Woensdagmiddagreview: De Kingzone K1 is veel waar voor weinig geld

Soms krijgen we van fabrikanten telefoons opgestuurd waarover we erg sceptisch zijn. De Kingzone is er zo één - een Chinees merk waar we nog nooit van hoorden, en dat claimt een toptoestel te zijn voor een topprijs. Die hebben we vaker gehoord, maar over de Kingzone K1 zijn we aangenaam verrast over de prijs-kwaliteitsverhouding.

De Kingzone is een degelijke smartphone, met een zeldzaam stevige behuizing. Het hele apparaat heeft een metalen behuizing, zowel aan de zij- als de achterkanten. Die is aan de boven- en onderkant ook nog eens strak afgewerkt, waarbij de buitenkant mooi als één geheel aanvoelt. Nadeel is wel dat het toestel er behoorlijk zwaar mee wordt - lange tijd met het apparaat levert uiteindelijk pijn aan je handen op.

Poorten aan de zijkant

Die ronde randen betekenen overigens wel dat de poorten van het apparaat aan de zijkant zitten. De usb-poort zit bovenaan aan de zijkant, maar vooral de positie van de 3,5 mm-plug voor oordopjes zit vreemd onderaan. Dat is in de praktijk behoorlijk onpraktisch, zeker als je het apparaat in je broekzak hebt zitten.

Het scherm is een groot nadeel van de telefoon, want hoewel dat 5,5" groot is heeft de Kingzone K1 een resolutie van slechts 1280 x 720 pixels. Dat is niet heel goed, en dat merk je ook een het toestel. Het scherm leest af en toe wat moeilijk en is niet bijster helder.

Draadloos opladen

Een handige feature van het toestel is dat je die draadloos kunt opladen. Het toestel kan met een speciaal hoesje worden opgeladen met een draadloze powerbank, via NFC. Dat werkt redelijk snel, maar uiteindelijk is het eigenlijk wel zo gemakkelijk om een oplader te zoeken - of desnoods een kabel aan je powerbank te hangen.

Handgebaarbediening

Een andere leuke toevoeging is dat je de telefoon kunt bedienen met handgebaren. Dat betekent dat je je vingers over de camera kunt vegen, zodat je bijvoorbeeld naar een volgende webpagina kan gaan of een andere app kunt openen. Dat werkt verrassend goed, maar blijkt in de praktijk vooral een leuke gimmick die meer tijd kost dan het oplevert.

Lelijke skin

De Kingzone K1 draait op Android 4.4, met een eigen unieke schil die eigenlijk best vervelend is. Veel icoontjes van standaard-apps, zoals de browser, geven niet meteen duidelijk aan om welke apps het gaat, al is dat uiteindelijk een kwestie van gewenning. Bovendien zijn alternatieve browsers als Firefox of Chrome gewoon beschikbaar, dus kun je in het uiterste geval die nog gebruiken.

... maar wel snel

Opvallend is ook hoe snel en stabiel de Kingzone is, zeker voor het geld dat je betaalt voor het toestel. De specificaties verklappen weinig goeds - een 1,4 GHz CPU is en 2 GB RAM zijn niet echt iets om over naar huis te schrijven - maar de telefoon is verrassend snel. Ook met het draaien van meerdere apps vind je amper lag in het OS, al starten apps na verloop van tijd trager op dan in het begin.

Snelle camera

Ook de camera is verrassend goed. De 14-megapixel-camera komt van Sony, en maakt snelle foto's. De camera ondersteunt HDR-foto's en heeft een hoop features zoals een panorama-modus en een een 'oppoetsmodus'. De camera focust snel, maar maakt soms nog wat korrelige foto's. Ook in het donker is de camera niet heel sterk.

Het grote probleem is dat het toestel amper te koop is in Nederland. Je kunt het via websites als deze proberen, die het toestel voor je importeren vanuit China.

Conclusie

De Kingzone K1 is een verrassend goed toestel, dat je voor heel weinig geld kunt kopen. Je krijgt een degelijk apparaat met redelijk goede specificaties, al blijft het toestel op sommige vlakken absoluut in de middenklasse. Vooral het scherm is een tegenvaller - met slechts 1280 x 720 pixels is niet alles even helder. Het grootste pluspunt is echter de behuizing, die van solide metaal is en strak afgewerkt is. Dat voelt extreem stevig aan, al merk je dat wel aan het zware gezwicht. Dat mag voor die prijs niet veel uitmaken - je kunt de Kingzone K1 al voor 240 euro kopen. Daar krijg je een prima toestel voor.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten