ID.nl logo
Zo hou je je Mac snel met OnyX
© PXimport
Huis

Zo hou je je Mac snel met OnyX

Je Mac draait meestal snel en soepel, maar de computers van Apple hebben ook wel eens last van een griepje of zijn eens minder snel. Vaak heeft dit te maken met een corrupte cache, te weinig schijfruimte of een ander softwareprobleem. Met OnyX kun je dit soort problemen snel oplossen.

Tip 01: Voor je begint

Het is belangrijk dat je de juiste versie van OnyX voor jouw versie van macOS downloadt. Elke versie van macOS heeft namelijk net iets andere functies en als je een verkeerde versie van het programma gebruikt, kan het zijn dat functies niet juist worden uitgevoerd. Om te bepalen welke versie van macOS je hebt, klik je links bovenin op het Apple-icoontje en kies je voor Over deze Mac. Je ziet de naam van de macOS-versie bovenin weergegeven worden. In de meeste gevallen zal dit macOS Sierra, macOS High Sierra of macOS Mojave zijn. Ben je een early-adopter, dan zie je hier het spiksplinternieuwe macOS Catalina staan. Ga naar deze website en klik op de knop Download achter het juiste besturingssysteem. Dubbelcheck of je werkelijk de goede versie hebt, want een andere versie kan ervoor zorgen dat je systeem vastloopt of dat bewerkingen niet juist worden uitgevoerd.

©PXimport

Met een verkeerde versie van OnyX kan het zijn dat functies niet juist worden uitgevoerd

-

Volledige schijftoegang geven

Draait je systeem op macOS Mojave of macOS Catalina, dan moet het programma schijftoegang geven. Ga naar Systeemvoorkeuren en klik op Beveiliging en privacy. Selecteer het tabblad Privacy. Klik links op Volledige schijftoegang. Voer je naam en wachtwoord in, klik op het plusje en navigeer naar de programmamap. Selecteer OnyX en kies voor Open. Je hebt OnyX nu toegang gegeven om je schijf te wijzigen en bewerkingen aan het systeem door te kunnen voeren.

©PXimport

Tip 02: Bestudeer je systeem

Onder het tabblad Info zie je gegevens over je systeem, vergelijkbaar met wanneer je linksboven op het Apple-icoontje klikt en voor Over deze Mac kiest. OnyX laat je echter nog veel meer zien, bij Geheugen zie je bijvoorbeeld achter Fysiek geheugen hoeveel ram jouw systeem heeft. Interessant is echter hoeveel geheugen er daadwerkelijk wordt gebruikt, dit zie je achter Geheugengebruik. Onderin kun je inactief geheugen opruimen door voor Opruimen te kiezen. Klik op Volume om snel te zien hoeveel vrije ruimte je nog op je schijf hebt. Onderin zie je een balk met het aantal procent vrije ruimte. Het is slim om een ssd niet meer dan 80 procent te vullen met data, dit zorgt voor de langste levensduur van de schijf. Alles boven de 80 procent wordt dan ook met een gele balk en alles boven de 90 procent met een rode balk weergegeven.

©PXimport

Tip 03: Onderhoud plegen

Ga naar het tabblad Onderhoud en je ziet een overzicht van alle taken die je kunt uitvoeren. Je zet een vinkje voor het onderdeel en klikt op Uitvoeren om al deze taken na elkaar te doen. Dit kan echter wel een tijdje duren, dus het is aan te raden om te beginnen met wat kleine taken. Het is goed om te weten wat elke optie eigenlijk precies doet. Je vindt een Engelse uitleg over alle onderdelen als je in OnyX naar Help / OnyX Help gaat en op Onderhoud klikt. OnyX biedt je drie verschillende onderhoudsopties: Herstellen, Schoonmaken en Diverse opties. Laten we beginnen bij het schoonmaken van je systeem. Je vindt hier vier dingen die je kunt schoonmaken: Systeem, Applicaties, Internet en Logberichten en rapporten. Als je op Opties klikt, zie je per onderdeel welke dingen worden schoongemaakt.

©PXimport

Na het opruimen is je Mac vaak iets slomer, doordat de caches opnieuw moeten worden opgebouwd

-

Tip 04: Caches verwijderen

Bij Systeem vind je allerlei cachebestanden die kunnen worden verwijderd. Je kunt alle opties gewoon selecteren, het opruimen van cachebestanden is niet gevaarlijk. Het kan helpen met de snelheid van je systeem en zorgt dat je harde schijf wat meer ruimte krijgt. Je Mac is na het opruimen van de cachebestanden vaak iets slomer, doordat de caches opnieuw opgebouwd moeten worden. Heb je geen problemen met de snelheid van je Mac, wees dan terughoudend met het verwijderen van cachebestanden. Deze bestanden zorgen er namelijk voor dat programma’s snel opstarten en zijn een normaal onderdeel van je besturingssysteem. Bij Applicaties vind je specifieke cachebestanden die te maken hebben met het openen en sluiten van applicaties. Zo zorgt een vinkje voor Opgeslagen applicatiestatus ervoor dat je de staat van programma’s herstelt. Normaal gesproken onthoudt macOS zaken als geopende vensters, de groottes van de vensters en de locatie van de vensters op je scherm per programma en zal dit bij de volgende keer ook weer zo openen. Soms kan zo’n cache echter corrupt raken en ervoor zorgen dat een applicatie langzamer opent. Het is ook slim om af en toe even het Java en Java Applets cachegeheugen te verwijderen. Dit zorgt ervoor dat websites na de schoonmaakactie weer even een nieuwere versie moeten downloaden.

©PXimport

Internetgegevens wissen

Bij het onderdeel Internet vind je allerlei opties die je ook ziet als je in de browser ervoor kiest om bijvoorbeeld je geschiedenis te wissen. Hier kun je echter de geschiedenis, tijdelijke internetbestanden en allerlei cachegeheugens voor alle browsers op je systeem in één keer wissen, erg handig! Je vindt hier uiteraard ook een optie om webformulieren en cookies te verwijderen. Denk er wel aan dat je dan eventuele in je browser opgeslagen gebruikersnamen en wachtwoorden kwijtraakt.

©PXimport

Tip 05: Databases herstellen

Het onderdeel Herstellen gebruik je eigenlijk alleen als je problemen ondervindt met het systeem. Een bekend probleem is bijvoorbeeld dat Spotlight niet goed functioneert. Spotlight is de zoekfunctie die je bovenin de taakbalk vindt. Klik op het vergrootglas en geef een zoekterm in. Als je Mac de juiste bestanden niet meer kan vinden of hier erg traag in is geworden, bijvoorbeeld na een update, dan kan het zijn dat je de database opnieuw moet laten opbouwen. In dit geval zet je bij OnyX een vinkje voor Spotlight index. Het opnieuw opbouwen van de Spotlight-index kan een tijdje duren overigens. Heb je problemen met mailbijlagen of mails die op je Mac maar half worden weergegeven, dan moet je de maildatabase opnieuw indexeren. Hiervoor zet je een vinkje voor Mail emailmappen. Gebruik de optie Huidige index verwijderen echt alleen als Mail niet goed functioneert, het compleet verwijderen van de database is niet aan te raden als Mail gewoon goed werkt.

©PXimport

Tip 06: Nog meer opties

Helemaal onderaan vind je nog een paar opties die niet met het herstellen of schoonmaken te maken hebben. Zet een vinkje voor Junk items om bestanden te verwijderen die zijn aangemaakt als je per ongeluk eens een malware- of onzin-applicatie als MacKeeper, ClickAgent of Savekeep hebt geïnstalleerd. Je kunt ook nog even een vinkje zetten voor Recent geopende bestanden om de lijst met recent geopende bestanden in verschillende applicaties te verwijderen. Deze optie werkt overigens nog niet helemaal goed in Mojave; op ons testsysteem verwijderde het bijvoorbeeld geen recente items in de app Voorvertoning.

©PXimport

Helemaal onderaan vind je nog wat opties die niet met het herstellen of schoonmaken te maken hebben

-

Tip 07: Scripts en processen

Verder naar het tabblad Hulpprogramma’s. Als eerste kun je de structuur van het bestandssysteem controleren. Klik op Controleren om de test uit te voeren, dit kan een tijdje duren, dus het is niet aan te raden dit te doen als je in tijdnood zit. Het tweede tabblad is Onderhoudscripts, hier kun je instellen hoe vaak OnyX de interne macOS-onderhoudstool launchd moet uitvoeren. Wil je precies weten wat elk account precies op de Mac doet, dan kies je Inschakelen bij Processen. Klik op Weergeven/Verversen om de lijst te verversen. Let op dat dit bestand enorm veel ruimte kan gaan innemen als het elke kleine taak die je op de Mac doet, gaat vastleggen. Kijk bij Applicaties om standaard hulpprogramma’s van macOS te openen die op jouw systeem zijn geïnstalleerd.

©PXimport

Tip 08: Onzichtbaar maken

Het derde tabblad heet Bestanden, bij Zichtbaarheid kun je bepaalde mappen of bestanden onzichtbaar maken. Klik op Verberg map en bevestig dat OnyX de Finder mag herstarten. Selecteer nu de map die je wilt verbergen. Je maakt de map weer zichtbaar door voor Toon map te kiezen. Helaas heb je geen overzicht in OnyX welke mappen of bestanden je onzichtbaar hebt gemaakt. De opties Veilig wissen en Prullenmand gebruik je alleen als je een normale harde schijf hebt. Voor ssd’s is dit niet nodig en zelfs schadelijk. De optie overschrijft namelijk sectoren van de schijf met willekeurige bytes zodat verwijderde bestanden niet teruggezet of hersteld kunnen worden. Dit principe werkt alleen bij een hd, een ssd functioneert anders.

©PXimport

Tip 09: Schermafbeeldingen

Bij Parameters kun je nog een paar slimme zaken wijzigingen op het systeem. Onder Algemeen vind je bijvoorbeeld de optie om schermafbeeldingen op een andere locatie dan je bureaublad op te slaan. Een handige optie als je niet wilt dat je bureaublad vol komt te staan met afbeeldingen. Klik op Kies achter Map om een locatie aan te geven en geef achter Naam een naam aan die afbeeldingen moeten krijgen. Je kunt de extensie van schermafbeeldingen wijzigen en kiezen of je de schaduw die aan de schermafbeeldingen standaard wordt toegevoegd, wilt uitzetten door het vinkje voor Vensterschaduw in schermafbeelding weg te halen.

©PXimport

Een handige optie die ervoor zorgt dat je bureaublad niet vol komt te staan met afbeeldingen

-

Tip 10: Finder en Dock

Het tabblad Finder verenigt een paar opties die je allemaal via de Terminal kunt doen, maar met OnyX een stuk makkelijker zijn. Zet bijvoorbeeld een vinkje voor Verborgen bestanden en mappen weergeven of kies voor Locatie in titel van venster weergeven. Eén tabblad verderop kun je opties voor het Dock aanpassen. Hier kies je bijvoorbeeld aan welke kant de Dock zich moet bevinden. Een handige optie is Alleen geopende applicaties weergeven. Zo word je niet afgeleid door al je geïnstalleerde applicaties maar zie je alleen de programma’s die je hebt geopend. Bij het tabblad Safari kun je kiezen hoe lang de browser bezochte websites in de geschiedenis moet bewaren. Kies achter Maximaal aantal dagen in geschiedenis bijvoorbeeld voor 1 als de browser elke dag je geschiedenis mag wissen.

©PXimport

Tip 11: Opstart-opties

Onder Inloggen kun je een tekst toevoegen die iedereen ziet als de Mac wordt geopend. Handig als je je Mac eens ergens laat liggen. Zet een vinkje voor Toon een bericht in het inlogvenster en geef eronder bijvoorbeeld een telefoonnummer of e-mailadres aan. Iemand die jouw Mac opent, kan uiteraard niet inloggen zonder wachtwoord, maar ziet wel deze boodschap. Wil je geen opstartgeluid horen, kies dan voor Schakel uit achter Opstartgeluid. Bij Applicaties kun je nog een paar andere zaken voor diverse applicaties instellen, zo is het mogelijk om de grafische effecten bij het openen van Launchpad uit te schakelen en kun je de Movie Inspector bij Quicktime Player 7 automatisch laten zien als je een videobestand opent.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.

▼ Volgende artikel
Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
Gezond leven

Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

Robuust ontwerp

De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

Uitgebreide functionaliteit

De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

Navigatie en veiligheid

Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

Trainingsfuncties

De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

Beschikbaarheid en prijzen

Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl: