ID.nl logo
Huis

Zelf een e-book maken

Het is een misverstand om te denken dat de productie van e-books is voorbehouden aan professionele uitgevers. Wij laten zien hoe u zelf een e-book in elkaar knutselt. Tal van documenten kunnen prima worden omgezet naar een elektronisch boek: teksten met of zonder afbeeldingen, delen van een webpagina of blog, of bijvoorbeeld uw eigen levensverhaal.

1. Eigen e-book

Een groot voordeel van een e-book is dat u het op veel verschillende apparaten kunt lezen. Zodra u weet hoe u zelf een e-book kunt maken, kunt u allerlei documenten uitwisselen en ze overal mee naartoe nemen, bijvoorbeeld op een e-reader, smartphone of tablet. Beschikt u niet over zo'n mobiel apparaat? E-books kunnen ook prima op een gewone pc worden gelezen. De exemplaren die we in dit artikel gaan maken zijn onbeveiligd. Hierdoor zijn ze moeiteloos en zonder beperking over te zetten naar nagenoeg elk apparaat dat e-books ondersteunt. Dit staat in schril contrast tot wat u met betaalde e-books kunt doen. Die zijn vaak zwaar beveiligd, waardoor ze amper tussen uw apparaten kunnen worden uitgewisseld. Omwille van de leesbaarheid noemen we in dit artikel ieder apparaat waarop u een e-book kunt lezen een e-reader.

2. Sigil

Om een e-book in elkaar te zetten, hebt u een programma nodig zoals Sigil. U haalt de software op via Downloads, bovenaan de pagina. Er zijn versies voor Windows, Linux en de Mac. Voor Windows kunt u ook nog kiezen tussen een 32- en een 64bit-versie. In dit artikel gebruiken we versie 0.3.4, maar de software wordt regelmatig bijgewerkt. Het is dus goed denkbaar dat u met een hoger versienummer krijgt te maken. Tijdens het installeren wordt gevraagd of u een extra programma wilt installeren (Registry Reviver). Die software heeft geen enkele functie in het kader van wat wij gaan doen, kies dus Registry Reviver niet installeren.

©PXimport

Sigil is prima freeware om zelf een e-book mee te maken.

3. De ePub-standaard

Met Sigil kunt u e-books maken en onderhouden die aan de ePub-standaard voldoen. Er zijn meerdere standaarden voor elektronische boeken, maar ePub wordt momenteel erg veel gebruikt. Daarom gaan we er in dit artikel ook mee aan de slag. Behalve e-readers kunnen ook de iPad, iPhone, iPod Touch en apparaten met het Android-besturingssysteem met Sigil overweg. Zodra u Sigil start, ziet u een scherm dat in twee delen is gesplitst. Links bevindt zich de Book Browser. Dit is een soort verkenner waarin u de onderdelen ziet waaruit een e-book is opgebouwd. Elk hoofdstuk dat u straks maakt, zal hierin zijn terug te vinden in de vorm van een bestandje, net als bijvoorbeeld alle plaatjes die u aan het boek toevoegt.

4. Tekstopmaak

In het grote vlak rechts kunt u tekst intikken. Dat werkt ongeveer zoals in Wordpad of Notepad (Kladblok). Als we Sigil vergelijken met Microsoft Word, kent het maar bar weinig opmaakmogelijkheden. Via een werkbalk kunt u kiezen voor vet, cursief, onderstrepen en doorstrepen. Tekst kan een stukje inspringen (Ident) en op een paar manieren worden uitgelijnd, zoals links of gecentreerd. Helemaal links ziet u een knop met de tekst Normal. Met deze knop kunt u een tekstregel veranderen in een kopregel. Hier komen we straks nog uitgebreid op terug. Elk hoofdstuk verschijnt links onder het kopje Text in de Book Browser en wordt in Sigil een sectie genoemd. In een leeg document is al één sectie voor u aangemaakt, Section0001.xhtml. Elk volgende hoofdstuk krijgt een hoger volgnummer. De namen zijn nietszeggend, maar gelukkig kunt u ze straks veranderen in een naam die wat zinvoller is.

©PXimport

Gebruik de pictogrammen op de werkbalk om uw tekst op te maken.

5. Kopiëren en plakken

We verwachten niet dat u lange documenten in Sigil gaat schrijven. Het ligt meer voor de hand om dat met een tekstverwerker te doen, waarna u de tekst in één keer overhevelt. Dat is dan ook hoe wij het gaan doen. Een tekst naar Sigil overbrengen kan op een aantal manieren. De meest elementaire manier is via kopiëren en plakken. U opent een document in uw favoriete tekstverwerker, selecteert alle tekst of een gedeelte ervan en kopieert die naar het klembord. Dat gaat via een optie zoals Bewerken / Kopiëren (in Engelstalige programma's Edit / Copy). Het kan meestal ook met de toetscombinatie Ctrl+C. Daarna schakelt u over naar Sigil en haalt u de tekst op via de optie Bewerken / Plakken (Edit / Paste) of de toetscombinatie Ctrl+V. Let er wel op dat het rechtervlak actief moet zijn. Er is dan een cursor (knipperende verticale streep) te zien, ten teken dat er tekst kan worden ingegeven. Alle tekst komt in één hoofdstuk terecht, maar over de indeling gaan we ons pas in een later stadium buigen. Een nadeel van de kopiëren/plakken-methode is dat u alle opmaakcodes kwijtraakt. Gebruik hem daarom alleen om 'platte tekst' te kopiëren, of voor tekst waarbij de opmaak er niet toe doet. De tekstopmaak brengt u vervolgens aan in Sigil (zoals uitgelegd in de vorige tip).

6. Behoud van opmaak

Als u een document wilt gebruiken dat al mooi is opgemaakt, gaat u anders te werk. Als voorbeeld nemen we Microsoft Word. Open uw document en klik links bovenin op de Office-knop. Kies Opslaan als en dan Andere indelingen. Blader naar een map, tik de bestandsnaam in en kies bij Opslaan als voor het bestandsformaat Webpagina, gefilterd (*.html,*.html). Let hierbij goed op! Het is essentieel dat u niet kiest voor Webpagina maar voor Webpagina, gefilterd. Word kent enorm veel opmaakmogelijkheden en verschillende e-readers kunnen daar erg van in de war raken. Door voor dit bestandsformaat te kiezen, zal Word zich beperken tot de strikt noodzakelijke ingrediënten en dan gaat het wel goed. Zodra u het document in deze indeling bewaart, zal een waarschuwing verschijnen dat bepaalde functionaliteit verloren gaat. Bevestig middels de knop Ja.

©PXimport

Bewaar het te kopiëren document met behoud van de relevante opmaak.

7. Beperkingen

Hierna gaat u naar Sigil en laadt u het zojuist aangemaakte bestand in via de optie File / Open. Uw tekst komt wederom in één hoofdstuk terecht en deze sectie krijgt dezelfde naam als het gebruikte bestand. Hij zal dus niet niet Section0001.xhtml heten. In vergelijking met de kopiëren/plakken-actie die we eerder gebruikten, moet de opmaak er nu al een stuk beter uitzien. Omdat de opmaakmogelijkheden van een ePub-document erg beperkt zijn, is er helaas altijd nog wat nawerk nodig. Hoeveel? Het hangt er maar net vanaf hoe 'ingewikkeld' uw document in elkaar steekt. Vooral plaatjes die u op een vaste plek wilt vastprikken leveren problemen op. Dat is niet om u te pesten; het heeft ermee te maken dat een e-book op allerlei soorten apparaten moet kunnen worden gelezen.

8. Schermformaat

Smartphones, tablets en computers hebben allemaal een ander schermformaat. Hierdoor varieert het aantal woorden dat op een regel past en ook het aantal regels per schermpagina. Uw e-book past zich hier naadloos op aan. Dat is goed nieuws, want dat betekent dat u zich daar niet druk over hoeft te maken. De indeling van de tekst wordt altijd optimaal afgestemd op het scherm waarop hij wordt getoond. Vandaar dat er flexibel met de lay-out wordt omgesprongen en u weinig kunt afdwingen. Is de lay-out voor u essentieel, dan is een pdf-document wellicht beter geschikt dan een e-book. In een pdf'je kunt u wel exact aangeven wat waar moet komen, desnoods tot op de millimeter. Dit soort documenten is echter weer lastiger te lezen op apparaten met een afwijkend schermformaat. Voor alle duidelijkheid: met Sigil kunt u geen pdf-documenten maken.

9. Tekst indelen

Alle tekst staat nu in één hoofdstuk en dat leest niet prettig. In di­gitale boeken kunt u het beste met korte, hapklare brokken werken. We gaan de tekst daarom opsplitsen in korte hoofdstukken. Zoek in uw tekst een logisch punt om het tweede hoofdstuk te beginnen. Ga één regel hoger staan (dus in de vorige alinea, of op een lege regel) en kies Insert / Chapter Break of gebruik de toetscombinatie Ctrl+Enter. Links in de Book Browser verschijnt onder het kopje Text meteen een nieuwe sectie. In het rechter schermdeel wordt met tabbladen gewerkt, zodat u alle hoofdstukken open kunt houden om snel heen en weer te springen. Til bij het indelen van de tekst niet al te zwaar aan het begrip 'hoofdstuk'. Het gaat erom dat u de tekst leesbaar houdt door hem op te delen in korte stukken, oftewel secties. Hoe u dat doet, is volledig aan u.

©PXimport

Verdeel de tekst in korte hoofdstukken.

10. Secties hernoemen

Sigil werkt nog niet volledig foutvrij en wil nog wel eens 'verongelukken'. Daarom is het verstandig om uw e-book regelmatig te bewaren. De eerste keer dat u dit doet, maakt u een nieuw ePub-bestand aan via Edit / Save As. Daarna kan het bestand steeds worden bijgewerkt via Edit / Save of via de toetscombinatie Ctrl+S. De namen die Sigil aan de hoofdstukken (secties) geeft zijn nogal nietszeggend, het is dus lastig om snel een bepaald hoofdstuk terug te vinden. Daarom is het verstandig de secties duidelijke namen te geven. Klik één keer op een sectienaam om hem te selecteren. Klik er na een korte pauze opnieuw op of druk op F2. Met rechts op de sectie klikken en kiezen voor Rename kan ook.

11. Hoofdstukken onderhouden

Dubbelklikken op een sectienaam heeft tot gevolg dat het betreffende hoofdstuk wordt geopend. Het verschijnt dan in het rechterdeel van het scherm, in een eigen tabblad. Klikt u in de Book Browser echter met rechts op een sectienaam, dan komen er enkele handige opties in beeld. Een volledig hoofdstuk weggooien kan bijvoorbeeld met Remove. Een nieuw (leeg) hoofdstuk toevoegen doet u met Add new item. Hebt u de tekst op de verkeerde plek in hoofdstukken gesplitst, dan voegt u het nieuwe hoofdstuk weer samen met het voorgaande hoofdstuk via Merge with previous. De volgorde van de hoofdstukken bepaalt u door in de Book Browser een sectie naar de gewenste positie in de lijst te slepen.

©PXimport

Klik met rechts op een sectie om in het snelmenu te komen.

12. Inhoudsopgave maken

Net als een 'gewoon' boek, heeft een e-book een inhoudsopgave nodig. Die hoeft u echter niet zelf in de tekst op te nemen, het is voldoende om hier en daar een kop neer te zetten. Sigil zorgt er dan voor dat alle koppen in de inhoudsopgave terechtkomen. Het ligt daarom voor de hand om ieder hoofdstuk te beginnen met een duidelijke kop. Selecteer de tekst van de kopregel en kies links in de werkbalk voor Heading 1. Herhaal dit voor ieder hoofdstuk. Er zijn zes niveaus van koppen mogelijk, eventueel kan elk hoofdstuk dus nog verder worden onderverdeeld. Om de inhoudsopgave kort en overzichtelijk te houden, kunt u het beste alleen niveau één en niveau twee opnemen. Dit geeft u aan via Tools / Toc Editor. U ziet de inhoudsopgave niet terwijl u door de tekst bladert, maar een e-reader herkent hem vanzelf.

©PXimport

Voeg aan ieder hoofdstuk een kopregel toe.

©PXimport

Sigil genereert zelf een inhoudsopgave.

13. Afbeeldingen toevoegen

Het is leuk om ook plaatjes of foto's in uw e-book op te nemen. U gaat ergens in de tekst staan, kiest Insert / Image en zoekt het in te voegen bestand op. De afbeelding zal altijd tussen twee alinea's in worden geplaatst. Gaat het om een grote foto, dan is het verstandig om hem eerst met een fotoprogramma te verkleinen. Het scherm van een smartphone of tablet is niet zo groot, en bovendien neemt de ingevoegde plaat daardoor minder opslagruimte in beslag. Iedere afbeelding is in de Book Browser zichtbaar onder het kopje Images. Zo hebt u altijd een overzicht van alle plaatjes die in uw e-book staan. Plaatjes kunnen net als tekst worden uitgelijnd (links, rechts of centreren), maar u hebt niet de geavanceerde mogelijkheden die Word biedt en waarbij tekst netjes om een foto kan worden gedrapeerd.

14. Boekomslag ontwerpen

Uw e-book krijgt meerwaarde als het wordt gesierd met een echte voorpagina. Met een mooie foto of illustratie en de titel en een auteursnaam erop, krijgt het e-book een professionele uitstraling. Een boekomslag maakt u door een extra sectie toe te voegen. U klikt in de Book Browser met rechts op Text en kiest Add New Item. Hernoem de nieuwe sectie naar bijvoorbeeld Omslag of Voorpagina. Staat de sectie niet bovenaan de lijst? Sleep hem dan helemaal naar boven. De titel en uw naam kunt u als gewone tekst op het omslag zetten, maar het is veel fraaier als u ze met een fotobewerker rechtstreeks op de foto of illustratie aanbrengt.

15. Beeldverhouding

Digitale camera's hebben een beeldverhouding van 4:3 of 3:2. Omdat de beeldverhouding van het scherm van veel e-readers er niet mee overeenkomt, is het meestal nodig dat de foto voor uw omslag op maat wordt gesneden. Voor een e-book hebt u eigenlijk een staande foto nodig, maar het bijsnijden van een liggende foto werkt prima. Maak de foto bijvoorbeeld 600 punten breed en 900 punten hoog. Uw naam, de titel en eventueel nog een subtitel brengt u met het tekstgereedschap van een fotobewerker aan. De letters moeten groot genoeg zijn om leesbaar te blijven terwijl het omslag als miniatuur wordt bekeken. Daarna zet u de omslagfoto via Sigil op de omslagpagina, via Insert / Image. Centreren via het bijbehorende pictogram in de werkbalk zorgt meestal voor het beste resultaat.

©PXimport

Met een fotobewerker maakt u het omslag van het boek.

16. Naamplaatje

Het is erg belangrijk uw e-reader begrijpt dat uw omslagpagina een bijzondere status heeft en geen onderdeel van de rest van het boek uitmaakt. Het klinkt misschien vreemd, maar dat een pagina helemaal voorin het e-book zit, is voor een reader niet automatisch het signaal dat het om een omslag gaat. Alleen als u een speciaal etiketje toevoegt, weet een e-reader dat. Klik met rechts op de naam van de sectie en kies Add semantics / Cover. Vervolgens is de betreffende pagina gemarkeerd als boekomslag.

17. Boekenkast

Digitale boeken op bijvoorbeeld de iPhone en de iPad komen in de virtuele boekenkast van iBooks te staan. Daar zal straks ook een miniatuur van uw eigen e-book in pronken. Althans, als u duidelijk weet te maken waar uw mooie omslagfoto zich bevindt. In het verlengde van wat we in de vorige tip hebben uitgelegd, begrijpt een e-reader niet zomaar uit zichzelf dat de foto op uw omslag als omslagfoto is bedoeld. U moet dus ook nog een etiketje aan de afbeelding hangen. Klik onder Images met rechts op de omslagfoto en kies Add semantics / Cover Image. Vervolgens is ook dit weer geregeld.

©PXimport

Markeer de omslagfoto, zodat u hem in uw digitale boekenkast ziet.

18. Metadata

Nu staat u nog één ding te doen voordat uw e-book helemaal klaar is. E-readers werken met een bibliotheek of catalogus, waarin van elk boek informatie is terug te vinden, zoals de titel, de naam van de auteur, het genre en een korte beschrijving van de inhoud. Zulke gegevens zijn handig als u bijvoorbeeld snel alle boeken van uw favoriete auteur op wilt snorren. Wilt u dat uw boek wordt gevonden? Dan moet u deze gegevens, de zogeheten metadata, zelf aan uw e-book toevoegen. Dat klinkt als een omvangrijke klus, maar het is zo gepiept. Kies voor Tools / Meta Editor. In een venster kunt u de titel (Title), auteur (Author) en de taal (Language) waarin het boek is geschreven opgeven. Met de knoppen Add Basic en Add Adv. kunt u eventueel nog meer labels toevoegen, bijvoorbeeld voor de omschrijving, een ISBN-nummer en de naam van de uitgever.

©PXimport

Door bepaalde gegevens toe te voegen als metadata, kunt u uw e-book gemakkelijker terugvinden in de catalogus van de reader.

19. E-book overzetten

Hoe u uw e-book daadwerkelijk op een e-reader zet, hangt af van het type apparaat dat u gebruikt. Als we de iPad en de iPhone van Apple als voorbeeld nemen, dan gebruikt u hier iTunes voor. Kies in de menubalk voor Bestand / Bestand aan bibliotheek toevoegen. Blader naar de map met het ePub-bestand, selecteer het en klik op Open. Nog gemakkelijker is het om uw e-book gewoon naar de iTunes-bibliotheek te slepen. Vervolgens komt het elektronische boek automatisch in iBooks terecht, op ieder iOS-apparaat (iOS is het besturingssysteem van onder meer de iPhone en de iPad) dat u gebruikt. Let op: als u achteraf uw boek in Sigil wijzigt, moet u het eerst even uit iBooks en iTunes verwijderen voordat u de aangepaste versie er weer aan toevoegt. Overigens kunt u, ook als iPad- of iPhonebezitter, ook zonder iTunes aan de slag. Open op het lees-apparaat het ePub-bestand vanuit een e-mail of vanuit de online dienst Dropbox. Zodra de optie Openen met verschijnt, kiest u voor iBooks - of voor een andere reader die op het apparaat aanwezig is.

20. Calibre

Hebt u geen e-reader of bent u een e-book aan het maken en wilt u het niet steeds overzetten om te zien of het mooi wordt? Dan kunt u het ook gewoon op de pc bekijken, met behulp van het gratis programma Calibre. U kunt deze software downloaden op Calibre E-book, waar u een Windows-, Linux- en Mac-versie aantreft. Als u het programma opstart, kunt u een e-book aan de bibliotheek van Calibre toevoegen door op het grote pictogram met een rood boek en een plusteken te klikken. Al uw elektronische boeken kunnen zo aan een lijst worden toegevoegd. Selecteert u een exemplaar, dan is rechts ervan het omslag te zien. U kunt het e-book vervolgens gewoon openen en lezen. Blader er op uw gemak doorheen om eventuele onvolmaaktheden in de lay-out op te sporen. Verbeteringen brengt u daarna aan in Sigil. Hebt u een nieuwe versie van uw e-book gemaakt? Verwijder de oude versie dan uit Calibre en voeg de nieuwe eraan toe.

©PXimport

Met Calibre is het mogelijk om de pc als e-reader te gebruiken.

21. EPub of zip?

Zodra u een document in een tekstverwerker zoals Microsoft Word maakt, wordt alles wat u intikt netjes in één bestand opgeslagen, samen met eventuele tabellen en plaatjes die u hebt toegevoegd. Een e-book oogt ook als één bestand, maar een wat nauwkeuriger blik leert dat het eigenlijk om een zip-bestand gaat. Alle onderdelen van uw e-book, zoals de hoofdstukken (secties) en plaatjes, zijn als losse bestanden in dit zip-bestand terug te vinden. U hebt daar geen last van, want zowel Calibre en Sigil als alle e-readers herkennen vanzelf dat een ePub-bestand in feite een e-book huisvest.

©PXimport

Tijdens het downloaden is dit e-book hernoemd. Via de Windows-verkenner kan dit worden hersteld, maar beter is het om dit probleem te voorkomen.

22. Transformatie

Als u uw e-book op een website neerzet, kan er alsnog iets misgaan met de identificatie van het bestandstype. Als iemand uw ePub-bestand downloadt, kan het ineens het achtervoegsel .zip krijgen. Sommige browsers, zoals Internet Explorer, 'gluren' in bestanden om te bepalen waar ze mee te maken hebben. Zoals in de vorige tip werd uitgelegd, is een ePub-bestand in feite een zip-bestand en een browser kan daarom besluiten om uw e-book ongevraagd van de 'correcte' extensie te voorzien. Dit kan weliswaar worden hersteld door de extensie van de bestandsnaam bijvoorbeeld via Windows Verkenner weer terug te veranderen naar .epub, maar dat moet degene die uw e-book binnenhaalt zelf maar net bedenken. Het is daarom beter om het bestand zelf in een zip-bestand te verpakken, dus nog voordat u het uploadt. Dan kunnen uw lezers het zelf uitpakken zodra ze het hebben gedownload. Dat is wat omslachtig, maar een e-book dat is verpakt in een zip-bestand wordt in ieder geval met rust gelaten door de browser waarmee het wordt binnengehaald.

23. Verborgen codes

Bent u handig in het maken van een eenvoudige homepage of website? Dan weet u vast hoe HTML-codes in elkaar steken. Daarmee bent u in het voordeel, want voor de opmaak van een e-book worden 'onder water' dezelfde codes gebruikt. In Sigil ziet u standaard alleen de opgemaakte tekst, maar klikt u helemaal bovenin op de knop Code View, dan ziet u plotseling ook de verborgen codes. Dit betekent dat u rechtstreeks aan de opmaak kunt knutselen, simpelweg door op de juiste plek de benodigde HTML-codes aan te brengen of te wijzigen. Ook kunt u op die manier een link naar een website opnemen. Een ePub-bestand kan in dat opzicht worden beschouwd als een kleine website, maar dan opgeslagen in een bestand! Als u heel handig bent, kunt u zelfs een geheel eigen lay-out bedenken en deze in de Book Browser onder het kopje Styles als stylesheet opnemen. Ook kan een vanuit Word geïmporteerd document flink worden opgeschoond zodra de codes zichtbaar zijn. Dat is belangrijk als u uw boek via de App Store van Apple wilt gaan verkopen. Voor ons doel - gewoon een mooi e-book maken - is dat echter niet nodig.

©PXimport

De tekst van uw e-book wordt met dezelfde codes opgemaakt als die voor de bouw van een website worden gebruikt.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: deze 5 Chromebooks zijn goedkoper dan ooit
© Acer
Huis

Waar voor je geld: deze 5 Chromebooks zijn goedkoper dan ooit

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een goede en betaalbare Chromebook? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Disclaimer: op het moment van schrijven hebben de besproken Chromebooks de laagste prijs ooit. De prijzen kunnen schommelen.

Lenovo IP Slim 3 Chrome 14M868 (82XJ002YMH)

Met deze prijsvriendelijke Chromebook voer je probleemloos alledaagse taken uit, zoals internetbankieren, e-mailen, webwinkelen en eenvoudige spelletjes spelen. Verder leent het anti-reflecterende Full-HD-scherm van 14 inch zich goed voor videostreaming. Open de Play Store en installeer apps als Disney+, Videoland, Netflix en NPO Start. Dankzij de rappe wifi6-adapter verschijnen de beelden zonder haperingen in beeld. Zoals we inmiddels van veel Lenovo-laptops gewend zijn, kan niemand je ongevraagd bespieden. Je schermt de webcam namelijk af met een schuifje.

De acht kernen van de MediaTek Kompanio 520-processor nemen het rekenwerk voor hun rekening. Met een maximale kloksnelheid van 2,05 GHz en 4 GB werkgeheugen is deze Chromebook voor vrijwel alle veelgebruikte apps geschikt. Houd er rekening mee dat het besturingssysteem op een opslagdrager van slechts 64 GB is voorgeïnstalleerd. Gelukkig breid je de opslagcapaciteit met een eigen microSD-kaart eenvoudig uit, waardoor je alsnog veel documenten, foto's en video's lokaal kunt opslaan. Daarnaast heeft de zijkant twee usb-poorten en een koptelefoonuitgang. Dankzij het gewicht van maar 1,3 kilo neem je deze blauwe Chromebook makkelijk mee.

HP Chromebook Plus 14a-nf0085nd

Als je een betaalbare Chromebook met veel power zoekt, zit je bij dit Plus-model van HP wel goed. De acht rekenkernen van de Intel Core i3-N305-processor halen in turbomodus een maximale kloksnelheid van 3,8 GHz. Kortom, je kunt pijlsnel in ChromeOS navigeren. Je gebruikt bovendien met gemak meerdere apps tegelijkertijd, want het systeem bevat 8 GB RAM. In tegenstelling tot veel andere Chromebooks kun je redelijk wat eigen bestanden opslaan. Er is een opslagdrager met een capaciteit van 256 GB ingebouwd. Wie dat niet genoeg vindt, sluit op een van de drie aanwezige usb-poorten een externe ssd of schijf aan.

Voor Chromebook-begrippen is de Plus 14a-nf0085nd behoorlijk krachtig, maar gelukkig resulteert dat niet in een hoog gewicht: 1,45 kilo. Het 14inch-scherm heeft een matte coating. Dit heeft als voordeel dat je ook in een sterk verlichte ruimte nog prima kunt werken. Door de ips-schermtechniek biedt het Full-HD-paneel natuurgetrouwe kleuren en goede kijkhoeken. Voor videovergaderingen komt de scherpe 1080p-webcam goed van pas. Tot slot belooft de fabrikant een accuduur tot zo'n elf uur.

ASUS Chromebook Flip CX5 (CX5601FBA-MC0193)

Met deze grote 2-in-1-laptop van ASUS kun je alle kanten op. Allereerst springt het ruime 16inch-scherm met 1920 × 1200 pixels in het oog. Nuttig voor wie graag video's streamt, spelletjes speelt en/of foto's bewerkt. Met behulp van de flexibele scharnieren klap je het scherm eventueel volledig om. Bedien je favoriete apps vervolgens met je vingers! Switch je weer terug naar de laptopmodus, dan staan er een touchpad en uitgebreid toetsenbord met een numeriek deel voor je klaar. Dankzij de toetsenbordverlichting werk je 's avonds laat gerust nog even door.

Deze Chromebook is perfect voor fervente multitaskers! Met 16 GB werkgeheugen hop je soepel van de ene naar de andere app. Ook op rekengebied staat de ASUS-telg zijn mannetje. De twee snelste rekenkernen van de Intel Core i3-1215U-processor zijn goed voor een maximale klokfrequentie van 4,4 GHz, terwijl de resterende vier kernen op een snelheid van maximaal 3,3 GHz zijn afgeregeld. Verder heeft dit systeem 128 GB interne opslagruimte. Wil je efficiënter werken? Sluit dan via de HDMI- of usb-c-aansluiting een extra monitor aan.

Lees ook: Aha! Deze functies in ChromeOS moet je kennen

Acer Chromebook Spin 314 (CP314-1HN-C79G)

Dit Acer-product is een goedkope Chromebook met een touchscreen. Wanneer je het Full-HD-scherm volledig omklapt, heb je een tablet van 14 inch in handen. Navigeer in ChromeOS naar de Play Store om je favoriete apps te downloaden. Houd wel rekening met de relatief beperkte opslagcapaciteit van 64 GB. Gelukkig breid je de opslagruimte optioneel uit met een eigen microSD-kaart. Je kunt de Chromebook Spin 314 desgewenst in een 'tent-opstelling' neerzetten en vervolgens video's streamen. Het kwalitatieve ips-paneel is daar met zijn realistische kleurenweergave en goede kijkhoeken prima voor geschikt.

Uiteraard fungeert deze hybride Chromebook ook als reguliere laptop. Het ruime touchpad en verlichte toetsenbord staan voor je klaar. Een dualcore-processor van Intel en 4 GB RAM zorgen ervoor dat je eenvoudige pc-taken soepel kunt uitvoeren. Denk onder meer aan e-mailen, internetten en bankieren. Werk je regelmatig op een vaste plek? Sluit dan via HDMI een extra pc-monitor aan. De zijkanten hebben ook nog drie usb-aansluitingen.

HP Chromebook 15A-NB0831ND

Deze Chromebook van HP onderscheidt zich met een groot scherm van 15,6 inch. In combinatie met een lange verwachte accuduur tot zo'n tien uur kun je op elke plek films, series en tv-programma's streamen. Dankzij een respectabele resolutie van 1920 × 1080 pixels zie je geen details over het hoofd. Het scherm heeft een anti-reflecterende coating, zodat je overdags geen last hebt van vervelende spiegelingen. Werk je veel met cijfers, dan is het numerieke deel aan de rechterkant van het toetsenbord een uitkomst.

Voor het besturingssysteem, apps en persoonlijke bestanden heeft de HP Chromebook 15A-NB0831ND 128 GB interne opslag. Met behulp van een eigen microSD-kaart voeg je naar behoefte extra opslagcapaciteit toe. Verder heeft deze Chromebook twee usb-c-aansluitingen en een reguliere usb-poort. Het rekenwerk wordt verzorgd door een rappe Intel Core i3-processor met acht rekenkernen. Dankzij een behoorlijke klokfrequentie van maximaal 3,8 GHz zul je niet zo gauw vertraging merken. Ten slotte is er 8 GB werkgeheugen geïntegreerd.

▼ Volgende artikel
Nooit meer in de knoop: zo berg je kerstverlichting slim op
© Barbara Helgason
Gezond leven

Nooit meer in de knoop: zo berg je kerstverlichting slim op

Of je de boom direct na Kerst opruimt of pas eind januari, vroeg of laat moet alles weer de doos in. Maar hoe zat het ook alweer met die wirwar aan lichtjes? Maak het jezelf volgend jaar makkelijker met deze handige opruimtips.

Dit artikel in het kort:

  • Wanneer ruim je de kerstboom op?
  • Zo berg je kerstverlichting op zonder knopen
  • Maak het jezelf makkelijk met een haspel
  • Kerstverlichting recyclen een tweede leven

Lees ook: Alles aan kant als je haast hebt: de beste tips voor een opgeruimd huis

Wanneer 'moet' de kerstboom weer weg?

Er is geen vaste regel, maar tradities geven houvast. Volgens de Bijbel eindigt de kerstperiode met Driekoningen op 6 januari. Sommigen geloven zelfs dat het ongeluk brengt als je de boom daarna nog laat staan.

Toch halen veel mensen de boom rond Oud & Nieuw weg, vaak op 2 januari. De boom en versiering verdwijnen naar de tuin, de milieustraat of terug de doos in. Tijd voor een frisse start!

©Michelle Hebel

Zo berg je kerstverlichting op zonder knopen

Je weet: nadat je de kerstverlichting hebt uitgepakt, krijg je het nooit meer fatsoenlijk in de oorspronkelijke verpakking. Toch is het verstandig om de doos te bewaren, want die komt wel degelijk goed van pas bij het opruimen. Je voorkomt bovendien knopen in de lichtsnoeren door ze na gebruik netjes om iets stevigs te wikkelen. Doe je dat zorgvuldig, dan hoef je volgend jaar niet opnieuw te worstelen met de lampjes.

Volgend jaar geen frustratie? Kerstverlichting opbergen doe je zo:

  1. Gebruik een stevige basis: Wikkel het snoer om een stuk karton, een kledinghanger of een keukenrol. Gebruik voor elk snoer een eigen basis.

  2. Maak inkepingen: Bij karton kun je een inkeping maken om de stekker vast te zetten.

  3. Zet het vast: Gebruik ducttape om het begin en einde van het snoer op zijn plek te houden.

  4. Label elk snoer: Noteer waar het snoer hing, zoals buiten of in de boom. Zo hoef je volgend jaar niet opnieuw uit te puzzelen wat waar moet.

  5. Laat snoeren drogen: Heeft de verlichting buiten gehangen? Zorg dan dat de snoeren droog zijn voordat je ze opbergt om schade door condens te voorkomen.

  6. Bescherm bij opbergen: Gaan de snoeren in een doos bij de andere kerstspullen? Verpak ze dan eerst per stuk in een tas of pedaalemmerzak.

Watch on YouTube

Zo wikkel je de kerstverlichting simpel om een kledinghanger heen

Makkelijk: gebruik een haspel

Geen zin in DIY? Gebruik dan een speciale haspel voor het opruimen van kerstverlichting. Hiermee wikkel je snoeren eenvoudig op zonder geknoei. Voor een paar euro koop je al een kunststof haspel met slimme klemmetjes. Ze zijn er in verschillende formaten, van platte modellen tot ronde uitvoeringen die je kunt koppelen.

Kerstverlichting nodig?

Want het hoeft geen kerst te zijn om het thuis gezellig te maken!

Haspel en lichtsnoer in één

Is het tijd voor een nieuw lichtsnoer en wil je de kerstversiering volgend jaar aanpakken als een pro? Dan heeft het Zweedse merk Konstsmide een lichtsnoer op een kabelhaspel voor je in het assortiment. Vooral handig als je een enorme boom in de tuin wilt verlichten of de hele pui van lampjes wilt voorzien. Hij is er zelfs met 42 meter aan lichtsnoer, en dan komt een haspel wel heel erg van pas.

Kerstverlichting recyclen of weggooien

Wanneer de knopen in het lichtsnoer hebben gezorgd voor kortsluiting in je hoofd en ontrafelen niet meer mogelijk is, dan kun je er misschien nog iets anders mee doen. Een niet al te lang snoer verstop je in een kerstster van karton voor wat extra sfeerverlichting voor het raam. Of leg het snoer onder een grote glazen stolp of in een vaas. Duurzame recycle-ideeën voor kerstlampen en -versiering vind je ook op dit Pinterestboard van Milieucentraal.

Is het echt tijd om afscheid van elkaar te nemen, gooi het snoer dan niet in de gewone afvalbak. Kerstverlichting heeft meestal een snoer en valt daardoor onder de categorie elektrische apparaten. Soms kun je ze kwijt in speciale Wecycle-bakken bij bouwmarkten of supermarkten. Je kunt ze natuurlijk ook naar de milieustraat brengen.