ID.nl logo
Virusscanner op je Mac: zinvol?
© PXimport
Huis

Virusscanner op je Mac: zinvol?

Er is altijd weer discussie over het feit of een virusscanner op de Mac nou wel of niet noodzakelijk is. Er is geen eenduidig antwoord, het is allemaal erg afhankelijk van hoe je je systeem gebruikt.

Om maar meteen een mythe uit de weg te ruimen: ja, er zijn virussen voor macOS in omloop. Maar het zijn er heel weinig en je moet echt moeite doen om ze te installeren. Dat laatste heeft alles te maken met de ingebouwde beveiliging van macOS die de installatie van 'vage' software met alle macht probeert te voorkomen. Verder geldt dat elk programma dat onder macOS draait flink wat restricties kent. De meeste virussen kun je bovendien nauwelijks 'echte' virussen in de zin van destructieve software noemen. Het betreft veelal adware-achtige rommel, een enkele keylogger die in een browser draait, een malafide Office-macro, een handjevol spyware en één vervelend ransomware-programma dat bestanden versleutelt en vervolgens geldt vraagt om die actie weer ongedaan te maken. Het goede nieuws is dat je al deze ellende niet vaak 'in het wild' tegenkomt. MacOS is soms zelf in staat ellende te herkennen. En geldt dat je ongewenste software pas op je systeem krijgt als je flink wat dringende waarschuwingen genegeerd hebt. Kortom: het zal zo'n vaart niet lopen met malware onder macOS. Een virusscanner is dus niet nodig? Dat is ook weer niet helemaal waar!

Een virusscanner is dus niet nodig? Dat is ook weer niet helemaal waar!

-

Het is belangrijk om niet te vergeten dat Mac OS kwetsbaar is voor malware, die zich in theorie achter je rug om kan installeren door foutjes in de software. Net als bij Windows altijd het geval is geweest. Op smartphones en tablets (Android en iOS) is dat anders: daar kan malware alleen toeslaan via apps die je zelf installeert. Daar is een virusscanner dus niet nodig.

Een malware-uitbraak zoals ransomware komt op Mac OS niet vaak voor, maar het kan wel degelijk. Een virusscanner biedt een extra beveiligingslaag hiertegen. Mac OS is gewoonweg voor malwaremakers een minder interessant doelwit: het aantal gebruikers ligt heel veel lager, de meeste gebruikers zijn minder snel geneigd rode vlaggen te negeren en Mac OS lijkt minder kwetsbaar te zijn dan Windows.

Netwerk met Windowscomputers

Een scenario waarbij een virusscanner op de Mac uitstekend van pas komt is een (thuis)netwerk waarop naast die Mac ook Windowscomputers draaien. Download je software of bestanden met de Mac die je vervolgens ook opent op een Windows systeem (of wanneer daar een gerede kans op is), dan onderschept een op de Mac geïnstalleerde virusscanner eventuele ellende die verstopt zit in die downloads. In dit geval niet om macOS te beschermen, maar om een van de Windowscomputers elders in het netwerk te vrijwaren van ellende. De virusscanner op de Mac is dan simpelweg een eerstelijns-defensie tegen (voornamelijk) Windows-malware. Geen overbodige luxe gezien de gigantische hoeveelheid malware die voor Windows in omloop is. Vooral als je een NAS gebruikt voor centrale opslag van al je bestanden is het verstandig om elke download door een virusscanner te laten checken. Ook op de Mac dus, vanwege het deelbare karakter van die bestanden.

Soorten

Er zijn twee soorten virusscanners voor de Mac: actieve en passieve. De passieve exemplaren vereisen een gebruikersactie alvorens een bestand of map gescand wordt. Denk aan Control-klik op een bestand en dan iets van 'Scan op virussen'. Een prima methode voor als je slechts incidenteel bestanden downloadt, vooral als je bedenkt dat dit meestal gratis oplossingen zijn. De actieve variant van een virusscanner is vergelijkbaar met wat er onder Windows aan scanners draait. Ofwel: bestanden worden volautomatisch en continu in de gaten gehouden en live onderschept. Dat heeft een (minimale) invloed op de prestatie van je Mac, maar met de huidige generatie processoren merk je daar in de praktijk niet veel van. Tenzij er continu achtergrondscans bezig zijn in geval bijvoorbeeld grote bestanden in mailmappen van mailclients wijzigen. In dat geval kun je een dergelijke map uitsluiten van scannen. De meeste virusscanners zullen bij openen van een besmette mailbijlage ook dan nog alarm slaan. Preventief scannen van mailmappen is dus eigenlijk weinig zinvol en kan vooral voor continu draaiende achtergrondscans zorgen.

Beveiligingen van macOS zelf

MacOS zelf biedt ook een scala aan beveiligingen tegen malware. Een van die dingen heet Gatekeeper en dat is software wat zo uit de doos werkt. Het is geen virusscanner, maar herkent wel een grote hoeveelheid software. En kan dus nagaan of het legitiem is, bekende malware of onbekend. In het laatste geval moet je zelf beslissen of je een programma wel of niet installeert. Gatekeeper wordt in principe automatisch up-to-date gehouden. Het is hierbij wel even opletten. Je kunt de Mac namelijk zo instellen dat updates automatisch worden geïnstalleerd of handmatig. En daarmee doelen we op systeemupdates. Veel Mac-gebruikers kiezen voor een handmatige update. Handig, want zo bepaal je zelf wanneer systeemupdates worden geïnstalleerd en hou je de regie wat dat betreft in handen. Alleen: de lijst met opties hiervoor is wat 'knullig' in elkaar gezet. Klik maar eens op het appeltje in de menubalk en dan op Over deze Mac. Klik op de knop Software-update, wacht even tot de detectie voltooid is en klik vervolgens op de knop Geavanceerd. Je ziet nu een lijst met uitschakelbare opties; standaard staat alles of vrijwel alles aan. Wil je alleen laten controleren op systeemupdates, maar deze niet automatisch laten installeren, dan zet je alleen de eerste (Zoek naar updates) en de laatste (Installeer systeembestanden en beveiligingsupdates) aan. Hoewel het niet logisch klinkt heeft deze laatste optie namelijk niets met OS-updates van doen, maar is het bedoeld voor updaten van meer administratieve zaken. Denk aan het installeren van een update voor een lettertype, updates van (software)compatibileits-settings en ook de Gatekeeper-database. Feitelijk hoort die laatste optie natuurlijk niet thuis in dit rijtje van verder onschuldige en niet direct noodzakelijk zaken. Maar hij zit er wel in, dus zorg dat deze optie aan staat.

©PXimport

Welke scanner?

Kies je uiteindelijk voor een virusscanner en wil je een 'set-and-forget'-oplossing, dan is het 't best om voor een actieve scanner te kiezen. Net als bij Windows-equivalenten zit je dan veelal vast aan een abonnementsconstructies, maar daar valt - wat ons betreft - ook wel weer mee te leven. Zo ongeveer elke zichzelf respecteren AV-softwarefabrikant heeft tegenwoordig ook scanners voor de Mac klaarstaan. Denk aan merken als Bitdefender, Kaspersky, Norton en meer. Qua functionaliteit komt het allemaal op 't zelfde neer. Wel is het goed om te weten dat dit soort software kernel-extensies gebruikt en ook allerlei verdergaande rechten betreffende het bestandssysteem vraagt. En omdat ook het schrijven van een virusscanner nog altijd mensenwerk is en er dus bugs in voor kunnen komen, loop je met een continu draaiende virusscanner op de achtergrond ook een (heel klein) risico op systeeminstabiliteit. Veelal verhelpt een bugfix van de scanner de ellende, maar als je liefst zo min mogelijk 'riskante' software hebt draaien wel iets om in het achterhoofd te houden.

▼ Volgende artikel
Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
Gezond leven

Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

Robuust ontwerp

De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

Uitgebreide functionaliteit

De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

Navigatie en veiligheid

Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

Trainingsfuncties

De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

Beschikbaarheid en prijzen

Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl:

▼ Volgende artikel
De slimste onafhankelijke smarthome-oplossingen voor in en om huis
© AlexanderD - stock.adobe.com
Zekerheid & gemak

De slimste onafhankelijke smarthome-oplossingen voor in en om huis

Smarthome-apparaten zijn handig, maar vaak ook relatief prijzig. Dan wil je natuurlijk niet dat de fabrikant na een paar jaar de ondersteuning stopt. Daar hoef je niet bang voor te zijn als je spullen koopt die gebruikmaken van standaarden die door iedereen gebruikt kunnen worden. Wij hebben allerlei smarthome-spullen voor je gezocht die werken met open standaarden, zoals Zigbee, Z-Wave of wifi, die je daardoor met een eigen systeem als Home Assistant of Homey kunt gebruiken.

In dit artikel hebben wij allerlei smarthome-spullen verzameld die je met een eigen systeem als Home Assistant of Homey kunt gebruiken:

  • Sensoren voor deuren en ramen
  • Rookmelders
  • Tuinverlichting
  • (Wand)schakelaars en slimme stekkers
  • Klimaatbeheersing voor in huis

Lees ook: 5 fouten die je niet moet maken in je smarthome

5x Beveiliging

Aqara Deur en Raam Sensor T1

Aqara is een fabrikant van smarthomeproducten die bedoeld zijn om te gebruiken in combinatie met een eigen hub, maar vaak gebruikmaken van Zigbee. Zo is de Deur en Raam Sensor T1 een compact deur- of raamcontact die je via Zigbee kunt koppelen met onder andere Home Assistant. Je plakt de twee delen van de sensor met bijgeleverde tape op je raam of deur, waarna gedetecteerd kan worden of je raam of deur openstaat. De sensor werkt op een CR1632-knoopcel die ongeveer twee jaar meegaat.

Aeotec Multipurpose Sensor

De Aeotec Multipurpose Sensor is in eerste instantie een deur- of raamcontact waarmee je kunt detecteren of een raam of deur open of dicht is. Aeotec heeft daarnaast een temperaratuursensor en accelerometer ingebouwd. Hierdoor kan de Multipurpose Sensor de temperatuur en de hoek van de sensor detecteren, maar ook trillingen. Met die hoek kun je bijvoorbeeld bepalen of een raam in de kiepstand openstaat, terwijl trillingen naast inbraakdetectie voor allerlei dingen gebruikt kunnen worden.

De sensor communiceert via Zigbee en werkt op een CR2450-knoopcelbatterij die het ongeveer een jaar uithoudt.

IKEA Vallhorn

Het grootste voordeel van de IKEA Vallhorn is de prijs, want voor 10 euro heb je een bewegingssensor die je kunt koppelen via Zigbee. Veel van IKEA’s slimme producten gebruiken Zigbee voor communicatie met de eigen hub. De bewegingssensor heeft een ingebouwde timer die je kunt instellen op één of vijf minuten waarmee de status na het verstrijken van die tijd weer op geen beweging wordt gezet.

Je kunt hem neerzetten, maar de behuizing is ook voorzien van gaten waarmee je hem aan de muur kunt monteren. De IKEA Vallhorn werkt op twee AAA-baterijen waarbij je het best oplaadbare batterijen kunt gebruiken. Een nadeel is dat de behuizing door deze normale batterijen vrij groot is.

©PER LIEDBERG

Aeotec Sirene 6

De Aeotec Siren 6 is een sirene die gebruikmaakt van Z-Wave. Het apparaat kan hard geluid maken en lichtsignalen geven als er alarm is, maar je kunt hem ook voor andere doeleinden gebruiken. Het is namelijk mogelijk om verschillende geluiden te programmeren waardoor de speaker ook te gebruiken is voor bijvoorbeeld een deurbel of andere situatie waarin je een melding wilt horen. De sirene werkt op een netspanningsadapter, maar is voorzien van een back-upbaterij voor wanneer de stroom uitvalt.

Philips Hue Motion Sensor

De Hue Motion Sensor is uiteraard bedoeld voor Philips’ eigen Hue-bridge, maar maakt gebruik van Zigbee en je kunt hem ook koppelen met andere smarthome-systemen. Het grootste voordeel van de Hue Motion Sensor is dat de compacte behuizing een fraai uiterlijk heeft. Behalve neerzetten, kun je hem ook aan de muur monteren, bijvoorbeeld bovenaan in een hoek je van het plafond. De sensor werkt op twee AAA-batterijen.

3x Rookmelder

FIBARO Smoke Sensor 2

Uiteraard is het primaire doel van een rookmelder om bij brand jouw leven te redden als je thuis bent en de Fibaro Smoke Sensor 2 waarschuwt daarom met licht- en geluidsignalen als er rook gedetecteerd wordt. Daarnaast wordt een signaal verstuurd naar je smarthome-systeem. Er wordt hiervoor gebruikgemaakt van Z-Wave, dus die draadloze standaard moet dus wel ondersteund worden door je smarthome-systeem. Deze rookmelder werkt op een verwisselbare CR123A-batterij die ongeveer twee jaar meegaat.

KlikAanKlikUit ZSDR-850

Ook als je Zigbee gebruikt, is er een geschikte rookmelder voor Home Assistant of andere smarthome-systemen in de vorm van de KlikAanKlikUit ZSDR-850. Hoewel je dit merk waarschijnlijk kent van zijn 433MHz-producten, maakt de fabrikant tegenwoordig ook Zigbee-producten. Dezelfde producten worden ook onder de merknaam Trust verkocht.

De rookmelder heeft een luid alarm van 85 dB, dat afgaat als rook gedetecteerd wordt. Hij werkt op een verwisselbare CR123A-batterij, die volgens de fabrikant zo’n drie jaar meegaat. De rookmelder geeft uiteraard ook een luid geluidssignaal als er rook gedetecteerd wordt.

Shelly Plus Smoke

Heb je geen Zigbee- of Z-Wave-radio in je smarthome-systeem, dan kun je terecht bij de Shelly Plus Smoke. Deze rookmelder gebruikt wifi voor de verbinding met onder andere Home Assistant.

Ook de rookmelder heeft een verwisselbare CR123A-batterij, die volgens de fabrikant vijf jaar meegaat. Dat lijkt ons wat optimistisch, zorg er bij iedere rookmelder voor dat je een reservebatterij op voorraad hebt, zodat je deze direct kunt vervangen als de batterij leeg is.

3x Tuinverlichting

Philips Hue Buitensensor

Wil je de buitenverlichting niet de hele tijd laten branden, maar wel als er beweging gedetecteerd wordt? Dan heeft Philip met de Hue Buitensensor een bewegingssensor in het assortiment die je dankzij een weerbestendige behuizing buiten kunt gebruiken.

De bewegingssensor is in eerste instantie bedoeld om te koppelen aan een Hue Bridge, maar maakt gebruik van Zigbee en is hiermee ook direct te koppelen aan Home Assistant. De sensor werkt op twee AA-batterijen, die minimaal twee jaar meegaan.

Innr Outdoor Smart Pedestal Light Colour

De Innr Outdoor Smart Pedestal Light Colour is een setje van drie lichtpaaltjes waarmee je verlichting in ieder denkbare kleur kunt maken met een lichtopbrengst van maximaal 230 lumen per paaltje.

De paaltjes zijn voorzien van scherpe punten die je in de grond of een plantenbak kunt prikken. De lampen zelf werken op 24volt-gelijkspanning, er wordt een adapter meegeleverd die je in een stopcontact steekt. Als de meegeleverde kabels te kort zijn, levert Innr verlengkabels in twee of vijf meter. Verbinden doe je via het Zigbee-protocol.

Philips Hue Impress Sokkellamp

Philips levert diverse Hue-buitenlampen, waaronder deze Impress-buitenlamp op sokkel. Er is zowel een variant die je direct op de netspanning aansluit als in een variant die je aansluit op een 24volt-adapter. Beide varianten hebben een lichtopbrengst van maximaal 1180 lumen en kosten hetzelfde.

Voor de laagspanningsvariant moet je de benodigde buitenvoeding wel los aanschaffen, waarbij de goedkoopste 40watt-variant 50 euro kost en genoeg is om bijvoorbeeld vijf Impress-buitenlampen op sokkels van energie te voorzien.

4x Schakelen

Sonoff ZBMiniL2

Met een inbouwmodule kun je een wandschakelaar slim maken en zo normale lampen opnemen in je smarthome. Veel inbouwmodules hebben een nuldraad nodig, maar zo’n draad ontbreekt in de meeste inbouwdozen voor wandschakelaars. Gelukkig hoeft een draad trekken niet per se, want de Sonoff ZBMiniL2 vereist geen nuldraad.

De inbouwmodule gebruikt Zigbee en is lekker compact, waardoor hij achter de meeste wandschakelaars moet passen.

Innr Outdoor Smart Plug

Met een slimme stekker kun je allerlei apparaten schakelen via je smarthome-systeem, waaronder lampen. Ook buiten kan zo’n slimme stekker handig zijn, bijvoorbeeld voor kerstverlichting. Een willekeurige slimme stekker buiten gebruiken is natuurlijk niet zo’n goed idee, maar de Innr Outdoor Smart Plug met Zigbee is wel ontworpen voor buiten en is spatwaterdicht.

Let er op dat deze slimme stekker met randaarde maximaal een belasting van 10 ampère (2300 watt) aan kan.

Fibaro Walli Outlet

Je kunt een wandcontactdoos slim maken met een inbouwmodule, maar er bestaan ook complete slimme wandcontactdozen, zoals de Walli Outlet van Fibaro. Dit slimme stopcontact maakt gebruik van Z-Wave, en is er in een witte of zwarte uitvoering.

Fibaro levert het stopcontact inclusief afdekraam, maar de Walli Outlet is ook compatibel met schakelmateriaal van andere fabrikanten. Behalve schakelen kan de Walli Outlet ook het energieverbruik meten en wordt dit ook getoond middels een gekleurde ring.

EcoDim Draadloze schakelaar

EcoDim maakt onder andere diverse smarthome-producten met Zigbee of Z-Wave. De fabrikant heeft onder andere Zigbee-schakelaars in het assortiment, in een witte of zwarte uitvoering. Ze werken draadloos als een afstandsbediening en je kunt ze dus over al tegen de muur bevestigen, maar ze passen ook over een inbouwdoos. De schakelaars zijn er met één, twee of vier groepen, zodat je ook in een kamer met meerdere lampen toch een wandbediening kunt gebruiken.

4x Binnenklimaat

IKEA Vindstyrka

Voor een dashboard is het handig als je voor iedere kamer gegevens hebt als de temperatuur en luchtvochtigheid. Daar kun je de IKEA Vindstyrka voor gebruiken, die je kunt koppelen via Zigbee. De Vindstyrka meet fijnstof, de temperatuur en de luchtvochtigheid. Ook wordt aangegeven of vluchtige organische stoffen toe- of afnemen. Handig is dat deze luchtkwaliteitssensor ook zijn eigen schermpje heeft.

Awair Element

De Awair Element is een prettig ontworpen kastje dat de luchtkwaliteit in de gaten houdt en sensors heeft voor de temperatuur, luchtvochtigheid, CO2, luchtige organische stoffen en fijnstof. Het apparaat heeft een ingebouwd ‘scherm’ bestaande uit leds waarmee je de verschillende waarden kunt aflezen.

Awair-apparaten communiceren via wifi en gebruik je eigenlijk met een eigen app en clouddienst. Je kunt echter instellen dat Home Assistant het apparaat lokaal kan benaderen via een API-functie.

Lees ook: Slimme luchtkwaliteitsmeter: zo meet en verbeter je de luchtkwaliteit in huis

Aqara Temperature and Humidity Sensor T1

Wil je de temperatuur en luchtvochtigheid onopvallend in de gaten houden, dan heeft Aqara met de Temperature and Humidity Sensor een compacte optie. De behuizing heeft een afmeting van slechts 3,6 bij 3,6 centimeter en is nog geen centimeter plat. Een perfect apparaatje dus om op een onopvallende plek op de muur te plakken.

De sensor werkt op een CR2032-knoopcelbatterij, die zo’n twee jaar meegaat. Daarbij zijn ze ook nog eens redelijk betaalbaar, waardoor je je hele huis in de gaten kunt houden.

IKEA Badring

De IKEA Badring maakt gebruik van Zigbee voor de communicatie en detecteert waterlekkage. Leg hem dus onder je wasmachine, in je keukenkastje of andere plekken waar het risico op waterlekkage groot is en voorkom de schade die lekkage altijd veroorzaakt. Uiteraard kun je IKEA-sensors ook gebruiken in combinatie met IKEA’s eigen smarthome-systeem.