Wat gebeurt er na het verdwijnen van Flash?

© CIDimport

Wat gebeurt er na het verdwijnen van Flash?

Geplaatst: 14 november 2011 - 10:12

Aangepast: 16 november 2022 - 10:34

Redactie ID.nl

Nu Adobe heeft aangekondigd niet langer heil te zien in Flash op mobiele apparaten, wat betekent dit voor bedrijven met websites die nu nog op de technologie draaien?

Ondanks dat Adobe jarenlang heeft geroepen dat Flash "essentieel" was voor mobiele communicatie, heeft het eind vorige week aangekondigd dat het stopt met de ontwikkeling van Flash voor mobiele platforms. Maar dit mag eigenlijk geen verassing heten nadat Apple vorig jaar bij monde van Steve Jobs al had aangegeven wat iedereen in feite al wist, namelijk dat mobiel Flash ontzettend ontstabiel is en veel te veel processorkracht vraagt. Apple weigerde immers niet voor niets al jaren de technologie in iOS te integreren.

Ondanks het falen van Flash op mobiel vlak, draait zo'n 85 procent van alle reguliere websites Flash-content. De kans is groot dat ook jouw bedrijf er iets mee doet. Maar wat gaat je bedrijf doen als de technologie helemaal van het toneel verdwijnt, zoals HTML5-profeten voorspellen?

Waarom Flash populair was

Adobe Flash was, en is nog steeds, een van de meest populaire platforms op het web. De mogelijkheid van de technologie om zowel beelden, audio als video weer te geven, maakten dat je het op vele manieren kon toepassen. Niet geheel onbelangrijk: de tools voor ontwikkeling in Flash zijn relatief eenvoudig te gebruiken, wat maakte dat developers graag allerlei websites, webapps, widgets en wat ze maar ook konden bedenken in Flash schreven en internetters de plugins installeerden die ze nodig hadden om deze content te consumeren.

Waarom Flash op sterven ligt

De eerste klap kreeg Flash te verwerken toen Apple besloot de technologie niet te ondersteunen voor de iPhone. Het argument was toen dat Flash niet geoptimaliseerd was voor mobiele apparaten en onnodig veel van de batterij vraagt. Apple besloot de technologie ook niet voor te installeren op de MacBook Air, wat het bedrijf geen windeieren legde: de batterijduur van de laptop nam met twee uur toe.

Klap twee werd uitgedeeld door Microsoft dat liet weten dat de Metro-interface van Windows 8 HTML5-gebaseerd zal zijn en geen ondersteuning voor plugins als Flash zal bieden. Klap drie is de aankondiging van Adobe zelf dat Flash voor de desktop ondersteund zal blijven, maar dat de mobiele ontwikkeling teruggeschroefd wordt.

Wat vervangt Flash?

Als je nog niet had nagedacht over een Flash-loze website voor je bedrijf, is nu het moment aangebroken om het gebruik van Flash te evalueren. Gelukkig is er een opvolger voor Flash beschikbaar. Hoewel er ook talloze minder populaire en capabele oplossingen voorhanden zijn, heeft het nog in ontwikkeling zijnde HTML5 de beste papieren. Waar Apple weigert om Flash te gebruiken, heeft het wel HTML5 omarmd. Naast dat HTML5 vrijwel alles non-proprietary kan wat Flash mogelijk maakt, biedt de technologie API's voor complexe webapplicaties om cloudgebaseerde diensten op mobiele apparaten mogelijk te maken.

Welkom Adobe Edge

Adobe is niet over één nacht ijs gegaan om Flash terug te schalen. Enkele maanden terug schreven we al over het nieuwe product Adobe Edge, wat dezelfde interface als Flash kent, maar "ontwikkelaars helpt om geanimeerde content naar websites te brengen door gebruik te maken van webstandaarden als HTML5, JavaScript en CSS3." Ondanks dat HTML5 een open standaard is, wil Adobe de ontwikkeling hiervoor controleren met het nieuwe Edge-product, dat zich nu nog in een preview-fase bevindt. Het feit dat Edge van dezelfde leverancier afkomstig is als Flash en dezelfde interface kent, zal het voor ontwikkelaars vergemakkelijken om over te stappen.

Flash is morgen nog niet dood; het zal nog jaren op het internet blijven bestaan. Flash-ontwikkelaars zullen Flash-gebaseerde websites blijven onderhouden. Nieuwe ontwikkeling zal echter plaatsvinden in HTML5 en wie zich afvraagt hoe de volgende versie van zijn site eruit moet zien en werken, zal eerder opnieuw beginnen met HTML5 dan verder gaan met Flash. Niet alleen maakt dit je website toegankelijk voor mobiele apparaten, maar het zorgt ook voor mogelijkheden die tot dusver niet bekend waren.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten