ID.nl logo
Wat kun je met een smartphone?
© PXimport
Huis

Wat kun je met een smartphone?

Wat waren we jaren geleden trots op onze gsm. Je kon ermee bellen, sms'en en als je mazzel had, dan kon je er zelfs Snake op spelen. De komst van de smartphone heeft veel veranderd. Smartphones lijken tegenwoordig meer op kleine pc's dan op mobiele telefoons.

Waar de smartphone z'n naam aan leent hoeven we waarschijnlijk niet uit te leggen. Het onderscheid tussen de smartphone en de 'gewone' telefoon is dat de smartphone veel extra functionaliteiten heeft die weinig meer met telefonie te maken hebben. Waar de mobiele telefoon draaide om bellen en sms'en, draait de smartphone vooral om 'mobiel zijn', oftewel, de meest uiteenlopende activiteiten in je leven onderweg kunnen ontplooien.

Geschiedenis

Dat is destijds begonnen met het toevoegen van de mogelijkheid om foto's en video's te maken met je mobiele telefoon. De kwaliteit van de foto's waren in het begin niet bepaald om over naar huis te schrijven, over de videokwaliteit hoeven we helemaal niet te beginnen.

©PXimport

Inmiddels is dit compleet veranderd. Smartphones met 8megapixel-camera's en 1080p HD-video zijn geen uitzondering meer. Er bestaan zelfs smartphones van Nokia (de 808 PureView en Lumia 1020) met 41 megapixels, al is dat zelfs in deze generatie nog wel een extreme uitschieter.

©PXimport

De Nokia 808 PureView heeft een indrukwekkende 41megapixel-camera.

Het is uiteraard niet alleen bij foto's en video's gebleven. De volgende belangrijke stap op weg naar de smartphone, was internet. Na wat ongelukkige pogingen met WAP en KPN's paradepaardje I-mode (naar Japans voorbeeld), zorgde de 3G-technologie er uiteindelijk voor dat volwaardig internet op mobiele telefoons mogelijk werd.

©PXimport

In 2002 was I-mode KPN's ultieme poging om internet op de mobiele telefoon te lanceren. We zouden nu lachen om dat 'internet'.

Bellen, foto's en video's maken, internetten en e-mailen, de smartphone was een feit. Toch was dit maar het begin. De combinatie van alle mogelijkheden van de smartphone zorgde ervoor dat er veel kansen en mogelijkheden lagen voor software-ontwikkelaars, maar dat kwam niet uit de verf. Er ontstond een constante strijd om wie recht had op welke inkomsten: de provider die de bandbreedte leverde, de ontwikkelaar die de software schreef of de telefoonfabrikant die het platform bood.

Het was uiteindelijk Apple die met z'n iPhone in 2007 een doorbraak forceerde en als een stoomwals over de bestaande machtsverhoudingen tussen telefoonfabrikanten en telecomproviders walste. Apple bouwde z'n telefoon zo, dat ontwikkelaars er heel eenvoudig programma's (apps) voor konden ontwikkelen. Andere ontwikkelaars volgden, en luidden een geheel nieuwe generatie smartphones in. In combinatie met technische hoogstandjes zoals accelerometers, gyroscoop en kompas (waarover later meer), hebben ze gezorgd voor de smartphone zoals we die nu kennen. Maar wat zijn nu eigenlijk alle mogelijkheden van een smartphone?

©PXimport

De komst van apps heeft ervoor gezorgd dat de smartphone een stuk veelzijdiger is geworden.

Internet en e-mail

Tussen neus en lippen door hebben we al genoemd dat het tegenwoordig mogelijk is om op je smartphone gebruik te maken van internet en e-mail, maar dat heeft natuurlijk grote gevolgen gehad. Wie een smartphone met internet heeft, hoeft zich nooit meer iets af te vragen. Je hebt altijd Google bij de hand en ook Wikipedia kun je zonder problemen een bezoekje brengen. Ook het feit dat je altijd toegang hebt tot je e-mail is ontzettend handig.

Maar natuurlijk zijn hier ook nadelen aan verbonden. Het betekent dat je vrijwel altijd bereikbaar bent, en als je niet goed bent in het aangeven van je grenzen, kan het leiden tot een behoorlijk rusteloos bestaan. Dan is het goed om te weten dat je smartphone ook een grote uitknop heeft.

Overigens is het op de meeste smartphones prettiger om e-mail te lezen dan om daadwerkelijk e-mail te versturen. Op een smartphone werk je namelijk met een toetsenbord op het scherm, een virtueel toetsenbord, en dit typt niet altijd even lekker en is foutgevoelig.

©PXimport

Het is fijn dat je altijd toegang hebt tot internet en je e-mail, maar het kan je ook van je rust beroven.

Personal assistant

Een van de voordelen van de smartphone is dat je tas (of jaszak) er een stuk lichter op zal worden. Notitieboekjes, agenda's, adresboekje, post-its, pennen, potloden, je kunt ze allemaal thuis laten, want het zit allemaal in je smartphone. Daar kleeft natuurlijk ook een groot nadeel aan: ben je je smartphone kwijt, dan ben je in één klap alles kwijt. Gelukkig kun je van een smartphone wel een reservekopie maken, waarmee je de schade meer zou kunnen beperken dan wanneer je jas of tas gestolen zou zijn.

©PXimport

Een smartphone is de ideale assistent. Een adresboek, notitieboek en zelfs een agenda, je hebt het allemaal digitaal bij je.

Navigatie

Wie had ooit gedacht dat je je mobiele telefoon zou kunnen gebruiken om door de wereld te navigeren? Een accelerometer (snelheidsmeter), in combinatie met een digitaal kompas en een gps, zorgt ervoor dat je smartphone je positie in de wereld heel nauwkeurig kan bepalen. Combineer dit dan weer met het internet en digitale kaarten, en je smartphone kan je helpen de weg te vinden. Hoe handig dit ook kan zijn, het navigeren kost veel energie, waardoor je telefoon behoorlijk snel leeg loopt. Het is daarom slim om een oplader mee te nemen als je je telefoon die dag nog wilt kunnen gebruiken.

©PXimport

Een uitgebreid navigatiesysteem hoef je niet meer aan te schaffen, je smartphone kan het ook!

Privacy

Een smartphone met daarin al je contactgegevens, notities, belangrijke e-mails en die ook nog eens precies weet waar je je bevindt. Het is allemaal erg handig, maar het brengt ook een zeker risico met zich mee. Vaker dan eens zijn er al apps opgedoken die niet veilig omspringen met deze gevoelige gegevens, of erger nog, deze gegevens met opzet doorspelen. Daarbij is het ook maar de vraag welke gegevens er over je worden bijgehouden. Zo kwam Apple niet lang geleden in opspraak vanwege het feit dat het locatiegegevens van z'n iPhone-gebruikers bijhield en opsloeg. Dat roept natuurlijk vraagtekens op met betrekking tot privacy. Een echte oplossing is daarvoor op dit moment nog niet, behalve dan dat je voorzichtig moet zijn met het installeren van apps die toegang vragen tot een adresboek, locatiegegevens enzovoort.

Gezondheid en fitness

Smartphones ontpoppen zich ook steeds meer tot ideale apparaten om je gezondheid en fitheid bij te houden. Een goed voorbeeld daarvan is de Nike+-app die je in staat stelt om bij te houden hoe vaak, hoe ver, en hoe snel je hardloopt, waarbij je je kunt laten aanmoedigen via de diverse sociale netwerken. Maar ook EHBO-apps of apps om je glucosewaarden te meten, zijn niet ongewoon meer. Daarmee is de smartphone de ideale medische en sportieve assistent.

©PXimport

Je smartphone kan je zelfs helpen om fit en gezond te blijven, bijvoorbeeld met de hardloop-app van Nike.

Productiviteit

Geloof het of niet, je kunt je smartphone zelfs gebruiken om te werken. Of het nu gaat om eenvoudige zaken, zoals het bijhouden van een todo-list of het werken met heuse tekstverwerkers en spreadsheet-programma's, op je smartphone is het allemaal mogelijk. Het is zelfs mogelijk een app te installeren waarmee je een complete presentatie kunt maken. En wat dacht je van apps voor het maken van slideshows of homevideo's.

Het is allemaal mogelijk, maar daar moet wel direct bij gezegd worden dat de ervaring in de meeste gevallen lang niet zo prettig is als op een computer. Ten eerste omdat het scherm een stuk kleiner is en ten tweede omdat veel smartphones alleen nog maar een virtueel toetsenbord hebben en dat typt nu eenmaal een stuk minder efficiënt.

©PXimport

Je kunt zelfs complete documenten schrijven op je smartphone, al werkt het virtuele toetsenbord niet ideaal.

Sociaal contact

De smartphone is niet alleen heel nuttig, hij kan zelfs een belangrijke rol spelen in het onderhouden van je contacten. Sociale netwerksites als Facebook en Twitter hebben allemaal een eigen app waarmee je heel eenvoudig op je smartphone statusupdates, foto's, video's van anderen kunt bekijken.

Het is ook mogelijk om je eigen belevenissen en media te delen met je familie, vrienden en kennissen. Daarnaast bestaan er apps als Yelp en FourSquare, waarmee je niet alleen kunt volgen welke sociale activiteiten je vrienden ontplooien, maar waarmee je vooral gebruik kunt maken van andermans mening, bijvoorbeeld wanneer je ergens wilt gaan eten of winkelen.

Dergelijke apps veranderen je smartphone in een soort sociale Gouden Gids. Het nadeel van al deze functionaliteiten is dat je het risico loopt dat je voortdurend naar dat kleine scherm zit te staren en dat je daarmee eigenlijk allesbehalve sociaal naar je directe omgeving bent.

©PXimport

Het is nog nooit zo eenvoudig geweest om contact te houden met je sociale netwerk.

Spelletjes

Wat ooit begon met een eenvoudig spelletje als Snake op de oude simpele Nokia's, is uitgegroeid tot een industrie die nu zelfs geavanceerde gameconsoles naar de kroon steekt. Smartphones zijn inmiddels ideale gameconsoles geworden: je kunt probleemloos spelletjes downloaden (je hoeft dus niet meer naar de winkel), je kunt het eenvoudig opnemen tegen andere spelers (bijvoorbeeld met het populaire Wordfeud), en high-scores kun je met een druk op de knop delen via de sociale netwerken.

Een groot nadeel is wel dat de besturing van spelletjes via het aanraakscherm werkt en er geen echte joystick of joypad is ingebouwd, en dat is vooral bij actiespelletjes als voetbal een groot gemis. Maar er zit ook een voordeel aan. Spelletjes voor smartphones zijn, hoewel ze vaak niet onderdoen in kwaliteit, vele tientallen euro's goedkoper dan spelletjes voor bijvoorbeeld de Nintendo 3DS.

©PXimport

De spelletjes op smartphones doen in niets meer onder voor de spelletjes op consoles.

Videobellen

We keken er vroeger dromerig naar uit: de toekomst waarin bellen niet meer puur met audio zou geschieden, maar dat we elkaar zouden kunnen zien. Eigenlijk is het heel ongemerkt gegaan, maar videobellen is al lang geen toekomstmuziek meer. Ondertussen is vrijwel iedere smartphone met een camera en een databundel (internet) ertoe in staat.

Dat kan bijvoorbeeld via apps als Skype of bijvoorbeeld op de iPhone met de ingebouwde FaceTime-functionaliteit. Zelfs de kwaliteit van het videobellen is goed, met een goede verbinding hapert er niet zo snel iets. De smartphone heeft videobellen mogelijk gemaakt en het is in de meeste gevallen nog gratis ook. Een klein nadeel is wel dat je niet meer kunt liegen dat je in de file staat, wanneer je je daadwerkelijk in de kroeg bevindt.

©PXimport

Videobellen is allang geen toekomst meer, de smartphone heeft het in groten getale mogelijk gemaakt.

Betalen

Een nieuwe ontwikkeling is de opkomst van het betalen met je smartphone. Eerst kwamen de banken heel voorzichtig met apps waarmee je het saldo van je bankrekening kon checken via je smartphone. Inmiddels groeit het vertrouwen in de smartphone en is het nu ook mogelijk om transacties uit te voeren.

Langzaam maar zeker duiken er ook steeds meer mogelijkheden op om daadwerkelijk in winkels te betalen met je smartphone (koffieketen Starbucks is hierin een belangrijke pionier). Deze ontwikkeling zorgt ervoor dat je echt bijna alles in het dagelijks leven af kunt met je smartphone. Maar onderschat het risico niet: wanneer je smartphone een betaalmiddel wordt, wordt het toestel natuurlijk ook steeds interessanter voor criminelen.

©PXimport

De nieuwste ontwikkeling is de smartphone als betaalmiddel.

Accu

Al die extra technologie in de smartphone is fantastisch, maar helaas zijn de accu's niet evenredig meegegroeid. Ging je oude Nokia nog bijna een week mee zonder hem tussentijds te hoeven opladen, met je smartphone houd je het ongeveer een dag uit (tenzij je hem stand-by op je bureau laat liggen). Dit is trouwens wel een kwestie van tijd, we staan aan de vooravond van een aantal belangrijke doorbraken op het gebied van accu's en batterijen, hetgeen korte metten zal maken met dit nadeel. Voorlopig zullen we onze smartphone echter frequent moeten opladen.

▼ Volgende artikel
Review Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition – Comfortabel (maar prijzig) leesmaatje
© Maikel Dijkhuizen
Huis

Review Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition – Comfortabel (maar prijzig) leesmaatje

Op zoek naar een nieuwe e-reader met kleurenscherm? Goed nieuws, want er verschijnen steeds meer geschikte producten in de (digitale) winkelschappen. Een voorbeeld hiervan is de onlangs verschenen Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition. Is dit product zijn stevige prijskaartje van 299,99 euro waard?

Uitstekend
Conclusie

Als je naast boeken ook graag kranten, tijdschriften en stripboeken op een e-reader leest, is de Kindle Colorsoft Signature Edition zeker het overwegen waard. Je bekijkt dan namelijk foto’s en afbeeldingen in kleur. Vergeleken met een smartphone- of tabletscherm zijn de kleuren wel veel fletser. Behalve dat en de hoge adviesprijs valt er verder weinig op deze e-reader aan te merken. Hij is namelijk snel, gebruiksvriendelijk en comfortabel.

Plus- en minpunten
  • Compact formaat
  • Waterdichte behuizing
  • Vlotte configuratie
  • Reageert snel
  • Matte schermafwerking
  • Veel schermopties
  • Lange accuduur
  • Duur
  • Vereist Amazon-account
  • Fletse kleuren
  • Korrelige foto's en afbeeldingen

De hier besproken Signature Edition heeft een aantal extra's ten opzichte van de reguliere Kindle Colorsoft Base Edition (269,99 euro). Zo bevat deze e-reader 32 GB (in plaats van 16 GB) opslagruimte. Bovendien is er ondersteuning voor draadloos opladen ingebakken. Vanwege het compacte touchscreen van 7 inch en de dunne schermranden is de behuizing ongeveer net zo groot als die van een normaal pocketboek, maar dan een stuk dunner. In combinatie met het bescheiden gewicht van 219 gram is de Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition een aangenaam leesapparaat voor thuis en onderweg. De achterzijde heeft een ruwe afwerking, waardoor het apparaat prettig in de hand ligt. Behalve de aan-uitknop telt de sober vormgegeven behuizing geen fysieke knoppen.

©Maikel Dijkhuizen

Naast de e-reader vind je in de productdoos een korte handleiding en usb-c-kabel.

Snelle configuratie

Zodra je op de aan-uitknop aan de onderzijde drukt, verschijnt binnen enkele ogenblikken het configuratiemenu. Na het kiezen van de Nederlandse taal stel je de e-reader verder in. Dat kan met behulp van een smartphone-app of op het apparaat zelf. Laatstgenoemde optie werkt snel genoeg. Heb je het wifi-wachtwoord en je Amazon-accountgegevens eenmaal ingevuld, dan verschijnt het hoofdvenster. Een korte rondleiding neemt je op sleeptouw. Zo zijn diverse schermopties via een handig snelmenu bereikbaar. De configuratie duurt slechts enkele minuten, zodat je snel kunt beginnen met lezen.

Je koopt nieuwe e-books rechtstreeks in de Kindle Store. Via de Send to Kindle-dienst kun je ook eigen bestanden naar de e-reader sturen, zoals digitale boeken in het populaire epub-formaat. Andere ondersteunde bestandsformaten zijn onder meer pdf, mobi, docx en jpeg. Je kunt ook nog luisterboeken afspelen. Koppel in dat geval een draadloze koptelefoon via bluetooth.

©Maikel Dijkhuizen

De configuratie van de Kindle Colorsoft Signature Edition is zo gepiept.

7inch-kleurenscherm

De hamvraag is natuurlijk of een kleurenscherm op dit Kindle-product de hoge aanschafprijs rechtvaardigt. Een lastige kwestie, want de huidige generatie e-ink-kleurenschermen oogt toch wat flets. Er is weliswaar een instelling om een levendige kleurenstijl te activeren, maar het verschil is minimaal. Wel ziet de bibliotheek met alle gekleurde boekenkaften er aantrekkelijker uit. Daarnaast komt een kleurenscherm goed van pas bij het lezen van stripboeken, tijdschriften en kranten. De Colorsoft Signature Edition geeft afbeeldingen en foto's in een redelijke kwaliteit weer, al zijn de beelden ietwat korrelig. Verder pas je naar eigen wens de warmte van het scherm aan. Hierbij houdt de e-reader op jouw verzoek rekening met de zonsondergang en -opgang. Tot slot zijn de hoge contrastwaarden van dit scherm een voordeel.

©Maikel Dijkhuizen

Bekijk boekenkaften in kleur!

Hoog leescomfort

Het scherm heeft een matte afwerking, zodat je comfortabel buiten kunt lezen. Zelfs met fel zonlicht vallen de weerspiegelingen erg mee. Lees je 's avonds, dan komt de automatische schermverlichting goed van pas. Deze functie zit overigens niet op de reguliere Kindle Colorsoft Base Edition. Voor e-readerbegrippen navigeer je snel in boeken en het menu. Hiervoor tik of veeg je op het touchscreen. Een nieuwe bladzijde opent vrijwel zonder vertraging, zodat je vlot kunt doorlezen. Wil je ondertussen iets online opzoeken? Open dan gewoon de browser en typ een url in de adresbalk. Deze e-reader laadt websites behoorlijk rap.

Een pluspunt is dat dit product voldoet aan de IPx8-norm. Je kunt dus gerust e-books in bad lezen, want de behuizing is waterdicht. Dankzij de lange accuduur hoef je het apparaat waarschijnlijk pas na een paar weken of zelfs enkele maanden op te laden.

©Maikel Dijkhuizen

Dankzij de geïntegreerde browser kun je er ook websites mee bezoeken.

Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition kopen?

Als je naast boeken ook graag kranten, tijdschriften en stripboeken op een e-reader leest, is de Kindle Colorsoft Signature Edition zeker het overwegen waard. Je bekijkt dan namelijk foto’s en afbeeldingen in kleur. Vergeleken met een smartphone- of tabletscherm zijn de kleuren wel veel fletser. Behalve dat en de hoge adviesprijs valt er verder weinig op deze e-reader aan te merken. Hij is namelijk snel, gebruiksvriendelijk en comfortabel. Kortom, een aanrader!

▼ Volgende artikel
TP-Link breidt WiFi 7 uit naar buiten met Deco BE25 Outdoor
Huis

TP-Link breidt WiFi 7 uit naar buiten met Deco BE25 Outdoor

TP-Link heeft de Deco BE25 Outdoor aangekondigd, een weerbestendige Mesh wifi-router met wifi 7 die speciaal ontworpen is om het WiFi-netwerk eenvoudig uit te breiden naar de tuin. De router biedt een oplossing voor het probleem dat goed geïsoleerde ramen en muren het wifi-signaal vaak blokkeren, waardoor internetgebruik in de tuin vaak problematisch is.

De Deco BE25 Outdoor kan naadloos worden toegevoegd aan een bestaand Deco-netwerk, ongeacht of je al een wifi 5, 6 of 7-set gebruikt. Via de Deco-app is het apparaat met enkele klikken toe te voegen, waarna alle Deco apparaten één netwerk vormen met één naam en wachtwoord. Tot 10 Deco apparaten kunnen aan elkaar worden gekoppeld voor één groot WiFi-netwerk. Het apparaat is ook te gebruiken als losstaande router of als access point naast een bestaand netwerk van een ander merk.

De Deco-apparaten vormen samen één netwerk, met één naam en één wachtwoord, waardoor je in en om het huis stabiele wifi hebt. De router beschikt over een ingebouwde voeding en kan direct in een stopcontact worden gestoken of via Power over Ethernet (PoE) worden gevoed via een van de twee 2,5Gbps netwerkaansluitingen. De verbinding met een bestaand Deco-netwerk kan zowel via ethernetkabel als draadloos.

Met wifii 7 BE3600 haalt de router snelheden tot 3,6Gbps. Dankzij nieuwe wifi 7-technologieën zoals Multi Link Operation, 4K-QAM en 160Mhz brede kanalen levert het apparaat volgens TP-Link goede prestaties in de tuin. De router wordt geleverd met montagemateriaal en kan aan een muur of paal worden bevestigd of los worden neergezet.

Uiteraard ook met AI

De ingebouwde AI-Driven Mesh technologie stemt het wifi-netwerk automatisch af op de omgeving door patronen te herkennen, netwerkbelasting in kaart te brengen en gebruikers te verbinden met het optimale WiFi-punt. Voor de beveiliging maakt de router gebruik van WPA3 encryptie en TP-Link HomeShield, waarmee onder meer ouderlijk toezicht kan worden ingesteld.

Beschikbaarheid en prijzen

De TP-Link Deco BE25 Outdoor is direct beschikbaar voor een adviesprijs van 149 euro.