ID.nl logo
Zo bescherm je je laptop tegen morsen
© PXimport
Huis

Zo bescherm je je laptop tegen morsen

Het is misschien wel een van de grootste bedreigingen voor je laptop: de kans dat er water of een andere vloeistof overheen gegooid wordt. Binnen een seconde kan een kop koffie je zomaar 1.200 euro kosten voor een nieuwe MacBook (plus een paar euro voor een nieuwe latte).

Helaas dekken de garanties voor je laptop (en andere elektronica) geen onopzettelijke beschadiging door vloeistoffen. En als je je kapotte computer naar de winkel brengt voor reparaties kunnen de technici vaak de ingebouwde sensoren controleren om te zien of vloeistoffen tot het probleem geleid kunnen hebben.

Aangezien we allemaal hebben meegemaakt dat onze laptop gevaarlijk dicht in de buurt van vloeistoffen gekomen is, zijn hier een aantal snelle tips om een ramp te voorkomen, plus een aantal tips die kunnen helpen om je systeem te repareren als hij toch ondergedompeld is.

Gebruik bescherming

Gebruik een deksel: Het is altijd fijn om een drankje bij de hand te hebben wanneer je aan het werk bent, maar de eenvoudigste manier om morsen te voorkomen is gewoon geen drankje in de buurt van je systeem te hebben. Als dat voor jou geen optie is, kun je naar alternatieven zoeken in plaats van gewoon maar een blikje frisdrank of bier open te trekken. Als het een kop koffie is, doe er dan een deksel op. Als het een flesje water is, doe dan de dop erop. Als er geen deksel of dop bij zit, zoek dan iets wat als deksel kan dienen (stevig vastgepropt aluminiumfolie, bijvoorbeeld).

Houd afstand: Het duurt even voordat gemorste vloeistoffen zich verspreiden en langs alle obstakels lopen. Dus het kan een goed idee zijn om je drankje wat verder weg van je toetsenbord of laptop te zetten, omdat je dan tijd hebt om je laptop en andere apparatuur op te pakken en ergens veilig weg te zetten voordat ze nat worden.

Een andere mogelijkheid: Zet zoiets als een boek tussen je drankje en je laptop. Als je dan toch iets morst houdt het boek de vloeistof tegen. Of je kunt je laptop zelf op een verhoging zetten, zoals een boek of een paar tijdschriften. Dan kan de vloeistof niet in de ventilatiegaten en andere kanalen van je systeem terechtkomen.

Bedek je systeem: Hoezen voor het toetsenbord en dergelijke kunnen voorkomen dat er vocht in je Mac terechtkomt. Er zijn heel veel van dat soort producten op de markt; kies er een en gebruik het dan ook.

Wat als je toch gemorst hebt?

Zelfs als je zoveel mogelijk voorzorgsmaatregelen treft, kun je toch nog met een natte MacBook komen te zitten. Maar dat hoeft niet per se het einde van je computer te betekenen; maar bedenk wel dat het enige tijd kan duren voordat je systeem (hopelijk) weer operationeel is.

Ten eerste moet je niet wachten om te zien of je systeem in orde is. Ga van het ergste uit, en schakel het apparaat meteen uit en haal de stekker eruit. Als dat lukt kun je het beste ook de batterij verwijderen. (Helaas is dat met de meeste moderne MacBooks niet mogelijk.)

Nadat je het systeem hebt uitgeschakeld zul je het moeten laten drogen. Dit kost jammer genoeg nu eenmaal tijd. Vloeistoffen op de buitenkant zullen relatief snel opdrogen, maar vocht dat in hoeken en gaten zit zal veel langzamer opdrogen. Er zijn echter een aantal manieren om dit proces te versnellen:

Maak het apparaat open: Het eerste wat je kunt doen is het systeem zo snel mogelijk openmaken, zodat er lucht kan circuleren waardoor het vocht sneller verdampt. Dit kan met een laptop door de schroefjes aan de achterkant los te draaien en het deksel open te maken, en de eenvoudig te bereiken onderdelen zoals het RAM en de harde schijf te verwijderen (als dat kan).

Blaas er wat perslucht in: Gebruik perslucht - uit een blik of luchtcompressor - om zoveel mogelijk vocht weg te blazen. Dit is een van de beste dingen die je kunt doen om het apparaat sneller te laten drogen. Probeer in elk hoekje en gaatje lucht te blazen, vooral als je druppels ziet of andere indicaties dat er nog steeds vocht in dat gedeelte van het apparaat zit. Let goed op of er tijdens het blazen op andere plekken vocht uitloopt. Vang het vocht op met keukenpapier, wattenstaafjes of iets anders dat vocht absorbeert.

Gebruik een vocht absorberend middel: De snelheid waarmee water verdampt is mede afhankelijk van hoe droog de lucht eromheen is. Dus om het water uit je laptop te helpen ontsnappen, kun je een vocht absorberend middel gebruiken, zoals Silicagel. Als je deze producten niet meteen kunt vinden, kun je rijst uit een ongeopend pak gebruiken. Het werkt niet geweldig, maar het is beter dan niets. Stop een aantal kopjes vocht absorberend middel in een zak en plaats je laptop in dezelfde zak waarbij je ervoor moet zorgen dat je apparaat met het middel bedekt is. Wacht dan een dag of drie om ervoor te zorgen dat je systeem echt goed droog is. Het is natuurlijk vervelend om het zo lang zonder je computer te moeten uithouden, maar je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen. (Als je rijst gebruikt moet je opletten dat het niet in openingen van poorten en dergelijke terechtkomt.)

Ten slotte zijn er twee alternatieven voor wanneer je echt wanhopig bent. Waarschuwing: Je moet dit echt alleen proberen als je alle andere opties hebt geprobeerd en je het apparaat anders gewoon zou weggooien.

Bakken maar: Hitte is uiteraard een goede manier om dingen op te laten drogen, maar je moet wel voorzichtig zijn: Een MacBook is bijvoorbeeld bestand tegen langdurige opslagtemperaturen van ongeveer 38 tot 43 graden Celsius (wanneer het apparaat is uitgeschakeld). Dus als je het op een plek kunt zetten die veilig en betrouwbaar op (of net onder) die temperatuur zal blijven, kun je het proberen.

Om dit in een standaard oven in je keuken te doen, moet je je laptop met een thermometer in de oven plaatsen en deze op de laagste stand zetten. Houd de ovendeur een beetje open en houd de temperatuur in de gaten. Zet de oven uit zodra de thermometer op 38 graden komt te staan en doe de deur dicht. De binnentemperatuur zou een tijdje gelijk moeten blijven. Als de temperatuur gezakt is moet je de oven even opnieuw aanzetten om weer de 38 graden te bereiken. Zet hem vervolgens weer uit en wacht een tijdje.

Een alternatief voor de oven is een verwarmingskussen. Het voordeel van zo'n kussen is dat je het systeem kunt opwarmen terwijl je een vocht absorberend middel gebruikt. Hiermee sla je twee vliegen in één klap.

Alcohol of gedestilleerd water: Helaas zijn niet alle vloeistoffen die in elektronica gegoten worden gewoon water. Plakkerige, romige of zoutige troep is een heel stuk minder vergevingsgezind. In zulke gevallen heb je waarschijnlijk een technicus nodig die onderdelen voor je kan vervangen of het systeem kan schoonmaken. Maar als je het zelf wilt proberen kun je het apparaat spoelen met gedestilleerd water of isopropyl alcohol uit de winkel. Maar dit is opnieuw een laatste redmiddel om een systeem te repareren dat geen garantie heeft of te duur is om te repareren, of anders weggegooid moet worden.

Probeer de alcohol op dezelfde plek naar binnen te gieten als het oorspronkelijk gemorste product, en blaas het vervolgens naar buiten. Herhaal dit een aantal keer om zoveel mogelijk van de oorspronkelijke vloeistof weg te spoelen, en volg daarna de eerder genoemde suggesties om het systeem te laten drogen.

Je moet de stappen hierboven (met name de laatste twee) alleen als laatste redmiddel gebruiken - als je laptop niet wil opstarten, het apparaat geen garantie meer heeft (of de garantie is niet geldig vanwege vloeistofschade) of als je de rekening van de reparatie niet kunt veroorloven. Maar voorkomen is altijd veel beter dan genezen.

▼ Volgende artikel
Excel-tabellen afdrukken: zo behoud je de rasterlijnen
© Andreas Prott - stock.adobe.com
Huis

Excel-tabellen afdrukken: zo behoud je de rasterlijnen

Op het scherm ziet een Excel-tabel er erg duidelijk uit. De kolommen en rijen worden immers van elkaar gescheiden door subtiele randen rondom de cellen die je niet handmatig hoeft toe te voegen. Standaard worden deze rasterlijnen echter niet afgedrukt, tenzij je dit expliciet instelt.

In dit artikel laten we zien hoe je rasterlijnen in Excel kunt afdrukken:

  • Via het tabblad Pagina-indeling
  • Via de Afdrukweergave

Altijd handig om te weten: Scrol-proof Excel: zo zet je rijen en kolommen vast

Stap 1: Rasterlijnen versus celranden

Er is een verschil tussen rasterlijnen en celranden. Wanneer je een leeg Excel-werkblad opent, zie je de rasterlijnen die de cellen afbakenen. Als je straks bij de afdruk aangeeft dat deze rasterlijnen ook op papier moeten komen, dan zal Excel zorgen dat dit fijne raster alleen te zien is rondom de cellen die je hebt ingevuld.

Voeg je nog extra gegevens toe of verwijder je de inhoud van cellen, dan zullen de rasterlijnen deze wijzigingen automatisch in de afdruk verwerken.

Anders zit het met celranden. Dat zijn randen die je handmatig toevoegt. De randen die je toepast, worden weergegeven als dikkere lijnen. Je kunt zelfs het type van de lijn en de kleur van de celranden aanpassen. Bij het afdrukken zal Excel ook lege cellen afdrukken die voorzien zijn van deze celranden.

De rasterlijnen zijn lichtgrijs, terwijl we een aantal celranden rood hebben gekleurd.

Werk je liever met pen en papier?

Deze ruitjesschriften bieden uitkomst

Stap 2: Instellen in het tabblad

Om rasterlijnen af te drukken, ga je naar het tabblad Pagina-indeling. In de groep Werkbladopties staat standaard een vinkje bij Rasterlijnen weergeven, maar niet bij Rasterlijnen afdrukken. Door die laatste aan te vinken, zullen ook de rasterlijnen op papier komen.

Om een preview te zien of om het blad af te drukken, ga je naar het tabblad Bestand en kies je Afdrukken. In deze voorvertoning zie je de rasterlijnen. Wil je de volledige werkmap met rasterlijnen afdrukken, dan moet je deze optie eerst bij elk afzonderlijk werkblad toepassen, zoals we net hebben uitgelegd.

In het tabblad Pagina-indeling vind je de optie Rasterlijnen afdrukken.

Stap 3: Instellen in het afdrukvoorbeeld

Ben je in de opdracht Afdrukken vergeten om de rasterlijnen op het tabblad Pagina-indeling aan te vinken, dan is het toch nog mogelijk om in het afdrukvoorbeeld de rasterlijnen toe te voegen. In het venster Afdrukken zie je onderaan een groene link Pagina-instellingen. Klik daarop. In het dialoogvenster Pagina-instelling zie je vier tabbladen. Open het vierde tabblad: Blad. Daar kun je bij de groep Afdrukken de optie Rasterlijnen aanvinken. Vervolgens verschijnen de rasterlijnen in het afdrukvoorbeeld van het spreadsheet.

In de Pagina-instelling van het afdrukvoorbeeld kun je ook de rasterlijnen activeren.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 betaalbare compacte televisies voor in de camper of caravan
Huis

Waar voor je geld: 5 betaalbare compacte televisies voor in de camper of caravan

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je een camper- of caravanbeziiter? Dan hebben we voor jou een selectie gemaakt van compacte 24-inch televisies voor in die caravan of camper (of elke andere plek met beperkte ruimte)!

Ook op vakantie wil je af en toe een film kunnen kijken of op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen via het nieuws op tv. Daarom kan een televisie in je camper of caravan best handig zijn. Maar welke moet je dan hebben? De ruimte is vaak wat beperkt, dus een 48-inch televisie zit er dan niet in. De helft daarvan blijkt echter een prima formaat, als het op het woongedeelte aankomt.

Salora CUBE24 

De Salora CUBE24 is een stijlvolle 24-inch HD Ready led-tv met Android TV. Met ingebouwde Chromecast en bluetooth biedt deze tv toegang tot streamingdiensten en draadloze connectiviteit. Dankzij HDR10-ondersteuning en Dolby-audio levert hij een helder beeld en rijk geluid. Drie HDMI-poorten en een slank ontwerp maken hem veelzijdig en geschikt voor diverse ruimtes. En dankzij Android TV kun je allerlei streaming-apps installeren, zoals Netflix of Disney+.

Philips 24PHS6808

Deze Philips 24-inch HD Ready-tv combineert eenvoud met slimme functies. Met Pixel Plus HD-technologie biedt hij scherpe beelden en levendige kleuren. De tv ondersteunt HDR10 en HLG, en beschikt over Dolby Atmos-geluid. Met drie HDMI-poorten en ingebouwde wifi is hij ideaal voor kleinere ruimtes.

Samsung UE24N4305AKXXC

Deze smart-tv van Samsung heeft een led-display en een helderheid van 400 cd/m. De tv beschikt over wifi, twee HDMI-poorten en een usb-aansluiting, en ondersteunt diverse digitale signalen. Dankzij het slimme besturingssysteem kun je op deze Samsung-tv ook al je favoriete streaming-apps installeren.

Thomson Google TV 24

Deze slimme tv van Thomson 24HG2S14C is een 24-inch HD Ready-televisie, voorzien van een lcd-display en direct-led-achtergrondverlichting. Hij ondersteunt meerdere digitale signalen en biedt zowel wifi- als ethernet-connectiviteit. Met een brede kijkhoek van 178 graden en een verversingssnelheid van 60 Hz levert hij goede beeldkwaliteit, zonder dat je voor dit toestel de hoofdprijs betaalt. Dankzij Google TV installeer je ook op deze televisie je favoriete (streaming-)apps. De televisie is geschikt voor het 12V-stroomnetwerk of de sigarettenaansteker in de caravan of camper.

Lenco DVL-2483BK

Deze veelzijdige Lenco DVL-2483BK is een HD Ready smart-tv met ingebouwde dvd-speler en 12V-adapter voor in de auto, waardoor deze tv ideaal is voor onderweg. Met HDR-ondersteuning, Dolby Digital Plus-geluid en een helderheid van 300 cd/m² biedt hij een prima kijkervaring. De tv draait op een Linux-besturingssysteem en is voorzien van diverse aansluitmogelijkheden. Ook hier is het erg prettig dat er een 12V-aansluiting aanwezig is, waardoor je deze televisie heel gemakkelijk op het interne stroomnetwerk van je caravan of camper of de sigarettenaansteker kunt aansluiten. Met de voorgeïnstalleerde apps van Amazon Prime, Deezer, Facebook, Netflix, Twitch en YouTube kun je bovendien meteen aan de slag.