ID.nl logo
Zo kies je tussen een smartphone, phablet en tablet
© PXimport
Huis

Zo kies je tussen een smartphone, phablet en tablet

Er is de laatste jaren een duidelijke ontwikkeling gaande; smartphones lijken steeds meer op tablets en tablets steeds meer op smartphones. Dit jaar is er dan ook een nieuwe term in het leven geroepen: de 'phablet'. Maar wat zijn de grote verschillen tussen een tablet, phablet en smartphone?

Een stukje geschiedenis

In 2008 had vrijwel iedereen een mobiele telefoon. Lange tijd kon je met zo'n telefoon niet veel meer dan bellen en sms'en. Hoewel er in 1996 al een eerste smartphone (Philips) op de markt kwam waarmee je ook kon internetten en e-mailen, was dit nog lang niet hetgeen wat nu zo populair is.

Zakelijk kwamen de eerste smartphones in de jaren negentig op de markt. Onder andere Nokia en BlackBerry kwamen hier mee om de hoek kijken. Het was echter Apple die in 2007 met de iPhone voor een echte revolutie wist te zorgen op de internationale markt voor mobiele telefonie. De smartphone werd in rap tempo een must-have voor veel mensen.

In 2010 kwam Apple met de eerste iPad op de markt. Dit was zeker niet de eerste tablet, maar wel de eerste succesvolle tablet. Ook dit apparaat bleek een revolutie en werd zeer populair bij de consument. De tablet was in eerste instantie meer bedoeld om de laptop te vervangen, maar werd al snel vergeleken met de smartphone.

Smartphones en tablets evolueerden: de schermen van smartphones werden groter, schermen van tablets daarentegen steeds kleiner. Zodoende is er het afgelopen jaar een tussengroep ontstaan: de 'phablet'. De phablet is een kruising tussen de smartphone en de tablet. Het was dit keer echter niet Apple die aan het begin van een nieuw fenomeen stond, maar het was concurrent Samsung die de Samsung Galaxy Note op de markt bracht. Ondanks stevige kritiek in de beginfase, werd de phablet al snel erg succesvol. De Samsung Galaxy Note ging binnen 10 maanden tijd ruim 10 miljoen keer over de toonbank.

Nu er zoveel te kiezen valt tussen verschillende afmetingen en specificaties, wordt het steeds moelijker een weloverwogen keuze te maken voor een device. Ga je voor de steeds groter wordende smartphone (zoals de Samsung Galaxy S4), of kies je voor een phablet? Of is een volwaardige tablet toch meer aan jou besteed?

Wanneer is een device een tablet, phablet of smarthone?

Het is ten eerste goed om de verschillen tussen de drie productgroepen aan te kunnen wijzen. In de afbeelding hieronder zie je de verschillen in afmeting en staat aangegeven wanneer een device tot een bepaalde categorie behoort.

©PXimport

Smartphone

Voordelen

1. Gemakkelijk met één hand te bedienen.

2. Door kleinere afmeting gemakkelijk in je zak te vervoeren.

3. Eenvoudig foto's en video's maken en delen.

4. De smartphone is qua specificaties vaak het krachtigst.

Nadelen

1. Ondanks dat de schermen steeds groter worden en de verschillen tussen een smartphone en tablet steeds verder vervagen, blijft het scherm van een smartphone vaak nog te klein om gemakkelijk een document of webpagina op te lezen.

2. De multimedia-ervaring op een smartphone wordt steeds beter, maar is nog niet vergelijkbaar met die op een tablet.

3. Een smartphone is niet handig als je lange teksten of e-mails wilt typen.

4. Surfen op het web is erg lastig op relatief kleine schermen.

Wanneer kies je voor een smartphone?

Voor diegene die prioriteit geven aan de hoofdfunctie van een telefoon (bellen/sms'en) en daarnaast gemak in vervoer en comfort boven alles waarderen, is een smartphone de beste keuze. Bijvoorbeeld wanneer je het apparaat graag met één hand wilt kunnen bedienen. Een scherm van 4,3 inch lijkt de meest optimale balans te geven voor een goede scherm-ervaring, zonder veel in te leveren op ergonomische comfort.

Phablet

Voordelen

1. Goede beeld- en kijkervaring op een device dat nog steeds makkelijk te vervoeren is.

2. Beter geschikt voor multitasking dan de kleinere smartphones.

Nadelen

1. Niet comfortabel te gebruiken met één hand.

2. Batterijduur van een phablet is vaak lager, aangezien het meer stroom nodig heeft voor het grote scherm.

Wanneer kies je voor een phablet?

Diegene die een optimale scherm-ervaring als hoogst waarderen en het niet erg vinden wat in te leveren op comfort, kunnen het beste voor een phablet kiezen. De phablet is met name aan te raden voor mensen die graag video's kijken en games spelen. Omdat de phablet niet erg veel van een smartphone verschilt, kan de keuze tussen deze twee makkelijker gemaakt worden. Zou je comfort willen inleveren in ruil voor een betere beeld-ervaring? Dan raden we je aan te kiezen voor een phablet. De meeste phablets passen daarnaast ook nog redelijk in je broekzak. Phablets hebben relatief gezien een wat kortere batterijduur dan de smartphone. Ook hier moet je dus wat in comfort inleveren.

Tablet

De grootste van de drie is de tablet. De meeste tablets hebben een lange batterijduur. In principe is de tablet als vervanger van de laptop op de markt gebracht. Een tablet heeft qua functionaliteit veel weg van een smartphone, maar verschilt op een paar punten toch flink van de slimme mobieltjes.

Voordelen

1. Meestal goedkoper dan de high end-smartphones.

2. Ze hebben op sommige punten betere specificaties dan smartphones en phablets.

3. Beste kijkervaring door groot scherm.

4. De bediening is vaak gemakkelijker dan op een smartphone.

5. De eigenschappen van het besturingssysteem zijn prominenter aanwezig op tablets dan op smartphones. Dit omdat er minder software- en hardware-beperkingen zijn.

6. Je kunt de tablet middels accessoires uitbreiden tot een volledige computer.

7. Ook te gebruiken als e-reader.

Nadelen

1. Met een tablet kun je niet bellen.

2. Het minst draagbaar van de drie groepen door de grootte en het gewicht.

3. Een tablet is erg delicaat en daarom dien je er voorzichtig mee om te springen.

4. Je moet een tablet met twee handen bedienen.

5. De camera is niet zo krachtig als de camera van een smartphone of phablet.

Wanneer kies je voor een tablet?

Vooral voor mensen die onderweg willen werken is een tablet aan te raden. Door het grote aanbod aan accessoires, is de tablet steeds makkelijker te gebruiken voor zakelijke doeleinden. Wanneer je alleen kiest voor een tablet vanwege het grotere scherm en niet vanwege de andere voordelen, dan zal je goedkoper uit zijn met een mini-tablet.

Conclusie

Kortom, een keuze maken tussen een smartphone, phablet of tablet vergt nogal wat vergelijkingswerk en onderzoek. Daarbij is het natuurlijk vooral afhankelijk van jouw specifieke voorkeuren. Hieronder vind je ten slotte nog een overzicht dat je met een aantal gemakkelijke stappen kan helpen bij het maken van de juiste keuze.

©PXimport

Dit artikel is gepubliceerd in opdracht van Blue Mango Interactive en geschreven door Brigitte Jansen. De redactie van Computer!Totaal is niet betrokken geweest bij de totstandkoming van dit artikel.

▼ Volgende artikel
Receiver of stereoversterker? Dit zijn de verschillen
© NAD Electronics
Huis

Receiver of stereoversterker? Dit zijn de verschillen

Wil je losse speakers op een audiosysteem aansluiten? Kies dan tussen een receiver en stereoversterker. Welk apparaat je het best kunt kopen, hangt grotendeels af van het luistergedrag, het budget en de akoestische ruimte. Bovendien hebben beide audiosystemen zelf ook nog de nodige verschillen. Die doen we in dit artikel uit de doeken.

In dit artikel bespreken we:

  • Wat de voornaamste verschillen zijn tussen een receiver en stereoversterker
  • Of je het best een receiver of stereoversterker kunt kopen
  • Hoe het zit met de prijs-kwaliteitverhouding van een receiver en stereoversterker

Ook interessant: Wat is beter, stereo- of surroundgeluid?

Als je de achterzijden van een stereoversterker en receiver met elkaar vergelijkt, zie je de nodige verschillen. Zo heeft laatstgenoemd apparaat over het algemeen véél meer in- en uitgangen. Maar is dat per definitie ook beter? Dat is afhankelijk van verschillende factoren.

Twee of meer luidsprekers?

Het voornaamste verschil tussen beide audiosystemen is eigenlijk heel simpel. Een stereoversterker loodst het geluid naar twee kanalen (stereogeluid), terwijl een receiver doorgaans meer kanalen (surroundgeluid) ondersteunt. Denk in het laatste geval bijvoorbeeld aan een 5.1- of 7.2-kanaals opstelling. Aan jou de vraag of je geluid uit twee of (veel) meer speakers wilt horen. Voor de weergave van lage tonen hebben vrijwel alle receivers en bepaalde stereoversterkers een subwooferuitgang.

©Advance Paris

Op de Advance Paris A12 Classic-versterker kun je alleen een linker- en rechterspeaker aansluiten.

Focus op muziek óf film en gaming

Belangrijk is de vraag waarvoor je het audiosysteem hoofdzakelijk gaat gebruiken. Fanatieke muziekliefhebbers luisteren het liefst naar stereogeluid. Logisch, want veruit de meeste albums zijn voorzien van een stereomix. Dat kun je tijdens het luisteren van een liedje duidelijk horen. De linkerspeaker produceert bijvoorbeeld een gitaarsolo, terwijl de rechterluidspreker felle drums laat horen. Deze wisselwerking tussen twee kanalen ligt voor het luisteren van muziek prettig in het gehoor. Je hebt tenslotte ook maar twee oren.

Een stereoversterker telt meerdere analoge en digitale audiopoorten. Hierop sluit je verschillende audiobronnen aan, zoals een draaitafel, cd-speler en cassettedeck. Uitgebreide modellen hebben daarnaast een (draadloze) netwerkaansluiting en/of bluetooth-ontvanger. Nuttig voor het geval je afspeellijsten via Spotify, Apple Music, Tidal of een andere muziekdienst wilt streamen. Overigens bestaan er ook stereoversterkers met videopoorten. Sluit dan met behulp van HDMI bijvoorbeeld een tv-ontvanger of gameconsole aan. De versterker verwerkt het geluid en stuurt het videosignaal naar een aangesloten televisie.

Kijk je elke avond naar Netflix en/of speel je graag games? In dat geval is een receiver met minimaal vijf speakers en een subwoofer het overwegen waard. Deze luidsprekers werken naadloos samen met de televisie. Schiet een sluipschutter bijvoorbeeld vanaf het dak van een wolkenkrabber, dan hoor je achter of boven je het zoevende geluid van een kogel. Uiteraard is het dan wel een voorwaarde dat alle speakers correct zijn opgesteld. Elke receiver bevat meerdere audio- en videopoorten, zodat je onder meer een tv-ontvanger, blu-rayspeler, cd-speler en gameconsole kunt aansluiten. Met een receiver luister je desgewenst ook naar muziek via de twee voorste luidsprekers. Lees voor meer informatie het artikel Receiver kopen? Let op deze aandachtspunten.

Stereoversterker kopen?

Bekijk hier alle modellen op een rij!

Prijs-kwaliteitverhouding

Heb je een relatief bescheiden budget? Als je goed geluid belangrijk vindt, investeer je elke euro bij voorkeur in een audio-opstelling met twee kanalen. Binnen dezelfde prijsklasse presteert een stereoversterker in de regel beter dan een receiver. De aanwezige voeding hoeft de beschikbare energie tenslotte maar over maar twee kanalen te verdelen.

Bij een receiver zijn dat er veel meer. Om die reden is er dus minder vermogen per speaker beschikbaar. Het resultaat is een wat vlakker geluid met minder hoorbare details. Bij een stereo-opstelling is de drempel ook nog eens lager om in twee hoogstaande luidsprekers en goede audiokabels te investeren. Wil je een surround-opstelling met ongeveer dezelfde geluidskwaliteit, dan is dat trouwens ook mogelijk, alleen kleeft daar wel een veel hoger prijskaartje aan.

©NAD Electronics

Besteed voor het beste geluid je volledige budget aan een stereoversterker en twee luidsprekers.

Akoestische ruimte

Naast je persoonlijke voorkeuren en budget speelt ook de akoestische ruimte een belangrijke rol. Het is namelijk cruciaal dat de geluidsgolven voldoende 'bewegingsruimte' hebben. Daarom ligt het plaatsen van een uitgebreide surroundset in een kleine (woon)kamer niet voor de hand. Wanneer de geluidsgolven afkomstig van meerdere luidsprekers volop tegen de muren, de vloer, het plafond en overige harde objecten weerkaatsen, ontstaat er een rommelig geluid. Dat ligt onprettig in het gehoor. Kies in een bescheiden ruimte daarom liever voor een stereo-opstelling. Je kunt op bepaalde stereoversterkers eventueel een subwoofer aansluiten. Creëer op die manier evengoed een thuisbioscoop met nadreunende bastonen.

Kijk je in een behoorlijke ruimte naar films of speel je games? Je kunt overwegen om meerdere luidsprekers in de kamer te plaatsen. Een uitgebalanceerd surroundgeluid heeft dan wel degelijk meerwaarde. Zorg wel voor een goede positie van de speakers. Bovendien is het noodzakelijk om lange kabels aan te leggen. Meer informatie over het verbinden van luidsprekers lees je in het artikel Zo sluit je het best een receiver aan.

©Dali

Een effectieve surround-opstelling vereist een behoorlijke akoestische ruimte.

Conclusie

Houd bij de aanschaf van een geschikt audiosysteem rekening met je persoonlijke voorkeuren, budget en akoestische ruimte. De kunst is om hiertussen de juiste balans te vinden. Heb je eenmaal een keuze gemaakt, dan vind je volop receivers of stereoversterkers in uiteenlopende prijsklassen.

▼ Volgende artikel
Beheren en controleren: zo werkt de wachtwoordkluis van Edge
© Kishan - stock.adobe.com
Huis

Beheren en controleren: zo werkt de wachtwoordkluis van Edge

Op internet heb je veel wachtwoorden nodig. Geen stress, want Microsoft Edge is een van de browsers die je wachtwoorden opslaat. Edge waarschuwt als bepaalde wachtwoorden niet meer veilig zijn. Bovendien kun je alle gebruikte wachtwoorden bekijken, wijzigen en kopiëren.

In drie stappen laten we zien hoe het wachtwoordbeheer binnen Edge werkt:

  • Open de Portemonnee om je opgeslagen wachtwoorden te zien
  • Bekijk of er zwakke of gelekte wachtwoorden zijn
  • Kopieer en/of bewerk de opgeslagen wachtwoorden

Lees ook: 🔓 Zo log je zonder wachtwoord in bij Windows

Stap 1: Portemonnee

Als je Edge open hebt staan, moet je bij de Instellingen zijn. Op de computer ga je daarvoor naar de drie puntjes rechtsboven. Gebruik je een mobiele versie van Edge, dan vind je onderaan drie puntjes of drie balkjes onder elkaar. Tik of klik op Instellingen. In de linkerbalk zie je een aantal categorieën. Zorg dat de Profielen geselecteerd zijn. Rechts zie je de groep Portemonnee. Klik of tik op de knop Portemonnee openen. Dan kom je in Microsoft Wallet, die ze hier Portemonnee noemen. Selecteer in de linkerbalk de optie Wachtwoorden.

In dit voorbeeld heeft Edge de wachtwoorden van 86 sites en apps verzameld.

Stap 2: Wachtwoordcontrole

Nu krijg je een lijst met websites waarvan Edge de wachtwoorden heeft opgeslagen. Zijn er wachtwoorden buitgemaakt in een datalek, dan staan ze bovenaan die lijst. Als dat het geval is, dan selecteer je Details van lekkage weergeven. Edge somt trouwens niet alleen de gelekte wachtwoorden op, maar ook de wachtwoorden die je verschillende keren gebruikt. Op het laatste tabblad staan eventuele zwakke wachtwoorden. Om zo’n onveilig wachtwoord te bekijken, klik of tik je op het oogje en moet je ter controle de pincode of het wachtwoord van je account invoeren. Hier staat ook een knop om dit onveilige wachtwoord te wijzigen en het nieuwe op te slaan.

Twee wachtwoorden zijn uitgelekt.

Hoe belangrijk sterke wachtwoorden zijn?

Dat lees je in dit boek van Daniël Verlaan

Stap 3: Bewerken

Terug naar de lijst websites met opgeslagen wachtwoorden. Wanneer je het wachtwoord wilt zien, klik of tik je op het pijltje achter de naam van de website. Geef weer je pincode of hoofdwachtwoord in om de gegevens te zien. Achter ieder wachtwoord staat een knop om de gegevens met één klik te kopiëren. In de desktopversie is er ook een optie Bewerken om dit wachtwoord te wijzigen. In de mobiele versie van Edge kun je het wachtwoord bewerken op dezelfde pagina waar je het bekijkt. Ten slotte is het mogelijk om bij iedere webdienst een notitie toe te voegen. In de desktopversie kun je zelfs een categorie toevoegen om de lijst met wachtwoorden overzichtelijk te houden.

Ieder wachtwoord kun je bekijken en bewerken.

Watch on YouTube