren door op Toch bestellen te tikken, maar het is handig om even te kijken waar het fout is gegaan door op Product aanpassen te tikken. Een fotoboek van 24 pagina’s in het kleinste formaat kost maar 9,45 euro en als je op Bestellen tikt, word je naar de website van Albelli geleid. Hier kun je eventuele extra’s selecteren, zoals hoogglans fotopapier. De verzendkosten zijn met 3,50 euro voor een klein boek erg vriendelijk. Betalen doe je met onder andere PayPal of je creditcard.

©PXimport

De app geeft een melding wanneer er iets fout gaat; je kunt het dan nog herstellen

-

Tip 08: Chatbooks

Met Chatbooks creëer je in een mum van tijd een leuk fotoboek van je Facebook- of Instagram-account. Na het downloaden van de app tik je op Get started en kies je een van de boek-opties. Daarna is het tijd om een van je socialmedia-accounts toe te voegen. Tik op Add a source en vervolgens op Facebook of Instagram om de app toegang tot een van de accounts te geven. Je kunt overigens ook voor je filmrol kiezen; tik daarvoor op Camera Roll. Tik op Continue en kies voor This Year, Last Year of All Photos. Het toevoegen van foto’s aan je boek gaat op de Tinder-manier: veeg naar links om een foto over te slaan of veeg naar rechts om een foto toe te voegen. Je kunt ook gewoon op de knoppen onder een foto tikken. Om een tekst toe te voegen, tik je op Caption. In één boek kun je zestig foto’s kwijt. Als je meer foto’s selecteert, zie je bovenin dat er automatisch een nieuw boekje wordt aangemaakt. Als je klaar bent met het toevoegen van foto’s, tik je op het driehoekje links bovenin. Je kunt een coverfoto kiezen door op Change Cover te tikken. Kies voor Order en tik op de volgende pagina eventueel op Cover Title om een titel toe te voegen. Zet een vinkje voor Upgrade to Hardcover als je een hardcover-versie van je boekje wilt bestellen. Dit kost 5 dollar meer. Het boekje zelf kost slechts 8 dollar en de verzendkosten naar Nederland zijn tussen de 2 en 5 dollar, afhankelijk van de manier van verzenden. Bij Approve Layout kun je nog bepaalde elementen van de cover verwijderen.

Foto’s toevoegen gaat bij Chatbooks op de Tinder-manier, met vegen naar links of rechts

-

Mozaïekboek met Mixbook

Mixbook is een dienst waarmee je makkelijk fotoboeken maakt op je pc. Het bedrijf heeft geen app voor normale fotoboeken, maar wel een app waarmee je een mooi mozaïekboek kunt maken. Deze app is helaas alleen voor iOS verkrijgbaar. Zoek in de App Store naar Mosaic Photo Books by Mixbook.

Tip 09: Pixum

De fotoboeken die je met Pixum kunt maken, zijn iets duurder dan de concurrentie, maar in ruil daarvoor heb je enorm veel mogelijkheden je boek aan te passen aan je eigen wensen. Tik op Pixum Fotoboek en kies voor Maak je keuze. Kies een formaat en vervolgens de kwaliteit van het papier. Selecteer of je een Hardcover, Softcover of Schrift wilt bestellen en geef een titel op voor je boek. Deze wordt op de voorkant en op de rug gedrukt. Op de volgende pagina kies je een stijl en selecteer je of Pixum een indelingsvoorstel mag maken van de foto’s die je gaat toevoegen of dat je dit zelf wilt doen. Tik op Voorstel maken voor de eerste optie. Nu ga je foto’s aan je project toevoegen. Als bron wordt alleen je filmrol weergegeven, de foto’s uit je filmrol zie je bovenin. Om een foto te verwijderen uit je selectie, tik je onderin op de foto en kies je voor het kruisje. Onderin zie je een schuif waarmee je het aantal foto’s per pagina en het totale aantal pagina’s kunt aanpassen. Schuif je naar links, dan worden de totale pagina’s minder en zie je dat er meer foto’s per pagina zullen worden geplaatst. Je ziet ook meteen wat de gevolgen zijn voor de prijs van je boek. Tik op Maken en de editor wordt gestart. Hier kun je allerlei wijzigingen aan je boek doorvoeren. Ben je klaar, dan tik je op het winkelmandje bovenin en bestel je het boek.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Europees voetbal kijken bij Ziggo nu ook zonder registratie
© Svetlana Rey - stock.adobe.com
Huis

Europees voetbal kijken bij Ziggo nu ook zonder registratie

Wie afgelopen seizoen de wedstrijden van Nederlandse teams in het Europees voetbal wilde kijken, moest dat doen via Ziggo – op de publieke netten zijn deze wedstrijden namelijk niet meer te zien. Je hoefde daarvoor geen  klant bij de provider te zijn, maar je moest je wél registeren. Na ingrijpen van het Commissariaat voor de Media vervalt deze registratie nu.

 

Wie afgelopen seizoen de wedstrijden van Nederlandse teams in het Europees voetbal wilde kijken, moest dat doen via Ziggo – op de publieke netten zijn deze wedstrijden namelijk niet meer te zien. Je hoefde daarvoor geen  klant bij de provider te zijn, maar je moest je wél registeren. Na ingrijpen van het Commissariaat voor de Media vervalt deze registratie nu.

De UEFA-competities vallen deels onder de evenementenlijst, wat betekent dat deze wedstrijden voor minimaal 75% van de Nederlandse huishoudens gratis en zonder drempels toegankelijk moeten zijn. Het Commissariaat voor de Media beschouwt verplichte registratie, waarbij persoonsgegevens als naam, e-mailadres postcode, huisnummer en mobiele telefoonnummer gedeeld moeten worden, als een te hoge drempel. Hierover ontving het meldingen van kijkers die het aanmaken van een account als een obstakel ervaarden. Ook belangenorganisaties spraken hun zorgen uit, met name over de toegankelijkheid voor digitaal minder vaardige mensen, zoals ouderen. Na onderzoek heeft het Commissariaat laten weten dat de verplichte registratie niet voldeed aan de regels uit de Mediawet.

Dat betekent dus dat je vanaf 21 januari, wanneer het UEFA-voetbalseizoen wordt hervat, wedstrijden van Nederlandse clubs kunt streamen via Ziggo Go zonder eerst een account aan te maken. De wedstrijden zijn nu direct toegankelijk via de app op je smart-tv, laptop, tablet en smartphone. Registreren blijft wel mogelijk voor wie wedstrijden buiten Nederland wil streamen.

Voetbalfans die via Ziggo Sport Free de wedstrijden van Nederlandse clubs streamen, kunnen nu ook genieten van meer voetbalcontent. Het populaire Ziggo Sport Highlights-programma, waarin alle wedstrijden van een avond worden samengevat, is voortaan ook via streaming beschikbaar.

Het UEFA-voetbalseizoen gaat op 21 januari verder met onder andere de Champions League-wedstrijd Rode Ster Belgrado-PSV (21.00 uur). Op 22 januari speelt Feyenoord thuis tegenBayern München (21.00 uur). Beide wedstrijden zijn live te zien via Ziggo Sport Free, Ziggo Sport (kanaal 14) en Ziggo Sport Totaal.

Lees ook: Je Android-tablet of smartphone koppelen aan je tv

▼ Volgende artikel
Efficiënter klussen met een compressor
Huis

Efficiënter klussen met een compressor

Lang werden compressors vooral gebruikt in garages, de industrie en de bouw. Moderne compressors zijn echter zo compact en goedkoop geworden, waardoor ze prima inzetbaar zijn voor doe-het-zelvers en hobbyisten. Ben je een volbloed klusser, dan kom je al snel op een punt dat je tijdens het werk echt geniet van een compressor.

Een compressor is het pièce de résistance voor de klusser. Hierdoor beschik je over kracht om ontzettend lichte gereedschappen te gebruiken.

Ook interessant om te lezen: Keuzehulp: zo vind je jouw ideale powerstation

Perslucht

Een compressor is een apparaat dat perslucht produceert. Met die lucht onder druk kun je verschillende werkzaamheden uitvoeren, zoals banden oppompen, oppervlakken en objecten schoonblazen, voorwerpen zandstralen, verf spuiten, en spijkers en brads schieten. Brads zijn ultrafijne spijkertjes – een soort naaldspijkers – die je onder druk in het hout schiet en die je nauwelijks ziet zitten.

Als je dus een fietsband wilt opblazen en daarna de bekleding van een stoel wilt vastnieten, dan verwissel je gewoon het pneumatische gereedschap dat aangesloten is op dezelfde compressor. Dat verwisselen gaat trouwens ontzettend snel dankzij een speciale snelkoppeling. Een belangrijk voordeel van het werken met perslucht is dat al die gereedschappen licht van gewicht zijn terwijl ze toch een enorme kracht hebben.

©Adisorn

Drukvat

Een compressor zuigt lucht aan uit de omgeving, perst die samen en stuwt de samengeperste lucht via een luchtslang naar het aangesloten luchtgereedschap. De ketel of het drukvat van een compressor doet dienst als opslagplaats van lucht die zo goed als mogelijk op een constante druk wordt gehouden. Wanneer de druk door het gebruik daalt, zal de compressor aanslaan en nieuwe lucht aanzuigen en samenpersen. Hoe meer lucht er beschikbaar is, hoe langer het gereedschap kan worden gebruikt, maar ook hoe meer ruimte er nodig is om de lucht op te slaan. Een nadeel van een groot drukvat is dat het langer duurt voordat de luchtdruk opnieuw op bedrijfsniveau is. 

Oliegesmeerd of olievrij

Er zijn verschillende soorten compressors. Er zijn lichte draagbare en minicompressors, maar als doe-het-zelver koop je beter een stevig model dat voldoende druk kan produceren. Op die manier kom je later niet tot de vaststelling dat het toestel niet krachtig genoeg is voor het gereedschap dat je op het oog hebt.

Ruwweg verdeelt men compressors in oliegesmeerde en olievrije typen. Een oliegesmeerde uitvoering is over het algemeen stiller, maar vergt wel iets meer onderhoud. De oliegesmeerde compressor is goedkoper dan zijn olievrije tegenhanger, maar je moet er wel op letten dat je regelmatig het oliepeil checkt en de olie ververst. Een nadeel is dat je oliegesmeerde toestellen beter niet kunt inzetten als het kouder is dan 5°C. De olie kan door de kou verdikken, en dat is kwalijk voor een goede werking van het apparaat. 

©Natallia

Waar op letten?

Je hoeft niet per se naar een speciaalzaak te stappen om een compressor aan te schaffen. In elke doe-het-zelfzaak zie je verschillende modellen. Toch zijn er een paar zaken waar je op moet letten. Allereerst is er het aanzuigvermogen, dat aangeeft hoe snel het drukvat zich vult en hoe vlug de benodigde luchtdruk op peil is.

Heel belangrijk is het aantal bar. Dat is de kracht waarmee de lucht naar buiten wordt geblazen. Bij al het luchtgereedschap dat in de schappen ligt, lees je hoeveel bar het nodig heeft. Als je een spijkerpistool koopt dat 8 bar nodig heeft, moet de compressor deze druk dus wel kunnen produceren. De grootte van de tank bepaalt hoelang je de beschikking hebt over een constante druk. Hoe groter de tank, hoe langer je van dezelfde druk kunt genieten. Dat is vooral belangrijk voor wie verf gelijkmatig wil spuiten.

©navintar

Prijzen

Als je een compressor aanschaft, zitten daar meestal een paar tools bij waarmee je typische basisklussen met perslucht kunt uitvoeren. Anders moet je die hulpmiddelen afzonderlijk kopen. Een compressor voor de doe-het-zelver kost om en nabij de 150 euro. Een bandenpomp met spanningsmeter heb je voor 23 euro, een brad-tacker kost 90 euro, een blaaspistool 9 euro en een zandstraalpistool 35 euro.

Onderhoud

Zo'n compressor heeft nauwelijks onderhoud nodig. Het belangrijkste aandachtspunt is dat je het restvocht dat zich in de buffertank ophoopt af en toe laat weglopen via een aftapkraantje. Dat vocht komt vrij doordat de warme lucht in het apparaat afkoelt en er dus condens ontstaat. Door de hogere druk zal de temperatuur in de tank immers toenemen. Controleer zoals eerder gezegd ook het oliepeil bij oliegesmeerde uitvoeringen.