Opvouwbare smartphone: hebben of haten?
Bekende smartphonefabrikanten lijken al een tijdje de mogelijkheden te onderzoeken om een opvouwbare smartphone op de markt te brengen. Het compleet onbekende Royole geeft grote jongens als Samsung en LG het nakijken en kondigde deze maand (een week eerder dan Samsung) de FlexPai aan, ’s werelds eerste vouwtelefoon. Wat heb je er eigenlijk aan?
Smartphonefabrikanten lopen er steeds vaker tegenaan: consumenten doen langer met hun telefoon en stappen minder snel over op een nieuwe, gewoonweg omdat de verschillen tussen oudere en nieuwere modellen steeds kleiner worden. Een iets betere camera, een duurzamere accu en een snellere chip zijn niet langer meer afdoende om consumenten te overtuigen om een nieuwe smartphone te kopen.
En dus moeten fabrikanten als Apple en Samsung de trukendoos opentrekken om een nieuwe revolutie aan te zwengelen en dat moet met de opvouwbare telefoon gebeuren. Samsung, Huawei en LG zouden op het punt staan om zo’n toestel aan te kondigen, maar het onbekende Royole is iedereen voor.
De FlexPai werd begin november aangekondigd en is een combinatie tussen een tablet en een telefoon. Klap je het toestel open, dan heb je een scherm van 7,8 inch, maar zodra je het opvouwt zijn er drie schermen: aan de voor- en achterkant en een klein scherm op de zijkant voor notificaties. De FlexPai draait op een versie van Android en zal voorlopig alleen in China te koop zijn. En daar mag overigens de portemonnee voor opengetrokken worden: het prijskaartje van het toestel zal omgerekend rond de 1.150 euro liggen.
©PXimport
Toegevoegde waarde
De aankondiging van de FlexPai doet de discussie oplaaien wat de toegevoegde waarde is van een opvouwbare smartphone. De een noemt het een gimmick, een ander zegt dat het de manier waarop we onze smartphone gebruiken volledig zal veranderen.
In de eerste plaats heb je met een vouwbare smartphone een flexibeler toestel in handen. Vooral voor zakelijk gebruik zijn de voordelen daarvan legio. Je hebt een groter scherm om aan te werken, hetgeen multitasking een stuk aangenamer maakt, en tegelijk blijft het toestel in je broekzak passen. Een aparte tablet naast je smartphone zou dus niet meer nodig zijn. Bovendien is er extra ruimte voor hardware. Door de grootte van het toestel hebben fabrikanten meer ruimte om bijvoorbeeld een grotere batterij in het toestel te stoppen.
De tijd zal het leren of de vouwbare smartphone een revolutie teweeg gaan brengen of slechts een hopeloze poging wordt om meer telefoons te verkopen.
Samsung
Een week na Royole's FlexPai, presenteerde Samsung de Infinity Flex Dispay. Een buigbaar smartphone-scherm dat precies andersom dichtklapt dan het eerder gepresenteerde scherm. De timing is overigens geen toeval: het ontwikkelaarscongres van Samsung stond al een tijdje op de agenda. Royole heeft daar slim op ingespeeld.
Veel details zijn er nog niet bekend over Samsung's scherm. Het prototype dat Samsung toonde heeft in uitgeklapte (tablet-)staat een grootte van 7,3 inch. In 2019 moet het Zuid-Koreaanse bedrijf in staat zijn de schermen op grotere schaal te produceren.