ID.nl logo
Vijf camera-apps die meer uit je iPhone halen
© PXimport
Huis

Vijf camera-apps die meer uit je iPhone halen

De camera-app in de iPhone is voor veel mensen de meest gebruikte manier van fotograferen. Maar de app heeft wel wat beperkingen. Gelukkig zijn er nu tal van apps die meer kunnen. Wij testen er vijf die van een iPhone bijna een professionele camera maken.

De camera-app van Apple zorgt ervoor dat je nooit meer dan een paar seconde van je camera verwijderd bent. De perfecte eenvoud van aanraken waar je wilt, scherpstellen en een bescheiden setje filters, zorgen ervoor dat je altijd snel een mooi kiekje kunt maken. Wie meer uit een foto wil halen, kan dit nu dankzij iOS 8. Er zijn apps die van je iPhone bijna een heuse spiegelreflexcamera maken. Belichting, sluitertijd, scherpstellen... het kan allemaal. In deze test hebben we vooral gekeken naar apps die echt een vervanging zijn van de iPhone-camera. Daardoor vallen diensten als Instagram af. Enige uitzondering maken we voor VSCO Cam, vanwege de uitstekende functies voor nabewerking.

©PXimport

Artistiek of juist naturel? De iPhone-camera kan (bijna) alles.

Camera+: de allerbeste

Dit is alweer een oudje onder de camera-apps. Camera+ excelleerde al door een complete bewerkingsstudio te integreren. De nieuwste versie maakt volop gebruik van de mogelijkheden van iOS 8.

De interface is even wennen. Het grootste deel van het scherm wordt gevuld door het voorbeeldvenster voor de foto straks. Rechts een 'wiel' dat je makkelijk met de vinger omhoog of omlaag kunt draaien. Dit wiel is gekoppeld aan de huidige functie, zoals bijvoorbeeld helderheid of ISO-waarde en is vooral handig voor het handmatig scherpstellen. Een verademing vergeleken met de gebruikelijke 'raak aan waar het scherp moet'-modus die de meeste apps hanteren. Dankzij dit handmatig scherpstellen voelt de iPhone bijna als een spiegelreflexcamera en kan je heel eenvoudig spelen met scherptediepte en in focus brengen wat je belangrijk vindt.

Bewerken

Camera+ slaat gemaakte foto's niet standaard op in de fotorol van de telefoon. In plaats daarvan vindt je je kiekjes in 'lightbox', de bewerkingsstudio. Hier kun je de gebruikelijke handelingen uitvoeren zoals uitsnijden en filters toepassen. De meest handige functie is de 'clarity' knop, die de helderheid van de foto intelligent aanpast. Opeens is de foto veel kleurrijker en zijn details beter zichtbaar. Dit lijkt op het toverstafje in de bewerkingsmodus van de Foto's-app van Apple, maar dan met een dramatischer effect. Wie dit te heftig vindt, kan met Clarity Pro dit oppoetseffect helemaal naar zijn eigen hand zetten.

Veel

Bijna elke denkbare werking is mogelijk. En naast allerlei correctieschuifjes voor contrast, schaduw, detail, belichting en tint, zijn er ook nog veel filters beschikbaar voor een artistiek (bedoeld) effect. Het enige minpunt van de lightbox is dat het ons althans niet lukt om in landschapsmodus te bewerken. De portretstand zorgt ervoor dat we nooit een schermvullend totaalresultaat zien tijdens het bewerken. Afgezien daarvan is dit de allerbeste foto-app die er is!

Camera+

Oordeel: 5 / 5

Maker Tap tap tap llc

Prijs € 1,79 (+ in-app-aankopen)

Omvang 42,2 MB

Pluspunten

Volledige controle over de camera

Handmatig scherpstellen

Zeer uitgebreide bewerkingsfuncties

Minpunten

Bewerken alleen in portretmodus

©PXimport

Handmatig scherpstellen vraagt wel enige oefening.

Camera Awesome: geslaagde foto's

De nadruk van Camera Awesome ligt op snelle resultaten die je direct kan delen met anderen. Het is hierdoor vooral een concurrent van bijvoorbeeld Instagram. Snelheid en eenvoud betekenen ook iets minder controle.

Deze app wil foto's vooral laten slagen. Zo staat standaard de 'waterpas' aan, in de vorm van een streep die op het scherm toont of je de telefoon wel recht houdt. Ook is er een slimme stabilisatiefunctie die pas een foto maakt als je de telefoon stil houdt. Dat laatste is natuurlijk minder relevant als je een iPhone 6 Plus bezit. Die heeft immers een mechanische (en dus superieure) beeldstabilisatiefunctie ingebouwd.

Zoom

Net als bij Camera+ is er een soort 'wiel' rechts in beeld. Die bestuurt de digitale zoomfunctie. Digitale zoom is trouwens af te raden, aangezien dit ten koste gaat van de kwaliteit. Je kunt veel beter 'gewoon' een foto nemen en die later uitsnijden. Zoom werkt niet als je met de app video opneemt.

Filters

Er zijn tal van filters beschikbaar voor Camera Awesome. Slechts negen hiervan zijn gratis. Er zijn sowieso heel wat in-app aankopen mogelijk en als we heel eerlijk zijn zien we niet in waarom we deze zouden aanschaffen. Er zijn genoeg apps die soortgelijke effecten gratis aanbieden of bij de prijs zijn inbegrepen. Een totale unlock kost 8,99 euro, wat best een smak geld is voor een iPhone-app.

©PXimport

Er zit een aardige selectie filters in Camera Awesome.

Awesomize

Net als Camera+ heeft Camera Awesome zijn eigen bewerkingsruimte. Hier is de functie 'Awesomize' te vinden. Die doet ongeveer wat Clarity doet in Camera+. Met een schuifje kun je handmatig de sterkte van het opfriseffect bepalen. Het resultaat is een foto die meer helderheid, contrast en kleur heeft. Het effect is echter minder sprankelend dan Clarity.

Camera Awesome

Oordeel 3 / 5

Maker Smugmug

Prijs Gratis (+ in-app-aankopen)

Omvang 48,5 MB

Pluspunten

Snel goed resultaat

Makkelijk in het gebruik

Minpunten

Digitale zoom

Veel functies kosten geld

©PXimport

Elk denkbaar sociaal medium is vertegenwoordigd.

VSCO Cam: excellente nabewerking

Nu iedereen Instagram gebruikt, is het tijd voor een nieuw sociaal netwerk voor kwaliteitsfotografie. Dat vindt VSCO tenminste, het bedrijf dat begon als maker van filters voor Adobe Lightroom en Apple Apperture.

Bij het opstarten begin je in een menuscherm, waarvan een groot deel van de opties te maken hebben met het bekijken van foto's in het sociale netwerk van VSCO. Het cameragedeelte van VSCO Cam is echter behoorlijk uitgebreid, met controle over witbalans, diafragma. Zelfs handmatig scherpstellen is mogelijk. Dit geeft je een aantal krachtige tools, waar je wel even naar moet zoeken in de minimalistische interface.

©PXimport

VSCO is een sociaal netwerk voor kwaliteitsfotografie.

Wauw-effect

Als de foto is genomen, begint het pas. VSCO excelleert in nabewerking met een groot aantal filtereffecten, die subtieler zijn dan in soortgelijke apps. Per filter kun je de hevigheid van het effect afstellen. Het VSCO-netwerk is duidelijk bedoeld voor mensen die mooie foto's willen maken. Bladeren door de eindeloze stream van gebruikers levert veel inspiratie op en het is meteen mogelijk om te zien welke instellingen gebruikt zijn.

©PXimport

De filters van VSCO streven naar natuurlijke effecten.

Camera

Om foto's met de app te kunnen bewerken, hoef je ze er niet mee te maken. Je kunt ook afbeeldingen uit je fotorol halen en daar het beste van maken. VSCO hoeft dus ook niet de hele Foto's- of Camera-app van Apple te vervangen. De resultaten van het nabewerken met VSCO zijn indrukwekkend en natuurlijk. Mits je subtiel met de filters omspringt.

VSCO Cam

Oordeel 4 / 5

Maker Visual Supply Company

Prijs Gratis (+ in-app-aankopen)

Omvang 18,2 MB

Pluspunten

Hele mooie filters

Veel afstelmogelijkheden

Minpunten

Camera interface wat onduidelijk

App start niet in camera-modus

©PXimport

De fotostream van VSCO toont dat er hele mooie resultaten mogelijk zijn.

Pro Camera 8: uitgebreide doka

Het voorvoegsel pro heeft natuurlijk wel wat waar te maken. Deze nieuwste versie (de nummers komen overeen met de iOS-versie waar hij voor is ontworpen) legt de nadruk op handmatig instellen van de camera.

Het is vreemd dat tussen alle mogelijkheden geen optie is ingebouwd om handmatig scherp te stellen. Het draaiwiel aan de rechterkant van het scherm stelt de belichting in, waardoor het heel eenvoudig is om in allerlei omstandigheden (donkere ruimte, tegenlicht) een goed beeld te vangen. Ook is het eenvoudig om de witbalans handmatig bij te stellen. Dit is belangrijk voor het maken van foto's bij kunstlicht en zorgt ervoor dat de kleuren niet onecht worden. De iOS foto-app heeft natuurlijk een automatische witbalans, maar het is altijd prettiger om daar volledige controle over te hebben.

©PXimport

De interface is overzichtelijk en functies makkelijk te activeren.

HDR

Een andere optie is HDR, wat tegenwoordig haast een standaardfunctie is voor foto-apps. In dit geval is de HDR-functie echter alleen tegen bijbetaling beschikbaar. Op het moment van schrijven is HDR nog helemaal niet beschikbaar voor de iPhone 6 en 6 Plus. Er is slechts een demoversie beschikbaar die een watermerk in elke HDR-foto plaatst.

©PXimport

HDR functionaliteit kost extra.

Metertjes

Verder kun je via het menu een aantal hulpmiddelen aan of uit zetten. Zoals een waterpas die niet alleen de horizontale kanteling meet, maar ook de kijkhoek (als je de telefoon naar boven of beneden richt). Een andere standaardhulp is het aanzetten van een compositiegrid, zodat je bijvoorbeeld de regel van de gulden snede of de regel van derden kunt toepassen.

©PXimport

Het is eenvoudig om hulpmiddelen aan of uit te zetten.

Doka

In de uitgebreide dokafunctie kun je filters en andere bewerkingen op je beeld loslaten. Ook hier zijn niet alle filters gratis. Van de in-app-aankopen kun je wel alvast een preview zien, zodat je kunt bepalen of het effect inderdaad je geld waard is. Pro Camera 8 doet alles wat je van een camera-app verwacht en doet dit goed. Het springt er echter nergens echt uit en moet het afleggen tegen Camera+ wat betreft mogelijkheden.

Pro Camera 8

Oordeel 4 / 5

Maker Cocologics

Prijs € 3,59 (+ in-app-aankopen)

Omvang 42,6 MB

Pluspunten

Veel functies

Doka is snel

Mooie filters

Minpunten

Geen handmatig scherpstellen

©PXimport

Nabewerking bestaat vooral uit filters.

Manual: puur een camera

'Handmatig' is de letterlijke vertaling van de naam. Deze app duikt dus ook in de machinerie van de camera en benut daarmee de nieuwe iOS 8 functies. Deze app draait volledig om het nemen van foto's.

Het is niet erg dat deze app geen nabewerkingfuncties heeft. Daar zijn tal van specifieke applicaties voor beschikbaar. Manual wil blijkbaar vooral een vervanging zijn van de standaard camera-app. Het grote selling point is het handmatig instellen van alle parameters. Net zoals bij Camera+ is er handmatig scherpstellen beschikbaar.

Tik

Alle inmiddels bekende functies, zoals ISO-waarde, witbalans en sluitertijd zijn slechts een schermtik van je verwijderd. Die volledige controle, zonder hulpmiddelen, is precies wat een serieuze fotograaf wil. Het vraagt natuurlijk enige oefening om precies het juiste resultaat te behalen. Wat je niet van Manual hoeft te verwachten zijn filters of andere speciale effecten. Dit is puur een camera.

Interface

Waar Manual helaas echt onderdoet voor eigenlijk alle concurrenten is in de interface. Er is geen handig wieltje rechts. Scherpstellen doe je door op het icoontje links te tikken, waarna er een schuifje verschijnt dat je naar links en rechts kan vegen. Het werkt wel, maar het is niet prettig.

Dit systeem van icoontjes met schuifjes zorgt ervoor dat je je telefoon maar met één hand vasthoudt. Dat komt de stabiliteit niet ten goede. Manual doet precies wat het belooft, maar ook echt niets meer dan dat.

Manual

Oordeel 3 / 5

Maker William Wilkinson

Prijs € 1,79

Omvang 1,2 MB

Pluspunten

Volledige controle

Handmatig scherpstellen

Minpunten

Interface onhandig

Geen nabewerking

©PXimport

Heel veel mogelijkheden in een minimale interface.

▼ Volgende artikel
Review Google Pixel 9a – Fijne smartphone voor een fijne prijs
© Rens Blom
Huis

Review Google Pixel 9a – Fijne smartphone voor een fijne prijs

De Google Pixel 9a is een prettige en complete smartphone die zeven jaar softwareupdates krijgt. Heel wat mensen zijn met dit toestel daarom jaren onder de pannen, denken we. In deze review lees je onze bevindingen met de Google Pixel 9a na twee weken intensief testen.

Uitstekend
Conclusie

De Google Pixel 9a is een midrange smartphone die een goede indruk achterlaat. De telefoon is degelijk gebouwd, heeft complete specificaties en krijgt zeven jaar updates. Je kunt dus lang met het toestel doen, zeker als je eenmalig meer betaalt voor de 256 GB-versie. Er zijn in dit prijssegment echter ook veel andere goede smartphones, dus het loont om te vergelijken of een ander toestel nog beter bij jouw wensen aansluit.

Plus- en minpunten
  • Zeven jaar updates
  • Heel compleet
  • Lange accuduur
  • Houdt minder lekker vast
  • Basismodel slechts 128 GB opslagcapaciteit

De Pixel 9a is het nieuwste model in de Pixel 9-serie, die in augustus is uitgebracht in de vorm van de 9, 9 Pro, 9 Pro XL en 9 Pro Fold. Toestellen van bijna duizend euro tot bijna tweeduizend euro voor de vouwbare 9 Pro Fold. Toptoestellen, zo bleek uit onze reviews. Maar er zijn ook genoegen redenen om géén hele dure telefoon te nemen. Als jij maximaal 550 euro wilt uitgeven aan je volgende nieuwe smartphone, is de Pixel 9a het overwegen waard.

Google's Pixel 9a verschijnt in vier kleuren, waaronder knalroze, het fraaie geteste lila en meer zakelijke zwart en wit. Wij zijn enthousiast over de lila kleur van de smartphone en vinden het toestel premium genoeg overkomen. De matte kunststof achterkant toont nauwelijks vingerafdrukken, waardoor de telefoon er netjes blijft uitzien. Al kunnen we ons ook goed voorstellen dat je een hoesje om de Pixel 9a stopt voor de nodige bescherming. Een hoesje kan ook helpen om de ergonomie van de telefoon te verbeteren. De Pixel 9a is namelijk nogal vlak en ligt daarom wat minder prettig in de hand dan telefoons die een meer gebold ontwerp hebben. Google weet in ieder geval hoe dat moet, want de Pixel 8a van een jaar geleden had zo'n boller ontwerp en lag daarom ook zonder hoesje lekker in de hand.

©Rens Blom

Als we het nog even over bescherming hebben: de Pixel 9a heeft een iP68-certificering en kan daarom tegen (zoet) water en stof.

Je kunt de Pixel 9a redelijk goed met één hand bedienen, doordat het scherm met 6,3 inch relatief compact is. De 186 gram wegende smartphone is even breed als de Samsung Galaxy S25 en Apple iPhone 16, en een fractie hoger. Het Full-HD-oledscherm ziet er erg mooi uit en heeft een hoge verversingssnelheid van 120 Hz. Op zonnige lentedagen is het beeldscherm prima af te lezen.

©Rens Blom

Complete specificaties

Van een smartphone die 550 euro kost, verwachten we tegenwoordig een complete en soepele gebruikservaring. Zo'n toestel moet in principe jaren meekunnen. De Pixel 9a lijkt aan die verwachtingen te voldoen. Hij draait op dezelfde snelle Tensor G4-processor als zijn duurdere Pixel 9-broers, heeft 8 GB werkgeheugen en een 5100 mAh-accu die zonder zorgen een lange dag meegaat. Opladen kan vlot genoeg via usb-c (je dient zelf een adapter te regelen) of langzamer bij draadloos opladen.

Minder blij zijn we met Google's keuze om het instapmodel van de Pixel 9a uit te rusten met 128 GB opslagcapaciteit. Daar kun je in de praktijk namelijk geen 128 GB van gebruiken en als je jaren met het toestel wilt doen, is 128 GB voor veel mensen op de langere termijn onvoldoende. De opslag uitbreiden via een microSD-kaartje is niet mogelijk. Het loont daarom waarschijnlijk om eenmalig meer te betalen voor de 256 GB-variant van de Pixel 9a. Die kun je langer met een gerust hart gebruiken. Veel concurrerende smartphones hebben overigens standaard 256 GB.

©Rens Blom

Camera's

Achterop de Pixel 9a zitten twee camera's. Die zijn goed, maar in de meeste situaties niet beter dan de camera's van de Pixel 8a. Dat geeft weinig en in het donker doet de Pixel 9a het wél beter dan zijn voorganger. Snel bewegende huisdieren blijven lastig om scherp vast te leggen. Dat zie je ook op onderstaande foto: de kat is nét niet lekker scherp.

©Rens Blom

Met de groothoekcamera leg je een wijder deel van de omgeving vast. De Pixel 9a kan ook inzoomen, via de hoofdcamera. Op onderstaande serie zie je de verschillen in de praktijk.

©Rens Blom

De hoofdcamera, groothoekcamera en 2x zoom.

7 jaar updates

Google's bezuiniging om de Pixel 9a van slechts 128 GB opslagcapaciteit te voorzien, maakt dat er op andere vlakken meer ruimte is voor een premium ervaring. Een goed voorbeeld is de softwareondersteuning. Google geeft de smartphone liefst zeven jaar Android-upgrades en beveiligingsupdates. Dat is even lang als de veel duurdere Pixel 9-toestellen en ook even lang als Samsungs Galaxy-topsmartphones en Apple iPhones. Veel concurrenten van de Pixel 9a krijgen vier tot zes jaar updates. De Pixel 9a kan dus langer mee. Of je daadwerkelijk zeven jaar met een smartphone doet, is een tweede.

Ook fijn is dat Google de software lekker schoon levert en allerlei eigen AI-functies toevoegt. Die worden steeds handiger en zijn gratis beschikbaar.

©Rens Blom

Conclusie: Google Pixel 9a kopen?

De Google Pixel 9a is een midrange smartphone die een goede indruk achterlaat. De telefoon is degelijk gebouwd, heeft complete specificaties en krijgt zeven jaar updates. Je kunt dus lang met het toestel doen, zeker als je eenmalig meer betaalt voor de 256 GB-versie. Er zijn in dit prijssegment echter ook veel andere goede smartphones, dus het loont om te vergelijken of een ander toestel nog beter bij jouw wensen aansluit.

▼ Volgende artikel
Samsung voorziet Galaxy S25 Edge van sterker Corning Gorilla Glass Ceramic 2
Huis

Samsung voorziet Galaxy S25 Edge van sterker Corning Gorilla Glass Ceramic 2

Samsung gaat de nieuwe Galaxy S25 Edge-telefoons voorzien van het nieuwere Coring Gorilla Glass Ceramic 2. De nieuwste variant van dit sterke keramische glas maakt de telefoon sterker en beter beschermd tegen beschadigingen.

De Gorilla Glass Ceramic 2-technologie bevat kristallen die fijn in de glasmatrix zijn ingebed, waardoor het display beter bestand is tegen barsten zonder dat dit ten koste gaat van de optische transparantie.

"De Galaxy S25 Edge zet een nieuwe standaard voor vakmanschap en prestaties als ons dunste toestel uit de Galaxy S-serie tot nu toe", zegt Kwangjin Bae, EVP en hoofd van het team Mechanical R&D van Mobile eXperience Business bij Samsung Electronics. "Ter ondersteuning van dit baanbrekende ontwerp was het essentieel om een displaymateriaal te ontwikkelen dat zowel uitzonderlijk dun als betrouwbaar sterk was - een uitdaging die Corning en Samsung heeft samengebracht, verenigd door een gedeelde visie van doelgerichte engineering en gebruikersgerichte innovatie. Die visie is verankerd in elk detail van de Galaxy S25 Edge."

Het ionenuitwisselingsproces van Corning speelt een belangrijke rol bij de verbeterde weerstand tegen schade. Deze techniek versterkt het glaskeramische materiaal en verbetert de duurzaamheid van het display. Andrew Beck, Vice President en General Manager bij Corning Gorilla Glass, licht toe: "Met Gorilla Glass Ceramic 2 hebben we een opmerkelijke combinatie van dunheid en sterkte bereikt, waardoor consumenten het beste van twee werelden krijgen - uitzonderlijke duurzaamheid in een modern, strak ontwerp."

Op 13 mei aanstaande zal Samsung tijdens een live-event meer onthullen over de nieuwe Samsung Galaxy S25 Edge-telefoon. Via de onderstaande link kun je je alvast abonneren op het YouTube-kanaal van Samsung, waar het live-evenement zal worden uitgezonden: